Читателски Дневник: Как България да излезе от политическата криза

Читателски Дневник: Как България да излезе от политическата криза

© Красимир ЮскеселиевВ специалната тема "Идеи за изход", "Дневник" публикува коментари, анализи, интервюта, дебати, предложения от социалните мрежи и форума, читателски писма, които смятаме, че предлагат възможни решения или поне важни позиции, които да предизвикат нови дискусии, които са необходими в търсене и намиране на посоките и възможностите какво да се случи след протестите. Предлагаме ви и мнението на Александър Димитров, изпратено до редакционната поща и подписано като от "протестиращ политолог". Той намира недостатъци във варианта бързи предсрочни избори и дава предимство на избори догодина след кръгла маса и правителство на националното спасение, подкрепено от ГЕРБ и БСП.


Анализ на политическата обстановка


Политическата обстановка в страната се характеризира с тежка политическа криза и две нива на противопоставяне в обществото. Първото и по-важно противопоставяне е между политическия елит и суверена, а второто – между парламентарно представените политически сили.
Антагонизмът между политическия елит и суверена се усили, заради начина, по който бяха организирани изборите. В резултат голяма част от вота беше разбит и множество избиратели останаха непредставени в парламента. За това хората държат отговорни всички парламентарно представени сили и в резултат излязоха на масови протести при първия възможен повод – кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.


По този начин те предизвикаха почти нерешима криза пред управлението на страната. В основите на кризата стои липсата на представителство и все по-ясно очертаващото се разделение на НИЕ (тези отвън) и ТЕ (тези в парламента) като първите не признават легитимността на вторите да ги управляват в никаква конфигурация, дори и четворна коалиция. Очевидно е, че докато този проблем стои нерешен, протестите ще продължават, а тяхната големина и интензитет ще нарастват.


За съжаление политическият елит все още не дава признаци да разбира, че е навлязъл в


най-опасното поле на противопоставяне – това със собствения си народ


Ситуацията би могла да се влоши още повече, ако напрежението по оста елит-суверен прерасне в противопоставяне на етническа основа. Опасността за това не е за пренебрегване, с оглед на факта, че главните поводи за протестите бяха номинации, свързани с представители на ДПС.


Второто ниво на противопоставяне е между парламентарно представените политически сили в лицето на ГЕРБ от една страна и БСП и ДПС от друга. То обаче не е свързано с конкретни политики, а с преследване на тясно партийните интереси, най-често по силов начин. Целта на първите е да се спасят от преследване от органите на властта, да свалят правителството и да предизвикат нови избори, които да спечелят, за да си разчистят сметките с политическите опоненти. Вторите пък се опитват да завземат възможно най-бързо репресивните структури на държавата, за да осъществят показна наказателна акция срещу първите, но не заради извършени престъпления, каквито вероятно е имало, а за да ги отслабят и да си отмъстят за минали гонения. Вторите си дават ясна сметка, че времето на тяхното управление ще бъде кратко и се опитват да нанесат тежък удар върху опонентите си, защото в противен случай "палачинката може да се обърне".


Този тип противопоставяне – не по конкретни политики, а за едната власт


– отдалечава хората от политическата върхушка и води до нов феномен – политиката днес се прави не в парламента и медиите, а на улицата и в социалните мрежи.


В резултат ставаме свидетели на нова политическа среда – динамична и нанасяща тежък удар върху всички парламентарно представени политически сили. Понастоящем всеки ден по улиците на София срещу правителството протестират повече от 20 000 човека; половината столетница иска оставката на уж спечелилия изборите свой лидер; европейските социалисти дават сигнали, че Станишев ще загуби мястото си начело на ПЕС; парламентарната дейност е блокирана; протестиращи граждани не допускат областни управители да заемат работните си места…


В такава среда правителството на Орешарски не може да оцелее повече от 10 дни, а друго правителство съставено от БСП, ДПС и Атака е немислимо.


Възможности за излизане от кризата


Начинът, по който ще се развие политическата криза зависи в най-голяма степен от ГЕРБ и в много по-малка от БСП. Възможните варианти са два – предсрочни избори или създаване на правителство на националното спасение.


1. Предсрочните избори са най-лошият вариант за България, защото ще се проведат прекалено скоро и ще бъдат организирани по старите опорочени правила. Протестиращите граждани отново няма да имат време да се организират в политически субект, чрез който да бъдат представени в следващия парламент, което означава че противопоставянето между политическия елит и народа ще се засили. Ще бъде съставено правителство доминирано от ГЕРБ и месец по-късно суверенът ще намери повод да поиска оставката на новия министър-председател. Причината за това отново ще бъде липсата на представителство. Въпрос на време е правителството да бъде свалено. Следват нови предсрочни избори и така до безкрай.


2. Решението за изход от кризата е само едно. То е трудно и изисква отстъпки от всички страни участващи в процесите – създаване на Правителство на националното спасение. То трябва да бъде сформирано в рамките на настоящото Народно събрание и подкрепено от депутатите на ГЕРБ и БСП, след съгласуване на състава, програмата и срокът му със суверена. Правителството на националното спасение трябва да бъде програмно, изцяло създадено от безпартийни експерти и със срок на действие до май 2014г. За този кратък период от време задължително трябва да бъде свършено най-важното:


- Стабилизиране на икономиката, стимулиране на растежа, увеличаване на доходите и решаване на проблемите в енергетиката;


- Приемане на нов изборен закон, който да гарантира, честността на вота;


- Създаване на проект за нова конституция и свикване на избори за Велико народно събрание през май 2014г, заедно с изборите за Европейския парламент.


Всички преговори във връзка със сформирането на Правителството на националното спасение трябва да бъдат проведени прозрачно на специално сформирана за целта Кръгла маса, в която да участват представители на: парламентарно представените партии; извънпарламентарните партии; граждански организации, отделни граждани и медии, и в присъствието на специално поканени за целта международни наблюдатели от ОССЕ, ПАСЕ и други авторитетни чуждестранни организации.


След сформирането на Правителството на националното спасение, кръглата маса трябва да продължи да функционира с цел да се осигури предварително съгласие по действията, които правителството и Народното събрание ще предприемат във връзка с реализирането на трите програмни цели.


За периода, през който функционира Правителството на националното спасение, ще може да бъде решен и проблемът с представителството на гражданите, защото времето ще бъде достатъчно за изграждането на техен политически проект, който да бъде достатъчно конкурентоспособен, за да се пребори за участие във Велико народно събрание. Втора, може би по-добра, но не толкова лесна за реализиране възможност е формирането на широка дясно-центристка коалиция по модела на СДС от 1990г., която да включва повечето от извънпарламентарните партии, представители на гражданските организации и отделни граждани. Задължително условие за успеха на такъв проект обаче е оттеглянето на всички настоящи партийни лидери.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Решението, драги, е работеща и безпристрастна съдебна система...

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 2. 2 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  До коментар [#1] от "Критик":

  Абсолютно!
  Тя е най-добрият коректив на безчинствата на политиците. Но за сега сидиите ни са неуки, некомпетентни и адски корумпирани. Хай-неграмотните от тях са във върховните съдилища.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5693 Неутрално

  моментално уволнение и наказателна отговорност за съдиите , които се произнасят в противоречие на закона !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Без гражданска война в която активните да изтляскат наглите, простите и престъпните от властта и да сложат ново начало на системата, с нови - демократични правила, изход няма.
  Без лустрация - изход няма.
  Без нова конституция - изход няма.
  С комунисти във властта, бивши ДС-ари, и откровени мафиоти като свинчугата Пеевски начело на ДАНС - изход няма.
  Общо взето шансовете на България да намери изхода са около 1:100, че и по-малко. А предвид късмета и - изход от кризата е непродуктивен вариант дори за обмисляне.
  Свиквайте със ситуацията такава каквато е - вашата държава вече е собственост на комунистите, както си беше и преди само че сега вече - легално. И това защото сте тъпи, неинициативни, и страхливи.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 5. 5 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Обединени и с мажоритарни избори. Само така ще отстраним БСП от власт завинаги! "Солидарност" спечели срещу ПОРП със 100%. Защо и ние да не можем? Единственото което пречи за мажоритарни избори това е собствената ни глупост и дребните партийни игрички. Някой някога да е чул партия да иска мажоритарни избори? Следователно е добро за народа и демокрацията.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  ПРЕМАХВАНЕ СУБСИДИИТЕ ЗА ПАРТИИТЕ.

  ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ ПРИ ГЛАСУВАНЕ.

  Не може стада НЕГРАМОТНИ РОМИ,а и не само роми,да се правят че "ГЛАСУВАТ" пускайки бюлетини срещу пари,без да знаят какво правят.
  ОБРАЗОВАТЕЛНИЯТ ЦЕНЗ - МИНИМУМ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ НЕ Е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОНЕН.
  По Конституция всеки може да бъде избиран.
  За Президент например.
  Но там има ВЪЗРАСТОВ ЦЕНЗ.
  ЗАЩО при гласуване ДА НЯМА ОБРАЗОВАТЕЛЕН ЦЕНЗ.

  ВЪЗРАСТОВ ЦЕНЗ при гласуване.
  Един 17-годишен тинейджър е далеч ПО-АДЕКВАТЕН МЕНТАЛНО от 80-годишните си баба и дядо.
  За лица НАД 80-години със всичките им СКЛЕРОЗИ И ВЪЗРАСТОВИ ДЕМЕНЦИИ И ДЕГРАДАЦИИ НЯМА ОГРАНИЧЕНИЯ,а за 16 и 17 годишните има ?!?!?!

  Време е това да се преосмисли.

 7. 7 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Пълна утопия...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 8. 8 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  Кризата не е политическа ! Политическата криза е следствие на тотално сгрешената система за това независимо от партиите и личностите грешките се повтарят. Нашето общество беше на съвършено по-висок етап от дивашкия капитализъм и издигането в култ на най-ниски страсти и безскруполна алчност доведе до МОРАЛНА КРИЗА. Трябва всеки да си отиде на мястото, а мястото на мнозина е на МЯСТОТО със строга охрана. Решение то може да бъде само комплексно и само силно социално, иначе България няма да я има .

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 9. 9 Профил на Distributed
  Distributed
  Рейтинг: 793 Любопитно

  Без ефективна (да свършва делата в срок, а не да се точат по 10-15 години) и предвидима (да знаеш, че ако си в правото си ще отсъди в твоя полза) съдебна система, всички останали промени нямат никакъв смисъл.

  Затова, който и да ви предлага реформи в съдебната система, винаги се запитвайте "Тези реформи ще я направят по-ефективна или по-предвидима?" и ако не можете веднага да си отговорите значи ви баламосват.

  Facebook: Възобновяеми енергийни източници - бъдещето на енергетиката на Земята! http://www.facebook.com/groups/172169062843817/
 10. 10 Профил на Цензурион
  *****
  Неутрално

  Не е ясно каква професия има авторът, но определено е лайк политикан!

  Няма никакво време да се правят програмни правителства, фронтовете са така нажежени, че никоя от двте големи партии няма да го иска!

  Второ БСП вече доказаха, че не стават да управляват, всеки ден гафове, Орешарски е кукла на конци, а ДПС с техния кандидат за шеф на ДАНС прекрачиха границата на наглостта!

  Нови избори веднага, народът ще реши кой да го управлява!

 11. 11 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  Видя се , че капитализма е ЯЛОВ ... така и не можа да достигне сай Тошо по производителност. Смяна на СИСТЕМАТА с нещо модерно и работещо - адекватно на стадия на развитие на българското общество, а не някаква олигархична отживелица от времето на Гераците и хаджи Генчо.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  ЗАЩО НИКОЙ не говори вече за ИЗЧИСТВАНЕ НА ФАНТОМИТЕ от избирателните списъци.
  Не може при 7 милиона население според последното преброяване да има 8 милиона избиратели ?!?!?!

 13. 13 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  С общество базирано на кражби, далавери и връзки ... толкоз! За това и политиката ни е ориентирана към престъпно обогатяване на ИЗБРАНИ. преди 26 години "избраните" бяха "номенклатура" - сега са олигархия - без цвят, партия и морал, а обществото е замръзнало на ръба на Перестройката - напълно неадекватно на реалностите. За да продължим своето развитие трябва да стъпим на здрави икономически и морални релси Иначе всичко ще е уродливо и нежизнеспособно.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 14. 14 Профил на grund
  grund
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В случай,че искате наложете промените в избирателния кодекс,Кръгла маса или Велико народно събрание.
  Наложете задължителното гласуване за ликвидиране до голяма степен зависимостта от ДПС и другите известни играчи.
  Защо не искате промяната в съдебната система и пряк избор от народа на съдии, прокурори,следователи и началници на полицейски управления.
  Но за това ви трябва действащо Народно Събрание.
  По отношение на демографската катастрофа е безкрайно наложителна "Кръгла маса" за консенсусни решения,които да се прилагат задължително от бъдещи правителства дори и да има други финансови министри подобни на Дянков.
  Но за какво ви са Цветанов и Борисов отново?
  http://1223bg.blogspot.com/2013/06/blog-post_23.html

 15. 15 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  Дааа...
  Протестиращият политолог е направил манджа с грозде, простете.
  Взел е на "въоръжение" целият тюрлюгювеч на площада, па го е изсипал в текст и го метнал на страниците на Дневник.
  Избори - после, защото:
  "Протестиращите граждани отново няма да имат време да се организират в политически субект, чрез който да бъдат представени в следващия парламент"
  Ако ще да дадем на "протестиращите граждани" цялото време на вселената, то пак няма да им стигне за да се организират в някакъв политически субект. По обективни причини. Те са нееднородно тяло и ги обединява единствено гневът срещу аморалната властова конфигурация. Зарядът е "анти", а не "про".

  "..създаване на Правителство на националното спасение. То трябва да бъде сформирано в рамките на настоящото Народно събрание и подкрепено от депутатите на ГЕРБ и БСП.."

  Абсурд, извинете. На него му липсва само бившия чл. 1 на живковата конституция. И Желев. Евгени Михайлов е налице, а танковете са на скрап, но все ще се намери реплика за "Град на истината"
  "- Създаване на проект за нова конституция и свикване на избори за Велико народно събрание през май 2014г, заедно с изборите за Европейския парламент."
  Тази е най-опасната част от турлюгювеча. Да възложиш на Фидосова и на Манолова изработването на нова конституция е като това, да им дадеш Избирателен кодекс и печатница...

  "Кръгла маса, в която да участват представители на: парламентарно представените партии; извънпарламентарните партии; граждански организации, отделни граждани и медии, и в присъствието на специално поканени за целта международни наблюдатели от ОССЕ, ПАСЕ и други авторитетни чуждестранни организации."
  Пропуснати са Светия синод Мюфтийството, Ватикана, Евразийският съюз и Сдружението на билдербергерите.
  И НАТО.
  Извинете, но когато из главите на протестиращите се въртят чак такива идеи, ми става тъжно за самия протест.

  "След сформирането на Правителството на националното спасение, кръглата маса трябва да продължи да функционира с цел да се осигури предварително съгласие по действията, които правителството и Народното събрание ще предприемат във връзка с реализирането на трите програмни цели."

  Въобще, идеята за надзорен орган над централните органи на властта е семпла, даже и с външните си представители.
  В нея има някакво рационално зърно, но "протестиращият политолог" е все още само протестиращ, а до политолог може и да стигне след едно по-продължително обикаляне по маршрута Дондуков - парламента- Орлов мост- НДК - Витоша - Позитано и т.н.
  През това време може да узрее и лелеяната политическа сила, която да му даде представителство...

  Ecrasez l’infâme
 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 3023 Неутрално

  [quote#4:"Десен"] в която активните да изтляскат наглите, простите и престъпните от властта и да сложат ново начало на системата, с нови - демократични правила, изход няма. [/quote]Прав си на 90 % ... , ама проблемът ти НЕ са комунистите, а комунистическата номенклатура изродила се в олигархия или направо в мафия. Социалисти и комунисти има във всички демократични страни. Противопоставяне на тази база само крепи статуквото и води към конфликт в който мафията се крие зад големи социални групи, точно мафията е противникът на обществото = истинският противник и на леви и на десни.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 845 Весело

  Първо кризата не е толкова политическа, колкото икономическа... и второ част от гъзарията на София едва ли представлява българският народ!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 18. 18 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Това Народно събрание има шанса да напише простичък избирателен закон, който да задължи всеки гражданин да гласува за ВНС по адрес, вписан в личните му български документи при засилен граждански контрол, а не партиен.(има около 200 хиляди индобългари без лични карти с престъпно битие, такива поради трайната им самопоставеност в мизерия). Нова Конституция, приета спешно, която да гарантира на суверена пряка демокрация, достойно заплащане на труда и достъп и работа по обществени проекти. чл. 1 да гарантира КОНТРОЛА на суверена над платените от него служители на държавата.

  "Vernunft wird unsinn, wohltat plage."
 19. 19 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 949 Неутрално

  До коментар [#1] от "Критик":

  Прав сте, ама как да е работеща и безпристрастна съдебната система ако съдии и прокурори със съмнителна репутация са на високи позиции в нея.

 20. 20 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Единствено ясен ангажимент към предсрочни избори би успокоил обстановката. Конкретната дата е от второстепенно значение, но те би следвало да се проведат най-късно догодина.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 21. 21 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Скъпи протестиращи, ако нашият политически глас за пореден път увисне в празното пространство, аз ви предлагам да се организираме в мрежата и да започваме организирано да напускаме страната. Да улесним съвсем интелигентните и работоспособни българи да намерят по-достойно място за живот. Със сигурност боби1945 и прочие червени пенсии, купените роми, и тълпите безполезни чиновници сами ще постигнат заветния икономически растеж.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 22. 22 Профил на exit13
  exit13
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Като за начало политиката трябва да се изчисти от всички стари муцуни на който дължим сегашната политическа класа.

 23. 23 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#5] от "emil":
  Бе то добре, мажоритарни избори - ама да не се изненадаш мнооого от резултата, като накрая в параламента влезнат всички местни "тирани" - бивши ченгета, мутри, кредитни мЕлеонери и т.н.
  Естествено, повечето от тях са "от БСП", но това е само лейбъл. ако трябва да се намърдат на топло, да се "имнуизират" и да връткат далаверка, ще се пишат и от Марсианската Партия.
  Е, преди 5-6 години от къде се появиха деятелите на ГЕРБ? Да не са паднали от луната?

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 24. 24 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Бе кво му беше на временното правителство? (между Бойко и Орешарски)
  Мене пък ми хареса.
  Повечето министри приличаха на хора, дето си разбират от работата. Пък и за 3 месеца свършиха горе долу колкото на другите им трябва по година.
  Нещо такова ако може да се "назначи" за 4 години и хич да не се занимаваме с глупости, че ми сработва рефлекса за драйфане като видя вече оцъкления Сергай, мазния Местан, дрогираното човече от Врабча и т.н. За фон нахиления бат Бойко - почти кефи с глуповатия си оптимизъм.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 25. 25 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  "Предсрочните избори са най-лошият вариант за България, защото ще се проведат прекалено скоро и ще бъдат организирани по старите опорочени правила" - Съгласен съм. Влезлите в сегашния парламент партии си направиха избирателен закон изцяло в тяхна полза...Никой от Герб и другите не искаха задължително гласуване!? Което щеше да обезличи прекомерната тежест на етническата партия и да обезмисли купуването на циганските гласове!?

 26. 26 Профил на Мильо Лудия
  Мильо Лудия
  Рейтинг: 81 Неутрално

  Как България да излезе от политическата криза

  Както е излизала България от политически кризи преди 9-ти - с преврати и авторитарни режими, които да коригират очевадните дисбаланси на "демокнрацията".

 27. 27 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#6:"Hawaii"]ОБРАЗОВАТЕЛНИЯТ ЦЕНЗ[/quote]

  От Брюксел няма да позволят.....Машинното и задължителното гласуване ще отсее зърното от плявата.

 28. 28 Профил на Toshko Postalkov
  Toshko Postalkov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Не споделя мнението на автора, че спирането на протестите и отлагането на изборите е най-лошия вариант. В момента политическата класа е стъписана, но нищо повече. Никой от лидерите не поема отговорност за проблемите. Няма сигнали, че партиите разбират да какво става дума, всички са се окопали в партийните траншеи и чакат да отмине бурята, за да продължат по старому. Нужно е да се рестартира системата, да се разтърси политическия естаблишмънт, за да се прекъсне пъпната връв между партии и корпорации.

 29. 29 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Втората възможност е чисто теоретична. Има и още по-добра възможност - директно управление от парламента в Брюксел, ако ще си говорим за теории. Или да слезе Господ от небесата. Каквото и да е решението то минава задължително през ОСТАВКА и то НЕЗАБАВНА на това правителство и на този парламент. Затова О-СТАВ - КА - А - А - А !

 30. 30 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 479 Неутрално

  СВОБОДЕН,ДО ПРЕЗИДЕНТА ,ПАРЛАМЕНТА ,НАРОДА 05/03/2013 - 14:17 САМО АКО НАПРАВЯТ НЕВЪЗМОЖНА ПОДМЯНАТА НА РЕЗУЛТАТА В КOМИСИИТЕ ,ЩЕ ГЛАСУВАМЕ.,ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ КАТО :
  БЮЛЕТИНИТЕ СА С НОМЕРА ВПИСАНИ В ПРОТОКОЛА , КОЙТО СЪЩО Е С НОМЕР , ВПИСАН В ОБЩ. ПРОТОКОЛ , А НЕГОВИЯТ ВПИСАН В ЦЕНТРАЛНИЯТ И 100% - на ОТЧЕТНОСТ. САМОВПИСВАНЕ НА ДАННИТЕ СИ В ПАРАЛЕЛЕН СПИСЪК НА ГЛАСУВАЛИТЕ. БЮЛЕТИНА КАТО ТОТО ФИШ . СЕКТОР 1. ИЗБИРАШ ПАРТИЯ , СЕК. 2, ЛИЧНОСТ БЕЗ % . СЕК . 3 . НЕЗАВИСИМИ - ГРАЖДАНСКА ЛИСТА - НАЦИОНАЛНА . ВЛИЗАТ САМО ИЗБРАНИТЕ , БЕЗ РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА НЕГЛАСУВАЛИТЕ. Т. Е. 50 % , 120 ДЕПУТАТИ. ТОВА Е. АМА НЕМА ДА ГО ПОЗВОЛЯТ. ТАКА ЧЕ , БОЙКОТ БЪЛГAРИ.!!!!!!!!!!!!!!!!

  В БЪЛГАРИЯ НИКОЙ , НИКОГА , НИКОГО НЕ Е ИЗБИРАЛ И ТАКА ЩЕ БЪДЕ ДОКАТО ПАЛИМ СЕБЕ СИ.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 31. 31 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ЗАДАЧА ЕДИНСТВЕНА НА СЪБРАНИЕТО .

  ЗАКОН ЗА ЧЕСТНИ ИЗБОРИ ( НЕВЪЗМОЖНА НИКАКВА ФАЛШИФИКАЦИЯ) . КОНТРОЛ НАД ВСЕКИ ПРОТОКОЛ И БЮЛЕТИНА ,КАТО ДИАМАНТИ .

  И ВЕДНАГА НА ИЗБОРИ.

  ПРЕМАХВАНЕ НА МОДИФИЦИРАНИЯТ ЧЛЕН ПЪРВИ :
  "ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИ"
  "ОСНОВНИ" И Т. Н.
  ТОВА ДЕЛЕНИЕ ПРИ ИЗБОРИ Е НЕЗАКОННО.!!!!!!!
  ВСИЧКИ ТРЪГВАТ ОТ ЕДИН СТАРТ И ЕДНА ПИСТА.
  СВОБОДЕН
 32. 32 Профил на alchemist
  alchemist
  Рейтинг: 918 Весело

  До коментар [#2] от "Нефертити":

  Не съм сългасен че са неуки и некомпетентни. За да извъртиш една присъда срещу очевадно виновен и да го оправдаеш сигурно изисква не по-малко знанич и умения. Просто са много корумпирани.

  Ако спориш с идиот, вероятно точно същото прави и той.
 33. 33 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Трябва да се прави активна регистрация за гласуване по настоящ адрес. Всички, които искат да гласуват заявяват това два или три месеца преди изборите. Ако не си заявил желание, нямаш право да гласуваш. После, ако регистрирани са 3 млн., те ще са 100% та. От техния вот ще зависи всичко.
  Така ще се намали бумащината, по-лесно и бързо ще се обработват резултатите и няма шанс в списъците да попадат "мъртви души".

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 34. 34 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ВНИМАНИЕ ,ВНИМАНИЕ ,ОПАСНОСТ ,ДПС : "ИМАМЕ И НЯКОИ ДРУГИ ИСКАНИЯ ".!!!!!!!!!!!!!!

  ДА ПОЗНАЕМ : ОТ АГИТАЦИЯ НА ЧУЖД ЕЗИК ,ДО ОФИЦИАЛИЗИРАНЕТО МУ ,КАТО ВТОРИ .
  ОБУЧЕНИЕ ( УНИВЕРСИТЕТИ ) НА ТИРСКИ .ПРИЗНАВАНЕ НА НАЦИОНАЛНО МАЛЦИНСТВО .
  БЪЛГАРИТЕ УЧАТ ТУРСКИ .

  ОФЕРТАТА Е КЪМ ,СТАНИШЕВ - СИДЕРОВ , И КЪМ БОРИСОВ .????????????????
  ТОЯ РЕКЕТ КЪМ ГЛАДНИТЕ ЗА ВЛАСТ ЩЕ НИ ДОКАРА ВОЙНА .!!!!!!!!!!!!!!!

  БЪДЕТЕ НАЩРЕК И ГОТОВИ .

  СВОБОДЕН
 35. 35 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 479 Неутрално

  РЕЗУЛТАТА СЕ ФАЛШИФИЦИРА И ДЕЦАТА ГО ЗНАЯТ.
  УЧАСТИЕТО НА ДПС - ЧУЖДЕНЦИТЕ ,ПРАВИ НЕВЪЗМОЖЕН НОРМАЛНИЯТ ИЗБОР.
  КОЙ НЯМА ДА УПРАВЛЯВА - УЙДИСВА НА БОРБАТА ИМ ЗА ПРИЗНАВАНЕ НА НАЦ. МАЛЦИНСТВО ,ДУАЛИСТИЧНА БЪЛГАРИЯ .
  БЪЛГАРИТЕ ЩЕ УЧИТЕ ТУРСКИ .
  ТЕ СА КОИТО СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ НА 100 % ОТ ФАЛШИФИКАЦИЯТА ,ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ГИ КОНТРОЛИРА.
  ПРОСТО КУПУВАТ ПОДПИСИТЕ НА ПРАЗЕН ПРОТОКОЛ.
  РАСТЕЖА ИМ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ СЕ ДЪЛЖИ НА УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ НА ФАЛШИФИКАЦИЯТА.
  ИМА ЛИ КАКВО ДА ИЗБИРАТЕ ,ОТ НАС НЕ ЗАВИСИ НИЩО . БОЙКОТ БЪЛГАРИ ,ПОСЛЕ .......!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 36. 36 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ТОВА Е ВЪРХЪТ .!!!!!!!!!!!!!!!!
  СОЛАКОВЦИ , БОКОВЦИ ,КАДИЕВЦИ , ФАНДЪКОВЦИ И БЕЗКРАЙ "БЪЛГАРИ" ГОРДО НОСЕЩИ ПРЕКОРИ ДАДЕНИ ИМ ОТ ХОДЖИ ,ДОБРОВОЛНО .!!!!!!!!!!!!
  ЗА РАЗЛИКА ОТ ПОТУРЧЕНИТЕ ,ПОМЪЧЕНИТЕ ПРЕЗ РОБСТВОТО .
  АРКАДАШ , МУУУУУУУУУУУУУ.
  АСКЕЕР - ТЕАТЪР НА "БЪЛГАРСКАТА" АРМИЯ..

  ООО ,,НЕРАЗУМНИЙ И УРОДИ ,ПОРАДИ ЧТО СЕ СРАМИШ.????????????????

  ДО КОГА ЩЕ НИ СРАМИТЕ СМРЪД.....???????????????

  СВОБОДЕН
 37. 37 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ЩЕ ГЛАСУВАМЕ , САМО АКО НАПРАВЯТ НЕВЪЗМОЖНА ПОДМЯНАТА НА РЕЗУЛТАТА В КОМИСИИТЕ.,ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ КАТО :
  БЮЛЕТИНИТЕ СА С НОМЕРА ВПИСАНИ В ПРОТОКОЛА , КОЙТО СЪЩО Е С НОМЕР , ВПИСАН В ОБЩ. ПРОТОКОЛ , А НЕГОВИЯТ ВПИСАН В ЦЕНТРАЛНИЯТ И 100%-на ОТЧЕТНОСТ. САМОВПИСВАНЕ НА ДАННИТЕ СИ В ПАРАЛЕЛЕН СПИСЪК НА ГЛАСУВАЛИТЕ....БЮЛЕТИНА КАТО ТОТО ФИШ . СЕКТОР 1. ИЗБИРАШ ПАРТИЯ , СЕК. 2, ЛИЧНОСТ БЕЗ % . СЕК . 3 . НЕЗАВИСИМИ - ГРАЖДАНСКА ЛИСТА - НАЦИОНАЛНА . ВЛИЗАТ САМО ИЗБРАНИТЕ , БЕЗ РАЗПРЕДЕЛЯНЕ НА НЕГЛАСУВАЛИТЕ. Т. Е. 50 % , 120 ДЕПУТАТИ. ТОВА Е. АМА НЕМА ДА ГО ПОЗВОЛЯТ. ТАКА ЧЕ , БОЙКОТ БЪЛГAРИ.!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 38. 38 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 479 Неутрално

  17:49 27 мар, 2013 ТРЪГНАЛИ ДА СЕ МЕРЯТ С НАЩЕ .

  ФАЛШИФИКАЦИИТЕ СТАВАТ В 10% ОТ КОМИСИИТЕ .

  КАКВО ЩЕ ВИДЯТ ТИЯ АМАТЬОРИ .

  А НАИ - ГОЛЕМИ МАЙСТОРИ СА ЧУЖДЕНЦИТЕ - ДПС .

  ТОЯ ПЪТ ЩЕ БИЯТ ВСИЧКИ . АСАН ЩЕ ГЛАСУВА И ЗА АМЕД И ОСМАН ,КОИТО ПЪК ГЛАСУВАТ ЗА НЕГО В ЦАРИГРАД . ЧЕ МУ ФАНЕШ ОПИНЦИТЕ.

  ЕХ , НЕЩАСТНИ БЪЛГАРИНО , ПАК ТЕ О . . . . . А.!!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 39. 39 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 479 Неутрално

  НОВИ И НОВИ И НОВИ ХРАНЕНИЦИ НА ГЪРБА НА НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ .
  БОЙКОТ БЪЛГАРИ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  НЕ ГИ УЛЕСНЯВАЙТЕ . НЕКА СЕ ПОИЗМЪЧАТ.

  ОТГОВОРЕТЕ СИ ЗАЩО .???

  СЕ ПЕЧАТАТ И ВНАСЯТ ТРОЙНО ПОВЕЧЕ БЮЛЕТИНИ ОТ БРОЯ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ И КАКВО СТАВА С НЕИЗПОЛЗВАНИТЕ ПРИ 30 - 40 % ГЛАСУВАЛИ.????

  ЗАЩО СА ВПИСАНИ ВСИЧКИ ДАННИ И САМО ЕДИН ПОДПИС ТЕ ПРАВИ ГЛАСУВАЛ .???

  И ЗАЩО НЕ БЕШЕ НАПРАВЕНА НЕВЪЗМОЖНА ФАЛШИФИКАЦИЯТА С КОЕТО СТАВАТ НЕНУЖНИ ВСИЧКИ ТИЯ МАНЕВРИ С КОМИСИИ НАБЛЮДАТЕЛИ , КОТРОЛЬОРИ ,БОРДОВЕ , ВСЕ ЛАПАЧИ НА НАРОДНАТА ПАРА .

  НЕ ИМ СЕ ВРЪЗВАЙТЕ ,НЕ УЧАСТВАЙТЕ В ПРЕСТЪПЛЕНИЕТО "ИЗБОРИ" ,ЗА ДА ВИ КАЗВАТ ЧЕ СТЕ ГИ ИЗБРАЛИ ,СЛЕД КАТО НЕ СТЕ .

  НЯМА ЗНАЧЕНИЕ КАКВА БЮЛЕТИНА ЩЕ ПУСНЕТЕ .
  ТЕ СА СЕ НАРЕДИЛИ ВЕЧЕ .

  НАЛИ ЗНАЕТЕ ЧЕ ПАРИЧКИ ЩЕ ТЕКАТ И КЪМ "ЗАГУБИЛИТЕ" .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ГУБЯТ САМО НОРМАЛНИТЕ БЪЛГАРИ .

  БОЙКОТ БЪЛГАРИ ,ВСЕКИ ПОДИС ИМ ГЛАСУВА ДОХОД ОТ ВАШИЯ ДЖОБ ,МИЛИОНИ .!!!!!!!!!!!!!!!! БЪЛГАРИНО СЪБУДИ СЕ.!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 40. 40 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ЧУХТЕ ЛИ ПЛАЧЪТ НА МАЯ-кът НА БСП.

  ГЕРБ ОКУПИРАХА КОМИСИИТЕ.

  МОЖЕШЕ ДА НАПРАВИТЕ НЕВЪЗМОЖНА ФАЛШИФИКАЦИЯТА , ЦИВРЕТЕ СЕГА.

  САМО С БОЙКОТ МОЖЕМ ДА СЕ БОРИМ.

  ИНДИЙЦИТЕ ТАКА СА ПРОГОНИЛИ ОКУПАТОРА ,ДА ОПИТАМЕ.

  ВИЖТЕ КОИ ВИ МОЛЯТ . ГЛАСУВАЙТЕ .!!!!!!!!!!!!!

  ЧАКАЩИТЕ СУБСИДИЙКАТА + НАД 10 БОНА ДОХОДИ. НЕ ГЛУПЕЙТЕ ,ЧАКАТ ВАШИТЕ ПАРИЧКИ ВЪРВЯЩИ С ПОДПИСА ВИ.!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 41. 41 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 479 Неутрално

  САМО ЗА 6 мееца , ДВА ПЪТИ МАТИРА ПРОТИВНИЦИ ,СОЦИОЛОЗИ ,ЖУРНАЛИСТИ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  ПОЗДРАВЛЕНИЯ БОРИСОВ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ЕХ , ДА БЕШЕ НАЦИОНАЛИСТ И ДОБЪР КАПИТАЛИСТ ,
  НЯМАШЕ ДА ИМАШ РАВЕН .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ГЕНИАЛНИЯТ ХОД , НО НЕ ЗА ПОЛИТИКАТА ТИ .

  ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ЛИКВИДИРАНЕТО НА ЧЕРВЕНИТЕ СДС та , А СЕГА НА СИНЬОТО БСП .

  НО НЕ ЗА ГЛАДНИТЕ ПЕНСИОНЕРИ И РАБОТНИЦИ.!!!!!!
  СЕГА АКО НАПРАВИШ НЕВЪЗМОЖНА И ФАЛШИФИКАЦИЯТА НА ИЗБОРИТЕ ,ТРЕТИ ПЪТ МАТ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ПОДСКАЗВАМ ТИ , МИСЛИ ,ПОКАЗА ЧЕ ГО МОЖЕШ .!

  СВОБОДЕН
 42. 42 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  "Правителство на националното спасение подкрепено от депутатите на ГЕРБ и БСП" - Ако се случи това, ще се сбъдне пророчеството на Николай Босия?

 43. 43 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#1:"Критик"]Решението, драги, е работеща и безпристрастна съдебна система...[/quote]
  "+" "Компонента" морал липсва в нашата, както и разбирането за върховенство на закона

  Ако има предсрочни избори, не вярвам резултатът да е различен. Учудвам се на всеобщата народна нетърпимост към правителствени гафове! Наистина номинацията на "маминото прасенце" бе голям гаф ... но не по-голям от "Ало Ваньо" например
  Нов изборен закон сътворен не от политици а от мислещи и необременени ... е такова животно у нази нема В тупик сме!

  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 44. 44 Профил на СВОБОДЕН
  СВОБОДЕН
  Рейтинг: 479 Неутрално

  14:27 28 мар, 2013 ВСЕКИ ГЛАС ИМ НОСИ ПАРИ .

  БОЙКОТЪТ Е НАМАЛЯВАНЕ НА БОГАТСТВОТО ИМ.

  ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ ЩЕ ВИ СЛОЖАТ ГЛАСА КЪДЕТО РЕШАТ.

  ЛИШЕТЕ ГИ . НЕ ГЛУПЕЙТЕ .!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  ОТ ДНЕС :

  ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ,??????????????????????????

  САМО ПРИ ПРЕМАХВАНЕ НА СУБСИДИЯТА.!!!!!!!!!!!!!!!!

  И ЗАБРАНА НА ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО .!!!!!!!!!!!!!!!!

  СВОБОДЕН
 45. 45 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#23] от "bulldog":

  [quote#23:"bulldog"]Бе то добре, мажоритарни избори - ама да не се изненадаш мнооого от резултата, като накрая в параламента влезнат всички местни "тирани" - бивши ченгета, мутри, кредитни мЕлеонери и т.н. [/quote]

  Искаш да кажеш чрез натиск и сплашване на местна основа. Че те това могат да го направят и по сегашния закон като независими кандидати. Нали разбираш че ако 80% от целокупния ни народ е против БСП няма как да вкарат и 1 депутат. И те го знаят и затова толкова активно се съпротивляваха на Перванов който за да се направи на добър президент успя да ги навие на 31 мажоритарни през 2009. Те дори не бяха истински мажоритарни защото не изискваха 50% и въпреки това БСП спечели 00000 (НУЛА) от тях.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 46. 46 Профил на Пльок
  Пльок
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Капитал/Дневник, много моля не се превръщайте в поредния блог. Хубава иде е да публикувате някое читателско творение ако наистина е нещо уникално и различно (всичко досега се повтаря, може би с малко по-различни думи), но всичко от темата говори едно и също, което всеки човек с поне малко интлект мисли и може да напише. Много снижихте качеството на публикациите покрай протестите и не мога да разбера защо.
  Но, разбира се, всеки си мисли, че знае правилния отговор и как да се решат всичките ни проблеми...

 47. 47 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1778 Весело

  До коментар [#32] от "alchemist":

  Съгласна съм, че са корумпирани. Но иначе те така си пишат решенията, че на всички им е ясно, че подсъдимите хем са виновни, хем неосъдени и така на всички е ясно, че са взели пари. И в този ред на мисли не ми изглеждат умни. Ако бяха умни никойнямаше да разбере, че са взели пари.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 48. 48 Профил на bourne again shell
  bourne again shell
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Избори да, но за избори Велико Народно Събрание с мандат за нова конституция, която да гарантира интереса на нацията.
  Защо ? Защото няма как иначе да се оттървем от настоящите политически партии. И като се стигне до такива избори, да се гласува само за нови и млади хора, готови да мислят прагматично за интересите на нацията (а не да робуват на идеогии, били те сини, червени, етнически, националистически или не-знам-какви-си-там-още )
  Трябва млади хора, адекватни на времето ни, да поемат управлението. Казвам го не защото съм млад, а защото така трябва.

 49. 49 Профил на bourne again shell
  bourne again shell
  Рейтинг: 374 Неутрално

  В други не толкова демократични държави (Турция в миналото, и Ю.Америка до скоро), в такава една ситуация се намесват военните, забраняват политическите партии, назначават правителство от експерти, които им докладват по военному, докато се отравят нещтата; икономиката се оправя постепенно, тогава се пускат пак политиците да играят - и така до следващия път на корумпирани политици . . .Така ли трябва да стане у нас ? Ако трябва, защо не ? Само дето нашата армия е по-добре научена да теса тревата по бордюрите и да мие баките за чорба, отколкото да се меси в обществените работи.

 50. 50 Профил на sirkastik
  sirkastik
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "създаване на правителство на националното спасение"
  "Кръгла маса"

  Дрън-дрън, ала-бала и краставици на търкалета

 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  Егати идиотизма, стигнах до точка 2 и спрях. Трябва да си го запомня този автор да го видя какви ще ги ръси друг път за да оформя диагнозата му.

  Ало автора, не само че идеите ти са налудни но си и противоречат. Как я виждаш тази, БСП искат да унищожат ГЕРБ за да нямат силен съперник /факт/ и на следващият ред идва предложението ти да правят широка коалиция?

  Това мигновено ще унищожи ГЕРБ защото доста хора гласуват за тях единствено за да се спре БСП. А и привържениците на ГЕРБ няма да приемат това след Костинброд. А, забравих това унищожаване беше целта на БСП. Е, щом го предлагаш значи и твоята.

  Боже, няма ли да почистиш най-после това псевдо интелектуално блато? Вече ме е срам, че поради професията ми и мен ме водят такъв. Е, за щастие съм инженер, става за разграничаване.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK