За "Реформаторския блок" - преди всичко въпроси

Корман Исмаилов, Петър Москов, Йонко Грозев, Борислав Сандов, Димо Гяуров /от ляво на дясно/на пресконференция на "Реформаторския блок"

© Надежда Чипева, Капитал

Корман Исмаилов, Петър Москов, Йонко Грозев, Борислав Сандов, Димо Гяуров /от ляво на дясно/на пресконференция на "Реформаторския блок"Читател се обърна към "Дневник", за да повдигне тема, по която смята, че липсват дебати - за създаването на новата десница.


Реформаторският блок се създаде от раз и се настани в обществото все едно е на политическата сцена от 20 години, а преди всичко има въпроси, които към момента са без отговори. Очаквам чрез Вас хората да получат отговори за структурирането на блока, пише читателят. Той се е представил: Пламен Петров, на 29 години от с. Гиген, обл. Плевен, бакалавър по "Политология и публични политики" в Нов български университет.


Публикуваме писмото с незначителни съкращения и уточняваме, че авторът причислява "Зелените" към десницата - нещо, с което партията не е съгласна. 
Преди предсрочните парламентарни изборите през май всички партии, претендиращи, че са десни, се явиха самостоятелно или в ялови коалиции.  


Преди вота те се нападаха взаимно, отричаха се и се кълняха пред избирателите си, че няма как да се обединят поради различия в платформите и в предлаганите политически виждания и решения. СДС, ДСБ, "Движение България на гражданите", НП "Свобода и достойнство", "Зелените" се провалиха и останаха извън парламента. Някои от тях бяха близо до 4-процентовата бариера (ДСБ и ДБГ), други подобриха резултата си ("Зелените"), а трети съвсем се обезличиха (СДС).


Единствено партия ГЕРБ успя да влезе в Народното събрание, но беше обречена да бъде опозиция.


След краха настана оживление в дясното пространство, като се заговори за създаване на обединена десница, но не коалиция, не съюз, не движение, а блок. И то реформаторски. Идеята се роди на националната конференция на ДСБ и естествено ДСБ зададе тона, както и кои партии могат да бъдат част от новия проект.


Още с обявяването на "Реформаторския блок" създателите му стъпиха накриво, като поставиха разделителна линия кои партии стават и кои - не. В него освен ДСБ влязоха ДБГ, НП "Свобода и достойнство", "Зелените" и "Синьо единство". СДС и ГЕРБ засега са извън този проект, както и земеделците.


Преди всичко, каквото и да правят обединителите, да обяснят на избирателя:


- На каква основа стъпват, че едни партии влизат в новия десен проект, а други остават извън него?


- Има ли точки, написани черно на бяло, по които се сравняват отделните партии? Липсата на правила и яснота преди всичко поражда съмнения и недобри намерения. Говорят за принципи, а тях ги няма. Дори не се обсъждат.


- Къде е договорът с гражданите? Лидерите на "реформаторите" говорят за откритост, прозрачност и честност пред избирателя, а той все още не знае какви са идеите им.


Да, сигурно ще получа отговор, че са в процес на създаване, но не може проект да започва по този начин - първо влиза този и онзи, а след това се мислят правилата.


Къде се изгражда "Реформаторския блок" – "на тъмно", на улицата или в някоя от партийните централи?


Едно е ясно - на хората им писна от задкулисие и политически игри. Те знаят кои са лидерите и представляващите ги партии в този проект, но са в неведение за намеренията им. Хората очакват да чуят освен "Не на АЕЦ Белене", "Долу БСП" и "Ние сме по-десни от другите" и по-различни лозунги, защото само с изтъркани лафове вече не става. Новите реформатори изразяват намерение да участват в управлението на страната, но не показват основание за това.


Нови предсрочни избори в страната са неизбежни. Но до момента Кънев, Кунева и ко с нищо не показват какви политики ще прилагат по ресори и какви идеи ще реализират в бъдеще освен обичайното политическо заяждане с другите.


Влизането на "Реформаторския блок" в Народното събрание - цел за един-два мандата ли е или дълготраен проект? Видяхме "Синята коалиция" как влезе и как излезе от парламента.


В протестите срещу правителството на Пламен Орешарски се забелязват много познати лица от формациите, които са в блока. Алтернативата във викането на "оставка" ли се изразява или има конкретни цели? Какви са те?


Не става само с викане на "оставка", необходимо е и доверие, което "Реформаторският блок" трябва да си изгради. А то се изгражда с откритост и адекватни отговори. Хората вече не са будали.


Преди всичко -  за да претендираш за власт, трябва да си подредиш къщата. Под покрива на новата десница по-скоро личи затъмнение и хаос.


Избирателят, уважаеми "реформатори" на новата десница, замислете се, дали няма да каже "Не, мерси!" на хора, които чакат гребена на народното недоволство да ги направи част от властта. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK