Да сътворим врага

Съборът на БСП на Бузлуджа

© Красимир Юскеселиев

Съборът на БСП на БузлуджаСтоян Новаков е взаимствал заглавието от едноименно есе на Умберто Еко, защото разглежда събитията около ДАНСwithME през призмата на написаното от италианския учен и писател - "Да имаш враг е важно не само за дефинирането на нашата идентичност, но също и за да се сдобием с препятствие, спрямо което да измерваме нашата ценностна система и да показваме, като се изправяме срещу него, колко струваме".


Забележителното за речта на управляващите е, че не опозицията е истинският им противник, както би следвало да бъде според принципите на парламентарната демокрация, а някакво конспиративно скрито задкулисие, което дърпа конците на онези в София, викащи "оставка". Като посочва врага, лидерът на БСП Сергей Станишев сплотява редиците зад себе си, но се обръща и към самия "враг".


Неговата реч на Бузлуджа например е
илюстрация на твърдата линия


която представителите на управляващото мнозинство поддържат към протестиращите срещу тяхната политика. Има нещо много специфично в говоренето срещу демонстрантите, нещо отличително, което най-често кара хората на площада да го характеризират като "наглост". Лидерите и представителите и на трите партии - БСП, ДПС и "Атака", ежедневно си служат с аргументи, категорично лишени от състоятелност от гледна точка на здравия разум на протестиращия (най-често използваните са за "платените протести", "протестиращите са терористи", "интернет лумпени"). А окачествяването им като "наглост" идва оттам, че всички тези аргументи, сякаш по някакъв ирационален начин, описват точно противоположното състояние на нещата.


Най-съществената част от речта на омразата, адресирана към врага, е, че тя винаги завършва с ясното поставяне на разделителната линия ние - те. "Ние" сме Избраните и зад нас стои Народът, милион и няколкостотин хиляди, които са гласували за "нас" в цяла България. А "вие" сте няколко хиляди в центъра на София. Това послание цели не просто да покаже числовото измерение на разликата между едните и другите. То превръща, без да ги пита, в съучастник на властта всички онези, гласували по една или друга причина за една от трите партии. То създава най-голямата подмяна, която тази власт си позволява в момента да извършва, търсейки алиби и легитимност в числата.


Наред с вербализирането на числовата разлика и "приобщаването" на голямата бройка към поддръжниците на властта, всяка вечер в новините се представя бутафорната картина от т.нар. контрапротест пред НДК. Така лицата, които стоят зад числото милион и няколкостотин хиляди гласували за БСП/ДПС/"Атака", присвоени от говорителите на тези партии като безусловно подкрепящи
ги (нещо, което съвсем не е сигурно), биват автоматично приравнени с окаяните участници в контрапротеста. Това е най-голямата опасност и най-сериозният капан, в който представителите на управляващото мнозинство се опитват да ни вкарат.


От една страна, превръщат нас – протестиращите, в естествен враг на техните привърженици, и едновременно с това, много успешно настройват и нас срещу всички останали, като ни убеждават, че те вече са на тяхна страна и вече ни мразят, така че ни остава само да ги мразим и ние. И като бърза илюстрация получаваме ежедневни кадри от контрапротеста, за да се убедим във всичко това - 


перфектното сътворяване на врага


Тази стратегия се оказва успешна. Разбирането, че сме обречени и песимистичната картина на едно мрачно бъдеще, в което БСП и ДПС печелят избори след избори, защото техните избиратели са повече от нас, става все по-възможна. Следващата притеснителна стъпка е да се плъзнем по удобната плоскост на лесните обяснения защо това е така. Все по-популярни са мненията, че тези избиратели са умствено непълноценни, по-глупави от нас и дори "идиоти". Цикличното връщане на БСП на власт въпреки провалите й във всеки мандат се обяснява единствено с човешката глупост на мнозинството от нейните избиратели и това се проектира и в бъдещето. Илюстрацията от контрапротеста всяка
вечер затвърждава тази привидност.


Да твърдим, че хората гласуват за дадена партия от глупост, е точно толкова наивно, колкото да
мислим, че хората през 14 век са били по-глупави от хората сега, защото не са притежавали
високи технологии например. Хората, гласували за БСП/ДПС/"Атака", не са хората, които виждаме вечер на пилоните пред НДК. Тези хора не са гласували за въпросните партии, защото са глупави или защото мозъците им са промити. Всеки от тях има своите причини да го направи и те са не по-малко легитимни от моите причини да гласувам за различна партия или причините на някой друг да не гласува.


Тези хора не са наши врагове. Ако започнем да ги припознаваме като такива, значи онези, които водят война с нас вече 50 дни, са спечелили окончателно.


Да се върнем към Еко: "Образът на неприятеля не може да бъде премахнат от процесите на
цивилизацията. Нуждата от враг е присъща дори на благия и миролюбив човек. ...Значи ли това, че етиката е безсилна пред отколешната нужда от врагове? Бих казал, че етичната инстанция започва да играе роля не когато се преструваме, че нямаме врагове, а когато се опитваме да ги разберем, да се
поставим на тяхно място […] Да се опитаме да разберем другия означава да разрушим клишето,
без да отречем или заличим неговата различност."


На път сме да се капсулираме
в собствените си клишета


за хората около нас, макар да се дразним, когато хора като Велислава Дърева поставят нас в своите клишета. Те обаче го правят целенасочено като част от войната срещу нас. А ние не печелим нищо, ако влезем в тяхната схема.


Характерът на общуването в социалните мрежи силно подпомага този процес, тъй като е
много по-лесно да следваш и да се свързваш с хора, които мислят точно като теб, и така да
оставиш различно мислещите някъде настрана. Опасностите, произтичащи от това, са: да
помислим собствената си гледна точка за универсалната; да маргинализираме и
стереотипизираме групата на тези, които мислят различно от нас.


Ако каузата на ДАНСwithME е наистина да започнем да променяме България, това няма как да стане, ако попадаме в капана на тези, от които искаме да се освободим. Ако искаме да променим България, трябва да започнем да общуваме с "врага", да го разберем и да разбием стереотипа си за него; да започнем да го привличаме на наша страна, така че един ден да излезем от цикълa. Нужно е всеки ден да говорим с хората, а не да им се присмиваме или високомерно да ги зачеркваме. Оставката не е
нито каузата, нито крайната цел на ДАНСwithME, тя е само началото. Трудното предстои след
това.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 829 Любопитно

  Браво, някой написал нещо смислено най-сетне в редакцията да не би да отсъстват представителите на издателите, че подобно нещо е публикувано? Редакционният състав изчете ли го?

  и най-умният си е малко прост....
 2. 2 Профил на galia66
  galia66
  Рейтинг: 418 Весело

  Другаря Станишев е като малките деца не пуска играчката от ръцете си и здраво я стиска докато образно казана хората не му ударят един шамар и не му я вземат от ръцете.

 3. 3 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1372 Любопитно

  "Да твърдим, че хората гласуват за дадена партия от глупост, е точно толкова наивно... Хората, гласували за БСП/ДПС/"Атака", ....не са гласували за въпросните партии, защото са глупави или защото мозъците им са промити."

  Категорично не съм съгласен. За да гласува за БСП, човек или трябва да е глупав / наивен (да вярва, че е възможно социализмът да се върне или пенсията му да се утрои), или да има определен личен материален интерес (например, бивш местен номенклатурчик и потмоството му).

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 4. 4 Профил на Дани Савов
  Дани Савов
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Браво! Точно казано.

  HIRO
 5. 5 Профил на ivanasenov
  ivanasenov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Никой в БГ не разглежда "демокрацията" и "плурализма" като две страни на една монета, като две неща свързани и неразделни.
  Това изкривява картината и ни поставя пред състоянието: "Ние сме повече, наше е правото" което е дълбоко неприемливо, неправилно и даже погрешно....

  Но това сме си ние!

 6. 6 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  "БСП/ДПС/"Атака""

  А, дали не липсва нещо в списъка от врагове???

  Къде ли са яне, герб. ндсв... и др. подобни?

 7. 7 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  "Ако каузата на ДАНСwithME е наистина да започнем да променяме България, това няма как да стане, ако попадаме в капана на тези, от които искаме да се освободим. Ако искаме да променим България, трябва да започнем да общуваме с "врага", да го разберем и да разбием стереотипа си за него; да започнем да го привличаме на наша страна, така че един ден да излезем от цикълa. Нужно е всеки ден да говорим с хората, а не да им се присмиваме или високомерно да ги зачеркваме. Оставката не е
  нито каузата, нито крайната цел на ДАНСwithME, тя е само началото. Трудното предстои след
  това."

  Няма шики-мики.
 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#6] от "ju.li":

  Мъчно ли ти е, че ги няма?

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на haokarapora
  haokarapora
  Рейтинг: 480 Любопитно

  За съжеление би било хубаво хората гласуващи най-вече за БСП и ДПС,да гласуваха заради някаква идея...но,няма такова нещо!
  Тук се гласува или на принципа "и храчката ти партио..." или под строй срещу подпис...

  haokarapora
 10. 10 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  До коментар [#3] от "nv":


  [quote#3:"nv"]Категорично не съм съгласен. За да гласува за БСП, човек или трябва да е глупав / наивен (да вярва, че е възможно социализмът да се върне или пенсията му да се утрои), или да има определен личен материален интерес (например, бивш местен номенклатурчик и потмоството му).[/quote]

  Така е, но авторът казва да не им се присмиваме и да ги правим автоматично врагове, а да им говорм и да ги убеждаваме. Друг е въпросът дали ще има полза и има ли такива апостоли, които постоянно да убеждават в очевидни неща хора, които вярват на глупостите на Станишев и Сидеров.

  Няма шики-мики.
 11. 11 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Подкрепям написаното, но авторът несъзнателно допуска същата грешка, като разделя хората на протестиращи срещу управлението на БСП, ДПС, Атака и подкрепящите това управление. А забравя голямата маса хора гласували и симпатизанти на ГЕРБ. Обществото е доста сложно фрагментирано и наистина не трябва да се слага в рамки.

 12. 12 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#6] от "ju.li":


  [quote#6:"ju.li"]къде са яне, ндсв... и др. подобни[/quote]
  как къде са? Просто са политически покойници...
  Мъртвият не ни е вече враг!! Нал тъй?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 13. 13 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1260 Весело

  До коментар [#12] от "boby1945":

  Май просто са се скрили под камъка. Със сигурност ще изпълзят пак.

 14. 14 Профил на Viscount Ganyo
  Viscount Ganyo
  Рейтинг: 624 Весело

  Браво. Хубав коментар. Най-накрая да прочета в Дневник нещо смислено. На протестиращите взеха да им идват и някои разумни мисли два месеца след като се излюпиха за голямата политика

  Крайно ми е неприятно, че се намирам между милиционерски натрапеници, и искрено се възмущавам и ме е срам да ви гледам.
 15. 15 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Нека бъдем обективни - и двете страни демонизират и поларизират. Така по-сигурно мобилизират привържениците си.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 16. 16 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Не е нужно да сътворяваме врага, трябва просто да го видим. А уви това не е лесно. Той се е прикрил с БСП, ДПС, ГЕРБ, с избори, с ДАНСwithME и целия политически куклен театър, на който дърпа конците от чужбина.

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 17. 17 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Бсп=Дпс69Сидер Ага е невиждано бедствие в политиката у нас. Оставка.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 18. 18 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#12] от "boby1945":

  А ГЕРБ къде са, нали те не са "политически покойници"? Нали ГЕРБ формално спечелиха изборите.

 19. 19 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#18] от "marker":
  ГЕРБ, като измислена вождиска партия, нещо като ново НДСВ, още не са политически покойници, ще станат някъде къде 2020 година, зависи он нарциса .... това първо, второ те и формално и фактически загубиха изборите поради прекаления нарцисизъм на Бат Бам....
  Спечелиха формално и фактически в 2009 116 места + патерици, сега какво имаме, 97 без патерици......
  Затова старите политици казват, че без коалиционни партньори в политиката се не влиза, виж Меркел ..... или другата британска формулировка "поддържай по слабия" .... та заедно да победите по силния... (но тази форма иска голяма политическа ловкост, не е за Бат Бам)

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 20. 20 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#19] от "boby1945":

  Я, за пръв път ми харесват разсъжденията ти. С чиста съвест ти слагам +

 21. 21 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Не можем обаче да разбием червения стереотип,просто той е генно увреден.За щастие ние сме все още нормални,свободни хора и искаме и не си даваме свободата!

  Tony
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK