Читателски Дневник: Историята на една жена с рак на гърдата, която чака лекарство от месеци

Архив: Национален протест на лекарите срещу хаоса в здравеопазването (2010 г.)

© Красимир Юскеселиев

Архив: Национален протест на лекарите срещу хаоса в здравеопазването (2010 г.)Диана Борлакова изпрати до медиите своята история за дългогодишната си борба с рака на гърдата и с българската здравна система. "Дневник" се обърна към Националната здравноосигурителна каса и към Министерството на здравеопазването с част от въпросите, които тя постави. Четете продължение по темата по-късно в "Дневник".


Диана е маркетинг директор за България на голяма верига магазини. Получава диагнозата за карцином на гърдата когато е на 33 години, след профилактичен преглед. Публикуваме текста й без редакция.


Животът е прекрасен. Ще отречете ли? Независимо от всичко, което ни заставя да преодоляваме, всъщност той е благословия. Затова сме готови да воюваме за него. И го правим. Всеки миг.
Казвам се Диана Борлакова и от 13 години живея достойно с диагноза рак на гърдата. Въпреки лечението и грижите на едни от най-добрите медицински специалисти, през последните 8 години ракът ми прогресира и засега не може да бъде спрян.


Аз съм човек, който никога не се предава и не оставя живота да мине покрай него – стремя се да живея пълноценно и давам всичко от себе си, за да победя болестта.


Работя, грижа се за дъщеря си, пътувам, усмихвам се... И не хленча.


Въпреки всичките си усилия и фактът, че повече от 15 години заплащам максималната здравноосигурителна вноска, която държавата изисква от мен, всеки път, когато аз имам нужда от същата тази държава, тя поставя на изпитание моята воля за живот, изправяйки ме пред препятствия. Много от тях преодолях и споделих отстояното с други с моята участ.


Не очаквах, че ще ми се случи отново, но точно в този момент съм изправена пред ново, непреодолимо препятствие, с необходимото ми лечение за рак на гърдата. То се провежда с една от най-новите и успешни терапии, предлагани от съвременната медицина в цяла Европа и е единственото лечение, подходящо за мен, предписано от лекуващия ми лекар-онколог. Няма как да си позволя да го заплащам ежемесечно от джоба си, а повече от половин година НЗОК забавя регулацията му, без каквито и да било обяснения, без какъвто и да било документиран аргумент. Просто мълчание...


Потърсих разбиране, подкрепа, контакт, среща, разговор, обяснение или какъвто и да е знак за ангажимент от страна на осигурителя, към когото винаги съм била коректна. Нищо. Звъня месеци наред и не мога да разбера как един медикамент може да бъде заплатен в рамките на дни след преминаване на всички административни процедури в останалите Европейски страни, а в България това не може да се случи за месеци и дори години.


В моя случай процедурата по заплащането на продукта от държавата трябва да се регулира за дни, тъй като лекарството вече е част от Позитивен лекарствен списък за лечение на другите индикации, за които е ефективен. Тя обаче се бави месеци наред, което ме кара да мисля, че причината за забавянето се крие в чисто административни неуредици и във факта, че в НЗОК работят чиновници, които не осъзнават, че хората като мен – обикновените хора, които работят извън държавните институции, са тези, които им плащат заплатите и точно ние сме тези, заради които те съществуват, пишат, калкулират и в края на деня решават кой заслужава да живее и кой не.


Не зная дали бих била по-примирена, ако медицината нямаше решение за моето заболяване, но категорично не съм съгласна администратори да решават дали да живея или не!


Не познавам някой, който би се съгласил... Затова реших да насоча общественото внимание към проблем, с който със сигурност всекидневно се сблъскват и други болни българи. Вероятно нямат сили да извикат дори... Искам да затворите за момент очи и да си представите безсилието им. И да се запитате кое ни прави слепи и глухи за страданието. Защото докато на улицата отстояваме с протестите си виждането си за справедливост, трябва да си дадем сметка, че всъщност стискаме палци да не се разболеем в България и можем да искаме промяна, а хората, които определят съдбите ни трябва да разберат, че болните нямат време да чакат, че болен може да бъде всеки един от нас и всеки един от нас има правото да получи шанс за живот.


Пиша това не за да търся помощ, не за да се моля, не за да събирам пари или да предизвиквам нечие съжаление. Искам да накарам хората да се замислят. ТОВА ЛИ Е ЖИВОТЪТ, КОЙТО ИСКАМЕ? И какво трябва да се случи, за да върнем хуманността в здравната политика?


Това ни касае. Всички. Без изключение.


Диана Борлакова
Почтен данъкоплатец с живот в условно наклонение, поставено от бюрократи


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moti
  moti
  Рейтинг: 581 Неутрално


  С тази здравна реформа се прави истински геноцид над българите. Лекарите бягат, пациентите страдат от липса на лекарства, бабите няма пък с какво да си ги купят...

 2. 2 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 934 Неутрално

  [quote#0:"статията"]И какво трябва да се случи, за да върнем хуманността в здравната политика?[/quote]
  По-малко администрация и лична отговорност на всеки служител, на неговия началник и началника на неговия началник..... Не само в здравеопазването! В цялата държавна администрация!
  Това е и част от моя личен протест срещу всички правителства до сега-бюрокрацията е част от убийците на живота в България!
  Успех на Диана в борбата! Подкрепям всеки, който се бори с ужасяващото чудовище "държавна администрация"!

 3. 3 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 533 Неутрално

  всъщност реформа няма, има имитация на дейност и група хора, наричани администрация папкащи лакомо от парите на хората за здраве...

 4. 4 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Когато трябва да плащаш осигуровки избор и милост няма, когато обаче се наложи да ползваш това за което си плащал започва голямото шикалкавене, лъгане , извъртане от страна на тези , на които плащаш заплатите и бонусите....

 5. 5 Профил на ton.the.truth
  ton.the.truth
  Рейтинг: 388 Неутрално

  В България има геноцид срещу болните хора. Вместо тези лекарства да ги има и да ги дават без пари и всеки да има шанс за живот, тука разболееш ли се нещо и направо си пиши завещанието. Не искам да бъда циничен точно в тази статия, ама то има още и хиляди подобни примери. Здравеопазването ни е кръгла "0".

 6. 6 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 670 Неутрално

  не е от реформата, а от липсата на такава и от дивата алчност и крадливост на бг

  BG e мини империя на злото.
 7. 7 Профил на fzj53311090
  fzj53311090
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колко струва това лекарство ? Как се казва ? Все има начин да помогнем предполагам, ако не струва милион два.

 8. 8 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1117 Гневно

  Тъпото е, че тази жена с години внася огромни вноски, а когато и е необходимо, администрацията не си мръдва пръста. При друг случай, когато стреляха по Киро - Японеца, той без да е здравно осигурен за секунди му се осигури елитно здравеопазване, с необходимата техника, медикаменти и специалисти. Изводите са за Вас. Не е въпроса да се съберат пари, конкретно за тази жена, системата тотално трябва да се промени. Най- просто за да хванеш корупция е - отиваш в здравната каса и виждаш колко Протокола за скъпоструващи лекарства са изведени преди да излезне твоя, а са входирани много след твоя. Елементарно действие, но никога няма да стане. Защото всички с пари, политици и общинари са наясно с процедурата и за тях такова огромно забавяне не се случва.

 9. 9 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 513 Разстроено

  До коментар [#1] от "moti":

  Но за сметка на това автопаркът на Софарма е за милиони в нови черни Аудита!

 10. 10 Профил на Umaja
  Umaja
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Диана съгласна съм с тезата ти, че когато човек си плаща съвестно максималните здравни вноски трябва да получава и максимална грижа от държавата. Абсолютно си права! Подкрепям те.

 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  Когато всички системи на държавата работят като социални системи, накрая за истински нуждаещите от помощта на социото остава единствено вариантът с български Коледи, дарителски сметки и СМС-кампании....

  По "чистосърдечните признания" (препратка към филма "Топло" на самите ресорни министри, социални системи в България са:

  - Армията (ултимативният приоритет не е някаква отбранителна боеспособност, а се подсигурят работни места и социални привилегии на 55 хиляди души, здрави и прави мъже в разцвета на силите). Бегъл преглед от изявленията на официални лица по темата показва, че в 99% от случаите се говори за ранни пенсии, детски градини за децата, държавни щатове за съпругите, добавки за храна, осуетяване на закриването на поделенията). От години не съм чул, някой да говори за приемане на ново въоръжение или за някакво голямо учение, на което да видим, има ли някакъв технически напредък за 20 години.

  - МВР -същият синдром като с армията.

  - Транспортът: БДЖ, градският транспорт - пак работните места най-първо, качеството и рентабилността на услугата най-накрая

  - Образованието: и тук първа грижа, как да не закрием щатове за даскали, нивото на дипломираните ученици/студенти е на 6-ти план

  - Земеделието: и тук по презумпция земеделецът е винаги излъганият от прекупвача, ощетеният от природата и трябва да му се доплати от бюджета наръка, в брой и веднатга

  - В икономическото министерство: и там същата работа, като със земеделието. В групата на вечно ощетените перманентно присъстват миньорите и оръжейниците. 23 години все едно и също.

  - В здравеопазването: и там първа грижа, как да не закрием щатните бройки в селската болница и как да компенсираме централни болници, които не могат да си овладеят разходте. Освен това е много важно Здравната каса да плаща рентгенова снимка на зъб от 2,50 лева, кръв и урина за 4 лева, рентген на пръста на ръката за 15 лева и др. такива тип "дребните сметки всеки се натиска да плаща", а като закъса някой наистина (като автора на статията), за такива случаи се разчита на дарителските СМС-и и българските Коледи...

  - Пенсионната система: 1/3 от населението са пенсионери, спрямо (1/4 за Германия, която винаги е била с по-ниска раждаемост от България). Въпреки това се говори, колко рано умирал пенсионерът, вземайки пенсийка само година-две до кончината....А 922-та хиляди "инвалиди" докараха до това, че наскоро тук форумът събираше дарения за нов акумулатор за инвалидната количка на истински пострадал съфорумец.

  Пак казвам - като ще правим от всички сектори социална система, накрая социално зависимите случаи нищо добро не ги чака...Не само парите ще стават все по-малко, но и накрая ще ги връзват в един чувал и ще ги хвърлят в кладенеца, за да не тежат на социализма....

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 12. 12 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 605 Гневно

  Това си е чиста проба кощунство от страна на държавата спрямо съвестните данъкоплатци.

 13. 13 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 497 Гневно

  Докато някой отчаян онко болен не влезе въоражен в НЗОК и не разчисти бездушните чиновници, нищо няма да се промени.
  Съзнавам, че не е това начина, но не мога да предложа нищо друго. Просто нищо друго не върши работа.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 14. 14 Профил на 4itatel
  4itatel
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Това бездействие на държавата се нарича ГЕНОЦИД!

  4itatel
 15. 15 Профил на blaserr93lrs2
  blaserr93lrs2
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Преди около 3-4 години имах здравен проблем.Получих направление за хоспитализация.Отидох в Света Анна,но греда.Казаха ми да отида във военноморска болница.От военноморска лекаря ми каза "Пари няма сърди се на Бойко Борисов.Отиди в Света Марина."Единствено в Света Марина ми обърнаха внимание и ми помогнаха.И оттогава всеки ден се моля да не се разболея аз или мой близък!!

 16. 16 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  É, как да се върне в България човек със сериозни здравни проблеми!
  Може ли да се надява на спешна помощ до 15 минути, на лекарства, на помощни материали, на...
  И всичко това платено от здравната каса!
  Не малка част от българите в чужбина са дали огромни усилия и осигуровки в България, а сега това го получават в чужбина, без да са дали толкова, колкото в България.
  Срамота!
  Сега в момента слушам станишев и останалите, които са за...
  Обречен народ!
  Вчера съобщиха, че всеки час намаляваме със седем души-двама емигрират и пет умират!
  Досега тоА съсел нищо не е казал аджеба как ще я оправят тая работа!
  Празни приказки пълно.
  Ееееех, иване!
  Ако беше откровен демократ, а не лукановска клика, трябваше ЛУСТРАЦИЯ!
  Ще продължават да емигрират младите, а в средна възраст да се МРЕ!
  Но ще дойде тоя момент, когато няма да има кого да "стрижат"!

 17. 17 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1467 Гневно

  Грешката не е само в едно, та то като се оправи и нещата да тръгнат. Грешката е системна! И не само в зравеопазването е така, само че в здравеопазването води до умиращи хора, наистина умиращи! Хора, не може повече така! Не бива повече така!

 18. 18 Профил на Rauchmann
  Rauchmann
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Диана, благодаря Ви, че намерихте време и сили да ударите тази камбана. Дано кънти по-дълго за нас, които не намерихме нито времето, нито силите да застанем срещу безумието на чиновниците от НЗОК. Дейността на самата НЗОК не ми се коментира, но явното неспазване на правилата и процедурите (лоши или добри) е отвратително.

  Бъдете благословена!

  http://rodenivbg.com
 19. 19 Профил на anastas_kar
  anastas_kar
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Само с протести не само с усмивки , а и с гняв може да се принуди корумпираната държавна софийска администрация да служи на гражданите, не на политиците и техните близки.

 20. 20 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  [quote#13:"Terry bear (Интернет Лумпен в Катарзис)"]е влезе въоражен в НЗОК и не разчисти бездушните чиновници,[/quote]

  НЗОК е само изпълнител на това, което измъдрува законодателят. Когато съм имал възможност да питам някой по-нагоре, защо трябва НЗОК да покрива снимки на зъб по 2,50 лв, детски дентален преглед от 6,33 лв и други фатмак разходи, за които всички знаят, че писането и прехвърлянето от сметка в сметка докарва още 2 пъти по толкова административни разходи отгоре (разход 7 лева, да разплатиш нещо за 2,50 лева) и не е ли по-добре това да се разплаща в брой, а касата да се концентрира върху тежките случаи, отговорът беше, че: "Свинкята, наречена български народ, трябва да се чеше зад ушичките. 7 лева за 2,50 поет разход - ама жестът е по-важен от парите!". И след още малко замисляне следа дообяснението: "Касапинът винаги почесва добичето зад ушичките, преди да му прасне ножленцето в гръцмуля и да го завърти в дупката, хъ-хъ-хъ, само бой, дране и е**не за миризливата рая!"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 21. 21 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 497 Гневно

  До коментар [#20] от "cinik":

  Може би не е политически коректно, но аз бих предложила същото и за законодателя, за съда и за подобните по веригата...

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 22. 22 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дано някой се събуди в НЗОК и реши казуса на Диана. А по принцип решението на проблема с издевателството над пациентите и данъкоплатците, когато им трябват здравни грижи, е в частните здравни осигуровки. Дали ще се намерят депутати, които да не са купени от медицински и фармацевтични лобита и да премахнат монопола на НЗОК?

 23. 23 Профил на xps
  xps
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да беше един случай...а а те са хиляди... хиляди онкоболни се мъчат и умират... защото няма лекарства, няма апартура... чака се с дни, а понякога и с месеци за лъчетерапия, за лекарства... а накрая те изпащат да умреш във вкъщи защото няма какво да се направи

 24. 24 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1366 Гневно

  Чиновническото бездушие и тънките сметчици за жонглиране със здравните фондове като с черезвичаен резерв за строеж на зали и стадиони се заплащат с човешки животи!

  Колко човешки живота ни струва зала Мутреец, построена за 200 милиона, и подарена на мутрите от ТИМ? Нима можем да се смятаме за солидарно и хуманно общество, след като погребваме в разгара на криза толкова пари в капризи и далавери, а съгражданите ни са буквално ЛИШЕНИ ОТ ПРАВО НА ЖИВОТ?!

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 25. 25 Профил на indonesia_bg
  indonesia_bg
  Рейтинг: 388 Разстроено

  Диана се бори за правото си да продължи живота си, да се радва на семейството си, приятелите, работата... Тя го е написала с цялата си болка от несправедливостта, а не с цел откриване на дарителска сметка. Иска ми се да й вдъхна кураж с думи, но те няма да й осигурят лекарството. Целият текст на писмото й, ще го публикувам на страницата си във Фейсбук, ще го препратя на мои приятели. Човек трябва да има сърце от камък, за да не го трогнат тези редове и безпристрастно и безучастно да ги чете като поредната статистика.

 26. 26 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#24] от "Настрадин Ходжа":

  Зала Арена Армеец не е на ТИМ. Те са платили за 6 години да носи името и май вече изтичат, така че поне за това можем да сме спокойни. Ако е някакво успокоение! :Д

 27. 27 Профил на Горгона Медуза
  Горгона Медуза
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Аз съм човек, който никога не се предава и не оставя живота да мине покрай него " - Не трябва да се предава! Рано или късно спреведливостта ще възтържествува! Сигурна съм, че всеки ще получи заслуженото си, когато му дойде реда.

 28. 28 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Нямаме здравеопазване, а узаконен геноцид. Могат томове да се изпишат.

 29. 29 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 768 Неутрално

  "Работя, грижа се за дъщеря си, пътувам, усмихвам се... И не хленча."
  Тази статия не е ли хленчене?

 30. 30 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#29] от "dissident":

  Като не сте способни на състрадание, поне си мълчете!

 31. 31 Профил на tims
  tims
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#10] от "Umaja":

  Ние не си плащаме (за нас) здравни осигуровки, а допринасяме за поддържането на неефективната здравна система по данъчна принуда. Това е истината за българското здравеопазване. Време е отделяне на платежоспособните данъкоплатци, повечето от които никога няма и да потърсят безплатна медицинска помощ, от бремето да издържат огромната, остаряла и далеч от съвременната медицина, планина от болници, поликлиники, аптеки, чиновници и др., за които се харчат парите, и не стигат за лечение.

 32. 32 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  [quote#7:"fzj53311090"]Колко струва това лекарство ? Как се казва ? Все има начин да помогнем предполагам, ако не струва милион два. [/quote]
  Вероятно става дума за Pertuzumab (продукт на Рош с търговско наименование Perjeta 420 mg concentrate for solution for infusion x 1), вписано в листата на 27.08.2013 г. с крайна цена от 6540.95лв. за ампула. При лечението, в началото се дават две ампули, а след това се влива по една ампула на три седмици. Лечението се провежда под лекарско наблюдение в зависимост от състоянието на пациента. Първите ефекти са след три цикъла (вливания) най-рано, а сигурните - след седем.
  Но ако искаш силно да помогнеш, създай по-добър метод/лекарство за лечение. Не се иска много - добро образование, екип от професионалисти, добре оборудвана лаборатория и няколко клиники. И ставаш свободен човек - не зависиш от волята на някаква фирма или чиновник, политик, инвеститор. Не зависиш от парите на другите и ... може да те броим за богат.

 33. 33 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#29] от "dissident":

  О-о-, шефа на НЗОК, ти ли бе, мърло!

  Само нагъл, тъп бюрократ, чиято заплата плащаме ние, може да напише такова нещо.

 34. 34 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Стиска палци за Диана...

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 35. 35 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Това да не е обвинение към предишното и сегашни правителства, или защо ми се струва така?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 36. 36 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#5] от "ton.the.truth":

  В комунистическа дърржава човешкия живот не струва и пукната пара.Историята на тази жена е история на живота на всеки бъългарин изпаднал в беда и риск.В общество ,където християнските ценности -Морал,Справедливост,Хуманност са непознати и загърбени от официалната власт и нейните институции е обречено на бавно ,но сигурно израждане.Изминалите години на комунистическо управление убедително показват това пропадане на държава и нация.Необходима е хирургическа намеса в обнова за обществото,а не аспирин за температура.Това са думи на националния Омдусман,които подтвърждават, че гниенето на обществото е необратимо и зловещо.

 37. 37 Профил на richardnixon
  richardnixon
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Великата Теодора пребори гадната система, но си отиде заради нея. Тя ни завеща протеста против скудоумието и колективната безотговорност! Помните ли я?

 38. 38 Профил на Божидар Здравков
  Божидар Здравков
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#7] от "fzj53311090":
  Диана Борлакова каза по телевизията, че е
  7 000 лв/месец

 39. 39 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Каквото и да напише човек,все няма да е точно и правилно,но все пак.
  Всеки човешки живот е ценност. Но ако за отделния човек тази ценност изглежда по един начин,то за обществото- по друг. НЗОК би трябвало да гледа именно по втория начин. Затова не е решило и да отпусне тези 700000 лв. Това са 50 човека.Други еди колко си чакат за трансплантация. Те могат да искат същото. А какво да кажем за стотиците пенсионери,които живеят с по 120-150 лв. Те не заслужават ли да живеят? А с тези пари могат ли нормално да живеят?
  А членовете на семействата и особено децата в семействата с по 100-200 лева на човек не трябва ли да живеят нормално. Че те едни евтини лекарства трудно могат да си купят. Така,че можем да съчувстваме на всеки, но няма да се оправим,докато всеки не поеме гражданския си дълг и да участва за да оправим всички социални системи.

 40. 40 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 735 Неутрално

  В здравеопазването - ужасяващо безхаберие,корупция и кражби. Вчера по някоя от ТВ-тата гледах как член на надзорния съвет на НЗОК изнасяще данни. Човек за половин година бил седем пъти хоспитализиран, като като едияия път бил изписан на 24-ти, а постъпил в друга болница на 23. Кражба, корупция, фалшификация на данни. И тоя "ръководен" орган вместо вече да е направил необходимото наглият крадец да е зад решетките, той само ни се обяснява.
  Така е в здравеопазването,енергетиката и навсякъде, където има много държавни и обществени средства. Така ще е докато задкулисието спуща една листа и хората дружно отиват да гласуват за магаретата в нея, вместо да искат и да си избират личности, от които могат да искат и да търсят лична отговорност.
  Каква е връзката проблема на тази жена с цирка в парламента? Пряка. Няма ли промяна в избора на депутатите, хората, като тази жена, ще се увеличават. Бедните и болните- също.

 41. 41 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Тази здравна каса да се разтуря веднага и да се преминава към индивидуално осигуряване. На човек му писва да е изряден, а после все за него да няма.

  На сякъде е пълно с бездейни чиновници, които ако са в частна фирма ще бачкат поне с 1/2 намален състав и ще вършат повече.

  Предразсъдъците са за ограничените.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK