Читателски Дневник: Засрамете се, българи!

Бежанци от Сирия в Пъстрогор

© Красимир Юскеселиев

Бежанци от Сирия в Пъстрогор"Дневник" публикува позицията на Юлия Велкова Оберг (читателско писмо, получено на редакционната поща), въпреки несъгласието си с някои обобщения  на автора, защото смята темата за толерантността за изключително важна.


В началото на тази година в българското медийно и гражданско пространство цареше възмущение от страховете на британците от потенциалния наплив на български и румънски емигранти след падането на ограниченията за работа от 2014г.


Да припомним: в статия на "Дневник" от 18 януари се цитира политологът Иван Кръстев, който казва че Великобритания трябва да се страхува от гърците и испанците, а не от българите по повод кампанията на Дейвид Камерън срещу падането на ограниченията за работа. Ден по-рано беше публикувана извадка от британски доклад с прогнозата, че "през следващите пет години може да се очакват между 30 000 и 70 000 имигранти от България и Румъния годишно", които вероятно ще окажат "значително отражение на жилищното настаняване и общинските услуги, а освен това ще засили конкуренцията, пред която са изправени младите работещи британци". Тези два произволни примера от анти-българската кампания на британците - пълни с вероятности и уклончивости - естествено бяха посрещнати с възмущение, подигравки, протести и освирквания от българите както наживо така и във форумите под въпросните статии.
Ето и няколко кратки примера на тона, който преобладаваше във въпросните коментари: venci31 пише "Тези вече се побъркаха. Нали като ги няма имигрантите, няма да има кой да им работи по полетата и ниско квалифицирана работа. Аз не виждам, как някой британец ще се хване да работи на полето."; Balkanson пише "Те в Англия много се плашат от източноевропейци, но не се виждат, че британците в Лондон са малцинство, и че имат повече джамии от Източните Родопи, а и че най-даваното име последните години е Мохамед. ", а purple_rain добавя прозрението, че "Най-лесно е да експлоатираш страховете на хората и така негативната енергия политиците я насочват към имигрантите и различните,а не към собствените си грешки и пороци."  


Последното мнение е много актуално в контекста на днешната ситуация.


Девет месеца по-късно в България започват да пристигат също такива "азиатци", "Мохамеди" и емигранти от Близкия Изток в следствие на войната в Сирия и, забележете, този път българското интелигентно, културно и хуманно гражданско общество започва да се държи по много сходен начин към бежанците в собствената си държава – хора, които за разлика от българите, емигрирали в Западна Европа, не са дошли в България за да "точат помощи" и да живеят на гърба на българите, а просто бягат за живота си. Освен това не са 30 000 или 70 000, а някакви си 2000-3000 за момента, за които се говори, че скоро ще достигнат държавния критичен минимум от още толкова.


Въпросните няколко хиляди предизвикват неадекватни реакции от типа на тази на министъра на отбраната, който ще строи заграждения по границите, за да спре потока имигранти, и коментари в интернет от типа на aлфарец "Кристалина чий го крепи? Ако няма пари - пращайте й ги в Брюксел" и на Павла "Аман от тия бежанци! Който си ги харесва, да си ги прибира в къщи и да си ги гледа! Българите гладни ходят, ще ти мисля за ... да не казвам!".


Засрамете се, българи!


Подобни ксенофобски изказвания не правят чест на никого, а потвърждават простата истина, че българинът макар и да се мисли за много глобализиран, съвременен и напредничав е всъщност дребнав, необразован и с остарели патриархални възгледи от началото на миналия век. Впечатляващо е неразбирането, че макар и малка държава, България не е изолирана от света и глобалните политически процеси няма как да не се отразят на държавата, особено имайки предвид че сме на "кръстопътя между Европа и Азия".


След като сме толкова горди с ключовото си местоположение, красивата природа и членството в ЕС, защо изведнъж се разглеждаме като някакъв остров, запазен само за нас, образованите, хетеросексуалните, с високите доходи в големите градове и възможност да оплюват от високо всичко и всички? Хем се стремим да сме част от света, хем когато светът става част от нас мразим всичко и всички. Хем искаме да сме част от Европа, хем искаме само парите й, но не и проблемите й. Дори ако ние самите сме също такъв проблем за останалите държави в ЕС, за какъвто представяме сирийските бежанци. Простотата на подобно мислене е потресаваща. България отдавна не е изолирана от света и неразбирането на този факт не променя ситуацията. Ако за бедните българи – било то цигани, турци или студенти, Великобритания или Германия е решение на проблемите им, за бедните бежанци от войните в Близкия Изток България е също толкова привлекателна с европейското си членство и гражданското общество би трябвало да приеме, а не да отрича този факт.


През 19 век над милион шведи и още толкова ирландци емигрират в Щатите. През 20 век още стотици хиляди европейци и азиатци мигрират в търсене на по-добър живот. За добро или за лошо, с местоположението си и членството в ЕС България е привлекателна държава и щем не щем, в стремежа си за по-добър живот, много хора от Азия ще продължат да идват, минават, или остават в България – особено след като самите българи си мислим че живеем в скапана държава и я напускаме. България може на нас да ни се струва зле, но е вероятно Великобританията на Балканите за бежанците, търсещи нов дом.


Факт е, че много от сирийските бежанци са жени и деца. Тръгнат ли на училище възможно най-скоро, децата много бързо могат да се интегрират в българското общество. Други са потенциална нова работна ръка, готова да работи вероятно каквото и да е, дори и най-гадната работа, която българите не искат да работят. Останалата част вероятно просто ще продължат към останалите държави от ЕС. Това не е само проблем, а също възможност. Но не възможност на ксенофобски партии като "Атака" да процъфтяват, а възможност България да намери работна ръка и нови данъкоплатци, които да работят по полетата и да напълнят обезлюдените села, след като самите ние, българите сме неспособни или не желаем да го направим. И в опита си да направим това, току виж сме станали по-хуманни, по-широко скроени, и не на последно място – по-богати.


И следващия път, когато си мислите че сирийските бежанци били такива или онакива, си помислете че в този момент вероятно някой великобританец си мисли точно това, което и вие - колко са прости и бедни българите – раздърпани и с името Айше, за които той нищо не знае освен това което му се казва в жълтите вестници и се говори от обща култура.


А колко от вас знаят всъщност нещо за Сирия и сирийската култура?

Ключови думи към статията:

Коментари (103)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Объркана статия. Оберг да заминава в кухнята, да готви. Не става за журналист.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 2. 2 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 442 Весело

  Абе, нещо не можах да се засрамя!

 3. 3 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 588 Любопитно

  Нещата са несравними.Едно е движение на хора стоки и капитали в християнска Европа.Съвсем друго е наплив на "правоверни" към същата тази Европа.

 4. 4 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Бежанците да ходят в Катар и Саудитска Арабия, тези страни поддържат гражданската война в Сирия, съответно да поемат бежанския поток!

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 5. 5 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 497 Весело

  "българинът макар и да се мисли за много глобализиран, съвременен и напредничав е всъщност дребнав, необразован и с остарели патриархални възгледи от началото на миналия век"

  Принципно е така. Другият голям проблем е, че българинът обича да прави всичко на око и без много да му мисли.

  Конкретно, малка част от нацията е готова заради прогресивните си убеждения да приеме всичкото бежанец. Голяма част от нацията е готова заради твърдите си убеждения да затвори границите.

  А хора, които реално имат представа какво ще се случи и идея как да се организираме на практика няма.

  Изобщо, както казал първият български дърводелец, три пъти го режем и се късо.

  ден година храни.
 6. 6 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Мога да приема само постоянно заселване на някой бежанци-земеделци в български села в северо-западна България!

  И бързо ще се разбере, че те само минават през България!

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 7. 7 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Заради българските цигани,българите не сме добре приети в Англия,Франция.А не всички българи сме цигани.Сега,горните двама ,ориентирахте ли се?!

  4itatel
 8. 8 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1070 Любопитно

  Само да напомня, че този филм сме го гледали вече... през 14 век. И тогава нашествениците ПОСТЕПЕННО завладяват България.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 9. 9 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Нерде свободно движение в ЕС на хора с общи ценности и вяра, нерде ислямска напаст в България!

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 10. 10 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Поредният либерасто-левичарски бълвоч.

  Другарката Оберг или не разбира или се прави, че не разбира - хората се притесняват не от бежанците, а от ислямските бежанци.
  И с право.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 11. 11 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ето, да видите какво ни чака:

  Стотици имигранти от Афганистан протестираха пред сградата на Федералното правителство в Брюксел, като проявата на агресия от тяхна страна наложи употребата на полицейска сила.

  Около 450 афганистански семейства настояха за промяна на политиката за предоставяне на убежище. Те желаят да получат разрешителни за работа и да останат в Белгия. Неколцина от протестиращите нападнаха полицаите, изпратени да охраняват периметъра, предава БТА.

  Чужденците хвърляха срещу служителите на полицията металните заграждения. Това наложи срещу тях да бъде използван сълзотворен газ, а в зоната бяха разположени и водни оръдия.

  Първоначално протестиращите бяха изразили желание да бъдат приети от премиера Елио ди Рупо.

  Над 60 участници в протеста са били задържани, съобщиха местните медии. Белгия особено трудно издава разрешения за работа на чужденци и е една от държавите в ЕС, които все още не са отменили трудовите визи за граждани на България и Румъния - ограничение, което отпада от 1 януари догодина.

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 12. 12 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Лоя израз , но добри идеи. Върховно лицемерие е българите да се възмущават от лошите , студени и дръпнати англичани , които вдигали буря в чаша вода , а да скачат на нож срещу гадните , болни , спинозни , хифозни , терористични , фанатични , мръсни (простете ако съм пропуснал нещо) сирийци

  1973
 13. 13 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Вярно е, че някои кудкудякат против бецанците, но да се сравняват хитрите български граждани, лежащи на гърба на британците и бягащите от войната сирйци е малко безпочвено.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 14. 14 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#10:"dgd"]Поредният либерасто-левичарски бълвоч.

  Другарката Оберг или не разбира или се прави, че не разбира - хората се притесняват не от бежанците, а от ислямските бежанци.
  И с право. [/quote]

  Кое е бълвоч бе пич ? Това ,че ние не искаме емигранти , ама искаме нас да ни приемат , щото сме готини и натокани ?

  1973
 15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3302 Гневно

  Писах следния коментар преди 2 дни под статията "...Изпити и бедни, в порутен бордей...''

  EREBUS
  Рейтинг: 4701
  Гневно
  512:2324 сеп, 2013
  Манипулирането на българите вече е в ход ! Обикновенният български гражданин трябва да свиква с идеята,че ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ще заделя и за ''братята бежанци'' ! Само,че става въпрос за ''бежанци'' които не се интегрират и много бързо се организират ! Не се адаптират защото религията и обичаите им не позволяват.За това трябва българите (гърците,италианците,испанците.........) да са толерантни и да се променят за да не нарушават правата на ''измъчените'' !Този филм в Гърция се игра преди 15 години.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1070 Разстроено

  До коментар [#11] от "Thermobee":

  "Властелинът на пръстените" ще се окаже пророчески филм.
  Всякаква паплач е тръгнала да завладява Запада.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3302 Разстроено

  Вестник ''Сега'':

  45% от българите нямат пари да се лекуват в болница !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#9:"Thermobee"]Нерде свободно движение в ЕС на хора с общи ценности и вяра, нерде ислямска напаст в България! [/quote]

  Аааа , не така - ето ти малко сравнение: българи - проституция , джебчийство , хулиганство , катуни. Това пишат по сън.

  А Термобии пише - сирийци - ислям , атентат , фередже , атентат , пиене на детска кръв и т.н.

  Ти се оплакваш ,че в Белгия афганистанците искали право да работят. А англичаните са лоши като реват за техните работни места , които приятелите ти щели да заемат.

  Разликата е ,че от Сирия бягат заради война и бягат всички , а тук няма война и бягат основно манг.... , ъъъ циганите , упс ромите за да сме политкоректни. Тоест УК имат повече основания да блокират емиграцията

  1973
 21. 21 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Сирийските бежанци нямат място в България, ние нямаме достатъчно ресурси за собственото си население, за да поемаме и бежанци. Намериха им убежища, ами храна?!

 22. 22 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  Чудесно писмо!

  И аз като "Дневник" не съм съгласен на 100%, но с основната теза съм напълно съгласен.

  Плиткоумните дефанзивни коментари под статията само потвърждават тезата й.

  #3, естествено, че са сравними нещата! Британците ги е страх и българите ги е страх, това е всичко. Ама едните от едно ги било страх, а другите от друго - това наистина няма значение!

  #10, че да не би нашите си, християнски ръководители, които, уви, не са бежанци, да са по-добри от хора , които искат да работят? Че какво като са ислямисти, да не държите Вие правата над изповеданията или имат информация Отгоре, че християните са по-добри?!

  Тъй като всички реакционни отговори (освен най-малоумните, които просто и неаргументирано слагат етикет на автора) споменават страха, резонен е въпроса: от какво ТОЧНО ги е страх българите в случая?
  Че ислямисти в България има и сега!
  Трябва ли да ги изгориме или тях?
  Ако не - колко е критичния минимум?
  А за будистите колко е?
  А за християните като Делян Пеевски?
  А за християните като Вас?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 23. 23 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  [quote#20:"Augusto Pinochet"]Разликата е ,че от Сирия бягат заради война и бягат всички , а тук няма война[/quote]

  Кой ти каза, че няма война у нас? Това, че не я виждаш е друг въпрос.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 24. 24 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#15] от "EREBUS":

  Има много , много , много голяма разлика между това в мирно време да приемаш обичайните мързеливи тутманици с 10 деца , които си търсят държава , която да им плаща докато лежат и строят шериата и военновременни бежанци.

  В момента от Сирия бягат заради война , за да не ги убият. В същото време от Нигерия идват за да лежат и ядат.

  България за миналия век е приела 8 бежански вълни от минимум 100000(словом 100 хиляди!) бежанци. Единият път от близо 1/2 милион. 3 от тези бежански вълни са били чуждестранни - руска , гръцка и арменска. И с трите сме имали проблеми - с руските емигранти дори се стига до мобилизация на остатъците от армията ни , разстрели и депортации. Гърците са вдигали бунтове против това къде ги настаняваме , арменците са искали право освен тях да издърпаме и семейства им. И СМЕ СЕ СПРАВИЛИ С ВСИЧКО ТОВА. СИРИЙЦИТЕ НЕ СА ПО МАЛКО ХОРА ОТ АРМЕНЦИТЕ , ГЪРЦИТЕ И РУСНАЦИТЕ

  1973
 25. 25 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#21:"Борко"]Сирийските бежанци нямат място в България, ние нямаме достатъчно ресурси за собственото си население, за да поемаме и бежанци. Намериха им убежища, ами храна?! [/quote]

  Те и англичаните това казват - не стига че сме в криза и безработицата е до небето , ами сега и българи трябва да приемаме , че още повече да я раздуят и тогава ептен няма да има работа за нас , понеже сме намерили такава за българите!

  1973
 26. 26 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Голяма боза.
  Да започнем от "емигрирането" в Америка - другата дума е "населяване"
  Местните между другото, които зовем "индианци" съвсем не са били очаровани. Поради тази причина и са били поизтрепали от "емигрантите". От тая гледна точка гаспажата съвсем е объркала понятията...
  Емигрирането в богата държава е едно, а в бедна съвсем друго.
  И така нататъка...

  По-искам да ми предложат позицията на баба Гицка отколкото на неква си Оберг... за тия е известно... те са изключително толерантни когато нищо не ги засяга пряко. И свръхмодерни при същите условия.

 27. 27 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Вменяване на чувство за вина и за какво - палим бежански лагери, бием имигранти по улиците или...?!

 28. 28 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#23:"Bulgarische Motoren Werke"]Кой ти каза, че няма война у нас? Това, че не я виждаш е друг въпрос. [/quote]

  Колко процента е шанса довечера като се прибереш от работа да намериш семейството си избито ? 0.0001? ? 0.001 ? Или може би дори 0.01 ? Защото в Сирия , на фронта е към 10-20. Тоест - ако не се изнесеш за една , максимум 2 седмици 100% ще удариш джакпота

  1973
 29. 29 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#26:"bluescreen"]Емигрирането в богата държава е едно, а в бедна съвсем друго. [/quote]

  Така е , те за това бягат в страни , където 90%+ от хората нямат проблем с прехраната или с това да имат покрив над главата. Е , някои имат проблеми с мрънкането ,че искали да бъдат още по-богати , но като бягаш от война - това слабо те интересува

  1973
 30. 30 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#14] от "Augusto Pinochet":

  Абе господине, ние с Англия сме в един съюз, в една федерация, в нещо като една държава.
  Нали ЕС се опитва да стане обединена като САЩ например.
  Защо бъркате ябълки с круши?
  Хората ги е страх от мюслита, защото виждаш как се колят в близкия изток.
  Може да си останат просто в Турция.
  Съгласен съм и да приемем бежанци, но е правилна стъпка да се затвори границата.
  Ще съгласуваме някаква бройка с ЕС и АКО дадат пари, ще ги вкараме официано през границата.

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 31. 31 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#27:"Dragoslava"]Вменяване на чувство за вина[/quote]

  Не - просто се показва ,че "традиционното българско гостоприемство" е "отколешно българско лицемерие". Нямаме нищо против да ни идват гости , ама само ако са богати(г-н блускриин каза така) и ако си оставят част от парите тук. Тоест не ги приемаме на гости , а на хотел!

  1973
 32. 32 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Приемам бежанци само от Швеция , Финландия и Норвегия ! ! ! .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 33. 33 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#28] от "Augusto Pinochet":

  Нарича се "естествен подбор". Сирийците през 1960 са били 4.5 млн, сега са 22 млн.
  Като се плодят като мишки как очакваш да се балансира популацията, освен чрез война и мор?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 34. 34 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 920 Неутрално

  "че българинът макар и да се мисли за много глобализиран, съвременен и напредничав е всъщност дребнав, необразован и с остарели патриархални възгледи от началото на миналия век". За тези обидни думи тази (или този, не става ясно от небълтгарската фамилия), който ги е писал трябва да отиде в затвора за дълги години! Прокуратурата трябва да се самосезира моментално. Вече открито, безцеремонно ни хулят НАС - БЪЛГАРИТЕ- ХРИСТИЯНИ В СОБСТВЕНАТА НИ ДЪРЖАВА. КАК СИ ОСМЕЛЯВАТ?! БРАТЯ БЪЛГАРИ, ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ДА СЕ ГАВРЯТ С НАС?!

 35. 35 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#30:"iSiktir"]Абе господине, ние с Англия сме в един съюз, в една федерация, в нещо като една държава. [/quote]

  Англичаните не смятат така. Те във федеративен ЕС няма да влязат. Гледат на ЕС като на голям пазар и нищо повече. И това важи за 90%+ от англичаните.

  [quote#30:"iSiktir"]Хората ги е страх от мюслита, защото виждаш как се колят в близкия изток. [/quote]
  Англичаните ги е страх от балканци , защото виждат каква е престъпността тук и каква е престъпността при българските емигранти.

  [quote#30:"iSiktir"]Ще съгласуваме някаква бройка с ЕС и АКО дадат пари, ще ги вкараме официано през границата. [/quote]
  Какато казах в предишния пост - българското гостоприемство е само ако си плащат , тоест ако са на хотел. П.С. - отворете "Сън" или Дейли Мирър , имат идеи много близки до вашите , можете да почерпите вдъхновение

  1973
 36. 36 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 442 Любопитно

  [quote#33:"Bulgarische Motoren Werke"]Като се плодят като мишки как очакваш да се балансира популацията, освен чрез война и мор?[/quote]

  Нали наистина не очаквате да отговоря на това ?

  1973
 37. 37 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 442 Весело

  [quote#34:"bobhunter"] НАС - БЪЛГАРИТЕ- ХРИСТИЯНИ В СОБСТВЕНАТА НИ ДЪРЖАВА. КАК СИ ОСМЕЛЯВАТ?! БРАТЯ БЪЛГАРИ, ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ДА СЕ ГАВРЯТ С НАС?! [/quote]

  Докато не изкараме Волен изпод масата и не го въдворим в лудница!

  1973
 38. 38 Профил на Jeunesse
  Jeunesse
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Как не се разбра, че на запада им трябва място, където да си продават боклука, място, където да се спират бежанци, народ, който да се занимава с от никого нежеланата работа в Европа.... има и още... Само помислете....

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  that`s all folk
 39. 39 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#36] от "Augusto Pinochet":

  За толерастите въпросът е риторичен, така че няма нужда.
  Има си закони в природата, харесва ли ви или не.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 40. 40 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#37] от "Augusto Pinochet":

  Аугусто, абе да те питам, ти колко пъти прави супа за сирийските бежанци?

  Едно време, когато ги е имало тия бежански вълни, за които говориш, доброволци са се организирали в комитети и са помагали.

  Ти лично какво направи?

  Не се заяждам, само питам. Гражданската позиция не е само писане по форумите, требва и нещо да се направи, колкото и да е фрустриращо да си сам на улицата.

  ден година храни.
 41. 41 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  И аз не можах да се засрамя...
  Объркано писание...
  Сирийски бежанци, всички?
  Доколкото знам България не граничи със Сирия. И как тези "бежанци" са се телепортирали у нас?
  Друг ни е проблема! Границата! Разграден двор! Влизат и си излизат когато си искат.
  КПП-та не ги признават за нищо

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 42. 42 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#38:"Jeunesse"]Как не се разбра, че на запада им трябва място, където да си продават боклука, място, където да се спират бежанци[/quote]

  Що не вземете да мръднете малко по на запад от Калотина преди да пишете. Западът е приел достатъчно бежанци , от нас се иска да проявим малко съчувствие само по време на една от най-дългите войни за последните 50 години в северното полукълбо

  1973
 43. 43 Профил на iSiktir
  iSiktir
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#35] от "Augusto Pinochet":

  [quote#35:"Augusto Pinochet"]Англичаните не смятат така[/quote]
  Да смятат каквото искат, по документи е така.
  А те може да смятат, че слънцето изгрява от запад. Но по документи изгрява от изток.
  Имат право да излязат от ЕС, но бизнеса им реве. Защо ли?


  [quote#35:"Augusto Pinochet"]Какато казах в предишния пост - българското гостоприемство е само ако си плащат , тоест ако са на хотел[/quote]

  Точно така господине, вече не сме гостоприемни за без пари...Пенсионерите ровят по кофите за да ядат, просто много българи са изпаднали повече от тези бежанци.
  Парите ще ги плати ЕС, а не горките бежанци.
  ЕС раздава по стотина милиарда всеки месец на Гърция?

  Путин - враг номер 1 на тутраканската селищна система
 44. 44 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#40:"патиуанчо"]Аугусто, абе да те питам, ти колко пъти прави супа за сирийските бежанци? [/quote]

  Ако е да отида да поработя в неделя , да дам малко пари - няма проблем , ама честно. Другото става чрез данъците ми. Просто не знам къде

  1973
 45. 45 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#43:"iSiktir"]Да смятат каквото искат, по документи е така. [/quote]

  Ми не е - по документи ЕС е само свободно придвижване на хора , стока и капитали.

  1973
 46. 46 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#44] от "Augusto Pinochet":

  Еми хайде да се организираме тогава. Едно комитетче набързо, другата седмица при Йовчев да даде разрешение да влизаме със супата и одеалата и после да почваме да обикаляме големите бг корпорации да снасят.

  При 10% данъци все ще може да разчитаме на некой лев, я от Златев, я от Василев, па може и Прокопиев да снесе нещо.

  ден година храни.
 47. 47 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Статията на Юлия Велкова Оберг е добра и буди размисъл.А какви сме ние:толерантни или ксенофоби?
  Мисля,че сме и двете,но селективно:когато нас не ни искат - ние не одобряваме това,а когато ние не искаме бежанци сме ксенофоби.
  Казано простичко липсва ни човещина - да помогнем на бедстващи хора - бежанци и изгнанници.Това,че самите ние сме зле,не означава,че не можем да помагаме!Напротив,точно затова трябва да сме състрадателни и всеки да помогне на страдащия,независимо от етнос,вяра или друга причина.

  Tony
 48. 48 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "..за бедните българи – било то цигани, турци или студенти, Великобритания или Германия е решение на проблемите им..."
  Това с циганите, турците и студентите кърти мивки.

 49. 49 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 890 Неутрално

  расизмът и ксенофобията за съжаление са масови в българското общество, и коментарите под статията го доказват.
  за 2000 измъчени бежанци се вдигна толкова шум сякаш става въпрос за военно нашествие. политиците ни искат помощ от целия свят като след някакво природно бедствие, националистите използваха момента да излезнат на сцената като разпалват омраза базирана на предубеждения.
  освен това повечето от бежанците даже нямат желание да се заселват в България, а населението ни намалява с бързи темпове. ако сме умни ще има дадем права да работят тук и ще имаме полза от тях както другите държави които приемат нашите имигранти. за ваше сведение, 100% от старите имигранти от Сирия са много добре интегрирани в българското общество. представата ви за някакви ислямисти е много далеч от истината.

  Истината ни прави свободни.
 50. 50 Профил на Mного нерви ве ...?
  Mного нерви ве ...?
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#13:"Нефертити"]Вярно е, че някои кудкудякат против бецанците, ... [/quote]

  Кудкудякаш ти, пак се обърка какво да напишеш?

  Няма нищо, тичай в другите теми!

  Всичкото чудо за три дни, както беше през 2008 година!!
 51. 51 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  От какво да се засрамваме??? Западна Европа иска да ни връща РОМляните и го прави. Защо тя не се засрами??? САЩ, Израел,Турция и Западна Европа, и по- конкретно Франция са подпалвачите на гражданската война в Сирия!!! Нека те приютят сирийските бежанци от тази война!!! Значи , франсетата не могат да се оправят с няколко стотин български роми и ще ни ги връщат с аероплани , и на всичко отгоре ще ни напълват и с бежанци от предизвикани от самите тях войни!!!Който разпали войната и напълни Сирия с платени ислямски канибали , той да приютява бежанците от тази война!!!

 52. 52 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  "Англия,остров запазен само за нас"
  -Много ми хареса идеята

 53. 53 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  До коментар [#2] от "xamctep":
  Абе, нещо не можах да се засрамя"

  -Колко лесно се раздава акъл,че и срамуване.

 54. 54 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  До #31-Augusto Pinochet- Привет Мунчо!!! Българинът не е лицемер , а е РЕАЛИСТ!!! За 25 години , от България бяха откраднати 3 /три/ милиона от най-кадърните българи , за да работят за просперитета на ЗАПАДА!!! Тук останаха около 6/шест/ милиона души , от които 2,5 милиона пенсионери и над 1 милион РОМляни!!! РОМляни , които ни ги връщат "културно" с аероплани, където и да отидат , защото не могат да се оправят с тяхи да ги накарат да бачкат!!! Не могат да се оправят с тях , дори държави като Швеция!!! Не случайно де що има ром , в Швеция е вкаран в полицейските им криминални регистри!!! И на тази ОБЕЗКЪРВЕНА България , сега искат да 'и набутат мюсулмани,които окончателно да разсипят едва дишащата 'и икономика!!! Ти ще си първият пострадал от това Мунчо, защото до твоят дюнер ще се появят още ПЕТ. Чорбаджията ти ще фалира. И държавата ни ще фалира, и няма да има пари за ти подари социалните помощи на които си свикнал ... тогава ще завиеш , като линейка от глад...и ще се превърнеш в КАНИБАЛ , като любимците ти от "Ал Кайда" , за да оцелееш!!!

 55. 55 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Авторке!
  ЕС не мисли да ни дава пари за бежанците.
  Трябва да затворим границите си, защото ТЕ стават само наш проблем. Не можем да си ги позволим. Турция е богата. Нека си ги държи на турска територия и да ги храни и лекува. Така бежанците ще са в безопастност. Пък и имат еднаква религия (християните в Сирия са малък процент).

  Впрочем два въпроса, които не е редно да задавам, но тъй като не е редно да пишете срещу българският народ аз ще си задам двата въпросите все пак. Те са:
  1. Откъде идва звучната ви "българска" фамилия "Оберг"?
  2. В България ли живеете лично вие?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 56. 56 Профил на Черната пума
  Черната пума
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Г-жа Оберг много надъхана, като стара комсомолка или партиен секретар, бас държа, че има нездрав блясък в очите!

 57. 57 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 442 Весело

  До коментар [#54] от "kimba3":

  Ако бях майМунчо до сега трябваше да има фермани за "вулгарите" , за християн талибаните , ционацистите , да съм обидил поне 10 човека и да съм получил поне 3 амока в пристъп на злоба и гняв

  1973
 58. 58 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  На никой не мъ пука нито за съдбата на бежанците,нито за страховете на хората.Стена по границата е скъп обект с възможности за много благинки за близките до властта,строителството на и преоборудването на сгради за бежанци също.На там гледат с користна цел всички.Чу се и идиотския анализ за наплив по море.Очаквам съмнителни поръчки и с цел контрол на морската граница.
  Пр по случая също.За журналисти ,медии и прочие агенти темата е ако не източник пряко на приход,то възможност за позициониране.
  Затова и никой не дебатира как да се постигне единственото смислено и полезно решение.Максимално бързо решаване на въпроса за статута на влезлите нелегално и тезу,които са бежанци да получат статут на бежанци и да отидат да учат,да работят ,доколкото трудовите и социалните права на бежанците са като на българските граждани.Тези,които не са бежанци,а нелегални икономически мигранти да се екстрадират.А с ислямистите,проблема не е в бежанците.Ислямистката пропаганда в България са води основно от учили в определени училища имами ,български граждани и напълно легално влезли и пребиваващи чужденци.

 59. 59 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Весело

  До # 57- Мунчо- Свикнали сме ти на БЪЛГАРОФОБСКИТЕ номера във форума!!! Ако "Дневник" вземаха пари за всяка нова регистрация във форума , до сега да си им осигурил сам , Коледните бонуси и надбавки!!!!Кой ще е следващият ти аватар??? Лично аз предлагам , да си сложиш снимката на доктор Паул Йозеф Гьобелс!!! Няма по-голям българомразец от теб във форума , Мунчо!!!

 60. 60 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1203 Любопитно

  Според българо-турска спогодба , България има право да връща на Турция в срок от 24 часа заловените, преминали незаконно турско-българската граница нарушители??? Защо не го прави??? Защо до днес , външният ни министър , не е изпратил , нито една протестна нота на ЕРДОГАН , за това , че Турция , умишлено прекарва нелегални нарушители през границата си с България , макар, че това е многократно и безспорно доказано???

 61. 61 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3302 Любопитно

  До коментар [#24] от "Augusto Pinochet":

  Под гръцка вълна бежанци да разбирам ли избягалите след гръцката гражданска война ?

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "...а потвърждават простата истина, че българинът макар и да се мисли за много глобализиран, съвременен и напредничав е всъщност дребнав, необразован и с остарели патриархални възгледи от началото на миналия век."-по-точно определение на българина отдавна не бях прочитал.Браво.

 64. 64 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#34:"bobhunter"]че българинът макар и да се мисли за много глобализиран, съвременен и напредничав е всъщност дребнав, необразован и с остарели патриархални възгледи от началото на миналия век". За тези обидни думи тази (или този, не става ясно от небълтгарската фамилия), който ги е писал трябва да отиде в затвора за дълги години! Прокуратурата трябва да се самосезира моментално. Вече открито, безцеремонно ни хулят НАС - БЪЛГАРИТЕ- ХРИСТИЯНИ В СОБСТВЕНАТА НИ ДЪРЖАВА. КАК СИ ОСМЕЛЯВАТ?! БРАТЯ БЪЛГАРИ, ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМ ДА СЕ ГАВРЯТ С НАС?! [/quote]
  Сто процента вярно. И забележете как направо са налепени един куп гадни етикети на нашата народност, което е подсъдно само по себе си. При това направо бялото е наречено черно. Например, на авторката не й харесват патриархалните възгледи от началото на миналия век - точно с тези възгледи България посреща няколко бежански вълни една след друга, българи от Одринска Тракия, Егейска Македония, Северна Добруджа и чужденци: арменци и руснаци белогвардейци. След 1913 страната е на дъното на нещастието, има само един съсед, които не е нахлул на българска земя, изнасилвайки и избивайки, и това е Черно море (Дълбок поклон на морето, оказало се е по-благородно от хората!), но е посрещала бежанци, често достигнали границата с една дреха на гърба и с рани от ножове и куршуми.
  Тази безсърдечна жена, която с лекота гледа на чудовищните страдания на българите от началото на миналия век и напълно отрича приема, който въпреки тежкото си положение са дали тогава на свои и чужди, тази жена се осмелява да вменява чувство за вина на съвременните българи. Да ги призовава да се засрамят!
  От какво, ма? Да не е излязал някой Брейвик да трепе? Да се срамят норвежците. Да не сме заливали със сълзотворен газ и водни струи? - Да се срамят белгийците. Да нямаме организирана банда, която неразкрита години наред, да убива невинни заселници? - Да се срамят германците. Ай да не продължавам. Въпросната госпожа е за съд за ксенофобско отношение към българите.

 65. 65 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#64] от "greentree":
  Не виждам да пише авторката за българите през 1913.Пише за сегашните.И те са си точно такива ,каквито ги описва,като е пропуснала да добави крадливи и мързеливи...

 66. 66 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Прочетох всичко дотук... ами пак не се засрамих! Явно още живея в миналия век, не съм глобализиран и т.н., обаче имам деца и не искам те да живеят и с този проблем!
  България отдавна се разкъсва от разни "велики" сили и се предава от наши "политици". В резултат, в половината държавна и местна администрация са назначени хора, които трудно говорят български. За вътрешна сигурност (ДАНС) изобщо не можем да говорим, като разграден двор сме. Армия на практика вече нямаме нямаме. И сме бедни.
  Кой ще ми гарантира, че тези хора, които никога няма да се интегрират, утре няма да застрашат децата ми!?!
  Ако за нас (българите, не само християните) животът е безценен, за тях той има цена и те са готови да я платят. И го правят. Разберете това, всички, имитиращи милосърдие!
  Надявам се, да сте ме разбрали...

 67. 67 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#65] от "eurogi":
  Авторката пише, че съвременните българи имат остарели патриархални разбирания от началото не миналия век. За нея явно тези разбирания нямат място днес. А това са били разбирания, че всеки бежанец в нужда трябва да бъде приет, независимо от бедственото състояние на българите в границите на страната.
  Това, което вие сте написали за българите, се явява народностна нападка, разпространява ксенофобия в писмена форма чрез масово средство за разпространение и е яко подсъдно.
  Впрочем всеки отговаря за себе си, аз не мога да нося отговорност за вашите ценности и постъпки.

 68. 68 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#67] от "greentree":
  ако има някаква грешка авторката,това е в точното описание на разбиранията.Дори и да не ги наречем остарели патриархални разбирания,фактът си остава,че онези българи са приемали всеки бежанец,за разлика от сегашните.С какво име ще наречеш нашето лицемерие, безсърдечност и ксенофобия,няма никакво значение.

 69. 69 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#65] от "eurogi":
  Ако някой заяви, че евреите са с остарели разбирания от средата на миналия век, ще бъде незабавно обвинен в антисемитизъм и ще му изтъкнат холокоста.
  Е, аз пък, като обяви авторката, че българите са с остарели разбирания от началото на миналия век, си припомних за геноцида срещу българите в Тракия, грабежите, изнасилванията и убийствата при нахлуванията на гръцки, сръбски, румънски и турски(по азбучен ред) войски в земи, населени с българи. И потоците от бежанци към България.
  Може авторката да не я боли за тях, мене ме боли.

 70. 70 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#68] от "eurogi":
  Господине никой няма право по закон да нарича една народност крадлива или мързелива или т.н.
  Всичко останало е от лукаваго.
  Досега никой не е отказал да приеме сирийски бежанец, преминал българската граница, това е факт и да се прави някой, че е незначителен факт, е абсурд. Това ли приемане наричате ксенофобия, лицемерие и безсърдечност?
  Че съществуват различни мнения дали това е правилно, е отделен въпрос. Разни хора, разни становища. Това не изменя най-същественото: приети са, няма някой намерен на българска територия, който да не е приет, да е бил върнат обратно или препратен към други държави. Това са дела, останалото - приказки.

 71. 71 Профил на Augusto Pinochet
  Augusto Pinochet
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#61:"EREBUS"]Под гръцка вълна бежанци да разбирам ли избягалите след гръцката гражданска война ? [/quote]

  Точно. Все пак говорим за 100-130 хиляди човека според различни източници

  1973
 72. 72 Профил на патиуанчо
  патиуанчо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Нещо не виждам кандидати за комитет. Щях да питам и в Туитър, ама явно няма смисъл.

  ден година храни.
 73. 73 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#70] от "greentree":
  Кой е този закон?Айде аз ще ви цитирам П.Р.Славейков.Написал е това стихотворение преди 138 години,и най-лошото е ,че звучи смайващо актуално:
  Не сме народ, не сме народ, а мърша,
  хора, дето нищо не щат да вършат.
  Всичко тежко, всичко мъчно е за нас!
  "Аз не зная! Аз не мога!" - общ е глас.
  И не знаем, не можеме, не щеме
  да работим за себе си със време.
  Само знаем и можеме, и щеме
  един други злобно да се ядеме...
  Помежду си лихи, буйни, топорни,
  пред други сме тихи, мирни, покорни...
  Все нас тъпчат кой отдето завърне,
  щот сме туткун, щото не сме кадърни...
  Всякой вика "Яман ни е нам хала!" -
  а всякому мерамът е развала...

  Не сме народ! Не сме народ, а мърша,
  пак ще кажа и с това ще да свърша.

 74. 74 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3302 Неутрално

  До коментар [#71] от "Augusto Pinochet":

  Да.....около 130000,НО във всички соц.страни !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 75. 75 Профил на townboy
  townboy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Защо авторката на статията смята че всички искаме глобализиран свят и непременно да приемем европейските "ценности ". Хора като нея превърнаха идеи като национално съзнание и патриотизъм в престъпление и разсизъм.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Too much цензура Баце.
 76. 76 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Няколко хиляди трябва да приемем, около 1990 година бая българи наводниха западна Европа като емигранти!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 77. 77 Профил на zapoznat
  zapoznat
  Рейтинг: 435 Разстроено

  Нещо като гледам как тези бежанци започнаха с претенциите, не знам как ще можем да ги интегрираме. Че те очакват по-висок стандарт, отколкото ние имаме по принцип, и започнаха да се мръщят...

 78. 78 Профил на Христо Хаджиев
  Христо Хаджиев
  Рейтинг: 280 Неутрално

  До коментар [#20] от "Augusto Pinochet":

  А за да бъдем най-политкоректни, няма да е лошо вместо цигани, манг... и други подобни да се използва вече ИНДО-БЪЛГАРИ, нъл тъй...

  Captain Jack
 79. 79 Профил на pontiac
  pontiac
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Много сме невежи и страхът е вкоренен в нас, защото основно сме бедна, манипулируема от информационна гледна точка и много зле организирана държава; да не говорим, че в собствените ни домакинства не може да се справим, камо ли едно правителство пикливо да свалим!

 80. 80 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "предизвикват неадекватни реакции от типа на тази на министъра на отбраната, който ще строи заграждения по границите, за да спре потока имигранти," - не срам, гнус ме е от такива манипулатори! - ТОВА Е НАЙ-АДЕКВАТНАТА РЕАКЦИЯ и когато и да я започнат тая ограда няма да е късно!

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 81. 81 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Стига сме търпели комплексарщината да ни учи на ум, разум и добрина. "Децата им щели да тръгнат на училище и бързо да се интегрират" - свещена глупост. Не ни трябват бъдещи избиратели на ДПС. Трябва да си изпълняваме задълженията по приемането, спартански, без никакви излишества. На който не му харесва да отива в Саудитска Арабия или околностите.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 82. 82 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 447 Весело

  До коментар [#6] от "Mного нерви ве ...?":

  Тъй е, искаш ли да разкараш някого, накарай го да свърши някаква работа.

 83. 83 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 768 Неутрално

  тва българите верно някой ни е е...л в мозъка, тук става въпрос за спасяване на човешки живот, а то се говори колко бедни сме били и колко нямали сме пари ..........объркана работа. Дори и две филии хляб да имаш, ако някой до теб умира ще му дадеш едната, а българина мисли, аз нямам салам, затова няма да му дам другата филия - да умира

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 85. 85 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  Засрамете се Българи! Виновни сте за войната в Сирия - Вие я направихте! Виновни сте за мизерията в България - Вие я направихте! За всичко грешно и лошо сте виновни - Вие го направихте! Срам, срам, срам и само срам за Вас!
  Нямате право да мислите и да имате мнение - трябва да се срамувате! Всеки с различно мнение от "правилното" трябва да бъде наказан с много срам!

  Съчувствам на сирийците и бих им помогнал, с каквото мога - ако искат помощ от мен.
  Но, колеги съдорумци - така да обиждате и се подигравате на сънародниците си, че не харесват сирийските бежанци, или че предпочитат да помогнат на семействата си, отколкото на тях - това е гнусно. Вече няколко статии проетох с коментари и от двете страни - грозно впечатление прави злобата от съчувстващите на сирийците към тези, които са на друго мнение. Все пак сме тук да защитим тезата си с аргументи, а не с обиди.
  Та в този ред на мисли - ако сирийците решат да остана и работят тук - има достатъчно домове за бездомни и изоставени сгради - на запад дори ги настаняват в неработещи цехове; да се регистрират в Бюрата по труда и да излязат наравно с българите на пазара на труда - против съм да им се намира заетост чрез програмни мерки.

 86. 86 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  [quote#68:"eurogi"].С какво име ще наречеш нашето лицемерие, безсърдечност и ксенофобия,няма никакво значение. [/quote]
  И да е вярно, въпросът е защо тези качества не са
  ги притежавали "патриархалните" българи от
  началото на 20 век.Защо сме приемали арменци
  и емигриращите руснаци, а сега сме "лицемери" и "ксенофоби".Има ли морална деградация и ако да
  кои са причините.Ако е в комунистите, нека да се
  каже ясно.Ако не е баш в тях,нека да си помислим,
  дали не са прави хората, които вече са написали за лицемерието и на една Франция, която разбута с
  мълчаливото одобрение и на други правителства
  и активното участие на Турция и Саудитска Арабия
  крехкото равновесие в Сирия ( и не само).
  Питам се, колко бежанци от Сирия прие Израел
  или те могат само да бомбардират разни обекти
  в Сирия.Нали бяха форпостът на демокрацията и
  западно европейската цивилизация в Близкия Изток.
  Нека да си спомнят евреите тяхната горчива съдба
  от времето на Холокоста и да приемат поне 5,000
  бежанци.

 87. 87 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3812 Неутрално

  [quote#80:"vinetu"]и когато и да я започнат тая ограда няма да е късно! [/quote]
  Опасявам се , че от Европата няма да ни позволят
  такива "конфронтиращи мерки" в момента, когато
  лицемерно активизираха дългогодишните и
  безуспешни преговори за членство с Турция.
  Иначе много обичат да изтъкват и несигурността на
  нашата граница като причина да не ни приемат
  в Шенген.

 88. 88 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1366 Весело

  Юлия Велкова Оберг: Засрамете се, българи!

  Бих посъветвал въпросната Юлия Велкова, да прави сравнения в области, в които е компетентна - например да сравнява този на мъжа си, с оня на комшията. Колкото до "бежанците", ние имаме сериозен опит в това отношение. Преди време дойдоха едни други, пак от същата посока и цели пет века, не се сетиха да си тръгнат.

  /не се чете/
 89. 89 Профил на rhj53394435
  rhj53394435
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Какво е това детско обобщаване как реагирали едните, как реагирали другите. Коя група е репрезентативна за едно общество? Разбира се, че при 7мил. българи ще има две различни мнения по темата с бежанците, но кое преобладава, не може да се обобщи от това какво написал Пешо в еди кой си форум.

 90. 90 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#19:"EREBUS"]45% от българите нямат пари да се лекуват в болница ! [/quote]

  Познавам човек, който наистина няма "пари да се лекува в болница". Но отдели няколко от оскъдните си левчета, за да подпомогне страдащите сирийски бежанци...
  Свалих му шапка!
  А сега, де....

  Не съм магаре;-)
 91. 91 Профил на Марко
  Марко
  Рейтинг: 551 Неутрално

  [quote#85:"Deaddark"]Съчувствам на сирийците и бих им помогнал, с каквото мога - ако искат помощ от мен. [/quote]


  Ами те искат помощ - дошли са в страната ни и имат нужда от нея. Ти какво направи, за да им помогнеш?
  За да не ме питаш излишно: аз дарих една сума за издръжка, а освен това не се занимавам с раздаването на малоумни съвети за справяне с проблемите на бегълците, защото това, което видяха очите ми е предостатъчно да ме направи готов и на по-големи жертви / онова, което дарих досега бе минимално, плод на случайна ситуация, и обстоятелството, че в този момент нямах достатъчно кеш не ме извинява!/.
  Та?

  Не съм магаре;-)
 92. 92 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Толерантен съм към БЕЖАНЦИ!!!. Не съм, към ислямстки фундаменталисти и към анонимни каки, дето ме засрамват! Who the fuck is Юлия Велкова Оберг??? Напомня героиня на Илф и Петров - Луция Францевна Пферд.

 93. 93 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1979 Неутрално

  Изцяло споделям духа и изказа на написаното. Срам ме е и за България, срам ме е и за негативно изказалите се във форума. Срам ме е и за тези които са им сложили плюсове, както ще ме е срам и за тези които ще ми сложат минуси. Да отказваш достъп на човек който бяга с цялото си семейство и се страхува за живота на децата си е все едно капитанът на кораб да види сал в морето и да си отпътува без да се отзове. Какви хора сме тогава и какво ни вълнува. 1000 пъти предпочитам да живея в една страна с тези изстрадали хора, та били те мюсюлмани отколкото с неонацистите и скинарите които са се напънали да ни "спасяват".

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 94. 94 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Ми аз вече ѝ писах на въпросната госпожа. Колко пъти Дневник ще ни понася този призив за засрамване на българите и колко пъти изобщо ще бъдем обвинявани народностно? То велик замисъл наистина, да се нахвърляш върху българите, всички българи изобщо, и да ги обябяваш за такива и онакива. А да видим докъде ще ви изведе.

 95. 95 Профил на mad_ok
  mad_ok
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#88] от "Тони Шнайдера":

  +++

 96. 96 Профил на dingdong
  dingdong
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Алооо другарката!Написала нашта"засрамете се българи", а тя не се срамува да обиди -"хора, които за разлика от българите, емигрирали в Западна Европа, не са дошли в България за да "точат помощи" и да живеят на гърба на българите, а просто бягат за живота си."
  Мила Юлия ,аз се махнах от България преди десет години,защото не виждах как мога да поддържам семейство.Професията ми е специфична и в Англия за мен има работа.
  Аз, както и повечето българи не сме тук за да точим помощи, а за да работим,ползваики се от правото за работа.Англичаните се плашат от тълпите роми,които очакват да пристигнат.Тая истерия се подклажда от жълтите вестници и националистите.
  Писна ми от хора с чужди фамилии да вменяват, че Българите са нетолерантни.Как искате от изстрадали исторически от исляма християни да подскачат от радост,че ще им се оправи прираста????
  Доказано от многото бежански вълни,българите са толерантни хора.
  Сега в България влизат не само жертви на войната,но и всякакви други националности,по между който, общото е исляма ,но повечето от тези, които не са сирийци са съмнителни.
  Айде стига упражнения по писане на тая тема!

 97. 97 Профил на dingdong
  dingdong
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Друг е въпросът , че се отчитат някакви луди пари за издръжка на бежанците, (а те живеят в мизерия).
  Това също допринася за отношението към тях.

 98. 98 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Бежанци ли са хората, които идват от Турция, и наистина ли спасяват живота си, преминавайки българската граница?

 99. 99 Профил на veskoskeca
  veskoskeca
  Рейтинг: 0 Гневно

  Този, който трябва да се засрами, драги ми авторе е английския политически "елит". Защото всички много добре знаем, че това е предизборна кампания, която удобно се поведе на гърба на двете най-бедни държави в Ес, т.е. те се възпозлват от това настояще положение на двете нации. Те, големите благородници! Така, че моля ви, май отдавна прекалихме с голяма тръпимост спрямо всички, които чисто и просто искат да се възпозлват от нас и да ни мачкат.
  Единствено ме е срам, че за разлика от румънците, които на няколко показаха достойнство и изказаха защита спрямо родината си срещу тези нападки, НИЕ МЪЛЧИМ. За какво имаме външен министър, за какво имаме ЕВРОКОМИСАР? Голямата Кристалина Георгиева, дето беше казала, че това с бежанците, ние сме си го направили и сме си виновни1?! И това е НАШ представител в Европарламента? Тежко ни! Президента и той мълчи! Явно наистина ни е генно заложено роболепническото поведение и мислене!

 100. 100 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#88] от "Тони Шнайдера":

  О-о-о, Тони! Това си ти, дето снощи ни обясняваше колко готин мъж бил Цветлин Йовчев, дето живеел в съседния на твоя апартамент, а тази вечер пък ни напомняш за петте века турско робство.
  Твърде актуално!

  The best way out is always through Robert Frost
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK