Читателски дневник: За бежанците, или толкова далеч, толкова близо

Бежанци от Сирия в Пъстрогор

© Красимир Юскеселиев

Бежанци от Сирия в ПъстрогорПубликуваме писмото, изпратено до "Дневник" без намеса. Заглавието "Толкова далеч, толкова близо", както отбелязва Златна Михайлова, е взето от известния филм на режисьора Вим Вендерс.


През социалните мрежи получих покана да подпиша петиция и останах изумена от съдържанието на обръщението. Реших, че трябва да го преведа (петицията не идва от България) и да го споделя с българската аудитория. На вашето внимание са следните редове:


Уважаеми дами и господа,
Ние сме ученици от 10-и "Б" клас в кварталното училище при Пристанището Занкт Паули и поради местоположението на нашето училище узнахме, че в непосредствена близост до нас бежанците от църквата "Занкт Паули" се измъчват много от своето положение. При нашите посещения ни направи впечатление, че бежанците освен друго страдат и от липса на пространство – около 80 души си поделят като цяло не много голямата църква. Към това се добавя, че нямат душове, недостатъчен брой тоалетни, както и ограничени възможности за отопление. Това означава по време на задаващото се зимно време поява на много болести и душевни терзания.


Затова ние решихме да предоставим на разположение нашия физкултурен салон, тъй като той от 19:00 до 7:00 часа сутринта стои неизползван. Призоваваме градската управа на Хамбург да не се противопоставя на това решение.


Помислили сме и за възможните проблеми и как те биха могли да бъдат решени. Това би бил въпросът за чистотата във физкултурния салон. Бежанците са готови да оставят салона във вида, в който са го заварили. Няколко ученика са съгласни и да контролират това. Друг проблем би бил нанасяне на евентуални щети на имуществото и поемането на отговорност, но тъй като бежанците ще използват мястото само за преспиване, ние изключваме този вид проблеми. В случай на нужда щетите биха могли да се изплатят на училището чрез събиране на дарения. Добрата страна на нашата идея е, че бежанците биха имали подслон за зимата с достатъчен брой душове, тоалетни и пространство. Ще бъде топло и болестите ще бъдат ограничени.


В допълнение към това градът ще спести пари, защото поддръжката на физкултурния салон така или иначе е гарантирана. С настоящото писмо се обръщаме към Вас с молба да ни подкрепите в този случай.


Направихме подписка в нашето училище и по-голямата част от учениците подкрепят нашето начинание.


С най-добри пожелания!


Учениците от 10-и "Б" клас


От името на всички долуподписани


Хамбург, 16.10.2013 (подписката е активна до 15.12.2013) Заглавието на петицията е: 
Macht die Turnhalle für die Flüchtlinge aus der St Paulikirche auf! (Отворете гимнастическия салон за бежанците от църквата Занкт Паули!) Ето и линк към петицията: https://www.openpetition.de/petition/online/macht-die-turhalle-fuer-die-fluechtlinge-aus-der-st-paulikirche-auf

Историята на тези бежанци е дълга и свързана с морала или може би неговата липса в политиката на различни държави - първо в тяхната собствена родина (те произхождат от различни африкански държави). После минава през Либия, където са били работници. Продължава през Италия и о. Лампедуза, откъдето са влезли в Европейския съюз, и днес е в ръцете на местните власти на Независимия и свободен град Хамбург (Хамбург е град-държава във Федерална република Германия).
  От почти половин година пасторите към църквата, дала убежище на бежанците, работят за каузата им като на втора работа. През това време са се включили и много доброволци, които помагат с пари, правни съвети, уроци по немски език и всичко необходимо. Неведнъж неонацистки групи правят протести пред църквата. Протести правят и защитници на човешките права. Държавата отказва все още да обърне внимание на случая и да се намеси, като узакони престоя на чужденците.


Всъщност научих едва преди седмица за казуса в Занкт Паули, когато след аплодисментите в края на театрално представление актьорът прочете анонс от името на театър "Талия" с молба да подкрепим бежанците и да дарим каквото ни е по силите на излизане. "Ние знаем, че тяхното присъствие тук е незаконно, но все пак го приемаме за легитимно" - продължи да кънти дълго в главата ми.   


Защо разказвам всичко това - нямам за цел да правя сравнение между германската и българската държавна администрация, би било, да кажем, неуместно. Паралелът със ситуацията на сирийските бежанци в България за мен обаче е неизбежен. И тук най-силното, което прави впечатление, не са държавите, техните закони и политика, а малките човешки жестове. Които в България все си казваме, че липсват, но все по-често става ясно, че точно те ни движат напред и ни развиват като общество.


Именно човешките постъпки са сравними, защото всички сме хора. Нашите действия и емоции нямат националност. Добрите идеи, наивни или не, са добри идеи. Добрите дела, дори и малки, не са по-малко добри дела, защото всички родени на тази земя имаме поравно право на обич, на дом, на живот, на усмивка, на приятелска ръка, на щастие, на надежда, на образование, на вяра, на свобода. И ако в днешния ден срещаме предизвикателства, нека вярваме, че утрешния ще е по-добър, защото ние ще искаме го направим такъв. Защото от нас зависи. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Аре да ги тварате на рейсове и към европата....тук няма условия за живот за тях....Ние си имаме достатъчно бедни, гладни, мръзнещи и болни пенсионери......тях да си гледаме......Пък и доста бездомници оставиха банките след себе си....и тва не забравяйте........За тва гледайте си нашите хора, а не чуждите...И тва не са бежанци, а нелегални емигранти.....Наричайте нещата с истинските им имена....Бежанци са в съседните държави, ние сме им втора граница.....Пък и не всички са от Сирия де....и тва не забравяйте....

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 2. 2 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 732 Любопитно

  Писмо от непознато другарче?
  Трябва да сме човечни и съпричастни, но не и милозливи!?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 3. 3 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Отново неадекватност...

  нерде България, нерде Германия
  Нерде Хамберг, нерде Монтана /например/
  нерде бежанец в Германия, нерде бежанец във България
  нерде ученици от Санкт Паули, нерде ученици от Люлин 6 /например/

  и тн и тн и тн

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 4. 4 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Хм, приютили ги в църква...
  Айде да видим дали джамия ще приюти християни? М?

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 547 Весело

  Ся пак тряаа ривем както изглежда...

 7. 7 Профил на Forrest Gump
  Forrest Gump
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  както горните коментари показват, бай Ганю и децата му са далеч от европейските ценности...

  Истината ни прави свободни.
 8. 8 Профил на Цензуриран от антибългари.
  Цензуриран от антибългари.
  Рейтинг: 547 Весело

  До коментар [#7] от "Forrest Gump":

  Ти от кои си ?
  И какви са европейските ценности ?

 9. 9 Профил на Трезвен
  Трезвен
  Рейтинг: 1371 Гневно

  Тука пишещите навярно не знаят, но храната която една Франция изхвърля за един месец от ресторантите може да храни Африка една година. До вчера най-голямата икономика в света, където близо всеки втори е с наднормено тегло гласува поредно вдигане на тавана да дълга.

  Приказката ми е, че пари за тия нещастни хора има. Дори в България има. Ние сме свикнали да се оплакваме, но в България и най-последните парии не знаят страданията на тия бежанци, дето бягат от война и хаос.

  Лицемерно е, заради късмета ни, да сме родени на по-добро място от тях да ги мачкаме. Храна и вода има за всички ни на тая земя, никой от нас не живее вечно, ала душите ни са стиснати като, че ще носим телефоните и колите си на другия свят.

  Тия дето са натряскали коментарите си голям го вадят, ала внимавайте уважаеми господа- колелото се върти, не знаете в кой момент можете да видите какво е да си на мястото на тия нещастни хорица.

  Затуй по-леко, по-скромно го давайте.

 10. 10 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#9] от "Трезвен":

  Съгласявам се за това, че храна се изхвърля. Това не е от вчера и ситият европеец или американец няма да спре да го прави.

  Въпросът е обаче, всички български граждани са уредени, всичко ли ни е наред, та да го удряме на хуманизъм? Тези хора, които са стигнали до България, не са бежанците които са толкова нуждаещи се. Имали са средства да си платят превоза през Турция, на каналджия през границата и едва ли България е крайната им цел. Недай си боже, това да е така, то най безцеремонно се подменя етническия състав на страната, който и без това е достатъчно опоскан от последните години демократично развитие.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 11. 11 Профил на sizzaaa
  sizzaaa
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Добър пример за гражданско общество, независимо от държавния апарат, което също поема отговорност за случващото се около него и не се оплаква, моли и кълне, а действа... на всички нива: училища, театри, църкви. Това разбира се случва вече и в България, макар и в по-малък мащаб, с което трябва да сме горди, да подкрепяме и търсим.
  На bluescreen, ARRI, Bullet, viva13, Geoimg* , пожелавам ви да се измъкнете от блатата и тресавищата, в които сте се навряли и от троли да се превърнете в нормални човеци.

 12. 12 Профил на "X"
  "X"
  Рейтинг: 393 Неутрално

  До коментар [#10] от "Bullet":

  Хуманизмът е хуманизъм при всякакви условия и не зависи от това дали си беден и богат; а често именно бедните са по-солидарни един към друг и си помагат.

  Всеки от нас може да се озове в подобна ситуация и да разчита на други хора, от друга националност и от друга вяра за милост и подаяния. Дано не ни се налага, но не знам с каква съвест много българи говорят за бежанците така, сякаш на тях това няма как да се случи. Искаме да сме като Западните държави, но трябва да си дадем сметка, че те в момента са много по-пъстри етнически и много по-толератни от нас; а подобни изказвания биха звучали просто недопустимо във Великобритания или Щатите (не че англичаните нямаха наскоро кампания против българи и румънци, следих я с внимание, но не чух изобщо подобни грозни изказвания и имаше много хора, които се изказаха в подкрепа на имигрантите). А тук се говори така, сякаш сме в хитлеристка Германия. При това без да отчитаме, че дори и да има някаква част икономически имигранти, голямата част от тях са тук заради директна заплаха за живота си. Просто нямаме право да сме толкова бездушни и жестоки. Не толкова заради тях, а заради самите нас.


 13. 13 Профил на Thermobee
  Thermobee
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Всички сирийци - в Занкт Паули. На български му викаме Санкт, ама ще го намерят.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Не на ислямската инвазия в Европа!
 14. 14 Профил на bachmann
  bachmann
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#13] от "Thermobee":

  Санктз ПОаули винаги са били леви - там е и зоната на проститутките в Хамбург - Реепербан.
  Там се е подвизавал и Ернст Телман като докер в Хамбург.

  и един поздрав

  http://www.youtube.com/watch?v=MGL_3WDUrBY

 15. 15 Профил на epoc
  epoc
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Имат душове в училище? Точно се замислих колко български училища изобщо имат такава екстра.....

  Икономедия се превърна в трибуна на тролове ЗА и ПРОТИВ правителството. Очевидно е, че няма какво да се говори или коментира с такива драскачи....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK