Читателски дневник: Моята църква защо мълчи?

Акция срещу ксенофобията пред църквата "Света неделя" на 5 ноември

© Красимир Юскеселиев

Акция срещу ксенофобията пред църквата "Света неделя" на 5 ноемвриВ неделя чухме по новините, че Главното мюфтийство е осъдило проявите на насилие и ксенофобия в последните дни у нас. И е отправило призив към изповядващите исляма – да не се поддават на провокациите и да не отвръщат на злото със зло.


А, това не беше ли от нашата религия?! "Не се противете на злото, а надвивайте злото с добро" е писал апостол Павел, мисля, че беше до коринтяните. Но къде е моята църква, за да припомни това мъдро послание на хората в една страна, доминирана от християни?!


Къде е православната ни църква
за да научи младите, пращящи от сила здравеняци, веещи трикольори по тъмните улички, кой ни е ближен? Да научи онези, които крещят "България над всичко!" и "Вън чужденците от България!". Те всички твърдят, че са християни, ненавиждащи исляма и борещи се срещу опита му да доминира в света. Но едва ли са имали търпението поне веднъж да прочетат Библията, в която се кълнат. Ако бяха го направили, щяха да знаят какъв отговор дава Исус на младежа, питащ го кой ни е ближен.


Учителят разказва на младия човек притчата за добрия самарянин, който единствен проявява милосърдие към нападнатия от разбойници друговерец. Неговите собствени единоверци го подминават, изплашени или равнодушни – като чужди. Ближен е онзи единственият, който, подтикнат от състрадание, му помага. Къде е нашата православна християнска църква днес, за да заяви категорично на войнстващите ни скинари и прочие патриотари, че в никакъв случай не постъпват като християни, нападайки, обиждайки, мразейки различните; че ближен ти е не онзи, с когото имаш обща кръв, а с когото те свързва милостта? Казал го е Исус. Пише го в Библията.


А българската църква го премълчава. Или


поне го казва толкова тихо, че го заглушават виковете на омразата


Българският народ имаше голям кредит чрез доброто, сторено преди повече от шест десетилетия на преследваните евреи. Този кредит е почти похарчен в края на осемдесетте (с т. нар. възродителен процес) и в началото на новото хилядолетие – все чрез слугинското ни забъркване в насилието към бедстващи "други". Сега е нашият шанс, помагайки – или просто съчувствайки – на страдащи човешки същества; на наши ближни (в християнския смисъл на тази дума) да направим добро, за да ни отмине поредното зло.


Зная колко фантасмагорично звучат подобни писания днес. Точно защото моята църква не успява да изпрати Светлината до всички, или поне до повечето от нас. Да, тя я притежава, но това не е достатъчно…


Пиша тези редове с болка, защото съм от онези, които влизат (в прекия и в преносния смисъл на тази дума) в храма не само по време на празници. Опитвам се да бъда сред неговите чеда, стремящи се да заслужат празника чрез аскезата на молитвата и поста (физически и духовен). Мисля, че съм познала силата на православието. Ето защо сега питам с гняв и любов:


Защо моята църква не защити нашите ближни от омразата на невежеството? И нашите души от злото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 631 Неутрално
 2. 2 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Защо моята църква не защити нашите ближни от омразата на невежеството?.........Защо...???

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 3. 3 Профил на purple_rain
  purple_rain
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Църквата кога се е изказвала по важни за България въпроси,освен ако не става въпрос за концерта на Мадона например? Църквата ми се струва,че се интересува единствено от имотите си и от добруването на свещениците и не е никак загрижена за миряните си.

 4. 4 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Марта, ако ти беше прочела поне веднъж Библията, щеше да знаеш, че не се пише Исус, а Иисус. А ако принадлежиш към тези, които изписват собственото име на Господ като "Исус", не виждам с какво право се обръщаш към Българската Православна Църква - Българска Патриаршия.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 5. 5 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Никаква църква не е нужна на човека за да прави добро!

 6. 6 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Силно подозирам, че ако напиша статия защитаваща обратната теза с разумни доводи няма да бъда публикуван никога в любимия вестник Дневник. За сметка на това продължава потока от пресилено-емоционални излияния колко сме прости и гадни задето не сме овце!

 7. 7 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Църквата се разграничава от държавата. Коментират фундаментални Библейски тези, когато са в противоречие със светските. Например хомосексуализма - Оскар Уайлд е бил изключително вярващ, но при всяко посещение в хотел, е късал страници от Библията, в които се дамгосва хомосексуализма. Българската Православна Църква е по-добрият вариант от повечето секти, но напоследък в действията и прозира доста проруска ценгесарщина.

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 8. 8 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 506 Неутрално

  По същество по темата: Войнстващите скинари действително не постъпват по християнски. В никакъв случай не оправдавам постъпките и действията им. Но си ги обяснявам. С бездействието на държавата и манипулациите от политици и СМИ с призиви за милосърдие към "сирийските бежанци". Всъщност болшинството нелегални имигранти нито са сирийски, нито са бежанци, а са ислямисти от цяла Африка, арабския свят, Ирак, Афганистан и откъде ли не още. Безотказният прием на всички желаещи ислямисти да влязат в България действително ще доведе до внос на ислямизация, за което отговорни са днешните безотговорни политици. И няма да е далеч денят, в който, Марта, ще се събуждаш за утринната си молитва с мюезин.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 9. 9 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#5] от "reakzioner":

  Зависи какво разбираш под "добро". Всъщност човек не притежава собствени сили за вършене на истинско добро.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 10. 10 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  И по още един важен въпрос мълчи БПЦ. Защо е огране храма "Александър Невски" и защо не се допускат хора в него?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 11. 11 Профил на bakwagen
  bakwagen
  Рейтинг: 443 Неутрално

  [quote#8:"Орешко Работният, покажи си тефтерчето"]Всъщност болшинството нелегални имигранти нито са сирийски, нито са бежанци, а са ислямисти от цяла Африка, арабския свят, Ирак, Афганистан и откъде ли не още[/quote]

  ко речи?

 12. 12 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  Както научих от съседите, от миналата седмица около 30 сирийски бежанци са настанени в манастира "Св.Три светители", кв.Орландовци /помещенията са кухня и три стаички, тип лятна кухня/. Дрехи и помощи за тях пък събират в близката евангелска църква в съседното ромско гето на ул. Градини.
  Делата са по-красноречиви от словата.

 13. 13 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4185 Неутрално

  Конформисти и търговци царуват в храма

  klimentm
 14. 14 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 785 Неутрално

  И още нещо, върху което редакцията на "Дневник" е хубаво да помисли. Преди да почнат безкрайните манупулативни статии за нелегалните емигранти бях готов да защитавам включително и физически "Дневник" и "Капитал" от опити да бъдат унищожени, защото ги смятах за наистина честни и обективни медии - едни от последните в България. В последните няколко месеца с откровенното залитане в няколко посоки:
  - колко сме лоши "ксенофобите" и колко мили - нелегалните емигранти (тук няма даже да коментирам)
  - колко лош е Цветан Василев (тук сме на едно мнение, но аз не го плюя всеки божи ден - по веднъж на 2-3 седмици ми стига)
  - колко добър е Плевнелиев (свестен е, но далеч не е гений на народите или някакъв нов будител, че да се описва само в бяло)

  редакцията и собствениците на тази медийна група загубиха доверието ми. А то смятам можеше да им е от полза един ден - както и доверието на всеки един друг мислещ човек. Странно, че точно медийна група, която се предполага, че таргет аудиторията й е да кажем над средното ниво в обществото се опитва да ни промива мозъците по най-глупавия, прозрачен и дразнещ начин. А имаше толкова по-елегантни начини да се постигне подобна цел...

 15. 15 Профил на millton
  millton
  Рейтинг: 540 Неутрално

  "Качеството и истината на отношението с Бог е това, което удостоверява автентичността на всяка религиозна проява."
  БПЦ след 44-та, за да се съхрани като институция, е била принудена от "народната власт" на всякакви отстъпки и компромиси, превръщайки се донякъде и в инструмент на пропагандата, което в крайна сметка води и до промяна именно на това отношение с Бог у българите. От една страна самата Църква трудно би могла да има адекватна реакция, предвид това, че толкова години се е борила да оцелее, а не да развива религиозно възпитание и чувства, а от друга, предвид последното, сънародниците трудно разбират, осъзнават и действат спрямо някакви морално-етични и религиозни норми.

 16. 16 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#8:"Орешко Работният, покажи си тефтерчето"] Безотказният прием на всички желаещи ислямисти да влязат в България действително ще доведе до внос на ислямизация, за което отговорни са днешните безотговорни политици. И няма да е далеч денят, в който, Марта, ще се събуждаш за утринната си молитва с мюезин.[/quote]
  Родена съм в БГ. Туркиня съм. По убеждение и вяра-християнка.
  Вас защо така Ви смущава съжителствуването на хора, изповядващи различни религии? Нима допускате, че в 21 век, някой ще застави някого да смени вярата си?! Ей така-щрак! И се будиш мююлманин или будист...

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 17. 17 Профил на mitko.dedov
  mitko.dedov
  Рейтинг: 579 Весело

  До коментар [#4] от "Орешко Работният, покажи си тефтерчето":

  На книжовен български са допустими и двете изписвания. Изписването като "Иисус" е почти архаично и се ползва само в църковната и богословската литература!

 18. 18 Профил на mitko.dedov
  mitko.dedov
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#5] от "reakzioner":

  Да, но БПЦ е институция, която може да задвиши страхотни народни маси. Ако каже: "Християнско е да помогнеш на добрите хора. Помогнете и подкрепете ранобудните студенти от страната!", това ще има стимулиращ ефект, ще даде сигнал на миряните, че това, което се върши, е правдиво. А е неоспорима истина, че то е правидво!

 19. 19 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#18] от "mitko.dedov":

  Аз не виждам да се върши нещо съществено. Има един безцелен протест, без ясна визия за бъдещето, без нови лидери. Какво да да подкрепи БПЦ?

 20. 20 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#16] от "Игнорирай трола!":

  Не ни смущава съжителството на различни религии. Смущава ни Исляма конкретно. Покажете ми една държава където Исляма е над 20%, има други големи вероизповедания (пак над 20%) и няма проблеми?

 21. 21 Профил на Чико
  Чико
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Присъединявам се към автора,да, защо мълчи църквата?Не само това,свещенник води протеста в с.Тръбиш,може би бъркам името.,а богослов е всред лидерите на някакво ново националистическо дмижение. Ролята на църквата не е била така принизена никога,както е сега.Комунистите имат един непростим грях,те отнеха Бога от сърцата на хората унижиха и принизиха църквата и с това предпоставиха моралната криза от която страдаме сега.

 22. 22 Профил на Васик
  Васик
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Много ясно, че БПЦ е виновна. Няма авторката да е виновна, нали?

 23. 23 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5697 Неутрално

  Уважаема госпожо Марта Радева,
  Ако си забелязала,протестите в село Телиш срещу мераците там да бъдат настанени НЕЛЕГАЛНИ ЕМИГРАНТИ бяха ОГЛАВЕНИ ОТ МЕСТНИЯ СВЕЩЕНИК.
  Този човек,заедно с водача на инициативния комитет и кметицата бяха начело на протестите.
  И това е похвално и богоугодно дело.
  ЗАЩО се опитват да ни внушат,че тук,видите ли ставало дума за милосърдие.
  НЕ Е МИЛОСЪРДИЕ това да отглеждаш МЛАДИ,ЗДРАВЕНЯЦИ ОТ МАЛИ И АЛЖИР !!!
  НЕ Е МИЛОСЪРДИЕ това БЪЛГАРИТЕ В БЪЛГАРИЯ ДА ТЪНАТ В БЕДНОСТ,а НЕАДЕКВАТНОТО УПРАВЛЕНИЕ да ни "ощастливява" с НЕЛЕГАЛНИ ЕМИГРАНТИ за чието ОТГЛЕЖДАНЕ ще се наложи ДА КЪСА ОТ и без това ОСКЪДНИЯ ЗАЛЪК НА БЪЛГАРИНА.
  Това всъщност би трябвало да артикулира и "ТВОЯТА ЦЪРКВА",както я дефинираш.

 24. 24 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 506 Разстроено

  Защото църквата (и не само българската ) има "червено" дупе и се слага на страната на "силните" на деня !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 25. 25 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#23] от "Hawaii":

  Браво на тебе бе умник! Досега живя в разкош и дойдоха няколко хиляди бежанци и изведнъж ти потъна в мизерия.

 26. 26 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Църквата е тук, но тя е учи на смирение.

 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5697 Неутрално

  [quote#16:"Игнорирай трола!"]Вас защо така Ви смущава съжителствуването на хора, изповядващи различни религии? Нима допускате, че в 21 век, някой ще застави някого да смени вярата си?![/quote]
  Душа,
  Тук смущаващото не е религиозната принадлежност на НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ.
  Това,което предизвиква ОСНОВАТЕЛНИЯ ГНЯВ НА ХОРАТА е именно,че НЕАДЕКВАТНОТО И НЕКАДЪРНО УПРАВЛЕНИЕ ни натриса НЕЛЕГАЛНИ ЕМИГРАНТИ без каквато и да е политика по настаняването и ОТГЛЕЖДАНЕТО ИМ.
  Тези НЕЛЕГАЛНИ ЕМИГРАНТИ биха били също толкова НЕЖЕЛАНИ от всички и ако бяха християни,и ако бяха будисти,адвентисти...и прочее...
  Дразнещото е,че ВЛАДИТЕ ЗДРАВЕНЯЦИ ОТ МАЛИ И АЛЖИР сами не търсят начин да се интегрират в българското общество.
  Става въпрос за ОГРОМНИ ТЪЛПИ ОТ ХОРА БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ И БЕЗ ЗАНАЯТ.
  По коя причина и по коя логика българското общество трябва да е задължено да ги отглежда и хрантути.

 28. 28 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 506 Гневно

  [quote#23:"Hawaii"]Ако си забелязала,протестите в село Телиш срещу мераците там да бъдат настанени НЕЛЕГАЛНИ ЕМИГРАНТИ бяха ОГЛАВЕНИ ОТ МЕСТНИЯ СВЕЩЕНИК.
  Този човек,заедно с водача на инициативния комитет и кметицата бяха начело на протестите.
  И това е . [/quote]

  да налива водиЦа на мелничката на "Атака" и ВМРО било "похвално и богоугодно дело" !?
  Боже опази !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 29. 29 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5697 Неутрално

  [quote#25:"reakzioner"]Браво на тебе бе умник! Досега живя в разкош и дойдоха няколко хиляди бежанци и изведнъж ти потъна в мизерия. [/quote]
  Не профанизирай ситуацията.
  Непредвидените разходи по НЕЛЕГАЛНИТЕ ЕМИГРАНТИ са най-малкото зло.
  Тепърва ще се усети какво означават ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ЧУЖДИ на това общество хора,които нямат никакво намерение да се интегрират.
  Впрочем,прибери в дома си няколко от тях.
  Ти,и тези,които морализаторствате по темата.

 30. 30 Профил на matera
  matera
  Рейтинг: 689 Неутрално

  коя църква бе джанам?Тия с "Ролексите,Майбасите", под расата носят бричове на полковници от ДС.Храмовете са им ООД-та,миряните сме им параван за пред Бог!

 31. 31 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5697 Неутрално

  [quote#28:"detchopora"]да налива водиЦа на мелничката на "Атака" и ВМРО било "похвално и богоугодно дело" !?
  Боже опази ! [/quote]
  Апропо,
  ЗАЩО Станишев и Доган не спретнат по един лагер за НЕЛЕГАЛНИ ЕМИГРАНТИ под прозорците си.
  САРАИТЕ НА ДОГАН биха дали подслон поне на 1000 АЛЖИРСКИ АРАБИ и НЕГРИ ОТ МАЛИ.
  А искат от довчера тероризирани от крадлвиви цигани българи от село Телиш да опъват каиша.

 32. 32 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Православната църква не мълчи.Но и не крещи.Манастири във Видинско са готови да приемат бежанци.Политически декларации в стил "дайте да дадете" са противни и на доктрината на Българската православна църква и на секуларния характер на държавата.Българската православна църква с цялото с поведение от създаването и е показала отношението си към ксенофобията и за цялата си 11 вековна история не се забъркала с никаква радикална идеология или тираничен режим.Точно обратното.И за това няма нужда от декларации в стил "гузен негонен бяга".

 33. 33 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Отново хулителите започнаха старата песен на нов глас. Вероятно се очаква дядо Неофит да заеме мястото на г-н Борисов и да започне да се изказва по всяко време? Църквата участва във всякакви инициативи, които осъждат ксенофобията и расизма. Цялото И учение се основава на любовта и единението. Живеем в страна с над 70% кръстени православни. Струва ми се, че тези трябва да познават задълженията си и те да пристъпват в храма (еженеделно) и там да чуят Благовестието, а не да очакват дядо Неофит да влезе в дома им, посредством изявления по телевизията.

 34. 34 Профил на Solingen007
  Solingen007
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#4] от "Орешко Работният, покажи си тефтерчето":

  пичага, не се фащай за буквата - щото и за такива има нещо казано от Спасителя Иисус Христос /бай дъ вей отде знаеш, че не е всъщност Ийесус или Иесус или Йехошуах? нали си много начетен?/ - да се съди в духа, а не според буквата на Закона.
  Жената напълно резонно задава въпроса си? Защото малко хора дори знаят притчата за добрия самарянин, нищо че мнозина са чували за "добрия самарянин". А тази наша православна църква се грижи само дядо Никалай да строи църкви, от които да бълва омраза срещу всички различни - независимо дали са хомо, дали са католици, мюсюлмани или просто хора, които слушат Мадона...

 35. 35 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 798 Неутрално

  [quote#21:"Чико"]никога,както е сега.Комунистите имат един непростим грях,те отнеха Бога от сърцата на хората унижиха и принизиха църквата и с това предпоставиха моралната криза от която страдаме сега.[/quote]
  И аз това няма да им простя. Защото убиха духовно голяма част от нацията ни. Промиха мозъка ни с тая мантра, че религията била опиум за народите. За сметка на това за партията майчица научавахме още от буквара в първи клас. И бяхме ежедневно "закърмяни" с любов към нея. Беше като..съгласно изнасилване.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 36. 36 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#3] от "purple_rain":
  [quote#3:"purple_rain"]Църквата кога се е изказвала по важни за България въпроси,освен ако не става въпрос за концерта на Мадона например?[/quote]
  За концерт на Мадона се изказа един от митрополитите, а не Църквата. БПЦ се изказа (с официални обръщения) за протестите, за хомосексуализма, по редица биоетични проблеми. Ежедневно се изказва по всички проблеми, ако има кой да влезе в храма и да чуе.

 37. 37 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Този призив към Църквата би следвало да се оприличи на призив към МВР да излезе със следното изявление -
  Уважаеми граждани,
  поради зачестилите случаи на кражби и убийства ви уведомяваме, че това са престъпления. Ние не одобряваме подобни действия и ви призоваваме към спазване на реда.
  Що за хора сме станали, за да имаме нужда от подобни изявления?

 38. 38 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  До коментар [#5] от "reakzioner":Никаква църква не е нужна на човека за да прави добро! "

  -Отнася се за добрия човек,но вече рядко се среща този вид.

 39. 39 Профил на Петър Иванов
  Петър Иванов
  Рейтинг: 853 Любопитно

  Г-н Николов, може пък да не сме чули наистина. За Мадона, там знаем, станахме световно известни...
  Може ли да посочите къде и как се е изказала БПЦ за най-болната тема сега - протестите?

 40. 40 Профил на razlichen123
  razlichen123
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#25] от "reakzioner":

  Това как живее някой е труден въпрос. За всеки е различно!
  Но тези "бежанци", като станат 100 000, тогава ще е трудно за всички наистина. Сега се заделят десетки милиони, а тогава ще са стотици, ако не и милиард. Тогава какво ще правим? Или ще продължават да ни стрижат и дерат допълнително, щот сега ни е малко това, да издържаме 1 милион цигани! Крадящи и паразитстващи и размножаващи се на наш гръб, а нашите деца да бягат и напускат страната и да слугуват на чужди народи!

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално
 43. 43 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#41] от "Solingen007":
  И Църквата вече е дошла тук и Е тук, и вече е кръстила повечето Българи. Те пък не желаят дори да проверят какво следва от това кръщение. Не желаят да изпълнят поне базовите си задължения - редовно да присъстват на богослужение, да се изповядват и причастяват, да се молят и да възпитават у себе си любов към Бог и ближните.

 44. 44 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Мюфтийството като е толкова състрадателно защо направи изявление едва след като пострада човек от тяхното малцинство? Освен това съсвем миролюбиво заплаши с етнически конфликт.

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 45. 45 Профил на wallenstein
  wallenstein
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#40:"razlichen123"]а нашите деца да бягат и напускат страната и да слугуват на чужди народи![/quote]


  Децата бягат по други причини.

 46. 46 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#16] от "Игнорирай трола!":

  В интерес на истината мен религиозността ме смущава. Атеист съм.
  А най -много ме смущава фанатизма в нея. И това няма общо с националната принадлежност на човека.

 47. 48 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#46] от "Ridiculous":
  Бъдете си атеист. Насила хубост не става. Мен никой не ме е възпитавал в която и да е религия. И не съм станала вярваща за 24 часа. Твърде е лично и не бих убеждавала никого, както и аз не се подавам на внушения. Но когато една идеология решава вместо теб в какво да вярваш и деформира млади детски души още от 6-7 годишни, като създава идоли в главите им като бившите ком. величия и ги заставя да викат да"живей"
  този или онзи...А в същото време е забранено да се ходи на църква...Да знаете защо беше забранено? Какво толкова "ги страхуваше" Бог?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 48. 49 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 692 Неутрално

  бг църква е само от доносници и пеят доносите си до един , един няма който да каза, да и ние искаме доброто да победи, бг църквата е зло като комунизъма, комунизъма и религията се различават по целите си и начина на постигане , но да не забравяме за инквизизията

  BG e мини империя на злото.
 49. 50 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#46] от "Ridiculous":
  [quote#46:"Ridiculous"]А най -много ме смущава фанатизма в нея. [/quote]
  Фанатизъм в Православието няма. В отделни "православни" има. Това е въпрос на възпитание и обучение, а не въпрос на фанатично учение. Ако визирате вярата в недоказани научно неща, то атеизмът е не по-малко фанатичен.

 50. 51 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#49] от "pelagia":
  [quote#49:"pelagia"]бг църква е само от доносници и пеят доносите си до един [/quote]
  По-долна клевета не можахте ли да измислите? Сигурно и аз (църковен певец), и баща ми, и чичо ми, и дядо ми, и рода ми сме доносници? Хайде да се спрете малко, когато пишете в публичното пространство лъжи!
  [quote#49:"pelagia"]но да не забравяме за инквизизията[/quote]
  Призовавам към същото. Спрете инквицицията, на която подлагате БПЦ. Православието не познава инквизицията !

 51. 52 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#8] от "Орешко Работният, покажи си тефтерчето":

  Войнстващите скинари няма да Ви донесат сигурност! Това не е целта, нито желанието им! Вие по-сигурен ли се чувствате, след влизането на Сидеров в политиката?

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 52. 53 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  От толкова отдавна нашата църкава мълчи по важни за обществото въпроси, че даже не ми направи впечатление, че и сега не казва нищо. Нещо обичайно.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 53. 54 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 450 Неутрално

  А да не лъжеш - това само в православието ли се ппочита? що бе съседите ни лъжат и мамят бедните имигранти? Ние като по-почтени не бива ли да организираме информативни акции по границата - да информираме бедните хора за обстановката в страната и за липсата на капацитет и условия, за насилието към имигранти, и най-вече, 4е това не е Гърция и че влезнат ли в България, няма скоро да стигнат Европа. Това е по-хуманно отколкото да им вземаш по 2 хил. и да ги тириш към "Европа", и сигурно им казваш - те там не им дават да бият, пък ние тука можем. Колко му е, съфорумци да грабнем мегафони и да информираме пълзящите към територията ни нещастници.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 54. 55 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 616 Любопитно

  "Не съди, за да не бъдеш съден.", май пишеше в библията?!
  Затова аз предлагам да ги оставим нацитата да си бият на воля.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 55. 56 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#53] от "Jessika":
  [quote#53:"Jessika"]От толкова отдавна нашата църкава мълчи по важни за обществото въпроси, че даже не ми направи впечатление, че и сега не казва нищо. [/quote]
  И кои са тези важни въпроси, които имат нужда от специални обръщения към обществото? Конкретизирайте моля, за да можем да обсъдим нещата. Аз съм на противоположното мнение - че Църквата се е изказала по всички най-важни за обществото въпроси.

 56. 57 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Българската православна църква определено не мълчи. Духовниците непрекъснато се изказват и пишат за нуждата да се помага на бежанците. Дали е чула авторката си е неин проблем. Не само се говори, ами се и действа. "По делата им ще ги познаете." Ето част от действията за пример:

  "Игумени стягат манастири за бежанците от Сирия, те са готови да приемат не само избягали сами от терора в тяхната страна, но и семейства с деца. Това съобщи архимандрит Поликарп – архиерейски наместник на Видинска епархия.

  Величкият епископ Сионий, игумен на Лопушанската света обител и викарен епископ на Видинския митрополит Дометиан, вече е подготвил помещения в Лопушанския и Чипровския манастир за приемане на сирийци. Инициативата е с изричното благословение на дядо Дометиан.

  Там могат да бъдат настанени общо около 60 човека – възрастни и деца. В село Георги Дамяново, в което е Лопушанският манастир, и в град Чипровци има възможности за настаняване на малчуганите в детски ясли и градини, а по-големите и да бъдат записани в училище, след като минат подготвителен курс по български език, уточниха от митрополията. Селищата имат и общопрактикуващи лекари и педиатри, които също могат да поемат бежанците. И двата манастира са с локално отопление, подменена дограма и санитарни възли към всяка стая. Те разполагат и с трапезарии с кухни, които могат да поемат изхранването на бежанците.

  За готовността там да бъдат приети идващи от Сирия Величкият епископ Сионий е изпратил вчера писмо до Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, в което подробно е описал битовите условия."

 57. 58 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#55] от "Thoth":
  [quote#55:"Thoth"]Затова аз предлагам да ги оставим нацитата да си бият на воля.[/quote]
  http://www.pravoslavieto.com/docs/za_neosuzhdaneto.htm
  Не тълкувайте неща, които ясно са разяснени от апостолите. Христос не отрича работата на държавните институции, а дава конкретна заповед към отделните хора в ролята им на човеци. Когато упражняваш професията - полицай, съдия, прокурор - тогава съдиш, като защитаваш останалите. (ако слушаш думите Христови)

 58. 59 Профил на pinkpearl
  pinkpearl
  Рейтинг: 498 Неутрално


  [quote#39:"Петър Иванов"]Може ли да посочите къде и как се е изказала БПЦ за най-болната тема сега - протестите? [/quote]

  Аз определено съм запознат с изказването на патриарх Неофит за протестите. Още когато го направи.

 59. 60 Профил на makadam
  makadam
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#48:"Игнорирай трола!"]Бъдете си атеист. Насила хубост не става.[/quote]
  Какво означава това, че да си религиозен /ислямски, християнски или юдейски/ е голямята хубост?

 60. 61 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 561 Неутрално

  О, я стига! Църквата бъка от доносници, шапкари и други служители на ДС, а те нямат никакво намерение да се грижат за кого и да било.Освен за скапаните си тайни кукловоди и собствените си хонорари.

 61. 62 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3063 Неутрално

  До коментар [#21] от "Чико":" Българската православна църква носи на хората не Христовото благовестието, а българската национална идея в религиозна обвивка" /Спас Райкин, Доклад за положението на БПЦ пред американското правителство преди около 50 години/. Логични последици: 1/ тя не дава морални ориентири и опори на човека; 2/ след формирането на българска национална държава тя се оказва в невъзможност да се разграничи от нея дори когато на власт са правителства, силно враждебни към Църквата и всяка религия; 3/ самото наличие на българска национална държава обезсмисля съществуването на БПЦ като носител на националната идея и я обрича на упадък... В резултат днес имаме слаба, маргинализирана и невлиятелна "църква на мълчанието".
  Кризата на православието в България не започва с комунизма, а с тъй милите ни църковно-народни борби...

 62. 63 Профил на Solingen007
  Solingen007
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#58] от "Петър Николов":

  и какво като си църковен певец? голЕм праз. повечето семинаристи и попове се интересуват единствено и само дали можеш да пееш, пък главите им са като кухи, пробити лейки. Знаят само да повтарят на Маджуров бисерите от часовете по апологетика и да крънкат бабите по Задушница.
  Като "варосани гробници" сте - дано да знаеш това от къде е и КОЙ го е казал.
  И малко разяснение, понеже явно мое и да одиш сека неделя на църква, ама пак да не вдеваш: "идете научете" не е е еднократна заповед. Това е заповедта за "мисията на Църквата" и тя се отнася непрекъснтато за всички и всякога!
  А наказанието за тия дето сЕдат у църквата и само чакат нЕкой да им дойде на гюме да го нахокат е "разписано" в притчата за талантите - оня последния дето нищо не направил с таланта си го постигнал най-големият гняв...
  добре е преди да са фъргаш на амбразурата, първо да помислиш дали па ората не са малко прави като недоволстват

 63. 64 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Ислямът не е религия, нито култ, ислямът е 100% цялостна система. Той има политически, икономически, социални и военни компоненти. Религията е капакът над всички компоненти. Ислямизирането започва, когато в една държава се достигне до определен процент на мюсюлманите в населението. Тогава започват кампании за религиозни привилегии.

  Когато обществата, които са политически коректни, толерантни и с културно многообразие, решат да приемат мюсюлманските искания за религиозните им права, някои от другите компоненти, които също са част от Исляма, но не са религиозни, проникнат в някои аспекти на общественият живот.

  Ето как става това :

  Докато мюсюлманското население в дадена държава е около 2% за пред местното население ще изглежда като едно миролюбив малцинство, но в никакъв случай като заплаха за останалите граждани.


  Такъв е случаят:
  САЩ : 0.6% мюсюлмани
  Австралия : 1.5% мюсюлмани
  Канада : 1,9% мюсюлмани
  Китай: 1,8% мюсюлмани
  Италия : 1,5% мюсюлмани
  Норвегия : 1,8% мюсюлмани

  Когато мюсюлманското население започне да варира между 2 % и 5% , мюсюлманите започват да проповядват Исляма между други етнически малцинства и недоволните групи в дадената държава. Често влизат в тесни връзки със престъпни групировки и улични банди.


  Това се случва в :
  Дания : 2,0% мюсюлмани
  Германия : 3,7% мюсюлмани
  Великобритания : 2,7% мюсюлмани
  Испания : 4,0% мюсюлмани
  Тайланд : 4,6% мюсюлмани

  Когато мюсюлманското население мине границата на 5%, то започва да упражнява едно прекомерно влияние като процент от населението, което представляват. Така например, настояват за въвеждането на халал-храна (чисти храни според ислямските стандарти), като по този начин си гарантират, работни места в сектора на хранително-вкусовата промишленост запазен само за мюсюлманите. Започват да упражняват натиск върху супермаркетните вериги за показване халал-храна на техните рафтове - заедно със заплахи за неизпълнение на тези изисквания.

  Това се случва в :
  Франция : 8,0% мюсюлмани
  Филипините : 5,0% мюсюлмани
  Швеция : 5,0% мюсюлмани
  Швейцария: 4,3% мюсюлмани
  Холандия : 5,5% мюсюлмани
  Тринидад и Тобаго : 5,8% мюсюлмани

  Когато се стигне до този момент, с помощта на някои ислямски държави, ислямските малцинства започват да упражняват натиск върху правителствата за правото да се самоуправляват (в рамките на техните гет ) съгласно Шериата-Ислямския закон. Крайната цел на ислямистите е да установят Шериата в световен мащаб.
  Когато мюсюлманите стигнат до 10% от населението, те започват да увеличават беззаконието като начин, чрез който показват недоволството си от условията на живот в дадената страната. В Париж видяхме бунтове, запалиха автомобили и мебели. В такава ситуация, действията на всеки немюсюлманин, каквито и да са тези действия - са винаги обида за Исляма и водят до бунтове и заплахи. Както се случи в Амстердам, след като опозицията показа карикатурите на Мохамед и филми за Исляма. Това напрежение се наблюдава ежедневно, особено в мюсюлманските части на:

  Гвиана : мюсюлмани 10.0%
  Индия: мюсюлмани 13.4%
  Израел : 16.0% от мюсюлманите
  Кения: мюсюлмани 10.0%
  Русия : 15,0% от мюсюлманите

  Когато мюсюлманското население достигане до 20%, народът на дадената държава може да очаква масови безредици и бунтове, от които настръхва косата. Формиране на джихадистите в обучени военни отряди, спорадични убийства и опожаряване на църковни светини.

  Етиопия: мюсюлмани 32.8%

  Когато мюсюлманското население стигне до 40% в една християнска държава, това което следва са масови кланета, хронични терористични атаки и продължителни военни акции, като например:

  Босна : мюсюлмани 40.0%
  Чад : мюсюлмани 53,1%
  Ливан : мюсюлмани 59,7%

  Държави, в които мюсюлманското население стигне до 60%, в тях остатъка от населението е подложено на неограничено преследване. Невярващите от всички други религии (включително неправославни мюсюлмани) са преследвани. Започва спорадично етническо прочистване (геноцид), използване на Шериата като оръжие, както и създаването на Ждизя – специален данък само за неверниците, както се случва в:

  Албания : 70.0% мюсюлмани
  Малайзия : 60,4% мюсюлмани
  Катар : 77,5% мюсюлмани
  Судан: мюсюлмани 70.0%

  Когато мюсюлманите в една държава стигнат до 80%, може да се очаква сплашване и насилие от Джихад върху неислямските жители, някаква форма на етническо прочистване от страна на държавата и дори геноцид, тъй като тези страни изгонват малкото неверници, които са останали на територията им. Те преследват главната цел, която е -100% мюсюлмани, като това вече се случва в :

  Бангладеш : 83,0% мюсюлмани
  Египет : мюсюлмани 90.0%
  Газа : мюсюлмани 98,7%
  Индонезия : 86,1% мюсюлмани
  Иран : 98,0% мюсюлмани
  Ирак : 97,0% мюсюлмани
  Йордания : 92,0% мюсюлмани
  Мароко : 98,7% мюсюлмани
  Пакистан : мюсюлмани 97.0%
  Палестина: 99,0% мюсюлмани
  Сирия : 90.0% мюсюлмани
  Таджикистан : мюсюлмани 90.0%
  Турция : 99,8% мюсюлмани
  Обединени Арабски Емирстваа : 96,0% от мюсюлмани

  Достигането на 100% мюсюлманско население довежда до мир: "Dar - ES- Salaam" (Раят на ислямският мир).

  Ето тук се допуска съществуването на мир, защото всички жители са мюсюлмани. Ислямските Медресета са единствените училища и Корана е единствената наука. Това се случва в:

  Афганистан : 100% мюсюлмани
  Саудитска: Арабия 100% мюсюлмани
  Сомалия: 100% мюсюлмани
  Йемен: 100% мюсюлмани

  За съжаление, мирът никога не се постига, тъй като в тези 100% мюсюлмански общества, онези техни членове, които са по-радикални бълват омраза и започват да убиват други мюсюлмани, които са по-малко радикални, като за оправдание си измислят най-различни причини .

  "Преди да навърша 9 години, вече бях научил основната доктрина на арабския живот : Аз против брат ми, аз и брат ми срещу баща ни, семейството ми срещу братовчедите ми и целият клан, клана срещу племето, племето срещу света и всички заедно срещу неверниците "
  Леон Юрис

  Важно е да се знае, че в някои страни с доста под 100% мюсюлманско население, като например Франция, мюсюлманското малцинство живее в гета, в които мюсюлманите представляват 100%. В тях те живеят по законите на Шариата. Полицията не се осмелява да влиза в тези гета. Не съществуват съдилища, децата не ходят на училища.

  Мюсюлманите не се интегрират в обществото. Децата посещават само Медресета (мюсюлмански училища), където учат само Корана. Всякакви контакти с невярващите се водят като престъпление, наказуемо със смърт. За това, в някои сфери от живота на някои народи, мюсюлманските имами и екстремисти упражняват повече власт на национално ниво, отколкото такава власт може да се наложи над отделните членове на обществото, които не са мюсюлмани.

  Хиляда и петстотин милиона мюсюлмани сега представляват 22% от населението на света. Но раждаемостта при тях далеч надхвърля тази при християни, хиндуисти, будисти, евреи, както и всички други вярващи. Мюсюлманите ще надхвърлят 50% от населението на света до края на този век. Това е бъдещето, което очаква света, освен ако не се осъзнаем и ги оставим да си живеят само помежду тях си в техните страни, за да се радват на своята "култура". Не са допринесли нищо за човечеството през последните 100 години и не виждам никаква причина да го направят и по-нататък.

  http://www.diarioya.es/content/as%C3%AD-se-realiza-la-islamizaci%C3%B3n-de-europa

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 64. 65 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#17] от "mitko.dedov":

  Абсолютно прав сте. Но по принцип православните християни назоваваме нашия Господ Иисус - така, както е според синодалния превод от 1925 година.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 65. 66 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#34] от "Solingen007":

  Църквата не бълва омраза срещу никого, а само срещу греха.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 66. 67 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#52] от "carwindwrclir":

  Естествено, че няма да ми донесат сигурност. Просто се опитвам да обясня, че тяхната реакция е резултат от бездействието на държавните органи, които в момента се държат неадекватно. Способна ли е България да приеме и да осигури човешки условия за съществуване на всички желаещи да имигрират от цяла Африка и Близкия Изток?
  А относно недоразумението Сидеров изобщо не ми се говори.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 67. 68 Профил на carwindwrclir
  carwindwrclir
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#67] от "Орешко Работният, покажи си тефтерчето":

  Всичко това се прави нарочно. Бежанците, на този етап, са бял кахър в сравнение с десетките рецидивисти(убийци и...........),които гоци помилва!

  And so something which I thought I was seeing with my eyes is in fact grasped solely by the faculty of judgement which is in my mind.
 68. 69 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#16] от "Игнорирай трола!":

  Може да прочетете коментар #64 от "VеnRus 2008 #писнамиотвас".
  Това, че е 21 век, няма никакво значение. Манталитетът, култивиран от исляма, е един и същ през всички векове. Само дето средствата са различни - напоследък ятаганът понякога бива заменян с огнестрелни оръжия и бомби.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 69. 70 Профил на На комунист доверие да нямаш
  На комунист доверие да нямаш
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#68] от "carwindwrclir":

  Ако се прави нарочно, значи има цел.
  Каквато и да би била тази цел, резултатът от постигането й би бил вреден за България.

  Безбожен народ иска морални политици, но такива няма да му се явят
 70. 71
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 72 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#63] от "Solingen007":
  [quote#63:"Solingen007"]Знаят само да повтарят на Маджуров бисерите от часовете по апологетика и да крънкат бабите по Задушница. [/quote]
  Не съм чул нито един от бисерите на Маджуров от свещениците, които познавам (а аз познавам доста). Няколко от свещениците в нашата църква (включително баща ми) избягват да вземат храна на Задушница, въпреки че паството има задължение да изхранва пастирите си (по св. ап. Павел).
  [quote#63:"Solingen007"]Като "варосани гробници" сте - дано да знаеш това от къде е и КОЙ го е казал. [/quote]
  Всякакви сме. Точно такива, каквито сте и вие - обществото, от което излизаме.
  [quote#63:"Solingen007"]"идете научете" не е е еднократна заповед. Това е заповедта за "мисията на Църквата" и тя се отнася непрекъснтато за всички и всякога! [/quote]
  И аз казах, че Църквата е тук и кръщава ежедневно.
  [quote#63:"Solingen007"]па ората не са малко прави като недоволстват [/quote]
  И са прави, и не са. Недоволството на дамата, написала горната статия не мога да приема.

 72. 73 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#35:"Игнорирай трола!"]И аз това няма да им простя.[/quote] Простете. Нали сте християнка?

  Една българка
 73. 74 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#36] от "Петър Николов":
  [quote#36:"Петър Николов"]За концерт на Мадона се изказа един от митрополитите, а не Църквата. [/quote] Нямам с какво да допълня отговорите ви към всички тук, които са, както винаги, съвсем на място.
  Само по повод въпросното изказване: то беше сложено насила в устата на митрополит Николай в една новинарска емисия на bTV. След което медиите го подхванаха с упоение и направиха от него удобната им за момента уродлива легенда. Думите "божие наказание" всъщност са на водещия новинарската емисия, а дословният цитат от владиката е съвсем премерен и разумен и гласи: "Всички тези знаци на скръб, на тъга, които помрачават радостни, щастливи дни и поводи, са знаци за нас, които вървим по пътя на живота - да се опомним да не би някъде да сме се отклонили от доброто, от верния път, който е Господ Иисус Христос. Затова и беше нашият апел да не се радват или призовават млади хора към кощунствена радост в деня на духовна скръб по посичането на Свети Йоан Кръстител. Е, за съжаление беше гласът на църквата глас на викащия в пустинята на бездуховността на съвременна България."
  Това е оригиналният материал. за съжаление видеото вече е недостъпно: http://www.btv.bg/story/139258-Otslujiha_panihida_za_zaginalite_v_Makedoniya.html

  Една българка
 74. 75 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#21] от "Чико":

  [quote#21:"Чико"]Комунистите имат един непростим грях,те отнеха Бога от сърцата на хората унижиха и принизиха църквата и с това предпоставиха моралната криза от която страдаме сега[/quote]

  Напротив, това е единственото хубаво нещо, което ни остана от комунистите! Моралната криза идва по друго направление - комунистите със същото религиозно настървение и упование заместиха религията с друг такъв подобен култ - към личност, партия, идея... с последващия жалък напън за налагането на откровено фалшивия и утопичен морал - партиен, комсомолски, пионерски, чавдарски, антифашистки - въобще пролетарски... Загубата на илюзиите, на измамната сигурност от присъствието на вездесъщата Партията-закрилница, която ще се грижи всячески за тебе - това е основата на екзистенциалната криза и социален ступор, в които изпаднаха голяма част от хората по нашенско - трагичното и горчиво осъзнаване, че си истински свободен и че твоето добруване зависи само и единствено от теб.

 75. 76 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#74] от "Палица (Всичко ще е наред.)":
  Благодаря за това уточнение. И аз съм останал заблуден. Колегите ми в офиса тогава единодушно ме подхванаха и аз съм се подвел, като дори не съм прочел оригиналния текст.
  Благодаря за топлите думи, но да не ми растат крила. За жалост не съм достатъчно смирен и подготвен, за да бъда на висотата, която Христос изисква от нас

 76. 77 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3034 Любопитно

  Тази мартеничка защо не отправи въпросът си към мюфтийството когато беше нападната Вики или да ги попита защо подкрепя имамите от Пазарджишкия процес които искат джихад и рязане на гяурски глави, а сега ще ми се правят на големи миролюбци и проповедници на ненасилие.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 77. 78 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#76] от "Петър Николов": Медиите са "велика" сила, особено когато се използват за манипулация. Аз самата също бях убедена, че историята с Мадона и Охридското езеро е истина, но се разрових да прочета или чуя оригинала едва миналата година, мисля, след като присъствах на литургия, отслужена от дядо Николай.

  Една българка
 78. 79 Профил на Solingen007
  Solingen007
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#72] от "Петър Николов":

  "Не съм чул нито един от бисерите на Маджуров от свещениците, които познавам (а аз познавам доста). Няколко от свещениците в нашата църква (включително баща ми) избягват да вземат храна на Задушница, въпреки че паството има задължение да изхранва пастирите си (по св. ап. Павел)."

  лелелееееее, попско чадо? Както се казва в "Мамино детенце" има една поговорка: "попските чеда са дяволски унуки"...
  Мноооого фарисейщина, бе Николов, много фарисейски ми отговаряш: избягвали да взимат храна - ама не избягват да взимат пари за треби, нали? Особено пък за кръщенки, за които тук не спираш да повтаряш. Нали? Я си кажи честно.

  И що за нахалство е да ми цитираш св.ап.Павел, който лично е казал, че си има занаят, с който да изхранва сам себе си, за да не е в тежест на другите, че на това отгоре е препоръчал същото на останалите?

  "Всякакви сме. Точно такива, каквито сте и вие - обществото, от което излизаме." - Значи ние обществото и Вие - явно Църквата - сме нещо различно, така ли? Ооооо! Чудно. Вие сте явно по-възвишените, които трябва да ходят в неделя на църкав и да нямат никакви претенции.

  "И аз казах, че Църквата е тук и кръщава ежедневно." - Глупости са това. Това, че кръщава, още нищо не значи. кръщава и зарязва оттам нататък хората сами да се оправят. А духовната грижа, а религиозното образование? Седят и чакат в Църква някой да дойде за треби да му вземат парите поповете. Че така е най-лесно.

 79. 80 Профил на Петър Николов
  Петър Николов
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#79] от "Solingen007":
  [quote#79:"Solingen007"] ама не избягват да взимат пари за треби, нали? Особено пък за кръщенки, за които тук не спираш да повтаряш. Нали? Я си кажи честно. [/quote]
  Не избягват. Съгласен съм, че за кръщение не трябва да се вземат пари. Надявам се да променим това. За требите - не виждам проблем да вземат.
  [quote#79:"Solingen007"]И що за нахалство е да ми цитираш св.ап.Павел, който лично е казал, че си има занаят, с който да изхранва сам себе си, за да не е в тежест на другите, че на това отгоре е препоръчал същото на останалите? [/quote]
  Св. Павел е бил без семейство. Такъв съвет може да бъде изпълнен от монах или свещеник като св. Йоан Кронщадски.
  Но ето какво пише до Коринтяни -
  7. Кой войник служи някога на свои разноски? Кой сади лозе, и не яде от плода му? Или кой пасе стадо, и не яде от млякото на стадото?
  8. Нима по човешки говоря това? Не и законът ли казва същото?
  9. Защото в Моисеевия закон е писано: "не вързвай устата на вол, който вършее". Нима за воловете се грижи Бог?
  10. Или казва това главно за нас? - Да, за нас е писано това; защото, който оре, трябва да оре с надежда, и който вършее, трябва да вършее с надежда да получи, каквото очаква.
  11. Ако ние сме посеяли у вас духовното, много ли е, ако пожънем у вас телесното?
  12. Ако други имат дял в онова, що вие владеете, то колко повече ние? Обаче, ние се не ползувахме от това право, а всичко търпим, за да не причиним някоя спънка на Христовото благовестие.
  13. Не знаете ли, че, които свещенодействуват, се хранят от светилището, и които служат на олтара, делят си с олтара принесеното?
  14. Тъй и Господ е заповядал, проповедниците на благовестието да живеят от благовестието.
  Мога да цитирам и няколко места от Стария Завет, ако мислите, че това не е достатъчно?
  [quote#79:"Solingen007"] Значи ние обществото и Вие - явно Църквата - сме нещо различно, така ли?[/quote]
  Не би трябвало, но както е тръгнало (със статии и коментари като горните), ми се струва, че има хора, които се смятат за отделни.
  [quote#79:"Solingen007"]Глупости са това. Това, че кръщава, още нищо не значи. кръщава и зарязва оттам нататък хората сами да се оправят. А духовната грижа, а религиозното образование? [/quote]
  Какво искате? Какви конкретни действия ще задоволят вас конкретно? Дайте си предложенията, пък подхванете духовната просвета във вашата енория.

 80. 81 Профил на edna_
  edna_
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Иисус е казал "който има уши да слуша, нека слуша". Църквата сме всички ние вярващите. Събранията ни са обикновено в неделя и там се проповядва. Само дето много "вярващи" идват след Евангелието и проповедта, малко преди причастието. Не си вземат причастие обаче. Да се чуду човек за какво са дошли. Ако и авторката е от тези, не е чудно, че пише пълни глупости. Църквата си върши работата, но спасението и християнското поведение е личен избор на всеки. Църквата не може да е отговорна за личния избор на скинарите и на когото и да било. Не била проповядвала достатъчно. Не е вярно. Това, че хората не искат да слушат е техен проблем. Насила хубост не става.

 81. 82 Профил на edna_
  edna_
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Между другото, като гледам как авторката цитира и познава Новия завет, почвам да си мисля, че никога не го е чела и никога не е слушала Евангелието на службите. Цитира неточно.

 82. 83 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Защо моята църква не защити нашите ближни от омразата на невежеството? И нашите души от злото."

  Защото няма такава църква. Има аморфна маса от вярващи милозливи и хуманно отговорни ортодоксални християни, които поединично не могат да отсрамят липсата на църквата.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 83. 84 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Дневник, пак ли? Пак ли вменявате вина на българите, на българската църква? Не ви ли писна да ни изкарвате по-черни от дявола? Кога ще проумеете, че това, което вие наричате ксенофобия всъщност е нормална защитна реакция на организъм, нападнат от паразити, които заплашват да го унищожат? Вие какво предлагате, да се оставим доброволно да бъдем унищожени и съсипани като нация?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK