Читателски Дневник: НОИ - ситком или риалити

НОИ

© Надежда Чипева, Капитал

НОИВчера сутринта денят ми започна адски забавно – докато единият ми син крещеше от тоалетната: "Мамо, готов съм!", а аз бършех повръщаното от другия, се обади и таткото, че нелюбезна служителка от НОИ го е известила, че трябва да им връщаме пари. Драматургът в мен предусети, че така започнал, денят неизбежно ще доведе до катарзис или поне до обяд на осъзнаването.


Жонглирайки с двете болни деца, проведох безумен разговор с г-жа Иванова – инспектор на НОИ. Въпросната, с назидателен тон ми обясни, че в момента подписва наказателния ми акт за това, че майчинството за третото ми дете е почнало на 4.12, а второто ми дете е "засечено" в държавна ясла на 25.11. Тонът й беше не само обвинителен – явно в нейните очи вече бях престъпник, източил незаконно НОИ, но и поучителен – ето виждате ли, ние Ви хванахме! Аз категорично й обясних, че знам закона и детето ми е тръгнало на ясла в деня, когато следващото ми майчинство вече е било в сила, така че съм сигурна, че просто има някъде грешка по СИСТЕМАТА. В този момент госпожата хвърли словесна бомба – "На мен не ми е работа да проверявам дали е вярно, а да ви напиша наказателно постановление!"


Не знам дали от асцедента ми или просто ми е ниска точката на кипене, но аз изведнъж приех досадния до този момент разговор като обявяване на война. Нарамих двете болни деца и в дъжда пробягахме разстоянието до въпросната ясла за рекордно време. Там снимах документи, ведомости, фактури – всички възможни доказателства, че синът ми е тръгнал на ясла в съдбовния ден 5.12, а не 10 дни по-рано. От кабинета на директорката звъняхме на въпросната инспекторка, но тя вече бе отишла на обяд.
И ето настъпи обедът на моето осъзнаване. Какво правех? Доказвах на някакви чиновници от СИСТЕМАТА нещо, в което така или иначе бях убедена, затова че те не са си свършили работата като хората. Напрягах себе си и двете си и без това болни деца, докато въпросните обядват. И всичко това ЗАЩО? За да си спестя бъдещи неприятности? Или за да спечеля срещу самата система?


В този момент ми стана повече смешно, отколкото тъжно. Представих си как синът ми се промъква в кухнята на яслата, под съпровода на ревящи деца и се натъпква с омразните му кисели. И нали си е "щиглец", коремът му така натежава, че не може да се измъкне и заспива. И това цели 10 дни, преди официално да е тръгнал на ясла. Но служителите на НОИ не спят! Със своите екстра сензорни способности, те го засичат и слагат клеймо на майка му до живот – източила киселите на НОИ!


В този момент синът ми започна да мрънка за "Зайо Байо" и ме извади от моята 1984 г. Аз изнервена му обясних, че не може "Зайо Байо", защото ще стане дебел и тъп. А той: "Мамо, а не може ли някога за малко да стана дебел и тъп". Аз му отвърнах, че не отглеждам държавни служители. И отново затичах с децата към къщи, за да ги спася поне от неизбежното ГМО.


След час диалогът с госпожа Иванова се поднови. Атакувах я като воин и й обясних, че не просто искам да докажа своята невинност, но ме интересува поименно кой не си е свършил работата. Споменах и "Господари на ефира" и други медии, за които случаят би бил интересен. Тактиката се оказа не само правилна, но въпросната инспекторка взе, че се притесни. И в опит да се оправдае, че грешката не била нейна, ми сподели, че тя цяла година ми пращала писма, но пощата й ги връщала . И наистина била убедена, че аз се укривам.


Това вече беше пикът в скеча. Аз наистина се чудех дали да плача или да се смея. И с какъв ли тест ги подбират тези служители. Може би им дават да четат "Теория на конспирацията", преди да проверят коефициента им на интелигентност. Попитах я простичко дали пък не й е хрумнало, че като й връщат писмата, може би е сбъркала адреса. Тя замълча и след малко добави, че пробвала с различни вариации на адреса. Най-смешното е, че всички мои точни данни ги има във въпросната ясла, която детето ми до скоро посещаваше. Живеем на този адрес от осем години и имената ни са на звънеца и на пощенската кутия. И изобщо е безумно в 21 век да не можеш да пратиш дори едно писмо като хората. Приключих разговора с усмивка и с въпроса: " А кой носи отговорност за всички тези безкрайно объркани инспектори?"


Потърсих отговор на въпроса си в общината и в НОИ. Но така и не ми отговориха. Нито някой се осмели да издаде имената на колегите, допуснали грешката в моя частен случай. Днес сутринта получих отново обаждане от госпожа Иванова. Тонът й беше мек и извинителен. Била проверила протоколите и наистина нямало нарушение от наша страна. Не можела да си обясни как са допуснали тази глупава грешка. Разделихме се с обещание да не се чуваме никога повече.


Седнах пред клавиатурата и вместо да мисля за работния си сценарий, попаднах в капана на въпросите: Те тъпи ли са или ние всички, плащащи безкрайни данъци и осигуровки, сме глупаци? Ами ако номерът им беше минал? Ако не бях сигурна в датата и си бях платила тъпата глоба? А дали те не рекетират хората?


Написах това за предупреждение. Рекетът в България е държавна политика! А ние не сме нищо повече от експериментални животинки – колко и докога ще пускат. И не "Четвърта власт", а ние сами трябва да се борим със системата.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Ех, госпожа, много се оплаквате, но нали знаете - навсякъде е така, където има бюрокрация.
  Сега да не кажете - ама в Америка не е така, или в Западна Европа. Вярно, там бюрокрация покрай държавните ясли няма... защото няма държавни ясли! Има частни - плащаш $1000 долара или Евро на месец, и никоя чиновничка не ти звъни да те проверява дали хем не вземаш майчинство, хем детето ти не ходи на градина за 60 лева на месец.
  Иначе поздравления за куража и енергията да родите и отгледате три деца!

 2. 2 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 852 Любопитно

  Идеална историйка тип БГмама
  И накрая какво стана? Връчиха ли ви акта, за да го обжалвате или още се "борите" да не ви го напишат?
  Какви катарзиси, какво чудо, но наистина БГмамата е голяма работа - вместо мирно и тихо да си вземе актчето, да го обжалва, че и да отръска НОИ с адвокатски хонорар, тя ще реши че е по-добре скандал да се вдига, за да троши и своите, и на мъжа си нервите

 3. 3 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1381 Гневно

  Нито ситком, нито риалити. Това си е класически хорър!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 4. 4 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#3] от "Quo Vadis BG?":

  Хорор? Глупости! Я прочети пак статията? Това е комедия с елементи на пародия

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Damyan Ganchev
  Damyan Ganchev
  Рейтинг: 217 Разстроено

  и аз не знам кой е тъпия, кой е глупака, знам само че плащаме прекалено висока цена за честта и привилегията пенсионните ни права да се управляват от НОИ и въобще от държавата ...

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Could_Fly
  Could_Fly
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#6] от "stoner_boner":
  Наистина ли мислите,че на някой му пука за нас? Политиците ни знаят какво трябва да се направи,но реформи няма - докато всеки не получи ИНДИВИДУАЛНА ПЕНСИОННА ПАРТИДА по ЕГН,пенсиите и обезщетенията ще са колкото да не умрем от глад.Интересно ми е защо НОИ не прилага същото усърдие за да установи колко са фалшивите инвалидни пенсии?Пресен случай-циганите,арестувани за пране на пари са СЛЕПИ,но карат коли да половин милион.На НОИ ли да вярваме?

 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#8] от "Stan":

  има такава ИНДИВИДУАЛНА ПЕНСИОННА ПАРТИДА по ЕГН от времето на уважаваният от всички г-н- Иван Костов, ако не си на ясно
  Че нали това му беше прословутата пенсионна реформа, дето я направиха заедно с многоуважаваният от всички г-н Нейков
  И затова счетититата всеки месец подават една така наречена Декларация образ №1, поименно за всеки човек, с всяко ЕГН, за да се знае точно на кой какви пари му внасят по индивидуалната партида
  Или сте слушали на ИПИ глупостите, че нямало такива неща? Глупости Като реформатори би трябвало да знаете какви реформи направи най-успешното правителство за 20 и 21 век в България!

 10. 10 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Браво на жената. На държавната администация, трябва да им се късат нервите и да им се разваля всеки един работен ден при всеки удобен повод. Ей така - профилактично.
  Те друго отношение не заслужават.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 11. 11 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#7] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Пич, дали си струват усилията да напишеш четири последователни коментара, в които да се подиграваш и да обиждаш по един недопустим за образован и възпитан човек начин с една жена, която е дръзнала да се възправи срещу системата, че и да я тушира на двете плашки?
  Или ако не пуснеш дневното послание към мравките, че борбата със същата система е безсмислена, а тия които се занимават с това са глупаци, няма да си получиш хонорара?
  Драйфа ми се от такива ...... като тебе.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Електронно правителство ни
  обещават,
  ама не го правят.
  Не,че е застраховано от грешки,
  ама ще се знае сгрешилият!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТАП!Говоря,пиша и правя това,което искам! 21.11.21 - черна дата за БЪЛГАРИЯ
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#12] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Ау!
  На г-на, хората дето си търсят правата му пречели да си свърши работата!
  Щели видиш ли да ядосат нещастните чиновници, на които плащат заплати за да са в услуга на хората, а не да ги тероризират с малумието си!
  Да плащат квот им се поиска и да си трайкат, а?
  Молчать и не разсуждать?
  Ей заради такива пишман бизнесмени като тебе сме на дереджето, на което сме!
  Ама утре чиновник направи някоя дребна грешчица и те застъпи тебе ще ревнеш с крокодилски сълзи по всички знайни и незнайни медии, нали?
  Порядъкът в държавата, мой човек, не снисхожда свише, той се извоюва всеки ден, пред всяко гише, срещу всеки самозабравил се чиновник, от такива, както ти ги наричаш "овци".
  Тебе няма да те квалифицирам, щото ще ме изтрият, ма ти си го знаеш.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 852 Любопитно

  [quote#13:"ambrozia"]Електронно правителство ни
  обещават, ама не го правят. Не,че е застраховано от грешки,
  ама ще се знае сгрешилият! [/quote]

  Ти откъде мислиш, че тази инпекторка е гледала данните кой къде кога как? Или смяташ, че е ходила до яслата да провери кога детето е записано?
  Батенце, ревизиите и проверките на НОИ са именно по това нещо, което се нарича "електронно правителство"

 17. 17 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Изобщо не ме учудва, и аз преживяп подобно приключение, само ,че писмото беше от данъчните , които се бяха върнали 8 години назад, твърдейки че имам пропуски в плащането на осигуровки. няколко месеца моята счетоводителка ходеше през ден със съответните документи, докато ми изчисти партидата.Накрая се оказа , че всичко ми е платено, но така и не получих отговор на настоятелния си въпрос кой е виновен....

 18. 18 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 852 Неутрално

  [quote#17:"pentuer"]но така и не получих отговор на настоятелния си въпрос кой е виновен.... [/quote]

  Съвсем направо ти го казвам - СУПата на НАП (системата за управление на приходите). Преди две години имаше срив и една камара народ изпищяха.
  Както и промяната на законодателството (в случая Наредба Н-8) - щом си ходил със счетоводителката и всичко е било платено, е много вероятно и тя да е проспала един момент, ако си самоосигуряващ се, когато сумите са превеждани с посочен БУЛСТАТ на фирмата, а не личното ти ЕГН. От там данъчните виждат че във "фирмената ти сметка" имаш надвнесени пари, които "не се знаят за какво са", а по личната ти сметка - че дължиш осигуровки, за които са ти шляпнали и лихви за забава... Веселяшки истории. Изчистват се, но е неприятно...

 19. 19 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#15] от "rapidfire":

  Глупости на търкалета, пич. Приказката ми е съвсем друга - уговаряш си среща с инспекторката, виждаш за какво става дума, ако се заяжда, вземаш си акта и обжалваш в съда там да и начукат канчето. А не да увисваш на опашката, да влизаш в канцеларията и два часа скандали и писъци, докато хората чакат на опашка и се изнервят. Най-малкото, защото нито ти ще си свършиш работата, ще попречиш и на хората (клиентите) да си свършат работата, пък чиновничката, нея какво да я мисля, на нея и върви работния ден.
  Но това е у нас, особено при БГМамите - омръзнало и да стои в къщи, да гледа хлапето, докато другото е на ясла, ами я да си направим разходка в дъжда до Стамболийски, за да направим катарзиси. Малко разнообразие да има в скучния ден, че само с Фейсбук не става.
  А после ще си разкажем случката в газетата И през всичкото това пропиляно време, циганките на Женския пазар ще са продали вече 2 бака сръбски цигари и ще са гушнали поне 500 лева

 20. 20 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#19] от "Федор Венедиктович Езерский":

  Направо си смешен. Искаш да кажеш, че в НОИ работи само един инспектор и през него мнава целия поток от данни, независимо дали става дума за физически и юридически лица ли?
  Освен това, вместо да си реши проблемите по възможно най-бърз и удобен за нея начин, жената трябва да си губи времето, като урежда среща с инспекторката, да ходи до съда и да подава жалби, да влага ресурси за адвокатски хонорари и прочее?
  Вместо да се радвате, че жената е родила три българчета и не е легнала да чака помощи от държавата за тях, а работи и спазва законите, пак сте недоволни. Няма угодия, нали?

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Could_Fly
  Could_Fly
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#9] от "Федор Венедиктович Езерский":Връзване на осигурителна вноска с ЕГН има единствено при допълнителното задължително пенсионно осигуряване-2-рия стълб,който Дянков и крадците от ГЕРБ се канеха да ни откраднат,както гепиха парите от здравното осигуряване.
  Всичко останало е в кюпа,откъдето се краде безнаказано...

 23. 23 Профил на Stream
  Stream
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#2] от "Rodrigo Sánchez":

  А защо трябва да пълни гушите на адвокатите?
  И смятате ли, че цинизма ще Ви донесе повече клиенти?
  Мислите ли, че сте първият циничен юрист с диплома от провинциален ВУЗ които срещаме в този форум?
  Или просто сте поредният "костовар" ?

  " Като реформатори би трябвало да знаете какви реформи направи най-успешното правителство за 20 и 21 век в България! "
  Страшни реформи???
  Данчо Нехризов и проф.Табиян опразниха пенсионният фонд до дъно! Като председателското място, бе наградата за Данчо Нехризов, за това че сложи ножа на д-р Дертлиев и основа БСДП в СДС!  Хитростта пречи на мисълта!
 24. 24 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 531 Неутрално

  БРАВО! Чудесно четиво, дори сте намерила сили да се шегувате!
  А истината е една - докато не изринем кочината от червени гниди, надежда за НОРМАЛНОСТ НЯМА!

 25. 25 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Интересно четиво, но всичко е можело да се реши с доста по-малко нерви от Авторката:

  Правите си възражение на акта (както сте и постъпили). Има законов срок, така, че не нужно набиране и истерии.
  След като Ви е удовлетворено възражението на акта си пускате дело за имуществени (пазите си разходите) и неимуществени вреди.
  След няколко години ще получите изненадващо някой лев в сметката си.

 26. 26 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Поздрави на авторката...хем се смях, хем се "накокрЪжих" от прочетеното...

  Пожелавам и здраве и силни нерви, за да отгледа дечицата си...!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 27. 27 Профил на Freedom of Speech
  Freedom of Speech
  Рейтинг: 636 Весело

  "Жонглирайки с две болни деца..."
  Прекалената употреба на метафори и неясни алегории винаги са носели отрицателен тонус на написаното, макар идеята на автора да се струва особено "оригинална". Но кой съм аз, че да съдя
  Ох, не драматургът във вас в проговорил, госпожо, а комикът.
  Този "текст", тип "лична драма" (между другото: винаги съм се чудел какъв в смисълът на точно такива дописки?!), действително ми направи деня весел!
  Поздрави!

  Езикът е машина и не бива да се допуска пружините й да скърцат.
 28. 28 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1598 Неутрално

  Жалките държавни чиновничета се страхуват май само от медиите и от това да не отидат на обяд. Жалк картинка в жалката държавна администрация.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 29. 29 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Браво и аз така правя най - напред со малце кютек а след това со кротце и со благо и следващият път като Ви видят въобще няма да си имате проблеми, защото съм забелязал, че '' Държавните лемури '' / по д-р Тони Филипов / имат феноменална памет за хората които си знаят правата.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 30. 30 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 490 Неутрално

  [quote#29:"Танас"]Държавните лемури '' / по д-р Тони Филипов / имат феноменална памет за хората които си знаят правата.[/quote]

  В случая е можело съвсем кротко да се разберат, че ще представят служебна бележка от яслата с точната дата на постъпване на детето. Просто в България главоломно нараства групата от хора, които смятат че крещеното и просташкото държание е "знаене на правата".
  Недоизяснен остава и въпросът, защо от НАП са решили да контактуват с осеменителя на Госпожата, тъй като едва ли той е получавал обезщетенията за майчинство.
  Предполагам, че е имало някакви предварителни разговори и просто Госпожата е изпратила домашния си роб на уговорената среща в НАП, тъй че напрегнатото й ежедневие едва ли е било прекъснато така "неочаквано".

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 31. 31 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 465 Неутрално

  На всички държавни служители, включително и на милите ни ДЕПУТАТИ трябва да стане ясно, че ТЕ са СЛУГИ НА НАРОДА, а не обратното ! От ВСИЧКИ НАС зависи!
  Търсете си ПРАВАТА граждани!

 32. 32 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  ,,...Написах това за предупреждение. Рекетът в България е държавна политика! А ние не сме нищо повече от експериментални животинки – колко и докога ще пускат. И не "Четвърта власт", а ние сами трябва да се борим със системата..."
  Какво да кажа? Права сте! Наистина трябва да започнем да се борим с тази порочна система! Време е! Дали не позакъсняхме?+++++++++++++++++++++++++++++++++

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 33. 33 Профил на dj x2805
  dj x2805
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#1] от "Камен":

  Не не е така... Там има компютри и ТЕ РАБОТЯТ с тях... Тук си бъркат в г*за и носа и не си играят да мислят... Тук чакаш за ВСИЧКО на опашка, макар да е направено в други държави без опашка.
  До коментар [#2] от "Rodrigo Sánchez":
  вие двамата служители на НОЙ ли сте или се радвате на БГ АДМИНИСТРАЦИЯТА.

  www.soundcloud.com/x2805
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK