Читателски Дневник: Недочуваща и недовиждаща институция

Оригиналът на карикатурата е от 2008 г.

© Иван Кутузов

Оригиналът на карикатурата е от 2008 г.Когато България кандидатстваше за член на ЕС, едно от предварителните условия беше: Да се създаде постоянно действаща институция Икономически и социален съвет (ИСС), която да изразява и защитава интересите на гражданското общество в диалог с държавния глава, законодателната и изпълнителната власт. Едва ли тогава някой е мислил, че след като България стане член на ЕС, вместо очакваното европейско благоденство ще настъпи невиждано противопоставяне. Че вместо демократичен диалог властта ще организира антипротести срещу гражданското недоволство, а правителството ще се крепи на полиция и жандармерия, по численост често превъзхождащи протестиращите.


Никой не предвиди, как нашият ИСС ще реагира на реалностите и на обкръжаващата действителност като европейски гарант за граждански диалог; като апологет и адвокат на властта или като нашенска недочуваща и недовиждаща институция, вглъбена в своите корпоративни и  лични интереси.


Днес ако бъдат запитани 10 000 граждани - колко от тях ще знаят, че паралелно с Народното събрание вече 10 години от нашите данъци се издържа постоянно действащата институция – ИСС, на която в сайта (www.esc.bg) е записано това е Гражданският парламент на Република България.
Въпросът е не КОЙ, а С КАКВО се занимава този т.нар. Граждански парламент на РБ и  КОИ хора са там? По замисъл ИСС трябваше да работи като Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), който  реално да представлява интересите на гражданското общество пред: Европейската комисия, Съвета на ЕС и Европейския парламент. Да работи в синхрон с ИСС на ООН, който от 1945 г. е един от най-главните действащи органи, съгласно чл.61-72 от Устава на ООН.  


У нас замисленото и реалното много често се разминават. Така вместо мечтата да станем Швейцария на Балканите ние все още сме по пътя на "Хамлет от с. Тутково" от едноименната комедия.


Към момента ИСС има 36 членове, които формално се избират от Народното събрание на всеки 3 години (без ограничения за броя на мандатите). Освен това в Брюксел в ЕИСК имаме 12 български представители и един в ООН. Всред 49-те функционери (36+12+1) има лица от апарата и номенклатурата на ЦК на БКП, агенти на бившата ДС и олигарси от задкулисието. Това обяснява мълчанието на българския ИСС през изминалата година към ежедневните протести на гражданското общество. Защото в София и в Брюксел се подвизават "пожизнено абонирани" (от 1989 г. до днес) участници във всички "завери" по възкачването и свалянето на поредното правителство, парламент, дори и президенти. Отсъствие на чуваемост от страна на членовете на съвета спрямо гражданите и липсата на елементарни опити да инициира диалог, както повеляват 4-те цели заложени в закона, онагледява абдикацията на институцията ИСС.  


На 2 декември 2013 г. в София имаше две знаменити (като символика) събития, които за съжаление нe получиха дължимия аналитичен прочит. Звездите от театъра, киното и музиката на 173-тия ден от антиправителствения протест символично погребаха морала на политическия елит, като твърдо застанаха зад искането на протестиращите за разпускане на 42-ия парламент и провеждане на нови избори. В същия ден и час, когато разгневените артисти палиха свещи и лепиха некролози върху оградата (разделяща парламента от електората), в зала "Средец" на хотел "Шератон София" около 150 представители от същия политически елит самодоволно и церемониално си раздадоха отличия за своите (!?) високи приноси за демократичния диалог и развитието на гражданско общество в България на тържество по случай 10-годишнината от учредяването на българския ИСС.


Символичното погребение и суперлативната самооценка са илюстрация за обезличаването, деформациите и "побългаряването" на тази висша постоянно действаща институция. За какво ви говори цитата (взет от: www.esc.bg):  


"България е първата от новите 12 страни - членки на Европейския съюз, в която ИСС се изгради и развива успешно по модела на Европейския икономически и социален комитет - като нов тип институция, напълно независима от законодателната и изпълнителната власт. ИСС се утвърди като постоянна институционална форма за консултации, диалог и информация на гражданското общество. Той изразява и защитава интересите на гражданското общество, като представя съгласуваните позиции и предложения на членовете на ИСС."


Изводите, които се налагат: Празни думи в стил и словоред, идентични с епохата на политическите агитатори на Тодор Живков, когато Го величаеха как е измислил "перестройката" преди Горбачов. Спомняте ли си постановката "Римска баня" на Станислав Стратиев? Един от героите настояваше да му оставят римската баня за 3-4 години, за да "изцеди" от нея кандидатска и докторска дисертация, а може и до професура да стигне. Вижте отчетите и фактите, мисля, че ИСС се използва за подобни цели.


На пресконференция (на 13.12.2013 г.) "Ранобудните студенти" поставиха въпроса да се организира обществен дебат през Новата 2014 г. Младежите настояваха експерти и специалисти от различните обществени сфери и публични личности (в 10 работни групи) да обсъдят, анализират и набележат насоки по жизненоважни проблеми на гражданското общество в България.


Как откликна ИСС на студентското предложение за дебат!? Отговорът е кратък - с високомерното мълчание на номенклатурчик, който никога не забравя своя корпоративен интерес. На 20.12.2013 г. без участие на представители от протестиращото гражданско общество в ИСС се проведе консултативна среща за предварително съгласуване (?!) на проектите, свързани с програмите за съфинансиране от Европейските структурни и инвестиционни фондове през периода 2014 - 2020 г.


Акцентът на срещата (като в онзи рефрен: "Едните правят стачки, другите броят пачки") - доколко потенциалните ползватели на средствата от ЕС ще могат да се възползват успешно от очакваните почти 15 млрд. евро. Нестихващите протести над 240 дни с настояване за оставка на правителството, за нови парламентарни избори поради изгубеното доверие на партиите, които държат повече на държавната субсидия, отколкото на нас, данъкоплатците, са нагледно доказателство, че българският ИСС е абсолютно непопулярен в България, че е загърбил жизненоважните проблеми на българските граждани и много отдалечен от европейския дебат на тема "По-силна Европа за гражданите".


Авторът е социолог от БАН. "Дневник" ще продължи темата.Уточнение от ИСС:


Не е вярна описаната от Румен Методиев процедура за избор на членовете на съвета, подчертават от ИСС след публикуването на текста. Членовете не се избират от Народното събрание, както е посочено там, а се излъчват след вътрешно консултирате и номиниране от членуващите в съвета организации. Освен това мандатът им не е три години, а четири, като в рамките му може отново с вътрешно гласуване да има подмяна и ротация на представителите. Председателят се избира от Народното събрание по предложение на Министерския съвет, след предварително съгласуване с групите, представени в съвета.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK