Читателски дневник: Че няма здравеопазване - ясно, поне си синхронизирайте администрацията

Читателски дневник: Че няма здравеопазване - ясно, поне си синхронизирайте администрацията

© Цветелина Белутова, Капитал"Без нерви и стрес!", "Следи какво ядеш и го прави под режим!" и…"Откровено казано и аз съм изненадан.". Тези съвети и насоки получих през последните месеци като единствена помощ от здравната ни система. От седем години съм с диабет тип1, но напоследък нещо започнаха да ми играят стойностите на захарта доста странно. И се почна едно обикаляне, търсене на консултации, висене по кабинети. И след няколкомесечни опити да разбера защо така получих първите два съвета по здравна каса, а третото признание сдобих срещу 50 лева от изтъкнат професор.


И тъй като досега не съм получил други насоки, се опитвам да спазвам поне тези. Ама режимът няма как да се спазва, ако решиш да потърсиш още някоя друга консултация, защото в повечето случаи търчането по лекари отнема времето я за закуската, я за обяда, а понякога би могло да се проточи и до вечерята. Но всъщност за стреса и нервите бих искал да кажа сега, а не за това как не получаваме здравна грижа (то това сякаш си е вече стандарт, на никого не прави и впечатление дори):


Та преди година и нещо реших, че след като държавата постъпва така, то аз пък ще си търся това, което ми се полага. Наивник. И минах на ТЕЛК. Признаха ми процент инвалидност там след определени бюрократщини. И уж всичко се свърши.
Да, ама не. Замислял съм се


дали нашата система
не търси начин за Нобелова награда


По друг начин трудно мога да си обясня защо карат хора с неизлечими болести да минават на ТЕЛК през определен период от време. А ако им е минало, ако са оздравели, а пък да точат системата, гадовете. Ами ако открият такъв човек – мистериозно излекувал се от диабет?! Представяте ли си. Ми определено ще да е заслуга на здравната система. Както победата на Григор Димитров определено е резултат на добрата работа на спортното министерство. Та затова: всички диабетици - редовно на десетки изследвания, защото може да им мине, а ние да не разберем и хоп, Нобеловата награда заминала.


Обясняват, че може и да си се влошил и процентът инвалидност може да се е повишил – хубаво, ще си правя редовните изследвания. Вече загатнах, но няма да задълбавам колко време отнема да минеш всички необходими кабинети и да събереш всички необходими документи за новото решение на ТЕЛК. И отново наивно си мислиш, че след като им изсипеш папките с изискваните от тях документи, оттам поемат те.


И пак – да, ама не


Чакаш да ти пишат писмо и да те извикат на консултация, където да ти съобщят отново процента инвалидност и да ти дадат поредния документ. И чакаш писмо, и чакаш…Ама са го пратили на стария ти адрес. На много стария. Отпреди десетина години поне. Откъде са го намерили и сам не знаеш, защото лично си им давал актуалния си и то няколко пъти. Също си им давал и телефона си. Но на актуалния адрес получаваш единствено известие, че си изпуснал някакви си срокове да се явиш и така разбираш, че изобщо е трябвало да се явиш.


И айде пак върви търси кой какво и как. След още няколко месеца получаваш заветното ново решение на ТЕЛК. И лаконичното обяснение – "забавата е по вина на пациента". Голяма забава, да не би някой да вземе да си понесе някакво последствие.


Махваш с ръка и следваш съвета
"без нерви, без стрес"


нали и без това той е единственият, с който те е полекувала любимата система.


И би било хубаво нещата да свършват така. Сигурно си мислите, че така свършват, нали. Ама и вие сте наивници!


Както се казва – да, ама не! Секретарката ме уведомява един ден, че решението ми за инвалидност е оспорено и ме викат на национална лекарска комисия. Секретарката в службата. Ха! Тя получила писмо. Чудесно, добре че поне някой е получил писмо. Защото аз не бях. Притеснен, че пак са го затрили някъде, звъня на някакви телефони за консултация. Да питам как да процедирам, че току виж пак изпуснал някой срок и тогава…


"Чакайте си писмото, ще дойде", заявява тросната госпожа. Заявява го около три пъти на последващите ми въпроси, а накрая изнервена затваря. Чакам аз вече съвсем притеснено, защото нали срокове, това-онова. Наивник!


Писмо наистина и идва и О! Изненада! На точния адрес. И вярно има срокове – явете се пред НЕЛК…след шест месеца!


Благодаря се горещо, че си имам работа, не разчитам на инвалидна пенсия или добавка. Не ми се мисли за хората, за които от това решение зависи месечната им издръжка. Доколкото съм запознат в този период те май пари не получават.


И в следващите шест месеца си живея по съвета "без нерви, без стрес". Е вярно от време на време си мисля, че сигурно решението е оспорено заради първото забавяне, онова –


"по вина на пациента"


Но няма какво да го мисля, ще ида пред лекарската комисия и то ще се разбере.


Тъй като от години съм си болен и обикалям за протоколи и всякакви документи (нали се сещат – търси се Нобела и затова и протоколите за инсулина трябва да се изкарват редовно, не може току-така дълго да не те наблюдават), та всичко си им е подредено в папчица. В заветния ден се измъквам по тъмно от вкъщи и висвам пред НЕЛК в 8.00ч. Не за да се натегна – в толкова викат всички. А кога ще влезеш…това е друг въпрос. Добре че в работата ми са свестни, та ме разбират. Иначе ако остана на държавата…абе няма да го мисля.


Седя си, чакам си и си мисля какво пък ще да съм сгафил, че ми оспорват решението.


След няколко часа вече съм вътре и разбирам – Националният осигурителен институт оспорвал, тъй като му липсвали няколко документа към решението! Документи, които аз логично притежавам – здравна книжка, протоколи, епикриза - такива неща. Документи, които никой от лекарската комисия не ми е поискал! Питам – защо ме занимавате, защо ми губите времето, защо ме затормозявате, давал съм ви каквото сте поискали и то колкото пъти сте ми поискали?!?! Да ама не ги искаме ние, иска ги НОИ, гласи краткият отговор.


Та така. Затова само исках да помоля – ако не можете да ме лекувате качествено, ако можете основно да ме посъветвате неща, които може да ме посъветват и в кварталната бакалия, ако за вас е нормално всички дотолкова да са загубили доверие в здравната система, че скоро ще искат и бронхит да лекуват в чужбина…на фона на това, поне си синхронизирайте администрацията.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Нещата от живота.....тук.
  Абсолютно точно описано.

 2. 2 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Човече, поздрави за иронията, вплетена в разказаната битка за самооцеляване, която си повел срещу "здравните" мелници.

  Стискам ти палци и ... кураж, не се предавай !!!

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 3. 3 Профил на inadilov
  inadilov
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Ако не беше плашещо, щеше да е забавно четиво. Адмирации за текста. Мисля си, че ако по накакъв начин чивовниците спрат да работят за няколко месеца във всяка система, не само здравеопазване, държавата ще се оправи по-бързо.

  "Странни същества са хората. Откраднеш пет долара и ще си мръсен крадец. Откраднеш ли обаче хиляди долари, ще си герой или правителство."
 4. 4 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1684 Неутрално

  Ако можеше и осигуровките да не си плащам тук, а на някое друго местенце където поне малко внимание ще обрнат.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 5. 5 Профил на aoz41309847
  aoz41309847
  Рейтинг: 214 Неутрално

  Бях тотално шокиран когато научих че бивша моя колежка е емигрирала в Канада преди няколко месеца с цялото си семейство. Тя и мъжът й работят в IT, което означава доста добри заплати, и имат три малки деца. И въпреки това са се изнесли. Нямам коментар или извод, само факт.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Автора е прав и потвърждава едно просто мое заключение,колкото повече администрация,толкова повече бюрокрация и по-малко свършена работа. Основният въпрос обаче е защо няма здравеопазване в България?

 7. 7 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Не е проблемът в администрацията, а в това, че ще им виснеш на шията след като ти признаят инвалидността. За сметка на това, веднъж призната, диабетикът нямаш право да го съкращаваш, на практика даже да го уволниш дисциплинарно не можеш, пак по същата причина. Накрая резултатът е, че има повече здрави инвалиди, отколкото инвалидизирани.

 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#6] от "neznaiko_2011":

  Не само в България няма здравеопазване! В смисъл,напредъкът на медицината от преди двадесет години е микроскопичен! Тя просто не може да излекува човека,освен в много,много редки елементарни случаи,като апендисит например! И лекарите го знаят това,но се правят едва ли не на богове и взимат ПАРИ за това "правене",заради което в скоро време пациентите ще ги намразят жестоко.

 9. 9 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  По повод варирането на стойностите на глюкозата, преди да тръгнеш по лекари, смени си глюкомера или го калибрирай, ако имаш къде. След няколко години работа, показанията му вече са с доста големи отклонения, ако вземеш да им се връзваш и да променяш дозите инсулин или медикаменти, сам си предизвикваш проблемите, без работата на панкреаса да се е променила особено.

 10. 10 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf": Здравето е стока, ако случайно си забравил. Ползуваш толкова, колкото можеш да си платиш. Реформата на великите реформатори, които пак се натискат да ни реформират. На никой от вечните реформатори не му мина през ума ,чездравето е елемент от националната сигурност, както и образованието, защото просперираща държава се гради от здрави и грамотни хора.

 11. 11 Профил на castle81
  castle81
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Бюрокрация, а не администрация!

 12. 12 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  публичната ни администрация може да е супер зле, но за сметка на това е повече от 29% от работещите.

  много са - силни са.

  а за българската нация - или добро, или нищо.

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#10] от "neznaiko_2011":

  Не знам дали има смисъл да ти отговарям на тази диващина,която си написала! Но...
  Парите за здравеопазване се събират от всеки гражданин,според възможностите му,и се слагат в една торба. И когато някой се разболее,му се плаща лечението с парите от торбата! Иначе никой,(освен една шепа богаташи),не би могъл да си плати по-сериозно лечение и лекарства! Така е навсякъде на Запад!
  Е,в Щатите има здравни застраховки,(като тези за колите),което е същото!
  Проблема е,че се краде от тези пари! Много се краде...

 14. 14 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#13] от "deaf": И аз нямаше да си правя труда да пиша, но явно не си ме разбрал. Тези които имат по-големи възможности ,не плащат или незначителна част от тях плаща,държавата,която осигурява някои категории плаща на половина но и в това не съм сигурна, една кохорта мургавелки мургавелковци само ползува и остават балъците с мижави заплати които ежемесечно са изтупвани като брашнян чувал. А работещите балъци намаляха за сметка на търтеите и дебелосерковците. Пари йок.

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#14] от "neznaiko_2011":

  Този път съм съгласен с всичко,което казваш!

 16. 16 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  Не е задължително да ползваш каквато и да е здравна система тогава ..... било то българска, канадска или руска. Това че медицината не те рециклира до чисто нов , не значи ,че трябва да презираш автомонтьорите ,че не ти изкарват нов автомобил всеки път когато закараш на ремонт стария ...
  Много са ми интересни някои пациенти които се бият в главата с въпроса ‘Откъде ми е това кръвно и защо диабетът ми е с променливи стойности ? Никой не ми е направил изследвания., никой не ми е казал откъде ми е ‘ Ами, драги дами и господа, другарки и другари има един такъв факт –СТАРЕЕНЕ. Нищо не е вечно, нито машина , нито живо същество , много заболявания не могат да бъдат излекувани напълно, може да бъде забавена декомпенсацията и да се постигне някакво що годе приемливо стационирано състояние и да се задържи някакво относително добро качество на живот. С това приключват възможностите. Рециклиране няма, извор на Младостта с живата вода също забравете, Магьосникът с вълшебната пръчка също. Ако не сте доволни се обадете на производителя – вашия Създател.

  А пък изразът 'краде се ' без да кажеш кой краде, колко е откраднал, как го е откраднал с доказателства е само за да се обезцени изразът 'краде' и от там никой вече да не обръща внимание на такива думи - стратегия успешно пласирана от политическата класа за замъгляване на истината . Бомбастични фрази след което не следва нищо. На следващият който ги изрече вече аудиторията се прозява и и минава покрай ушите. Всъщност това е и целта явно.

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 17. 17 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  До коментар [#9] от "usero":

  Къде да го калибрира? При чичо Пешо от инструменталния цех на завода ли ?Не си запознат със съвременните глюкометри. Те отдавна имат калибрираща лента във всяка опаковка от тест лентите. Това е калибровката -при всяко отваряне на нова опаковка на лентите , се зарежда нов код с калибриращата лента и не можеш да прескочиш този етап в измерването. Съвременните глюкометри с това калибриране вкарват и крайния срок на годност на лентите и след изтичането му автоматично отказват провеждане на измерване. Да не говорим ,че на всеки 5 години на всички диабетици се полага нов апарат, така,че не ги ползват повече от този срок. Единствено не са достатъчни тези 150 ленти годишно особено при новодиагностициран диабет където се налага да бъдат провеждани по 6-7 измервания дневно.
  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 18. 18 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#16] от "Dr_Doolittle":

  Пак опираме до проклетият проблем с цената! Веднъж завинаги,(обръщам се към всички),си набийте в главите,че няма пазарна цена,в смисълът на икономистите! Истинската цена е тази,при която и двете страни,и продавачът и купувачът,я приемат! Така е с моите картини,(художник съм),които успея да продам! На човек,който просто съм го усетил като близък,му я продавам по-евтино. Този "старовремски" морал трябва отново да бъде наложен! И в медицината,колкото и да ви изглежда смешно сега...
  Там е работата,че кражбите в здравеопазването не са балъшки,а фини,корупционни схеми. Почти недоказуеми! Класиката е клиничната пътека. Тя ми пълни душата,в лошият смисъл на думата! Корупция е да се вземат пари за работа,която НЕ е свършена. Или много пари,за малко работа! Не са нужни повече обяснения...

 19. 19 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Интересно, какво "качествено лечение" очаква болен от диабет тип 1? Къде го има това качествено лечение?

 20. 20 Профил на Нина Цачева
  Нина Цачева
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Какво качествено лечение с под 4 % за здравеопазване от БВП. ?
  Къде , в коя страна знаете , че е 4%? Къде лекар работи за 9 евро консултативен преглед и 4,5 за контролен ? А иначе лекарствата ни над европейските цени! Лекарите ни демотивирани , пациентите -отчаяни. Някой има за цел да съсипе държавата ни и използва продажни управници !

 21. 21 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  Много добре е описана диващината, в която живеем. Наскоро и аз се сблъсках с нея (за далеч по-малък проблем), но се побърках. Чак като вдигнах страшен скандал, ми обърнаха внимание. Но заключението ми беше, че положението е отчайващо и ако нямаш пари за корупционни сделки, ще те подритват като помияр. В случая говоря за Пирогов, но предполагам, че навсякъде е така.

 22. 22 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  [quote#21:"Мондиана"]В случая говоря за Пирогов, но предполагам, че навсякъде е така. [/quote]

  Навсякъде е така. Да не дава Господ да имаш сериозен проблем. Между другото е по-добре да не влизаш в бългрска болница, с изключение на 6-7 елитни болници, останалите са място за мъчително умъртвяване.

 23. 23 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 667 Неутрално

  [quote#20:"neeeeeeee"]Някой има за цел да съсипе държавата ни и използва продажни управници ![/quote]

  Някой. Филанкишията, илюминатите, соросоидите?

  Тези управници как се озовават на тези позиции? Да не би да идват от друго измерение?  BohrMottelson
 24. 24 Профил на Brickleberry
  Brickleberry
  Рейтинг: 726 Неутрално

  [quote#10:"neznaiko_2011"]На никой от вечните реформатори не му мина през ума ,чездравето е елемент от националната сигурност, както и образованието, защото просперираща държава се гради от здрави и грамотни хора.
  [/quote]Вместо да плещиш небивалици, вземи кажи защо в момента положението е такова, каквото не е бил никога? Цели екипи и отделения в малките населени места напускат. Бавят им заплатите или не им ги дават въобще. А Парламентът си купува бюра и автомобили. Защо бе, защо? Защото опит за промяна, стратегия и реформа в сферата е имало само когато не е била червената некадърна паплач начело на държавата. Те като седнат на трона не правят абсолютно нищо в тази сфера, и той картофа става все по-горещ. За следващите. Правят същото нищо и във всяка останала сфера на държавното управление, затова и всеки път като паднат от власт е с катастрофален резултат. Сега за разнообразие обмислят национализация, ама с държавни пари като напълнят нечий частен джоб. Червен джоб. Незнайко, стой си в слънчевия град, братиньо. Аре...

  "Не е важно какво е казал, все е вярно каквото и да е казал" by shileto @ 11:18; 18 ное, 2015
 25. 25 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 726 Весело

  [quote#16:"Dr_Doolittle"]Много са ми интересни някои пациенти които се бият в главата с въпроса ‘Откъде ми е това кръвно и защо диабетът ми е с променливи стойности ? Никой не ми е направил изследвания., никой не ми е казал откъде ми е ‘ Ами, драги дами и господа, другарки и другари има един такъв факт –СТАРЕЕНЕ[/quote]
  Много добре казано (т.е. писано, де). И един от големите дефекти на здравеопазването ни (не на медицината) е, че не набива това непрекъснато в главите на всички нас. А ние от наша страна засилваме това СТАРЕЕНЕ с редица диви неща, които правим (обездвижване, ядене на отровни работи, пушене и пр.).
  А относно диващината в документите и нормативната база ето едно старо предложение на умни хора: създаване на "Анти-отдел". Чиновниците от отдела се отчитат пред нас всеки месец: колко нормативни щуротии и излишни документи са премахнали (или поне са предложили за премахване). Борба с ведомственото недомислие един вид. Ама кой да я започне, кой?

  Поздрави
 26. 26 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  До коментар [#8] от "deaf":

  отново пишеш простотии за здравната система ,което показва колко си далеч от нея .През последните 10 години само за България нещата са се променили коренно и ние сме напреднали толкова ,колкото не можахме може би за последните 30 и то в ситуация на пълна липса на финанси ,рухнали болници ,тежка администрация ,както пише потърпевшия ,но пациентите не искате да възприемете очевадните неща .Аз от 22 години работя и при старата и при новата система в един и същи кабинет ,в едно и също место на една община ,едно и също .За тези години смъртността при мен на местното население при що годе едни и същи показатели на раждаемост и миграция спадна поне 2 пъти ,живота се удължи поне с 10 години ,преди беше чудо някой да стигне здрав до 70 ,сега е нормално хората да са си здрави над 80 ,преди диабетиците умираха до 10 години след началото на заболяването на по 50-60 ,сега си живеят и по 20-30 години с новите човешки инсулини и особено с помпите ,друг е въпроса ,че никой не му се вади 300 лв на месец да си поеме разхода ,защото е ясно ,че касата няма откъде със средна вноска 17 лв и половината население неплащащо нищо .Този проблем в статията не е разгледан.Никой никога не пише ,да ,бюрокрацията е голяма ,но на лекарите например ни се налага да пишем тези бумаги не за 1 пациент 2 пъти годишно ,а по 150 пъти дневно за всеки един ,правим му досиета за улеснение на чиновниците след нас ,за да си клатят краката по цял ден ,а лекарите хем да преглеждаме ,хем да пишеме ,хем да създаваме бази данни за пациентите ,неща които никой по никакъв начин не ни плаща .За съветите ,които са му дали ,ами толкова ,колкото и вие сте си платили ,за 20 евра професор никъде по света нито преглежда ,нито лекува ,бих казал и за лекарите е така .ЗА системата на ТЕЛК, нещата са ужасни ,защото чиновници пишат законите ,лекарите в България ги смятат за най простата част от обществото ,какъвто е смисъла на статията ,затова предстои пълно напускане на всеки един нормален ,поне на тези до 50 години ,след 3-4 години този диабетик просто ще загине веднага ,обикновено при най малката инфекция и неблагополучие поради увредата на периферните нерви и съдове и истината е ,че няма кой да му помогне реално и това са най тежките случаи довеждащи до фатален изход ,поради простата причина ,че пациентите смятат ,че са по подготвени от лекарите си като четат форума на бг мама ,ами това е реалността .

 27. 27 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  До коментар [#22] от "GreenEyes":

  това не е така ,но ако искаш пробвай да влезеш в западна болница ,мои пациенти пробваха ,единия -диабетик крайно недоволен от мен и от българските лекари си продаде къща ,кон ,каруца и всичко и влезе в Белгия да си лекува диабета ,е ,след месец ми тръсна епикриза на англииски и френски ,в която пишеше инсулина ,който и аз му бях изписал преди това в същата доза ......... само че ......безплатно и то го приемах и му търпях постоянно недоволството с години и пак ....безплатно ,тук го бяха ожулили 20000 евра ,ама се лекувал в Белгия ,на момента го изгоних и никога повече не го допуснах при мен на никакъв преглед ,стигаше до сестрата да си изпише инсулина ,апропо и други над 100 човека по същиа начин бяха пренасочени да се лекуват по документи ,разбрах ,че няма смисъл да водя война с тях ,те просто с влизането в кабинета ми почваха нескончаеми скандали ,все едно ,че аз съм ги разболял ,е ,след 10 години непрестанна ,денонощна и безплатна работа на такива и аз станах диабетик и вече не им ходя ,отказвам ,не лекувам денонощно ,почивам си ,ако си отворят устата да ми се карат изгонвам на секундата и не ме интересува кой и колко не ме харесвал ,и аз не ги харесвам ,а на това отгоре за нищо не ходя при тях денонощно да ми направят безплатно .

 28. 28 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  До коментар [#20] от "neeeeeeee":

  скоро ще стигат и 2% отБВП ,просто няма да има на кого да плащат ,то и сега няма ,в моята община от преди 15 години се смениха 14 доктора сега сме 2 ма

 29. 29 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  До коментар [#18] от "deaf":

  брато ,ти си художник ,светва ти днес в главата ,сядаш на ливадата опъваш един бял лист и твориш ,а аз съм учил 20 години ,за да седна на едно бюро ,да дойдеш и да разбера за каква истина иде реч ,моя син сега е първи курс медицина , почти края на 2 ри семестър ,до сега това обучение за подготовка ,изпити ,първи курс ,квартири и обурудване са над 40000 лв ,до 300000 имам още 250000 да дам ,докато вземе някаква диплома ,седне в един кабинет след още 200000 лв обурудване и ти дойдеш болен ,за да изкара от теб 2.90 лв ,които вие сте пак недоволни ,че изобщо давате на лекаря ............

 30. 30 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  [quote#27:"tur671"]на момента го изгоних и никога повече не го допуснах при мен на никакъв преглед [/quote]
  Това е разликата между старата генерация лекари и новите дето се пръкнаха в последните десетина-петнайсет години. Старите бяха изключителни професионалисти, готови, ако се наложи, да стоят 24 часа в болницата при техните пациенти. Старите бяха дали клетва и я следваха и се чувстваха отговорни пред професията си, а не пред администрации и пари, новите се кланят на други богове и за тях пациентите са досаден елемент в работата им. Не толкова остарялата техника, мизерните условия, безпаричието на болниците и ниските заплати, а неморалността, липсата на етика, непрофесионализма, арогантността, преклонението пред златния телец на новото поколение български доктори, са причина за умъртвяването на горките българи.
  Това имах предвид с предния ми пост....

 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  До коментар [#26] от "tur671":

  Мда-а,разбирам те,като всеки учен искаш да вършиш чудеса и да изцериш всички болни! Но,не става! Хората си умират за едното нищо!
  А сега пийни едно "Джони" и му тегли една майна...! На Бог! Защото Той е виновен за болестите...! Да те открехна...!

 32. 32 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  [quote#29:"tur671"]моя син сега е първи курс медицина ,[/quote]

  [quote#29:"tur671"]и ти дойдеш болен ,за да изкара от теб 2.90 лв[/quote]
  Като ти е толкова тегаво и усилно да си медик, поне от постовете ти такова впечатление остава, защо не посъветва сина ти да учи нещо друго, че и очевидно си съгласен да се охарчиш стабилно за " кирливите " 2.90лв. на някой " неблагодарен нещастник ", извън това че може и да го натириш като бълхаво куче, както си се похвалил по-нагоре?!? Вие в по-голямата си част не сте медици полагали клетва, приемащи човешкия живот като нещо свято, а сте просто търгаши на здраве. Аз, както сигурно и всеки друг за живота си досега съм обиколила достатъчно доктори, за да разбера, че бих платила с признание и благодарност труда, усилията и кадърността на лекар, който не подритва здравето ми, докато се допитва до собствената си некомпетентност, или гледа портфейла. Случвала съм и на такива специалисти, въпреки нашето мизерно здравеопазване, съчетаващи както знание, така и уважение към човека отсреща оставил не друго, а здравето си в техните ръце. За съжаление такива професионалисти са единици, повечето лекари са като теб, пресметливи, безчувствени, некомпетентни и алчни, в много случаи всички тези качества се проявяват заедно / ако наистина си лекар, че грамотността ти ми оставя съмнения/.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 33. 33 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2200 Неутрално

  До коментар [#32] от "bee":

  ++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK