Читателски дневник: ЦИК можеше да защити много повече тайната на подкрепилите партиите

Читателски дневник: ЦИК можеше да защити много повече тайната на подкрепилите партиите

© Юлия ЛазароваТекстът е публикуван в блога на Красимир Гаджоков. "Дневник" го публикува с разрешение на автора му.


Смятам въведената от ЦИК електронна проверка на подписите за подкрепа на партии като идея, като цяло, за безспорно изключително общественополезна.


И не от няколко дни насам – откогато стана ясно, че има злоупотреби с подписи. Като участник в множество организации на българите в чужбина, от години настояваме за улесняване както на подаването на заявления за гласуване в чужбина, така и за електронна възможност на проверка подкрепата за партии.
Но това не оправдава ЦИК за конкретния начин на реализация на системата.


Като специалист по информационна сигурност се занимавам всеки ден със задачата за защита на личните данни. Абсолютна защита няма – има баланс между степента на защита и цената на реализиране на този баланс. Но в този конкретен случай – не само тези фактори, а и важният елемент на обществена полза.


Какво можеше да направи ЦИК, за да е много по-добре защитена тайната на подписалите се:


- Да свърже своята система с други в държавната администрация така, че за проверка да бъде искан не само ЕГН, но и например последните 4 цифри на номера на личната карта. Тъй като освен притежателя й, само ограничен брой държавни институции разполагат с този номер, на практика само гражданина би могъл да провери дали е в списъка.


- Да ограничи броя проверки от един и същ интернет адрес (IP адрес) за даден период от време, така че да не може както работодатели, така и хакери, да злоупотребяват с твърде голям "интерес" към проверката.


Тези методи, разбира се, не гарантират тотална сигурност и защита – последното е непостижима утопия.


Ако бъдат въведени тези мерки, пак остава възможността определени държавни институции, както и фирми (нали никой не се съмнява, че банките имат номерата на личните ни карти?), да могат да правят "проверка". Държавни институции като МВР – което нито има работа, нито право да се бърка в този аспект на обществения живот – работят, газейки закона в къде-къде по-големи неща. Нищо не би ги спряло да го прегазят и по този въпрос – дори и без да има възможност за електронна проверка.


Похвално за ЦИК е, че са приложили почти неразбиваемата защита на Google срещу получаване на отговори чрез автоматични програми. Така се забавят неимоверно много желаещите да злоупотребят, като се сдобият бързо с огромен брой проверки на подписи.


Похвално е и изписването само на инициалите на гражданина в отговора на запитването – рядко срещана степен на защита в други електронни системи в държавната администрация.


Електронната проверка на подписите вече доказа своята полза. До момента, по сведения на медиите, има поне стотици фалшифицирани подписи (че са фалшифицирани се разбира дори и само по това коя партия са подкрепили). В това число не на кой да е, а на омбудсмана на Републиката, например.


От този обществен скандал ще има ползи – ще бъдат вероятно подобрени процедурите по събиране, внасяне и проверка на подписи.


Безспорно, пълно право на всеки гражданин е да пази в тайна своята политическа привързаност.


Обществото, обаче, не трябва да се подлъгва по този случай, в който запазването на тайната е оправдано и смислено. И да очаква тайни там, където те нямат място.


Четвърт век след възстановяване свободата на словото и демокрацията в страната ни, ние не желаем да приемаме горчивата очевидна истина: не може да се изгради гражданско общество с анонимност.


Не можем да очакваме огромният поток анонимни коментари по медиите всеки ден има някакво значение в обществения живот. И не би трябвало да има. Защото един страхлив, анонимен човек няма морално право да изказва обществени мнения, камо ли да очаква реакция на недоволствата си.


"Гражданско общество" неслучайно започва с думата "гражданско". Да си гражданин означава да застанеш с името си срещу злоупотребите на властта. Означава да си готов да поемеш риск, да загубиш нещо в резултат от тази твоя позиция.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Идеята с личната карта е добра, но повечето работодатели снимат личната карта на работниците и няма да работи за тях. Също снимат личните карти при ГСМ операторите. Все пак би ограничило проверките от "будни" журналисти или произволни граждани.

  Напълно съм съгласен със втората част - ако нещо не ти харесва трябва да се бориш срещу него директно, с името си. Ако псуваш анонимно зад компютъра не се променя нищо.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 2. 2 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2609 Неутрално

  До коментар [#1] от "brutester":

  Не съм напълно съгласен че анонимността по отношение на политически пристрастия е вредна. В един идеален свят, населен със силни и независими личности нямаше да има нужда дори от тайна на вота но в реалния свят, особенно в пост-скомунистическа държава анонимноста е защита. Като анонимен може да кажеш реалното си мнение, без опасност от последствия - физически, социални и т.н.

 3. 3 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 458 Весело

  Едно мнение, пълно с утопии.

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  Хм ...
  Слабичко, дори и като тясноспециализирано мнение.

  Например този авторов постулат:
  "Абсолютна защита няма – има баланс между степента на защита и цената на реализиране на този баланс."
  Вярно, абсолютна защита няма и не може да има. Но, гледайки само от своята камбанария, авторът е пропуснал основното за сигурността - цената на реализиране на нерегламентирания достъп. И степента на неизбежност на плащането на цената, при това солената ... Тук е зарито кучето ...

  А за останалото - напълно несъгласен.
  Веднъж, че някакви си политически пристрастия трябвало да се пазят в най-голяма тайна. И защо, след като след това авторът екстраполира от тук (???), че анонимността в медийните коментари пък била недопустима!
  Е, какво му е тайното и покритото на пристрастията ми, ако напцувам в коментар в "Дневник" политика "А", че и партията му даже? И защо въобще в днешно време трябва да си крием пристрастията чрез сайта на ЦИК, а да ги демонстрираме с името си в нета на някаква си медия? Какво, да превръщаме медиите в някакъв вариант на Фейсбук? Твърдо не! Защото, вече има предостатъчно изследвания на феномена, че Фейсбук "навързването" си води до ... капсулация. На "сродните души", да го наречем по-евфемистично. Които се самосегрегират на практика. И стават по-уязвими за манипулации. А в масата си "групирането" във Фейсбука не е на интелектуалци и покрай интелектуалците, които търсят от няколко кладенеца вода преди да се метнат на коня, нали?
  Абе, объркана работа е статията ...

 5. 5 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Така и не разбрах, с какво е толкова ценна подписката, че да трябва да се опази със сто кепенци от недобросъвестни оператори на лични данни? Да предположим, че един чорбаджия иска да провери, дали раята му се е подписала в подписката на неговата партия, както той им е заповядал, за да може евентуално да накаже непослушните агнета. Ами тогава ще отиде до авера, който отговаря за подписката и ще го попита директно. Защо му е да се занимава със сайта на ЦИК?

  Между другото, много по-решаващо е гражданите да могат да проверят дали са гласували. Това би бил истински прогрес. Там вече няма да има увъртания и ще трябва да хвърчат глави и мандати.

 6. 6 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Ползването на чужди данни е криминално деяие!
  От тук на сетне продължението е в ръцете на най-корумпираната част на българското "общество"-съдебната система.
  Ако "изгърмят" 5-6 служителя там и "влязът на топло", другите ще си седнат на дупетата.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 7. 7 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 853 Весело

  [quote#4:"xm..."]И защо въобще в днешно време трябва да си крием пристрастията чрез сайта на ЦИК,[/quote]
  -За да не може никой да разбере Кой-Колко голям дИмоклакьор Е!

 8. 8 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 853 Весело

  [quote#2:"m17"]Като анонимен може да кажеш реалното си мнение, [/quote]
  - И да обиждаш, псуваш и ругаеш опонентите си най-демократично:
  [quote#2:"m17"]без опасност от последствия - физически, социални и т.н.[/quote]

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK