Нямало нарушение в бензиностанцията, заредила 46 литра в бутилка от 42

Нямало нарушение в бензиностанцията, заредила 46 литра в бутилка от 42

© Боряна ХрисимоваНе са установени нарушения в бензиностанцията, за която вчера читателят на "Дневник" Боряна Хрисимова се оплака, че е заредила 46 литра газ в бутилка с вместимост 42 литра. След жалбата й инспектори на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор са отишли на място и не са открили отклонения от нормите.


Проверката на бензиностанцията, която се намира на столичния бул. "Бъкстон", е започнала вчера в 18.20 ч. и е продължила до 20.15 ч. с участие на експерт от Български институт по метрология. "Извършени са две контролни измервания (с проточване на 20 и 40 литра газ) на газколонката, страна №7, с еталонен разходомер от Български институт по метрология. Резултатите от измерванията показаха грешка 0.01 % за 20 л. и 0.015 % за 40 л, при нормирана максимално допустима грешка на средството за измерване в употреба 1 %", пише в съобщението на Агенцията до медиите.


На газколонката са били налични всички метрологични знаци - пломби, със срок на валидност до януари 2015 г. При проверката не са установени нарушения на Закона за измерванията, заключават от Агенцията.
Вчера Хрисимова разказа пред "Дневник", че автомобилът й "Рено Меган" с фабрична газова уредба, която по документи е с бутилка с вместимост 42 литра, е била заредена с 4 литра в повече. Бутилката не е била празна, когато клиентката е отишла да зареди гориво. Уредбата е преминала контролен преглед.


Боряна Хрисимова днес разказа пред "Дневник", че след няколко часа престой на колонката, е решила да позвъни на телефона за спешни обаждания 112. Дошли са полицаи, които са снели показания от нея и служителя, заредил бутилката. Междувременно тя е получила обаждане от регионалния мениджър на веригата бензиностанции, който й казал, че е необходимо тя да направи проверка в лицензирана лаборатория за вместимостта на газовата бутилка на колата си.


По-късно, след като Хрисимова си е тръгнала, на място са пристигнали инспекторите от метрологичния надзор и служители на частна проверяваща фирма, с която работи бензиностанцията.


Клиентката възнамерява да направи проверка на уредбата си и така да продължи да търси правата си.


Началото на казуса - прочетете тук.


Позиция на собственика на бензиностанцията OMV.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK