Кой може да мине 30 километра за около 700 лева – училищна екскурзия

На откриването на учебната година

© Юлия Лазарова

На откриването на учебната година



Кое може да изхарчи 650 лева за трийсетина кимометра? Същото, което може да изхарчи и 850 лева за същото разстояние. А отговорът е – еднодневна ученическа екскурзия из центъра на София и историческия музей.


Тези дни получих оферта от училището на дъщеря ми за екскурзия - обиколка на София. Само да уточня, че училището също е в София. Да, вярно, намира се на 8 километра от центъра – в "Младост", но все пак си е в София. Та за тези 8 километра, цената на екскурзията е... 17 лева на дете. В нея не влиза храна, нито входните такси за посещаваните обекти.


Екскурзията се състои от ПЕШЕХОДНА обиколка, след като автобусът стовари 50 деца в центъра.
Изрично уточнено в офертата е, че турът ще се състои само ако тръгнат поне 40 деца, а иначе автобусът е за 50.




Значи: 40 деца по 17 лева, това са си 650 лева. А при 50 деца сумата скача на 850 лева. Туристическата застраховка е левче на човек, да, добре може да стигне и до два. Екскурзоводът да струва, да струва 50 лева.


Малко се позачудих след така направените от мен изчисления и ги споделих с приятели в социалните мрежи. И какво се оказва – "Вие тънко сте минали, на нас за същата екскурзия ни искат 18 лв + входна такса за музея и храната си я носим", е офертата към приятелско дете.


Друг пък изчисли, че наемът на автобуса е 250 лв. за 4 часа - най-високата оферта в София, а екскурзоводското обслужване е между 50 и 100 лева за 8 часа. Както и да го смятам, си е чиста далавера.


Миналата година пък имаше подобна екскурзия до Цари Мали Град. Разбира се, за двойно повече пари. Стигна автобусът до хълма и какво се оказа: крепостта била затворена. Явно в офертата не влизало туроператорът да провери работното време на обекта.


Та въпросът ми е какво гори този автобус, че му трябват между 500 и 700 лева, за да стигне от "Младост" до "Александър Невски"? А може би, съм се объркала и ще возят децата със самолет!


Очаквайте след малко отговорите на читателското писмо, дадени от министерството на образованието, фирмата-оператор, училището-организатор и от училищното настоятелство.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Отдавна спрях да пускам детето на мероприятия в София /училището също е в София/. Изчислихме, че само транспортът на дете, с който дерат родителите и с който товарят таксите за екскурзии, е по-скъп, отколкото да качиш 2-3 деца и възрастен в такси. Като питаме, вдигат рамене и мънкат. Не че не сме търсили отговорност от ръководството - търсили сме. Но това е друга тема

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 2. 2 Профил на k
  k
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Не разбирам, защо Дневник е сметнал за нужно да публикува това?!?!

  Въпросната екскурзия не е здължителна!
  Ако Ви харесва - записвате се!
  Ако не - не се записвате!

  Толкова е лесно!

  По същата логика може да се оплачете защо един iPhone струва 800 а не 150 - нарича се пазар!

 3. 3 Профил на philb
  philb
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не разбирам как Дневник е публикувал такова беузмно писмо... Все едно да пита жената защо в магазина хляба не струва 40ст и от това да се прави сензация. Минималният наем на автобус с преход до 100км в рамките на София струва 250лв без ДДС. Дали е за 3, 33 или 93км цената е все толкова. А този автобус в 99,9% е нает от транспортна фирма и не е собственост на туроператора. Т.е. печалба от него няма. Дотук 300лв. Българската Асоцияиа на Екскурзоводите е приела минимално възнаграждение за един ден от 45 евро, демек 90лв. Станаха 390лв. Застраховката на 40 деца е около 60лв. Станаха 450лв. Търчането на един човек от офиса на фирмата до училището и обратно за списъка с ученици, правенето на застраховка (което рядко е еднократен процес, защото винаги има някой, решил да се запише в последния момент), носенето на списъка до РИО и комуникирането с истеричните служителки там и т.н. е поне един ден работа на човек на заплата, който с данъци и такси струва на фирмата поне 100-120лв на ден. Станаха 570лв. Реално печалбата за фирмата е някакви смешни 80лв, т.е. бих казал, че тази фирмата е в добри отношения с ръководството на училището и дори им прави услуга работейки почти на нетни цени (защото както може би се досещате фирмата не организира всеки ден такива групи). Пълен абсурд са тези невежи сметки, които правите, без грам идея да си имате от цени. Вместо да търсите под вола теле моят съвет отново е да напишете едно писмо и защо хляба не струва 40ст в магазина

 4. 4 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  До коментар [#2] от "k":

  Защото децата искат да ходят на такива екскурзии и по принцип е хубаво да се ходи. И няма защо да лишаваш детето от това заради няколко алчни з@дника. По-добре да се вдигне шум малко, макар че не вярвам да се променят нещата.

 5. 5 Профил на mihaild
  mihaild
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Когато бях малък ходихме за по няколко лева с автобус на екскурзия. Возеха ни с невероятно раздрънкани и мръсни Чавдаро, веднъж той се развали на пътя и 5 часа чакахме на пътя...Обикновено хибите и хотелите , в които ходехме бяха с отвратителни условия и храна, някакви отломки от съвестско време.

  Не бихте искали децата ви се возят от лицензирани шофьори, в поддържани автобуси, със застраховки и обучен персонал? С радост бих платил повече за такава екскурзия, ако знам че е на светло работата. Някои неща струват пари, защото трябва да се плащат заплати, поддръжка, консумативи, почистване, застраховки и какво ли не.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 6. 6 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#2] от "k":
  До коментар [#3] от "philb":

  За да се осветли схемата, наречена "доене на родители". Онзи ден платихме 3 лева за "представление" в детската градина, което май не се е състояло. Гледали са телевизия, as usual. Три лева са нищо, но това са МОИТЕ три лева, които давам на някой. Умножете 3х20 деца и после по Х градини - получаваме какво?

  седеньето го зголемува задникот
 7. 7 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Всеки учител получава безотчетни пари за всяко записано дете. Затова цените са такива. "Бедните" учители си живеят доста добре.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 8. 8 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Обичайна практика за неналапали се червени директори...Ако ще ви успокои това, и при нас е така! А иначе от Младост до Катедралата автобусът ще стигне и без гориво...

 9. 9 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 421 Неутрално

  [quote#2:"k"]Въпросната екскурзия не е здължителна!
  Ако Ви харесва - записвате се!
  Ако не - не се записвате![/quote]

  Абе не е баш така.
  Децата, които не са били на екскурзията, ще бъдат изпитани какво знаят за забележителностите на София.

  Така ни беше разяснено на родителска среща. Най-вероятно става дума за същото училище в Младост

 10. 10 Профил на think
  think
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Поддържам #2 и #3, факт, е че екскурзията не е задължителна, както и е факт, че това е пазарна икономика, като ви харесва нещо го купувате, ако не ви харесва не го купувате. Според мен публикуването на статията е чист популизъм от страна на Дневник. Друг е въпроса за алчните директори на училища, но не можете да поставяте всички хора под един знаменател, както има и алчни така има и свестни. Мисля, че мнението на #3 е много вярно.

 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#2] от "k":
  Въпросната екскурзия не е здължителна!
  Ако Ви харесва - записвате се!
  --------------------------------------------------------
  Проблема, е че не е точно така.
  Както и с доброволните застраховки, доброволните дарения и т.н и т.н.
  Всякакви сравнения със свободния пазар са неуместни.
  Това в случая си е чисто дране, използвайки зависимостта на учениците, респективно родителите.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Авторката ако наистина смята, че може да организира екскурзия за много по-малко пари да основе фирма и да си изкарва доходите от това. Както номер 3 добре е сметнал, 650 лв даже е нищо.

  Авторката да провери колко струва един автобус и колко такива екскурзии трябва да извърши за 10годишния си живот за да се изплати САМО цената на автобуса от производителя. След това елементарна сметка показва, че разходите за застраховки, техническа поддръжка, гараж и т.н. във времето на живота на един автобус са даже повече от цената му като нов. Тоест вече говорим за над половин милион лева. И това е без да броим бензина.

  Освен това автобусът има шофьор, който "струва" на фирмата около 100-на лева на работен ден.
  Освен това има екскурзовод - пак 100-на лева на работен ден.
  Освен това има един куп разрешителни свързани с превоза на деца – някой трябва да свърши тази работа.
  Освен това има данъци.
  И накрая трябва да се сложи поне 20% печалба, защото всичко по-малко от 20% ако не си в бизнеса с бързооборотни стоки ще те фалира за няколко месеца.

  Както и да ги смятам под 1000 лв не ми излиза, което показва , че цена от 650 е не просто добра - тя е нереално ниска (вероятно за сметка на сигурността на автобуса, за сметка на укрити данъци и т.н.)

 13. 13 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 483 Неутрално

  За съжаление 90% от българите наистина нямат никаква идея как се прави бизнес и съвсем искрено си мислят, че единствените разходи за фирмата тук са бензина и 20-30 лв за екскурзовода. Без въобще да се замислят за милионите други разходи , които съпътстват правенето на бизнес - от счетоводство, през наем на офис, до разхода за компютъра на бюрото.

 14. 14 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  Нагло безобразие, май

 15. 15 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 483 Неутрално

  Щом дори в "дясно" издание като Дневник преобладават толкова комунистически по манталитет коментари , подкрепени от много плюсове, значи няма оправия в тази държава.

 16. 16 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 421 Неутрално

  [quote#3:"philb"]Реално печалбата за фирмата е някакви смешни 80лв[/quote]

  Да почнем от там, че 17*40 = 680
  680 - 570 = 110 - това е да речем печалбата от един пълен автобус, който както е обичайната практика превозва два класа.
  Към тях трябва да се добавят и 50 лв. от ДДС-то за автобуса.

  Отделно сигурен съм, че един човек не търчи за едно училище, ами поне за 4-5 та и от там постоянните разходи от 100-120 се разпределят на повече деца.

  Автобусът, който стоварва децата пред Александър Невски от училище Хикс в 9.00 преспокойно може да отиде до училище Игрек да вземе групата от там и да я превози до същото място до 11.00 и да закара учениците от първото училище до Историческия музей в 12.00. Ако не се прави по този начин - лош мениджмънт.

  И така печалбата от един автобус скача от 80 на около 300-400 и нагоре.
  Лошо няма. Въпросът е, че остава едно съмнение за някаква схема, изнудване на родителите и правене на пари за тяхна сметка. Особено когато къде тактично, къде не ти се намеква, че не е добре за детето ти да пропусне. И още повече когато от Младост до Александър Невски струва 1 лев с метрото.

  Такива работи, да видим какво ще разяснят, но тя работата е ясна на всички.

 17. 17 Профил на sanlivko
  sanlivko
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#2] от "k":

  [quote#2:"k"]По същата логика ... нарича се пазар! [/quote]

  Ако пазарът функционираше, конкуренцията трябваше да свали цената близо до себестойността. Явно не е така, и затова хората се оплакват с основание.

 18. 18 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#16] от "Aleksander Selkirk":

  Ти изкара , че в София има над хиляда училища и фирмите могат да намират по 10 желаещи за екскурзия всеки ден.
  Реалността е, че я направят 30-40 такива за годината, я не.

  И пак ще попитам, защо забравяш, че този автобус струва 300 хил лв да се купи, плюс още поне по 30 хил годишно в поддръжка, застраховки и гараж. Тези пари откъде трябва да дойдат СПОРЕД ТЕБ, ако не от екскурзиите? Това са над 150 лв дневно, които автобусът трябва да изкарва само за да изплаща себе си.

 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2317 Неутрално

  До коментар [#12] от "Батков-вън":
  До коментар [#13] от "Батков-вън":
  Не-е-е, не са само 20-30 лева за бензина. Но е интересно, как еднодневна екскурзия до Одрин струва двайсет лева. Дали когато се "бориш" за парите на клиента нещата не са по-евтини. Съвсем уместно си е питането.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 20. 20 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#12] от "Батков-вън":
  Принципно съм напълно съгласна с калкулациите колко реално струва такава екскурзия, ако всичко е чисто, бяло откъм фиска и обезопасено заради момента "возим деца". Съвсем друг е въпросът при това положение абсурдната цена, която се получава за една такава екскурзия не е ли причина изобщо да не се прави тя - поне в този формат.
  Защото един клас петокласници (примерно, в материала не стана ясна възрастта) спокойно може да се придвижи до центъра с метрото и две учителки (според мен и с двама родители или др.възрастни за по-сигурно) и да си направи екскурзията, плащайки само за екскурзовод. Входът за ученици в музеите е наполовина, а екскурзоводи могат да се уговорят в индивидуален порядък. Но всичко това изисква участие, ангажираност и на родители - защото учителката не може да смогне сама с цялата организация, има си достатъчно други грижи.
  Важно е да се правят опознавателни екскурзии в града, в който живеят децата (не само София). Това за доста деца е единствен шанс да влязат в музей, да видят нещо по-различно от мол. Родителите обичайно чакат на училището, много малко са лудите като мен, дето си влачат чаветата от бебешка възраст по музеи, галерии и музикални представления. Но си е вярно и че покрай ученическите екскурзии се вихри мръсничко печалбарство с даване суми на директорките и всякакви простотийки за сметка на децата и родителите им.
  Затова е добре, че вестника дава глас на такива писма и чакаме отговорите на институциите - надявам се да ги гонят до дупка за адекватни отговори, а не отбиване на топката.

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 21. 21 Профил на Мусо Гоносуке
  Мусо Гоносуке
  Рейтинг: 421 Неутрално

  До коментар [#18] от "Батков-вън":

  Ами не са хиляда, но на 6 Октомври, когато е екскурзията всички училища не работят заради изборите. Не ми се смята колко класове, съответно за колко автобуси се отваря ниша в този ден. Да речем не по-малко от 500, защото само в нашето училище има 25 паралелки до 4 клас.

  Както стана ясно разходът за наем на автобус на ден е 250 лв. без ДДС. дали с тези пари се избива инвестицията от 300 хиляди - абсолютно няма значение в случая. Това е проблем на фирмата собственик на автобуса, която НЕ организира екскурзията, а просто дава под наем превозното средство.

  И наистина - защо еднодневна екскурзия до Солун, Букурещ или Охрид струва 30-40 лв., а из София - 17?

 22. 22 Профил на akcioner
  akcioner
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Какъв бизнесмен е този дето предлага нещо на безумна цена, и се оправдава с разходите си? При такава цена мероприярието е безсмислено, нерационално. Начиба на организиране на екскурзиите е за по-далечни и продължителни пътувания. Толкова ли е трудно родителите да доведат децата в центъра и после да си ги вземат, а учителките да ин покажат каквото трябва? Родителите се принудени да се примиряват с екскурзии, безсмислени застраховки, ненужни учебници и пособия и т.н.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 23. 23 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Весело

  [quote#19:"Николай Колев"]Но е интересно, как еднодневна екскурзия до Одрин струва двайсет лева. [/quote]
  ++++ И до Солун, и до Сърбия, и до Крушунските водопади....и съм убеден, че организаторите НЕ СА на загуба...Много са ми любопитни хората, които вадят някакви сметки, без кръчмар, защитавайки описания грабеж...

 24. 24 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#18] от "Батков-вън":

  този автобус струва 300 хил лв да се купи, плюс още поне по 30 хил годишно в поддръжка
  ----------------------------------
  Ами нека тогава екскурзията да е 301к лева, та да се избие цената на автобуса? Или поне 31 к, да избие годишната издръжка?
  Елементарна проверка за Сетра (произведен 2009 година) в голяма фирма за транспортни услуги - наема на автобуса ЗАЕДНО с шофьора, ЗАЕДНО с горивото за 8 ЧАСА- 264 лв. Това без пазарлъци, гарантирам, че мога да я смъкна на 220-230 лева.

  Аман от назначени кокошкар-бизнесмени в тая държава, дето с една далавера искат да си осигурят бъдещето за 5 живота напред...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 25. 25 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  264 лв с ДДС естествено....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 26. 26 Профил на philb
  philb
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За какво доене на родители говорите? И за какво точно щяло да се вдигне шум с тази нелепа статийка? Че водата е мокра или, че сиренето е с пари? Специално конкуренцията при подобен род екскурзии е толкова голяма, че тази цена е изпилена до максимум откъм печалба. А това, че лелята, дето се е възмутила, и е решила да ореве махалата, е просто показателно за начина на (не)мислене на средностатистически потребител у нас... Заради акъла на такива хора и бизнесът е на такова дередже - рейсовете се запалват в движение на магистралата, автобуси падат в реки и дерета покрай пътя и т.н. Всичко това е за да се спести някой лев, за да не се почувства крайният потребител одран.

 27. 27 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Може и да не са задължителни, но агитацията, която се води в детските заведения е доста груба и рекетът върви на пълни обороти...

 28. 28 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#26] от "philb":

  че тази цена е изпилена до максимум откъм печалба.
  --------------------
  Хехехе, 50% печалба била изпилена...
  Заради такова мислене бизнеса в България е на такова дередже- криминално-разбойнически.....
  И изглежда не вдяваш, че екскурзията е ДОБРОЗОРНА......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 29. 29 Профил на Симеон Топчийски
  Симеон Топчийски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А колко по-просто щеше да е УЧИТЕЛКИТЕ(ЛИТЕ) да организират "пътуване с метро до центъра на София" - с включена застраховка на всяко дете в билета от метрото. Учителките също така може да водят децата на пешеходната разходка из София.

  Между другото такава се организираше безплатно от общината на английски език за туристи, но екскурзовода е българин, така че се надявам да може да разкаже и на български на децата. Не зная дали още се предлага.

 30. 30 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#29] от "Симеон Топчийски":


  А колко по-просто щеше да е УЧИТЕЛКИТЕ(ЛИТЕ) да организират "пътуване с метро до центъра на София"
  ---------------------------------------
  то че ще е по-просто, по-просто ще е, но няма да има далавера за директора (мижавите 100 кинти за сключване на договора) , както и за пишман бизнесмените, специализирали се основно в ученически екскурзии ...

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 31. 31 Профил на Vania Jekova
  Vania Jekova
  Рейтинг: 8 Гневно

  не е проблема в паричната сума, но нито родителите нито децата имат избор, офертата идва от туроператорска фирма - и за еднодневната екскурзия и за зеленото училище, което е в СПА хотел? т.е. директорката има финансови взаимоотношения с една, единствена фирма, когато преглътнеш безумните екскурзиите следва нова изненада въвеждаме униформи, може да си ги купите от една единствена фирма...отново на безумно високи цени...

 32. 32 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 816 Неутрално

  божкее, със специален автобус от младост до центъра. не могат ли родителите да ги закарат и да платят само на екскурзовода, горе-долу по 3 лева на дете?

 33. 33 Профил на philb
  philb
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "vanuk":

  Да. Реално проблемът не е в ТО фирма, а в училищата, и по-скоро в директорите. Защото ако си ТО фирма и не играеш по свирката на директора (т.е. не предлагаш относително ниска цена за децата и добър комисион под масата за директора) просто ще бъдеш сменен с друга по-отзивчива фирма.

 34. 34 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Гугъл сърч и резултати от първата страница:

  Еднодневни екскурзии

  София – обиколка - 12лв
  Парк Витоша – Драгалевски манастир - 12лв.
  София – Самоков – Боровец – София - 15лв.
  София – Велинград – Юндола - 23лв.
  София – Велинград – Цигов чарк – Батак - 24лв.
  София – Оборище – Панагюрище - 20лв.
  София – Копривщица - 19лв.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 35. 35 Профил на Симеон Топчийски
  Симеон Топчийски
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "qwertqwert":

  Като чета цените май хич не са "пишман бизнесмени" - добра им е печалбата!

 36. 36 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#32] от "dasho":

  Ами не, точно там е хватката на китайката.
  Родителите са на работа на 6-ти, децата не са на училище, екскурзията разбира се е в работно време (което е нормално, все пак трябва да са отворени музеите).

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 37. 37 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Автобуса, та автобуса,
  да събират децата пред музея и всеки да си ги заведе до там.

  Буря в чаша вода.

  Мисля че не всеки се нуждае от лицензиран транспорт от Младост до Центъра.

 38. 38 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#2:"k"]Въпросната екскурзия не е здължителна! [/quote]

  Често такива мероприятия се обявяват за задължителни и съответно денят е присъствен. Също така ако няма кой да глреда детето, а не искаш да го пускаш, невинаги осигуряват занятия.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK