Они су наши дèца!

Сръбски циганин извади от някъде китара и засвирихме и запяхме български, сръбски и английски песни. "Девойко мари убава", "Зумбул", Let It Be…

© авторът

Сръбски циганин извади от някъде китара и засвирихме и запяхме български, сръбски и английски песни. "Девойко мари убава", "Зумбул", Let It Be…Они су наши дèца! – казва сърбинът от съседната маса на келнера и има предвид нас, българите, дошли в родния му Ниш за уикенда и седнали да изпият по бира-две в случайно срещната етнокафана в покрайнините на централната част на града.


Жена му била българка, уточнява, и това очевидно е достатъчен повод да ни почувства близки, макар че ни вижда за пръв път в живота си и са му трябвали около 45 минути да разбере (или чуе), че говорим български. Пита ни дали ще пием по бира и ние, разумjе се, потвърждаваме, че няма да ни навреди.


Чувал съм стотици пъти колко не ни били обичали сърбите, чувал съм и съм чел за тяхната прословута поговорка (действителна, впрочем), че ако не знаеш по кого да удариш, удари по българите и няма да сгрешиш, не са ми убягвали и родни откровения колко не ги долюбваме и ние, защото са ни направили това и това през тази и онази война и защото като цяло са "шовинистични задници" и "мегаломани". И не че няма частица истина във всичко това.
Но въпреки всичко там, в нишката кафана, под рехавата сянка на някакво опърпано дръвче над дървена маса и под звуците на юго поп и естрада, звучащи от пуснато на бара радио, се почувствах доволен. Доволен, че съм надмогнал хорските приказки, градските легенди и уроците по история, и мога спокойно да седна в някоя сръбска кафана и да чакам някой да каже "они су наши деца".


Нищо, че човекът имаше частно основание да го направи, което частно основание почива именно на моралните устои, които се опитвам всекидневно да защитавам. Защото преди ние да станем за него "наши деца", той самият е


изминал стръмния за много разуми път към съседния двор (най-дългата кратка отсечка на света!)


отворил е вратника, надникнал е и е видял, че там черешовите дървета, люляковите храсти и усмивките са същите, нито по-малки, нито по-големи и плодовити. Видял е, че страшните различия и заплахи са се скупчили единствено в сенките, които обектите от двете страни хвърлят върху издигнатата помежду им изкуствена стена. А хората от двете страни гледат играта на сенките в захлас, като филм на ужасите, и дори не забелязват стената, върху която те танцуват своя зловещ танц.


Разсъждавал съм много за сложните взаимоотношения между народите на Балканите и винаги стигам до задънена улица. Обърквам се, връщам се, започвам от начало, питам по пътя хора за посоката, лутам се сред неясните пътни знаци и улични табели и накрая все стигам до улицата без изход. Нямам намерение да навлизам в подробни анализи, по-умни и компетентни хора са го правили нееднократно. Ще кажа само едно нещо, което наскоро чух от мой колега хърватин, който разсъждаваше на глас и сам си отговаряше защо аз искам да уча сръбски, а не някой популярен език, който ще ми свърши повече работа:


"Предполагам, че пътят към Европа минава през комшията"


Пътят за всякъде минава през комшията, ще добавя аз. Включително пътят към себе си. Особено когато комшията ти е толкова близък, въпреки опитите ти да отречеш този факт. А на Балканите сме майстори по отричане на очевадни и прости истини.


Най-прясното доказателство за това беше войната в Босна – най-безсмисленото масово кръвопролитие в новата история на Европа, което е белязало хората от три изключително близки нации за поколения напред. Не че има такова нещо като смислено кръвопролитие...


Моят колега хърватин, впрочем, не долюбва особено сърбите. Изрежда ми три минути, без да спира прегрешенията им към човечеството. Образован е, интелигентен и приятен човек, добър събеседник за шеги и сериозни разговори. Родом от Босна, живял е в Холандия дълги години, сега е в България с приятелката си и понякога се разхожда из София с фланелка на българския национален отбор по футбол. "Човечеството трябва да се унищожи до крак", пък е другото му любимо верую, къде на майтап, къде не съвсем.


По време на Сръбско-българската война група сръбски медицински сестри лекуват тайно ранени български войници – нещо, което подлежи на смъртно наказание, ако се разчуе. Това се случва почти по същото време, когато са и кланетата в Сливница и Топлица. За Топлица обаче в българските учебници по история нищо не се споменава. Както вероятно и за Сливница в сръбските.


"Они су наши деца", са си казали вероятно сръбските медицински сестри тогава и майчиният им инстинкт, предрешил се като обикновена човечност, е захвърлил някъде надалеч страха от разстрел. В онази сръбска кафана в юнския ранен следобед ние бяхме българските войници, ранени от жежкото слънце и жаждата, а българоженецът беше нашият медицински брат, който превързваше сухите ни гърла с марли и бинтове от безплатно Зайечарско пиво.


Превързваше и душите ни, без да го съзнава


После един сръбски циганин се самопокани на нашата маса, извади от някъде китара и засвирихме и запяхме български, сръбски и английски песни. "Девойко мари убава", "Зумбул", Let It Be… "Най-щастливият ден" – с обратен на текста ù знак. Wish You Were Here! Никой от съседните маси не възрази.


Излязохме толкова позитивно заредени, че сякаш провеждащият се същия ден PozitivNI фестивал беше именно в наша чест. След това хапнахме по една плескавица, изпихме няколко бири "Лав" (Или jeси лав или ниси, както пишеше върху ледения кен) с люти пуканки и отидохме да гледаме концертите на една сръбска и една хърватска група, които бяха основна цел на нашето посещение.


И въпреки че нощният влак за София закъсня с три часа и направи завършека на вечерта почти неприятен, аз поне се чувствах от страната на победителите в този ден, без да съм воювал с никого – нещо, което рядко се случва на балканските народи.


Преди да си легна, изтощен до крайност, ми остана само да си кажа наум и с широка усмивка на душата:


Хвала, братя сърби и хървати, за хубавите емоции и будите ми поздрављени!


Авторът

© авторът

Авторът


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Зачетох се и в един момент ми светна - това може да го е написал само Цветозар. Поздравления!

  No Pain No Gain
 2. 2 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Поздравявам първо автора, а после и "Дневник" за публикуването на този материал. Хора, настана време да не гледаме повече назад!!!

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 3. 3 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Инересно,позивна статийка за това че,на балканите сме си все свои,и нито един коментар!?Може би в очакване на плюене от български наци-оналисти и псевдо булгаристанци!

 4. 4 Профил на Сашо
  Сашо
  Рейтинг: 701 Неутрално

  балното да си кажиме, девойко,
  чие е бално по множко, девойко,
  мойно или твойно, девойко

  "Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy." Winston Churchill
 5. 5 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 754 Неутрално

  И?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 6. 6 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  В началото сме били една шепа хора на Земята. Ама, дето се вика, и само двама души да сме, ще се сбием у кого да стои нотариалния акт (за Земята де).
  После всеки си заградил една част с оградка и рекъл: "- Е те това е МОЕ." и започнал да си го защитава от ДРУГИТЕ. В началото с хвърляне на камъни. После с копия и стрели. После някои започнали да си пазят оградката с атомни бомби.

  Такива работи ...

  TAKE THE RED PILL!
 7. 7 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Аз на циганин, вяра не хващам. Особено пък, на сръбски циганин. Тези за да изкарат някой лев, са готови на всичко. Първо, ние не сме техни деца, а те наши. Белград е бил българска провинция и сръбските крале са били назначавани от българския Цар./титлата цар, означава император/ Иначе добросъседство трябва да има. И това го знаят най-добре сърбите, които на бойното поле нямат спечелена война, в цялата си история.
  Самата статия ми хареса! Поздрави на автора!

  /не се чете/
 8. 8 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  На сръбски е "Они су нашА деца"

 9. 9 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Само дето на сръбски се казва "нашА деца"

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 10. 10 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тони Шнайдера":

  Кой сръбски крал е назначен от кой български цар? Иначе, Душан е признат за цар единствено от българския цар Иван Александър

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  Всички трябва да преосмислим онези години веднага след освобождението от "турско робство", когато царска Русия вижда в новосъздадената държава България основен противник на опитите и да командва в "проливите" и решава да насъска всички съседи срещу родината ни.
  Иначе, продължавам да мисля, че една Балканска федерация би имала предимствата да изтрие всички противоречия и създаде основата за просперитет на изстрадалите народи, населяващи този полуостров.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Исторически мал-шанс е че през 13 и 14 век България и Сърбия не се обединяват в една държава. По примера на Кастиля -Арагон и Полша-Литва.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 13. 13 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#10:"Радио Марс"]Кой сръбски крал е назначен от кой български цар? [/quote]

  В момента не мога да ти дам линкове, но съм попадал на такива източници. Сръбските крале задължително са били одобрявани от Краля на Унгария и от Българския Цар.

  /не се чете/
 14. 14 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 517 Неутрално

  На Сърбите, чалгата и национализма им навреди дори повече отколкота на нас, радвам се да чуя че има наченки на връщане към здравия разум.
  А най-добрия начин да спечелим респекта на съседите си, включително сърби, македонци, че и руснаци дори е да изградим една добре работеща, спретна държава, с европейски ценности и образовано население, тогава ще можем да кажем - ето България е уважавана и нас гледат за пример!!!!

  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  [quote#6:"Beyond"]Ама, дето се вика, и само двама души да сме, ще се сбием у кого да стои нотариалния акт (за Земята де). [/quote]
  Имаше един филм, в който по време на ВСВ един американец и един японец попадат на пустинен остров. Нямаха нищо, но успяха да се скарат за един стол....
  Накрая нуждата (необходимостта да имат човек до себе си) ги обърна в приятели.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#8] от "Радио Марс":

  Изпреварил си ме с две минути

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  [quote#12:"angevins"]Исторически мал-шанс е че през 13 и 14 век България и Сърбия не се обединяват в една държава. [/quote]
  Малшанса се нарича Русия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  До коментар [#14] от "NicK":
  Чудя се кой бе този идиот, който ти сложи минус!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Не се сещам за сръбски композитор и сръбски художник.

 20. 20 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 670 Весело

  До коментар [#17] от "Храбър":

  ти пък, каква Русия през 13-14 век?

 21. 21 Профил на nye
  nye
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#18] от "Храбър":
  някой "патриот", за когото по-високо от Мусала и по-дълбоко от Черно море няма. за съжаление такива с лопата да ги ринеш.

  http://postclamores.blogspot.com
 22. 22 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#20] от "zidane":

  Пациентите са получили интернет

 23. 23 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1811 Весело

  Сърбите го разбират живота и купона!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 24. 24 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#14] от "NicK":

  България и в момента е на уважение в посочените страни от третия свят!

 25. 25 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#10] от "Радио Марс":

  Ами Стефан Владислав е поставен от тъст си Иван Асен II..

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 26. 26 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#19] от "marmalad68":

  Ама преди ги знаеше и просто ги забрави ли? За съжаление нищо не знаем едни за други https://www.youtube.com/watch?v=yhpC4QScFi4

 27. 27 Профил на Борис Тодоров
  Борис Тодоров
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да отидеш в Сърбия,да пиеш Бира и да пееш Бийтълс,означава,че е нечало счисъл да ходиш въобще.

  България над всичко!
 28. 28 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Индивидуално рядко някой от нас има проблем с някой балканец (когото не познава и вижда за първи и вероятно единствен път). Като народи обаче нещата са различни... Като народи живеем заедно от векове и си знаем добре кирливите ризи! Иначе съм слушал няколко песни изворен фолклор от Нишко - едно към едно (текст, мелодия и "тресене" с жетваеските шопски песни , които пееше баба ми (от Дупнишките села)!

 29. 29 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#17] от "Храбър":

  Е тя тогава Русия не съществува. Има някакви княжества васални на Златната орда.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 30. 30 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 735 Неутрално

  Авторът трябва да бъде подкрепен в желанието си да потърси доброто и позитивното у съседите, но идиличната наивност в обобщенията на база един единствен човек ми иде малко в повече. Със сърбите няма повече какво да делим и оттук нататък пътят ни е общ, така че наистина трябва да превъзмогнем предразсъдъците и да извлечем ползите от общото си наследство и съседството си.

  Но това не значи, че не трябва да познаваме историята и да не мешаме събитията като лесковачка скара.
  За начало, авторът може да се пообразова малко - клане в Сливница няма, има битка на две армии, едната от които е нападнала съседите си в гръб, когато са чакали врага съвсем другаде. Това, което той нарича клане в Топлица пък е потушаването на т.нар. Топличко въстание по време на Първата световна война, т.е. след разочарованията от Балканските войни и сръбските издевателства в Македония. Тогава, в окупирани от български части сръбски земи се вдига въстание, потушено, впрочем, с активното участие на дейците на ВМРО, влезли в състава на българската армия.

 31. 31 Профил на rehwaz
  rehwaz
  Рейтинг: 383 Неутрално

  Подкрепям коментар брой 30. Толкова наивна и смешна статия. А 1/2 от фактите вътре са сгрешени. Като започнем от заглавието, както вече беше отбелязано два пъти. Пишман познавачи, пишман пътници, пишман балканци. Нищо де, блажени са верующите!

 32. 32 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Кяато се има предвид, че сърбите от Ниш са шопи или турлаци според източника, и до преди стотина години са се смятали за българи, няма нищо чудно, че ни чувстват близки. Така и софианци смятат източните сърби за близки. Дребта капка катран в казана с мед е, че в Сърбия управляват винаги националисти и тази близост се тълкува така> Шопите са сърби! Или Сърбия е там където като кажеш <Помози Бог>, ти отговорят. <Дал Бог добро>

 33. 33 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  [quote#7:"Тони Шнайдера"]Белград е бил българска провинция [/quote]
  За Ниш да не говорим. Мнозинството от населението е българско, почти до края на 19 век. Нишко е подарено от Русия на сърбите след Освобождението. Заедно с Вранско, Лесковацко и Пиротско.

 34. 34 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#26] от "Радио Марс":

  Не, знам за Мокранац, ама той е компилирал български, македонски, черногорски и хърватски песни. Което показва, че свои нямат.

 35. 35 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Някои хора просто НАСТОЯВАТ да изпитват омраза и ненавист и нищо не може да ги спре.

 36. 36 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#17] от "Храбър":
  е къде па де я видя русия в 13,14век на балканите!? Големи ерудити и историци се навъдиха на този форум.... Ум да ти зайде....

 37. 37 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3789 Неутрално

  [quote#36:"znaesht"]е къде па де я видя русия в 13,14век на балканите!? [/quote]
  Защо реши, че говоря за 13-14 век.
  Ако Русия/СССР не се беше намесвала толкова грубо на Балканския полуостров изобщо нямаше да се стига до положението сега да говорим за какъвто и да е малшанс!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 38. 38 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  А на автора хвала, за хубавият разказ и позитивните емоции!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 39. 39 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  [quote#7:"Тони Шнайдера"] Тези за да изкарат някой лев, са готови на всичко[/quote]

  В случая обаче, сръбският циганин не само не е изкарал лев, но даже е почерпил.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 40. 40 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#35:"aldoushuxley"]Някои хора просто НАСТОЯВАТ да изпитват омраза и ненавист и нищо не може да ги спре. [/quote]

  Кажи го това на сърбите, братчед! Кой ни удари в гръб след Съединението? Сърбите, вярната маша на Русия. Е, платиха си. Ако не беше ултиматума на Австро-Унгария, днес Западните ни покрайнини щяха да са в ливадите край Белград. Кой посръбчваше македонците, кой биеше и псуваше всичко, което дръзваше да се нарече българин в Скопие? Пак сърбите.. Милост за това по селски грандоманско племе, не трябва да има. А като гледам с колко сърбомани бъка форумът, направо ме сърбят ръцете. Същите тези сърбомани са отявлени русофили и продажници. Уж българи, ама не съвсем..

  /не се чете/
 41. 41 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#39:"Jessika"]В случая обаче, сръбският циганин не само не е изкарал лев, но даже е почерпил. [/quote]

  Не е имал късмет сиромаха. Даже нашият, освен почерпката е взел и едно хонорарче от Дневник. Евала на пича!

  /не се чете/
 42. 42 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Пътят за всякъде минава през комшията, ще добавя аз. Включително пътят към себе си.
  .............
  Веднъж, когато комшият го нямаше, минах все пак през него, по-точнопрез кака Гинка, съпругата му. Издръжка не ми иска, той си цака, за добра кошийска дружба.
  Тази статия се опитва да събуди някакви положителни чувства към народ, който ни е клал и крал земите, включително и Ниш. Не ние сме техни деца, а те наши, че по р. Тимок се е говорил само български, докато Русия не дава долината на Сърбия през 1833 г.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 43. 43 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#42] от "СДС":

  +++++++++++Точно и много остроумно, братчед!

  /не се чете/
 44. 44 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1350 Весело

  До коментар [#43] от "Тони Шнайдера":

  1 Джим Бимче в плажно-рекреацийна обстановка да ударим, викам аз, по стара традиция
  На линия ли си това лято?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 45. 45 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  хърватин, който разсъждаваше на глас и сам си отговаряше защо аз искам да уча сръбски, а не някой популярен език, който ще ми свърши повече работа:
  "Предполагам, че пътят към Европа минава през комшията"
  .....................
  Ок. лошо няма, но защо авторът лъже най-нагло? Справка:
  "Цветозар Цаков е роден в Ловеч през 1983 г. Завършва Езиковата гимназия (ГЧЕ "Екзарх Йосиф I" в родния си град с немски и английски, след което заминава за Аахен (Германия), където учи комуникационни науки. В момента завършва журналистика в СУ "Св. Климент Охридски", задочно. " т.е. знае ...популярни езици, но се пробва като репортер с лъжи и скудоумици.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 46. 46 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Негативно отношение към сърбите сред народа у нас няма, при тях е същото спрямо нас. "Братя сърби" и "братя българи" са най-често срещаните определения, които дават едни за други обикновените хора. Внушенията за омраза и неизчистени исторически сметки са дело на псевдоинтелектуалци, псевдопатриоти и пишман политици от съвременната епоха, подкрепяни от лаладжии по медиите и интернет форумите - от двете страни.

 47. 47 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#44:"СДС"]На линия ли си това лято? [/quote]

  На линия съм. Ще дойда с удоволствие! Имаш ми телефона.

  /не се чете/
 48. 48 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#25] от "angevins":

  Аха, с влияние, така може, но не са ни били васали след Симеон І

 49. 50 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#46:"murttle"] Внушенията за омраза и неизчистени исторически сметки са дело на псевдоинтелектуалци, псевдопатриоти [/quote]

  Братчедке, кажи го това и на Атанас Далчев, който е написал:

  "И българин съм не заради твойта слава
  и твойте подвизи и твойта бранна сила,
  а зарад туй, че съм безсилен да забравя
  за ослепените бойци на Самуила.

  Явно и той е псевдо интелектуалец, който подклажда омраза. Ето и линк към цялото му стихотворение:
  http://www.goodreads.com/quotes/894151

  /не се чете/
 50. 51 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#34] от "marmalad68":

  https://www.youtube.com/channel/UCIo2x4lsZwUA9O4YXa0uPGQ и стига комплексарщина, и турците и дори иранците имат !

  https://www.youtube.com/watch?v=Feh3ty7dZTg
  https://www.youtube.com/watch?v=9TOj9A_ryus

 51. 52 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#50] от "Тони Шнайдера":

  И къде виждаш, "братчеде", Далчев да подклажда омраза? Особено пък към сърбите? Нещо коментарът ти не ми се връзва с темата на моя.

 52. 53 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#52:"murttle"]И къде виждаш, "братчеде", Далчев да подклажда омраза? Особено пък към сърбите? [/quote]

  Естествено, че не е към сърбите. Хайде не се прави на толкова тъпа! За другите ни добри съседи иде реч, за тези които обезбългариха Солун, Дедеагач и целият северен бряг на Егея. А когато си безсилен да забравиш причиненото зло, ако не омраза, би следвало да изпитваш поне неприязън. Ако си българин. Това е нормалната реакция. Знам, че днешните сърби и гърци не носят никаква вина освен тази, че не са ни се извинили. И досега..

  /не се чете/
 53. 54 Профил на bultras
  bultras
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Хумора и самоиронията на братята славяни западно от нас е нещо за което можем да им завидим.

 54. 55 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#54:"bultras"] братята славяни [/quote]

  Какви братя и какви славяни бе, келеш. Ако за теб са братя, за мен са стари врагове. Ако ти си славянин, аз съм българин и германофил. Затова сме на това дередже, защото със славяни се хванахме.. И няма да се оправим, докато не изтрием тази флашка.

  /не се чете/
 55. 56 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#48] от "Радио Марс":

  При Иван Асен II също.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 56. 57 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#55] от "Тони Шнайдера":

  Ти може да си фил, обаче говориш на южнославянски, и това е следствие от решението на Борис І, който е бил истински българин.

 57. 58 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#54] от "bultras":

  същите са като нас, просто ти изглеждат по-смешни заради диалектната окраска на техния литературен език

 58. 59 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#57:"Радио Марс"] говориш на южнославянски,[/quote]

  Ти не си в ред. Всички славянски езици, с всичките им остатъчни падежи, са старобългарски диалекти. Включително и руският, който е запазил всички падежни форми на старобългарския, с изключения на местния падеж. За който предполагам, ти не си чувал никога. Българският език придобива аналитичен характер, много след Борис. Формира се преди ранното Възраждане. Няма такова решение, което да може да промени езика на един народ.

  /не се чете/
 59. 60 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 303 Неутрално

  До коментар [#51] от "Радио Марс":

  Ти на това композитори и музика ли му викаш или солфеж за средно напреднали? Виж в търсачката на БиБиСи колко сръбски композитори и колко български има и тогава ми ги плямпай.

 60. 61 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8623 Неутрално

  Ние всички на Балканите сме обременени от стари вражди.Дано някога да ги превъзмогнем.По-скоро това ще направят младите,за които границите не съществуват.

 61. 62 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 757 Неутрално

  До коментар [#53] от "Тони Шнайдера":

  Ненапразно употребих определението псевдопатриоти. Наричам ги още ура-патриоти и първосигнални патриоти. Не може да бъде истински патриот някой, който мрази другите народи или съседите си.
  Що се отнася конкретно до гърците, те също имат лоши спомени от историята, свързани с нас. И те, и македонците разказват истории за кланета и жестокости от страна на българската армия. По твоята логика трябва да се гледаме един друг накриво и да си прекараме живота в мечти за мъст и реваншизъм, както подобава на истински тъмни балкански субекти.

 62. 63 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1945 Неутрално

  До коментар [#30] от "forza":

  Ще се изненадате, но често на нивото на обикновените хора политическите и историческите противоречия нямат значение. За това отварянето и взаимните пътувания толкова много дават. За това и по времето на соца бяха ограничавани толкова.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 63. 64 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1590 Неутрално

  Както казваше на майка ми един добър наш приятел - професор Пантич от Загреб:

  -Море Калино, ово сме балканци!

  И другият крилат лаф с който го запомних, когато ставаше дума за подчинените му
  - Они са у перманентну стачку. НИкой нече да ради.
  Родителите ми поддържаха връзка с него, до разпадането на Югославия. После се разгубиха във въртопа на събитията там. Доста често се питахме дали е жив и какво ли се е случило с него.
  Двуметров мъж с лула, добра усмивка и тънко чувствоза хумор.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 64. 65 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 735 Неутрално

  До коментар [#63] от "Алф":

  Защо смятате, че ще се изненадам?

  И защо мислите, че не ми е много добре известно това, което пишете?

 65. 66 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  [quote#59:"Тони Шнайдера"]Включително и руският, който е запазил всички падежни форми на старобългарския, с изключения на местния падеж. [/quote]
  Абсолютно точно, днешният руски е много по-близо до старобългарският, отколкото днешният български до езика на прадедите ни. Старобългарският е в основата на всички славянски езици.

 66. 67 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#62:"murttle"]Наричам ги още ура-патриоти и първосигнални патриоти.[/quote]

  Добре, приемам определението. Аз съм първосигнален и ура-патриот. Същият е бил и дядо ми, който се е бил при Дойран. Същият е бил и поетът, подпоручик Димчо Дебелянов, който загива, повеждайки ротата си в атака, срещу гръцката армия.

  /не се чете/
 67. 68 Профил на Радио Плутон
  Радио Плутон
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#60] от "marmalad68":

  Нема значение, Йосиф Маринкович ми харесва

 68. 69 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#66:"GreenEyes"]Старобългарският е в основата на всички славянски езици. [/quote]

  ++++++
  Това е отдавна доказано в лингвистиката, но по политически причини не се афишира, а се замита под килима.

  /не се чете/
 69. 70 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 628 Любопитно

  До коментар [#55] от "Тони Шнайдера":

  Е да забравих ,българският си е от германската езикова група, не от славянската. Много тъпанар ходи по този форум под всякакъв байрак...

 70. 71 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 628 Весело

  До коментар [#59] от "Тони Шнайдера":
  Е ти пак истрепа рибата, всите филолози И историци освен тебе ряпа да рупат...

 71. 72 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Весело

  До коментар [#71] от "znaesht":

  Абе, знаещият! Ти май имаш сериозни проблеми с възприятието. Това, че българският е в една езикова група със славянските езици е съвсем нормално. Старобългарският е основополжника, оказал влияние на останалите и това е въпрос на историческа хронология. Когато България по времето на Хан Крум е била империя, с обща граница с империята на Карл Велики по поречието на Рейн, славянски държави "не са съществували". И е било нормално, племената в провинциите да попаднат под езиковото влияние на капитолията. Това, че етносът ни е бил сравнително малоброен, не опровергава този факт. Точно както шепа конкистадори са наложили испанския в цяла Южна Америка, така е станало и със старобългарския. Езикът на победителя, винаги е с най-силно влияние. Както е сега с английския. Същото беше и с руския, който ни беше натрапван под формата на задължително изучаване. Но Русия отиде в киреча и за твое най-голямо разочарование, тези времена отминаха. Сърбия също се самоопропасти със своята грандомания и от сравнително цивилизован социалистически проект по времето на Тито, днес е обект ако не на подигравки, то поне на съжаление.

  /не се чете/
 72. 73 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 757 Неутрално

  [quote#67:"Тони Шнайдера"]Същият е бил и дядо ми, който се е бил при Дойран. Същият е бил и поетът, подпоручик Димчо Дебелянов, който загива, повеждайки ротата си в атака, срещу гръцката армия. [/quote]

  И моите деди са участвали във войните, както всички, които са били мобилизирани, и са се представили достойно. Е, и? Същото са правили и дедите на днешните сърби, македонци, гърци, румънци и т.н.

  А Дебелянов написа: "Мъртвият не ни е вече враг". По твоята логика това не е особено патриотично Защото в по-широк смисъл означава, че извън време на война не сме врагове и няма защо да раздухваме омраза.

 73. 74 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  [quote#67:"Тони Шнайдера"]Добре, приемам определението.[/quote]
  Според мен, много хора в България не правят разлика между урапатриотите (както те се изразяват) и реалният национализъм, което е другото име на патриотизма. Национализмът не е просто да обичаш страната си, или пък да защитаваш националните й интереси. Национализмът според мен е преди всичко единна национална политика за постигането на определена цел. Тук естествено възниква въпросът каква тогава е целта на българския национализъм.
  През периода 1878-1944 национализмът се е изразявал в стремежът да се извърши националното обединение на българския народ. На тази идея е подчинена цялата външна ,а и вътрешна политика.Това е жизнената цел на нацията.
  В момента ситуацията е доста по-различна, но главното оръжие на българския национализъм трябва да бъде българската история, а целта защитата на българите зад граница и на територията на Родината ни. По всички възможни начини, с изключение на насилието и война. В този смисъл, колега подкрепям изцяло твоята позиция.

 74. 75 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#73:"murttle"]А Дебелянов написа: "Мъртвият не ни е вече враг". По твоята логика това не е особено патриотично [/quote]

  Напротив, стихът е в подкрепа на моята логика. Точно в това скръбно дебеляново прозрение е побрана цялата му любов към родината. Дебелянов е бил бохем, човек на живота, един от най-нежните поети на България, който е можел да бъде упрекнат във всичко друго, но не и в шовинизъм, или любов към войната. Живял е във време, когато само мъртвите ни съседи, не са били врагове. Добре, че днес не е така. Или поне за момента не е така. Има една англосаксонска поговорка: "Ако някой те е прецакал два пъти, няма начин да не се опита, да го направи и трети път". В този смисъл, винаги съм нащрек със съседите ни. В Югославия се клаха като свине, а бяха живяли толкова дълго време заедно. В Украйна е същото. Затова репортажите от кафаните на Ниш може да звучат затрогващо, но не трябва да сме и прекалено лековерни. За това идеше реч.

  /не се чете/
 75. 76 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Спомних си за един прави сръбин - Джоко Росич. Та той разказваше, че когато се опитал да възобнови паметника на загиналите във войните жители на едно село, някой го попитал защо го прави. След като тези войници най-вероятно са воювали срещу баща му или дядо му. Отговора му е впечатляващ! "Много си малък за да ги разбереш тия работи....".

 76. 77 Профил на Koba Stalin
  Koba Stalin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#76:"mrx10354190"]Спомних си за един прави сръбин - Джоко Росич.[/quote]

  Джоко Росич е друга бира. Имах честта да го познавам лично, да разговаряме. Събирахме се на пазара "Ситняково", над румънското посолство. Но Джоко не беше прави сърбин. Майка му е българка. Голям актьор, голям човек и голям пич. Светла му памет!

  /не се чете/
 77. 78 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3329 Весело

  До коментар [#17] от "Храбър":

  Лесно ти е на тебе в живота.Отговорът ти на всеки екзистенциален въпрос непременно съдържа Русия .
  Интересно ми е да кажеш ,как така Русия е насъскала Сърбия например,като се има предвид проавстрийската тогава позиция на техния крал?Има сведения даже,че на сръбските войници са им казвали,че ще воюват срещу ...турците.

 78. 79 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Това ни липсва - позитивизмът! Много добър текст.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 79. 80 Профил на mitakk
  mitakk
  Рейтинг: 274 Неутрално

  И аз мисля, че сърбите са приятен народ. Веднъж съм бил там, но и досега си спомням с положителни емоции за посещението.

 80. 81 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 434 Неутрално

  [quote#67:"Тони Шнайдера"]Същият е бил и дядо ми, който се е бил при Дойран. Същият е бил и поетът, подпоручик Димчо Дебелянов, [/quote]

  Тони, германофиле симпатичен, дано един ден осъзнаеш, че ти нямаш нищо общо нито с Дебелянов, нито с дядо ти. Работиш някъде на трудов договор и щракаш по клавиатурата колко долно племе са сърбите, а сигурно не познаваш лично никакви сърби. Твоят аналог в Белград, англофилът Джими, в момента щрака по клавиатурата колко долно племе са българите, като естествено не е виждал българин през живота си. Точно такива като вас двамата започват войните, в които велики поети умират на по 29 години.

 81. 82 Профил на Gordon Freeman
  Gordon Freeman
  Рейтинг: 546 Любопитно

  [quote#11:"Храбър"]Иначе, продължавам да мисля, че една Балканска федерация би имала предимствата да изтрие всички противоречия и създаде основата за просперитет на изстрадалите народи, населяващи този полуостров. [/quote]
  Чудя се има ли смисъл такава федерация в рамките на ЕС.
  От някои сърби съм чувал, че са "за" такава федерация, обаче само на православните народи и столицата да е Белград. Това ми е достатъчно за да направя извода, че Балканска федерация не може да има.

  Ceterum censeo Russianem esse delendam
 82. 83 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Неутрално

  "Чувал съм стотици пъти колко не ни били обичали сърбите"

  Постоянно пътувам до Сърбия и общувам непрекъснато с хората по транспорта, магазини, заведения - напротив, отношението, което срещам, е прекрасно. За автора +++

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 83. 84 Профил на forum_terrorist
  forum_terrorist
  Рейтинг: 541 Любопитно

  До коментар [#45] от "СДС":

  И за кое точно е излъгал, че не ти се разбира?

  You can fool some people sometimes, But you can't fool all the people all the time!
 84. 85 Профил на mariyana1963
  mariyana1963
  Рейтинг: 5 Неутрално

  И аз не разбрах какво точно е излъгал авторът.
  От мен- поздравления за статията!

 85. 86 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Страхотно нещо си написал. Ужасно сантиментално ми става, като слушам сръбски. Разбирам 80-90 %, но трудно се прича, че да те разбират братята сърби. Банският е доста близък, между другото.
  Темата за Балканския конфликт е нещо безумно и трудно обяснимо, но щом се случва, явно е неизбежно. Поздрави от един твой фамилен адаш.

 86. 87 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 304 Весело

  До коментар [#40] от "Koba Stalin":

  Чааакай малко сега, заради тези исторически факти, ще го даваш горд българин, и ще си повече от гордия сърбин. Успех!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK