КОРЕКОМ

Тодор Живков, от музея на социалистическото изкуство

© Анелия Николова

Тодор Живков, от музея на социалистическото изкуствоДобри Добрев е учител по История и цивилизация в бургаското училище "Епископ Константин Преславски". По повод годишнината от 10 ноември 1989 г., когато беше свален от власт дългогодишният комунистически водач Тодор Живков, той изпрати на "Дневник" текст по темата, която ще разгледа с учениците си. Темата е "Привилегиите".


Преди 26 години в България се пазаруваше само с левчета и стотинки. В магазините хората не използваха долари, марки или франкове, защото те бяха парите на един друг свят, наричан тогава капиталистически.


Само че в големите градове и курорти имаше едни по-специални магазини, наричаха ги КОРЕКОМ, съкращение от първите срички на френското COmptoir de REpresentation COMmerciale (кантора за търговско представителство), в които още като пристъпиш прага, се получаваше усещане за нещо различно, луксозно, примамливо и по-хубаво.
Там продавачките бяха като стюардеси и не всеки можеше да влезе, а още по-малко да пазарува, защото в тези магазини българският лев не струваше нищо. В тях приемаха само парите на конкурентния, "загниващ" капиталистически свят – наричаха ги валута, а цените бяха в щатски долари.


Какво се продаваше там ли – ами всичко, което в другите магазини го нямаше – шоколади и шоколадови яйца с играчка изненада вътре, примамливи вкусни лакомства, неща които сега ги има във всеки супермаркет. Те нямаха нищо общо с производството на "Република" - Своге и "Малчика" - София ". Имаше също дъвки, с които ставаха чудесни балончета, маркова козметика, напитки (шотландско и ирландско уиски, френски коняци), луксозни цигари. Продаваха се всякакви принадлежности и консумативи за автомобила (шофьорите обикаляха около витрините като гладни вълци край кошара), битова електроника (касетофони ,телевизори), изящни комплекти от чаши и сервизи, домакинска техника (хладилници, перални, печки, съдомиялни и др.), модни и всекидневни дрехи (дънки, джинси, якета) и всичко това беше събрано на едно място като в приказната пещера на четиридесетте разбойника, в която се е озовал нашият социалистически Али Баба и където още от входа те лъхваше неповторимата корекомска миризма, рязко контрастираща с прашасалия и застоял мирис на СОЦ магазините с празни рафтове.


Ще попитате: "Ама като никой нямаше валута, кой пазаруваше в тях?" – ами някои от българите имаха валута, и то доста. Преди всичко това бяха тези, които поради естеството на работата си често и напълно законно (за незаконното друг път) имаха право да излизат от България. Това бяха моряци, шофьори, спортисти, строители, дипломати, научни работници и, разбира се, хората от висшата държавна номенклатура (управляващите от БКП). Да не забравим и чужденците от капиталистическия свят, които по една или друга причина бяха попаднали (туризъм, работа и т.н.) в България. Та някой от другарите (така се наричаха хората тогава помежду си) се сетил, че ако българите не могат да пазаруват с доларите и франковете си в България, те ще си ги харчат навън и от това България само ще губи.


Да им плаща във валута, а не в левчета, комунистическата власт беше принудена, защото при друго заплащане и при отнемане на привилегията да пазаруват в лъскавите магазини на КОРЕКОМ (за което всички имащи само левчета им завиждаха), тия хора биха могли спокойно да зарежат България и да си останат в капиталистическите държави, до които имаха свободен достъп. Тия с валутата имаха у дома едно право, което беше голяма привилегия спрямо другите българи и което ги държеше верни на социалистическата държава. Ползвайки се от високата социална и битовата сигурност, безплатното здравеопазване и образование на социализма, те имаха свободата да пътуват и валута да купуват лъскавите западни стоки, с което компенсираха отчасти неговите недостатъци. Въпреки това мнозина избираха свободата, оставаха на Запад, но това си имаше висока цена. Те биваха задочно осъждани за предателство спрямо социалистическата държава, обявявани за невъзвръщенци, а семействата им тормозени от репресивните служби.


Това беше и една невидима граница, заедно с много други, която разделяше социалистическото общество на отделни групи. Стимулираше се едно състезание да се попадне в привилегирована група: моряци, строители в чужбина, международни шофьори, участници в спортни делегации. Да не говорим за най-примамливите служби за работа в някое българско дипломатическо, търговско или културно представителство. Но ще попитате: "Защо останалите българи не си купуваха или спечелваха от ценните западни парични знаци?" – просто защото притежаването на валута извън социалистическия регламент беше престъпление и се наказваше сурово, дори със затвор.


Системата на привилегии достигаше до уродливи форми в заплащането на труда - един университетски професор имаше много по-нисък стандарт на живот примерно от един строителен работник на обект в чужбина, който с доларчетата, получавани за комадировки, можеше да си позволи непостижими за професора неща, но силно желани от него или от неговото семейство. Работещите в страната понякога даваха цялата си българска заплата от около 200 – 300 лева за едно яке от синтетика, струващо на Запад няколко долара. Да не говорим пък за децата, на които родителите не можеха да обяснят защо съседското дете си похапва шоколадчета и носи маратонки, а те не могат да си ги позволят, въпреки че съседът е шофьор на камион, а родителят на детето без право да пазарува в КОРЕКОМ е лекар.


Като си спомняме за тия несправедливости, естествено правим аналогии с нашето време. Разбира се, и сега, 25 години след края на социализма, нещата в областта на равенството на всички пред закона са далеч от нормите на истинска правова държава, сега все още има социални, етнически и професионални групи, които се поставят в привилегировано положение спрямо останалите граждани.


България не разполага с природни ресурси като някои други страни, за да може да ги изкопава, продава и с получените приходи да задоволява потребности и гаси социално недоволство. Най-ценният ресурс, който има, това са хората и затова най-добрата инвестиция е образованието и специализацията в търсена и перспективна професия. Целта е да се стремим към равните възможности, а не към привилегиите, а равните възможности започват с ученето.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (313)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Това да се гравира на каменни плочи и да се набиват в главите на младежкото БСП!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  Имаше и ''обикновени''българи,които сменяха валута ''на черно'' по двоен и троен на официалния курс 1 долар = 0,98 лв, за по 2,50 - 3 лева за долар - само че ако влезеше милиция - ставаше ''весело''. Имам спомен , че се разказваше как при такава проверка по земята на Корекома във варненския хотел''Черно море'' се търкаляли маса изхвърлени долари.....

  [email protected]
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Преди 26 години в България се пазаруваше само с левчета и стотинки. , един билет за градски траспорт струваше 6ст, здравеопазването и образованието бяха безплатни, а отоплението и енергията бяха много евтини и общодостъпни!
  Нямаше задръствания, чакаше се за жилище, кола, а в последните години на соц-а и за мнго други елементарни потребителски стоки като тоалетна хартия! Много строителни матРяли се намираха трудно! Нямаше пътивания в чужбина, Нямаше наркотмани, нито масова проституция. За измама се лежеше в затвор. Съдиите бяха по-малко, но престъпниците бяха в затворите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Корекомите бяха най-голямото лицемерие на комунистическата система.

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 5. 5 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 466 Неутрално

  истината е, че в началото не се е пазарувало с ваучери, а с купони, защото хората нямаха достъп сметките си с легалните долари и държавата им даваш хартийки на курс който тя прецени.

 6. 6 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 710 Неутрално

  В КОРЕКОМ можеха да се купят и по-едрички и скъпи нещица, например, кола. ЛАДА без ред се купуваше и срещу долари, и срещу рубли (еха, воленчета, яко, а?).

  No Pain No Gain
 7. 7 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Социалистите да отворят един социалистически Кореком!

 8. 8 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  [quote#4:"nv"]Корекомите бяха най-голямото лицемерие на комунистическата система.[/quote] Да, но-в кореком за няколко хиляди $ си купуваш чисто нов мерцедес. Да, износът на Бг е бил 2 млрд, но съотнесено през цената на нов автомобил-това е поне 10 пъти повече в сегашни пари. Нямаше безработица. Беше по-спокойно. Нямаше мутри. Алексей петров-трактора беше барета в МВР.А Бойко Борисов-лейтенант от пожарната! Хората работеха и се развиваха, а не се опитваха да измамят другите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 9. 9 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 290 Весело

  Споко, в САЩ и сега не могат да си купят шоколадови яйца Киндер, дори и да имат долари. Защото са забранени.

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 10. 10 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Тия Корекоми бяха обида за българският гражданин.
  Празните рафтове няма да ги коментираме. Важното е, че билетчето беше 6 ст., сиренето 2 лв, тока 2 ст. ... Толкова му трябва на роба.

 11. 11 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Съгласен съм с автора,че най-големия ресурс на България са хората. И най-голямото престъпление на управляващите през последните 26 години е,че принудиха повече от 2млн. българи да емигрират

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  "... наричаха ги КОРЕКОМ, съкращение от първите срички на френското COmptoir de REpresentation COMmerciale (кантора за търговско представителство)..."

  Едно друго обяснение на съкращението беше: Корекция на комунизма.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Спомням си,че имаше някакви валчери,с които се сдобиваш по втория начин,защото много исках едни еспадрили и шоколад.
  Беше ме срам,че мама и татко ги лиших от доста парички,ама ми беше приятно да се кипря с еспадрилите...

  Tony
 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  По българските магазини имаше БЪЛГАРСКИ селско стопански стоки/изключението потвърждава правилото/
  Имаше български потребителски стоки-лека промишленост-по-качествена от турската. Битова техника-печки и перални-наистина дълготрайни. Хладилници и телевизори-не много хубави. България НЕ БЕ загубила последната си война-война за работни места-войната за ВЪТРЕшНИЯ ПАЗАР. АЕЦ-козлодуй бе посторена срещу износ на български стоки.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Преди 20 години статията би изглеждала добре, защото тогава хората все още очакваха че нещата ще се оправят и България ще достигне нивото на Швейцария или поне на Гърция и Испания. Реалността обаче се оказа друга и средния българин от руска техника мина на китайска...Оказва се, че времето на Живков( с корекоми или без!) са най- добрите години в които българите някога са живеели.

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 16. 16 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#4:"nv"]Корекомите бяха най-голямото лицемерие на комунистическата система.[/quote]И по правило там работеха сътрудници и агенти на ДС.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  КОРЕКОМ - КОРЕкция на КОМунизма.
  В корекомите на Златни пясъци имаше по 1 или 2-ма цивилни агенти, които следяха да не би някой простосмъртен българин да купи нещо с долари. Затова освен наличието на купени нелегално долари се искаше и един африкански студент, който да купува с паспорта си нужната стока.
  В късния соц/след 1980 г./ доларите на "моряци, строители в чужбина, международни шофьори, участници в спортни делегации .." бяха заменени с т.нар. валутни преводни рубли и горепосочените имаха т.нар. валутни сметки, в които имаше рубли. При желание за покупка се вземаше бележка от счетоводството на БМФ за сумата и след това моряка отиваше в точно определени моряшки магазини/т.нар. шапшандър/, в които имаше право да пазарува вносни стоки на повишени цени...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 18. 18 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  [quote#3:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]здравеопазването и образованието бяха безплатни[/quote]

  "... наричаха ги КОРЕКОМ, съкращение от първите срички на френското COmptoir de REpresentation COMmerciale (кантора за търговско представителство)..."

  Верно ли бе?

  А кой плащаше заплатите на докторите, на даскалите, на университетските преподаватели; кой плащаше консумативите в болниците, тока в училище, препарираните змии в кабинета по биология? Др. Тодар от джоба си? Брежнев от неговия?

  Как не ви е срам да лъжете хората?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  [quote#3:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]здравеопазването и образованието бяха безплатни[/quote]

  Верно ли бе?

  А кой плащаше заплатите на докторите, на даскалите, на университетските преподаватели; кой плащаше консумативите в болниците, тока в училище, препарираните змии в кабинета по биология? Др. Тодар от джоба си? Брежнев от неговия?

  Как не ви е срам да лъжете хората?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  - един университетски професор имаше много по-нисък стандарт на живот, примерно, от един строителен работник на обект в чужбина
  ----------------------------------------------

  Ама това и при Тодор Велики ли го е имало? Леле, аз мислих, че е само сега?!?

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 21. 21 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  Моля пост № 18 да се игнорира поради техническа грешка. Да се чете № 19.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 22. 22 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  [quote#15:"Pablo Iglesias"]Оказва се, че времето на Живков( с корекоми или без!) са най- добрите години в които българите някога са живеели. [/quote]

  Ако под "българите" имаш предвид твоето семейство, сигурно е така...

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  авторът или е некомпетентен или е лъжец ! Медиците - лекари и сестри работеха в чужбина през ВТО Медексим а преподавателите от всички нива - от учител по шев и кройка до професор работеха през ВТО Техноимпекс !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 684 Неутрално

  [quote#15:"Pablo Iglesias"]Оказва се, че времето на Живков( с корекоми или без!) са най- добрите години в които българите някога са живеели.[/quote]Кажи честно!
  Най-добрите години защото се живееше в панелки и чакаше 20 години за лада, защото нямаше право на частна инициатива, защото не можеше да се излиза свободно в чужбина, или защото се почиваше в почивни станции и частни квартири когато получиш карта от профсъюза или партията.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 25. 25 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  На "Позитано" комунетата могат да отворят една "Беръозка" с руски стоки - пирожки, духи и топли валенки за зимата...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1350 Весело

  До коментар [#14] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Освен да ти предложа да помолиш Марти МакФлай (от филма "Завръщане в бъдещето", който така и не даваха по кината у нас) да ти заеме машината на времето, да се върнеш в 1985 г., и да ни освободиш от присъствието си

  Norman Granz предпочита правителство на БСП с премиер Корнелия Нинова
 27. 27 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Мириса на магазините бе наистина феноменален...справка Корекома срещу тогвашния Новотел

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 28. 28 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  "...още като пристъпиш прага, се получаваше усещане за нещо различно, луксозно, примамливо и по-хубаво."

  На тогавашния българин Кореком изглеждаше като рая, от който е бил изгонен. На днешния българин Кореком би му се видял полупразен, евтин магазин с бракувана стока. Не знам дали един млад човек би могъл да си представи какво означава това - в какъв свят сме живели.

 29. 29 Профил на analysethis
  analysethis
  Рейтинг: 229 Гневно

  [quote#8:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]Хората работеха и се развиваха, а не се опитваха да измамят другите![/quote]

  Напротив! Хората които работеха не се развиваха. Развиваха се интригантите, подлеците, безкрупулните. За да се развиваш в Соца имаше едно условие, да си дадеш задните части под наем на властта. Качествените хора имаха проблем с това.
  Като започнеш от университета, където единия изпит беше по история на БКП, и завършиш с това, че дори и до началник-смяна не можеше да те повишат ако преди това не си станал член на БКП.

  Ти може би не си имал проблем с тези неща - но аз и родителите ми имахме огромен проблем - живота си им мина ей, така - обезмислен от Соца.

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  [quote#16:"The Dark Prince Of Bankya"]И по правило там работеха сътрудници и агенти на ДС. [/quote]

  По-скоро жените и/или любовниците им, които крадяха тестерите от пратките с козметика и се плескаха така, че приличаха на някакви езически тотеми.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Весело

  Дай да плюем по Бай Тошо, щото тогава не бил направИл интернет! Иначе- по времето на корекомите и соц-а, България имаше високо подготвени инженери, част от които незабавно си намериха работа по белия свят! Такива сега ако има, не се задържат! Вчера чета в дневник-25% от завършилите НЕ СЕ осигуряват в България. И онзи ден-50% от вишистите работят работа НЕизискваща висше образование. Царя си беше в Мадрид, не събираше лапнишарани. А семейството му не го раздаваше бизнесмени у нас. Природата и гората се опазваха! Имаше планиране на градовете! Парковете се подържаха! Да ви покажа ли снимка от ц-ра на Сф от деня на изборите?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 32. 32 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#13] от "Free person":

  Това бяха така наречените "бонове" , демек държавната организация не ти даваше долари в каймета, а под формата на бонове, които можеше да харчиш само в кореком.
  При получаването на боновете трябваше да се подпишеш в долния ляв ъгъл, а после на корекомската каса в долния десен потвърждавайки, че си същият човек, а не си ги дал на някого.

 33. 33 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#24:"The Dark Prince Of Bankya"] защото нямаше право на частна инициатива,[/quote]

  Това е безопорна точка! При соца частната инициатива беше в несравнимо по-добро положение от сега.

  Не може да се каже кога се е живяло по-добре, гледайки собствения живот, прави се преценка по позициите на страната като цяло и на народа като цяло. Това, че някой тогава е живял много по-добре от сега или обратно, не означава, че за болшинството е така. Аз сега живея много по-нашироко от тогава, но никога няма да си изкривя езика да кажа, че сега държавата е по-добре, напратив, много по-зле е от преди.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 34. 34 Профил на evelin_m
  evelin_m
  Рейтинг: 450 Весело

  Да, хубарви спомени ми навява статията. Лято , море, Дружба, Шведския хотел и корекома тогава, а сега е рецепцията там. 14 дни всяка вечер или шоколадово яйце или тублеронче! А почиващите араби тогава влизаха като в обикновен супер !

 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  [quote#28:"spiegel"]На днешния българин Кореком би му се видял полупразен, евтин магазин с бракувана стока.[/quote]

  Именно! С 2-3 марки и модели евтини касетофони, малко дъвка, малко шоколад, ПЯНА ЗА БРЪСНЕНЕ (предмет на лукса при соца) - ами че всичко това сега го има в кварталния минимаркет!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#31] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Слеф като соц. лагерът беше толкоз силен, защо по дяволите се сгромоляса толкоз безславно в рамките на само три седмици?
  А?

 37. 37 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1761 Весело

  Винаги съм го твърдял - Корекомите в крайна сметка бутнаха каскетите от власт. Защото и най-простия човек нямаше как да не си зададе въпроса - защо прогнилите капиталисти се наслаждават на такива чудни неща, а ние не.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 38. 38 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Това е положението :
  http://www.dw.com/image/0,,16733173_403,00.jpg
  Кат' говорим за соц-а и кореком ,що автора на статията не вметне едно сравнение ,как живееха Унгарци и Сърби по време на соц-а , че там нямаше кореком ,а вносните стоки бяха на всякъде и можеше да си ги купуваш свободно , без ред,чакане и подкупи .
  Всичко ни е уродливо И демокрацията и социализма , ама от уроди толкоз !

 39. 39 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  В СССР също имаше такива магазини, мисля, че бяха "Берьозка". Веднъж от любопитство опитах да вляза в такъв в Рига. Портиерът - с униформа и достолепие на маршал Саветскава саюза - отказа, било само за чужденци. Казах му, че аз съм чужденец. След минута подозрително размишление ме попита откъде съм. България. А-а-а, това не е чужбина - констатира корекомския маршаб.

 40. 40 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  Прекрасна статия
  ПОЗДРАВЛЕНИЯ !!!
  КОГА най-после,българското общество
  ще се пребори за това,подобни ЛЕКЦИИ
  за "ПРЕЛЕСТИТЕ" на СОЦИАЛИЗМА
  ДА СЕ ИЗУЧАВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО
  В УЧИЛИЩАТА.
  В т.нар. "МЕДИИ" подобно четиво
  е АБСУРДНО ДА СЕ ПРОМЪКНЕ
  Което обяснява носталгизма на умишлено
  държаните в невежество хора.

 41. 41 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1467 Любопитно

  https://www.youtube.com/watch?v=84DxeS59zwI

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 42. 42 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#35] от "Norman Granz":

  Става ми много тъжно за хората тогава, като си помисля това - каква мизерия е била за тях недостижима мечта.

 43. 43 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#23] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Подписваше се договор за 3000 долара на месец/в Либия/, от които държавата вземаше 2500 и плащаше 500 долара на работника.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 44. 44 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  [quote#33:"др. Иванов"]При соца частната инициатива беше в несравнимо по-добро положение от сега. [/quote]

  Имаш предвид ателиетата тип LOVIM BRIMKI или ПОСТАВЯМЕ ДЮЗИ НА (еднократни) ЗАПАЛКИ ли? Ти знаеш ли е какво е да ловиш БРИМКИ на дамски чорапи? МИЗЕРИЯ. Знаеш ли какво е да си поставяш ДЮЗА на запалката, вместо да я хвърлиш и си купиш нова? МИЗЕРИЯ. Такова нещо и в африканските бантустани не е имало.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 45. 45 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1114 Весело

  Имам едно питане - що в "берьозките" не се пазарува с рубли?

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 46. 46 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 924 Неутрално

  "...един университетски професор имаше много по-нисък стандарт на живот, примерно, от един строителен работник на обект в чужбина, който с доларчетата, получавани за комадировки, можеше да си позволи непостижими за професора неща, но силно желани от него или от неговото семейство."

  Сега по-различно ли е?

  Това е само един от примерите, илюстриращи идеологизацията на статията, иначе демонстрираща претенция за абсолютна истинност. Да, в по-голямата си част материалът представя нещата вярно, но можеше и без този патос, който много ми напомня за начина на преподаване по времето, когато аз бях ученичка и даскалите бяха длъжни по повод и без да громят загниващия империализъм.
  Авторът можеше да спомене също, например, че имаше черен пазар на валута и по този начин голяма част от хората се сдобиваха все пак с мечтаните корекомски стоки. Друг начин беше да помолиш познат правоимащ да ти купи желаната стока от свое име, а ти да му я платиш в лева. Не оправдавам тогавашната система, но истината трябва да се казва изцяло. Иначе просто заменяме една идеологическа платформа с друга. И народът си остава необразован и ограничен, озлобен и продължаващ да търси вината за жалкото си съществуване у някого другиго.

 47. 47 Профил на staska
  staska
  Рейтинг: 1114 Весело

  До коментар [#36] от "Ф.Нинов":
  [quote#36:"Ф.Нинов"]Слеф като соц. лагерът беше толкоз силен, защо по дяволите се сгромоляса толкоз безславно в рамките на само три седмици? [/quote]
  Той силен, но краченцата му бяха нефели.

  "Този, който търси ангел и следи само за крилата, рискува да се прибере в къщи с гъска."
 48. 48 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Ето тук един много весел и тъжен разказ на Михаил Вешим за магадините в СССР - От пиле мляко.
  "И още един детайл се е запечатал в паметта ми от съветския магазин – не стига, че рафтовете са празни, ами на вратата виси надпис ”Птичие молоко будет в 14 ч.”…"
  http://www.kulturbench.com/wpress/%D0%BE%D1%82-%D0%BF%D0%B8%D0%BB%D0%B5-%D0%BC%D0%BB%D1%8F%D0%BA%D0%BE-%D0%BC%D0%B8%D1%85%D0%B0%D0%B8%D0%BB-%D0%B2%D0%B5%D1%88%D0%B8%D0%BC/

 49. 49 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 830 Любопитно

  До коментар [#8] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":
  1. Откъде няколко хиляди долара за обикновения човек?
  2. Изнасяхме главно за страните от СИВ - Москва беше разпределила между тях кой какво да произвежда - неща, напълно неконкурентноспособни на световния пазар.
  3. Нямало безработица - затова имаше "те ме лъжат, че ми плащат, аз ги лъжа, че работя".
  4. Много спокойно беше, особено за тия, хвърлени в социалистическите концентрационни лагери, за тия, на които всичко беше отнето, по време на Възродителния процес също беше много спокойно.
  5. Нямало мутри - е, имахме си член първи и партийна номенклатура, хванала всички за гушата.
  6. Добре, че спомена Алексей Петров и Бойко Борисов - виден пример до какво води социалистическата концепция за възпитание на многостранно развита личност, и двамата са продукт именно на социализма.
  7. Хората работеха и се развиваха? Не, хората работеха и вегетираха.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 50. 50 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  Значи сравнения Царство България -> НРБ -> РБ не са много уместни.
  Ако искате да сравнявате ябълки с ябълки трябва да сравнявате ГДР с ФРГ.... и чак тогаз може да дойдете до читави резултати.

 51. 51 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  [quote#3:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]За измама се лежеше в затвор. Съдиите бяха по-малко, но престъпниците бяха в затворите![/quote]

  Голям майтап си! Половината е вярно, но другата - не!
  В затвор лежаха и съвсем невинни хора!
  Например за виц, разказан пред "приятел" - ушев.
  Или несъгласни с "най-правата линия на света" - тази на партията. Грешка - с главна буква - Партията!!!
  И дори и без тези причини - ей така, защото не си симпатичен
  на съседите - "топят те" и после обясни за сестрата, дето я нямаш!
  Най малко се лежеше за измама. Ако това беше истина, то цялото Политбюро, ЦК и много "водещи"другари трябваше да са в затвора. Защото се мамеше целодневно и ежечасно колко хубаво живеем и колко сме щастливи!!!!!!!!!!!!!!!

 52. 52 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#30] от "Norman Granz":
  [quote#30:"Norman Granz"]По-скоро жените и/или любовниците им, [/quote]Женорята бяха зад щанда. Но управителите си бяха мъже, агенти или сътрудници.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 53. 53 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Чудесно го е описал човека, имаше период в който освен долари се пазаруваше и с хартийки наречени бонове

 54. 54 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#33] от "др. Иванов":

  "...При соца частната инициатива беше в несравнимо по-добро положение от сега. "

  ЕТО ТОВА Е ОТКРОВЕНА ЛЪЖА!!!!!
  Лъжа и манипулация, предназначена за тези, които не са живяли по него време.
  При социализма частната инициатива в България беше категорично забранена.
  Чак през януари 1989 г. беше публикуван указ 56, с който Живков се опита да се задържи на власт, като разреши частни фирми, управлявани от държавата.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 55. 55 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#18] от "Norman Granz":


  До коментар [#19] от "Norman Granz":

  А верно ли си виждал препарирана змия? А препарирана муха? А спиртосан бухал?

 56. 56 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3419 Неутрално

  [quote#33:"др. Иванов"]При соца частната инициатива беше в несравнимо по-добро положение от сега. [/quote]
  Чак такова БЕЗОЧИЕ и БЕЗСРАМИЕ
  не очаквах,че ще срещна
  Аллоооуууу,
  Тавариш,
  За по-младите обяснявам
  При соца ВСЯКА ЧАСТНА ИНИЦИАТИВА
  СЕ ПРЕСЛЕДВАШЕ И НАКАЗВАШЕ
  КАТО П Р Е С Т Ъ П Л Е Н И Е
  Точно така.
  Частната инициатива беше
  П Р Е С Т Ъ П Л Е Н И Е
  Частникът беше
  П Р Е С Т Ъ П Н И К
  Трябва да си много
  БЕЗСРАМЕН и да имаш
  извратено понятие за истината
  за да твърдиш,че
  при соца частната инициатива
  била в "НЕСРАВНИМО" ха-хааааа
  пази Боже,по-добро положение от сега
  Чак такава ГНУСОТИЯ
  не очаквах,че ще прочета
  ГНУС

 57. 57 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":


  [quote#2:"karabastun"]при такава проверка по земята на Корекома във варненския хотел''Черно море'' се търкаляли маса изхвърлени долари...[/quote]
  Смешното беше, че са ничии.
  Милиционерите питаха на кого са, но уви, бяха ничии.

  Кой ще е луд да признае, че ги е купил на "черно".

  Нашите корекоми бяха единственото място на света, на което при море от долари или бонове по пода никой не искаше да ги вземе.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 58. 58 Профил на Columbus
  Columbus
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Поради вечния дефицит в магазините, общественият статут на хората се измерваше с достъпа им до желани стоки. Бях дете, но още помня как в нашия вход от 15 апартамента най-уважавана беше една продавачка в шикозния по онова време магазин Валентина. Във входа си имахме адвокат, лекар, учители, счетоводител, инженери и професор, но за нови обувки всички трепетно се обръщахме към въпросната съседка, която вкиснато ни даваше по някой и друг чифт "изпод щанда". Сега ми се струва даже смешно, но това беше животът на пазаруване "с връзки". Добре, че остана в миналото.

  Imagination is as important as knowledge.
 59. 59 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#24] от "The Dark Prince Of Bankya":

  По времето на Живков имаше ембарго на много български стоки-запада целеше да ни елиминира! Нормално е да се ограничи свободата на някой елементи-агенти- провокатори. Сега средният българин не може да отиде в Америка, а наши санаридници умират за Запада. Колко души умряха в Кербала? През 80-те години частната дейност беше разрешена от части. Сега като имаш пълна свобода - защо не си гледаш Холдингa и акциите , а пишеш във форума?
  При Демокрацията не само шоколадовите яйца, ами и тоалетната хартия изчезна в началото.

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 60. 60 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#3] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Да, 'безплатно' ти беше здравеопазването, защото лекарите с неизплатените си реални заплати ти купуваха марлите и медикаментите за да ти върви безплатно....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 61. 61 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#11] от "koko65bg":

  Не е само за Б-я,за всяка държава е така,чакам момента да видя в който и българите ще узреят че е нужна революция за да се случи нещо тук,кардинална промяна -забрана на ДПС като етническа партия,изчистване на всичко комунистическо,ЛУСТРАЦИЯ,изчистване на с-мите-МВР,СЪД!Избиране мажоритарно на много личности които в момента са на длъжности като гл.прокурор,районни полицай!Действие,а не нови кръгли маси и преговори,и всичко това от правилните хора този път!Трябва радикализация,няма друго нещо което да помогне!

 62. 62 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Весело

  До коментар [#19] от "Norman ": [quote#19:"Norman "]здравеопазването и образованието бяха безплатни- цитат на коментар #3 от “ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн” Верно ли бе [/quote] Нямаше офшорки, кото да източват. БСК-икономиката се държи в офшорни ръце. Стопанските субекти ПЛАЩАХА данъци! от които имаше и за здравеопазване, а не за курема на Пеевски! Да, верно! Болниците бяха държавни, и докторите НЕ КРАДЯХА, не източваха! Нямаше 91% СЕРИОЗНИ ФИНАНСОВИ НАРУшЕНИЯ. Нямаше ЗЛОупотреби за над 130 млн лв само във ВМА. За чистачки, климатик и охрана не се даваше повече, от колкото за лекарства! Хванат ли те да краднеш, отиваш в затвора! Имкаше законност, а не демокрация! Нямаше Пеевски! Успели малди хора! Нямаше КТБ! Само 1991-1996 г от банките бяха източени повече пари то външния дълг към 10.11. 1989г-НАД 10,5 млрд$ Нямаше Квазиданъци като ВЕИ-та по 1 млрд на година! Нямаше офшорки, кото да източват. БСК-икономиката се държи в офшорни ръце. Стопанските субекти ПЛАЩАХА данъци! от които имаше и за здравеопазване, а не за курема на Пеевски!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 63. 63 Профил на analysethis
  analysethis
  Рейтинг: 229 Гневно

  [quote#15:"Pablo Iglesias"]Оказва се, че времето на Живков( с корекоми или без!) са най- добрите години в които българите някога са живеели.[/quote]

  Соца беше такова унижение за човешкото достойнство, каквото и робството в древна Елада и Рим не е. Защото комунистите искаха да притежават не само земите ни, домовете ни, благата от труда ни. Те искаха и душите ни - искаха да сме като зомбита.

  Но дори да оставим тези "глупости", които явно са ти неразбираеми. Да видим как стоят нещата материално:

  Сега с една моя заплата мога да си купя това което баща ми не можеше да си купи годишната си заплата.

 64. 64 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#47] от "staska ‪‎":

  Значи 1989 г. киснах на връзкарска работа в местното плевенско енерго с пет мацки в една стая (от 20 до 30 годишна възраст).
  Имахме швейцарско оборудване - та през месец идваше швейцарски инженер в командировка.
  Мацките се точеха как да го сбарат и да се омъжат за него с цел чупензихаген към Швейцария.
  Единственият му проблем беше, че според тях, швейцарецът бил ужасно грозен.
  - И кво от това! ...викаше една вече омъжена лелка от съседната стая
  - знаете ли какви пастички има там... в Швейцария! ...въздъхваше лелката
  След което аз гълчах колежките рецитирайки "Извора на Белоногата" - това бачкахме по цял ден.

 65. 65 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1467 Любопитно

  socbg.com/category/%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8/corecom

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 66. 66 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#33] от "др. Иванов":


  [quote#33:"др. Иванов"] При соца частната инициатива беше в несравнимо по-добро положение от сега. [/quote]
  Мушморок.
  Никога повече не лъжи толкова нагло в мое присъствие.
  6 месеца имаше следствие срещу мен с обвинение, че работя на частно. Истина беше.
  Късмета ми проработи, защото стопанска милиция НЕ намери закон под чиито удари да попадна. Трябваше поне да съм откраднал материалите, но уви, бях ги купил.
  Загубиха интерес към мен след като доказаха това.
  6 месеца, обаче живях в неизвестност и ходих на разпити периодично. Ту при милиционер от стопанска милиция, ту при ревизор измислен.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 67. 67 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  [quote#29:"analysethis"]Хората които работеха не се развиваха. Развиваха се интригантите, подлеците, безкрупулните. [/quote]

  И най-вече: партийците и доносниците на ДС.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 68. 68 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  [quote#14:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]Имаше български потребителски стоки-лека промишленост-по-качествена от турската. Битова техника-печки и перални-наистина дълготрайни.[/quote]

  Ма наистина си майтапчия! На майка ми Перлата - чисто новичка -
  протече на втория ден - казанът, дълготрайният казан имал дупка от ръжда! Е хайде да ми обясниш, как се намира резервен в гр Варна! Щото и в сервиза нямаше!
  Има някакви изкуфели хорица, които са живели в други държави, а са си мислили, че са в България!

 69. 69 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Да отварям ли темата за валутните аптеки? На Златни пясъци валутната аптека беше до дирекцията и вътре имаше лекарства, които простосмъртните не можеха да си купят отникъде....

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 70. 70 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#43] от "mitko11":

  вероятно е така . въпросът е че лекари и учители също пътуваха. една лада беше 0коло 3000 долара.продаваха и апартаменти с долари и рубли.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 71. 71 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1397 Любопитно

  До коментар [#59] от "Pablo Iglesias":
  По времето на Живков имаше ембарго на много български стоки-запада целеше да ни елиминира!
  ............
  Ау? Коя българска стока можеше да се конкурира със западна, че да има ембарго, понеже капиталистите се страхуват, да не им завземем пазарите?
  Знам, Япония купуваше електрокари от "Балканкар" на поразия.
  Но заради желязото им, отиваха директно след пристигането си за претопяване.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 72. 72 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#68] от "Alexander97":

  не ги ли правеха точно във Варна?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 73. 73 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":
  Присъствал съм на такъв цирк в изложбената зала на Овча купел беше Кореком и преди Нова година, една жена каза че я "обрали", затвориха вратите и пода се покри с "ничии" долари

 74. 74 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  [quote#59:"Pablo Iglesias"]При Демокрацията не само шоколадовите яйца, ами и тоалетната хартия изчезна в началото.[/quote]

  Защото БСП спечели изборите през 1990 г. с ИЗМАМА и ФАЛШИФИКАЦИЯ (с добавяне на около 500 хиляди ФАНТОМНИ гласа) към мижавия си изборен резултат) и безаналоговият съветски гражданин и агент Луканов обяви мораториум върху плащането на външния дълг.

  Не е виновна демокрацията - виновна е червената върхушка, както и за всички останали катастрофи на България през последните 70 години.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 75. 75 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 830 Весело

  До коментар [#62] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":
  Ами защо като било толкова хубаво, България по времето на соца фалира, и то таман 3 пъти?

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 76. 76 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  Добрах се до БДС! за да науча какви са ми правата като клиент-потребител! /какви думички само, а?/.
  Не повярвах на очите си! Най-горе беше написано:
  Забранено за препечатване. Само за вътрешна употреба.
  Т.е. правата на българите съществуваха на книга, на забранени за ползване . ПРАВАТА!!!!

 77. 77 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#36] от "Ф.Нинов":


  [quote#36:"Ф.Нинов"]Слеф като соц. лагерът беше толкоз силен, защо по дяволите се сгромоляса толкоз безславно в рамките на само три седмици? [/quote]

  Стана преврат- висши партийни функционери и ръководители като Горби, се разбраха със Запада да сменят строя и от ръководители -служещи на народа си, те да се превърнат в олигарси. Народът нямаше думата. От народът нищо не зависи.

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 78. 78 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#59] от "Pablo Iglesias": [quote#59:"Pablo Iglesias"] По времето на Живков имаше ембарго на много български стоки-запада целеше да ни елиминира! [/quote] точно така! Целия съветски блоко бе подложен на огромен икономически натиск, като цените на продуктите, които изнася, бяха намалени. Най-видно е това за петрола. Как Рийгън ходил на крака да моли саудитския крал да намали цената на петрола. Ценови натиск надолу е имало и за други стоки. Пазарна, пазарна икономика, но някой решава-кое, колко, кога ще струва!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 79. 79 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#62] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Стига си писал глупости. Я кажи нещо за Георги Найденов, началника на Първо управление на Държавна сигурност, на който беше разрешено да направи ДСО"Тексим"...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 80. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  [quote#59:"Pablo Iglesias"]По времето на Живков имаше ембарго на много български стоки...[/quote]

  Например върху българските телевизори "София 81", за да вървят Филипсите и Сонитата, така ли?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 81. 81 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  До коментар [#8] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":Безработица нямаше само на хартия, мутри и тогава имаше.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 82. 82 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 684 Любопитно

  До коментар [#59] от "Pablo Iglesias":[quote#59:"Pablo Iglesias"]По времето на Живков имаше ембарго на много български стоки-запада целеше да ни елиминира! Нормално е да се ограничи свободата на някой елементи-агенти- провокатори... наши санаридници умират за Запада. Колко души умряха в Кербала?...При Демокрацията не само шоколадовите яйца, ами и тоалетната хартия изчезна в началото.[/quote]Сидеров, тебе не те ли арестуваха бе?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 83. 83 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2256 Неутрално

  До коментар [#77] от "Pablo Iglesias":

  Ами щом толкоз лесно от раз може да смениш строя на десетки държави, значи системата не е била стабилна... поне така биха казали извънземните, безпристрастно наблюдавайки събитията през бинокъл от космоса.

 84. 84 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#62] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  "...Нямаше офшорки, които да източват..."
  Ами, нямаше...Външнотърговските дружества какви бяха? И къде отиде собствеността им след 1989 г.?

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 85. 85 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#63] от "analysethis":


  [quote#63:"analysethis"]Сега с една моя заплата мога да си купя това което баща ми не можеше да си купи годишната си заплата.[/quote]

  Това че ти живееш по- добре от баща си не значи че българите като цяло живеят по -добре . Говорим за българите и България, а не за себе си или за личните си успехи.

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 86. 86 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#76] от "Alexander97": [quote#76:"Alexander97"] Забранено за препечатване. Само за вътрешна употреба.
  Т.е. правата на българите съществуваха на книга, на забранени за ползване . ПРАВАТА!!![/quote] То и сега основни договори, които €С договаря със САЩ са и ще си останата тайна! И такива като теб НИКОГА няма да се доберат до тях! А вЕрвай ми, те с амного по-важни от цитираното от теб преди 10.11.1989

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 87. 87 Профил на analysethis
  analysethis
  Рейтинг: 229 Весело

  [quote#77:"Pablo Iglesias"]Народът нямаше думата. От народът нищо не зависи.[/quote]

  Да! При соца е така. Радвам се, че сам стигна до този извод. Напредваш - продължавай да мислиш. Болезнено е, но мъките си заслужават.

 88. 88 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#80] от "Norman Granz":[quote#80:"Norman Granz"]Например върху българските телевизори "София 81", за да вървят Филипсите и Сонитата, така ли? [/quote]Или върху дековете Финезия, които бяха лицензни на полските Унитра, който пък бяха лицензни на ....

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 89. 89 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 789 Неутрално

  До коментар [#78] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":

  Сега може да разправяш, колко велик е бил тоя соц. режим, и тука ние те слушаме от човещко разбиране, а не за друго.

  Нека сега, само за секунда си представим, как някой подобен на тебе, през 50-те и 60-те, разправя колко добре се живеело в царска България, а сега живота на струва...

 90. 90 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 340 Любопитно

  До коментар [#64] от "Ф.Нинов":


  [quote#64:"Ф.Нинов"]Значи 1989 г. киснах на връзкарска работа в местното плевенско енерго с пет мацки в една стая (от 20 до 30 годишна възраст).
  Имахме швейцарско оборудване - та през месец идваше швейцарски инженер в командировка.
  Мацките се точеха как да го сбарат и да се омъжат за него с цел чупензихаген към Швейцария. [/quote]
  И сега 2015 г. какво се е променило ? Мацките не се точат вече на швейцарци или ти работиш без връзки?

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 91. 91 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  [quote#86:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]И такива като теб НИКОГА няма да се доберат до тях![/quote]

  Що, ти да не би да си ги чел? И да знаеш колко са смъртоносни за европейската цивилизация и - в частност - за старообредното православие?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 92. 92 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#3] от "ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн":


  [quote#3:"ДСБ+Москов фармацевтична МАФИЯ! Реекспорт-300 млн"]Преди 26 години в България се пазаруваше само с левчета и стотинки. , един билет за градски траспорт струваше 6ст, здравеопазването и образованието бяха безплатни, а отоплението и енергията бяха много евтини и общодостъпни!
  Нямаше задръствания, чакаше се за жилище, кола, а в последните години на соц-а и за мнго други елементарни потребителски стоки като тоалетна хартия! Много строителни матРяли се намираха трудно! Нямаше пътивания в чужбина, Нямаше наркотмани, нито масова проституция. За измама се лежеше в затвор. Съдиите бяха по-малко, но престъпниците бяха в затворите![/quote]

  Безплатно здравеопазване и образование? Дрън-дрън. Безплатно е само сиренцето в капана за мишки. Отоплението (ТЕЦ) беше достъпно в големите градове, защото се субсидираше от държавата. С други думи всички плащахме за да могат някои да си го позволят. Най-прекарани бяха малките градове и селата, които можеха само да мечтаят за такова отопление, но плащаха (чрез бюджетните субсидии) без никой да ги пита. Нямаше задръствания защото нямаше коли. И въпреки това, когато имаше по-дълги празници, около София ставаха задръствания. Особено на Витиня, преди да направят магистралата. Циркът с рулата тоалетна хартия увисени около врата са запазена марка за онова време. За жилище се чакаше много - 15-20 години, някъде и повече, някои хора така и не дочакаха. Можеше да се уредиш по-бързо, ако си строител. Или активен борец против фашизма.
  За автомобил се чакаше различно - за Лада до 15 години, за Москвич, Шкода, Вартбург - наполовина. Запорожец - около 6 месеца. Трабантът накрая беше без чакане. Наркомани и проституция имаше, просто никой не говореше за тях, а също така бяха преследвани от мильовците та се криеха. Кокошкарските престъпници лесно ги тикаха в затвора. Едрите престъпници никой не ги закачаше, те бяха в ЦК и Политбюро. Те фалираха държавата 3 пъти, два пъти опитаха да я направят съветска република, сред тях имаше и най-долнопробни крадци и мошеници. Имаше и концлагери, в които вкарваха без съд и присъда. Последните години, под натиска на Запада, ги закриха. Живот за завиждане.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 93. 93 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Частната 'инциатива' при соца беше награждавана със затвор. Аз си спомням ,че бащата на един приятел един ден изчезна и на моя приятел и на мен когато се събирахме приятелските семейства ни казваха ,че е 'в Куба' . Така 3 години беше 'в Куба'. После разбрахме ,че е бил в затвора, защото имал в мазето машина-шприц за мартеници и пластмасови неща, които с частната си незаконна инициатива продавал. Оттогава комунягите наложиха думата 'мръсен частник' която мазно и злобно просъскват и днес когато видят някой к свободен човек не веещ мръсното червено знаме.....
  А иначе спомням си найлоновите торбички с реклама на Milka или Toblerone от Кореком, които бяха повод за завист от съученици и които торбички се носеха по 3-4месеца докато се скъсат на парцаляци. Да не говорим за дънките Rifle , кото бяха символ на свобода от робството на червената връзка и черните шорти...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 94. 94 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3522 Неутрално

  [quote#88:"The Dark Prince Of Bankya"]Или върху дековете Финезия, които бяха лицензни на полските Унитра, който пък бяха лицензни на ...[/quote]

  За Финезия не съм чувал, на Унитра бяха някакъв вид производни на Грундиг.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 95. 95 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 469 Неутрално

  [quote#80:"Norman Granz"]Например върху българските телевизори "София 81", за да вървят Филипсите и Сонитата, така ли[/quote]
  Много хубаво сравнение. Тогава сме можели да правим София 81. Ако сме можели да произвеждаме Филипс или Сони - ОК, но възможностите ни са такива - и тогава и сега. Не можем да произведем нищо хубаво, а искаме да потребяваме само качествени стоки. Е, не става. Въпреки че сега произвеждаме малко качествени хладилници например или стени за катерене, но като цяло сме си некадърници. И свободния пазар не ни помага.

 96. 96 Профил на analysethis
  analysethis
  Рейтинг: 229 Весело

  [quote#85:"Pablo Iglesias"]Това че ти живееш по- добре от баща си не значи че българите като цяло живеят по -добре . Говорим за българите и България, а не за себе си или за личните си успехи.[/quote]

  [quote#15:"Pablo Iglesias"]Оказва се, че времето на Живков( с корекоми или без!) са най- добрите години в които българите някога са живеели.[/quote]

  Човек! Браво - израстна толкова много... само за 60 коментара, стигна сам до извода, че това че наб при Соца ти е било ОК, не означава че и за другите е било така.

 97. 97 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  До коментар [#84] от "mitko11": [quote#84:"mitko11"]Ами, нямаше...Външнотърговските дружества какви бяха? И къде отиде собствеността им след 1989 г.? [/quote] Офшорките не работеха У НАС и не мамеха фискът и гражданите! Великият бизнесмен-Васил Божков-Черепа-преди 10.11.89-ченчаджия. След 10.11.олигарх!
  Дилян Дорон преди преврата е лежал 5 г в затвора за измама, а след преврата става банков директор и едър собственик

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 98. 98 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1467 Неутрално

  [quote#93:"Dr_Doolittle"]Частната 'инциатива' при соца беше награждавана със затвор.[/quote]

  Защото нямаше закон за данъчно облагане на такъв труд.
  Сега не е ли същото? Т.е. ако работиш на черно и не плащаш данъци на държавата, това не се ли наказва със затвор?
  Присмял се хърбел на щърбел.

  Икономиката икономична, светът светски, апокалипсисът апокалиптичен
 99. 99 Профил на Venci Mirchev
  Venci Mirchev
  Рейтинг: 340 Любопитно

  Българите, а не Аз.

  Аз съм тук и там. — Навред. — Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет... Н.В.
 100. 100 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3419 Весело

  [quote#59:"Pablo Iglesias"]По времето на Живков имаше ембарго на много български стоки-запада целеше да ни елиминира! [/quote]
  Ха-хааааааа...
  Я ни разкажи по-подробно за "ЕМБАРГОТО"
  ГОЛЯМО "ЕМБАРГО" ще да е било,
  щом в самата България,хората
  СЕ ИЗБИВАХА ЗА СТОКИ - ВНОС ОТ
  КАПИТАЛИСТИЧЕСКИЯ СВЯТ
  гнусливо пренебрегващи тогавашното
  българско соц-производство

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK