Читателски Дневник: В памет на децата, загинали в "Индиго" преди 14 години

Архив: Панихида за 10-ата годишнина от трагедията в дискотека "Индиго"

© Красимир Юскеселиев

Архив: Панихида за 10-ата годишнина от трагедията в дискотека "Индиго"Днес, на 21 декември, се навършват 14 години от трагедията при дискотека "Индиго" в София, при която загинаха 7 деца и 12 бяха ранени. Тогава по повод последния учебен ден преди зимната ваканция в заведението се провежда коледно парти за деца от 12 до 18 години. На стълбите става блъсканица и се стига до жертви.

Делото по случая се точеше в продължение на 7 години, тъй като няколко пъти беше прекратявано и започвано отначало. През 2008 г. беше произнесена окончателната присъда -  глоби от по 800 лв. за охранителите Георги Василев и Анри Силаги, три месеца затвор с три години изпитателен срок и 1500 лв. глоба за бившия шеф на несъществуващия вече Държавна агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски и глоба от 3000 лв. за управителя на дискотеката Ангел Николов.

Публикуваме читателското мнение на Давид Кюранов по повода. Акцентите са на редакцията. 

Неудобно ни е. Неудобно ни е, хората, дето по някакъв начин ни пука за другите, ни е неудобно, че не сме успели да направим нещо повече. Неудобно ни е, че се сещаме за това само, когато му дойде денят, точно както и медиите. Неудобно ни е, че не сме създали достатъчно добре работеща система, която да може да овъзмезди фаталната грешка, немарливостта, глупостта, довели до смъртта на 7 деца.


С годините някои от нас са се борили за превенция, и много е постигнато с регулацията на допускането на деца в заведенията, както и с регулацията на самите места. И това е хубаво. И е важно.
Но има още нещо. Има нещо, да го наречем "обществена съвест" или "съзнание", или, защо пък не "обществена душа", ако щете. Това, което усещаме не с главите си, когато си мислим "Ние живеем в България". Това което кара хората да казват, че в български съд или болница по-добре да не влизаш, че не се знае дали ще излезеш. Това, което ни казва, че КТБ е пладнешки обир, а ние стоим и гледаме, докато ни крадат парите. И какво ли още не, в посока "То това държава ли е…" Да, разбира се, в много отношения тя е. И е много по-добре за човешки живот от други възможности, нека не забравяме това.


Но нека не забравяме също, че онова, дето го нарекохме "обществена душа" не спи, усеща, че го заливат с поредната и поредната несправедливост. Може в някои случаи дори да не е така. Но много от нас вече отдавна не вярваме.


Да остане ненаказана смъртта на седем български деца, е престъпление, в което участваме всички. "Къв е тоя, дето ша ми говори така ве?" можем да си кажем, обаче това е, извинете, само защото този, дето ще го каже, не е засегнат от ситуацията лично. Или пък е такъв, дето му пука, но не е направил нищо, защото до голяма степен се чувства безсилен – а то как да не се чувстваш така, като виждаш как около тебе се случват несправедливости, и ти очакваш наказания, щото нали сме "правова държава" и има "върховенство на закона". Ама вече май не вярваме в това, а?


Защото и този път, дори когато става дума за загинали деца, за Бога, системата ни е показала – ние спазихме закона, и отсъдихме според него. Научих за точните присъди и не ми се цитират – обидно е.


Скъпи юристи, вие сте за това – да можете да намерите начин да има справедливо наказание в рамките на закона. Нали все ни разказвате, че България имала чудесни закони, само дето никой не ги спазвал? Ами чудесно, скъпи съдии по делото "Индиго" – как спите вие, като знаете, че не сте могли да зачетете паметта на седем български деца, които очевидно не са били вашите, като накажете виновните с наказание, съответстващо на простъпката им? Да, сигурен съм, че хората от "Индиго" най-малко са искали нещо подобно да се случи. Но не са го предотвратили. И следва да си понесат отговорността, че не са разбрали, че са отговорни за клиентите си. И то не тая отговорност, с "присъдите", които са получили.


Не казвам "разпнете ги". Питам се само дали глобите, наложени на охранители и собственици и трите месеца затвор с тригодишен изпитателен срок за Цвятко Барчовски дават възможност на тези хора да смятат, че това съответства на случилото се. А ако бяха техните деца? Тези шест момиченца и едно момче си отидох съвсем наистина, съвсем незаслужено. Не бива да забравяме това. И не бива да забравяме тях. Светла им памет.


Моля за прошка техните близки за това, че отново говорим за тази тема и ги връщаме към болката. Но на мен ми се иска да можем да не забравяме толкова лесно тези, които сме загубили, особено, когато е по наша вина. Защото така ще можем по-добре да се погрижим за себе си и за тези, които са все още тук.


Когато някой остава безименен, е по-лесно да го забравиш. Почивайте в мир


Виктория, Елена, Кристина, Любомира, Мадлена, Цветелина и Димитър.


Дали всеки от нас няма поне по един познат, който носи някое от техните имена? Често казваме: "Не помня имена" или "не помня лица". А на мен ми се ще да помним хората. Защото, когато си отидат, ние твърде бързо ги за(б)равяме в гробищата – местата, които също сме забравили, защото не искаме да ги виждаме, защото са страшни, защото не ги разбираме, защото там окончателно заравяме не спомена за близките си, които сме загубили – това си го пазим съкровено – но заравяме окончателно грижата за тях. То кво има да се грижиш за умрелите, нали са си умрели? Важна е грижата, да излезем от себе си, да покажем, че ни пука и за някого другиго, било то и някой, когото вече няма да видим. Защото грижата е един от основните начини, по които се научаваме, че сме способни да направим нещо, да помогнем, а не да се чувстнваме безсилни.


И нека опитаме полека да не си казваме "Не можем да направим нищо", и да си отпиваме от питието, барем позабравим безсилието си. Много хора показват, че в България наистина можеш да правиш нещо истинско, можеш да се бориш с несправедливостта в рамките на закона, и да победиш. Не съм от тях (засега) и им се възхищавам. Това, което правят е трудно и е неблагодарно. Но е грижа за себе си, която може да се окаже по-важна от това да гласуваме за партия Х, за да си запазим или получим службата, или, по-простичко, 30-40-50 лв. Защото "обществената душа" вътре в нас не спи и знае, че нещо не е наред. Нека си покажем, че можем да променим това.


Завършвам с приблизителен цитат от "Нощна стража" на сър Тери Пратчет, който тази година също отиде там, където и нашите деца, чакали пред "Индиго" са отишли преди 14 години.


Сержант, защо не звъним със звънчетата и не викаме "Всичко е наред!"?
- А ти смяташ ли, че всичко е наред, младши стражник?

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Беше ужасна трагедия. Симптоматична. Мъчно ми е за родителите и близките на тези дечица които не получиха поне справедливост. Чувството сигурно е мъчително.

 2. 2 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Ужасна трагедия, олицетворение на безхаберието и липсата на правосъдие!
  Мир на праха на децата!

 3. 3 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 740 Неутрално

  За съжаление от тази трагедия никой не си извади съответните заключения!
  Нека помълчим и запалим свещички за загиналите дечица,малките ангелчета!

  Tony
 4. 4 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Бог да прости невинните душици.. Дано не се случва никога вече.

  Но, аз никога няма да забравя неадекватната , просташка реакция на малоумниа идол мишо шамара на следващия ден.. Позорно напусна студиото след скандал..
  И разбира се още по-малоумната общественост го направи ИДОЛ на хиляди деца, вместо да го изхвърли от обществени и телвзизионни прояви след това му отношение.
  Днес тази нискочела душица си намери достойното място в обществото - кара трок (камион) в САЩ.

  Възпитавайки общество с подобни идоли, за съжаление се стига и до подобни трагедии и нищонезанчещи съдебни решения..

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7957 Неутрално

  Бог да ги прости дечицата. Думите са излишни.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8723 Неутрално

  Бог да прости малките душици.

 7. 7 Профил на shemet
  shemet
  Рейтинг: 473 Неутрално

  14 години след трагедията обществото ни упорито си затваря очите за най страшния факт от нея, а именно, че в "Индиго" онази вечер деца причиниха смъртта на други деца.
  Нито заледените стълби, нито неизпълнените ангажименти на охраната са причената децата да се блъскат и да бъдат притиснати до смърт, просто вероятността е нищожна.
  Всеки, който е ходил на места, където се събират много хора е ставал свидетел как някой безпричинно, просто за собствено удоволствие, блъска и ръга напред, за да му е кеф на него. Виждали сме го многократно и в училище и на стадиона и на концерт и къде ли не, когато става въпрос да се влезе или излезе някъде. Някой просто няма търпение...
  И това коства живота на невинни деца.
  Да се търси вината в институциите в този случай е широко затваряне на очите.
  Вероятно някой психолог би могъл да го обясни по- добре от мен, но мисля че това трескаво търсене на виновник в лицето на собственика на заведението, охраната, институциите се дължи на нежеланието да признаем пред себе си че сме оставили възпитанието на децата си на масовата култура или казано по просто на "улицата", последиците от което не закъсняват. Признаването на този факт влече след себе си и вината ни, а това не ни харесва. По добре друг да е виновен, примерно някоя институция.
  И така до безкрай, защото причините за тази трагедия се корени във възпитанието на децата ни или по скоро нежеланието да ги възпитаваме. Оставяме това задължение на друг- детската градина, училището и се чудим после защо децата стават агресивни и нежелаещи да ни чуят.
  Помислете в "Индиго" преди 14 години деца убиха деца с абсолютно безотговорното си поведение.
  И за това ли е виновен съда или някоя институция

  shemet
 8. 8 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Едни деца блъскаха други деца.
  Безотговорни, агресивни и арогантни копи-пейст на майките и бащите си.
  Това е средата в който оцеляваме.
  Разбира се, че безумната организация, охрана и случители на този клуб имат вина, но.. и те са следствие на кримналната държава и дивашкото ни общество.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK