Заличените

Заличените

© Надежда Чипева, Капитал"Дневник" публикува писмото на Огнян Антов от Варна със съкращения:


Представете си, че играете карти, четирима сте. Докато всеки играе по правилата, всичко е наред – печели се и се губи. Обаче единият отбор на всяка цена иска да спечели и започва да променя правилата според ситуацията. Как мислите завършва тази игра? Завършва с бой. Двата отбора неизменно се сбиват. Ако не става въпрос за игра на карти - или единият отбор сваля другия след протести и гражданско неподчинение, или другият надделява и орязва гражданските права и свободи.


При игра, както и изобщо, културният човек спазва правилата. Прави го заради справедливостта. Така се държи и в обществото и понякога понася рани от дебеловратост (не само от дебелоочие).
Ето, аз от 20 години насам, от 90-те, участвам в правенето на избори. От толкова време неизменно агитирам да се гласува. Повтарям: поне иди, пък за когото щеш... понеже... тъй като... защото... - През годините съм ползвал всички възможни доводи и способи. И по правило успявам да размърдам някого.


И ето, днес ме принуждават задължително да гласувам.


Да, обаче аз съм свободолюбив по натура и по самочувствие. Аз доброволно, просветено и свято съм спазвал правилата досега – за едната съвест и обща справедливост. Сега вече моят граждански дълг се преобръща: не трябва да ги спазвам. Повтарям: не спазвам правилата, тъкмо заради справедливостта.


Много е лесно за обяснение. Монетата винаги има две страни. Зависи кой я търкаля и ти какъв му се падаш.


Но, да кажем, оставете ме мен, знам какво ще направя: ще спра да гласувам, докато това е в сила (а така и ще тествам системата, както казват охранителите и пожарникарите); естествено ще започна да обяснявам наляво и надясно защо вече не гласувам; естествено ще си спестя и периодичните гражданско-образователни сказки. Обаче кое е обидното тук?


Заличаването. Ако не гласуваш, заличават те от списъците.


Това е като с бившия съпруг след развода – жената или майка й го изрязва от всички семейни снимки, сватбени снимки, от всички спомени. Или по модерному: разприятеляват се от всички социални мрежи и единият спира да съществува в живота на другия. Може би е смешно?


И така - повече от 20 години участвам в избори и агитирам да се гласува. Точно мен ли ще заличите от избирателните списъци? То си е чиста проба погребване приживе. Гражданско.


Има обаче нещо, което е добре да се подчертае: културният човек, който спазва правилата, не прощава несправедливостта. А може и да я опише, защото е културен.


Един пример - такъв човек във време оно просто казал: който копае гроб другиму, сам пада в него. И хоп, до ден днешен го помним. Даже и министър-председателите са го чували (всяко правило си има и изключения).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Писмото на Огнян Антов е супер. Правдиво и написано с достойнство.

 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2929 Неутрално

  От лютите клетви и закани не се разбира най-важното - ще гласува ли господина Антов или няма.

 3. 3 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  Задължителното гласуване ще има обратния ефект.Вместо да накарат хората да гласуват ,ще ги заличават от списъците. Така вместо да се намали ще се увеличи тежестта на купения и корпоративния вот. Няма ли кой да го обясни на милиционерите? Или те точно това искат?

 4. 4 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Не е нужно винаги човек да е напук на Системата.
  И когато Системата печели от негласуващите и сега когато Системата иска и реши(под натиск от "улицата" да се гласува задължително.
  Друг е и стои въпросът, че Системата се напъна и роди едно недоносче, преправяйки за пореден път безпринципно ИК, в угода по скоро на Системата от колкото на тези заради , която тя съществува.

  п.п. Лично аз съм за задължителното гласуване, до въвеждането на електронното такова.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 5. 5 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Най-голямата беда на българските избори е, че дори при незадължително гласуване, ако има голям процент на гласували и спечелят наистина честни и почтени кандидати, има едни лоши чичковци и страхливи и продажни лелички, които в крайния протокол за резултатите ще напишат това, което им кажат едни други лоши чичковци. Прозрачността на изборния процес у нас е доста съмнителна и върху нея трябва да се работи.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 6. 6 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Нещо не разбрах. Ти си за карането с предпазен колан и непил, но като става задължително, ти като свободолюбив човек почваш да пиеш и караш..............
  Логиката ти куца човек. Реално ти не си го отнесъл, отнасят го хората в чужбина в по- малки населени места.
  Българите сме тежки егоцентрици. Не случайно студентите ни в България масово не гласуват.

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  До коментар [#5] от "Je suis Haskovo":

  Имаше предложение на РБ за общински преброителни центрове , но мнозинството ГЕРБ, ДПС,БСП не го приеха.

 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Ей ама от хипари бе.

  Дневник, дайте трибуна и на някой човек дето ходи по земята и мисли с главата.

 9. 9 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#7:"hodounski"]Имаше предложение на РБ за общински преброителни центрове , но мнозинството ГЕРБ, ДПС,БСП не го приеха. [/quote]

  Именно.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 10. 10 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#5] от "Je suis Haskovo":

  Ретроспективно погледнато - висока избирателна активност в БГ има САМО КОГАТО СЕ ПОЯВИ СПАСИТЕЛ.

  Костов, Царо, Борисов. Погледни статистиката! Българина е сеирджия, бързо му омръзва.

  Следващия път когато ще имаме висока активност, ще е НЕ КОГАТО СА СЕ ПОЯВИЛИ ЧИТАВИ КАНДИДАТИ, а КОГАТО СЕ Е ПОЯВИЛ НОВ СЕИР, Т.Е. някой на когото да "верваме" и да ни спасява

 11. 11 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Поздравления и адмирации за достойната гражданска позиция на автора и за неговата човешка смелост да напише тази статия! По-ясно и по-просто не може да каже каквото и да е било по въпроса. Искрено се надявам, че хората с мисленето на автора ще стават все повече в България. Ясната и достойна гражданска позиция на автора на статията няма нищо общо с шикалкавенето и отказът да се заеме гражданска позиция на доц. таков, който, въпреки , че в качеството си на юрист отлично знае, че въвеждането на задължителното гласуване е противоконституционно, отказва да го заяви гласно и публично.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 12. 12 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 405 Неутрално

  [quote#10:"niakoi_si"]Костов, Царо, Борисов. Погледни статистиката! Българина е сеирджия, бързо му омръзва. [/quote]
  Наред е Слави Трифонов.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 13. 13 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 405 Неутрално

  [quote#11:"Логика"]шикалкавенето и отказът да се заеме гражданска позиция на доц. таков, който, въпреки , че в качеството си на юрист отлично знае, че въвеждането на задължителното гласуване е противоконституционно, отказва да го заяви гласно и публично. [/quote]
  Навремето покойният Соколов правеше алабалалистики, че правото да гласуваш е различно от задължението да избираш... Или май обратно беше?

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Чл. 42. (1) Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа."Имат право.Точка.Не пише никъде,за задължение и за заличаване.Приетия от милиционерите и патриоти изборен закон ще бъде ударен тук от КС.

 15. 15 Профил на l1
  l1
  Рейтинг: 531 Неутрално

  харесва ви или не гроб си отива рано или късно палачинката се обръща и тези на които електорат не им трябва, понеже матряла е лош, а америка ги е научила как се печелят избори без електорат, си мислят че това е "демокрация" е не е ...и матряла ще ви ГО покаже...

 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#13] от "je suis Panama": Ми то си има отделна дисциплина, която изучава тези неща и тя се нарича "Конституционно право" и се изучава в 1ви курс на ЮФ, а не в 1ви курс на инженерните специалност, ветеринарна/ хуманна медицина,филология, педагогия и т.н. Именно тя казва, че избирателното право в България е право, а не задължение и това е прогласено в най-висшият ни закон- българската Конституция.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#13] от "je suis Panama": "...Нашата правна теория и законодателство още от Търновската конституция до наши дни (с редки изключения в периода след І св. война до 1934 г.) възприема, че избирателното право е класическо субективно право – една призната правна възможност, която избирателите могат да осъществят, но могат и да не осъществят. Дадено им е право да преценяват, дали да гласуват или да не гласуват. У нас няма задължително гласуване. Избирателното право е чисто право, но не и задължение. .."
  http://www.bg-pravo.com/2012/09/3_24.html

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 18. 18 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#4:"нуцо"]Не е нужно винаги човек да е напук на Системата. [/quote]Когато правото се превръща в безправие, съпротивата е задължителна. За това един юрист и преподавател като таков няма право да се крие зад извинения, а е длъжен да обяви публично и гласно своята позиция.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 19. 19 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И милион минуса да ми сложите, във всички юф на България се изучава цитатът от лекции по конституционно право, публикуван в мой коментар № 17. Минусите ви не му правят абсолютно нищо- нито го оборват, нито го променят Вие си му пишете минуси, но точно този материал в този му вид се учи от студентите -юристи, а вашите партии пият по чаша студена вода

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 20. 20 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 405 Неутрално

  [quote#16:"Логика"]Ми то си има отделна дисциплина, която изучава тези неща и тя се нарича "Конституционно право" и се изучава в 1ви курс на ЮФ, а не в 1ви курс на инженерните специалност, ветеринарна/ хуманна медицина,филология, педагогия и т.н. [/quote]
  Конституцията е публикувана и всеки от горецитираните категории граждани (инженерните специалност, ветеринарна/ хуманна медицина,филология, педагогия и т.н. ) със среден коефициент на интелигентност винаги ще си направи логическият извод, че едно право е право, което може да се упражни, но може и да не се упражни...

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 21. 21 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1453 Неутрално

  Напълно споделям написаното от г-н Антов.
  Няма как да одобря превръщането на мое право в задължение, като освен всичко друго, това е противоконституционно.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 22. 22 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 405 Неутрално

  Идеята на Йордан Соколоов творчески развита след смъртта му:  „Чл. 42. (1) Гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа.“

  Това казва Конституцията – да видяхте някъде думата „гласуват“? Не, думата е „избират“ – това имат право гражданите, да избират.

  Между гласуване и избиране няма знак за равенство. Това не е едно и също нещо, това са две различни неща. За да избираш, трябва да гласуваш. Но не винаги когато гласуваш, непременно избираш. Могат да те задължат да гласуваш – но ако ти не искаш да ги избираш, пускаш бяла бюлетина (каквато има в страни със задължително гласуване) или просто не отбелязваш нищо на бюлетината. Така едновременно си изпълнил задължението да гласуваш и си осъществил правото си да избираш или да не избираш.

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#22] от "je suis Panama":"...Между гласуване и избиране няма знак за равенство.." Това е пълна глупост и защо е глупост, се обяснява именно в дисциплината "Конституционно право". Посетете лекции по тази дисциплина в СУ, питайте лектора за всичко, което не Ви е ясно и тогава пак пишете- може да сте си ревизирал позицията. Не знаете какво е лично неотменимо индивидуално субективно право- без да знаете какво е това, не можете да разсъждавате по- нататък в юридически аспект...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Досега гласувах доброволно и неплатено,а по съвест на всички избори.
  Сега смятам да се откажа от гласуване,защото съм свободен човек!

  Tony
 25. 25 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 405 Неутрално

  До коментар [#24] от "Free person":

  И аз така

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 26. 26 Профил на Доналд Радев
  Доналд Радев
  Рейтинг: 405 Весело

  [quote#23:"Логика"]Не знаете какво е лично неотменимо индивидуално субективно право- без да знаете какво е това, не можете да разсъждавате по- нататък в юридически аспект... [/quote]
  Ти с мене ли ще спориш или с Йордан Соколов? Или с "Клуб Z":
  http://clubz.bg/36880-glasuvaneto_bilo_pravo_po_konstituciq_ne_ne_e

  какво съм го казал, вече съм го рекол по-горе:
  [quote#20:"je suis Panama"]едно право е право, което може да се упражни, но може и да не се упражни... [/quote]

  "Америка преди всичко" означава "Майната му на останалия свят"
 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#26] от "je suis Panama": И йордан соколов, и доиц. таков са имали меко казано, твърде екзотични идеи. Нали и двамата са били огроооомни капацитети- защо не са избрали научна кариера в сферата на конституционното и наказателното право,м? Цивилист като таков ще ми разпространява "приватизация на обвинението", което де факто е реставрация на талионното право в България, а йордан соколов пък ще се заплита в измислени спорове, отдаааавна решени от българската правна теория- от има -няма стотина години...Никога не е късно човек да стане за резил- и на млади, и на дърти години...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#22:"je suis Panama"]Но не винаги когато гласуваш, непременно избираш. [/quote]Това е основата на политическата демагогия на йордан соколов. По същество- това е извращение на правната теория. ВИНАГИ, когато гласуваш, избираш- на това и се основават избирателните права! Гласуването с недействителна бюлетина СЪЩО Е И ПОЛИТИЧЕСКИ ИЗБОР НА ГРАЖДАНИНА, И УПРАЖНЯВАНЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ МУ ПРАВА, И РЕАЛИЗИРАНЕ НА ИЗБОР- ДА СЕ ГЛАСУВА С НЕДЕЙСТВИТЕЛЕН ГЛАС, КОЙТО НЯМА ДА БЪДЕ ПРИБАВЕН КЪМ КОЯТО И ДА Е ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 29. 29 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#22:"je suis Panama"]Могат да те задължат да гласуваш – но ако ти не искаш да ги избираш, пускаш бяла бюлетина [/quote]И? След като ЗАКОНЪТ казва, че тази бюлетина е действителна и отива за увеличаване на гласовете на големите партии, това съответства ли на волята на избирателя, който я пуска? НЕ! Това означава, че избирателят лъже сам себе си- уж осъзнатата му политическа воля е да НЕ гласува за никоя партия, а пък гласа му отива за увеличаване на гласовете не само на една, а на всички големи партии!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8418 Неутрално

  Гласуването е право, аправат всеки сам определя ще ползва ли или не.Но се чудя, толкова ли не ни интересува съдбата нашата, на семейството ни и на България, че разрашаваме нашия глас и на всички негласували да се разпределят на ДПС, Атака или АБВ / примерно/. Т.е на партии, за които не бихме гласували.

 31. 31 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 990 Неутрално

  [quote#15:"l1"]харесва ви или не гроб си отива рано или късно палачинката се обръща и тези на които електорат не им трябва, понеже матряла е лош, а америка ги е научила как се печелят избори без електорат, си мислят че това е "демокрация" е не е ...и матряла ще ви ГО покаже... [/quote]
  Е, и каква е алтернативата на ГЕРБ? Комбинация БСП-ДПС. Ами те и в комбина не могат да изместят ГЕРБ. На мен ми е ясно, че ГЕРБ и те са пълни с бивши ченгета, но поне са по-малкото зло. Така че, палачинката няма да се обърне - взети са мерки, да не се обърне на московската страна.

 32. 32 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Ще използвам стила на автора.

  Представете си, че играете карти, четирима сте. Докато всеки играе по правилата, всичко е наред – печели се и се губи. ОБАЧЕ ВЕЧЕ 20 ГОДИНИ ЧАСТ ОТ ЧЕТВОРКАТА НЕ ИГРАЕ ПО ПРАВИЛАТА!!! Те купуват избори, насилват етнически малцинства да гласуват в тяхна полза, "бизнесмени" заплашват служителите си да гласуват за тях и т.н. и т.н.
  Е тогава какво, останалите играчи да продължават да играят по тези компрометирани правила ли. НЕЕЕЕ!!! Не другари комунисти!!! Знаем кой написа тези правила и 20 години за кого работеха!!! Нееее, стига ви толкоз!!!

 33. 33 Профил на Bolyara
  Bolyara
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До кога лаещите ще се срещат най-често само сред кибиците ....?!!
  Когато беше ''право'', всеки по собствен аршин се разполагаше. После, все другият му виновен. Стана ''задължително'', нарушавали му се човешките права на избор, свободийте му и се отнемала възможността за оправдание и скимуцане.

 34. 34 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Ще чакам да предложат мешана скара, салата и бира на дълга маса при урната и тогава ...............
  Плашат матряла с разкарвания за записване отписване, някои ще се вържат но някой не.
  Преди време щяха да връщат от границите които не си плащали здравните осигуровки и сега подобно сламено плашило.

 35. 35 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8992 Неутрално

  Подкрепям написаното писмо от г-н Антов.

 36. 36 Профил на mockingjay
  mockingjay
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И аз няма да гласувам, не и докато ГЕРБ извива ръцете на хората с безмислени глупости. Цялата държава прилича на детска градина - ако не ми дадеш играчката си (гласа си) ще ти я взема насила и ще я счупя(ще те залича). Ами няма проблем - взимайте си и куклите, и парцалите! Мислех,че сте стигнали дъното, но явно под парламента е бездънна черна дупка.

 37. 37 Профил на elovdol
  elovdol
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Аз тази държава отдавна съм я заличил .

 38. 38 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1532 Неутрално

  Откровените опити на ГЕРБ за рекомунизация дърпат България напред към... миналото.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 39. 39 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 872 Неутрално

  Тоест влизаш в играта с чуждите правила. Което те и целяха. После да няма вой, защо има само една партия.

 40. 40 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  "Заличаването. Ако не гласуваш, заличават те от списъците."

  Не смятам, че е голяма драма!
  Ако си смените адресната регистарция ви заличават в един списък и се появявате в друг...

  I Want To Believe
 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  [quote#40:"2.50"]Не смятам, че е голяма драма! [/quote]
  Въпрос на принцип.
  Лошото е, че ГЕРБ го правят по много специален начин - ЦЕЛЯТ ДА ТЕ ОТВРАТЯТ!
  Да те отвратят че си гражданин на тази страна.

 42. 42 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  [quote#41:"historama"]ЦЕЛЯТ ДА ТЕ ОТВРАТЯТ!
  Да те отвратят че си гражданин на тази страна.
  [/quote]
  Не си ли дават сметка, че отвратените стават все повече?
  Аз пък, напук на тях, ще гласувам! И то не от страх, че ще ме заличат. А защото винаги съм гласувала, и ще продължа да го правя. Ще гласувам против олигархично-мафиотско-путинистко-ердоганско-мутренско-комунистическо-банкянското управление! Винаги, на всички избори!

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3325 Неутрално

  Заличаването не е толкова ГЕРБерско, колкото мръсна цецовщина. Той е най-неприятния човек в целия ГЕРБ.

 44. 44 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 559 Неутрално

  По-добре да гласуваме, отколкото да не гласуваме. И в двата случая ще сме прецани, но поне ще ги затрудним в манипулациите. Иначе ще им е много лесно.

 45. 45 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Бе хора, аз не съм в час. Ще каже ли някой какво гласувате и кога? Има ли наказание за негласувалите?

 46. 46 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#45] от "half_truth": Наказанието е ходене на Богородица по мъките.

 47. 47 Профил на just
  just
  Рейтинг: 531 Неутрално

  В България не е важно кой и как е гласувал, важно е кой
  ПРЕБРОЯВА гласовете. Всички избори са тотално фалшифицирани
  в полза на една столетна партия и руските и "патриотични"
  издънки. Единствено преброяване с директно участие на ЕС може да даде ясна представа за това за кого реално се гласува в БГ.
  Хайде да се обзаложим че такова няма да се позволи.

 48. 48 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Не разбирате ли, че всеки глас носи 11 лв. Ако гласуват задължително - това са 6 млн. гласове или 66 млн. лв.

  Обратно, ако не е задължително 3 млн. гласове - това са 33 млн. лв.

  Ако не ви е ясно защо е задължителното гласуване - продължавайте да си пишете каквото искате.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK