За Истанбулската конвенция: позиция отляво

За Истанбулската конвенция: позиция отляво

© Юлия ЛазароваСкандалът около Истанбулската конвенция разкри тревожна тенденция в българското общество. Под претенцията, че са срещу насилието над жени и деца, противниците на споразумението се застъпват за "традиционните семейни ценности", макар и сред тях неминуемо да е традиционно подчинената позиция на жените и децата.


Зад "традиционния морал" застана и така наречената левица, представлявана от БСП – партия, която отново предава собствената си история и егалитарните ценности на левите движения по света и у нас.


С настоящия текст, който, вярваме, представя мнението на широк кръг леви хора, ние се разграничаваме от такава позиция. Заставаме в подкрепа на Истанбулската конвенция и настояваме тя да се ратифицира като първа стъпка към сериозен обществен дебат за необходимите дълбоки структурни реформи, които да изкоренят причините за насилието и неравенството.
Противопоставяме се на коментарите, че скандалът около конвенцията е просто "прах в очите". Случващото се е израз на тлеещ обществен конфликт, който само беше изведен наяве. И въпреки че партии, медии и анализатори внушават наличието на обществен консенсус против международното споразумение, такова единомислие е далеч от реалността.


Днес Истанбулската конвенция се оказва въпрос на живот и смърт за цялото българско общество, страдащо под ударите на ежедневно икономическо насилие, престъпност и междучовешка озверялост. Такъв въпрос изисква ангажиране с дебат, в който домашното насилие се разглежда като част от по-широки системни проблеми, които, оставени на самотек, могат да удавят обществото в реки от кръв.


Истанбулската конвенция в българския контекст


Свръхреакцията към конвенцията е израз на сериозен идеен сблъсък в българското общество, на дълбоки процеси, наследени от така наречения преход.


В този контекст преводът на изрази и понятия не е езиково и правно упражнение, а е проблем със сериозен политически залог, който ни поставя пред непреодолима пропаст.


От едната страна застават хора с либерални и прогресивни виждания, активисти и правозащитни организации. За нас терминът "джендър" е оръжие в борбата за справедливо демократично общество. От другата страна е удобният за политическата класа консерватизъм и неотрадиционализъм, най-присъщ на крайнодесните в управляващата коалиция.


С огромен арсенал от конспиративни теории и достъп до медии с национално покритие те успешно карат мнозина да се чувстват обсадени от външна заплаха за тяхната сигурност и идентичност. Подобен похват е добре познат от кампаниите на всенародна омраза към врага при фашистките режими.


За съжаление шокиращо широк спектър от партии, медии и интелектуалци се вписаха безпроблемно в тълкуването на Истанбулската конвенцията като международна конспирация срещу българския народ.


Наред с рояк реакционни десни политически сили в и извън парламента, ужким левите БСП също биха фалшива тревога срещу заплахата за традиционните ценности и запяха в хор с ултранационалистическите и фашистки партии (Европейската комисия срещу расизма и нетолерантността дава това определение за партиите ВМРО-БНД, НФСБ и "Атака" в своя доклад за петия мониторингов цикъл за България от 16 септември 2014 г.), подкрепени от мракобесните послания на Българската православна църква.


В този хор особено силно се чуха гласове на жени с ръководни позиции. Най-проблемно е поведението на Корнелия Нинова, която по тъжна ирония е и първата жена - лидер на БСП, от създаването на партията. Като се застъпва за традиционните ценности, Нинова се позовава на традиция, далечна на собствената ѝ партия, която – без да отричаме тъмните авторитарни страни в миналото ѝ – провежда мащабни реформи за женска еманципация.


Благодарение на тях България изпреварва с десетилетия утвърждаването на социалните, женски и сексуални права на запад. И до днес жените у нас се радват на право на глас, професионална реализация, противозачатъчни средства и аборт. Тяхна е и заслугата за въвеждането на майчински надбавки, детски кухни, градини и ясли, все по-трудно достъпни днес. Тези реформи, постигнати с огромни усилия от работнически и женски движения през двайсети век, поставят икономическото равенство на преден план, но и променят патриархалните норми за ролята на мъжа и жената. Зачеркването на тази история е цинично от страна на Нинова, защото така тя отрича утвърдена модерна традиция, с която българското общество може и трябва да се гордее. Загърбим ли тези постижения под напора на новата консервативна вълна, бързо губим извоюваните права и свободи.


Тази позиция обаче едва ли трябва да ни учудва. БКП формира икономическа номенклатура още по времето на социализма, която под ново име се превърна в олигархия през годините на прехода. Партията столетница спомага сериозно за дискредитацията на лявото и реабилитацията на фашизма, като организира мафиотски структури на местно и национално ниво. Тя често застава редом до реакционни партии срещу реформи, утвърждаващи равенството. Именно БСП прокара плоския данък и други политики, с които дори и най-консервативни десни партии само биха могли да се гордеят.


Насилието не се изкоренява с клетва в традиционни или цивилизационни ценности. Необходимо е да се изкоренят условията, които поддържат неравенствата – икономически и идентичностни.


Защо се учудваме, че в общество, в което човешките отношения са сведени до икономическа транзакция, мъжете се виждат в правото си да третират жените и децата като частна собственост и да упражняват насилие без санкция?


Защо се учудваме, че в такова общество, в което на женското тяло се гледа като на стока, жената не е насърчавана да бъде независима? Нима е странно, че в това общество потребностите на децата остават невидими и те се превръщат или в още едно гърло за хранене, или в средство на родителите си за социална мобилност?


И нима такова общество не поражда възможността малцинствата – етнически и сексуални – да бъдат третирани като втора категория хора, от които се изстисква евтин труд без социална и политическа защита?


За нас изкореняването на тези норми, залегнали дълбоко в капиталистическите и патриархални общества, е единственият път към прекратяването на всяка форма на насилие и експлоатация в дома, на работното място, на улицата. Тази борба не може да бъде спечелена с едно международнo споразумение, но то е важна крачка в правилната посока.


"За" Истанбулската конвенция! И отвъд...


Въвеждането на правни инструменти като Истанбулската конвенция е решителна, но не и последна крачка към значима промяна. Дебатът по нейното приемане въпреки истеричната си понастоящем форма трябва да бъде продължен и доведен до положителен завършек. При синхронизацията на националното законодателство с международното споразумение ще се насърчат важни промени като изграждане на работещи институции за защита и реинтеграция на жертвите на насилие, увеличаване на бюджета за образователни програми, работа с мъжете, които упражняват насилие, и други.


Приемането на Истанбулската конвенция като израз на твърда политическа позиция задължително трябва да бъде подкрепено с визия за дълбоки законодателни и обществени промени и санкции, които да гарантират ефекта им. Необходимо е да се работи за реформи, които овластяват жените, адресират задълбочаването на домашния дълг, неравенството в доходите и тежката бедност, въвеждат задължително образование за равнопоставеността между половете и подобряват правораздаването. Както подчерта в становището си "Солидарна България", предвидените промени засягат например правни и психологически консултации, финансова подкрепа, настаняване в жилище, образование, обучение и помощ при намиране на работа. Включени са и санкции за координация на органите на реда и мерки срещу органите, неизпълнили задълженията си, и присъждане с оглед предишни провинения на насилника. Криминализира се умишлено многократно заплашителното поведение и - за пръв път в България - сексуалното насилие, извършвано от бивши/настоящи съпрузи.


Необходимо е и да се признае, че защитата от основаното на пола насилие се отнася до човешкия пол във всички измерения на личността, което няма как да изключи членовете на гей, транс и интерсекс общностите.


Съществуващата правова рамка за защита от дискриминация на база пол (Закон за защита от дискриминация, Закон за равнопоставеност между жените и мъжете и Закон за убежището и бежанците) трябва да бъде надградена с конкретни санкции, които да гарантират равното икономическо и социално третиране за всички. Необходимо е и да се изостави очакването, че в името на натрупване на евтин политически кредит парламентарно представени партии могат да оставят решението "ЗА или ПРОТИВ насилието" на плебисцит. Релативизацията на дълбоки социални проблеми като насилието само ги задълбочава.


Уви, през последните десетилетия подобни реформи са все по-трудно осъществими заради строгите бюджетни икономии и преноса на обществен ресурс в частния сектор. Неспособни да дадат отговор на кризата, властимащите използват поводи като Истанбулската конвенция, за да трупат популярност за сметка на по-уязвимите социални групи, като изострят и без това тежките идейни конфликти.


Във време, в което политическите партии отказват да заемат твърда позиция в защита на равенството, справедливостта и демокрацията, е необходимо всички, за които тези ценности все още означават нещо, да отстояват непримиримо ратификацията на Истанбулската конвенция. Този път трябва да се включим активно в дебата за изкореняването на домашното насилие и насилието, основано на пола. Това е важна стъпка във вековните усилия срещу всички форми на икономическа и социална принуда, в които левите движения винаги са играли ключова роля.


Текстът е подписан:
Мария Иванчева
е социолог и антрополог, работи по проблемите на висшето образование, социалните и женските движения от началото на 20-и век.
Станислав Додов е автор и редактор в сп. dВЕРСИЯ. Работи с деца и млади хора в неправителствения сектор.

Авторите благодарят на приятели и съмишленици, включили се в колективната редакция на този текст.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (158)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Единствената непоклатима опора на българина през последните столетия е „традиционното” семейство и децата, а вие, уважаеми издатели на „Дневник”, подпомагате разклащането й. По-тенденциозни и пропагандни „анкети” от тези през последните дни в „Дневник” не съм виждал от времето на „Работническо дело”. Срам ме е, че съм един от най-дългогодишните ви читатели и почитатели. Срам ме е, че един адвокат и ваш автор (Екимджиев) си позволи да нарече църквата „насаждаща заблуди” – израз от времето на Сталин. Г-жо Прокопиева, вижте коментарите навсякъде под тази тема и преценете кое ви е по-важно – читателите, за които именно традиционното семейство (добро или лошо, без или със скандали и дори с някой шамар, без или с изневери) е единственото сигурно убежище от всички идиотщини, политици, тъпи началници, простаци, мутри, ... - или „Америка за България”. .. Изберете сама. А на дежурните 20 „либерални” драскачи на минуси и на английската посланичка ще кажа – ако ви е мило управлението на Герб, не заставайте зад това родоотстъпничество, която не само ще срине рейтинга на управляващите (очаквайте скорошните социологически изследвания), но ще изкара на улицата много повече хора от 2013 и 2014 взети заедно – струва ли си един джендър идването на власт отново на БСП и ДПС?.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 2. 2 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  От 44 държави подписали този капан, само 17 са я ратифицирали!

 3. 3 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Дневник, 10 пъти пуснахте статии в които да се опитате да изопачите, че едва ли не съпротивата срещу Истанбулската конвенция е дело на БСП. Съпротивата е от притеснени Родители, нежелаещи Джендър идеолигията да се докопа до децата им, Съпротивата е от всички нормални Мъже и Жени, които осъзнаха каква подлост са намислили да ни наложат.
  А БСП просто се включи за да изкара девиденти. Е, и?

 4. 4 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Който отрича човешкото право на другите, губи собственото.
  Народът беше изигран от управляващата върхушка и църквата.
  Сам "постави глава на гилотината".

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3999 Неутрално

  "Защо се учудваме, че в общество, в което човешките отношения са сведени до икономическа транзакция, мъжете се виждат в правото си да третират жените и децата като частна собственост и да упражняват насилие без санкция?
  Защо се учудваме, че в такова общество, в което на женското тяло се гледа като на стока, жената не е насърчавана да бъде независима?"

  Ало, авторите, как достигнахте до тези "блестящи", и меко казано гнусни изводи?! Ако вие сте живели в подобна среда, не обобщавайте!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 6. 6 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Цачева призна: Истанбулската конвенция брани еднополовите двойки!
  Признанието й е в писмен отговор, получен на 1 ноември 2017 г. в НС

  https://www.dnes.bg/politika/2018/01/30/cacheva-prizna-istanbulskata-konvenciia-brani-ednopolovite-dvoiki.366509

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 7. 7 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Ето, тук виждаме като на длан симбиозата между нео-комунистите и т.нар. десни от автентичния разлив. Чак да ти се повдигне.

 8. 8 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Дневник,
  вместо да публикувате разни халтури от социални антрополози и редактор на вестник диверсия, защо не публикувате интервюто на д-р Николай Михайлов? Да разширите хоризонта от медицинска гледна точка, а ако имате съмнения и да се прегледате - все пак е психиатър и теолог!

 9. 9 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Пълни глупости! Има закон за равенството на половете, има закон за защита на всеки ОТ НАСИЛИЕ. Защо трябва да се приема тази Конвенция?!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1222 Неутрално

  "прогресивни виждания", "рояк реакционни десни политически сили" , "капиталистически и патриархални общества"
  Авторите дори не успяват да скрият комунистическата, наистина реакционна терминология, която използват.
  Другари, 1989 г. дойде!!!
  Тези работи си ги говорете на сборищата си, не занимавайте и адекватни хора с тях

 11. 11 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 279 Неутрално

  струва ли си един джендър идването на власт отново на БСП и ДПС?.
  —цитат от коментар 1 на gun

  Хайде без такива "прогнози" моля! Защо продължавате да правите отново реклами на тази партии?
  Това в статията, че "БСП са били тревога" е пълна лъжа. Пръв я върна за обсъждане Каракачанов и после темата беше подета от патриотите. Но още преди това се обсъждаше вече от будни хора извън парламента които биеха камбаната. https://m.youtube.com/watch?v=nZUJ8i9bSiA
  Защо пък да не представя в случая, че тези Другите хора представляват МОЯ и ТВОЯ интерес, а всеки път трябва да спрягаме, по-късно включилата се БСП и да и правим допълнителна реклама.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  мдааа , все по агресивно бива налагана правилната вяра , онази без вяра в нищо

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1750 Разстроено

  "За нас терминът "джендър" е оръжие в борбата за справедливо демократично общество. "

  Ааа, момент.
  В справедливото демократично общество, обикновено хората се събират на идеен принцип, изграждат партия, набират членска маса и симпатизанти и отиват на избори.
  И там хората решават дали да бъдат избрани или не.
  Не е ли така?
  Едни други колеги на "джендерите" преди 100 години направиха революция и обясниха че те , понеже са по-прогресивни, по мъдри и по-добри, оттук насетне ще управляват.
  Всяка прилика с настоящия казус е случайна.
  Или не?

  Panta rhei....
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5758 Неутрално

  Не смятам, че има разделение по оста леви-десни, особено в ерозиралите в български условия политически крила, които само номинално се наричат така.
  Обществото не е готово за приемане на такава революционна промяна, защото не е имало дискусия, не е имало спорове, не е имало самоутвърждаване и само убеждение. Обществото в България е на нивото на началото-средата на 20 век в една скрита част в обществените отношения, които определено изостават зад икономическите и технологичните. Подобно на пристигащите бежанци с последна версия смартфон и виждания от 19 век. Е, ние сме малко по-напред, но не сме стигнали докрай. Не твърдя, че трябва да стигнем до позициите на Швеция. За нея конвенцията е твърде слаба. Ние първо трябва да си решим проблемите с националното законодателство и с правоприлагащите органи, като им забраним да отказват съдействие и да ги задължим да образуват наказателни дела по сигнали на жертви на домашно насилие.
  От друга страна равенството на половете изисква и отговорно поведение и на двете страни, защото са равни. Ако не са, нека се декларира.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  Ма тя самата Истанбулската конвенция ЦЯЛАТА Е отляво !

  [email protected]
 16. 16 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#13] от "Molossian":

  ами то самото съчетание оръжие- борба- демокрация е абсурдно .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  Като ще рушим стереотипи по Истанбулската конвенция и отляво, и отдясно - дайте лятото да ходим с палта , шапки и шалове, а зимата по гащи и джапанки - има и още по-безумни варианти - не само жените да си пускат бради, а мъжете да кърмят!

  [email protected]
 18. 18 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1750 Разстроено

  "подкрепени от мракобесните послания на Българската православна църква."

  Алоооо аФторите, не е само православна църква, ами и католическата и евангелистката и арменската апостолическа. И дори мюфтийството.

  А кой застана на пътя на холокоста на българските евреи през 1943 година.
  А кой запази българския дух и народ през дългите векове на османското мракобесие?
  Не беше ли Светата Българка Православна Църква?
  Може понякога действията на отделни свещеници и църковни водачи да не са били най-добрите, но като цяло Църквата е изиграла своята безспорна роля за поддържането на българския народ.

  Panta rhei....
 19. 19 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 272 Неутрално

  "...Такъв въпрос изисква ангажиране с дебат, в който домашното насилие се разглежда като част от по-широки системни проблеми, които, оставени на самотек, могат да удавят обществото в реки от кръв."
  Ами как да се проведе дебат като апологетите на ИК квалифицират резервираните към някои от текстовете на ИК хора като: "ултранационалисти и фашисти ", а пък становището на БПЦ е "мракобесно послание."
  Тази терминология е типична за троцкисти и маоисти - хунвейбини.
  Според джендъристите в дебата не трябва да има различно мнение от тяхното.

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 20. 20 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  "Необходимо е и да се признае, че защитата от основаното на пола насилие се отнася до човешкия пол във всички измерения на личността, което няма как да изключи членовете на гей, транс и интерсекс общностите."

  От кого да се признае многоуважаеми болшевики?
  Колко пола има при Homo sapiens?
  И къде, по какъв начин членовете на ЛБГТИ общността са дискриминирани?
  И какво общо има това с домашното насилие...

  Panta rhei....
 21. 21 Профил на Голямото прочистване
  Голямото прочистване
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Само Забележете!!!! Как им се сменят лъжите само.
  Първо: Лъжеха че ИК била САМО за защита на жени и деца. Хванаха ви!! Оказа се че има Съмнителни текстчета.
  Следващо: Лъжеха, че тоя текст нещо бил неразбран, ние неуките пак сме се объркали. Хванаха ги.
  После: Лъжеха че щели сме да премахваме тези Неудобства с Декларация. Пак Лъжа. Не може!
  Днес направо вече се обвиха открито за Джендърстовото и взеха да ни обясняват колко били прогресивно. Същото Джендърство което в началото отричаха категорично да присъства в Благата декларация.
  Сега остава да се примирим и да ни обяснят, на нас неуките, колко ще е добре и дечицата да опознаят добре Джендърските "ценности".

 22. 22 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Нищо не казват за джендър идеологията и нейното насаждане против волята ни...
  И щом с десетилетия сме изпреварили Запада в правата на жените, може би и сега ги изпреварваме с неприемането на джендеризма...

 23. 23 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1962 Неутрално

  Много ми хареса частта, в която съвсем точно се описва какво представлява БСП. След това се започна в революционно настъпателен дух. Лично аз не виждам заплаха от ИК, но някои си направиха много добра реклама с неистовото отричане.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5642 Любопитно

  България е най-старата държава в Европа и това, че независимо от всякакви идеологии, отляво или отдясно - народът се обедини срещу Истанбулската конвенция доказва, че НАРОДЪТ има здрав инстинкт за оцеляване!
  Никакви мантри - няма да минат!

  [email protected]
 26. 26 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  "Защо се учудваме, че в такова общество, в което на женското тяло се гледа като на стока, жената не е насърчавана да бъде независима?"
  Е нали затова се борихте - еманципация, сексуална революция, сега се борите да се освободим от задръжките на сексуалния пол и да имаме "социален", тоест вече да няма абсолютно никакво уважение към женското тяло, защото женският ум, може да реши, че е мъжки и в това нямало нищо лошо? НЯМАТЕ аргументи и ставаже ЖАЛКИ в опитите си да прокламирате изгубени каузи през медиите!

 27. 27 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 1000 Гневно

  Зад "традиционния морал" застана и така наречената левица, представлявана от БСП – партия, която отново предава собствената си история и егалитарните ценности на левите движения по света и у нас.
  -------------------------

  Не съм съгласен! Насилието над жени, деца и мъже е точно в стила и историята на БКП (с). Оправданието за това насилие - или са "фашисти", или "сталинисти" (през 60-те), или пък - "врагове с партиен билет".

  Колкото до т. нар. "егалитарни ценности" - моля, не ме разсмивайте, висша ценност за комунистите винаги е била да са "по-рани" от другите.

  Това е истинското лице на комунистите, но за съжаление у нас има много промити мозъци, както и носталгици по времената, когато са били "по-равни" от другите. Демокрацията на тия им "отне много".

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 28. 28 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1222 Гневно

  А, за "мракобесните послания на Българската православна църква", оставам без дъх от възмущение и ми се иска с много имена да нарека авторите, ама няма да са уместни.
  Дневник, откъде ги изровихте тези автори.
  Досега се говореше, че всъщност не ни се натрапват тези неща, за които те пишат

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на 1937-1941
  1937-1941
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Какво търсят думи като "травестити, трансвестити, трансджендъри, педерасти, лесбийки" в конвенция, която е за защита на жените?
  П.П. Неразделна част от конвенцията е 70 страници обяснителен доклад.

  Бог с нам!
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 32. 32 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  Истанбулската Конвенция не ни дава нищо, което си нямаме, но за сметка на това ни кара да се съгласим с неща, които могат да се тълкуват нееднозначно.
  Тоест няма никаква логика да бъде подписвана.

 33. 33 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Няма нужда от тази конвенция!!! Българското законодателство защитава достатъчно правата на жените, децата и ...джендърите.

 34. 34 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  "Реакционни десни сили" - абе туй Работническо дело ли е ве, другаре. Кога ще отваряте "Слънчев бряг", " Белене" и останалите превъзпитателни центрове ?

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#8] от "telqk":

  Дневникът досега не е публикувал нито едно противоположно мнение! Не е възможно уважаваща себе си медия да тиражира едно и също ,без да даде гласност и на хора ,несъгласни с ратифицирането на разискваната конвенция.Аз поне не съм видяла такъв материал.

  Дневник-токсичният сайт
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2109 Неутрално

  Потърсете имената на авторите в Гугъл хахаха - специално гаспадина Додов е напушен на всяко второ фото. Нямам нищо против марихуанистите, стига да не се опитват да наливат политически акъл. Госпожата Иванчева пък работи протестър. Падение !

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 39. 39 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 660 Неутрално

  А дясна позиция ще има ли?

  Или цитат от обяснителния доклад, например:

  Конвенцията също така е първия международен документ, който съдържа определение за социален пол („gender“) и изисква от страните при прилагането на Конвенцията и при оценката на предприетите мерки (член 6) да вземат предвид проблемите, свързани с пола.

  Обяснителният доклад пояснява, че с оглед на половата идентичност „трансполови или транссексуални лица, кросдресъри, трансвестити и други групи лица, които не се вписват в обществените стереотипи за пол, определени като „мъжки“ или „женски““, са под закрилата на разпоредбата за недискриминация.

  http://glasove.com/categories/intervyuta/news/transdzhendyr-evropa-zashtita-na-transpolovite-hora-syglasno-istanbulskata-konvenciya

  https://tgeu.org/protection-of-trans-people-under-the-istanbul-convention/

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 40. 40 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Весело

  Дневник е ултранеутрален, еталон за добрата журналистика.
  Хич и не иска да се приема конвенцията...

 41. 41 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#36] от "kashpirovska":

  Не е възможно уважаваща себе си медия да тиражира едно и също ,без да даде гласност и на хора ,несъгласни с..
  ...................
  Странно, наистина.
  Хем "свобода на словото, свобода на словото - задушават журналистиката"
  хем само и единствено едната гледна точка. А не е като и другата да няма широка подкрепа /включително от хора с титли и авторитет/.

  Мирише тук яко.
  Едвали е на пари, защото те , по принцип, не миришат.

 42. 42 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#41] от "buljubei":

  То затова и Тръмп не им обръща внимание, а само ги ругае - медиите.
  Голяма част от тях точно това заслужават.

 43. 43 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#30] от "1937-1941":

  Ааа, и кросдресъри! Не ги изпускай, половината гета ще отпаднат иначе.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Повече подобни статии са необходими, за да се извадят наяве комунистическите манипулации около конвенцията (на БСП, руската пропаганда и агентите на ДС в Св. Синод) и хората да разберат, че протестират срещу нещо, което не е предмет на тази конвенция. Воят срещу нея е породен от избиване на антизападни комплекси на част от обществото. Политиците са длъжни да дадат много силен отпор на подобни настроения, защото те, ако вземат превес, могат да ни отклонят от цивилизования свят и да ни тикнат към евразийския, което всъщност е смисъла на глупостите, изприказвани около третия пол и гей браковете.
  Както сигурно сте прочели, резервите, които много от страните са изразили при подписването, са по чисто формални въпроси, като срокове на давност на престъпления, юрисдикция и размер на обезщетения за жертвите на насилие.
  НИКОЙ не провидя "зловеща конспирация" за разрушаване на семейството като основна клетка на обществото, въпреки че много от тях са по-консервативни от нас. Излиза, че или сме най-умните и проницателни, което не се потвърждава от никакви световни класации и проучвания, или сме наивни и манипулируеми заради увредената ни ценностна система от комунистическия режим.

 46. 46 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#45] от "ambros":

  Стига с тоя комунизъм бе, умре преди 30 години.
  Сега се възражда като краен либерализъм под опеката на Сорос.
  Смени опорните точки...

 47. 47 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 272 Неутрално

  А, за "мракобесните послания на Българската православна църква", оставам без дъх от възмущение и ми се иска с много имена да нарека авторите, ама няма да са уместни.Дневник, откъде ги изровихте тези автори.
  —цитат от коментар 28 на daam

  Мария Иванчева е възпитаник на Централноевропейския университет в Будапеща.
  Чел съм нейни материали, в които громи неолибералите /дотук добре:), но има и ултралеви залитания - ето какво е написала преди време в Дневник: "Не става дума за това, че ние в България не сме схванали как да правим сносен капитализъм, а за това, че сносен капитализъм няма. И че дори социалната държава, която Западът така "успешно" изгражда до 70-те (само за да я срине оттам насетне) е една система, изградена върху кървавите пари, натрупани от черния труд и пълното ограбване на хората в колониите."
  Как де не се обиди някой средно статистически датски или чешки капиталист, пък и ако алтернативата на капитализма е Фет Ким или Пол Пот какво правим?


  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 48. 48 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Няма нужда от тази конвенция!!! Българското законодателство защитава достатъчно правата на жените, децата и ...джендърите.
  —цитат от коментар 33 на von_seeckt


  Хайде тогава да се откажем и от подписа си под конвенцията за човешките права, понеже нашето законодателство и така ги защитава, а ? :-)

 49. 49 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#47] от "noshtnik":

  Демек соросоидка.
  Ясно.
  Повече обяснения не са ми нужни.
  Слаб 2...

 50. 50 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  До коментар [#45] от "ambros":

  И какво ще загубим, ако не я подпишем?
  Джендър обучение на децата?
  Нещо друго губим ли?

 51. 51 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#50] от "atmanpg":

  И че Бойко ще се целува с Меркел и Юнкер...

 52. 52 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  До коментар [#51] от "НеКой":

  От целувките между Бойко и Меркел поне вадим ползи.
  А полза от ИК - йок.

 53. 53 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#45] от "ambros":

  Още един компетентен, който няма представа какво коментира.

  Конвенцията също така е първия международен документ, който съдържа определение за социален пол („gender“) и изисква от страните при прилагането на Конвенцията и при оценката на предприетите мерки (член 6) да вземат предвид проблемите, свързани с пола.

  Обяснителният доклад пояснява, че с оглед на половата идентичност „трансполови или транссексуални лица, кросдресъри, трансвестити и други групи лица, които не се вписват в обществените стереотипи за пол, определени като „мъжки“ или „женски““, са под закрилата на разпоредбата за недискриминация.

  http://glasove.com/categories/intervyuta/news/transdzhendyr-evropa-zashtita-na-transpolovite-hora-syglasno-istanbulskata-konvenciya

  https://tgeu.org/protection-of-trans-people-under-the-istanbul-convention/

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 54. 54 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  А кой застана на пътя на холокоста на българските евреи през 1943 година.
  А кой запази българския дух и народ през дългите векове на османското мракобесие?
  —цитат от коментар 18 на Molossian


  Със сигурност не бяха комунистическите попове, които работят за интересите на Москва.

 55. 55 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Защо конвенцията не защитава ГРАЖДАНИ, а конкретно жени, деца, ЛГБТ и бежанци. Защо това е специално записано, че не е дискриминация!?! Какво е тогава, ако не е дискриминациа?!? Трябва според ИК ли да дадем убежище на всяка мисюлманка дошла в България, защото може да докаже заради религията си, че е дискриминирана по пол? Трябва ли според ИК да дадем убежище на всеки ЛГБТ дошъл в България, без значение от коя точка на света идва? Моля някой от управялващите или някои от папащите от НПО да отговори най-накрая адекватно на тези въпроси!

 56. 56 Профил на kashpirovska
  kashpirovska
  Рейтинг: 497 Разстроено

  До коментар [#41] от "buljubei":
  Имало цензура у нас...,ма не е май цензура,ами АВТОцензура! Зависи кой от кого е зависим...нали!

  Дневник-токсичният сайт
 57. 57 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1261 Неутрално

  някога ще излезе ли статия, в които да се обясни защо всъщност повечето държави, не са ратифицирали конвенцията , а някой нямат и намерение да го правят, да прочетем колко са назадничави примерно във Великобритания или уважаемия Дневник вече не е вестник а агиттабло

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 58. 58 Профил на manasiev
  manasiev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Конвенцията не отрича биологичния пол, а поставя социалното му измерение като една от причините за дискриминация към жените или маргиналите, които нямат поведение, типично за социално-приетото за дадения пол. Толкова ли не разбрахте, че не всички сме по калъп. Какъв джендър какви пет лева? Джендър означава социалния аспект на пола, не трети пол или други такива фантасмагории. Това, че нашият език няма такава категория, не означава, че този феномен не съществува. И какви сънища за разни НПО-та, които ще нападнат училищата бълнувате? Образованието в Бг е силно регулирано. Вкартва се един СИП за жените, мъжете, каква дискриминация съществува и какви дискриминационни традиции има и се свършва с всички други глупости. Тук от 30 години не можем да пуснем един урок в програмите, развенчаващ глупостите за комунизма, пък камо ли нещо друго. Никой няма да ви забрани/осъди, защото сте решили семейството ви да следва каквато и да е традиция, ако е на доброволни начала. Ако има елемент на принуда, конвенцията създава рамка една жена да се защити. Спрете с бълнуванията си, защото граничи с безумие.

 59. 59 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 272 Весело

  До коментар [#54] от "Yard":

  Мдаа, комунистическите попове изглежда са се инфилтрирали много успешно и сред католици и евангелисти, защото те също са против ИК. Утехата е, че поне в "Шалом" са се овардили от коварния московец...

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 60. 60 Профил на manasiev
  manasiev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  „трансполови или транссексуални лица, кросдресъри, трансвестити и други групи лица, които не се вписват в обществените стереотипи за пол, определени като „мъжки“ или „женски““, са под закрилата на разпоредбата за недискриминация. http://glasove.com/categories/intervyuta/news/transdzhendyr-evropa-zashtita-na-transpolovite-hora-syglasno-istanbulskata-konvenciya https://tgeu.org/protection-of-trans-people-under-the-istanbul-convention/
  —цитат от коментар 39 на galio


  Ми мн ясно, че са под защита. Няма някакви трети лица да си позволяват да се бъркат в живота на тия хора. Или било комунизъм да дадеш свобода на тия индивиди да водят живота си както те са решили? Или това, че някой мъж е решил да се облича като жена, ще доведе до масови разводи сред "конвенционалните"?

 61. 61 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Това, че нашият език няма такава категория, не означава, че този феномен не съществува. И какви сънища за разни НПО-та, които ще нападнат училищата бълнувате?
  —цитат от коментар 58 на manasiev


  И английският език няма "такава категория", придаден е нов смисъл на понятието за граматически род.

  Разните НПО-та са например фондация "Джендър образование, изследвания и технологии ", която от години организира конкурс в българските училища, наречен " Училище без насилие и стереотипи, определени от пола". Който, вече осветен, започва да среща отпор.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 62. 62 Профил на manasiev
  manasiev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#8] от "telqk":Дневникът досега не е публикувал нито едно противоположно мнение! Не е възможно уважаваща себе си медия да тиражира едно и също ,без да даде гласност и на хора ,несъгласни с ратифицирането на разискваната конвенция.Аз поне не съм видяла такъв материал.
  —цитат от коментар 36 на kashpirovska


  Дневник е медия с позиция, а не информационна агенция. Както вероятно си забелязал про-руски, про-леви икономически, както и анти-НАТО и анти-ЕС материали също не се появат. Те ползват собственото си право на свобода на словото.

 63. 63 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Ако има елемент на принуда, конвенцията създава рамка една жена да се защити.
  —цитат от коментар 58 на manasiev


  Рамката я дава НК, със или без ИК.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 64. 64 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#60] от "manasiev":

  Те и сега са под защита. също като всички останали граждани на държавата.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 65. 65 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Някой да има нова информация за Референдума срещу ИК?

 66. 66 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  “Текстът е подписан:
  Мария Иванчева е социолог и антрополог, работи по проблемите на висшето образование, социалните и женските движения от началото на 20-и век.”

  И докторантка на ЦЕУ Будапеща - университета на Сорос, нали? Там сигурно са изучавали джендер идеологията. По-добре да представи нея, защото именно по този въпрос има голям информационен дефицит.

  Мърфи е оптимист!
 67. 67 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#62] от "manasiev":

  Г-н Манасиев, няма нужда да защитавате "Дневник" - не е вярно, че не дава място на мнения против конвенцията - ами вижте форума, почти всички мнения освен вашето са ПРОТИВ:) Това е в рамките на шегата. Извън нея едва ли мислите, че някой тук подкрепя насилието или не приема сексуалните малцинства, повечето тук също са с либерално мислене. Но едно е да приемаш малцинствата, друго е да им даваш право на диктат. В политическия живот е същото - вижте какво става с албанския език в Македония например и как едно "дребно" нещо като криворазбраното равно право за употреба на език, може да подрони конституционните основи на държавата. Именно от диктата на малцинствата се опасяваме. Апропо, ако става въпрос за равенство между половете, защо защитата от насилие не е и срещу мъжете - моля някой ако разполага със статистика КОЛКО СА МЪЖЕТЕ, УБИТИ ОТ ЖЕНИТЕ СИ, да я изнесе във форума, защото ни заливат само с обратното. Ще бъде интересно.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 68. 68 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1875 Любопитно

  ''партии, медии и анализатори внушават наличието на обществен консенсус против международното споразумение, такова единомислие е далеч от реалността.''

  Как не сложихте ''крайно-десни или нацистки'' тук, просто нз... :)
  Ако е далеч, да направим референдум, а? :)

  Авторите на хранилка от НПО-тата, на буква или на ред Ви плащат?

 69. 69 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#62] от "manasiev":
  Дневник е медия с позиция, а не информационна агенция. Както вероятно си забелязал про-руски, про-леви икономически, както и анти-НАТО и анти-ЕС материали също не се появат. Те ползват собственото си право на свобода на словото.
  .............................
  Ползват та се късат.
  Че и трият неудобните коментари.

  Нека да са с позиция, ама тогава защо реват, че свободатата на словото била застрашена?

  Да си обявят на коя партия са орган и да се свършва вече.
  Щото , поне засега не си казват, а се правят на независими.

 70. 70 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Неутрално

  На мен от Дневник ми сложиха черния печат за 1 ден, след като споделих че ще ходя на събитието срещу ИК на 4. Февруари
  https://bultimes.com/В-името-на-децата-ни-ПЪЛНА-МОБИЛИЗАЦИЯ/
  Демократично, а!

 71. 71 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1875 Любопитно

  Да строим джендъризма с подръчни средства!

  До коментар [#10] от "daam":

  +, плюс перифразирам некои лозУнгЕ от близкото минало:

  След глад и мизерия настъпи тежка джендъриализация.
  Джендърът е главна фигура в животновъдството.

 72. 72 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Алуу, десния дневник, тоя Додов не беше ли убеден марксист-комунист. Дневник и дясно, просто памфлети на съответната цена. Очаквам в скоро време интервю и с онези от Че Гевара да защитават и те кУнвенцията. Изборите ако вашите хора вземат и 1 процент ще е късмет, тогава поне ще може да преброим еднаж за винаги джендърите.

 73. 73 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "наред с рояк реакционни десни политически сили " :)))) баси терминологията, кога ще избухва пак революцията, явно поне се вижда кой дава повече пари: деде Сорос или Тръмп през американското посолство:)))
  Радан Кънев дали е от реакцията, а Атанасов, за Командира ме е страх направо да питам????

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 75. 75 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  До коментар [#1] от "gun":

  "кое ви е по-важно – читателите, ... - или „Америка за България”"

  Туй ми спомни едно време в училище къде учихме по литература за "реторичен въпрос"

 76. 76 Профил на manasiev
  manasiev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  [quote#61:"galio"][/quote]

  Напротив. Думата отдавна е излязла от границите на "граматичен род". Дори в ежедневието ако някой те пита за пола ти е мн вероятно да използва думата джендър. Дори в съзнанието на много хора двете (джендър и секс) са взаимозаменяеми. Особеното на секс е че в точните науки е понятие, строго ограничено до значение на физически пол. Ако говориш за физически особености на пола в научен труд, използваш секс и това е.

  Разни конкурси и анкети не са част от учебната програма. И какъв подяволите е проблемът децата да развиват критично мислене относно дискриминацията на база пол все едно тя не съществува? Какво точно са разобличили? Кое е грешното и неморалното?

  Също, джендър стъдис е термин, които обхваща изследвания свързани с пола в обществото. Което е нормално да се прави, и има много теории и много течения, както и в психологията, и в социологията и в лингвистиката. Въобще всички меки науки, които го позволяват. За илюстрация, психология се изучава в училище, барабар с Фройд и още няколко школи със съмнителна научна обосновка.

 77. 77 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  В нито една статия нямаше подкрепа за конвенцията в коментарите.
  Даже и Дневник намалиха броя на статиите, че им стана неудобно.

 78. 78 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Ето ви още:

  Българка уби мъжа си за Е 230 000 в Гърция

  http://www.standartnews.com/svyat-bulgari_po_sveta/balgarka_ubi_mazha_si__za_e_230_000_v_gartsiya-335258.html
  https://www.dnevnik.bg/ot_vas/chitatelski_dnevnik/2018/01/30/3120671_za_istanbulskata_konvenciia_poziciia_otliavo/ #comments-wrapper


  Жена уби мъжа си с един удар с нож – Труд

  https://trud.bg/article-4779324/


  Жена уби мъжа си, отказал да прави секс с нея

  http://www.novini.london/новина/10479-Жена-уби-мъжа-си-отказал-да-прави-секс-с-нея

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 79. 79 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Нещо ми е странно. Слави Т. се изказа срещу РЕФЕРЕНДУМА срещу ИК и го играе обиден. А него как ще го тричат по тая конвенция дава ли си сметка?
  1. Всичките му балерини - жени
  2. Всичките му сценаристи - мъже
  Я да вземат да се омешат, щото дискриминацията е тотална и... - да видим как се справя некой от сценаристите с танците по бельо
  3. В Бенда много мачисти са се събрали Трябва от утре двама да станат като Кончита Вурст, по желание, че да не ги посочи GREVIO /струва ми се че и това може да му влиза във властта/
  4. Едно НПО специално за контрол на сценариите
  Единствената далавера му е, че ще трябва да изравни заплатите на мъжете и жените, / посока надолу естествено/ което ще му спести некой лев

 80. 80 Профил на manasiev
  manasiev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#62] от "manasiev":Дневник е медия с позиция, а не информационна агенция. Както вероятно си забелязал про-руски, про-леви икономически, както и анти-НАТО и анти-ЕС материали също не се появат. Те ползват собственото си право на свобода на словото.............................. Ползват та се късат.Че и трият неудобните коментари.Нека да са с позиция, ама тогава защо реват, че свободатата на словото била застрашена?Да си обявят на коя партия са орган и да се свършва вече.Щото , поне засега не си казват, а се правят на независими.
  —цитат от коментар 69 на buljubei


  Вие можете ли да мислите в частност или всичко е общо и генерално? Критикуват конкретни проблеми, които нарушават устоите на това право в България и по света.

 81. 81 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2666 Неутрално

  До коментар [#54] от "Yard":Мдаа, комунистическите попове изглежда са се инфилтрирали много успешно и сред католици и евангелисти, защото те също са против ИК. Утехата е, че поне в "Шалом" са се овардили от коварния московец...
  —цитат от коментар 59 на noshtnik


  Друго казах.

 82. 82 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#79] от "hak43536311":

  Слави е егоист.
  Единствената кауза му е собствената.
  И референдума му беше за реклама.
  Това е.

 83. 83 Профил на manasiev
  manasiev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Ето ви още:Българка уби мъжа си за Е 230 000 в Гърцияhttp://www.standartnews.com/svyat-bulgari_po_sveta/balgarka_ubi_mazha_si__za_e_230_000_v_gartsiya-335258.html https://www.dnevnik.bg/ot_vas/chitatelski_dnevnik/2018/01/30/3120671_za_istanbulskata_konvenciia_poziciia_otliavo/ #comments-wrapperЖена уби мъжа си с един удар с нож – Трудhttps://trud.bg/article-4779324/ Жена уби мъжа си, отказал да прави секс с неяhttp://www.novini.london/новина/10479-Жена-уби-мъжа-си-отказал-да-прави-секс-с-нея
  —цитат от коментар 78 на gun


  Никой не отрича насилието над мъже от страна на жени. Аргументът ви е неуместен.

  За да не разводнявам, на кратко позицията ми е: За него също трябва да се вземат мерки, като се почне с манипулацията на псих основа, до физическото насилие.

 84. 84 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 1875 Разстроено

  До коментар [#60] от "manasiev":Те и сега са под защита. също като всички останали граждани на държавата.
  —цитат от коментар 64 на galio


  Но една от подмолните целина на Цариградската фатва е 'сичкУтУ не-гражданин, промъкнало се, кой знай откъде, да е не само защитено, но и с повече права от родените и плащащи данъци.

  Хубавото на света на 2 скорости е, че (все още) всеки може да види какво се случва в най-прогресивни'' страни като Шведистан, Канадабул и подобни вавилони.
  Затова либерастите бързат за изравняване на идеологиите, преди да дойде новия световен конфликт (за съжаление).

 85. 85 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#74] от "gun":

  Адски си прав. Аз постнах преди няколко теми пък статистиката, че десет пъти повече мъже са осъдени за всички престъпления в България. Трябва ли за това по всеки член от НК да има специална графа Жена, Мъж. А какви ще са наказанията, ако извършителят е То?

 86. 86 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  В България, която е твърдо против еднополовите бракове, искате с един удар (конвенция) да уредите и този въпрос, а и да разбиете устойчивия и доказан модел на семейството и половете. Под шапката на - не на насилието срещу жени и деца.
  Това е все едно като си купиш един кг. домати да ти дадат половината хубави, а другата половина направо на лютеница. Не особено интелигентно решение на либералите, но както и да е.
  На Женския пазар в София такива номера още минават...

 87. 87 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Някое НПО да вземе да се изкаже за дискриминацията по убеждения или въвеждането на цензура върху определени идеи, чрез "оня" език

 88. 88 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Дневник, 10 пъти пуснахте статии в които да се опитате да изопачите, че едва ли не съпротивата срещу Истанбулската конвенция е дело на БСП. Съпротивата е от притеснени Родители, нежелаещи Джендър идеолигията да се докопа до децата им, Съпротивата е от всички нормални Мъже и Жени, които осъзнаха каква подлост са намислили да ни наложат. А БСП просто се включи за да изкара девиденти. Е, и?
  —цитат от коментар 3 на Голямото прочистване


  Абсолютно.
  Българските избиратели вече са с 28 години опит в избори и добре разчитат евтиния ход на ГЕРБ да ни пробутат нечии чужди цели и интереси, в замяна на техни си Герберски интереси в европейски институции като постове и парични програми.

  Избирателите също чудесно разчитат, че БСП просто се опитват да натрупат дивиденти от лакомията и ЕС обвързаностите на ГЕРБ.

  Избирателите вече не вярват на гръмки фрази и не са лоялни на партии които вече 30 години ги крадат и гонят от страната, вместо да върнат лоялността към избирателите.

  Затова хората вече гласуват за този който на момента им е съюзник, било то БСП, Воля, Патриоти и които и да е.

 89. 89 Профил на manasiev
  manasiev
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#62] от "manasiev":Г-н Манасиев, няма нужда да защитавате "Дневник" - не е вярно, че не дава място на мнения против конвенцията - ами вижте форума, почти всички мнения освен вашето са ПРОТИВ:) Това е в рамките на шегата. Извън нея едва ли мислите, че някой тук подкрепя насилието или не приема сексуалните малцинства, повечето тук също са с либерално мислене. Но едно е да приемаш малцинствата, друго е да им даваш право на диктат. В политическия живот е същото - вижте какво става с албанския език в Македония например и как едно "дребно" нещо като криворазбраното равно право за употреба на език, може да подрони конституционните основи на държавата. Именно от диктата на малцинствата се опасяваме. Апропо, ако става въпрос за равенство между половете, защо защитата от насилие не е и срещу мъжете - моля някой ако разполага със статистика КОЛКО СА МЪЖЕТЕ, УБИТИ ОТ ЖЕНИТЕ СИ, да я изнесе във форума, защото ни заливат само с обратното. Ще бъде интересно.
  —цитат от коментар 67 на gun


  Не се ангажирам с термини като "приети", защото това няма как да се измери. Но определението диктат е силно изопачаване на опитите едно малцинство/маргинална група да изравнят правата си или да си осигурят обезпечена от закона защита срещу набезите на трети лица.

  Насилието над мъже е проблем също, не го отричам. Но това, че даден документ не го засяга, не прави документа невалиден или ненужен. Много бих се радвал, ако мъжете имаха повече инструменти да защитят имуществото си по време на развод и доказването на насилие от страна на партньора им да има достатъчно голяма роля в това.

 90. 90 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#79] от "hak43536311":

  Една добавка по т. 4 сметката ще я плаща Слави, щото на НПО-тата се друг им плаща смеките

 91. 91 Профил на noshtnik
  noshtnik
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#71] от "imaligoogle_hr":

  Сговорна джендър дружина надник повдига.
  Джендър джендъру конвенция не вади.
  Джендъризация плюс съветска власт = либералсоциализъм.
  Гладен джендър грант сънува.
  Докато умните се наумуват, джендърите се налудуват.

  The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt
 92. 92 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#84] от "imaligoogle_hr":

  Това е добра идея. Ако приемат ИК, аз честно казано много се замислям дали правилната скорост не е задна. Да вземем пример от добрата стара Англия.

 93. 93 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 660 Неутрално  Думата отдавна е излязла от границите на "граматичен род".

  Разни конкурси и анкети не са част от учебната програма. И какъв подяволите е проблемът децата да развиват критично мислене относно дискриминацията на база пол все едно тя не съществува?
  —цитат от коментар 76 на manasiev


  Това казвам - изкуствена конструкция, както и "гей" замени една друга дума.

  Разни конкурси и анкети са в училищата с одобрението на МОН, а по ИК сме задължени да вкараме джендър-образование в училищата.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 94. 94 Профил на galio
  galio
  Рейтинг: 660 Неутрално

  опитите едно малцинство/маргинална група да изравнят правата си или да си осигурят обезпечена от закона защита срещу набезите на трети лица
  —цитат от коментар 89 на manasiev


  Всички сме равни пред закона според Конституцията.

  https://www.youtube.com/watch?v=-vMgXV26PQM
 95. 95 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1838 Неутрално

  До коментар [#45] от "ambros":


  До коментар [#58] от "manasiev":

  Две разумни мнения. Разгеле, имало нормални и мислещи хора. Тъжно е, че дори толкова извяени демократи от пишещите тук се поддават на евтини лъжи и манипулации. Още по тъжно е, че е вероятно да са напълно убедени в това което казват.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 96. 96 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  До коментар [#93] от "galio":

  А ром още една друга...

 97. 97 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#45] от "ambros":И какво ще загубим, ако не я подпишем?Джендър обучение на децата?Нещо друго губим ли?
  —цитат от коментар 50 на atmanpg

  Еврофондове няма да загубим, ако такива са опасенията. :-) Ще загубим обаче международен престиж и ще се наредим в нелицеприятната компания на Русия и Азърбейджан, а сме председатели на Съвета на ЕС. Ще си лепнем клеймото на безнадеждно изостанала страна, която иска на спокойствие да си бие жените и децата, а другите много-много да не й се бъркат. Защото това е предметът на конвенцията. Джендърите (т.е. нашенското кръчмарско тълкуване), третите полове и гей браковете са фантасмагории, които нито една страна не е привидяла, ще изглеждат или като глупав пртекст да не ратифицираме конвенцията, или че сме тъпи и недоразвити като водни кончета и мястото ни не е в групата на най-цивилизованите държави в света.

 98. 98 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#97] от "ambros":

  Еврофондове няма да загубим, ако такива са опасенията. :-) Ще загубим обаче международен престиж и ще се наредим в нелицеприятната компания на Русия и Азърбейджан

  ................
  Демек , да не изложим пред чужденците?

  А мнението на българите?
  Заеби го нали?

  Джендъталибани

 99. 99 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 582 Неутрално

  До коментар [#96] от "НеКой":

  Същата работа е с джендъра

  Както преди се псувахме на "шибан педераст"
  сега е " шибан гей"
  скоро ще е "шибан джендър"

 100. 100 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 605 Неутрално

  един призрак броди из Европа, призракът на джендъра :)
  консерви и др. троглодити от всякакъв сой обединявайте се :)

  Birds of a feather flock together.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK