Читателски дневник: Пътната (без)опасност на Витоша

Катастрофата по пътя за местност Златни мостове, Витоша<br />

© Петър Велков

Катастрофата по пътя за местност Златни мостове, ВитошаВсеки ползва израза "война на пътя", но малко хора осъзнават колко е зле положението в България всъщност. "В Рим и Истанбул е по-зле", ще кажат някои - дори да е, това не оправдава нехаенето на твърде много нива от властта по този въпрос.


Причини за писането на този текст - много, но поводът е един - понеделнишко-сутрешна катастрофа по пътя към местност "Златните мостове" на Витоша.


Младо момче, отскоро притежаващо шофьорска книжка, решава да се разходи из планината и да види какво може автомобилът му, в резултат на което разбира само едно - какво не може. Нито един автомобил, за съжаление, не може да компенсира липсата на шофьорски умения, липсата на пътни знаци и - еле пък - липсата на желание от страна на държавните институции да решат един сравнително голям проблем.
Всичко започва с ДАИ. Липсата на полигон и технически лекции създава млади шофьори, не умеещи да преценяват габаритите на автомобила, нито пък да прилагат елементарни физически закони в поне някакви опити да преценят потенциалната му траектория. Този проблем само се допълва от практиката на инструкторите да принуждават учещите се да карат изключително бавно - учейки ги по-скоро как да вземат свидетелство за управление на МПС, отколкото как да станат шофьори.


- "Ами нещо загубих сцепление, сигурно защото карах на четвърта" - каза причинилият ПТП-то млад шофьор по телефона.


Историята продължава с КАТ. Които упорито отказват да изпълняват съвестно задълженията си и често предпочитат да спрат някой чичо с изгоряла крушка, отколкото да догонят поредния черен "джиб", изпреварващ през насрещното, газейки двойна непрекъсната осова линия. На баницата мекото, както е казал народът. Масово пишман "състезатели" се пререждат по светофарите, навлизайки на червено в кръстовището, изпреварват неправилно и карат по многолентови пътища като на слалом. Никой не го е еня.


И о, любима наша, Столична община! Пътищата на Витоша са в окаяно състояние от години и всеки знае това. Редовно каращите, особено стопанисващите хижи в планината, знаят наизуст всеки опасен завой и всяка голяма дупка, а на последните ежедневно следят "развитието" - в количество и в размери. Ежегодно се случва пътят да бъде изкърпен, обикновено в началото на зимата. Видимите резултати? Още преди да се е стопил снегът, кръпките са изчезнали нейде изпод тежките гребла на снегорините. Добре познати са места, на които половината платно за движение е осеяно с дупки и се създава чудесна предпоставка за челни удари. Всяка вечер коли на аварийки се крият зад триъгълниците си в опити на водачите им да сменят скъсана гума и строшена джанта. Какво прави СО по този въпрос? Нищо. Поне да обещаваше... Или поне да поставяше предупредителни пътни знаци - за остри завои, лоша пътна настилка, пресичащи пешеходци, тесен банкет, разклони... За всички тези ситуации има пътни знаци. Но те не се поставят сами.


Нехаещите институции обаче само допълнително влошават ситуацията. Всичко тръгва от уникалността на Витоша - София е една от малкото столици, разполагаща с толкова голям природен парк толкова близо до себе си. Планината обаче, за съжаление, далеч не получава дори частица от заслужените си грижи. Най-екологичният начин много хора да се качат в планината са лифтовете - ръждивите и разпадащи се лифтове, които общината хариза на "Витоша ски", без по никакъв начин да ги задължава да поддържат работното им състояние. Алтернативите остават три - на самоход (пеша или с велосипед), с градски транспорт и с личен автомобил.


Не всеки може да се качи на самоход до Черни връх например и това трябва да е ясно. Да не говорим, че никъде няма изходен пункт към планината с достатъчен паркингов капацитет и достатъчно добре развит градски транспорт - може би освен лифта от кв. "Симеоново", който като по чудо все още успява да функционира.


Градски транспорт? Събрала г-жа Фандъкова гробищния автопарк на ЦГМ и го пратила да трови хора и дървета в гората... Най-строшените софийски автобуси зорлем пъплят по витошките баири, оставяйки пепел и отрови след себе си. Доскоро до Златните мостове дори нямаше автобус през седмицата - като че ли хората, които не са на работа, трябва да се ограничат до ниските части на планината? Бавен, нередовен и недостатъчен. Такъв е градският транспорт на Витоша и такъв ще бъде, докато няма достатъчно лифтове.


И, разбира се, личните автомобили. Най-лесно е да запалиш колата и да се качиш. Но дори да оцелееш до горе, трябва да паркираш някъде. Къде ли? Под някое дърво, разбира се, на сянка. Всеки слънчев почивен ден Витоша бива докарана до това да прибира повече автомобили, отколкото е капацитетът на всички буферни паркинги в София, взети заедно. Пътищата стават двойно по-тесни, стига се до задръствания, а нерегламентираното паркиране е масово въпреки забраната в природен парк да се навлиза с автомобил. Какво толкова, нали си до пътя? Пък и тя тревичката пак ще си покара, колко му е една паркирана кола за ден-два...


София и Витоша имат остра нужда от визия за транспорта в планината и още по-остра нужда от политическа воля визията да се превърне в практика. Защото иначе Витоша ще продължи упорито да бълва кислород за софиянци, а те все така упорито ще продължат да се отнасят с нея като с публична тоалетна.


Ако останат софиянци.
Ако не се изтъркалят из витошките дерета.
Защото някой не си е закърпил дупките, а друг продава шофьорски книжки като гевреци край софийски подлез.

Още по темата

Коментари (78)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Дадеш ли автомобил на дивак така става.
  И никакъв контрол от Родната Милиция по цял ден стоят и си чоплят носовете.

 2. 2 Профил на qax10558574
  qax10558574
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Селяните да си избиват комплексите на село!!!

 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1827 Неутрално
 4. 4 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 444 Неутрално

  А най-тъпото е, че колкото и да внимаваш, никога не знаеш отсреща кой идва и каква тъпотия ще направи. Отделно много шофьори в София не се свикнали да карат по завои и в планина като цяло, но при бавно каране това се оправя. Проблемът е като тръгнат да карат бързо там, където не могат или не може поначало да се кара така.

 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  Планината е за отдих и проветряване на дробовете , а не за РАЛИ на "Столичани в повече " - избиващи КОМПЛЕКСИТЕ СИ !И пишещият явно е от тях !

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Гневно

  До коментар [#3] от "svoboden":

  На хората вече им писна от гробарските простотии и нехайство !!! ПИСНА ИМ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#5] от "doroteus":

  Като се загледах в снимката и видях името на автора, мисля, че не сте прав. Той държи една хижа над Златните мостове и е запален колоездач. Та едва ли кара кола за кеф точно по пътя за Златните, а то там и не е за такова каране.
  Иначе състоянието на пътищата до високата част на Витоша си е проблем и става все по-сериозен при големи празници например. Тази зима имаше зверски задръствания по пътя към Алеко и към Златните май.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Гневно

  До коментар [#5] от "doroteus":

  И мутрите, които стрелят нощем безнаказано ли ? Или те са си ваши и им е позволено ?!?!?!?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Гневно

  До коментар [#7] от "victortrt":

  С тези некадърници в СО и по-зле ще става.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#3] от "svoboden":

  Ясно. Още един новобранец с 18 325 км зад волана...
  Но много, много големи претенции във една всяка сфера.
  Да обясня ли сфера в какъв контекст се използва?

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#10] от "Андонов":

  По- добре изучи правописа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 556 Разстроено

  само не разбрах какво е виновна държавата, че някакъв келеш си е купил бегачка и е решил да се направи на автомобилен съзтезател? Айде да обърнем въпроса първо към семейството му и кой и защо е купил кола на синчето, без да се интересува как я ползва и дали може да шофира. С безкрайните ви мрънкания само възпитавате безотговорни келеши - загубил бил сцепление - разбира се вината не е негова, нали пътя, нали знаците, нали ДАИ, само не и той.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#12] от "borko_to":

  Само той- всички други в бяло !!! Смешник !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Гневно

  Витоша е недостъпна за софиянци!!! Никакви рейсове няма през седмицата! Ходих миналата седмица с кола до Златните и не срещнах рейс ни нагоре, ни надолу! Срам, голям срам си, Фандъкова! Горе имаше 50 коли! Така се пази чистия въздух на парк Витоша. А Алеко е задния двор на Цеко!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 15. 15 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1078 Гневно

  Витоша е недостъпна за софиянци!!! Никакви рейсове няма през седмицата! Ходих миналата седмица с кола до Златните и не срещнах рейс ни нагоре, ни надолу! Срам, голям срам си, Фандъкова! Горе имаше 50 коли! Така се пази чистия въздух на парк Витоша. А Алеко е задния двор на Цеко!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 16. 16 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Пътищата на Витоша не са за забавно каране - или е изтъркан и релефен асфалт (към Златните), или са изпилени павета (към Алеко). И върху двете добави тонове пясък, който се хвърля зимата - заедно с какви ли не възвишения заради пропадания. Кара се бавно и внимателно. И колата се прежалва, разбира се - ако си я пазите, тя няма какво да прави там.

  Понеже се занимавам с планинско бягане се качвам на Витоша поне един път седмично. За мен проблемите са няколко:

  1) Липсата на спазването на ограничението за качване на автомобили през почивни дни. Рядко (главно зимата) се появява полицията, за да го контролира.
  2) Автобусите са наистина кофти. Отнемат ужасно много време и докато зимата са окей, лятото припадаш в тях. Миналия уикенд слизах с автобуса от Морени до МС Витоша и преди да тръгне автобуса ми прилоша сериозно. Докато слезохме до метростанцията (55 минути, което е много) им прилоша на още 3-ма души.
  3) Евтино и удобно е с колата. Реално погледнато ако се сложи такса навлизане на автомобил в парка (с изключение на персонала на хижите, разбира се) може да се ограничи трафика. Но аз при до 5 лева ще предпочета този вариант пред ГТ и лифта.
  4) Всякакви герои ходят с колите до където им скимне. И не става въпрос за хижари и/или служители на Витоша Ски / управата на парка. В неделя някакъв хубавец беше паркирал колата (малък хечбек с Р регистрация) си на ски пътя към Черни Връх. Явно от големия баир нататък вече не е успял да продължи и я е оставил там. Но от Голи Връх си беше минал цялото плато и първата част на баира.
  5) Зимата редовно младежи като този от снимката решават, че ще си правят кефа (главно с БМВ-та със задно и 4ь4 коли) по пътя - и правят бели. Рядко с други автомобили, слава Богу. Добре е да се контролира влизането и излизането от парка - ако излиза от него без броня, вероятно е станало нещо. Вика се КАТ и се установява.

  Всички мерки трябва да са по-скоро в посока по-малко автомобили да се качват нагоре. Колкото и да се поддържа пътя, просто не е ОК толкова трафик да ходи натам. Най-много съжалявам хората, които слизат/качват пеша пътя и дишат тонове сажди и прях.

  Може да се помисли за шатъли, които да сноват до Златните / Алеко. И ако може да не са 30 годишни дизели.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 17. 17 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Сенчест, айде малко се успокой.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 18. 18 Профил на Тъпата майна
  Тъпата майна
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#4] от "victortrt":

  Това също. Най-любимо ми е като държат спирачката в завоите и се чудят защо отиват в насрещното.

  Това мнение е дело на една тъпа майна
 19. 19 Профил на Yavor Yanakiev
  Yavor Yanakiev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Драги г-ин/жа Журналист. Съгласен съм с всичко което споменавате в тази статия. Да имаме проблем с държавата, да имаме проблем с полицията, да имаме проблем с общината. Но нито един проблем от това което казвате не засяга тази катастрофа. Сигурно и на Вас както и на мен много Ви се е насъбрало и имате желание да си излеете някъде болката. Нека обаче ви обърна внимание на „Ами нещо загубих сцепление, сигурно защото карах на четвърта“ – за това кой е виновен? Виновни са хората дали му книжка за това, че на изпита си спазва правилата? Виновни са хората които не оправят дупки по Витоша? Виновни са полиците които трябва да са на всеки 300 метра и пак ще са малко и медиите отново ще бълват полицейска държава? Защо отново се мъчите да насочите проблема на друго място освен там където е? Проблема е при българското семейство.
  На какво са го възпитали родителите му? Защо в неговата глава няма тази нотка за самосъхранение? Това са въпросите които трябва да питате.

 20. 20 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Убеден съм, от твоя е "по- добър"...
  Грешката е очевидно, защо е допусната! "Една" просто мина пред "всяка" при добавянето и в бързината.
  p.s. Анонимник, мним, скрит и сгушен. Остави си името да прославя нуждата ти от 10 коментара в рамките на 12 минути. Може да станеш прочут.

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 21. 21 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 699 Разстроено

  Завоите на Витоша и разбития път – ясно. Но миналата седмица имаше поне две много тежки катастрофи на входа на София в участъка на магистрала Тракия между Равно поле и Черна котка. Трилентова магистрала, права и асфалт в почти перфектно състояние.

  Явно някои шофьори мислят, че са на самолетна писта и правят опити за летене, които завършват в полето или някое дърво помитайки и няколко други автомобили.

  @)----,--'--
 22. 22 Профил на galin83
  galin83
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Не мога да разбера как така Витоша е недостъпна за софиянци. Оградена с ограда ли е, има изкопан ров или нещо друго. По Алеково време как се е ходило на Витоша, с кола, рейс или лифт? Не, събирали са се на Света неделя в София и са стигали до Черни връх по обед. Но модерния софийски турист иска да се наспи до 10ч, да палне колата и да отиде на чист въздух. Това са сегашните позатлъстели планинари, дай им кола и да хапнат 'горе' два кебапа.
  На Витоша трябва да бъде забранен достъпа с автомобил.
  А иначе за случая с момчето, че е виновно спор няма. Но има ли поне една писта в близост до София, където можеш да си видиш уменията. Няма и това също е част от проблема.

 23. 23 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Особено пък на КОРУМПИРАНИТЕ КМЕТОВЕ В СЯНКА им е писнало да ги вадят на светло ! Някой иска ли да му припомня за ЕМИЛ ИВАНОВ - "неподкупния" , "несменяем " кмет на Своге !!!Защо ли ми минават разни мисли .....

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Гневно

  До коментар [#17] от "olexander":

  Много съм спокоен. А ти в какво качество се отваряш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  До коментар [#2] от "qax10558574":

  Селяните да си избиват комплексите на село!!!
  ============
  Искаш всички катастрофи в селата да стават! Не може!

  Еретик
 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Гневно

  До коментар [#23] от "doroteus":

  Припомняй. Разрешавам ти.

  После аз ще пиша
  за суджук кметове и кметички-
  корумпирани всички !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Гневно

  До коментар [#20] от "Андонов":

  Ти написал ли си си името ? Че и заплашваш ! Колко герберастко-просташко !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#22] от "galin83":
  Баце, има писта между Сапарева баня и Дупница, пробвай я. Тъкмо до там можеш да се пробваш през Бистрица и Ярема.

 29. 29 Профил на mnogosamkrasiva
  mnogosamkrasiva
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Ако има модерни, работещи лифтове колите ще намалеят. Ама кога ще стане това?

  Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи торта
 30. 30 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Весело

  До коментар [#22] от "galin83":

  "По Алеково време как се е ходило на Витоша, с кола, рейс или лифт? Не, събирали са се на Света неделя в София и са стигали до Черни връх по обед"
  =======================
  Ами, не си прав. Класическата схема е тръгване от Корубаглар /Лозенец/ със слуги, които носят кошници провизии. Спане при Драгалевския манастир, качване на Черни и евентуално още едно спане.
  В края на комунизма го отърчавахме от Драгалевци, докъдето стигахме с автобус и за един ден нагоре и надолу.
  С напредването на дъртизма почнах да го качвам от Алеко. /Не съм от София/ Тръгвам рано, пътувам 250 километра, в 9 съм на отбивката за горната станция на Драгалевци, качвам, слизам и се прибирам.

  Еретик
 31. 31 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 412 Неутрално

  До коментар [#22] от "galin83":

  Има няколко картинг писти ката начало...

 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Разстроено

  До коментар [#20] от "Андонов":

  И пуктуацията ти куца. Нов Български или Варненски свободен ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Разстроено

  До коментар [#29] от "mnogosamkrasiva":

  Питайте Цеко и фандъкова.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3327 Неутрално

  "Не всеки може да се качи на самоход до Черни връх например и това трябва да е ясно. Да не говорим, че никъде няма изходен пункт към планината с достатъчен паркингов капацитет и достатъчно добре развит градски транспорт - може би освен лифта от кв. "Симеоново", който като по чудо все още успява да функционира."
  =============
  Така е, но отношението на софиянци и зелени към Витоша и Пирин не е еднозначно. Излиза, че Витоша трябва да е удобна и достъпна, а Пирин - не.

  Еретик
 35. 35 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Когато неук и невъзпитан примитив усети безнаказаност, започва да си "лекува" фрустрацията по най добичешки начин - бяга от остена и прескача оградата... Представете си беден и безперспективен живот у млад предозиран "хормон"... Колкото и да сме хуманни, трябва голяма тояга. Институционална, не персонална!!! А институцията основно се състои от "братчеди" на описания герой... Батак...

  roo
 36. 36 Профил на bradshaw
  bradshaw
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Е как се слиза на четвърта по тоя стръмен път ... младежът трябва да е бил само на спирачката, пффф

  Nobody is perfect. I am Nobody.
 37. 37 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#32] от "КМЕТ В СЯНКА":

  СУ "СВ. Климент Охридски".
  На фона на твоя трети (незавършен) курс в Югозападнал, е същински апотеоз.
  Пак казвам, по-добра от твоята с идея и половина, най-малко!

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 38. 38 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Весело

  До коментар [#37] от "Андонов":

  Мога да те запозная с кадри на СУ - ще си посипеш чутурата с пепел. Я ми кажи къде се намира стената за катерене като си учил в СУ !?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 39 Профил на Андонов
  Андонов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Тук, заплаха може да съзре само конвулсивно обременен тип.
  Бих добавил, нередовния контакт с противоположния пол, поражда редовна, изострена потребност от социално одобрение и внимание.
  Последната я имате в повече. Това ви поражда проблеми в личен план.
  p.s. Името и снимката съм си поставил, където им е мястото. Не съм ги наседнал като Вас, драги.
  Ако желаеш и адрес ще ти дам, ти да дойдеш, не аз.
  Да се запознаем...
  (Няма нужда от нов коментар. Предозирах с абсурд покрай теб. Благодаря).

  “Журналистика е да печаташ/показваш неща, които някой друг не иска да бъдат отпечатани. Всичко останало е пиар” Джордж Оруел
 40. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  До коментар [#39] от "Андонов":

  Няма за какво да му даваш адрес. Просто ставаш по-рано, отиваш пред Позитано, и първия ,в 8 без десет който влезе в сградата, мъж на над 70 год., с наднормено тегло, това е Кмета Бузлуджанко...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 41. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Весело

  До коментар [#39] от "Андонов":

  Определено ми оправи настроението.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 42. 42 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Весело

  До коментар [#40] от "hamiltonf":

  Направо си пророк. Само внимавай с прането и пералнята.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 43. 43 Профил на mgramatikov
  mgramatikov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Аз редовно карам колело или бягам по пътя от Бояна към Златните мостове и не ми е направило впечатление да има голяма вакханалия. Повечето коли се карат от мързеливи, но спокойни туристи. Има тук-там някой джигит, но това са особеностите на националната баня,

  Иначе е вярно, че пътя иска по-добра поддръжка. За паркингите и градския транспорт не съм сигурен. Все пак Витоша не е градска градинка, а уязвима планина.

 44. 44 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#2] от "qax10558574":

  Мога да ти кажа че най_непоносимите сте там шопите дет цял живот гледал в германия кво карат, взел няккъф лизин или фирмвна кола и гас и гас и гас... Проблемните са тези дет карат като невидели. Вчера от стара загора до софия си мислих че съм в пакистан, и то само българските регистрации като на блъскащи колички, гастърбайтерите културно си чакат а наще вече у багажника ще влезе.. Напира.. Бърза.. Да се върне в дупката

 45. 45 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#40] от "hamiltonf":

  Знаем, че за Витоша не си компетентен. Кажи нещо за моментното състояние на Тракия и дали покрива критериите за магистрала.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 46. 46 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Весело

  До коментар [#45] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Компетентен съм навсякъде, просто на Витоша на съм карал, но при скоростните планински отсечки Асеновград - Чепеларе, Чепеларе - Пампорово, Пампорово - Смолян,
  и обратно, със сигурност държа все още рекордните времена....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 47. 47 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#7] от "victortrt":

  И какво предлагате,м обшината да врътне една магистрала и безплатен паркинг горе ?!? И разбира се с най-хубавия асфалт, за да могат дори 25 годишните БМВта със задно и изтъркани летни гуми да се качат без да буксуват.

 48. 48 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#46] от "hamiltonf":

  Та какво ти е мнението за "магистралата" до Бургас ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 49. 49 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Неутрално

  До коментар [#48] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Днес, със 280 се караше спокойно, само 2-3 засичания, но на 1-ви беше ад, макс 130....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 50. 50 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#47] от "m17":

  Предлагаме редовен и екологичен градски транспорт и работещи лифтове на разумни цени !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 51. 51 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#49] от "hamiltonf":

  В кое платно и в коя посока ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 52. 52 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4201 Весело

  До коментар [#51] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Платното се казваше "Позитано", посоката - Бузлуджа...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 53. 53 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#47] от "m17":

  Напротив. Точно обратното. Къде са лифтовете? Къде е тяхната атрактивност и конкурентно способност?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 54. 54 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#50] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Предложи и начина, по който това ще стане реалност, защото иначе звучиш кухо, като господарите си, които са царе на обещанията, но ги няма никакви в реализацията.

 55. 55 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#1] от "eyd13372645":
  Гатанка:
  Какво може да намерите в носа на един милиционер?
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  Отпечатъци от пръсти!

  Жизнь или Life - избор има.
 56. 56 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#54] от "zle_platen_trol":

  Бъркаш ме с ГЕРБ !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 57. 57 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#54] от "zle_platen_trol":

  Какъв е хонорарът ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 58. 58 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#54] от "zle_platen_trol":

  За него не знам. Аз бих включил лифтовете към градския транспорт за притежателите на карти. За хората с билетче бих направил цената 3 лв. После бих пуснал колите свободно нагоре. Срещу 60 кинта вход.
  За целта, разбира се, бих завел дело срещу концесионера за разваляне на концесията. След това бих я пуснал наново, като в комплект с горните условия инвеститора има задължението да поднови всички лифтове. Към сделката му давам всичката общинска собственост на концесия - изоставените хотели, заведения. И публично-частно партньорство с училищата.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 59. 59 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#57] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ти кажи кмете, ти си циркаджията.

 60. 60 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#58] от "Darth Plagueis":

  Проблема в цялата работа е, че лифта никак не е евтино съоръжение. Наскоро бях в Синая, там румънците са построили лифт ( чисто нов ) от 1400- 2000 метра и официално обявената инвестиция е 8.5 милиона евро. Отделно и поддръжката. Съответно билетите не са по 3 лева. Качване и слизане за трима души излиза 145 леи, горе- долу 70 лева. Хубави са ти идеите, но трудно ще се осъществят.

 61. 61 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#60] от "zle_platen_trol":

  Никой не е казал, че е евтино. Обаче има една особеност - пълен, празен, подръжката си върви. Което означава, че ако е празен, сваляш цената. Сваляш я до дъно, и това е единственият логичен икономически подход. И понеже трябва да има печалба за концесионера, ти ще му предоставиш възможност да си я изкара от заведенията и ски услугите там. От хората, които той сам е качил и зелените училища, които ти ще му дадеш. Възможностите са толкова малко, а ресурсите на планината се харчат толкова нелепо и неефективно, че място за подобрение има в пъти.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 62. 62 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#60] от "zle_platen_trol":

  За община като София това са жълти стотинки. Понеже ти не си роден тук ,както и други от Самоков не ви е по силиците да го осмислите. А и не знаете как е било в миналото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 63. 63 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#53] от "Darth Plagueis":

  Ами налични са и са много евтини.

 64. 64 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#58] от "Darth Plagueis":

  Няма нито една хижа и заведение обшисна собственост. Отделно общината не притежава зема там и не може да я раздава. Там си е парк и репава управата на парка. И не на последно място, 3 лв не покрива дори заплатите на сегашния персонал, как ще изплашаме десетките милиони за нови съоражения ?

 65. 65 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#62] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Как ги раздавате милионите, айде да ги вземем от пенсията ви и пенсиите на другите дърти комунисти тогава.

 66. 66 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#50] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И кой го плаща тава - аз и другите софианци през данъцте си ?. Айде няма нужда, първо да си оправим града пък тогава ше правим лифтове.

 67. 67 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#62] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Миналото кмете, ах това минало, когато комунистите бяхте елит. Казваш общината да похарчи милиони и после да търпи загуби само за да може на кмета да му е евтинко. Няма такъв филм комунистче.

 68. 68 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#65] от "m17":

  ами откъде сте ги взели бе комунист !!! От хората сте ги взели.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 69. 69 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#67] от "zle_platen_trol":

  Който не мисли за здравето на хората е доста НЕумен. Особено в тази мръсна и НЕмита София.
  До коментар [#66] от "m17":

  Вие дори не можете да го измиете а камо ли да го оправите. Само усвояване и корупция са ви в мислите и действията. На хората обаче съвсем им е додеяло от вас и "политиките" ви.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 70. 70 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#47] от "m17":

  Не разбрах защо аз трябва да предлагам нещо. Само констатирам какви са фактите. Има ли дупки по пътя за Златните - има. Тесен ли е в някои участъци и то заради дупки и изровено - тесен е.
  А че миналата зима ставаха задръствания вече е друг въпрос, за който вина имат основно задръстилите пътя шофьори. Не очаквам общината да направи паркинги за 200 коли на 1 400 и на 1 800 метра, ако това е идеята на въпроса.
  Това, което може да направи общината е малко да постегне пътя и да пусне повече и по-адекватен градски транспорт и през работните дни. Все пак има деца във ваканция, нали. А има и хора в отпуск, работещи на смени и т.н.
  А пътят до Алеко освен че е павета и друса, тук там е изровен и често при сухо време се вдига отвратителна прах от пясък и пръст.
  Аз проблеми с това нямам, защото съм ранобуден и основно ходя пеша или с лифта, или с автобус /имаше даже безплатни на Лидл/.
  Но до Алеко с 66 децата не издържаха и слязохме на Бай Кръстьо, защото им призля от друсането и праха.
  Иначе ако искам спокойствие, Кладница ме устройва перфектно.
  Кифлите, паркирали на поляната пред Момина скала ми докарват кофти чувства.

 71. 71 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#70] от "victortrt":

  +

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 72. 72 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#69] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кметче, мишленце нещастно, корупцията ви е заложена на вас и на герберите. Напъните ти да се покажеш различен не дават друг резултат от обичайния при силен напън. С нетърпение очаквам поне веднъж да видя твой коментар по същество, но вече се отчайвам. Цар си на празните приказки, това поне не може да ти се отрече.

 73. 73 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Любопитно

  До коментар [#72] от "zle_platen_trol":

  Това по темата ли е ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 74. 74 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#69] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Моята улица я мият вече трети път тази година (Красно Село).

 75. 75 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Любопитно

  До коментар [#74] от "m17":

  И коя улица е това ? Да дойдем да видим колко е измита.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 76. 76 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#75] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Красно Село цялото го миха три пъти тази година, в момента го довършват третото миене, елате на пазара, на един стълб до тоалетната има графика за това миене за да си вдигат съседите колите.

 77. 77 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1734 Неутрално

  До коментар [#64] от "m17":

  Какви заплати не покрива и какви три лева бе, неграмотнико? Как я направи тая сметка, какво включи в нея, какви приходи, какви разходи, какво натоварване? И кои са тия налични лифтове, че дето са и евтини, да ни светнеш?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 78. 78 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5228 Неутрално

  До коментар [#76] от "m17":

  последния път бе доста мръсно и прашно. преди 4 дни.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK