Когато избирателите са повече от бюлетините

Гласуване в София

© Георги Кожухаров

Гласуване в СофияПрекарах четиринайсет часа в избирателната секция на с. Брягово, община Първомай, в качеството си на застъпник за независим кандидат за кмет на селото. Живея тук от почти четири години и в неделя видях близо 400 от 511-те регистрирани жители с право на глас. Висока избирателна активност, която надминава тази от 2015.


От началото на изборния ден се знаеше, че бюлетините за кмет на селото са 400, а за общински съветници и общински кмет – 500. При брой на регистрираните избиратели – 511. От 7 ч. сутринта всички се вайкахме какво ще правим, като свършат бюлетините


Около 19.30 бюлетините за кмет на селото се изчерпаха. От 400 бройки първата отиде за образец на външното табло. А последната за образец за копиране на нови бюлетини на ксерокса от бряговското читалище "Развитие". Това решение (РЕШЕНИЕ №1577-МИ София, 27.10.2019, достъпно на www.cik.bg) ни беше оповестено от представители на ОИК - Първомай, на място.
Изведнъж ме сполетяват мисли за демокрацията и гняв към присъстващите, които клатят глава в съгласие. "Ами, какво толкова. Ще пишем протоколи към всяка нова бюлетина"; "Готово, оправен е проблемът"; "Това ни казаха от ЦИК. Нищо повече не можем да направим". Завихрят се спорове между наблюдатели, застъпници, хора от комисията. Отвън се събира тълпа. Оформят се два лагера. Мен ме хващат нервите и започвам да им говоря за демократични принципи и европейски ценности. "Ние новодошлите" пак правим проблеми...


19.50 ч е. Влизат последните двама гласоподаватели. Единият, бивш "враг на народа", е известен с това, че винаги гласува в последните пет минути. Абсолютно се противи да даде гласа си върху набързо копираната бюлетина. Казват му: "Ако искаш. Това е положението." "Е как ще гласувам върху тоя лист. Той прозира." "Ще напишем протокол, не се притеснявай." Няма и химикалка в кабината. Единият от застъпниците му подава негова, друг застъпник изкрещява: "Не може, бе, с твоя химикалка! Комисията има резервни." "Значи с импровизирани бюлетини може, но с импровизирана химикалка не може", мисля си аз. Как да е, за всекиго имаше бюлетина. Изборният ден приключи.


Със съмишленици отвън пред секцията започваме да подаваме жалби и сигнали. Няма отзвук. Кой ще ни обърне внимание?! Избори са – къде ти София, къде ти Брягово! И проблемът не е на партийно ниво, а опира до спазването на Изборния кодекс и решения на ЦИК.


След края на изборния ден започва броенето на бюлетините. Не го дочаквам. "Имаш дете за приспиване", казват ми. Аз им отвръщам безгласно: "К‘во ще ви следя броенето на нелегитимни бюлетини."


Вкъщи започваме да четем Изборния кодекс:
"Чл. 3. (1): "Изборите се произвеждат въз основа на всеобщо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване и осигуряват свободно изразяване на волята на избирателите. Гласуването е задължително, извършва се лично от избирателя и представлява изпълнение на гражданския му дълг.
Чл. 208. (1) Гласуването се извършва с общи хартиени бюлетини по образец, утвърден от Централната избирателна комисия. (2) Бюлетините по ал. 1 са бели, изработени от плътна непрозрачна хартия, която не позволява да се разкрива тайната на гласуването, с поредни номера и са защитени с полиграфическа защита.
Чл. 209. (2) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 39 от 2016 г., в сила от 26.05.2016 г.) Бюлетините се подреждат в кочан по 100 бюлетини. При избори за общински съветници и за кметове броят на бюлетините в кочан се определя от Централната избирателна комисия. При откъсване върху бюлетината и върху кочана трябва да остава един и същи номер, който да се сравнява от избирателната комисия след попълване на бюлетината и преди пускането ѝ в избирателната кутия." (из Изборния кодекс на Република България)."


В кодекса не успяхме да открием информация за "изобретяване" на бюлетини, но на 27 октомври станахме свидетели на неспазване на Изборния кодекс от изборна комисия.


Или не сме разбрали добре.


Или: ЦИК избира да пренебрегне правото на гласоподавателя да изрази волята си тайно, за да може все пак да я изрази, защото пък не може да му отнеме изобщо правото да гласува. Но поради допуснатата административна грешка на гласоподавателя автоматично му е отнето правото да гласува, защото не са му осигурили необходимата оригинална бюлетина, която би следвало да е част от общото тесте.


И така, изборният ден за мен приключи. Резултатите са ясни, но изборите не бяха легитимни.


Подобен казус в деня на изборите имаше и в благоевградските села Дъбрава и Логодаж. Бюлетини не достигнаха и за избор на кмет на кметство в Татарево. За всички тези места ЦИК взе идентични решения - да бъдат копирани бюлетини, за да се осигури нужната бройка.
Според указанията на комисията в тези случаи се взема решение за упълномощаване на членове на ОИК, които заедно с председателя на секционната избирателна комисия да направят копия на бюлетините.

Описаните действия се отразяват в протокол, който трябва да се подпише от представителите на ОИК и от членовете на СИК. Този протокол, както и един екземпляр от копията на бюлетината се прилагат към протокола на СИК за отразяване на данните от гласуването.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 614 Любопитно

  "Не го дочаквам."

  А за сеира ли ходи там?

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Любопитно

  А защо ЦИ-ЦИ-К смята, че всички копия на бюлетината са еднакви?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  От ОИК са постъпили безотговорно. И заслужават наказание. Редно е също така да се уточнят точните права, които имат наблюдателите и застъпниците. Когато при броенето на бюлетините застанат на главата на членовете на СИК допринасят за получаването на грешките.

  Димитър Димов
 4. 4 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 586 Неутрално

  "Или: ЦИК избира да пренебрегне правото на гласоподавателя да изрази волята си тайно, за да може все пак да я изрази, защото пък не може да му отнеме изобщо правото да гласува. "

  На госпожата да и кажа, че ЦИК определя дали бюлетините ще с в кочани от по 100 бройки и или в друга бройка, но ОИК - Първомай дава заявка за БРОЯ на бюлетините необходими за избор на кмет на община, кмет на кметство и общински съветници......

  ЦИК НЕ ви е Виновна за нищо в случая....

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK