Читателски "Дневник": Лоши съседи ли са доброволците

Читателски "Дневник": Лоши съседи ли са доброволците

© Надежда Чипева, Капитал"Дневник" публикува отвореното писмо на колектива "Храна, не война" - София, чиято цел е да се бори с бедността, дискриминацията и неравенствата.


Уважаема българска общественост, уважаеми български държавни и църковни институции, уважаеми български медии,


В навечерието на Коледа и Нова година се обръщаме към вас като самоорганизирана общност, посветена на борбата с бедността, дискриминацията и неравенствата, въобще със зов за помощ в лицето на несправедливостта, свързана с прокуждането ни от дома, който бяхме наели с надежда дейността ни да може да се провежда в топла, уютна и спокойна околна среда.
На внезапно свикано събрание на кооперацията на ул. "Майор Юрий Гагарин" 154 б всички съсобственици на частния имот, освен нашият хазяин, гласуваха за напускането ни на помещението със следните аргументи:


- "безконтролното" влизане и излизане на "хиляди бежанци" в сградата, която обитават, е непоносимо за тях, включително пребиваването на събранието като наш представител на "камбоджански мигрант" (де факто немски гражданин от колектива ни) и почистването на входа на кооперацията от "онези мургавите" (по отношение на двама от социално слабите ни доброволци)


- миризмата от готвенето на постна храна в жилищна сграда в неделя е нетърпима, а предложението за изграждане на аспирация до покрива на сградата - неприемливо


- ползването на душове от "клошари" в тяхната сграда им е неприятно


- били сме опасни и децата им се плашели от нас


- да сме легитимна организация и да сме получили наградата за доброволчество (на Тайм хироус в категория "Включващ подход") е невъзможно, щом сме неформална гражданска организация


- щом представителят ни на събранието е служител на американска компания, значи сме "соросоиди", финансирани от вражески страни,


- щом сме нерегистрирана НПО и ползваме китка градински чай за кадене срещу бацили, значи сме секта, занимаваща се с гонене на демони


- щом в сградата им се е разнесла миризма на пушена марихуана, няма откъде другаде да се е взела, освен от нас


- (самоорганизирана гражданска) дейност (с идеални цели и в обществена полза) като нашата трябвало да се осъществява другаде, като например в заведение, църква, държавна сграда или частния дом на някой от небездомните ни доброволци


- от дарените ни (от децата от 144 СОУ "Народни будители" за Коледа) храни ще се завъдят мишки


- тъй като сред собствениците на жилище в сградата има дарител за Българската Коледа и всички те "иначе" намират инициативата ни за благородна, съответно блокът е солидарен със съдбата на хората в нужда


Недопускането на гореспоменатото събрание на журналистическия екип, отразяващ нашата дейност, е допълнителен повод да се обърнем към широката общественост и институциите с отворено писмо и молба за съпричастност, въпреки светлите празници, на които е оспорено, че имаме право. Призоваваме за ежедневна и устойчива ангажираност с каузата на социалната справедливост, като нещо повече от Българска Коледа и Български Ко-лед.


С надежда,
Колективът на "Храна, не война" – София

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2208 Разстроено

  Ами писмото показва пълната картинка н аобществото / или на част от него ...
  Тъжна работа... замираща...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Безконтролна върволица от непознати, често нечисти хора с различна култура е нормално да притесни обитателите на някакъв блок.
  Обръщението към всички българи няма правна стойност и цели да предизвика съчувствие. Може би очакват някой да ги покани?
  При всички случаи намирам за нормално да синхронизират дейността си с държавата.

  Еретик
 3. 3 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 375 Неутрално

  И защо тази дейност трябва да се осъществява в апартамент от жилищен блок, а не друго, по-подходящо са целта място? По принцип жилищните входове се заключват и достъп до апартаментите във входа имат само живеещите и лица, които те самите допускат вътре. Естествено, че на живеещите във входа ще им е неприятно който си иска да може да влиза вътре.

 4. 4 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Бас държа, че се имат за християни тия, дето не само няма да дадат риза на ближния, ами ще прогонят и искащите да помогнат.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 5. 5 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Сигурен съм , че Костов ще се трогне и ще ги покани у тях.

 6. 6 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Абсолютно съм съгласен с огромното мнозинство на членовете на тази етажна собственост. Това безобразие трябва да се прекрати, без значение дали става дума за бежанци, клошари или за жилище отдавано под наем на хотелски начала чрез AirBNB

  Бог да благослови Америка за България!
 7. 7 Профил на true_original
  true_original
  Рейтинг: 494 Неутрално

  след като има решение на етажната собственост и то е легитимно то трябва да се изпълни.

  основното за индивида и колектива е да спазва закона т.е. да има законност.

 8. 8 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 974 Любопитно

  Частна собственост и демокрация. Намерете си друго помещение, купете имот, постройте сграда. Никой не е длъжен да се съобразява с вас. Законът е спазен.

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 9. 9 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 974 Любопитно

  До коментар [#5] от "blondofil":

  Малко си се забавил с коментара за Костов - едва пети си.....

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 10. 10 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Уау, вегани.Не е само до постните манджи. Явно има и малоумие.
  "Food not bombs global"
  "Food Not Bombs е свободна група от независими колективи, които споделят безплатна веганска и вегетарианска храна с други хора. Идеологията на Food Not Bombs е, че безброй корпоративни и правителствени приоритети са изкривени, за да позволят на глада да продължи да съществува в изобилие."
  Впрочем , на женския пазар, дет им офиса , нямат ли душ.
  https://maps.google.com/maps?ll=42.703751 ,23.322639&z=17&t=m&hl=en-US&gl=US&mapclient=embed&q=ul. "George Washington" 51 1202 Sofia Center, Sofia

 11. 11 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  "Недопускането на гореспоменатото събрание на журналистическия екип, отразяващ нашата дейност, е допълнителен повод да се обърнем към широката общественост"

  А защо трябва да се допускат журналисти на общо събрание на етажна собственост?
  Тия избиха тъпомера.
  Щом хората не ви искат, омитайте се.

  Panta rhei....
 12. 12 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Линк към улична гледка на гугъл мапс - https://www.google.com/maps/place/ul. +"Mayor+Yuriy+Gagarin"+154Б,+1113+g.k.+Iztok,+Sofia/@42.6741397,23.3585513,3a,75y,226.69h,100.17t/data=!3m6!1e1!3m4!1sVB4tzHRVbzBbgks9FKS_hQ!2e0!7i13312!8i6656!4m5!3m4!1s0x40aa85c5f838df55:0xa6b7dcf22273fc51!8m2!3d42.6743704!4d23.3581972

  Очевадно хората се грижат за входа си и нещо сте се изложили. Алсо,
  it is OK to be white

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 13. 13 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#12] от "Луд Общественик":

  линкО е счупен: https://goo.gl/maps/QWuNRfFdxzRBigU88

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4246 Любопитно

  Тази снимка е от родното ми Габрово!

 15. 15 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Една съседка беше питала дали имаме нещо против в апартамента и да се настанят част от питомците на мюсюлмансксото училище в града, докато траел ремонта му. Да живеят и да се обучават. Импровизирано средношколско общежитие + религиозни ритуали в малка кооперация в центъра на града - друг път. Оттогава не си плаща 1.50 за фонда за ремонт. Някои хора наистина нямат преценка за това кое е уместно. Веганите от статията също.

 16. 16 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Всички отношения в колективна собственост се основават или на някакви договорни схеми, или на добра воля! След като липсва и едното, и другото, раздялата е нормална! Няма особен смисъл да пребиваваш там, където си нежелан!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  И на мен ми се струва, че апартамент в жилищна сграда не е съвсем подходящо място за целта. Хората вече заключват входовете, а там непрекъснато да влизат непознати...

 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5521 Неутрално

  Обикновено в жилищни сгради не може да има офиси, особено офиси с често посещение, тъй като това е свързано със смяна на предназначението на сградата и съответното и екипиране.
  Това няма да се допусне навсякъде по белия свят.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Не знам как да го кажа - толкова е неуместно, толкова е далеко от действителността и реалния живот, че просто нямам думи.
  Да очакваш хора с малки деца, искащи спокоен живот, да са съгласни да търпят неудобства и да се чувстват некомфортно в собствените си домове, защото ти си решил да правиш под носа им някаква мусионерско-пропагандна дейност - наистина тези хора живеят извън действителността.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 20. 20 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Ама какъв квартал са си избрали в добротна кооперация чак не е истина! От оплакванията на непеошките изводът е един - съвсем резонно ги "прокуждат" от топлата, спокойна и уютна среда.

  От друга страна, да наричаш "Коледа" един светъл празник като Рождество Христово говори прекалено много за душевността на оплаквачите. Айде със здраве!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK