С куче в парка, ама от утре (27 април)

С куче в парка, ама от утре (27 април)

© Велко Ангелов"Дневник" получи читателски сигнал от Велина Мавродинова за реакцията на полицията и въпроси къде е позволено и къде забранено да бъдат разхождани кучета. Публикуваме го заедно с коментар от юриста Мария Шаркова и последните очаквани промени, които се коментират в момента - неделя (26 април) сутрин какво ще бъде разрешено от понеделник.


"Моля ви за помощ! Можете ли, да ми каже какви са последните "законови" разпоредби? Току що на бул. "Евлоги Георгиев" полицейска кола ме спря, за да ми каже да се прибирам веднага с кучетата от "градинката", която всъщност е булевард с междинна тревна площ. Приближих се на 2 метра и попитах къде е официалната разпоредба, че не може с кучета? Полицаят реагира: Не ме интересува! Нямате право! Аз, любезно: Бих искала да разбера къде може? Полицаят: НИКЪДЕ! И сте без маска! Аз (бях забравила да си извадя маската от джоба, излизайки и пресичайки отсреща): Извинете, но вие също! Той: Аз съм си в колата (бяха двама един до друг, очевидно на разстояние под 2 метра).


Това се случи на пешеходната пътека, когато пресичах. Полицаите започнаха да пускат сирената още от предишната пресечка, пред тях имаше кола и аз се загледах какво става, оказа се, че бибиткат на мен от там. В този момент, аз пресичах, когато се приближиха, продължиха със сирената и ми крещеше (шофьорът) веднага да си прибирам, за да не ми състави акт. Аз го помолих да ми обясни и той каза, че нямам право да разхождам кучетата. Едва след това, когато го попитах за неговата маска, реши да ми съставя акт. Наоколо беше пълно с хора по пейките, разбира се, без да са скупчени. Казах му, че си тръгвам веднага, за да си спестя глобата.
После пресякох към Борисовата градина, където в началото няма заграждения, има уличен пазар за вело неща, пълно е с велосипедисти (без деца). Втора кола със сирена ме върна от площ, която не е забранена, защото съм с кучета.


Никъде няма означения за забрана за кучетата.
В парка има или ленти или метални ограждения, които не препречват цялата алея и това не дава ясен сигнал за какво и за кого са те ?


ВЪПРОСИ:
- Къде е разпоредбата и от кого, че е забранено навън с кучета?
- Кои площи са позволени, ако въобще мога да излизам с кучета!
- Как да постъпя с полицейския произвол!
- Ако искат да ми съставят акт, как да откажа и към кого да се обърна, за да се защитя!


Никъде не прочетох, че разрешаването на родители с деца е придружено със забрана за кучетата!
Моля ви за факти и практични съвети!"


В заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за забрана за посещения на парковете от 20 март не се споменава нищо за кучета. Затова на 20 март министерството публикува на сайта си съобщение:

"Министерството на здравеопазването информира, във връзка с издадената днес заповед на здравния министър за въвеждане на нови противоепидемични мерки, които влизат в сила от 00.00 на 21 март, че домашни любимци може да бъдат разхождани в паркове и градинки. Не трябва обаче да се предизвикват струпвания на граждани, като за целта следва да се спазва дистанция от минимум един метър между собствениците на домашните животни."
Липсата на изрични уточнения в заповедта дава възможности и за различни тълкувания и прилагане, а и други читатели сигнализираха, че през уикенда полицаите са особено строги. Докато се изяснява обаче позволеното и разрешеното, започна обсъждане да отпадне забраната за посещение в паркове за родители с деца.


Очаква се в неделя (26 април) заповедта на здравния министър да бъде променена и да бъде създадена специална организация за посещение. Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира по този повод, че сутрин (преди 9:30) и вечер (след 18:30) в парковете ще могат да бъдат разхождани и домашни любимци. Тя уточни, че първо ще бъдат отворени 8 парка в София и ще има указания къде и как да се движат хората в тях (повече - тук).


Коментар на юриста, направен преди съобщението, че ще се променя заповедта:


Мария Шаркова: Не е забранено това, което не е в заповедите на министъра


Къде могат да бъдат разхождани кучета?


- Няма забрана за разхождане на домашни любимци навън, като забраните се отнасят за посещение на определени места по принцип, без да се уточнява с или без куче, дете и т.н


Все още остава забранено посещението на паркове, спортни съоръжения на открито и закрито (няма конкретна дефиниция какво се приема за спортно съоръжение, например дали велоалеята е такава, фитнеси на открито и т.н), детски площадки, градски градини и т.н. Няма забрана за движение по улиците, като има издадена заповед за носене на маска (или кърпа, шал), покриващи лицето и носа, т.е има конкретни изисквания, свързани с движението по улица, тротоар и т.н но без да е забранено самото движение. Това, което не е изрично забранено в заповедите на министъра, означава, че не е обхванато от забраните. Например не сме длъжни да носим маски в автомобил, вкъщи на двора, но трябва да носим в офиса, в болница, в магазин и т.н.


Пресъобщенията не създават правила за поведение, те не са източник на правото и нямат никаква правна стойност (по повод разрешеното разхождане на домашни любимци със съобщение на министерството).


Мога ли да не приема да ми бъде издаден акт и как да действам за обжалване?

Когато бъде съставен акт за административно нарушение в присъствие на нарушителя, той може да откаже да го получи, но това няма да отмени издаването му, защото е предвидена възможност да бъде съставен и връчен в присъствието на свидетели. Нарушителят може да подаде възражения срещу акта в тридневен срок. След което се издава наказателно постановление, а то може да се обжалва в 7-дневен срок от връчването му. Макар да има известни неясноти дали по време на извънредното положение сроковете за обжалване на тези постановления текат, моята препоръка е да се обжалва в този седемдневен срок. Обжалването спира изпълнението на наказателното постановление и нарушителят няма задължение да заплати наложената глоба преди произнасяне на съда с краен акт.


Заповедите се изготвят, без да се поясняват и дефинират отделни изрази като "обществено място", "защитна маска", "съоръжения", "най-належащи случаи" и т.н. Това създава предпоставки за възникване на спорове, неясноти и различно тълкуване, съответно това води до произвол, неразбиране на ограничителните мерки, объркване какво може или не може да се прави. Това създава предпоставки за отмяна на голяма част от наложените глоби, но държа да отбележа, че това не е основание да не се спазват правилата и ограниченията.


Трябва да се отчете, че всички работят в условията на спешност, ситуацията е динамична и е нормално да се правят пропуски, но е важно да се учим от тези пропуски, а не да ги мултиплицираме и повтаряме. За мен е важно не просто да критикуваме безцелно всяка една заповед или взета мярка, по-скоро да посочваме потенциалните проблеми при прилагането им, за да помогнем на законосъобразното налагане на ограничения и забрани и да предотвратим незаконосъобразна намеса в личния живот на гражданите и прекомерната репресия.


Още за коронавируса и промените - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Мдаа. Кучетата с повече права и привилегии от децата. Докъде я докарахме...

 2. 2 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Всички полянки са осеяна от ла&на на кучета, доста дълго хората с кучета не се съобразяваха с никой! Време е нещата да си дойдат на мястото - кучетата само в специално обособените за тях места! Тревните площи са за хората!

  Ето тук пише къде може да се разхождат кучета, да не се правят на много неразбрали - https://www.sofia.bg/animals

 3. 3 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 279 Неутрално

  " къде забранено да бъдат разхождани кучета"
  По точно казано: "къде е позволено и къде е забранено да серат кучетата".

 4. 4 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Когато ви спрат и ви правят забележки за маските, ако евентуално ги носите под носа, спокойно може да се позовете, че вземате пример от министър-председателя и ако полицаите не са съгласни с нещо, дали могат да напишат акт и на него?

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  " Това, което не е изрично забранено в заповедите на министъра, означава, че не е обхванато от забраните. Например не сме длъжни да носим маски в автомобил, вкъщи на двора, но трябва да носим в офиса, в болница, в магазин и т.н."

  То това е общ принцип и в наказателното, и в административното право ! Ама у нас цари пълен произвол......

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3908 Любопитно

  " Очаква се в неделя (26 април) заповедта на здравния министър да бъде променена и да бъде създадена специална организация за посещение. Кметът на София Йорданка Фандъково коментира по този повод, че сутрин (преди 9:30) и вечер (след 18:30) в парковете ще могат да бъдат разхождани и домашни любимци. Тя уточни, че първо ще бъдат отворени 8 парка в София и ще има указания къде и как се движат хората в тях (повече - тук)."

  Очакванията не са правна реалност ! Това, което правят от полицията, е пълен произвол !

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  Когато ви спрат и ви правят забележки за маските, ако евентуално ги носите под носа, спокойно може да се позовете, че вземате пример от министър-председателя и ако полицаите не са съгласни с нещо, дали могат да напишат акт и на него?
  —цитат от коментар 4 на vhv  До коментар [#4] от "vhv":

  Не само маските,но Борисов като върл комунист забранява на другите това,което на себе си разрешава! Например,постоянно щъка из България,но забранява на другите да го правят! Бих го попитал каква причина е вписал в декларацията при посещението си в Смолян? Какво толкова важно правеше там,което не може да го свърши кмета или областният на Смолян?

 8. 8 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  Мдаа. Кучетата с повече права и привилегии от децата. Докъде я докарахме...
  —цитат от коментар 1 на Котаракът на Шрьодингер


  Кучетата не се заразяват от корона вирус. За разлика от децата.
  Ако няма какво да кажеш по-добре си намери да свършиш нещо у дома.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Я ВИЖ ГЕРМАНИЯ

  НО В ГЕРМАНИЯ НЯМА КУЧЕТА В ПАРКОВЕТЕ
  В ГЕРМАНИЕ НЯМА ОСРАНИ АЛЕЙ ОТ КУЧЕТА
  В ГЕРМАНИЯ ИМА ЗОНИ ЗА КУЧЕТА
  НИЕ ГЛЕДАМЕ ГЕРМАНИЯ ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН-ТОЕСТ КОГАТО ТРЯБВА ДА СЕ ПЛЮЕ ПО ДЪРЖАВНОСТА И ДА СЕ РАЗДАВАТ ПАРИ НА КАЛПАК

  В ГЕРМАНИЯ АКО ВЗЕМАШ 4000 ЕВРО ДАНЪКА ЗАЕДНО С ВНОСКА В ЗДРАВНАТА КАСА И ЗА ДРУГИ / данък за църквата е 1.5%/ ТИ ВЗЕМАТ ДАНЪК НА 1600 ЕВРО

  В БЪЛГАРИЯ ЗА 4000 ЛЕВА ТИ ВЗЕМАТ 400 ЛЕВА
  Я ВИЖ ГЕРМАНИЯ

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  Мдаа. Кучетата с повече права и привилегии от децата. Докъде я докарахме...
  —цитат от коментар 1 на Котаракът на Шрьодингер


  Всички еднакво ги ядат кърлежите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2706 Неутрално

  До коментар [#9] от "antoni":

  Яй ся парка си е ок, освен конските фашкии осрани след полицейската окупация всичко друго си му е ок, даже лалетата още не са обрани от деца с лошо възпитание и майките айдушки!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#2] от "vtl53383951":

  Има си наредба не само за местата, където имат право да си разхождат кучетата, как да ги разхождат, и какво да правят с биопродукцията им, ама с редки изключения, никой не ги спазва.
  Пред нас всеки път като минавам по тротоара си играя на дама(детската игра), защото а настъпи някоя мина, а после си се парфюмирал натрапчиво.

  Common sense !
 13. 13 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Обичайно кучетата са приучени да пишкат и акат навън от вкъщи, и то на зелени полянки, а не на улицата или тротоара. Даже бездомните кучета не правят това там, където спят. И ако едно затворено в къщи дете може да ползва поне тоалетна, кучето не може. А иначе, и детето, и родителите му, и кучето също, имат нужда от разходка. Рабира се обаче, че стопаните на кучетата са длъжни да събират кучешките отпадъци. А е факт, който наблюдавам, разхождайки собственото си куче, че вече болшинството кучешки стопани го правят. Това, което не разбирам от плановете на общината е, защо кучета и деца трябва да се разхождат разделно. В различни часови времена ? Ако едно семейство има и дете, и куче, защо да не може да ги разхожда заедно? Разбира се, ако кучето е вързано на каишка.

  vesela
 14. 14 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#12] от "stalker":

  Аз съм от съвестните, като си разхождам кучето чистя след него.. Само като се изсере пред кметството все забравям :D


 15. 15 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  Борисов, от 2001 година е на държавна издръжка (не казвам заплата, защото тя се заработва) и не е свършил работа за 2 лева. Корупция, схеми, кражби. Не прави нищо друго, освен да разпределя готови пари. А работата му преди всичко е да осигурява условия, за подобряване на бизнес и социалната среда.

 16. 16 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Мдаа. Кучетата с повече права и привилегии от децата. Докъде я докарахме...
  —цитат от коментар 1 на Котаракът на Шрьодингер


  Когато преди време го казах, че тия ни призовават да гледаме кучета, а не деца, разни тъпаци се хилеха. Сега нагледно се видя, че населението трябва да бъде доведено до състоянието на домашни кучета...

 17. 17 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  До коментар [#9] от "antoni":

  Я прочети законите! 400 е грубо ДОД, след здравните и ДОО. Сметката ти не е верна, ама хич!

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 18. 18 Профил на absfresh
  absfresh
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Я ВИЖ ГЕРМАНИЯНО В ГЕРМАНИЯ НЯМА КУЧЕТА В ПАРКОВЕТЕВ ГЕРМАНИЕ НЯМА ОСРАНИ АЛЕЙ ОТ КУЧЕТА В ГЕРМАНИЯ ИМА ЗОНИ ЗА КУЧЕТАНИЕ ГЛЕДАМЕ ГЕРМАНИЯ ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН-ТОЕСТ КОГАТО ТРЯБВА ДА СЕ ПЛЮЕ ПО ДЪРЖАВНОСТА И ДА СЕ РАЗДАВАТ ПАРИ НА КАЛПАКВ ГЕРМАНИЯ АКО ВЗЕМАШ 4000 ЕВРО ДАНЪКА ЗАЕДНО С ВНОСКА В ЗДРАВНАТА КАСА И ЗА ДРУГИ / данък за църквата е 1.5%/ ТИ ВЗЕМАТ ДАНЪК НА 1600 ЕВРОВ БЪЛГАРИЯ ЗА 4000 ЛЕВА ТИ ВЗЕМАТ 400 ЛЕВАЯ ВИЖ ГЕРМАНИЯ
  —цитат от коментар 9 на antoni


  Това са глупости, в БГ на 4к доход държавата прибира около 1250 лева. А за Германия в повечето случи не ти е вярна статистиката, защото деца, кучета, доход в семейството имат значение. Тука само децата на циганите получават детски.

 19. 19 Профил на absfresh
  absfresh
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Реално на 4к евро на един работещ семеен човек удръжките му в много случаи са по-малко от удръжките на работещ в бг с 4к лева заплата.

  Изобщо не искам да коментирам ако в Германия вземаш 2к евро, колко по-малко са ти данъците и осигуровките отколкото в БГ. Ние сме с най-високата данъчна тежест в Европа за първите 1500 евра/3000 лева.
  А масата българи взема под 3к лева.

 20. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Властите не прецизираха част от мерките и породиха маса въпроси и недоволство от дисциплинирани граждани

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 21. 21 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Властите не прецизираха част от мерките и породиха маса въпроси и недоволство от дисциплинирани граждани
  —цитат от коментар 20 на neut


  След като т.н. власти нямат желание и капацитет за подготовка на план за поетапно излизане от кризата, създадена отвън, логично е да ги заподозрем, че чакат нареждания от "метрополията", която и да е, където и да е. Останалото е само следствие. Включително и с хитрите бюджетни игри от бичима "тука има, тука нема излишък".

 22. 22 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Скоро не съм минавал оттам, но си спомням, че преди имаше табели забранено за кучета в този район?

 23. 23 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Историята на тая е - хем насран, хем голям.

  The best way to predict the future is to invent it.
 24. 24 Профил на brusuev
  brusuev
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#12] от "stalker":Аз съм от съвестните, като си разхождам кучето чистя след него.. Само като се изсере пред кметството все забравям :D
  —цитат от коментар 14 на Ramon Asvalda


  А като пикае и пикнята ли му чистиш? Винаги ли е с повод и намордник? Данъци плащаш ли?
  Редовно кучета ни опикават и осират асансьора и входа, че нямат сили да стискат до градинката.

  А на тоя мрънкащ кучкар правилно са му написали акт. Ще държи сметка защо полицая не е с маска - ами колата не е обществено място и ако ще и 5 души да са в колата, не е задължително да са с маски!

 25. 25 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Едно отракано куче днес може да изкара поне 150 лева от разхождането на хора в парка. Ако е по-издръжливо - и повече.

  Иначе нищо ново. Никой не знае какво върши и защо. Никой не носи отговорност за простотиите около тая корона. Полицаите се престарават, мислейки, че силно помагат за запазването на живота на хората Както винаги - по милиционерски. Сега получиха и повече власт. На когото му е кеф може да пише актове (ако е по-грАмотен) и да се чувства велик. Бъркотията е всеобща и изпълнена с най-добри намерения. Как да не си спомним покойния Виктор Черномирдин и неговия словесен шедьовър?

  Справка: Виктор Степанович Черномирдин. Съветски и руски политик. От 1992 до 1998 г. министър-председател на Русия.

  без подпис!
 26. 26 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 842 Весело

  Читателката - тъпа, но за сметка на това нагла...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 27. 27 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2163 Весело

  А днес до утре ще пикат вътре.....

 28. 28 Профил на ru
  ru
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Винаги ми е било странно това противопоставяне на кучета и деца в България. Близо до нас има чудесен, поддържан ограден парк, в който е забранено за кучета и всеки път, като се разходя по крайната му алея, се учудвам от количествата детски памперси, фекалии и кърпички, разхвърляни в храстите. За сравнение в Германия, ако някой изходи детето си в храстите в парка, ще работи за глобата поне година. А коронавирусът, както и други човешки болести, се пренасят и чрез фекалии...

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Всички полянки са осеяна от ла&на на кучета, доста дълго хората с кучета не се съобразяваха с никой! Време е нещата да си дойдат на мястото - кучетата само в специално обособените за тях места! Тревните площи са за хората!Ето тук пише къде може да се разхождат кучета, да не се правят на много неразбрали - https://www.sofia.bg/animals
  —цитат от коментар 2 на vtl53383951


  Вън от всякакви карантини и заповеди на министри, това е истината - навсякъде по цивилизования свят кучета се разхождат на определени за това места, а не да осират всичко наред - паркове, градинки, тротоари и т.н.
  Що се отнася до конкретния случай, въпросната госпожа не е най-невинното същество - едно забравиля, друго не видяла, ама както се разбира, не стига че никой не я е санкцио-нирал, ами вместо да си затрае, тя сама се навира между шамарите.
  Иначе, по принцип, наистина при неизбежните ограничения, свързани с неразпространението на заразата, редно е достъп до зелените площи да имат всички граждани - със сигурност е по-добре хората да са на въздух и слънце, вместо да гледат през прозореца. Лошото е, че като си подадеш пръста, винаги се намират хора да ти отхапят ръката до рамото и госпожата е доста добър пример за това.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK