Защо учениците трябва да завършат годината, присъствайки физически в училище?

Недоумявам от решението при безспорния успех на дистанционното онлайн обучение

© Цветелина Белутова, Капитал

Недоумявам от решението при безспорния успех на дистанционното онлайн обучениеНашата читателка Кристина Николаева изпрати открито писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на образованието Красимир Вълчев, здравния министър Кирил Ананиев и ръководителя на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски. Поводът е, че в неделя премиерът обяви, че училищата може да отворят само за 7-ми и 12-и клас. Мутафчийски уточни по-късно, че връщането на учениците в класните стаи е планирано за края на май.


Майка съм на седмокласник. До момента аз и всеки член на четиричленното ми семейство стриктно и отговорно спазваме мерките срещу разпространението на COVID-19, предписани от Националния оперативен щаб. Това го правим най-вече, защото сме наясно със състоянието на здравната система, която и преди пандемията беше пред колапс.


Днес обаче разбирам, че имате намерение да отворите училищата само за ученици от 7-ми и 12-ти клас, защото, според думите на премиера, за тях е от изключителна важност да завършат учебната година, присъствайки физически в класните стаи.
Господа, за мен доброто образование на децата е приоритет и е от изключителна важност. Но то не е самоцел. Образованието на децата ми е пътят, начинът инструментът за гарантиране качеството им на живот. Но за да бъде възможно този път да бъде извървян, те трябва да са живи.


Буквално до вчера от телевизионните екраните ни плашихте с дефицит на чували за трупове и с хладилни камиони, пълни с трупове. Днес, в условията на експоненциално увеличение на новите случаи на заразени с коронавирус, при предстоящ пик на заболяемостта, вие обмисляте как да върнете децата ни в училище! И това, при положение че неведнъж г-н Мутафчийски обясняваше, че и при деца, и при младежи се наблюдават усложнения при протичане на заболяването, които могат да са животозастрашаващи. Освен това помислихте ли, че


тези деца живеят с родители, повечето от които са над 40-50-годишна възраст,


т.е. в т.нар. рискова възраст?!


Помислихте ли за учителите, които също са в рискова възраст?! Как ще гарантирате, че сред учениците и учителите няма заразен с COVID-19, след като стана ясно, че може да има заразени без проява на клинични симптоми, но пък да са заразоносители?! Как ще гарантирате, че децата ни ще спазват предписаната от щаба дистанция от 2 метра? Смея да твърдя, че дори да разделите класа на две групи от по 12 - 15 деца, не бихте могли да гарантирате спазването на нужната дистанция, дори и условията да го позволяват. Смея да твърдя, че дори и децата да са изключително отговорни и да спазват всички предписани мерки стриктно, престоят им 5-6 часа в затворено помещение е предпоставка за заразяването им, в случай че в помещението има вирусоносител.


Недоумявам, при безспорния успех на дистанционното онлайн обучение и в условията на настоящата епидемиологична картина защо решихте, че за децата е от изключителна важност да завършат учебната година, присъствайки физически в училище? Моля ви, помислете, че ако реализирате тази ваша идея в условията на еспоненциално нарастване на броя на заразените, една част от децата няма да могат да се явят на матури, защото вече ще бъдат болни именно заради присъствието им в клас.


Г-н Велчев,


По отношение на организирането на предстоящите матури много Ви моля да съобразите датите за провеждането им, така че те да са след пика на разпространението на заразата -


когато се установи трайна тенденция в увеличаване на броя на оздравелите от COVID-19


и същевременно трайна тенденция в намаляване на броя на заразените. Дори това да означава провеждането им да е през септември. Убедена съм, че е възможно и няма да бъде голям проблем бъдещите осмокласници и студенти първокурсници да започнат обучението си през учебната 2020/2021 г. 2, 3 или 4 седмици по-късно и съответно да го завършат 2, 3 или 4 седмици по-късно. Моля, помислете и за това как биха се чувствали децата, ако в разгара на летните жеги провеждат важни за тях изпити с продължителност 2 часа и 30 мин./4 часа.


Уважаеми господа,


Преди 40 дни г-н Мутафчийски ни призова с поведението си да не задължаваме нашите лекари да правят тежки избори - кой да живее и кой не.


Сега аз Ви призовавам с решенията, които ще вземете, да не поставяте мен и други родители пред тежкия избор дали да рискуваме здравето и живота на децата и на семействата си, като ги пратим на училище, или да рискуваме да провалим бъдещия им живот, като не ги пратим.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Как в Америка децата (и студентите) могат да завършат годината без да отидат в училището/университета? А в България не може?

 2. 2 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Никой за нищо не мисли в това правителство. Генерала вика "грешите", те викат "взехме парата вече (заема и авансови кинти по програмите от Европа), след нас потоп".

  Не може при 20 случая на ден да се затягат мерките, при 80 да се отхлабват. Очевидно правителството изобщо не слуша щаба а се интересува само от грабене!

 3. 3 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 579 Весело

  Когато видя такова заглавие, първото нещо, което ми идва на ум е да си промърморя:
  "Защото завършва на "О"! "
  При вас как е?

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 4. 4 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Добре е децата да са в училище, защото са важна част от стадния имунитет. За тези, които имат възрастни хора вкъщи следва да се направи изключение. Ще присъстват в час дистанционно.

 5. 5 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Отговорът на предишния ми въпрос е ясен. По същия начин както не може да не идеш на доктор за да вземеш рецепта, не можеш да си платиш сметка по телефона, административна услуга по интернет, да си подновиш някакъв договор без да подпишеш 28 документа. Бюрокрация, недоверие, закостенялост.

 6. 6 Профил на Соколов
  Соколов
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  Там има СПИН и бият черните!

  Друго си е да оправдаят десетки хиляди крантутляци заплатите си.

  Представяте ли си каква лоша работа, един учител по български може да преподава лекции онлайн в един час за цяла София!

 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2963 Весело

  WOW! "Открито писмо"! Връщаме се в дисидентските години в края на 80-те...

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2717 Любопитно

  Пишете им някакви оценки на гьотере бе, то и без това образователната ни система е формална!

  [email protected]
 9. 9 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1810 Весело

  Забавно четиво от поредицата "Писма от истерици"
  А за матурите да бъдели "след пика на разпространението на заразата", тази не разбра ли, че според щаба пикът ще е две седмици след всяка произволна дата, която им хрумне.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 10. 10 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  Нищо не може да замени живата форма на общуване. НИЩО.

 11. 11 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Изключително радостен съм че майката е повдигнала въпросът. Бас ловя че мисълта на чиновниците /министрите е била “к’во ако излъжат на матурата? К’во ако някой им реши задачите?”. Престъпните мозъци няма как да не мислят престъпно!

 12. 12 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Почвам да си мисля каква е реалната полза от физическите училища,след като виртуалните вършат далеч повече работа.

 13. 13 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#9] от "The Shadow":

  Точно такива истерични писма заслужават. Не може 40- 50 дни да ни се повтаря "Всички ще умрем. Трупове ще има по детските площадки. Няма да можем да смогнем с чувалите за трупове. Стойте си вкъщи и не си показвайте носа навън."
  И после лежерно.... а да, ние учениците от 1 и 12 клас ще ги върнем в училище, че има да се учи.
  Ако не бяха истерясали населението преди това, сега това нямаше да изглежда толкова абсурдно.

 14. 14 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 835 Неутрално

  На госпожата, бих отговорил следното, според мен е желателно, час по скоро, да приключат дванадесетокласниците, и час по скоро, още от 15 август-1 септември да започне новата учебна година. Иначе, късната есен, пак ще започнат гриповете, а може би и короната. Дали е катерим пик е доста относително, след като не знаем броя тестове. Що се отнася до учениците, ами из махалата са навсякъде, без маски, на колелета, пият кой кола, кой биричка, и си лафят на тумби.

 15. 15 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#12] от "log_on":

  То по тая логика, да оставим всичко на интернет, там информация бол, само че, като отидеш на доктор, и ти даде да пиеш белина срерщу короната, ще усетиш, че не си бил прав, ама късно!

 16. 16 Профил на Yavor Raychev
  Yavor Raychev
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До сега 12-класниците са си завършвали и без да ходят на училище.

 17. 17 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Аман от циркове и театри. И защо се дава поле за изява само на истерици. Човек ще рече, че борим бубонна чума или ебола.

  В доста по-засегнати държави отвориха вече детските градини, в Швеция не са затваряли ни училища, ни градини. В Германия учиниците от 12 клас вече са в училище.

  За мен дилема няма - дъщеря ми е в 12 клас и е изключително важно тези ученици да се върнат в училище, да завършат нормално доколкото е възможно, съответно да продължат образованието си.

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2595 Любопитно

  ... тези деца живеят с родители, повечето от които са над 40-50-годишна възраст ...
  —цитат от коментар 0 на писмото

  Тези родители на работа не ходят ли?Или всичките са "офисен планктон"?
  На пазар не ходят ли? На фризьор?
  Децата не излизат ли сега с приятелчета поп цял ден навънка?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  " Днес, в условията на експоненциално увеличение на новите случаи на заразени с коронавирус, при предстоящ пик на заболяемостта, вие обмисляте как да върнете децата ни в училище! И това, при положение че неведнъж г-н Мутафчийски обясняваше, че и при деца, и при младежи се наблюдават усложнения при протичане на заболяването, които могат да са животозастрашаващи. Освен това помислихте ли, че

  тези деца живеят с родители, повечето от които са над 40-50-годишна възраст,

  т.е. в т.нар. рискова възраст?!"

  Моля някой да обясни какво означава "експоненциално", и второ: вместо да се публикуват подобни писма на явно психично разстроени хора, по-човешко е да бъде насочена към съответния психолог.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 20. 20 Профил на sulju
  sulju
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До автора на статията. Тотално всички като вас трябва да ви вкарат в някоя кошара на село в тотална изолация да си блеете глупости. Вие нормални ли сте бе. Че и деца възпитавате в слабоумие и малоумие. Стойте си в къщи. Даже се заключете в мазето и пуснете "щорите на мазаето". От такива като вас и генерала няма да прокопсаме. Вие явно все едно сте на 2 месеца бебета. Ще питате генерала. Къде видяхте опасност, освен в главата си. Няма болни от нищо вирусно в България. Хората се разболяват от слабоумието и страха си. Това е единствения вирус в България. Спокойните хора и смелите такива никога не боледуват, те са енергични и живота им тече отлично. Аз съм един от тях. Не ме боли нищо дори и зъби повече от десет години не съм си правил. Понеже си мия редовно зъбите. Къпя се редовно всеки ден. И спазвам естествена "карантина". Мия си ръцете сравнително често. особено като вляза от входната врата. Поддържам нормална физическа хигиена и умствена - не общувам със страхливци и слабоумци, като автора на статията. Не обичам шумните места и сбирки на много хора. На Бар на нощен Клуб може, но не да се ръчкам в тълпата на дансинга. И така си живея ама супер и ще ми бъде все така. Маски не нося.
  Да не ви занимавам повече! Боледува мозъка и душата на хората водени от вируса на страха. Такива трябва да ги трият от вестника, защото пречат на страхуващите. На мен ми е меко казано смешно. Такива и децата им стават слаби и зависими по характер и недай си боже и после от наркотици и упойващи. Това е ....Слабите винаги са болни силните си бягат смело напред джони уолкър дами и господа, може и бляк може и дабъл бляк. Айде другите обратно в кошарата.....

 21. 21 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 835 Весело

  До коментар [#18] от "DDR":

  На магазина, до който ходя да си купувам цигари, опакован като космонавт, почти постоянно има две групи, едната са кварталните пияници, без маски, пият и пушат, другата са голямите ученици, с колелета, без маски, пият и си лафят!

 22. 22 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 746 Неутрално

  "Недоумявам, при безспорния успех на дистанционното онлайн обучение и в условията на настоящата епидемиологична картина защо решихте, че за децата е от изключителна важност да завършат учебната година, присъствайки физически в училище? Моля ви, помислете, че ако реализирате тази ваша идея в условията на еспоненциално нарастване на броя на заразените, една част от децата няма да могат да се явят на матури, защото вече ще бъдат болни именно заради присъствието им в клас."

  Ние също сме ваши читатели, Дневник. Как така точно тази г-жа получи платформа за изява на ниво питане към премиер и пр.
  Апропо, ще и препоръчам да зададе същите въпроси на всички премиери в ЕС, които от май отварят училищата поетапно за учениците и то в държави с многократно по-висок брой заразени и починали!

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 23. 23 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Още една БГмама - вирусолог!

  Скрила е детето си от БЦЖ ваксината и сега примира от страх.

 24. 24 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Личи си че пикът в България не е дошъл, личи си че не можете да сложите лице и име на жертва. Личи си че безумните се самоопределят като смели. Личи си че разумните и отговорните ги пращате в кошарите.

 25. 25 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  " връщането на учениците в класните стаи е планирано за края на май."-----------------------------------------------------------------------------------------------------------Да обобщим,планирано е за КРАЯ НА МАЙ, а госпожата пише "Днес, в условията на експоненциално увеличение ...".Утре някой може да напише открито писмо против започването на учебната 2020-2021 г-щото нали,днес,експоненциално....

 26. 26 Профил на sulju
  sulju
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ако не друго, следейки минусите и плюсовете под коментара ми по горе ще преброя колко са слабоумните и колко са логичните от прочелите коментара ми. Иначе авторката подписала се под тази статия може и да е платена. Но това е част от слабоумието......

 27. 27 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  До коментар [#12] от "log_on":То по тая логика, да оставим всичко на интернет, там информация бол, само че, като отидеш на доктор, и ти даде да пиеш белина срерщу короната, ще усетиш, че не си бил прав, ама късно!
  —цитат от коментар 15 на ban


  Докторите имат практически занимания като СТУДЕНТИ. И те чудесно се справят ако бяха учили само три предмета от 1ви до 12 клас- биология,химия и бг език.
  До 12 клас е зубрене на безполезни дисциплини за да имат заплати едни кадри.

 28. 28 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  ситуацията беше ясна още в края на тнр. "грипна" ваканция... вкл. и това, че седмокласниците ще платят сметката... но пак рано е загряла читателката ви де хахах

 29. 29 Профил на Ludmil Ivanov
  Ludmil Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дневник както изглежда се превръща в медия на изолантите, новата мода сред умните и красивите.
  Иначе такива "писма от читатели" имаше доскоро само в пик и блиц,
  сега чакаме и писмо от шефа на софийските лекари...
  Колко жалко.

  Времето на епидемиолозите вече отмина, на реда са психиатрите :-)

 30. 30 Профил на sulju
  sulju
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#24] от "Таралеж":

  Ако бяхме разумни и отговорни, а не жители на кошарата, щяхме да сме много по напред, като държава и общество. Разумен значи на първо място логичен, а логиката е нещо много повече от опит и лични качества, стойте си в кошарата на разумноста и отговорността. Отговорен означава да спазва правилата на демокрацията т.е да не пречи на другите. А не да си прави каквото си иска или каквото му искат за да му пречат...нещо такова. Толкова си жалък и смешен, че цял живот ще боледуваш както наверно и досега. А ние смелите ще си живеем живота, без да ви пречим да сте слабоумни както и до сега де. А вие в кошарата и преди и след всичко казано по телевизията за вируси и други лъжи и измами ще си блеете .
  Айде за всички логични....да сте все така смели и здрави. Другите нека си блеят, боледуват и слабоумстват.....

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8071 Неутрално

  Повечето държави отварят училищата през май.

 32. 32 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Има впечатлителни натури, когато всекидневно цял генерал-доктор, вместо да работи за подобряване на здравната система, което беше целта на това упражнение с карантината, всява паника, непрекъснато повтаряйки за апокалипсис, трупове, ледени площадки, нормално е да превъртиш.
  Друг е въпроса, защо точно мнението на тази жена се смята за достатъчно интересно, за да стигне до премиера. И защо "Дневник" се присъединяват към тази инициатива.

 33. 33 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#19] от "Реми":

  "...Моля някой да обясни какво означава "експоненциално"..."


  Тва май се учеше в даскалото некъде между седми и дванадесети клас... ма нищо, гледам че са ви научили да пишете...

  Иначе подкрепям напълно автора!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 34. 34 Профил на Вера Су
  Вера Су
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Изолацията в комбинация с т. нар. щаб води до нещо средно между параноя и хипохондрия. Доказателството е в това "открито писмо" тип бг мама.

 35. 35 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  начи, в момента, в който за втори път из училищата се завърта анкета "ще си пуснете ли децата на училище", а ние много добре знаем при какви обстоятелства се извъртя първата, не е никак зле тиквариата да си мери приказките

 36. 36 Профил на Ludmil Ivanov
  Ludmil Ivanov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#20] от "sulju":

  точно

 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4180 Неутрално

  До коментар [#17] от "zenola":

  За 12-класниците най-важното е балът :-)

 38. 38 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2717 Весело

  До коментар [#37] от "daskal1":

  Балът тази година ще е по двойки....или поединично :)

  [email protected]
 39. 39 Профил на dr.watson
  dr.watson
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Интересно защо има доверие на щаба и т.н. като се говори за чували и умрели, а няма доверие на същите хора, след като са преценили, че могат да отворят училищата? И по-важният въпрос - ако вирусът не отшуми още 2-3 години какво правим? Ще се крием? Накрая ще има 10 пъти повече умрели от всичко друго, но важното е от "вируса" да не умре някой - другите просто са нямали късмет.

  А на номер 12 ще кажа - има латинска поговорка "Не за училището, за живота се учим". Ще пробвам да му разясня, макар че той няма да загрее: В училище се учиш да общуваш с хора и да се справяш с разни ситуации. Това дето четеш в учебниците и те изпитват е само фон, дори да си мислиш, че е същината на ученето.

 40. 40 Профил на dr.watson
  dr.watson
  Рейтинг: 237 Неутрално

  PS: Не знам само с мен ли е така, но заглавието категорично ми звучи сякаш някой ще обясни защо е важно да се присъства.

 41. 41 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 488 Весело

  PS: Не знам само с мен ли е така, но заглавието категорично ми звучи сякаш някой ще обясни защо е важно да се присъства.
  —цитат от коментар 40 на dr.watson


  Ключа е в питанката накрая...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 42. 42 Профил на ekip
  ekip
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Физическото присъствие на учениците от 7 и 12 клас е най-грешното решение! Допускаме, че тръгват на училище на 14 май. Заразяват се и след 5-6 дни са болни. става 20 май. 28 дни карантина - става 18 юни. Дали това е решението наистина?!

 43. 43 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 654 Неутрално

  До коментар [#37] от "daskal1":

  Няма такива от приятелите на дъщеря ми. Повечето се подготвят да кандидатстват в университети от 11 кл и са вложили много усилия.
  Така че - говорете за тези, които познавате. Балове няма да има и на никого не му пука, поне от тези 12-класници, които познавам.

 44. 44 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2722 Неутрално

  Абе вие не слушате ли доц. Мангъров както говори в съседната тема :)

 45. 45 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  До коментар [#30] от "sulju":

  А ние смелите ще си живеем живота, без да ви пречим да сте слабоумни както и до сега де.

  Оправи ми деня! Не само смел и логичен, но и цивилизован и културен! Забележете, къпе се ВСЕКИ ден, зъбите си мие, ДОРИ и ръцете ОСБЕНО след пипане на външна врата. Unbelievable! Почти толкова цивилизован колкото и колегите му от същия животински вид? Бай Дончо дето ви препоръча да пиете белина ( логичния, пийна ли си белината?). Или Бат ви Бойко дето е прочел Винету (логичния, да седнеш да я прочетеш!)
  Да се чуди човек на “логичните” и “цивилизованите” ли да се смее и чуди? Или на останалите дето имаме нерви да ги изтърпяваме?

 46. 46 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#22] от "Реми":
  Взе ми думите от устата, Реми.
  Например в Норвегия - 7527-ма заразени и 202-ма починали, от миналият понеделник са отворени и работят дори детските градини.
  Има разбира се разпореждания за предпазни мерки, няма самозабравяне и илюзии, че всичко е приключило.
  Трябва да е ясно на нродонаселението, че епидемията и причинителят ѝ също имат етапи и се развиват. След шестата седмица със или без тежки мерки, агресивността на вируса се променя, отслабва и резистентността към него се утвърждава. Това лесно може да се види на Джонс Хопкинс освен, че го пише и във всички стари учебници по епидемиология... Въпросът е разбира се, колко висока ще е цената в пари и животи, на тези първи 6 седмици.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 47. 47 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#13] от "Smile":
  Симпатяга, днес тотално се набиваш на очи.
  Ти нямаш две деца в къщи, които са иначе на градина или на училище, нали така?
  На чужд гърбец и 100 тояги са малко, че какво толкова?

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 48. 48 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  На госпожата, бих отговорил следното, според мен е желателно, час по скоро, да приключат дванадесетокласниците, и час по скоро, още от 15 август-1 септември да започне новата учебна година. Иначе, късната есен, пак ще започнат гриповете, а може би и короната. Дали е катерим пик е доста относително, след като не знаем броя тестове. Що се отнася до учениците, ами из махалата са навсякъде, без маски, на колелета, пият кой кола, кой биричка, и си лафят на тумби.
  —цитат от коментар 14 на ban


  Това че се събират извън училище е друго, контактите им там много лесно могат да се проследят и няма да са токова много колкото ти се струва. В училищата е друго - един заразен и цяло училище от хиляда ученици плюс още няколко хиляди учители, родители, баби и дядовци трябва да минават под карантина.

 49. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4180 Неутрално

  До коментар [#43] от "zenola":

  Май ви обидих, извинете, но вашите деца и познати определено са приятните изключения.
  ПП
  А иначе и аз от над година давам специализирани съвети за кандидатстване в чужбина на деца на приятели, съвсем безкористно, разбира се. Емигрантска държава, оттам и засиленият интерес.

 50. 50 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Това писмо е израз на крайната фаза на масовата психоза, която медиите и правителството създадоха, сега ще сърбат попарата. Интересно ми е как сега Бат Бойко ще успокои високо чувствителните натури, като горната госпожа?

 51. 51 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 564 Весело

  "Защо учениците трябва да завършат годината, присъствайки физически в училище?"

  Щото някои хора си мислят, че още е караме по взаимоучителната метода и пишем на таблички с пясък, за това.
  Или пък живеят във времената, в които се пишеше 1 за подсказване, намаляването на поведението беше нещо страшно, и всички трябваше да са в училищната сграда, щото иначе милицията много обяснения искаше...

  Изберете си.

 52. 52 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Добре са го написали писмото калинките на Боко .

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 53. 53 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Има опасност учениците да изостанат с материала и да не го усвоят както трябва. Влошеното качество на образованието няма как да не се отрази на по-нататъшното им израстване. Това се отнася най-вече за учениците 0т 7 до 12 клас. Първолаците няма да загубят кой знае какво, родителите им ще им помогнат да го наваксат.

 54. 54 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  и аз предпочитам децата ми, да не се заразяват с този вирус. образованието се наваксва, срастванията в белите дробове са доживот!
  Вълчев и Ананиев да си заразяват техните внуци и деца.

  Любовта ще спаси света!!!
 55. 55 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2658 Неутрално

  Като ви гледам коментарите, мога да се обзаложа, че никой от вас не е виждал остър спастичен пристъп.
  Като видите човека посинели устни и неможещ да си каже името, съвсем по-друг начин ще ви изглеждат нещата.

  Любовта ще спаси света!!!
 56. 56 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 819 Неутрално

  В Италия и Испания училищата ще бъдат отворени чак през септември. И ние, като по-южна страна, тряябва да постъпим като тях.

 57. 57 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2158 Любопитно

  Какъв ли отговор очаква тази майка? Но поне е облекчила душата си. Иначе има психолози.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 58. 58 Профил на skitnik75
  skitnik75
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Хм, трябва да ви кажа, че съм преподавал години наред по системата International Baccalaureate - Wikipedia, https://www.ibo.org/ Една от най-големите световни организации в света на образованието взе решение и отмени изпитната сесия за завършващите тази година. За първи път при 1 200 000 завършили и 104 изпитни сесии за 52 години..
  Всички ученици ще получат дипломи въз основа на предадените работи за оценяване и оценките на учителите. И това не е подарък, а справедливо етично решение, което поставя завършващите в равни условия според свършеното през годините обучение.
  https://www.facebook.com/desislava.ilieva.393/posts/10212596165019629
  Така че хайде по-кротко с оценките за отварянето на училищата, защото има начини и да се завърши и да се кандидатства, без матури, както ни показват хората по света, които имат и по-смислени образователни системи от нашата. Ама сакън, да не му дойде на някого в главата "кощунната" мисъл, че може и без матури тази година.

 59. 59 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#30] от "sulju":

  Ох, ако знаеш колко такива смели като тебе са ми минали през ръцете....

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 60. 60 Профил на sulju
  sulju
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#45] от "Таралеж":

  Като видиш вируса носи си памперси. докато пикаеш.....

 61. 61 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2295 Весело

  "Г-н Велчев,

  По отношение на организирането на предстоящите матури "

  Кой е този Велчев? Бившия финансов министър? Бившия главен прокурор?
  Госпожо...вие сте съвсем изтрещяла! Еъзпилзвайте се от възможността за разходка в някой парк!

  В Русия съм! В Русия съм!
 62. 62 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2295 Любопитно

  "Моля, помислете и за това как биха се чувствали децата, ако в разгара на летните жеги провеждат важни за тях изпити с продължителност 2 часа и 30 мин./4 часа."

  Много хора трябва да работят в стресови условия. При това теябва да запазят разсъдъка си и да имат трезва преценка. Обучението за това трябва да започва още от училище. Животът не е аквариум!

  В Русия съм! В Русия съм!
 63. 63 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2295 Любопитно

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  "Как в Америка децата (и студентите) могат да завършат годината без да отидат в училището/университета? А в България не може?"

  То затуй там растат уникални тъпунгери, а повечето университети са печатници на дипломи. Малкото генийчета са китайски студенти, обучавани от руски професори.
  Не ми обяснявай ти как в Бронкс училищата изкарват гений до гений!

  В Русия съм! В Русия съм!
 64. 64 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#47] от "Чичи (Ice Man's fan)":

  Напротив. Имам дете, което иначе е на училище. Сега е вкъщи и аз също съм вкъщи. Работя дистанционно, за да мога да си гледам детето.
  Не ми харесва положението. Но нима очакваш друго, след като хората бяха плашени повече от месец, че няма да има респиратор за тях и ще умрат като кучета.
  Все още има разни идиоти дето ако само си помислиш за разходка в парка и веднага ти казват, че за теб няма да има място в Арена Армеец!!!
  И изобщо след всички простотии, които се изляха в последните месеци, докторите отчитат повишаване на паник атаките. Нима някой е очаквал друг резултат?

 65. 65 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 703 Весело

  Хахаха :) Ако не бяха пуснали учениците, друга читателка щеше да напише друго писмо. Няма как всички да са доволни. Не осъзнавате ли, че се вкарваме в безкаен вододъртеж от мрънкане. Както, тия, които искаха масов имунитет спазват изискванията, така и тези, които сега не са съгласни трябва да спазват новите наредби.. .ако толкова се притесняват за здравето да запишат детето си като частен ученик... Няма как да се угоди на всички, просто е невъзможно! Дори ако вместо премиер си имахме триумфират Путин, Тръмп и Радан.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 66. 66 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#64] от "Smile":
  Тогава изказването ти още повече звучи странно.
  Защо имаш проблем, че "ни плашат" от екраните? Нима слагаш знак за равенство между себе си и огромната маса нискообразовани, незаинтересовани и анархично настроени хора, преобладаващи като брой както у нас, така и по света?
  Нима ти се струва, че сме в затвор? Кой ти е забранявал да излизаш, да се разходиш и т.н. - ама реално ,не на приказки? Послания от такъв тип са задължителни от политическа гледна точка, защото отборът е толкова силен/умен/грамотен, колкото е най-слабият му член. Ако ме разбираш - добре. Ако не - жалко. Опитай да видиш голямата картина, като допуснеш, че все пак тези хора, които ти говорят за трупове, е доста възможно и да не са пълни идиоти или безотговорници.
  Ходенето на училище далеч не е само заради усвояването на някакъв псевдоучебен материал - надявам се щом имаш дете, да си го разбрала вече. Училището има друга, много по-ценна и много по-важна роля във възпитанието и изграждането на характерите на децата ни. И то е потапянето им в реалната среда на живота, социалните общувания и преживяването на миникризите между децата. Този процес е незаменим и никакви таблети и платформи не могат да го подменят. Истинският живот на децата ни е извън къщи, в училище и сред приятелите, не в стерилната среда на дома, където е запазена територия с осигурен подслон и храна по подразбиране.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK