Клошар

Снимката е архивна.

© Надежда Чипева

Снимката е архивна.Този път изборът ни не е точно от блоговете, а от Facebook стената на Константин Тилев, където е публикувал следната история:


Миналото лято в нашата квартална градинка се засели клошар. Снабди се със съответния инструментариум и заживя на една от по-сенчестите пейки.


Децата от квартала не бяха много готови за подобно съжителство и започнаха проучващи контакти. Познанието тръгна с откритието, че "този интересен човек" има име, и че той се храни с по-различни неща. Установено беше,че той живее на открито, което породи сериозни дискусии в семейните общности относно живеенето по този начин и емпирично-познавателния дискурс на тази парадоксална за градските жителчета ситуация.
Почти всеки ден в "градинката", която има статут на форум, за тази част на квартала, усилено се дискутираха различно оцветени теми, вариращи от преглед и препоръки за ефективните лекарства против въшки, до Джънис Джоплин и Керуак и техните последователи по времето на бай Тошо, както и влиянието им за формирането на общността в къмпинг "Градина".


Така децата в кратки срокове придобиха визуален опит как се пали огън, как се аранжира място за почивка от кашони и други авангардни технологии на оцеляването пропуснати от българската образователна система.


Всеки ден имахме кратък отчет какво е направил, какво е казал, как са му дошли на гости други клошари. Нашият нов съсед стана толкова известен, че му посветиха репортаж в един вестник, редакцията му е близо до градинката, а и през лятото знаете как е с темите.


Идилията продължи до есента. Естествено температурите паднаха и децата попитаха къде ще живее този човек? Запитах се и аз, макар, че в някои отношения ме дразнеше, защото ми показваше в лицето другата страна на живота, която исках да забравя. Замислих се дали да не предприема някакви стъпки да го настаним този човек някъде. Дори "пуснах връзки" тук там.


Есента настъпваше както си знае, аз всеки ден минавах с колата покрай "мястото" и денят ме поемаше с разтворена миризлива уста. Забелязах, че на връщане се опитвам да минавам по ДРУГИЯ маршрут. Беше ми мъчително да го видя отново, защото съвестта ми напомняше, че съм поел ангажимент пред себе си. Чаках отговор от съответните органи, един път се "отчетох" с шише ракия – приета с леко равнодушие. Оказа се, че не съм само аз ракийкоприносител. Оказа се, че има и други спонсори, които минават по маршрута и оставят кюфтета и лютеница /кой не знае ,че клошарите обичат ракия и кюфтета с лютеница/.


Есента ронеше листата и изобщо си вършеше есенните работи, обществото си живееше. Във вестниците некролозите станаха повече. Есенните капии и корнишоните кротнаха по бурканите в очакване на предстоящите тежки трапези… Градската естетика се оцвети с коментари за цената на карфиола и пръхкане на огнени чушкопеци.


Един ден, тръгвайки на работа, се респектирах от високото насищане с представители на реда в градинката. Спрях и попитах "органите" какво става?


Отговориха ми, че нищо толкова страшно не е станало. Реализира се "изнасяне" и "действия по събиране на доказателства около ситуация с летален изход".


Всъщност клошарят беше умрял. Съвсем малко, леко летално и то от коктейла "Северно сияние" – ракия и студ под нулата.


Натиснах газта и нещо се скъса. Така скъса се!


На другата сутрин след като преспах бях като нов. Трите бързи, профилактични, с шопска салата, добра вечеря и детска глъч бяха свършили своята работа. Това наричаме "славянска изтривачка". Мъка, мъка, плач, три ракии, и след това сме готови за ново катерене. Подходът е шлайфан с поколения.


Децата отдавна вече не играеха в градинката и "събитието" се изхързули някъде в страни от вниманието им. Беше време за по-важни неща, като домашни, писма до Дядо Коледа и поредната мания за събиране на капачки от пликове със миризлив снакс.


Заминах в дълга командировка. Работата ме повлече с охотата на мъркаща котка.


В края на месеца, на връщане от работа, забелязах, че започнах да минавам отново по маршрута, който неволно отбягвах заради клошаря.

Ключови думи към статията:

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Така е, живота продължава.

 2. 2
  ****

  Мненията на потребителя SorryLol бяха изтрити поради системно и целенасочено нарушаване на <a href="http://www.economedia.bg/forum/">правилата за форумите</a>.

 3. 3 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  Кой Константин Тилев, онзи от държавната сигурност ли?

 4. 4 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  До коментар [#2] от "SorryLol":++++++++++

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 5. 5 Профил на izabell
  izabell
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  ...спи спи пиленце..майка ти за вода татко ти за дърва..спи спи пиленце..

 6. 6 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1266 Любопитно

  До коментар [#3] от "Lemmy":Всъщност, има ли значение в комкретния случай...?

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 7. 7 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Като прочетеш такава история и млъкваш за малко , ей така в памет на човека .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  отидете и вижте как се мият и перат хора на чешмите при Халите и попитайте Фандъкова защо този град няма място за клошарите както е в цял свят !!! не е допустимо днес в столицата на БГ. да има такива и толкова изпаднали хора !!! ТОва е голям срам за цялото ни общество !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на nihao
  nihao
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#7] от "zmii4e":

  Така е , защото шанса за всеки от нас да се озове на неговото място , в днешно време, съвсем не е за пренебрегване.

 10. 10 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 907 Разстроено

  До коментар [#2] от "SorryLol":

  Това ме просълзи

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 11. 11 Профил на zmii4e
  zmii4e
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#9] от "nihao":
  Вчера четох за строителен предприемач , който се самоубил - deja vu , просветна ми , че за пореден път чета подобна статия .
  Клошарите ги виждам всеки ден , много са , който е говорил с тях знае , че ако не са много луди в голяма час от случаите са доста интелигентни .

  “Кучето гледа пръчката, а лъвът — онзи, който я хвърля” аз гледам и тримата ...
 12. 12 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  "" Това наричаме "славянска изтривачка". Мъка, мъка, плач, три ракии, и след това сме готови за ново катерене. ""
  ==============================

  Добре е за добро утро .

  Ще си имаш мисли за цял . . . .

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 13. 13 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 907 Разстроено

  [quote#11:"zmii4e"]е ако не са много луди в голяма час от случаите са доста интелигентни . [/quote]

  Хората са казали - По дрехите посрещаш, по акъла изпращаш! На обратният полюс са много "големи" хора - политици, спортисти, бизнесмени - добре облечени, задоволени, но "багажа" го няма!
  Най-тъжното е че много от тези бездомни хора не заслужават съдбата си!

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 14. 14 Профил на ludiakolio
  ludiakolio
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тъжно,мир на паметта му.Подобен случай имахме и в нашия квартал.Дойде зимата ,стана студено,неколкократно съм звънял на 112 за да алармирам службите,при което ми отговаряха,че знаят за случая.Един съсед му отвори старата си кола уж да му е по-топло и да си сложи багажите,а хората му даваха гориво за да се топли.Въпреки това една сутрин беше замръзнал...

 15. 15 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Голям брой от клошарите са превърнати в такива от най-
  близките си роднини

 16. 16 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Веднъж да се появи нещо по-стойностно в "Дневник". Браво на автора! Вярно, за повечето от читателите няма да доведе до никакъв размисъл. Все пак, клошарите не са едни от нас. Те са "други" нали? На "нас" това не може да се случи.

  Само че, общество които допуска негови членове да стигат до клошарство, да проституират или да се дрогират не е цивилизовано и не зачита човешкия живот, независимо дали други негове членове се возят на кон или ма космическа совалка! Техниката е мимолетна и не оправдава липсата на човечност!

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 17. 17 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Проблемът с клошарите има много проста и ясна причина за възникването, съответно и ясна, но хич не проста причина за разрешаването.

  99% от клошарите са бивши пациенти на хроничните отделения на психяатриите, прибрани там по силата на принудителното лечение в социалистическите закони. С идването на демокрацията трябваше да приемем западния стандарт, който отрича безусловното принудително лечение, т.е. правото на държавата да преценява имя ли право човек да се ползва от човешките права.

  Принципно това бе не само необходимо, но и правилно решение. Проблемът възникна от това, че либералното решение на принудителното лечение у нас бе привнесено, без обществото да има както необходимите институции, които да поемат адекватна грижа за тези наистина болни хора, така и без да има обществено разбиране и нагласа - че те са много болни, толкова, че вече нямат възможност сами да живеят нормален живот, и ако сме нормално общество, а не крокодилски социалдарвинисти, трябва да им осигурим възможност да живеят не край кофите за боклук и край изходните въздуховоди на топлофикацията и на отделни заведения.

  За посрледното трябва да обясня: Ние, хората без психично заболяване, приемаме парното, респ. локалното парно, електрическото отоплениое - абе изобщо това, че като ни е студено, имаме начин да си направим топло - приемаме това като нормална и дължима ни възможвост. Вие не знаете какво е да няма как да се стоплиш. В Докторската градинка излиза един голям въздухопровод на топлофикация - е, цяла зима около него се образува клошарски лагер. И вечер се разпределят много справедливо, равноправно, кой кога и колко да има правото да си подложи голямата част от тялото под топлия въздух.

  "Академията" е бар енд дайнър зад Худаожествената академия. Бе3здомните го харесват. Защото са извели всичкото вредно от парите на готвенето в кухнята (както го изисква законът) в голям въздуховод, изкаран на нивото но улицата (което пък законът изрично забранява, ама нали ние с вас знаем как да процедираме със забраните?). И на тоя въздушен поток (поток от забранени от закона за дишане от клиентите вещества), за тая отрова клошаритге се бият. Кой ще завземе мястото под тръбата на "Академия".

  Всичкото либерал и пазарен фундаменталист - мое ли нещшо по същество да кажете? Особено като не пропускате, че омразнияа вми Костов могяа още много да описвам мизерията. %режимът" на омразния ви Костов запомчна реформа, която имаше и втори етап - на болничното обслужване. И комунистокрадци в лицето на мадршдския комарджия с9пряхте здравната реформа. Честно си кажи - след промените по времето на Костов, къснокомунистическата паплач по времето на царя и на Троегъзата ламя реши ли принципно въпроса за статута и финансирането на болнишците? Ами сам знаеш - като решаваш по кръстопътищата нещо се пъолучава лайюно.

  3 години ни предлагате лайна с аргумента, че преди вас лайната били по-големи. Да, знаем, че преди 3 години бяха големи лайна. Ама и вие сте същите. Аре бегом за нови инструкции у Генералния щаб на ГРОБ за форумна съпротива!
  Лайнари.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 18. 18 Профил на Philip
  Philip
  Рейтинг: 960 Разстроено

  Болезнена история, която, уви, е част от нашето настояще, а реакцията ни е като на щрауси - просто не поглеждаме към тях. Равнодушието и прикрития страх, че и на нас може да ни се случи ни кара да се правим, че тези хора не съществуват, че те са едва ли не извънземни, които макара и да са пред нас, остават невидими...

  PHILIP
 19. 19 Профил на opt_02
  opt_02
  Рейтинг: 434 Разстроено

  [quote#2:"SorryLol"]

  едно от най-силните стихотворения, показателни за най-новата история на България [/quote]

  При това - напълно реално, дори и да е измислено от начало докрай...

 20. 20 Профил на dimgeorgiev
  dimgeorgiev
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Доносник, но интелигентен
  Жалко, че се е поставил в служба на репресивния апарат
  сега и Нобелов лауреат да стане-все така ще му мирише устата на доноси...

 21. 21 Профил на jojin
  jojin
  Рейтинг: 594 Разстроено

  До коментар [#2] от "SorryLol":

  ++++++++++++++++, просълзих се и истински се развълнувах,Боже, Боже докъде докарахме нашата си страна и хората в нея...Боже, Боже....

 22. 22 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#17] от "Вени Г.":Извинявай,но не съм запозната с втория етап на болничната реформа.Би ли ми пояснил.То е ясно,че мадридския крадец усра всичко.

 23. 23 Профил на райничка цветкова
  райничка цветкова
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#2] от "SorryLol":Разплакахте ме.++++++++++

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2040 Разстроено

  Добре написано, честно и човешко. Мнозина не получават подобен жест.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 26. 26 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  "В края на месеца, на връщане от работа, забелязах, че започнах да минавам отново по маршрута, който неволно отбягвах заради клошаря"
  Е..всяко чудо за три дни, нали? Ама не е същото, защото се отнася до много, много човешки животи, намиращи се в тресавището, описано в статията..Жалко за нас, българите, някак не ни отива да приемаме беднотията и бъркането по кофите като основен елемент от демократичното общество.. Дежурният лаф къф беше - "Така е и в Америка"..

 27. 27 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "SorryLol":
  ..УЧИТЕЛКАТА, станала клошар..
  Недей така, че ми сви стомахът..лошо ми стана..сериозно..

 28. 28 Профил на mila_my
  mila_my
  Рейтинг: 221 Разстроено

  До коментар [#2] от "SorryLol":

  Разплаках се

 29. 29 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 541 Неутрално

  да се чуди човек как пък някой свещеник не е минал през квартала.

  Kalin
 30. 30 Профил на Вени Г.
  Вени Г.
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  Интересни са ми причините, поради които ми писаха минуси?
  Това, че сред клошарите преобладавт хората с хронични психични заболявания (щизофрения и по-малко деменции) , всеки психиатър го знае. Като пуснаха пациентите, които държаха по държавна принуда, бе неизбежно. Пак се чудя тия с минусите с кое не са съгласни.

  Най-добрият аргумент против демокрацията е 5-минутен разговор с избирател - Уинстън Чърчил
 31. 31 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Помнете, че всеки един от нас, всеки ден от живота си, е на една крака от просешка тояга, болница или затвор.

  Всеки един от нас. Аз със сигурност, вие, които сега дочитате това - също.

 32. 32 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lemmy":

  ей това ли най-важно в този така добре написан разказ. не че съм й фен на ДС, ама не прекалявайте

 33. 33 Профил на _dd
  _dd
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Аз индиректно познавах един клошар (почина). Не е имал психически проблеми, само два неуспешни брака след които нямаше къде да живее в София. Същият има майка и сестра в провинцията, които живеят сами в отделни къщи. И уж го обичат. Но той умря тук като клошар. Къде са семействата на тези хора? Колко от клошарите в действителност нямат теоретичен избор?

  "Общество, което допуска бедност и нещастия, и човечество, което допуска война, са общество и човечество от низш род." Виктор Юго
 34. 34 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 653 Неутрално

  до #3: Да,онзи от ДС.

  4itatel
 35. 35 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [quote#31:"Вишински"]Помнее, че всеки един от нас, всеки ден от живота си, е на една крака от просешка тояга, болница или затвор. [/quote]

  Мъдро, мъдро...
  Въобще - опасно е да се живее...

  Разтурям колоквиума!
 36. 36 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 694 Неутрално

  Преди две години (по това време беше - август) рано сутринта на брега съзерцавах Изгрева. Наблизо нямаше жива душа.
  Току що доста силният летен дъжд бе спрял, въздухът бе невероятно чист , прозрачен и просто трептеше. (всеки го е усещал!)
  Направих няколко снимки и изведнъж усетих дим на цигара и си чух дрезгав глас:
  `Красиво, да е.. мам... му, красиво!`
  Не го бях усетил. На две крачки от мен стоеше Клошар (както сега му казват) в одрипан и мърляв дълъг шинел, с невероятно мръсни джанпанки, с ужасна дълга брада. Цялото му лице бе в струпеи.
  Пушеше и в другата си ръка държеше почти празна бутилка (предполагам с ракия.)
  Единственото, което успях да направя, бе да посоча Слънцето с пръст и да кажа: `Не сме достойни за него!`
  След това му махнах за `Довиждане!` си тръгнах.
  Той си остана там, аз продължих бавно по брега.
  ---
  Утрото и Изгревът!

  [URL=http://www.radikal.ru][IMG]http://s56.radikal.ru/i152/1208/d7/700aba6c147e.jpg[/IMG][/URL]

  Разтурям колоквиума!
 37. 37 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 694 Неутрално
 38. 38 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 694 Неутрално

  [http://www.radikal.ru][IMG]http://s56.radikal.ru/i152/1208/d7/700aba6c147e.jpg[/IMG]

  Тук как се публикуват снимки...
  Ужас!

  Разтурям колоквиума!
 39. 39 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  До коментар [#16] от "kihano":

  Само дето като отидеш в съседния "Капитал" и те подгонят под статиите за това, как клошарят е такъв защото го мързи и не иска да изкарва пари като тях, а държаваната помощ и солидарността са мръсни думи и добиваш представа как обществото ни допуска такива неща в такъв размер...

 40. 40 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#30:"Вени Г."]Интересни са ми причините, поради които ми писаха минуси?
  Това, че сред клошарите преобладавт хората с хронични психични заболявания (щизофрения и по-малко деменции) , всеки психиатър го знае.[/quote]
  Ами аз ще ти кажа аз защо ти цъкнах минуса - пишеш нещо, дето си го чула от някой си психиатър, дето я е виждал клошар, я не.
  Аз се запознавам и си говоря с клошарите и мога да ти кажа, че в София съм срещал само един луд. Другите са по-интелигентни от мнозина в този форум тук. Много от тях са музиканти или други хора на изкуството. Повечето не само че са грамотни, ами са чели бая книги (пак за разлика от мнозина тук).

  Хич не ми разправяй как били луди, това ти е начина да се оправдаеш, че ги подминаваш. Тилев много добре го е написал в разказа си.

 41. 41 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Иначе, Вени, пропуснах да кажа, че с всичко друго съм съгласен!

 42. 42 Профил на Ники
  Ники
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#33:"_dd"]Къде са семействата на тези хора? Колко от клошарите в действителност нямат теоретичен избор?[/quote]
  Точно така - някои имат избор. При някои това е избраният начин на живот. Познавах един, който изкарва зимата на село, после пак идва в София като клошар - той общо взето си харесваше живота.

 43. 43 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#39] от "lol":

  Напълно съм съгласен. Икономическата система на капитализма не предполага човечност. За нея хората са бурми от които има полза само докато могат да генерират печалба чрез труд и потребление.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 44. 44 Профил на Γαλλα
  Γαλλα
  Рейтинг: 1341 Разстроено

  Философски погледнато...вероятно, човекът е бил по свой начин щастлив...в същност, за да живееш "над живота" ... трябва да откриеш своето си опование, колкото и де е неразбираемо за останалите...

  Писна ми от цирк, на път съм да умрЪ от смях...
 45. 45 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#42:"Ники"]после пак идва в София като клошар - той общо взето си харесваше живота. [/quote]
  Това не го разбрах..да не се къпе цяла зима, да яде от кофите..да чака някой подхвърлен леф..какво му е хубавото?

 46. 46 Профил на leon12
  leon12
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#44:"galla"]трябва да откриеш своето си опование, колкото и де е неразбираемо за останалите.[/quote]
  Упованието трябва да се базра на нещо смислено. не може да ставаш и лягаш с едничката мисъл с какво да се нахраниш и къде да се подслониш..Не знам, може да има и непознати и странни за мен морални ценности.

 47. 47 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 645 Неутрално

  На нашата улица, в центъра на София на 20 метра от президентството и на стотина от министерския съвет от години в къщичка от кашони живее жена. Преди кашоните и през зимата спеше свита до входа на една бивша банка, а после си направи къщичката. Тази жена никога не проси, събира хартии и преживява някак. Определено не е добре с нервите, но не създава проблеми на околните. Дори помага на павилионите в разчистването срещу кафе или бульонче. Винаги, когато я видя, изпитвам гузност, но не смея да я заговоря, сигурно пак поради гузната си съвест. Само на половин пряка е общината, а другата община е на две преки, но не знам някой общинар да се е загрижил за нея, съмнявам се дори и да е помислил, ако изобщо са я забелязали.

 48. 48 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Нелека съдба - отначало е трудно, а после някои даже свикват и им е трудно да се върнат към заседналия начин на живот. В нашия град се прибират в приюта към църквата през зимата и се правят опити да се изпратят да работят в църковното стопанство, но не с всички успяват.

 49. 49 Профил на Vonegat
  Vonegat
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#38:"Ганий"]Тук как се публикуват снимки...
  Ужас![/quote]

  http://s56.radikal.ru/i152/1208/d7/700aba6c147e.jpg

  Мога да преглътна грубата сила, но грубият разум е нещо непоносимо.
 50. 50 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#16] от "kihano":

  защо тази арогантност спрямо способностите за размисли у читателя

 51. 51 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#39] от "lol":

  хайде стига неверни твърдения. това, че дадена институция заема десни позиции, не означава авотматично, че е против и напълни солидарността и социалните действия.

 52. 52 Профил на Ганий
  Ганий
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#49] от "Манолов":

  Вечно благодарен съм ти, Колега!!!!

  Пробвах, пробвах, накрая се отчаях!

  Разтурям колоквиума!
 53. 53 Профил на Г-н D
  Г-н D
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lemmy":

  Не, това е журналистът К.Тилев.

 54. 54 Профил на Марин
  Марин
  Рейтинг: 489 Неутрално

  [quote#53:"Г-н D."]журналистът К.Тилев[/quote]
  По съвместителство и агент на 1-во и 6-то управления на ДС.

  Иначе текстът му за клошаря ми хареса и го препоръчах.

  ... потим ... не за славата ... създава изкуство!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK