Читателски Дневник: Боли ме за Пирин и за Иракли

Плажът на Иракли

© Спас Спасов

Плажът на ИраклиПроблемите и нарушенията, свързани със строителството в планинските и морските курорти и в защитени зони, продължават. От началото на тази година отново се проверяват строежи в Несебър, Иракли, Корал (част от тях бяха спрени), продължават и споровете между кмета и инвеститора в Банско (фирма "Юлен" е концесионерът на ски зоната) и природозащитници за строежа на втори лифт и строителство.
Дали е възможен баланс между възможностите за развитие на бизнес, достъпа до тях, ефектите му и истински гаранции за запазване на природата дългосрочно засега остава неясно, защото позициите често са в двете крайности. Днес публикуваме две писма, които също коментират проблема с Банско. 
Анна Антонова е възпитаник на Американския колеж, завършила в чужбина и отскоро завърнала се в България за постоянно. Споделя, че се вълнува много от това, което се случва в Банско, Иракли и изобщо с българската природа. Последните събития около Банско я подтикват да напише позицията си, която изпрати до "Дневник". (Другата позиция защо трябва да има нови ски съоръжения - четете тук): 


Понякога боли.


Понякога се смеем, балканските ни и байганьовски истории често проявяват странен чар, както Алеко е усетил още преди 150 години.
Понякога само боли.


Боли ме за Пирин и за Иракли. Боли, не защото в Банско и по Черноморието съществуват разнопосочни интереси и не защото, както някои биха искали да вярват за природозащитниците, съм срещу нуждата от икономическо развитие (инициативният комитет на Банско се изказа, че "българските зелени са против всяка инвестиция за доброто на държавата и нехаят за нуждите на населението, туризма и икономиката!").


Боли ме точно защото в България икономическото развитие се възприема като опозиция на защитата на природните ресурси. Двете би трябвало да вървят ръка в ръка. Банско и Черноморието са прекрасни примери - две различни, но еднакво крехки и еднакво пренатоварени екосистеми, чиято експлоатация е вредна не само за самата природа, но и за онези, които претендират да печелят от нея.


Свидетели сме на рутинно, отмерено, безхаберно унищожение на ресурси в името на бленувани инвестиции, които обаче няма да дойдат точно защото унищожаваме ресурсите, които би трябвало да ги крепят. Водещата партия начело с премиера се обявява за премахването на национален парк. Същевременно се говори за "зелен рекет" на икономическото развитие в Банско. Логично е


да търсим устойчиво икономическо развитие в Банско, което да поощрява различни видове туризъм


и да може да се поддържа в продължение на десетилетия.


Да, развитието на Банско като модерен европейски ски курорт би могло да бъде изключително успешно, но само ако се вземат предвид условностите на планината. Пирин не е Алпите и Банско не може да бъде Зермат. Повечето големи алпийски курорти са на височини над иглолистната растителност, което позволява създаването на допълнителни писти и инфраструктура без необходимост от изсичане на ценните гори и натоварване на екосистемата. В Банско, напротив, всяка нова писта и всеки нов лифт означават увеличаване на риска от ерозия и замърсяване на въздуха заради изсечените дървета. В България като че ли много рядко се споменава, че тези проблеми не са само екологични, а съвсем пряко засягат и скиорите, и курорта.


За пример, ерозията води до свлачища, които вредят на инфраструктурата и са предпоставка за издълбаването на пистите от пролетни порои. Замърсяването на въздуха влияе негативно на качеството на снега. Говорим само за локални проблеми и дори не отваряме темата за ефекта на действията ни върху глобалните климатични тенденции. Като европейска държава би трябвало да се водим от европейските директиви за природосъобразно развитие. Не говорим и за факта, че пиринските гори са законно защитени и ние ще сме може би първата страна от ЕС, която доброволно променя законите си, за да може по-експедитивно да се лиши от собствения си природен ресурс.


Да поговорим за икономическото развитие на Банско, или по-точно за двата варианта, които стоят пред нас: устойчивост и неустойчивост.


Неустойчивото развитие е това, което вече се случва там. Причината за неуспешните сезони на Банско не е в опашките по лифтовете по Коледа и Нова година, а в презастроения град, в безбройните грандиозни хотели, в лошите му пътища и в задушения някогашен чар на възрожденско село. Това, струва ми се, отдавна стана ясно и на най-върлите скиори; това е и причината някогашният поток от английски и други европейски инвестиции в курорта бързо да стихне. Защо да си давате парите за почивка в Банско и да дишате прах от строежа на три метра от хотела ви, когато можете да отидете на спокойна китна хижа във Вербие? Там курортите са развивани постепенно и устойчиво.


Устойчивото развитие от своя страна изисква дългосрочна мисъл. Става въпрос за инвестиране в градска инфраструктура, преди да се инвестира в още лифтове;


за правилно градско устройство, пространствено планиране и умерено строителство


така че гостите да могат наистина да се почувстват на почивка. Това е и внимание в детайлите, като например градски ски транспорт от хотела до лифта, който в повечето чужди курорти е безплатен и добре организиран, а в Банско – в най-добрия случай, е оскъден и неясен. Умереното инвестиране значи, че се мисли за постоянен и постепенно увеличаващ се приход, а не за внезапен и краткотраен "бум".


В България ден година храни. Строим писти и хотели, които да поддържат двуседмичния или дори едномесечния приток на туристи по празниците. През останалата част от годината и хотелите, и пистите са празни. В чуждестранните ски курорти е приятно да отидеш и през лятото, защото те инвестират в поддръжка на туристически пътеки, в местен биотуризъм, в уютна планинска атмосфера, в алпинизъм - все дейности, които в Банско често са немислими заради бетонното корито.


Много ме боли. Млада съм, но помня чара на Банско от детските си години, ясно помня как подскачах от камък на камък в един шадраван и как паднах с плясък в студената вода. Помня и ресторанта, който някога беше на три километра в гората, а сега на три километра над него има хотели. Помня, че тогава беше красиво, а сега вместо чист въздух се усеща мирис на цимент и бетон. Боли ме, защото никой не си е взел поука, защото някой е убедил банскалии, че единственото решение на проблема е да се направи отново същата грешка.


Боли ме и за Черно море, защото знам колко крехка е екосистемата му, колко е пренатоварена тя. След всичко, което се настрои последните двайсет години, колко малко значение има дали този нов строеж на Иракли е минал правилната процедура.


Времето за регулации на дребно отмина


Сега е време за яростна защита на малкото, което остана незасегнато. В същото време заместник-министър Светлана Боянова се изказва, че "не търчи по плажовете, за да проверява всеки един имот".


Проблемът е, че дори и мярката за обединяване на защитените ни черноморски зони в една -- мярка, която на всички ни се струва твърде хубава, за да се случи в България - най-вероятно ще се окаже прекалено закъсняла. Българското Черноморие не може просто така да се раздроби на плажове и да се спаси.


Черно море е цялостна социално-екологична система. Замърсяването от големите курорти пряко засяга и малкото ни защитени територии. А освен за замърсяване говорим и за еутрофикация; за допълнителна декислородизация на води, които по природа са аноксични и следователно представляват изключително крехка естествена среда; за инванзивни биологични видове, които намаляват разнообразието на видовете в защитените ни територии и променят хранителната верига; за затопляне на водите, което влияе негативно на множество защитени видове.


За тези неща дори не говорим, замислете се кога за последно чухте който и да било политик да изрича някоя от фразите в последното изречение. Дали нашият премиер Бойко Борисов, който говори така красноречиво за икономическо развитие в Банско, разбира какво значение имат всички тези проблеми за българската икономика в дългосрочен план. Мисля си чии интереси се защитават в този момент и не съм сигурна, че са българските.


Тъжното е, че този начин на мислене не е нов проблем, нито е проблем, премълчан тихомълком от обществото. Явно няма значение колко пъти излизаме на протест, колко пъти подписваме подписки, колко пъти посочваме европейски примери и проучвания и колко пъти пишем в блогове и статии. Нашите природни ресурси, едно от малкото богатства на бедната ни (в много смисли на тази дума) страна, са рутинно изсичани, застроявани, криво-ляво асфалтирани, едва-едва канализирани, замърсявани, продавани и превъртани от ръка на ръка, докато в един момент самите ние не искаме да ги използваме.


И от това боли, ама много боли. Природата на България е от последните споделени български ценности. Нима не сме пели "Високи сини планини" като деца, но тази ценност вече като че ли не е ценена. Много скоро ще боли да пеем "Хубава си моя горо", защото по съвсем нов начин ще тълкуваме значението на думите:


Хубава си моя горо,


миришеш на младост.


Но вселяваш в сърцата ни


само скръб и жалост...


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Салмонела
  Салмонела
  Рейтинг: 1313 Весело

  Да, и планината, и морето са като една мандра.
  И партизаните са се наточили за питите кашкавал...

  УСПЕШНА НОВА ГОДИНА!!!
 2. 2 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Много смислен текст.
  Не ми се влиза в излишни полемики, нещо, което неминуемо ще се случи в коментарите.
  Лично съм много против да си "зелен' просто ей-така, защото стана един вид модерно и знак за принадлежност към " културни и образовани модерни млади хора" / въпроса, че 80% от тях са само счетоводители, библиотекари, юристи, и не са наясно с голяма част от същинските проблеми в една еко-система или как едно производство наистина може и е екосъобразно/
  Твърдя това като човек с минно и в последната една година и еко-образование и работещ в двете сфери.
  Но този текст е изключение, най-малкото защото не се отплесва в празни пустословения.
  А на красавците от курБанско и черноморските льохмани, застроили крайбрежието-пичове, децата ви ще ви замерят с камъни някой ден.
  Заради това, което правите в момента.
  Ако изобщо имат съвест с такива родители като вас.

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 3. 3 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 823 Весело

  Аз бих избегнал думата "боли" в случая, тъй като в гаменско-шопското й значение звучи подигравателно. Но в статията става ясна позицията на автора. Уви, така е, прав е, съгласен съм. Проблемът е, че простака е войнстващ, силен, нагъл и безцеремонен. Той (простака) завладява нови територии, унищожава природа, култура, красота. Той (простака) има нужда от храна и ресурси и не мисли за бъдещето, за съзиданието, за изграждането... Той (простака) отрязва това, което му пречи, убива този, който е различен, отнема правата на всички, които са по-слаби от него...
  Ако ние (непростаците) продължим да НЕ се съпротивляваме на наглото завземане и унищожаване на ВСИЧКО в България, ще дойде време, когато децата ни ще ни заплюят с презрение. Поне природата да я спасим от чалгата.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 4. 4 Профил на лизард
  лизард
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Много правилно и добре написано.
  Жалко, че в по-голямата си част хората, които трябва да осъществяват държавната регулация, са тъпи и алчни льохмани.

 5. 5 Профил на kaleva
  kaleva
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много вярно и много тъжно...

 6. 6 Профил на Сотир Методиев Пеевски
  Сотир Методиев Пеевски
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "След мен и потоп", важното е келепир да има - така се дайства у нас.

  "ПОЛИТИЧЕСКИЯТ ЕЛИТ" в БГ - ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ, МАСКИРАНИ КАТО "ПАРТИИ"
 7. 7 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 912 Неутрално

  И мен ме боли за Банско. В детските и младежките ми спомени това е едно от най-приказните, най-красивите места в България. Не мога да повярвам, че хората, допуснали безобразните и безразборни строежи, са наследници на хората, построили онова Банско. Вместо да разработят стратегия как да поддържат чара на градчето и да печелят от това, те се поддадоха на ламтежа за пари.

 8. 8 Профил на milenpara
  milenpara
  Рейтинг: 442 Неутрално

  За унищожението на българската природа вина има не само това правителство, напротив, но при предишните се вършеше тихомълком, а сега е официална позиция. Страх ме е да си помисля, ако не беше кризата какво щеше да се случи.

 9. 9 Профил на oIo
  oIo
  Рейтинг: 449 Неутрално

  въпросът е къде е ударението на боли. И мен ме болѝ, но май повечето ги бòли за Иракли и Банско...

 10. 10 Профил на wladoal
  wladoal
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Пистите в Австрия били над боровете!? Включете на БНТ1 и вижте дали е вярно.

 11. 11 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Любопитно


  пак да питам, че никой не ми отговаря:

  "ПРИРОДАТА" >

  къде се бяха скрили когато СерГейшото командване обявяваше дюните за не-дюни, парк Странджа за не-парк, заменяше гори в Поибрене за парцели до морето ....... ??

  Сегашната имитация на Природна дейност >
  прозират нескритите политически амбиции и икономически рекет.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 12. 12 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1366 Неутрално


  [quote#10:"wladoal"]Пистите в Австрия били над боровете!? Включете на БНТ1 и вижте дали е вярно. [/quote]


  Дори и до Австрия не е стигнала младата писателка за Природата. Всички ски курорти са тип Баско.

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 13. 13 Профил на Toshko Postalkov
  Toshko Postalkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Прочетох това писмо и алтернативното мнение на Бисер Боев, което в никакъв случай не е крайно. Той всъщност развива съвсем друга теза - за качеството на услугите, а не за влиянието върху екосистемата. Писмото му обаче ми беше полезно, заради сравнението с подобен на Банско курорт в Северна Италия - Кронплац. Направих си труда да сравня някои факти. Двата курорта са доста близки като максимална височина, денивелация на пистите, растителност. Едва ли прокарването на над 100 км писти в Кронплатц е минало без изсичане на гори и без да предизвика почвена ерозия. Дали всичко при тях е станало по правилата или заобикаляйки ги, не знам. Проблемът е че при нас става против всички правила, игнорирайки мненията на институции, обществени организации, експерти. Проблемът е, че концесионерът далеч надвишава правата си, нарушавайки значим държавен и обществен интерес и вместо санкция, получава подкрепа от държавата - гласна и негласна.

 14. 14 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Напълно се присъединявам към позицията на автора, която е много добре аргументирана.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 15. 15 Профил на kardinalat
  kardinalat
  Рейтинг: 877 Любопитно

  Добре би било в МОСВ и МРРБ да я прочетат (статията). Повече няма какво да очакваме, за разбиране потенциал там няма.

  и най-умният си е малко прост....
 16. 16 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#11] от "barcelonski":

  Блокираха пак Орлов мост и Руски паметник в протести в защита на Странджа...
  И ги биха на 14 януари когато протестираха срещу заменките...

 17. 17 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 660 Неутрално

  " Пирин не е Алпите и Банско не може да бъде Зермат. Повечето големи алпийски курорти са на височини над иглолистната растителност, което позволява създаването на допълнителни писти и инфраструктура без необходимост от изсичане на ценните гори и натоварване на екосистемата."

  Ето това трябва да се проумее от кухите тикви в Югозападна България, а и от подобните тук в София. Отделно дето в Цермат легловата база май е доста по-малка отколкото в Банско. Нямаме дадености, за да поемем 100-200-300 000 скиори и местните трябва да се примирят с това. Ако обаче запазят горите, могат да развиват и летен туризъм, с което брутно ще спечелят повече.

 18. 18 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  "Причината за неуспешните сезони на Банско е в..."
  Напротив, вчера бях и сезонът си е повече от успешен. На лифта опашка като по Татово време за банани, и ръгане с лакти.
  Има повече скиори, отколкото планината може да поеме.
  Най-лесният начин да се намали броят им е да вдигнат още картите. Вярно, не е много популярна мярка, но алтернативата каква е - да сечем гора и да прокараме още лифтове и писти ли?
  Да ги направят там 100 лева тези карти накрая, опашки няма да има, ще ходят богати скиори, с парите ще може да се поддържа и залеси, и да се оправи инфраструктурата, и готово.

 19. 19 Профил на navuhodonosor
  navuhodonosor
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Как па екоталибаните ги боли все за места, в които има инвеститорски интереси? Защо не ги боли за останалите 99% от природата, която се унищожава без некой да има амбиции да строи каквото и да било?

 20. 20 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 902 Весело

  До коментар [#18] от "Камен":

  Цеко ти ли си?Ако речеш по 290 на едно спускане да ги направим!
  В Австрия, Италия и по -човешките страни са далеч от твойте блянове.

 21. 21 Профил на Karla c Україна Hanneman
  Karla c Україна Hanneman
  Рейтинг: 713 Неутрално

  "Боли ме за Пирин и за Иракли"

  Анна , изпуснала си ударението в първата дума , на първата гласна.

  To Crush Your Enemies, See Them Driven Before You, And To Hear The Lamentation Of Their Women!
 22. 22 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 658 Неутрално

  уви, ако гледаме примера банско (а и не само него) в България единствения стратегически интерес на няколко поредни правителства не е устойчиво развитие или дори само развитие...

  ...изглежда единствения стратегически интерес е как да изперем възможно повече мръсни пари за възможно най-краткото време

  пък ако ще: след нас и потоп !!!

 23. 23 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 447 Неутрално

  А за всички останали гори, които се изсичат боли ли те??/ или щото не си ходила там като малка - не ти пука!!

 24. 24 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#17] от "aleko":
  Да така е не са! Затова по- добре да местните да идват тука в София, или да измират по места, за да може ти да се разхождаш с катеричките!

 25. 25 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 447 Неутрално

  До коментар [#17] от "aleko":

  Освен това знам че съм куха лейка! Винаги съм искал да съм като тебе ама ти си толкова умна или умен, че за другите не е останало.

 26. 26 Профил на Станислав Генов
  Станислав Генов
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Хубава статия - искам обаче да посоча няколко "неточности" с които твърде много се спекулира и които доста изкривяват обективността.
  Обръщам внимание и на автора. Искам също да кажа, че аз обичам планината не по-малко от всеки от Вас. Ходя често - почти всяка събота и неделя - и лято и зима. Знам доста пешеходни маршрути и почти всички ски писти в БГ.

  1. Надморската височина - Твърде много се спекулира с надморската височина на алпийските курорти, а истината е, че всъщност голямата част от тях са до около 2000-2300м и имат страшно много писти в гористата част. Най-малко защото на 3000м през януари и февруари е доста хладно и трудно се карат ски. За пример ще Ви дам няколко от най големите

  Кицбюел - 170км писти н.в- 800 - 2000м
  SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental - 279км писти н.в. 620 - 1957м
  Ski Jewel Alpbachtal Wildschoenau - 145км - 670-2025м
  Les Portes du Soleil -650км - 1000 m - 2466 m
  Ischgl-Samnaun (Silvretta Arena) - 238км 1377-2872м
  Serfaus-Fiss-Ladis - 212км - 1200 - 2820
  Saalbach Hinterglemm Leogang (Skicircus) - 200км - 840-2096м
  Kaltenbach/Hochzillertal-Hochfuegen (SKi-optimal) - 181км - 560-2377м
  Ski Amade - 800км писти - 700-2300( повечето са до 2000 само на едно място има 2300)
  St. Anton - 240км писти заедно с Lech- Zurs 1304 m - 2811 m
  В италианските алпи едни от най- големите курорти - напр. Вал Гардена - 175км писти 1000-2500м се намират в Доломитите - Unesco World Heritage Site. В Доломитите има 12 курорта с 1200км писти.

  2. Новите стари писти на Банско - става дума за пистите на Църна могила които така или иначе за добро или лошо вече са просечени и това е станало в далечната 1985-6. Има и 2-седалков лифт т.е. има и трасе за лифт. Защо да не се използва този потенциал. Трасето на новата кабина е до съществуващия ски път така, че ще има минимална сеч - имаше предложения дори да се вдигне на високо над ски пътя за да не се сече.
  3. Презастрояването на Банско - то се случи долу. Долу е Слънчев бряг2. Горе с изключение на лифта на платото който замени влека и е по-дълъг със 100м няма хотели и няма бетони.
  4. Дължината на сезона - аз лично съм карал ски на Банско на 6-ти май 2003 - ако има желаещи биха могли да въртят съоръженията до май месец всяка година - затварят ги около 12-14 Април- както се пада удобната неделя и както всички европейски курорти с изключение на най високите и ледниците.
  5. Летен сезон - Планинските курорти всъщност - за разлика от морските могат да се похвалят с много дълъг сезон - някъде около 10м - и това е стандарт на запад. Точно за това инвестицията в планински курорт е много по устойчива от тази в летен морски. Има всякакви занимания - колела, планински колела, планинарство, алпинизъм, културен и кулинарен туризъм, спа и пр. и това е от май до октомври. В банско се виждат някакви плахи опити - бяха пуснали някаква карта на вело маршрути но още е слабо. Съществува си стария планинарски туризъм - маршрутите са си там, маркировката е там, езерата са там. Нужна е и помощта на държавата - да се направят велоалеи, да се постегнат хижите, да се пооправи инфраструктура - пътища, вода, канал, пречистване, да се рекламират навън културни и кулинарни забалежителности, с други думи нужна е стратегия и ще стане.
  7. Планинския туризъм е здравословен и полезен - ако човек почива активно в планината това е добре за неговото здраве за здравето на децата му и повишава качеството му на живот. алкохолния морски туризъм и пърженето в собствен сос го скъсяват. Научете децата си да обичат планината - това е за цял живот и е най-големия подарък който може да им направите.
  8. За морето няма да говоря - там е ос*рано. И няма надежда да се оправи.

 27. 27 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Боли ме за Пирин и за Иракли!

  Не ме боли за София,
  където насред града ще се изгражда нов Ядрен Реактор (на мястото на стария на 7-ми км, в страдата на стария Реактор, където между другото ще се съхраняват "во веки веков" и незнайно количество високоактивни РадиоАктивни Отпадъци - РАО, които имат капацитет да избият най-малко цялото население на столицата). Проектът беше спрян от ЕДИН доблестен гражданин в Тричленен състав на ВАС, Януари 2013, като в залата не присъстваше НИТО ЕДИН Зелен. Предстои обжалване от Държавата пред Петчленния състав).
  Не ме боли за България,
  където (на площадка АЕЦ Козлодуй) са складирани близо 1000 тона високоактивно Отработено Ядрено Гориво - ОЯГ, в което се съдържа 10 000 кг чист Плутонии - най-опасното вещество на планетата. Това количество Плутоний стига за да се ликвидира цялото човечество МНОГОКРАТНО.Тук разбира се, не говорим за 40 000 тона РАО складирани пак там...
  Не ме боли за ИДНИТЕ ПОКОЛЕНИЯ,
  които ще чакат 200 000 години за да може посоченото количество ОЯГ да се разгради до безопасно за човека ниво.
  Не ме боли за Човека,
  защото, както учат Зелените, той е враг на Планетата и следователно Е ИЗЛИШЕН.

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 28. 28 Профил на biggeorge
  biggeorge
  Рейтинг: 442 Разстроено

  Трябва да се намери баланса между бизнеса и екологията, но надали ще стане.
  Държавата в лицето на политиците и чиновниците няма сметка да им ясни и точни правила.
  Спазването на правилата ще прекратят корупцията и беззаконието и природата ще се запази такава каквато е.
  Но в България нещата винаги стават по грешения начин.
  Явно сме обречени да живеем живота си по грешен начин.

  Мото: Живей и остави другите да живеят!
 29. 29 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Един инвеститор може да иска да построи хотел на Луната, но ако няма кой да го посещава... Така че спрете да редите сълзи и сополи за оцапаната природа, ами живейте природосъобразно. Защото парите на "гадовете" инвеститори са всъщност вашите!

 30. 30 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2585 Гневно

  Пирин не е Алпите и Банско не може да бъде Зермат. Повечето големи алпийски курорти са на височини над иглолистната растителност, което позволява създаването на допълнителни писти и инфраструктура без необходимост от изсичане на ценните гори и натоварване на екосистемата.

  А представяте ли си какъв вой ще се вдигне ако се предлложи пистите да се изнесат над гората - на Тодорка, на Вихрен и на задните плата. Тогава кой знае какви аргументи ще се измислят че и там не може.

 31. 31 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Много хубаво казано,браво на авторката.
  И политиците ги боли ....ама оная работа!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 32. 32 Профил на petranica
  petranica
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Браво на авторката!
  Да си пожелаем повече българи, като нея и по-малко, като цеко!

  Любов и светлина!
 33. 33 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Боли ме сърцето като чета подобни статии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK