Читателски Дневник: Дядо Йоцо гледа цифрова телевизия

Читателски Дневник: Дядо Йоцо гледа цифрова телевизия

© Анелия НиколоваПубликуваме мнението на читателя Иван Радев, изпратено до редакционната поща (dnevnik@dnevnik.bg):


Не гледам телевизия. Или по-скоро, гледам, но много рядко. Подобно на много представители на моето поколение съм направил този избор съзнателно. Вкъщи имам нов телевизор с абонамент за над 100 канала, но рядко го използвам. Много мои приятели изобщо нямат телевизори, но лесно биха могли да си купят. Просто имат други канали да се информират и други средства да се забавляват. Въпрос на избор.


Без алтернатива
Не така стоят нещата обаче за онези между 350 хиляди и един милион българи, които съвсем скоро няма да имат достъп до никаква телевизия. "Още по-добре – биха възкликнали част от избралите да не гледат телевизия – и без това тези зрители следят основно турски сериали и чалга канали, а пък чрез новините само ги манипулират." Щеше да е така, ако хората от малките населени места имаха някаква алтернатива. Ако можеха например да отидат на театър, вместо да прекарат вечерта пред телевизора.


Представете си обаче, че живеете в планинско село с няколко десетки жители. Всички са пенсионери, а телевизията и радиото са единствената им връзка с останалия свят, единственото, което ги измъква от еднообразния бит. Представете си колко са самотни тези хора, чиито къщи са разхвърляни по баирите – децата и внуците са далече, съпругът или съпругата често вече са се преселили в отвъдното, а те живеят сами и си говорят със стоката. Единственият човешки глас, който чуват в някои дни, когато навън вали или пък тежки преспи са затрупали селото, е този от телевизора. A сега им се отнема и това.


Съвременният Дядо Йоцо


Може би драматизирам прекалено, но си спомних за Вазовия Дядо Йоцо. В разказа "българското" се явява на стареца в проявленията на модерността и държавността – околийският началник, войникът, железницата. Същото това "българско" като че ли постепенно напуска съвременните дядойоцовци. Първо от селото си тръгнаха децата им, започнаха работа в града, някои отидоха и в чужбина. След това затвориха училището и читалището – за какво са, след като няма деца и младежи. После спряха и влаковете и нарязаха релсите – БДЖ са в постоянна криза, трябва да се съкращават губещи линии, а по това направление няма пътници. Сега им спират и телевизията.


За над половин век на засилена урбанизация много български села се върнаха в състоянието, описано от Вазов: "Вестник не идеше, защото никой не четеше; даскал нямаше, защото нямаше школо; поп нямаше, защото нямаше черква; стражар не стоеше, защото нямаше община." Обезлюдяването засегна и почти всички градове освен София. Някога важни окръжни центрове днес са малки градчета, а ето че от 1 октомври до част от тях ще достига единствено сигналът на БНТ – денят им ще завършва с първа програма – досущ като в онази песен на ФСБ отпреди няколко десетилетия.


Кой е виновен? Въпросът "Кой?"


Държавата е сключила договор за покритие на 85% от населението, а офшорката съвестно си е изпълнила задължението. Чиста работа. Много важно, че в дълбоката провинция щели да останат без телевизия – те и без това нямат пари и не са таргет група за телевизионните реклами, а и няма много смисъл да се провежда предизборна агитация сред това население – те неизменно гласуват основно за една партия, надявайки се, че ще им върне младостта, пък и внуците на село.


Бъдещето е ясно


Само че тази партия в момента е на власт и не прави нищо, за да защити тези хора. Да, проблемът може да е наследен, но решението е единствено в ръцете на сегашната власт. А тя, както знаете, е в отлични отношения с предполагаемия собственик на една от офшорките, която трябва да осигури достъп до основните канали. Отлично се спогаждаха с него и предишните, колкото и сега да се опитват да се изкарат дисиденти. "С прост народ бъдещето е ясно – винаги ще сме на власт", потриват ръце политическите вампири от различни цветове и не щадят средства за оскотяването на населението – първо чрез пошла телевизия, а после чрез спирането на достъпа до медии.


Вик


И все пак има лъч надежда. Може би в тишината на есенните вечери старците ще се обадят на внуците си и ще се поинтересуват какво правят, щом не гледат телевизия. А младите ще ги посъветват да излязат навън и да започнат да викат, както правят те от повече от три месеца. Поне няма да им чак толкова е тихо и самотно. А кой знае, ако викат достатъчно силно, може викът им да стигне до града и да се слее с този на внуците и така звукът да стигне и до ушите на глухите, които изведнъж да прогледнат.

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Борко
  Борко
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Наистина е кошмарно всички тези хора да бъдат лишени от телевизия, особено за пенсионерите това е единствения източник на забавление и осведомяване, защото те не ходят на работа и цял ден са си вкъщи, трябва да направят нещо цифровият сигнал да може да се лови от всички.

 2. 2 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  Мого добре, с една малка, но важна (поне за мен) корекция: Песента "Малкият град", в която се пее, че "денят завършва с първа програма" е на "Тангра". За мен това не е дребнаво заяждане, песента е страхотна.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 3. 3 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  "досущ като в онази песен на ФСБ от преди няколко десетилетия."

  Песента е на Тангра, но иначе авторът е прав за всичко. Като се има предвид, че и цифровизцията е свързана с Цветан Василев, Пеевски, Красимир Гергов и т.н. става ясно, че е просто поредната далавера, осигурена за посветените другари. Тях нищо друго не ги интересува, освен поредната им подарена от държавата тлъста хапка. А цифровият сигнал дори в София е лош.

  Gunter glieben glauchen globen
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3014 Неутрално

  Мултиплексите се раздадоха в последната минута от мандата на Тройната, от бутафорният Премиер- Станишев! То бяха бързания, то беше припирня! Сега да си му бере ядовете!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Комунистите са виновни!

 6. 6 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Гневно

  Това е направо потресаващо - да НЯМАШ право на достъп до информация!
  Това е недопустимо в 21 век!
  За всичко са виновни комунистите и 3-ната коалиция!
  Докога ще ги търпим?
  ОСТАВКА!

  Tony
 7. 7 Профил на beatles
  beatles
  Рейтинг: 823 Весело

  [quote#3:"Blood Red Skies"]А цифровият сигнал дори в София е лош. [/quote]
  викаш цифрите от 2 нагоре масово се губят, а?
  ебавам се.......

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други
 8. 8 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 714 Гневно

  Това е направо потресаващо - да НЯМАШ право на достъп до информация!
  Това е недопустимо в 21 век!
  За всичко са виновни комунистите и 3-ната коалиция!
  Докога ще ги търпим?
  ОСТАВКА!

  Tony
 9. 9 Профил на Bluesky
  Bluesky
  Рейтинг: 447 Неутрално

  И аз като съм в България не гледам телевизия и ако гледам само националната или discovery. Махленско е нивото и журналистите, и темите, и езикът, и събеседниците. По-добре да си тегли човек сам една цветуща, отколкото да търпи да се гаврят с него от екрана.

 10. 10 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 660 Весело

  Читателски Дневник: Дядо Йоцо гледа цифрова телевизия,здрастиии.Не ми е весело.

 11. 11 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5489 Любопитно

  До коментар [#5] от "Вишински":

  Що, невинни ли са според теб? Те са на власт, техни хора "цифровизират".

  Gunter glieben glauchen globen
 12. 12 Профил на Вишински
  Вишински
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#11] от "Blood Red Skies":

  Нарочно написах това, наивно мислейки си, че абсурдността на твърдението е очевидна. Явно не е, като гледам как се кълве на гола кука.

  Кълви си, кълви си. Няма да те тегля на сушата, плувай си.

 13. 13 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5489 Неутрално

  [quote#12:"Вишински"]Кълви си, кълви си[/quote]
  Верно клъвнах. На провокативния ти коментар, колкото да ти дам повод да се заяждаш и да ръсиш глупотевини. Няма да се повтори.

  Gunter glieben glauchen globen
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6060 Неутрално

  лошо !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Снимката е забележителна.

 16. 16 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 878 Весело

  Какъв е проблема?
  Просто няма да спират аналоговия сигнал за засегнатите области поне докато не направят 100% покриваемост или им организират кабелна телевизия, какъв ви е проблема?

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 17. 17 Профил на drachan
  drachan
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Автора доста партийно е подходил по въпроса, като пишеш за нещо пиши цялата истина.

 18. 18 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 660 Любопитно

  До коментар [#15] от "Dragoslava":фотото е тъжно,за друго иде реч в статията,можеш ли да се ангажираш с адекватен коментар без да изместваш темата?

 19. 19 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мишето_66":

  Не мога.

 20. 20 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#16] от "boby1945":Стига простотии ,още малко и ще започнат птичките да си свиват гнезда върху нослето ти.

 21. 21 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мишето_66":

  Минусът не е от мене.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 23. 23 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#22] от "Мишето_66":

  Добре, ще Ви сложа плюсчета, на всички коментари.

 24. 24 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#15] от "Dragoslava":
  [quote#15:"Dragoslava"]Снимката е забележителна. [/quote]
  Много си права. А и е олицетворение на самотата, която чака дядойоцовците след като им отнемат една от малкото връзки със света. Така ще си чакат пред къщичките, докато ... дочакат.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 25. 25 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#24] от "ПАВЛА - సటోరి":благодаря за минусчето.

 26. 26 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#23] от "Dragoslava":не се харчи.

 27. 27 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#24] от "ПАВЛА - సటోరి":

  Благодаря за проявеното разбиране.
  Приятен ден и всичко най-хубаво през останалите дни от седмицата!

  http://www.youtube.com/watch?v=oI2UUUe3TZQ

 28. 28 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Гневно

  Само че тази партия в момента е на власт и не прави нищо, за да защити тези хора. ................................................................................................................................................................................................................................АЙДЕ НЕМА НУЖДА ДА СЕ ЧЕТЕ ПОРЪЧКОВА СТАТИЯ.

 29. 29 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Весело

  [quote#6:"Free person"]Докога ще ги търпим?
  ОСТАВКА! [/quote]
  ДОКАТО СЪЩЕСТВУВАТ ТАКИВА КАТО ТЕБ.

 30. 30 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Весело

  До коментар [#8] от "Free person":

  ПАПАГАЛСКА РАБОТА................

 31. 31 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Добре беше докато не започно политагитацята, като това:"а и няма много смисъл да се провежда предизборна агитация сред това население – те неизменно гласуват основно за една партия, надявайки се, че ще им върне младостта, пък и внуците на село."
  Ако се почетат социологическите изследвания, възрастните гласуват повече за БСП, но само толкова- повече, а не всичките. Манипулация, която се прави вече доста години,но си е манипулация и е далече истината.
  А следващата манипулация е още по страшна и нагла:"А младите ще ги посъветват да излязат навън и да започнат да викат, както правят те от повече от три месеца."
  Младите,ако са загрижени за старите си хора просто ще ги направят абонати на сателитен приемник и ще им решат проблемите от раз. Тия дето викат от няколко месеца по площадите- пред МС и НДК са няколко няколкостотин човека и въобще не знаят какво е да си сам на село, да не говорим сам на село в планината. И едните и другите протестъри вече се показаха като прости политически пионки. Къде платени, къде от безакълие.

 32. 32 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Комунистите имат нужда от гладни и неимформирани хора за да ги манипулират по лесно Няма нищо случайно с телевизията

 33. 33 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 878 Весело

  До коментар [#20] от "Мишето_66":

  Като ти гледам постингите, май птичките ВЕЧЕ свиват гнезда в капацината ти!!
  От никакъв проблем, правим източен въпрос!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 34. 34 Профил на Sorilea
  Sorilea
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Дядо Йоцо отдавна гледа цифрова телевизия. Хваща я с приемник я на Булсат , я на Виваком директно от сателита. Незнам какви са тия статии за дълбоката провинция дето горките нямат достъп по никаква информация освен ТВ. Да не кажа , че всички хижи имат цифрова ТВ. Да не кажар че на заслон Ботев има интернет. Че има проблем има , не го отричам. Ама пък чак 1 милион българи без теливизия .... Хайде сега хората по селата не са чак толкова изостанали и бедни колкото ги представят.

 35. 35 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 660 Гневно

  До коментар [#33] от "boby1945":я прочети поста на шилето,пък за бъдещето ангажирай само перхидролени главици.

 36. 36 Профил на dnda
  dnda
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Не гледам телевизия".

  Ами като не гледаш защо гледаш в чуждо канче ? Тия, които са заинтересовани не поставят въпроса, а ти който не гледа тв го поставя. Аман от хора без работа, които са чудят как да се направят на интересни.

 37. 37 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 878 Весело

  До коментар [#35] от "Мишето_66":

  Прав съм бил, значи!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 38. 38 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#37] от "boby1945":естествено,бил си,светнали се те,сега айде по темата,кога това с оправянето на сигнала?

  Само да не е в друг живот.

 39. 39 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2774 Гневно

  "С прост народ бъдещето е ясно – винаги ще сме на власт", потриват ръце политическите вампири от различни цветове и не щадят средства за оскотяването на населението – първо чрез пошла телевизия, а после чрез спирането на достъпа до медии."

  Длъжни са да им занесат декодерите по домовете с извинение за неудобствата, а където има нужда - нови телевизори. Това е европейското поведение при подобна насилствена акция.
  Аз също рядко гледам телевизия, но това е мой избор, не на държавата.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3640 Неутрално

  До коментар [#5] от "Вишински":

  Рядко се съгласявам с теб, но този път уцели 10-ката!

 42. 42 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#39] от "etty1":по конституция имаш право да си информирана.

 43. 43 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  [quote#16:"boby1945"]Просто няма да спират аналоговия сигнал за засегнатите области поне докато не направят 100% покриваемост [/quote]
  ++++++++++++++Това е,ама кой да се сети.....

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 44. 44 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Много добре написано и изразено мнение! Както обикновено става у нас някой не си е свършил работата както трябва (представителите на държавата), а на другите не им пука, нали са усвоили средствата и формално са изпълнили изискването от 85 % покритие! Поредната несвършена както трябва работа, която естествено е за сметка на едни от най- бедните хора у нас! БОКЛУЦИИИИИИИИИИИИИИИИИИИИ ОТ ВСИЧКИ ЦВЕТОВЕ, РАЗСИПАХТЕ БЪЛГАРИЯ! М...А ВИ!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 45. 45 Профил на Мишето_66
  Мишето_66
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#44] от "Ogiigo":я се стегни,те без да искат,не е нарочно.

 46. 46 Профил на mystery
  mystery
  Рейтинг: 605 Разстроено

  Бая дядо Йоцовци ще останат тази зима на тихо сами със себе си.

 47. 47 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 878 Весело

  До коментар [#38] от "Мишето_66":
  Не и преди да му дойде времето!! Можеш да си сигурен!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 48. 48 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 1085 Неутрално

  За мен статията има два аспекта: Единият е деиндустриализацията и глобализацията, поради което се стигна и до събирането на населението в 4-5 града. Другият е за държавата и частника, ясно е че много дейности не са рентабилни за държавата, и тя предпочита да се занимава с тях частник, който обаче гони печалба, и или ще влоши качеството или ще трябва да повиши цените. Колкото повече дейности прехвърля държавата на частника, толкова по малко приходи има, и е принудена да ограничава своята дейност, и се стига след 20-30 години до 2-3 града, като останалите градчета ще ъдат като селата сега!

 49. 49 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 823 Неутрално

  като в онази песен на ФСБ отпреди няколко десетилетия
  ========================================
  Песента е на Тангра - Нашият град.

 50. 50 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1286 Любопитно

  Тъжната реалност е, че на никой не му пука.
  Властва егоизмът, крайният индивидуализъм и волунтаризма. Държавата, поне в доскорошното и значение на национална държава с сплотено общество около общи национални ценности, кауза и идеал е в историята.
  Доминира алчността!
  При такъв духовен хоризонт се руши и ЗАТРИВА!
  И ОЦЕЛЯВАТ САМО НАЙ-СИЛНИТЕ!
  В смисъл на ТЕЗИ, КОИТО СА УСПЕЛИ ДА ЛИШАТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ОТ ВСИЧКИ СРЕДСТВА ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕ!
  Зягубилите - кучета ги яли!
  Свиквайте!
  !

 51. 51 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Преди дни ми се случи да шофирам 1400 км. в Гърция, дето е най зле икономически. Не видях нито една каруца!!! А като минах границата, за 10 мин. видях 10 каруци. Така е и с телевизията. Ако имат нужда, ще ползват сателит и за ТВ, и за интернет. Ако не могат, или не желаят - няма да ползват. Прочее - възможности и желания...

 52. 52 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 497 Любопитно

  "А младите ще ги посъветват да излязат навън и да започнат да викат, както правят те от повече от три месеца."

  Ами нека да си повикат хората (на воля) !
  Като ми пееш Пенке-ле, кои ли ми те слуша ?
  Неволята ли ?

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 53. 53 Профил на IRRINA
  IRRINA
  Рейтинг: 8 Неутрално

  1. Авторът пише добре и ще се радвам да продължавам да го чета. Показва повече познания по литература и изграждане на текст от много други автори на статии и коментари. 2. Подкрепям, снимката е !!! и точно на място.

  Все още у нас "нормалните ги считат за луди"
 54. 54 Профил на Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Дневник, я ме цункайте по дупето !
  Рейтинг: 497 Весело

  [quote#53:"IRRINA"] снимката е !!! и точно на място[/quote]

  Тва е "дубалът" на баба Гицка !

  Albert Einstein : "Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher."
 55. 55 Профил на gibi
  gibi
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Да слушат радио! Абе преди 55 години хората как си живееха на село без телевизия? И никак не им липсваше.

 56. 56 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 878 Весело

  До коментар [#48] от "ban":

  Това, дето описваш, му се вика урбулешки капитализъм ...!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 57. 57 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 878 Весело

  До коментар [#55] от "gibi":

  Не си познал, преминаването на "циФкавизация" е опит да се отворят честоти за далавера!
  Капитализъм, просто казано!!! Далавера!!!
  Но този който "отваря" далаверата да бъде така добър да осигури на ВСИЧКИ българи ТВ сигнал цифров !!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 58. 58 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 606 Неутрално

  Цифровизацията ще свали Орешарски. Ванга го е казала.

 59. 59 Профил на drakar65
  drakar65
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "А кой знае, ако викат достатъчно силно, може викът им да стигне до града и да се слее с този на внуците и така звукът да стигне и до ушите на глухите, които изведнъж да прогледнат."

  А дано....ама не ми се вярва....
  Дядо Йоцо не е прогледнал, въпреки това което е чул....Времена , нрави...
  Не сравнявайте миналото с настоящето....

  “Сега е моментът да превъртим Рубикон-а” - Гай Юлий Ц... Аз-"Картаген трябва да бъде разрушен"!
 60. 60 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#3] от "Blood Red Skies":

  [quote#3:"Blood Red Skies"] Красимир Гергов и т.н. става ясно, че е просто поредната далавера[/quote]
  И ква далавера пък може да бъде баш за Гергов като гледаемостта на рекламите спада и от там парите.
  Обаче като знаем кои и как мери рейтингите нищо чудно пък дори и да се вдигне след изключване на сигнала.

 61. 61 Профил на mi6kro
  mi6kro
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Потенциално статията е права, но мисля че сърфира на емоцията на хората.

  Някой направи ли си труд да отиде до едно такова място,някой може ли да посочи колко точно са хората (все пак става дума за уседнали хора).

  Проблемът не е в 15% (от какво), а в 85%-то разпределяни от един.

  В коя страна мобилните телефони и телевизията обхващат 100% от територията?

  Местан да се извини за "РИТОРИЧЕСКИ" ! #236 едно-мандатни региона за страната + 4 едно-мандатни района за чужбина
 62. 62 Профил на logomat
  logomat
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#58:"krummm"]Цифровизацията ще свали Орешарски. Ванга го е казала.[/quote]
  Колега, дай малко подробности.
  Нали разбираш, вече се надяваме на чудо.

 63. 63 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2759 Весело

  Що се отнася до викането, Толстой има една приказка за краставиците:

  "Пошел раз мужик к огороднику огурцы воровать. Подполз он к огурцам и думает:

  "Вот дай унесу мешок огурцов, продам; на эти деньги курочку куплю. Нанесет мне курица яиц, сядет наведочкой, выведет много цыплят. Выкормлю я цыплят, продам, куплю поросеночка - свинку; напоросит мне свинка поросят. Продам поросят, куплю кобылку; ожеребит мне кобылка жеребят. Выкормлю жеребят, продам; куплю дом и заведу огород. Заведу огород, насажу огурцов, воровать не дам, караул буду крепкий держать. Найму караульщиков, посажу на огурцы, а сам-то пойду сторонкой да крикну: "Эй вы, караульте крепче!"

  Мужик так задумался, что и забыл совсем, что он на чужом огороде, и закричал во всю глотку.

  Караульщики услыхали, выскочили, избили мужика."

 64. 64 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  И още нещо по темата. Сума време се бълваха рекламни клипове за цифровизацията, които на всичкото отгоре ЗАБЛУЖДАВАХА колко лесно ставало всичко. Нищо подобно. Аз минах по този път с един доста стар и един нов телевизор. Ако нямах техническа култура, нямаше да се справя. Даже и да има покритие дали на хората са им раздали правилните декодери, съобразени с телевизора, който имат и дали ще има кой да им ги настрои , питам аз.
  И четох, че са дадени 10 милиона за клиповете. Предполагам, че държавата, т.е. ние сме ги платили. Кой и с колко мезета ще поеме отговорността?

 65. 65 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#32] от "shileto":

  В краен случай ще им пуснат само един канал, който ще ги информира според правилната партийна линия.

 66. 66 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 435 Любопитно

  Малко известно е, че от няколко месеца е спряно излъчването на всички средновълнови АМ предаватели в страната (с изключение на един във Видин) - тъй че Дядо Йоцо няма и радио да слуша, ако е в някое затънтено селце.

 67. 67 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  [quote#51:"munchoaz"]Ако имат нужда, ще ползват сателит и за ТВ, и за интернет. Ако не могат, или не желаят - няма да ползват. [/quote]
  Представи си дядо в планинско село, който е на социална пенсия, защото стажът му да е 10-15г към някое АПК, ако е имало изобщо подобно в района и не е живял от реколтата картофи и тютюн. Той получава 200лв месечно. С тях трябва да си купи хляб, олио, да плати 20-30лв ток, да си осигури дърва и въглища за зимата, да подържа минимално къщата. Какво според теб е за него сумата 15лв на месец да абонамент за сателит плюс плащане на 100-200лв за техниката? Българският пенсионер с ниска пенсия(Нека говорим само за тези с под 200лв, макар че и с 500 човек не е вързал и цъфнал, но пък и на село няма професори или бивши полицаи толкова.) остава с 50-60лв за храна месечно след сметките, при селски живот да са 80-90лв. От тях 15лв са ОГРОМЕН БЮДЖЕТ- 25% или 15-16% от свободните пари за живот.

  Представи си на теб, градското чадо с 1000лв доход, да ти тупнат за ОБЩЕСТВЕНА И ФИНАНСИРАНА ОТ ДАНЪЦИ телевизия 200лв и да ти кажат, че няма лошо в това.

 68. 68 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  [quote#55:"gibi"]Да слушат радио! Абе преди 55 години хората как си живееха на село без телевизия? И никак не им липсваше.[/quote]
  По магистрала Тракия радиото се губи от Ихтиман до Пазарджик. Какво остава за села в планината? Откак станциите са основно частни, предавателите са слаби и покриват само близки до градовете региони. Всъщност затова и има места без покритие на мобилни телефони. Една клетка при прав терен заради таймаутите при стандарта е с обхват максимум 10км. При високите честоти лек баир вече спира сигнала или го забавя дотолкова, че да е неизползваем. Ако аналоговата телевизия се хваща на 30км от кула, то без допълнителни предаватели на всеки хълм или 5-6км по пътя цифровата вече е недостъпна.

  85% от населението може спокойно да значи всички градове с до 2-3000 жители без нито едно село! Мобилните оператори в момента въпреки дупките в покритието претендират за над 99.9% покритие! Спокойно тия 15% разлика могат да значат цялото население в планински села плюс по-отдалечените от град в полето, т.е. примерно 30-40% от територията. Все пак сме силно урбанизирана с няколко огромни града и много обезлюдени населени места страна. Нищо не пречеше да се продаде лиценз с договорка да се ползват за ретранслация клетки на Виваком, които държавата да договори в пакет на ниска цена- готови са и се ползват вече за телефони. Почти всяко село има клетка и/или пощенска станция, телефон, който вече отдавна не е с кабел. Но пък защо им е на мултиплексите да плащат за клетки, ако могат да покрият 60-70% от страната и просто да прибират пари?

 69. 69 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1119 Неутрално


  А... Покрай темата да питам какво стана с декодерите за социално слаби. Бяха купени на търг за по 150лв ли беше парчето. В магазините е пълно с такива за от 20-30 до към 50лв- натоварени с надценки на търговец на дребно 30-40% от цената, надценка на вносител, сметки, че поне 20-30% от устройствата в една партида няма да се продадат. Как така държавата за огромен пакет от стотици хиляди плати 3-5 пъти по-висока цена от пазарната за единичен клиент или поне 6-10 пъти над нормалната за договаряне на огромни количества? Че и още не са раздадени и това беше поводът да не се спира аналоговия сигнал от 01.09.

 70. 70 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1149 Весело

  [quote#69:"атанас"]Че и още не са раздадени и това беше поводът да не се спира аналоговия сигнал[/quote]
  Уточняват комисионната на "раздавача"?

 71. 71 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  [quote#70:"xmm"]Уточняват комисионната на "раздавача"?[/quote]
  Ако не е уточнена, нямаше да има победител в търга и той щеше да се върти още, като все нещо щеше да пречи да се завърши. По-скоро е до типичното безхаберие на администрацията.

 72. 72 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Разстроено

  За тези 17милиона лв., прилапани от комунистите за реклама на цифровизацията можеха да се купят 400 000 сателитни приемници, които да се ПРОДАДАТ примерно по 10лв. на жителите на селата, неполучаващи цифров сигнал.......
  АМАН ОТ ТЪПИ КОМУНЯГИ!

 73. 73 Профил на Антон56
  Антон56
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това, че съм параноик, не означава, че никой не може да ме преследва... Отнемането на достъп до информация има и напълно съзнателен, стратегически елемент. Отговаряме си на въпроса кой притежава мултиплексите. Отговаряме си на въпроса къде ще отидат тези от 350 000 до 1 млн. гласове при бъдещи избори. Айде две трети от тази цифра да са. И стигаме до чистата формула на диктатурата. Вестници няма. Интернет няма или не се ползва. Социален живот няма. Учител, лекар, сиреч интелигенция някаква - няма. Елате, пиленца на батко. Неинформиран какво се случва в собствената му държава; сведен до просител на 5 лв. повече.; лишен от лечение; роб на местната власт до последната подпалка за печката; откъснат от света поради съсипани пътища - хиляди хора, сведени до статистическата бройка, глас, който дори може да бъде използван в избори без притежателят му да знае...
  И друго - крайният срок в ЕС за пълната цифровизация е 2015. Откъде накъде в България ще се спира аналоговият сигнал на 1 октомври 2013? Да си върви докато оправят цифровия заедно с него. И по този въпрос не трябва да има две мнения. Не е ли така?

  Нацизмът и комунизмът са еднакво престъпни.
 74. 74 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Разбира се, че тази партия ще продължи да не прави нищо не само за тези хора, но и за всички останали граждани на държавата. Ще продължи да обгрижва своите хора

 75. 75 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 983 Неутрално

  Непрекъснато някакви промени и винаги свързани с пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK