Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Коментари (34)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Daniel Paparo
    Daniel Paparo
    Рейтинг: 233 Неутрално

    Много добре подредено и красиво място! Вината от Южна Африка обаче за съжаление са еднообразни, разчитат на сила, а не на финес, често са на винт, съдържат доста добавени сулфити и като цяло са подходящи единствено за прохождане в света на виното. Също така гроздето се пръска щедро. Като се замисля положението е като у нас, с едно или две изключения - едното от Северозапада...

  2. 2 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 823 Неутрално

    До коментар [#1] от "Daniel Paparo":

    оффтопикно, колега, да знаете някой български производител на вино без сулфити? от известно време издирвам безуспешно.

    иначе, колоритна галерия, както винаги.

    בני אתה אני היום ילדתיך
  3. 3 Профил на Иво
    Иво
    Рейтинг: 4303 Любопитно

    Много е красиво! Супер галерия! Мерси на баба Цоцолана за споделянето. Фермата "Спиър" е имала различни собственици през годините и всеки е допринесъл с нещо за нейното развитие.

    Иначе, от така наречения "нов свят" при вината, най-много ми харесват южноафриканските и особено много шираз и пинотаж.

    "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  4. 4 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 770 Неутрално

    До коментар [#2] от "abdelhaqq":

    Според "Капитал": "Органично е лозарството и на изба "Загрей". Тази година тя представи сертифицирани вече биовина от реколта 2013. За първи път тази година пък изба "Логодаж" представи и "Primus Мелник 55 2013" - вино, произведено изцяло без сулфити", но статията е от 2014 г., а както е добре известно, у нас качеството на стоките и обслужването се менят с дни, а не с години.

    https://www.capital.bg/specialni_izdaniia/vino/2014/11/26/2427814_ot_bio-_kum_naturalno_vino/

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  5. 5 Профил на 442
    442
    Рейтинг: 1195 Весело

    Страхотно Бабе, да ти я купя ли !!!

  6. 6 Профил на rorikabc
    rorikabc
    Рейтинг: 497 Неутрално

    Най ми хареса че межвду редовете е поляна. Никакво копане.

  7. 7 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 770 Весело

    До коментар [#5] от "442":

    Не я продават :)

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  8. 8 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 770 Весело

    До коментар [#6] от "rorikabc":

    Това са по-скоро декоративни лози в самата ферма, а не промишлените им лозя.

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  9. 9 Профил на man_un
    man_un
    Рейтинг: 515 Неутрално

    Успехът за всяко начинание се крие в това, да си собственик на бизнеса много поколения и никой да не ти се мота в краката. Така спокойно правиш нещо и го развиваш. От даваните и по-преди лозя по света ми прави впечатление високата резитба на лозите/като дръвчета/ и тревичката под тях. Това са показатели за максимално улесняване на обработката. В БГ не съм виждал подобни лозя, нито частни, нито кооперативни. Такива има в Германия и Италия, също във Франция. Хубавото вино трябва да е отлежало, с тапа, легнало на тъмно, по възможност червено. Сега по празниците приятели ми идват на гости и носят бутилка от швепс домашно, но на всички е кисело.

  10. 10 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5476 Неутрално

    Кътче от рая, изградено с много труд (вероятно и много робски труд), но запазено през вековете и все в основната си дейност...
    Отлична галерия. Винаги запазвам публикацията сред статиите на Дневник за изчитане накрая - като вкусен десерт :)

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  11. 11 Профил на phillipov
    phillipov
    Рейтинг: 466 Неутрално

    До коментар [#6] от "rorikabc":

    Между другото това е и моята философия, макар че ора веднъж годишно между редовете.

    До коментар [#2] от "abdelhaqq":

    Сулфитирането не вреди според мен, ако се спазва пропорциите, количеството е нищожно, но предпазва от кафяво гниене, което доста променя вкуса на виното.

  12. 12 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 823 Неутрално

    До коментар [#11] от "phillipov":

    Не питам за мен, аз съм по-скоро бира&ракия-guy :)

    בני אתה אני היום ילדתיך
  13. 13 Профил на Daniel Paparo
    Daniel Paparo
    Рейтинг: 233 Неутрално

    На Боровица всички червени са без добавени сулфити, доколкото съм запознат. В белите има много малко. На етикетите пише, че има, но това е заради естествено образуващите се. Инак и аз шях да спомена за експеримента на Логодаж. Орбелус също опитаха с едно натурално вино, но не съм го пробвал. До коментар [#2] от "abdelhaqq":

  14. 14 Профил на bee
    bee
    Рейтинг: 1166 Неутрално

    Не съм почитател на виното, но галерията ми хареса. Много хубави снимки на едно спретнато, чисто и подредено място.

    " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
  15. 15 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3351 Неутрално

    На фона на прекрасните снимки, baba_zozolana ни е разказала една истинска и увлекателна бизнес история. Хората преуспяват, когато се трудят много, за да реализират своите идеи; когато създават общи проекти със свои колеги/конкуренти; когато в наши дни се грижат и за културата и екологията на района. Много поучително!

    До коментар [#2] от "abdelhaqq":
    И аз ще спомена за винарната "Загрей". Имат сертификати за био вина. Мене ме "спечелиха" с техния бял мавруд. :) Собственик на винарната е умен мъж, навреме оттеглил се от политиката.

    „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
  16. 16 Профил на BiGman1
    BiGman1
    Рейтинг: 1659 Весело

    Браво...уникални снимки и текст...професионална работа...

    ПП. Имам съмнения, че Баба Цоцолана нито е баба, нито цоцолана ама това са си мои терзания...:)

  17. 17 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 770 Неутрално

    До коментар [#15] от "Bramasole":

    ...когато създават общи проекти със свои колеги/конкуренти...
    —цитат от коментар 15 на Bramasole


    Факт. Всъщност дегустациите на вино са основно занимание и забележителност в района. Освен Винения маршрут с неговото „влакче“, което тръгва от Стеленбош и обикаля по-големите ферми, понякога 5-10 лозарски ферми се обединяват и организират ден на дегустации: появяваш се в първата ферма, плащаш си билета, връчват ти една чаша за вино и се започва безкрайна дегустация със сиренца и бисквити, понякога наслаждаване на музиката на специално поканена група, местене в следващата ферма и пак отново дегустация, сиренца и бисквити… и така цял ден обиколки с чашата и пазаруване. Кой знае защо накрая всички са усмихнати и доволни. 🙂

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  18. 18 Профил на Koba Stalin
    Koba Stalin
    Рейтинг: 1366 Весело

    До коментар [#16] от "BGman1":ПП. Имам съмнения, че Баба Цоцолана нито е баба, нито цоцолана ама това са си мои терзания...:)

    Я разкажи. Стана ми интересно?

    /не се чете/
  19. 19 Профил на citoyen
    citoyen
    Рейтинг: 1026 Неутрално

    Интересна галерия! И страната е повече от любопитна!

  20. 20 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 5690 Неутрално

    Много хубава галерия, интересна, подредена.

  21. 21 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 931 Неутрално

    Готина галерия😎И не само защото е за едно от любимите ми неща в живота (виното), а и по ред други причини.

    Не знам колцина от четящите са обърнали внимание на абсурдния текст към снимка 4: "...През 1683 г. фермата "Спиър" на брега на р. Ерсте е дадена на немския войник Арнолд Янц, който само за 12 месеца там успява да създаде лозя, да засади зърно и да отглежда домашни животни...."

    Е, за една година може да се засади нещо (зърна, фиданки) , може да се отглеждат животни, но да се създадат лозя взима малко повече. Нейсе, не бабчето (БАБЧЕТО?!? Тази "баба Цоцолана" не е нито баба, нито цоцолана, както вече някой написа тук преди мен) е виновната за текста.

    В случая мен ме впечатлява нещо друго: Войник (наемник) почва да се занимава със земеделие, и полага основите на нещо впечатляващо😎С малко късмет с поредицата собственици на тази ферма.

    БАБЧЕ, СТРАХОТНА фотогалерия😎
    ==========================================================

    ... Вината от Южна Африка обаче за съжаление са еднообразни, разчитат на сила, а не на финес, често са на винт, съдържат доста добавени сулфити и като цяло са подходящи единствено за прохождане в света на виното. ...
    —цитат от коментар 1 на Daniel Paparo


    Дрън дрън та пляс😎Звучиш бетер критикарите на вината от "Новия свят" преди 30 г'. Зер как може да се правят свестни++ вина в Калифорния (пионерите в международния пазар), Чиле, ЮАР, Австралия и т.н. И то на такива (ТОГАВА) АПЦУРДНИ цени за крайния клиент. Еми...МОЖЕ! И нито са еднообразни, нито нищо! А сулфити има във всяко вино което е за бутилиране и консумиране не до месец след бутилирането.


    До коментар [#1] от "Daniel Paparo":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  22. 22 Профил на Ген. Колев
    Ген. Колев
    Рейтинг: 530 Неутрално

    На фона на прекрасните снимки, baba_zozolana ни е разказала една истинска и увлекателна бизнес история. Хората преуспяват, когато се трудят много, за да реализират своите идеи; когато създават общи проекти със свои колеги/конкуренти; когато в наши дни се грижат и за културата и екологията на района. Много поучително!До коментар [#2] от "abdelhaqq":И аз ще спомена за винарната "Загрей". Имат сертификати за био вина. Мене ме "спечелиха" с техния бял мавруд. :) Собственик на винарната е умен мъж, навреме оттеглил се от политиката.
    —цитат от коментар 15 на Bramasole


    Смятах да пропусна да коментирам въпросната "изба", но виждам, че се поства втори коментар за нея и реших да се включа.
    Та, преди известно време се озовах в някаква квартална кръчма предлагаща за мое учудване само "вина" Загрей, поръчах си малка бутилка от въпросния "бял" Мавруд и останах крайно разочаровам - някъде много, много назад е останал Мавруда, явно няколко капки за подобрител, другото явно е "постижение" на химиците от въпросната изба, масово подобни кръщавки стават с глюкоза, разни маи и дрожди за фермантация и някаква частица истина. Имам познат майстор винар, който прави превъзходен истински бял Мавруд, това е нещо съвсем друго, уникално - затова и си позволих да коментирам. Продуктът на тази "изба" мога да окачествя само и единствено като евтино менте за магазинчета и кръчми от най-нисък клас. Факт е и, че и на места, където се продават само истински вина в различни ценови класове, тези ги няма никъде, само по малките махленски и селски дукяни е осеяно с тяхна "стока", все места предлагащи масова евтина храна или алкохол, в болшинството си фалшиви имитации. Предостатъчно да са ми в личната бляклиста.
    За другите им неща - не съм запознат, съответно нямам и мнение.

  23. 23 Профил на Daniel Paparo
    Daniel Paparo
    Рейтинг: 233 Неутрално

    Въпрос на вкус....
    Колкото до сулфитите не сте прав и ви го гарантирам на 100%, поне за Франция, където има страхотни натурални вина: бургундски, “стари божолета”, които отлежават без проблем 5-6 години, че дори и Алзас с бели вина без сулфити, което си е чудо само по себе си. До коментар [#21] от "Мойше! Толкоз!!!":

  24. 24 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 770 Весело

    До коментар [#21] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Прав сте! Трябваше да напиша "Арнолд Янц, който само за 12 месеца там успява да засади лози с намерението да създаде лозя...". 🙂

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  25. 25 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 931 Неутрално

    ...До коментар [#2] от "abdelhaqq":Сулфитирането не вреди според мен, ако се спазва пропорциите, количеството е нищожно, но предпазва от кафяво гниене, което доста променя вкуса на виното.
    —цитат от коментар 11 на phillipov

    ПРАВ си на 100%! Ама иди го разправяй това на разбирачи като Даниел Папаро😎 Дето цитира ДУМА ПО ДУМА критикарите на вината от "Новия свят (за вината сстава дума) от преди 30++ г'. "Га че ли производителите на ГОЛЕМИТЕ (и съответно ПРЕскъпите вина) сами си стрелят в корема като добавят сулфити във вината си.
    До коментар [#11] от "phillipov":
    =====================================================

    До коментар [#1] от "Daniel Paparo":оффтопикно, колега, да знаете някой български производител на вино без сулфити? от известно време издирвам безуспешно. иначе, колоритна галерия, както винаги.
    —цитат от коментар 2 на abdelhaqq


    Ако не е тайна-защо ттърсиш вино без сулфити, нали беше бира%ракия guy ? Или някой от семейството е карък, между тези под 1% от хората които имат алергия спрямо сулфитите? Това е и причината ЕС (тогава май беше още ЕЮ) задължи производителите да пишат на малкия етикет "съдържа сулфити". И с право, според мен, въпреки че някои келеши злоупотребяваха с това.

    Имам предвоид Израел. Където задължавват вносителите да копират на иврит всичко в текста на вносните вина (включително и за сулфитите), но до прреди 20 г' не задължаваха местните производители да споменат за сулфити в тяхните вина. И като КРАТНО по качествените вносни вина, на сносни цени, почнаха да им подяждат хляба-дигнаха ввой че видите ли-всносните ввина съдържат химикали, УЖАС!!! Е, взе година две и няколко оплаквания до ЕЮ за "неравностойно отношение и скрито преференциране" и...нещата се оправиха.
    До коментар [#2] от "abdelhaqq":
    ======================================================


    ...ден на дегустации: появяваш се в първата ферма, плащаш си билета, връчват ти една чаша за вино и се започва безкрайна дегустация със сиренца и бисквити,...До коментар [#15] от "Bramasole":
    —цитат от коментар 17 на baba_zozolana

    Това с бисквитките е интерресно😎Явно производителите не се плашат и от негативни реакции...е, не баш негативни, да кажем критични ('ма всичко е въпрос на вкус де). Щото за никой винар не е тайна че сирената "облажняват" езика и небцето, и притъпяват вкусовите сензори...рецептори там. Докато бисквитките ги изсушават и тогава сензорите функционират както трябва.

    Не напразно професионалните винари имат поговорка: Като продавам вино-предлагам сирена. Като купувам си нося бисквитките😎

    До коментар [#17] от "baba_zozolana":
    ==========================================================

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  26. 26 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 770 Неутрално

    До коментар [#25] от "Мойше! Толкоз!!!":

    И аз знам, че вино без сулфити е рисковано да се експортира или да се транспортира на големи разстояния и това е причината подобни вина да се разпространяват локално.

    "Всъщност има много малко вина, които се произвеждат без използване на SO2. Това е така, защото виното е нетрайно, предразположено е към окисляване и към развитие на алдехидни неприятни миризми. SO2 - особено за белите вина - е от значение за свежестта. Вината без SO2 обикновено имат по-кратък срок на годност - около шест месеца, и трябва да се съхраняват в идеални условия . Като се има предвид, че винопроизводителят има много малък контрол над условията за съхранение на виното от времето, когато то напуска винарната, до консумацията му, не е чудно, че SO2 е толкова широко използван, за да се гарантира, че виното от бутилката, която отворите, ще е чисто и вкусно - така, както е възнамерявал винопроизводителят."

    https://www.thekitchn.com/the-truth-about-sulfites-in-wine-myths-of-red-wine-headaches-100878

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  27. 27 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5476 Неутрално

    До коментар [#25] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Много вярно за сиренната и бисквитките :)
    Впрочем винаги съм се удивлявал как в Израел успяват да направят великолепно вино при тези условия - високи температури, висока захарност на гроздето и опита си да прекъснат ферментацията навреме. В региона не знам други. В Средна Азия на бившите съветски републики (нямам предвид Кавказ) с подобен климат вината са ужасни...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  28. 28 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 931 Неутрално

    До коментар [#27] от "penetrating":

    Хехехе, казват кучето скача според тоягата, това важи и за Израел. Въпреки че тук вино се произвежда от прабиблейски времена-нЕмаш си понятие какви киселяци (или сладникави "вина") се продаваха тук на туземците (включая и на тези от румънски произход, винари, а те процентно не са малко) преди 40-50 г'. А тогава внос почти нямаше, или беше на безбожни цени. Нещата се измениха като хората се опаричиха, почнаха да хойкат по света, и изведнъж се появи пазар на свестни вина.

    Пионерите бяха група ентусиасти от някололко села и кибуци в Голан, които засяха първите си лозя през ранните 70те години и си спретнаха една модерна винарна (Голан). Там и климата е ОК, и почвата е уникална, и те направиха революция в пазара на вината. Не взе дълго време и другите бая по голями производители на вина да се включат в играта, но много рядко успяваха да произведат вина на нивото на винарната Голан.

    Лозя днес има почти в цял Израел, от север та до Негев, и от баирите над Мъртвото море (Мерло Арад на Кармел Мизрахи е едно от вината доближаващи се до тези на Голан) та до крайбрежието на Средиземното море. Е, искаха се и инвестиции в лозя и модерни инарни, и търпение, но...нещата се промениха коренно! Само дето цените са ...си е*али 'Мичката 'Пайчина...'Ма то в Израел к'о ли е евтино, освен цитрусовите плодове и...РУКОЛАТА (по евтина в абсолютни понятия т тази в България, и я има целогодишно-важно за неин любител като мен).

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  29. 29 Профил на Daniel Paparo
    Daniel Paparo
    Рейтинг: 233 Неутрално

    До коментар [#25] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Съжалявам, ако по някакъв начин сте се почувствал засегнат от поста ми за сулфитите във вината. Не чета винена критика, тъй че ще ми е трудно да повторя думите на някой, който преди 30 години е имал сходни наблюдения. Колкото до големите марки - производителите на Нутела не ядат Нутела. После всеки да си прави изводите сам за себе си. И не - натуралните вина в никакъв случай не са във високия ценови сегмент. Може би 20-30% по-скъпи от конвенционалните, а някои малки бужута са и по-евтини...До коментар [#25] от "Мойше! Толкоз!!!":

  30. 30 Профил на abdelhaqq
    abdelhaqq
    Рейтинг: 823 Неутрално

    До коментар [#25] от "Мойше! Толкоз!!!":

    заради жена ми :)

    בני אתה אני היום ילדתיך
  31. 31 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 5476 Неутрално

    До коментар [#28] от "Мойше! Толкоз!!!":

    Мдаа, скъпи са, но като любител на виното гледащ да пробва всички региони останах изумен от качеството на двете които пробвах. Едно от тях беше от Голан, другото май беше купаж...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  32. 32 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 931 Весело

    До коментар [#25] от "Мойше! Толкоз!!!":Съжалявам, ако по някакъв начин сте се почувствал засегнат от поста ми за сулфитите във вината. Не чета винена критика, тъй че ще ми е трудно да повторя думите на някой, който преди 30 години е имал сходни наблюдения. ...До коментар [#25] от "Мойше! Толкоз!!!":
    —цитат от коментар 29 на Daniel Paparo


    Ооо, не, не ссъм ни най малко засегнат, а и нямам причина за това. Просто моят стил на изказвване понякога води до погрешни заключения.

    Просто ме удиви приликата на Вашия коментар с клишетата от критиките към вината от Новия свят. Е, стори ми се и странно че праввите подобни обобщения за вина от 5-6 различни държави (произвеждащи вероятно по 2-300 вида вина всяка) в сравнение на вината от Стария свят (с не по малко рразнообразие). Съмнявам се да сте опитали 3-40 вина от по високите класи на всяка от държавите от Новия свят, и базирайки се на Вашите впечтления да давате такива категорични обобщения. Поне да бяхте добавили едно "според мен", ей така от кумова срама-бих приел коментара Ви като...приемлив, да кажем-все пак става въпрос за личен вкус.

    Нейсе, жив и здрав, и весели празници:)
    До коментар [#29] от "Daniel Paparo":
    ==========================================

    До коментар [#30] от "abdelhaqq":
    Ооо, това е МНОГО важна причина. Успех вв резултатите на търсенето:)

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  33. 33 Профил на Мойше! Толкоз!!!
    Мойше! Толкоз!!!
    Рейтинг: 931 Весело

    До коментар [#28] от "Мойше! Толкоз!!!":Мдаа, скъпи са, но като любител на виното гледащ да пробва всички региони останах изумен от качеството на двете които пробвах. Едно от тях беше от Голан, другото май беше купаж...
    —цитат от коментар 31 на penetrating


    ЯВно си късметлия и си уцелил по случайност (или по съвет на свестен сервитьор) второто. Те и винарната Голан имат 3 бранда, различни по качество (и цени, разбира се). Най добрите са "Ярден", следвват "Голан" и "Гамла"

    П.С. "Купаж" не означава по лошо вино от "сингъл'грейп'уайн". Не че има много такива де. И свестен производител добавя до строго регулиран % Мерло, Каберне Франк или други в бутилка с етикет "Каберне Совиньон", за постигане на по добър баланс. Да не говорим че вренските СУПЕР вина (Петрус и др) ВИНАГИ са смес от Каберне Совиньо и Мерло, често + други).
    До коментар [#31] от "penetrating":

    THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
  34. 34 Профил на Daniel Paparo
    Daniel Paparo
    Рейтинг: 233 Неутрално

    Весели празници и на вас!
    Няма да задълбавам, за да не досадим:) До коментар [#32] от "Мойше! Толкоз!!!":





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.