Индржихув Храдец е градче с около 21 000 жители. Намира се в Южна Чехия, недалеч от границата с Австрия.<br /><br />Историята му започва 1220 година, когато местният владетел Индржих, син на Вик I от Прчице, построява върху старо славянско градище нова крепост в готически стил. През 1293 година за първи път е споменато в писмени източници като град. Градчето е познато с няколко имена, които през годините са се използвали едновременно или поотделно – Neuhaus (немското име), Nova Domus (латинското име) и Jindřichův Hradec (чешкото име).<br /><br />На снимката се вижда част от стария площад.

© DDR

увеличи
, 9641

Ключови думи към статията:

Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Градът е строен от германци през средновековието и е бил населен от тях до 1945 г, не виждам много чешко в него..

  Freedom of speech
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5142 Неутрално

  Какво означава да си в правилната "империя" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3116 Неутрално

  Само как си личи немската култура и архитектура...Чудесна галерия!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3263 Неутрално

  Разходката из градчето ми беше интересна, за което благодаря!
  Любопитно ми е дали повод за създаването на Музея на фотографията е някаква местна забележителност, свързана с фотографията, или е просто градска атракция.

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 5. 5 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bramasole":

  Това е народният чешки фотографски музей. Не му знаех историята, но погледнах, става въпрос по-скоро за това, че в града съществува известна група фотографи наречена "Фокус", основана 1963 година.

  E PLVRIBVS VNVM
 6. 6 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#1] от "Petar Ivanov":

  Не е вярно.
  Погледнах статистиката за 1930 година. Имало е преброяване:
  От 10 467 жители 9 792 са се преброили като "чехословаци" и 551 - "немци", 124 "други".
  Немските райони на южна Чехия преди 1938 са по- на запад.

  E PLVRIBVS VNVM
 7. 7 Профил на simulant1
  simulant1
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#3] от "Willy Messerschmitt":

  Това е типичен чешки град с чешка архитектура.

 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  До коментар [#2] от "penetrating":

  Не всичко е било цветя и рози и не случайно около 140 000 чехи и словаци се сражават срещу Австро—Унгария. Те не са били взимани в плен, нито в немски, нито в австро—унгарски. Разстрелвали са ги на място и въпреки това са се сражавали срещу империята.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3263 Неутрално

  До коментар [#5] от "PavelCZ":

  Благодаря Ви, Павел! :)

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 10. 10 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Колега, благодаря за преставянето на града - следващата неделя ще се разходя до там.

 11. 11 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1104 Любопитно

  Мисля, че Телч определено е по интересния град в този регион

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  До коментар [#10] от "ivangabrovo":

  За маало 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#1] от "Petar Ivanov":

  Ти какво разбираш под "чешко"? Естествено, че границите са били много размити, това са били империи съставени от много етноси. Може би Гданск/Данциг също не е "полски" в твоите очи, ама това си е твой проблем.

  Относно архитектура и култура и нрави, естествено, че между чехи и и германци ще има много общо, разни провинции като Моравия и Бохемия са били и самостоятелни херцогства, и са били владени от Хабсбургите, но това не ги прави по-малко "чешки". Това,че не имало отделна държава "Чехия" не ги прави тези хора с немско самосъзнание. Като Българин трябва поне това да ти е ясно, или?

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5142 Неутрално

  До коментар [#8] от "DDR":

  В империя няма как да бъде всичко цветя и рози, но локомотивът тегли всички - и "свои", и "чужди".

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  До коментар [#13] от "TurtlesAllTheWayDown":

  Подкрепям мнението Ви по принцип, но Ви опонирам относно държавното устройство на района. Това, което пишете е положението след разпадането на Свещената Римска Империя през 1806 година и създаването на централизираната Австрийска Империя.
  Чешката държавност е дефинирана доста сложно. В българската история имаме основно два момента - има държава/няма държава. Има два относително кратки периода - 1371 - 1393/96 и 1878 - 1908, когато България е васална на Османската Империя и държавността има определено размиване.
  За Чехия обаче нещата стоят много по-неопределено за много по-дълго време, а дори периодът 1806-1918 не се характеризира като липса или прекъсване на държавността, макар да е най-близо до такова. Ще разгледам схематично периодите на Чехия от гледище на държавността“
  1. период на племенното княжество - ок. 830 - 935:
  Чехия се нарича само районът около Прага, където живее племето Чехи. До 895 година са васали на Моравия (името Великоморавия е исторически погрешно), но си имат княз, който води доста независима политика спрямо моравския княз/крал и дори интригантства с Източната Франкска Империя против сюзерена си. През 895 година успяват да се отделят, но практически веднага изискват охраната на Източната Франкска Империя (Германия). След падането на Моравия през 907 година, чехите бързо овладяват централните й части.

  2. Княжество Чехия - ок. 935 - 1186:
  Разработва се и се налага концепцията за Наследствените Земи на Короната на Св. Вацлав. Бившият господар - Моравия - се оказва княжество васално на чешкото, като княз на Моравия е винаги престолонаследникът на Чехия (нещо като принцът на Уелс днес). Цялата формация обаче е ленно зависима от Свещената Римска Империя - изборът на всеки княз се потвърждава от императора и това далеч не е формалност. Поради значителната военна помощ, която оказват чешките князе на императорите, те стават курфюрсти на империята (принцове - избиратели на новия император) и реално са доста независими. През 1186 година княз Пржемисъл Отакар I получава наследствена кралска корона - т.е. императорът престава да се меси в избора на владетел.

  3. Средновековното кралство - 1186 - 1526:
  Кралят на Чехия е курфюрст в Империята, но де факто не зависи с нищо от нея. Разработва се концепцията за централните и страничните провинции в Наследствените Земи на Короната на Св. Вацлав. Централните земи - Кралство Бохемия и Маркграфство Моравия са неделими, периферните земи - според силите и възможностите на конкретния владетел - Княжества Горна и Долна Силезия, Горна и Долна Лаузиция, Бранденбург, Померания, Горна Фалц, Горна и Долна Австрия, Каринтия, Фриули, Люксембург. И всичко това в различни ленни взаимоотношения със Свещената Римска Империя. Цялото е земята на чешкия крал, но Чехия е само кралство Бохемия - дори Моравия има отделен сейм.
  През този период Прага за пръв път става и столица на цялата Римска Империя - 1347 - 1400. Тук е императорът, Дворът, римската корона и инсигниите, светите реликви на Империята. И все пак имперският сейм се събира във Франкфурт на Майн, а коронациите за римски император са си в Рим.

  4. Ренесансовото кралство - 1526 - 1650:
  Нещата са доста подобни, но прим не играе сеймът на Бохемия, а Дворът на императора и неговата Канцелария, които са често в Прага, но вече понякога и във Виена. Имперският сейм си е във Франкфурт, но коронациите за римски император са също там. Рим е на задна позиция.

  5. Просвещенската Империя - 1650 - 1806:
  Загубата в Тридесетгодишната война почти е унищожила Свещената Римска Империя, но Хабсбургите поне централизират властта в личните си земи, към които спада и Чехия. Имперският сейм и коронациите за император са във Франкфурт, но Дворът е почти изрично във Виена. Чешкият и моравският сеймове са второстепенни, но коронацията в Прага е задължителна, за да се признае властта на императора над Наследствените Земи на Короната на Св. Вацлав.

  6. Австрия (1806 - 1867) и Австро-Унгария (1867 - 1918):
  Сеймът се превръща в Парламент и е във Виена за всички "Кралства, княжества, херцогства и земи на Империята". През 1867 се отделя Парламент и правителство за "Наследствените Земи на Св. Крал Стефан" (т.е. Унгария). Коронацията в Прага е желателна, но вече не е задължителна. Има запазени органи на самоуправление на Чехия, но не и законодателно събрание.

  Последва републиканската епоха.
  Извинявам се за фермана.

  E PLVRIBVS VNVM
 16. 16 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  В началото на '80те, когато бях в прогимназията, си пишех с едно момче от Чехия, което живееше в Ческе Веленице, градче от околията на Йиндржихув Храдец, разделено на две части от чешко-австрийската граница (оттатък се казва Гмюнд). През лятото на 1981 г. обикаляхме соцстраните с майка ми и баща ми и една нощ спахме у тях. Къщата им беше на улица, буквално на 100 метра от границата, а на път за градчето ни спряха чехословашки граничари. Попитаха ни къде отиваме (един вид, дали не сме решили да емигрираме) и след като казахме фамилията и адреса, по радиостанцията се обадиха в милицията в градчето да проверят със семейството дали наистина ни чакат. След около 20 минути ни пуснаха.

  Не мисля, че в България по онова време такъв сценарий би бил възможен.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 17. 17 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  " замъкът Индржихув Храдец, Водният млин, пивоварна, синагогата, десетина църкви и манастира, градските стени, музеят на фотографията и т.н."

  Млин не е ли всъщност мелница?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  До коментар [#17] от "nv":

  На български също се казва млин, но е позабравено, мелницата се е наложила. Иначе по в някои села в Бг и в по старите издания на приказките за деца си е млин, мливари (хората, които са отишли дс си мелят брашно).

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.