Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3307 Любопитно

  Арабите доста са повлияли върху Южна Европа а от там непряко и на останалата и част.. Дори и след толкова години, наследството им още не може да се "интегрира" напълно.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3528 Любопитно

  Много интересна галерия и история около църквата. Ако позволите, малко пояснение за титлата на морски командир. "Емир" е англицизираната версия, арабската е била "амир"(командир). И понеже в арабския винаги е било "амир ал" (командир на...), така е била възприета в 12 век от сицилианците, а оттам е преминала във френския и английския. Счита се, че "д" в "адмирал" идва по-късно под влиянието на латинския (ad-mirabilis), иначе във френско-английските документи от 13 век е "Amiral de la mer".
  Много харесвам тези галерии за това, че стимулират по-нататъшно интелектуално "търсене", благодаря!

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9913 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Напълно вярно. Амир е военната титла (не знам доколко е арабска), която ние познаваме като емир. Такъв е бил амир Тимур Куция(Тамерлан) :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4760 Неутрално

  Превъзходна галерия и както винаги съпътствана с подробно описание.

 5. 5 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 707 Неутрално

  До коментар [#3] от "penetrating":

  „амир“ и „емир“ са две произношения на една и съща дума

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 6. 6 Профил на Петя
  Петя
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Екскурзоводката снимала, та снимала стенописи. Нека видят, че има.

 7. 7 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Галерията е прекрасна, както винаги, баби.
  Но бележките по историята на изкуствата не са точни.
  Ла Марторана, заедно с много други църкви в Сицилия, представляват византийски базиликални кръстокуполни постройки в типичния комниновски стил.
  Византия владее южна Италия от около 560 до 1070 година. Последните византийски пристанища в Сицилия - Сиракуза и Таормина - падат около 1060 година, последният изобщо византийски град - Бари - 1070 година.
  Норманите, които образуват Кралството на Двете Сицилии, в което обвдиняват бившите византийски, арабски и лангобардски владения на юг от Рим, са възторжени от византийския придворен церемониал и от византийската архитекрура и изкуства. Нямайки собствени майстори, те внасят цели ателиета от Византия. И на снимката на крал Роджър/Руджиеро/Рожер II Сицилийски е изобразено точно това - той е във византийски дрехи, с византийска корона и един византийски Христос го коронова точно по модела от византийските изображения от предишната, македонска епоха (867 - 1056), но със стиловите характеристики на актуалното комниновско изкуство (1056 - 1204).

  Бароковата фаза на църквата е испанска по дух, защото отразява вкусовете на късната арагонска династия, която владее Кралството на Двете Сицилии от 1283 до 1707 (1713) година. Разбира се, това е доста опростено, но историята на района е доста сложна и дълга за един постинг.

  E PLVRIBVS VNVM
 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Поредната църква, която има единствено някаква историческо - архитектурна стойност и толкова, тъй като в днешно време за повечето хора религията НЕ означава абсолютно нищо.
  Свидетелство за едни отминали и отминаващи времена, когато хората са били контролирани чрез подобни мозъчни отрови. За щастие, еволюцията и адаптацията, реализиращи се най вече чрез ОБРАЗОВАНИЕТО, КОМУНИКАЦИЯТА И СПОДЕЛЯНЕТО са помогнали на хората да изградят имунитет и да направят религиите смешни. Същото ще се случи и с новите опити за "невидим" мозъчен контрол, базиран на научни психологически методики. Борбата с тези опити ще се води до смърт в името на свободата и еволюцията.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 9. 9 Профил на Абсент
  Абсент
  Рейтинг: 413 Неутрално

  До коментар [#4] от "pet_fire":

  Баба Цоцолана е като Банкси: никой не го/я е виждал обаче шедьовър след шедьовър!

  По-добре здрав и богат отколкото беден и болен
 10. 10 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Правят впечатление византийските мозайки. Странно ми беше, че има православни мозайки и православно Разпятие, но като прочетох, че гърци са работили и ми стана ясно. Надписите също са на гръцки. Изяществото на византийските мозайки контрастира с грубостта на по-късните стенописи, които вече не са православни.

 11. 11 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Амир се използва и в турският език за командир. В турският обаче почти винаги ще го чуете като "амирим" - "командире мой". Думата не е от турски произход, защото в турският език не може да има в една дума гласни "а" и "и". Чуждица е в турският.

 12. 12 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Ето една илюстрация на казаното по-горе от мен - плакета от слонова кост от 944 година, явно част от императоски диптих, каквито са се разпространявали до темите (провинциите) при възшествието на нов владетел.
  https://cs.wikipedia.org/wiki/Konstantin_VII._Porfyrogennetos #/media/Soubor:Porphyrogenetus.jpg

  Изобразеният е имп. Константин VII Порфирогенет (905 - 959), който формално царува от 908, но реално става самовластен през 944, след смъртта на тъст си, Роман I Лакапин и именно това е изобразено на плочката - самовластието - чете се гръцкото "автократор". Около 180-200 гоодини по-късно именно подобни избражения вдъхновяват ноорманските крале в Сицилия, но, както вече писах, с изобразителните средства на модното тоогава комниновско изкуство.

  E PLVRIBVS VNVM
 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9913 Неутрално

  До коментар [#5] от "zo":

  Като Тимур и Тамерлан :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#7] от "PavelCZ":

  павка, оникална читанка си. риспект. тва кументар слет кументар пишиш в тоя форум ала в нито един от тех нема две твои исречение, все само едно успяваш да кажеш, ...като първото в кументара ти... с бая ислишен багаш са тувариш , ти си знаиш що... пробваи да ма упровергаиш и обесни като как тъй можи да си ем правуславин ем мъсон....

 15. 15 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  първуто ти исречение е почни верно. по нататък не четухме - убидени сме ти щото си утказал биръта.

 16. 16 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  До коментар [#14] от "betona":

  ама с твои исречения, не ми рецитирваи чузди глупости, че е много дусадно, нека твои глупусти да са.

 17. 17 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#15] от "betona":

  Е, прочети и по нататък, щото вчера и днеска пием бира - Димитровден, жената има имен ден и кво да се прави.
  От утре отново можеш да ми се убидиш.
  Сичко по старуму, тва е пуложението.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 18. 18 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#14] от "betona":

  Ами не се товаря. Интересно ми е, чета си по въпроса (история на изкуствата, история на Византия и подобни) и след това разказвам по нещо от прочетеното. То няма и как да "мое", доколкото не провеждам изследвания в областта, а решерш - проучване на резултати от изследвания.
  А православният масон не е чак такъв проблем. Масонството не е религия - няма теология и теогония, няма догматика. И не е антирелигиозно. Всъщност подтиква всеки човек активно да изживява собствената си вяра, без да натяква на другите, че е единствено правилната, че ако не са като него ще горят в ада и подобни простотии. Всъщност прокарва веротърпимост.
  То използва символи, които произлизат от различни религии, но и от занаятите, като с тях описва характеристиките на човешката душевност и се опитва да накара всеки един човек да се опознае сам и така да се подобри. Масонските митове също представляват аспекти на човешката душевност и се опитват да онагледят духовното развитие на човека и така да облекчат пътя му "към светлината". Има заемки от различни религиозни митове, но винаги е без догматиката и без теологията към тях.
  През патристичния период (IV.- VIII. век) Византийците правят точно това с античните религии - митовете продължават да се разказват и са основа за размишления и алегорични заключения, но теологията и догматиката са систематично унищожени, така че възраждането на старите религии да е невъзможно. Масонството няма за цел да унищожи нечия религия, но държи това да е частен проблем на всеки човек, а не основа за караници.
  Абсолютно същото е отношението към политиката и партиите - може да сме членове на някоя партия, но политическите теми в една ложа са забранени. Използват се само като основи за морално-етични обсъждания, за предлагане на решения за социални проблеми и толкова.

  E PLVRIBVS VNVM
 19. 19 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#18] от "PavelCZ":

  Това обаче е твърде сложно за т.нар. бетон, твърде аргументирано, за да продължи да се натрапва със заядливите си псевдоремарки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK