1/5
Фотогалерия: Мексикански групър
Това е мексиканският кафяв групър. Този е малък. На снимката е "амигото", който ни зарежда с прясна риба от 10-ина години. Прекупвач от рибарите, с щанд на рибния пазар. Винаги прясна, научи ни как да я познаваме по очите (трябва да са бистри на прясната). Селцето е Пуерто Пеняско, разположено на северната част на вътрешния мексикански залив Gulf of California. 500 мили от LA и на около 240 от Финикс.
kesh
Рейтинг: 1901 Весело........++++++++......АДМИРАЦИИ......!!!!!.....++++++++......
България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...karabastun
Рейтинг: 8707 ВеселоСупер ! :)
[email protected]Здравко Здравков
Рейтинг: 687 НеутралноМного апетитно.
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 1605 ВеселоЯАМИ😀😀😀!!!
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi1000 +++++++++
П.С. Какво е виното, и колко % алкохол има? Относно добавянето на газирана вода в бяло/червено вино-и в класическите винарски държави го правят, по ред причини. В Северна Италия предлагат освен Просеко (ди Валдобиадене е най популярното) и куп други вина леко газирани-"фризанте" 😀
kvt10319485
Рейтинг: 238 НеутралноКрасота!
gogo63
Рейтинг: 971 НеутралноО, това е много по-добро и позитивно от всички статии на Дневник взети заедно! Благодаря!
krasenoFski
Рейтинг: 382 НеутралноДобро начало на седмицата! :)
Jazzdevil
Рейтинг: 1338 НеутралноЖестока риба! Буквално и преносно - един от най-големите хищници в океана - чувал съм, че възрастните можело да минат метър и нямали страх от нищо - в редки случаи нападали и гмуркачи. Месото и наистина е трепач а от главата каква супа става...
Jazzdevil
Рейтинг: 1338 Неутрално"Бялото винце е задължително! Обичам да си добавям по малко сода във виното (може да ме обвинят някои, че развалям вкуса на виното)."
Ай сега глупости - виното се пие както ти харесва. Аз също не мога в 30 градусова жега да пия с храна значителна част от българските бели вина дето ги правят по 14%. А и содата е най-лесния начин да направиш приемливо за пиене някое не толкова успешно бяло вино.
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 1605 ВеселоМНОГО уместен коментар😀РЕСПЕКТ! Не бих го написал по добре от теб, и съм съгласен 100% с което пишеш😀
Парадокс: В България има СТРАХОТНИ червени вина, които бият с туш паралелните им вносни вина в същия ценов диапазон, по параметъра "валю фор мъни"😀 С белите вина....не се получава (според мен де😀) , незнайно защо😀 Е, вЕрно съм малце хлопнат по кратуната (и в небцето, вкусовите ми рецептори и обонянието) и не кудкудякам възторжено като пия 2-3 годишно "КЛАСИЧЕСКО" Шардоне, пожълтяло от дъбовите стърготини в които е отлежавало! Щото предпочитам да усетя първо в носа ГРОЗДЕТО ШАРДОНЕ😀 'Ма не съм единственият такъв-иначе и голями производители в голями винарски държави не биха правили Шардоне "без дъб"😀
Слава богу и в България има смелчаци (знам за две изби) които правят бели вина по мой вкус. За съжаление узнаах за тях само през 2016 (а се върнах в Израел есента 2017)-статията в линка:
https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2016/10/20/2844976_in_vino_veritas/?pic=5
П.С. Локал (израелски) патриот съм😀 Но съм и обективен до критичност: И туземците още не правят масово бели вина по мой вкус. Вероятно има такива, но....по ред причини не ги знам...Та...бели вина пия вносни (Фраскати и Пино Гриджио), тукашните червени са ОК😀 Освен че са безбожно скъпи в сравнение с българските в България😀
До коментар [#9] от "Jazzdevil":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
roosty
Рейтинг: 349 ВеселоКак незапознат човек, може да различи дали очите на рибата са бистри!?:)
glavatar
Рейтинг: 980 НеутралноИскам да опитам такава риба.
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
PavelCZ
Рейтинг: 1775 НеутралноМного приятна галерия.
E PLVRIBVS VNVMУмирам си за прясна риба. И за хубаво изстудено бяло сухо вино с нея.
Това с разреждаенето на вина с вода/сода са си още старогръцки и римски мурафети. Неразредени вина са пиели варварите и траките. На старогръцките симпозиони, както и на римските след това, робите са следели пируващите. Ако взима много да ги хваща - повечко водица във виното, ако вземат много да изтрезняват - повечко винце в кратера.
Таралеж
Рейтинг: 2659 НеутралноДа ви е сладко! Наздраве!
angeles
Рейтинг: 1237 НеутралноДо коментар [#1] от "kesh":
До коментар [#2] от "karabastun":
До коментар [#4] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
До коментар [#6] от "gogo63":
До коментар [#8] от "Jazzdevil":
До коментар [#9] от "Jazzdevil":
Съжалявам че не можах да ви отговоря колеги! Просто многообичания “Дневник” ми прати имейл ,че галерията не може да бъде публикувана поради ред причини,за което ми се извиняват! Сега я видях,но много късно! Само на Моше да му отговоря че виното е Шардоне от Сонома 2016 реколта! Не е някакъв лукс! На здраве на всички!
МОЙШЕ ТОЛКОЗ
Рейтинг: 1605 ВеселоДо коментар [#16] от "angeles":
THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhiШардоне 2016 есента 2020...Сигурно на цвят беше по жълто от долопробно олио, но продавачът го е хвалил-виж какъв дълбок и наситен цвят има в това Шардоне, и какъв вкус на дъб(ови стърготини)😀😀😀
Виж, т.н. "класическо" Шардоне несъмнено има своето реноме, и свои почитатели, "възпитани" от поколения производители/търговци неуспяли да продадат предишната реколта, и прилагащи технологии от червените вина за бялите. Но има и "друг вид" бяли вина-прочети текста до първата снимка в моята фотоновина-линк към нея е в моя коментар тук.
Предлагам ти да си направиш сравнителна дегустация на подобно "класическо" Шардоне и такова "БЕЗ ДЪБ"😀 Влез в по голям магазин за вина и попитай за Шардоне (Или Совиньон Блан) от ПОСЛЕДНАТА реколта, което е правено по метода на бърза студена ферментация И Е БЕЗ ДЪБ(ови стърготини). Сигурен съм че няма да има голяма разлика в цените.
Налей от двете вина по 1/4 чаша и почвай да сравняваш:
1. Цвят-Класичестото Шардоне е жълтеникаво, "другото"-много по бледо от него. Но "другото" е ЖИВО, с блясък, докато класическото Шардоне е "мъртво" на цвят.
2. Букет: Понюхай с носа ароматите след като леко раздвижиш вината (до 1/4 чаша или по малко). Тези с по чувствителен нос ще усетят разликата, но дори и аматьорите ще я усетят ако поставят дланта на чашата отгоре и после РАЗТЪРСЯТ виното-така раздрусаното вино ВАДИ ароматите много по интензивно. Уханията между двете вина ще бъдат коренно различни😀 В "другото" Шардоне ще усетих дъха на гроздето, не само на доминантния дъб. После/друг път повтори това раздрусване и с две различни бяли вина от различни гроздета: Ще усетиш различните аромати на различните гроздета. Подобно "раздрусване" вади концентрирания аромат и на червени вина, нещо което малцина усещат ако си пъхнат носа в лееееко разклатена чаша😀
Е, ТУК решаваш дали предпочиташ вино с такъв или онакъв аромат😀
3. Хапни СУХА бисквитка/препечена филийка хляб, и после пийни вода (препоръчвам газирана) за да "изчистиш" вкусовите рецептори на езика и небцето. После отпий малка глътка вино и "го прекарай насам натам" в устата. Така ще усетиш и вкусът на виното (това препоръчвам и за червени вина).
4. После пий с твойто темпо, никога не наливай повече от 1/4 до 1/2 чаша вино от изстудената бутилка (И НЕ ДОЛИВАЙ, това не е шарлаган в кандило а бяло вино😀) и така ще се изкефиш кратно повече😀
П.С. И сподели резултатите, може и на ЛС😀
Приятен ден😀