Къщата на Димитър Съселов в София е разрушена

Къщата на Димитър Съселов в София е разрушена

© stara-sofia.blogspot.comЗдравейте Дневник,


Пращам ви снимки от блоговете Стара София и view.point, в които се казва, че къщата на Димитър Съселов в София на ул. Славянска 5 е разрушена.


Имате разрешението на списващите блоговете да публикувате снимките от разрушаването на пореден архитектурен паметник в центъра на София.
Малко повече информация за къщата оставена в коментар под една от публикациите:


Жилищна сграда, бивша на ДИМИТЪР СЪСЕЛОВ (писател), по късно на зетовете му Хр. Г. Данов и проф. Ораховац, по-късно административна на театър "Сълза и смях". Паметник от местно значение, обявен в ДВ, бр. 40 от 1978 г. ул. Славянска 5, кв. 465, пл. № 10.


Построена 1907г. от арх. Никола ЛАЗАРОВ за жилище на трите дъщери на Съселов. "... Архитектурата е решена представително с барокови форми и детайли. Прави впечатление входът с каменно стълбище, покрита тераса със стройни чугунени колони. Изключителен интерес представлява интериорът. Всички помещения са богато украсени с гипсови тавани /имитация/. Вратите са украсени с дърворезби."


Снимките от блога на Стара София са правени по време на разрушаването.


Снимката от блога view.point е от март 2008г.


Към снимките е добавена и схема/скрийншот от системата на дигиталния кадастър в София GIS Sofia, където ясно се вижда режимът за защита на къщата 'паметник от местно значение'.


Благодаря предварително за публикуването на последните снимки на една от красивите софийски къщи.


Поздрави и хубав ден,
Павел Янчев
архитект, урбанист

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 418 Неутрално
 2. 2 Профил на FakePath
  FakePath
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Какво безхаберие! До кога ще рушим малкото красиви сгради останали във все по-ориенталско-селско изглеждащата ни столица?

  Европейска столица? Друг път!

 3. 3 Профил на peshkata
  peshkata
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Българите не заслужаваме НИЩО.

 4. 4 Профил на leo
  leo
  Рейтинг: 8 Гневно

  Да им праснат една глоба от 200 000 лв и да видим как се събаря фасада .Сега има някакви смехни глоби и бутането като цяло е по лесно!

  ieo
 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Тоя вмирисан коптор - паметник на културата?
  Янев, хем си архитект, хем си се изказал като селска даскалица.
  Какъв паметник на каква култура може да бъде тая олюпена съборетина?
  Та тая сграда от 2 години е необитаема защото не може да бъде укрепена.
  Докога ще се кланяме на псевдо паметници на културата докато София бавно се превръща в гето?
  На старите мулясали сгради това им е съдбата - фадромата и такава трябва да мине не само на това място а и из цялоото каре нагоре чак до Графа.

  The biggest risk in life is not taking one.
 6. 6 Профил на Стара София
  Стара София
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Бесен, виж в какво се превръщат подобни "мухлясали и грозни" сгради при правилната грижа.

  http://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-59943.html

  Само че в цивилизования свят, не тук.

 7. 7 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 932 Разстроено

  Където стъпи комуне всичко изгаря, потъва, руши се и трева не никне.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 8. 8 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#6] от "vittom":

  Vittom, мерси за галерията. Предлагам "Дневник" да я публикува в специално приложение.


  До коментар [#5] от "Десен":

  Десен, паметниците на културата "с местно значение" са ценни не защото могат да стоят в световните архитектурни енциклопедии, а защото пазят стила и паметта на града и неговите жители. Ценността на архитектурата в София е не толкова в отделни сгради, колкото в съчетанието от стилове, в които е проектирано в кратката й, но сложна история на българска столица.

 9. 9 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До "7":Ама "комунето" още през 1978 г. е обявило тази къща/според примитивите тя е "съборетина"/ за паметник на културата,охраняван от държавата.Спомням си преди години как "комунетата" реставрираха/по-скоро възстановяваха/ исторически сгради с архитектурна стойност по протежение на централни булеварди в бившия Ленинград.Фасадата към белуварда се запазваше,като се реставрираше,а зад нея всичко се буташе и се изграждаше на ново съвременна постройка.Вървиш по Невски проспект и не забелязваш нищо променящо се,освен освежени фасади,а като влезеш във входа,попадаш в напълно съвременна сграда.Така правят "комунетата".Те съхраниха и последния пристан на гения Пейю Яворов на софийската ул."Раковски",а алчните реститути,които едва ли са "комунета",но в повечето случаи се оказаха алчни,бездуховни,я унищожиха.

 10. 10 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  По отношение на паметниците на културата сме не на светлинни години, ами на галактики от Европа. София съвсем скоро ще остане град без никакъв характер. Сградата е необитаема не защото не може да бъде укрепена, а защото инвеститорите искат да западне достатъчно, та да могат да я съборят. Вероятно дори малко са ѝ "помогнали" пробивайки покрива или избивайки няколко греди. Сега на нейно място ще цъфне поредното безстилово, префърцунено псевдомодернистично творение на родния гений.
  В цяла Европа има много строги закони за защитаване на паметниците, защото са проумяли, че това е много ценен, рядък и невъзстановим капитал. Собствениците са задължени да ги поддържат, като за занемаряване има зверски глоби и дори конфискация. Длъжни са дори когато ги ремонтират да използват максимално близки до оригинала форми и материали (затова е много скъпо да се санира дограмата на паметник в Германия - дограмата трябва да е дървена или достатъчно успешно да имитира дърво, и да е със същия профил. Един прозорец може да струва няколко хиляди).
  Наскоро четох за това, как вторият етаж на сграда от 16 век в Южна Германия се подпира на специално носещо скеле, за да може гредите на първия да се подменят изцяло. Цялото упражнение се случва на тясна уличка в същинския център и блокира за седмица движението с пълното съдействие на общината. Отново става въпрос за паметник от местно значение, който има само към 3 метра фронт към улицата.
  Абсолютната ни неука и тъпоумна варварщина по отношение на културното наследство е една от причините туризмът ни да привлича толкова ниска категория туристи и градовете ни да приличат на коптори. За справка и сравнение човек може да погледне държави като Словения и Хърватия - и какво се прави ТАМ за паметниците на културата.

 11. 11 Профил на Раковски
  Раковски
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#6] от "vittom":

  Много добра галерия, vittom, благодаря! Обаче за това се искат доста пари, които сега се хвърлят за ново строителство.

  Има нещо уникално в българина, все наново иска да гради, всеки иска да остави своят отпечатък, а не да запази паметта на предишните.

  Не казвам, че това е нито добро, нито лошо качество, просто факт.

 12. 12 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#8] от "boris_ivanov":

  Говориш като Петър Диков.
  Какви стилове, какви ти ценности.
  Ние искаме град с широки тротоари, улици, паркоместа, град изпълнен с чистота, простота и ефективна организация.
  Паметниците които сега имат статут на такива рано или късно ще трябва да си отидат и всичките които хлипате по тях трябва да си дадете сметка че или центъра ще се измести на другаде, за да може те да си гледате "паметниците" или самите паметници ще се местят на някъде другаде, а най-паче на бунището.
  От летището като слезеш в центъра - само олюпени колиби се виждат, а няколко възизтрещели недоучили архитекта за паметниците хлипат.
  Първо, искаме нормален център, нормална градска среда. Това е приоритета ни. След това ако тия вмирисани коптори отговарят по стандарт за да стоят в града ни трябва да се укрепят и поддържат - иначе - долу.
  Това го наричат еволюция на градската среда ако не се лъжа.

  The biggest risk in life is not taking one.
 13. 13 Профил на Gouverneur général
  Gouverneur général
  Рейтинг: 932 Весело

  До коментар [#12] от "Десен":
  "центъра ще се измести на другаде" така се прави по света.

  1945 г. започна ЗЛАТЕН ВЕК за ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ
 14. 14 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#12] от "Десен":

  Десен, оцелелите паметници в София са много малко, та не те ти пречат да имаш нормална градска среда. Най-лошото градоустройство е именно в новите квартали, където пукнат паметник няма. Освен това в градове с много повече оцеляла история и много повече паметници (хвани която искаш европейска столица, без Рим) имат достатъчно паркоместа, чисти, проходими и широки улици, така че очевидно не паметниците пречат, а категоричната липса на всякакво планиране. Ако си мислиш че пред новата сграда ще има широк тротоар или че тя ще има достатъчно места за паркиране, ще се разочароваш. Най-вероятно ще стане още по-сбутано и гадно.

 15. 15
  ****

  Този коментар беше изтрит в 19:12 на 04/10/2010 от неговия автор.

 16. 16 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#6] от "vittom":

  Страхотна галерия, това http://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-59943-27.html направо ме разби. Възстановена е вероятно по стари планове и снимки и стилът е уникален. Със сигурност наемите вътре са до небесата.

 17. 17 Профил на hulio
  hulio
  Рейтинг: 206 Весело

  Тези сгради напомнят на европейците че не сме, или поне не сме били такава ориенталска кочина, каквато сме сега. Ама това явно не е от значение, честит ни нов мол!

 18. 18 Профил на boris_ivanov
  boris_ivanov
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#12] от "Десен":

  Десен, а ти говориш като болшевик, който иска да прочисти столицата от буржоазни влияния. Жалко за ника ти.

 19. 19 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#12] от "Десен":

  Говориш като Петър Диков.
  Какви стилове, какви ти ценности.
  Ние искаме град с широки тротоари, улици, паркоместа, град изпълнен с чистота, простота и ефективна организация
  ---------------------------
  като Москва, Харков или Киев??
  хаха, другарю сталинист, ние тука имаме малко по изтънчен вкус от советските мужики.
  темата е за градската естетика и красота...мисля, че в Питер твоите хора не се осмелиха да събарят нищо...защо ли?

  nemo malus felix, minime corruptor.
 20. 20 Профил на LvM
  LvM
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Надписът на снимка 21 от галерията на Шпийгел твърде добре описва и ситуацията в София: "Каквото е пощадено от войната, не преживява (пост)социализма".

  "Socialism is not an alternative to capitalism; it is an alternative to any system under which men can live as human beings."
 21. 21 Профил на kensiko
  kensiko
  Рейтинг: 546 Неутрално

  като архитектура и като сграда не е нещо особенно ...
  Които познава Русе знае каде по интересни сгради има строени по него време от знаменити европейски архитекти и въпреки всичко някои от тях бяха съборени за да направят място на новия социалистически стил.

 22. 22 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#14] от "arch_":

  Ако си мислиш че Манхатън е станал с толкова много небостъргачи без да бъдат сринати някои рибарски колиби провъзгласени гръмко за "паметници" дълбоко се лъжеш.
  А и много е удобно пускане на снимки от Германия, чийто градове бяха сринати на поне 50% от ВСВ, а градове като Дрезден беше почти сринат със земята.
  Тия снимки там имат характер на паметник наистина, защото това е по 1 сграда в квартал примерно.
  Ами хвани тръгни по славянска към Патриарха - те всичките там са паметници - 4-5 етажни смарангясли кооперации на гредоред лухащи на опикано от котки и с тротоар от 3 плочки по 25 см.
  Време е за промяна, време е за комфортна градска среда, а тя не включва неподдържани сгради.
  И като каза планиране - не е ли време наистина да се върне планирането от времето на комунизъма когато се искаше по 1.5 от височината на сградата отстояние от съседните?
  Пак оня мангал Диков го отмени това.
  Ами не ви ли светка една лампа как главен арх. наСофия остава несменяем вече няколко кметски мандата?
  Май още водица има да пиете...

  The biggest risk in life is not taking one.
 23. 23 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#12] от "Десен":

  "Първо, искаме нормален център, нормална градска среда. Това е приоритета ни."

  ______________________

  Кои сте тия "вие", дето го искате? Само не ми казвай, че говориш от името на десните, щото съвсем ще станеш за смях.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 24. 24 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#23] от "Гилгамеш":

  Я ХОДИ И НАМЕРИ ПО ВИСОК ЕТАЖ И СКАЧАЙ, МРЪНКАЛО.

  The biggest risk in life is not taking one.
 25. 25 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#5] от "Десен":

  десен, защо такъв левашки коментар ?

  Любомир
 26. 26 Профил на perpetuum_mobile
  perpetuum_mobile
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Десен":
  Пример за това какъв ще бъде тротоарът на това място са тротоарите пред купищата нови сгради в Лозенец. И паркирането вероятно ще бъде организирано по сходен начин.

 27. 27 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#22] от "Десен":

  Десен, точно в Германия в повечето градове има под защита цели квартали. Типичен пример за немското уважение към наследството е Дрезден, който е вдигнат наново от шепа подпорни стени. Под защита означава че всичко е под закона за защита на паметниците - от фасадите до настилката на улиците. София далеч няма толкова много паметници колкото средно голямо немско средновековно градче, с да кажем 200 000 население.
  Съгласна съм, че в рамките на един голям, цялостен, добре обмислен, амбициозен градоустройствен план с цел подобряване на градската среда някой паметник може да си отиде, и че това ще е необходима жертва. Само че в момента паметниците се унищожават единствено за да се построят още някакви безразборни, утежняващи ситуацията в центъра недоносчета, от които неизвестен мутропитек да гушне тлъста печалба или да си изпере парите от проституция.

 28. 28 Профил на Любо
  Любо
  Рейтинг: 470 Неутрално

  кой решава, че една сграда не е паметник на културата ? Някое "лайно с пари" дето се кипри че бил "десен" ?

  Любомир
 29. 29 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1280 Разстроено

  честито на новодомците!
  Дано да им харесва бъдещето, което ги очаква!

 30. 30 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#22] от "Десен":

  Петър Диков наистина е обществено опасен.

  Сградите паметници на културата са занемарени, именно защото няма добре действащ закон, принуждаващ собствениците им да ги поддържат. А ако Славянска и околните ѝ се оправят, там може да стане наистина много приятен (почти) исторически център.

 31. 31 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  http://online-service.nuernberg.de/denkmalschutz/index.aspx?user=640100&lang=de%20der%20Stadt%20N%C3%BCrnberg
  Въпреки наблюденията ми че аргументацията не дава допълнителни точки в споровете с Десен, това е онагледяване на паметниците в града Нюрнберг, жестоко помлян от бомбите по време на войната. Изцяло сините полета са историческия център, където не можеш да преместиш паве от уличната настилка без съответното разрешение. В общи линии пастотален и скучноват град, който обаче касира доста пари от туристи.

 32. 32 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Къде е Фандъкова, къде е Диков, защо мълчат! Трябва някой да поеме отговорност за този варварски акт на унищожение!!! Докога няма да назоваваме нещата с истински имена, докого ще си траем?

  БСП и ДПС вън от политиката
 33. 33 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#31] от "arch_":

  Чудно ми е какво ще кажеш за идеята да премахнем комунистческите паметници.
  Пред ректората, в Борисовата, Альошата, пред НДК...
  Това не са паметници с позор, но никой не се сещам да е вдигнал глас против това.
  Точно обратното. Архитектите не им дреме и единствената причина все още да съществуват е именно арх. Диков.
  Същия се обяви и портив ограждането на влаковите линии, а сега прокара нов проект в общината за изграждане на метална въртележка насред факултето.
  Ами кретена си е кретен.

  The biggest risk in life is not taking one.
 34. 34 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#32] от "BIKER":

  Ама верно ли е варварски? Колко варварски е според вас?

  The biggest risk in life is not taking one.
 35. 35 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  http://stadtplan.dresden.de/?TH=KA_KDM

  Дрезден - отново цели квартали почти до последната къща са под защита

 36. 36 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#33] от "Десен":

  Позор е било изгражадането им. Иначе трябва да стоят според мен, за да се помни през що за тъмна епоха сме минали. По-скоро бих попитала защо няма монументи за жертвите на комунизма, но това е друга тема.

 37. 37 Профил на solen
  solen
  Рейтинг: 462 Любопитно

  Ако къщата наистина е разрушена, струва си да се сезира Кмета на София, Института за паметниците на културата, ако трябва - Министерството на културата. Ако трябва - ББ.

  И да бъде построена наново на същото място по съществуващите снимки, планове и спомени.

  Това за мене е добрият подход.
  Аз имам снимки с фрагменти от сградата - прекрасни са и носят духа на времето си. И винаги е добре да знаеш, че предците ти са били хора с вкус и усет за красотата.

 38. 38 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#36] от "arch_":

  Напротив, има. До МВР, в градинката на св. Седмочисленици, до кенефа и кебапчийницата на открито.
  Както виждаш - цинизъма на времето ни е втъкан в градската среда, просто трябва да се поразходи човек и осъзнава кочината в пълния и блясък.
  А тука народа хлипа от една съборетина дето и приживе не е представлявала нищо особено.
  Всъщност никога не съм бил способен да си обясня привързаността на българина към къщата.
  Само в България примерно още могат да се видят ония къщи от кал, фъшкии и прътак.
  По целия свят ги няма. Дори и в Сомалия правят колибите си от ламарини, а тука това е "архитектурен резерват".
  Аман от резервати, аман от паметници. Ще ти хоря аз по тротар от 2 плочки за да имало паметника. Как пък не.
  А лозенец пък е емблематичен пример за строене без планиране.

  The biggest risk in life is not taking one.
 39. 39 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#38] от "Десен":

  Хайде пак за неразбралите. Планиране няма никакво по принип и ако си мислиш че нашите гъзоглави урбанисти се замислят за паметниците като проектират тротоарите, жестоко се заблуждаваш. Може всичките паметници да ги взривят с верижен взрив, и пак няма да има ни паркоместа, ни тротоари. В Лозенец пък и да има паметници, са една шепа.
  Хората реват, защото виждат, че всички доказателства че България преди 100 години е била напредничава и цивилизована страна бавно си отиват. Градът остава без минало, без физиономия. Тежко на народ, неспособен да запази и тухла от наследството си.

 40. 40 Профил на rumenvl
  rumenvl
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Only in Bulgaria!

  Чудя се как главният архитект на този град дава разрешение за такива чудеса. И за каква ли нова постройка е дал позволение?

 41. 41 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  И като Дневника ще дава форум на сълзливо милозливите хлипания нас гилдията безработни архитекти, защо не вземе да публикува за потребители като [#39] от "arch_" примерно новината за новооткрития паметник в Лозенец:

  http://news.ibox.bg/material/id_768501285

  Ей все някой от дясно на вас трябва да ви разясни истината.

  The biggest risk in life is not taking one.
 42. 42 Профил на james1
  james1
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Толкова от "десните" разрушители на България! Алчността и простотията на новите "демократи" е пословична.

 43. 43 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#41] от "Десен":

  Да, скандално, и? Къде е връзката с темата? Тия неща по-скоро ги решава министерството на Рашидов, а не "гилдията безработни архитекти".

 44. 44 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Мооля? Скандално ли?
  скандално е че тая съборетина на снимката стои в това състояние 2 години и досега не се намери кой да я срине по-рано.
  Не знам кой се е наел със разрушаването, но понеже това е разход може би автора на темата следва да си я допълни с липсващата информация - поне ние, софиянците, жадуващи за обновена, красива, просторна и поддържана градска среда да знаем на кого да благодарим.

  The biggest risk in life is not taking one.
 45. 45 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#41] от "Десен":

  Освен това, Десен, вероятно имаш и фотоапарат и знаеш кой точно бутон се натиска, за да стане снимка. Иди и снимай, щом смяташ че е важно. Откриването на тщеславни монументи е политически акт, и няма ама нищо общо нито с паметниците на културата, нито с архитектурата. Изобщо като свършат нормалните аргументи, се почва със "Ама вие защо биете негрите" и обиди. "Сълзливо милозливите хлипания на гилдията безработни архитекти" - ами заради сълзливите хлипания на френските/италианските/немските архитекти Париж е световноизвестен с атмосферата си, Венеция се изхранва от туризъм, а никакъв град като Потсдам е известен на почти всеки европеец.

 46. 46 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#44] от "Десен":

  Къде я тая София, че не я виждам. Поне 30тина паметници си отидоха тия 2-3 години, да си помисли човек, че София е станала нещо като малък Ню Йорк.
  Ти очевидно имаш някаква визия, която поне според изказванията ти е нещо средно между сталинския Ленинград и Берлин на Шпеер. Нищо лошо, всеки човек си има мнение, само че е добре това мнение да е подкрепено с поне минимално разбиране на материята. Все повтаряш колко гот било да се събарят паметници на културата, но няма и сянка от аргументация защо. Било заради тротоарите - няма връзка, заради обществените пространства - отново връзка никаква, това се определя от градоустройствения план, поддържана градска среда - чудесно, но връзка с паметниците отново няма. Защото били "неподддържани" - поддържането им е работа на собственика, и европейската практика е да се накара собственика да си поеме задълженията, наместо да се рути сградата. Били "грозни" - а кой те излъга че притежаваш единствения меродавен вкус?

 47. 47 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#38] от "Десен":

  Абе господине, признайте си, че никога през живота си не сте видели дори от далече градове като Виена, Грац, Прага, Краков, Венеция, Флоренция, Париж, Брюксел и много други. Всички те са изключително живи градове с почти напълно запазени стари централни части, които не само привличат огромни маси туристи но са и център на културния и социален живот там. И както се писа по-горе в Германия се отдава голямо значение на възстановяването на недоброволно сринатите им градове и о чудо! именно старите запазени квартали са излючително скъпи и престижни за живеене (след като са санирани разбира се). И ако не го вярвате чичко гугъл веднага може да ви помогне.
  А иначе София сега е един прост пост-социалистически град с бледи отблясъци на европейското си минало. И вие искате точно те да бъдат унищожени.
  За мен това е европейска столица:
  http://stara-sofia.com/

 48. 48 Профил на buran
  buran
  Рейтинг: 470 Неутрално

  защо изобщо му се връзвате на форумния трол Десен, дето само ника му е десен и който се изказва "компетентно" по всички теми. мисленете - не нито дясно, нито ляв, а просто липсва... колкото и да му обяснявате, няма да схване.

 49. 49 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#47] от "antikommunist":

  За разлика от вас г-не аз в тия градове съм живял, без 3 да, но съм ги посещавал нееднократно.
  Трафика във Флоренция е убиец и доста по натоварен и муден от софийския. В резултат хората взеха да избягват центъра и сега и тман се получава детройтския ефект. Щом се опитваш да се пласираш за инжинер по форуми, значи би трябвало да ти е известен.
  В никои от горните примери няма степен на урабнизация каквато е налична в момента във България.
  Само до тук няма какво да говорим повече.
  Ами да се сетихте че в тия страни и градове има работеща икономика, генерираща печалба част от която отива за поддръжка за тия сгради.
  Не, ама като оная патица горе, ляляте кой какво бил и чия отговорност била.
  Поредните теоретици дето ги бива само в леглото, на масата и пред бюрцето. На строежа - никакви ви няма.

  The biggest risk in life is not taking one.
 50. 50 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#46] от "arch_":
  "Все повтаряш колко гот било да се събарят паметници на културата..."

  Ако имаш проблем с възприемането на писан български език - това си е лично твой проблем.
  Поразходи се, пий една лимоната, наспи се и утре пак прочети.
  Може пък нещо и да разбереш. Кой знае.  До коментар [#48] от "buran":
  Какво да схвана конкретено, дебилче?

  The biggest risk in life is not taking one.
 51. 51 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#22] от "Десен":

  Манхатън? Че кой се интересува от Манхатън, бе смешник?

 52. 52 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  "В никои от горните примери няма степен на урабнизация каквато е налична в момента във България. "
  Ъхъ, особено Париж и Виена нямат, ама никак. ВЕрвай ми.

 53. 53 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#50] от "Десен":

  "Паметниците които сега имат статут на такива рано или късно ще трябва да си отидат"
  "скандално е че тая съборетина на снимката стои в това състояние 2 години и досега не се намери кой да я срине по-рано."
  И какво именно не съм разбрала?

 54. 54 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#52] от "arch_":
  Вервай си. Лошо няма.
  Пътищата им позволяват липса на урбанизиране, средата им го позволява, инфраструктурата го позволява и о, чудеса.
  Центъра на Виена в радиус 5 км е дом само на 119,000 човека.
  Официални данни.
  За София ако те питам колко са ще има да ровиш два месеца.

  До коментар [#51] от "Sir Humphrey":
  Във вашето село откога пуснаха нет?

  The biggest risk in life is not taking one.
 55. 55 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#53] от "arch_":

  Ми нищо не си разбрала. Съжалявам, твой проблем, както казах вече.

  The biggest risk in life is not taking one.
 56. 56 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#54] от "Десен":

  Десен, ти си абдал!

 57. 57 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Номерът е стар.Купува се от мутри паметник на културата, който "нямаш" право да събаряш и променяш - фасадата.После го забравяш , с отворени врати, прозорци и дупки по тавана ..=година , две , три ..Глобите са смешни , а най- лесно ПРОБИВАЕМИ са Институтът по паметниците на културата и господата главни мошеници - архитекти на София ..) По- късно обектът - вече НЕ е паметник и МОЖЕ да строиш небостъргач..)) Всичко е 'случайно, разбира се .) Навремето Първа частна банка - пробва този номер и с Китайското посолство- на Руски, дори ..)
  Мафия , червена ..А, ако не се лъжа , в ТАЗИ сграда , на Съселов , се помещаваше до преди 3-4 години -Фонд някакъв на другарчето - брат на Миленчо Велчев- точно срещу Министерството на икономиката ..) И още тогава ;съдбата :" и е решена : Паднеш ли в ръцете на червени копелета - загубен си , дори и да си сграда ))
  А до т.н. 'десен", и други червени "джон" и прочие , с "американски " никове :Това ли е последната 'тактика" на кирилдобревчетата??/ :)) Червеният цвят, с НИК-ове , не можеш да скриеш ..))
  И каква 'блестяща" архитектура са партийният дом , хотел Балкан- Шератон , Цум и други - сталински сгради- с малките сибирски прозорчета, УНИЩОЖИЛИ центъра на София и дори римския град отдолу-това до ' молесана"..)) и грижите на Партията - за архитектурното наследство ))) на стара София ..)) , колкото и малко да е ..

  BIG AL
 58. 58 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#54] от "Десен":

  "Пътищата им позволяват липса на урбанизиране." Чудя се, ти това "урбанизиране" имаш ли ясна представа какво именно значи, та ръсиш такива бисери? А степентa на урбанизация няма ама нищо общо с това, колко хора живеят във формалния център.

 59. 59 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#54] от "Десен":

  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/GISCO/yearbook2006/map-1109-d.pdf
  Та къде е именно София по отношение на степента на урбанизация? Не ми отговаряй.

 60. 60 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ами ето - дискусията нагледно показва защо центъра е такъв какъвто е в момента.

  Народа си иска вмирисаните кемезарници от балканската война.
  С запуснатите вътрешни дворове, претъпканите улици и тротари пред тях от три плочки шахматно осрани от кучетата им които просот няма къде да се разходят. С гаражчетата и клекшоповете, с паважчетата и рекламките и външните простори.

  Ами вие просто сте си такива - клошари и вещомани. Хора които не са и никога не са били мобилни, хора които са в притежание на една никому непотребна собственост, четкащи собственото си его с надценената и фалшива стойност. Фалишва точно толкова колкото и стойността на т.нар. културни паметници и архитектурни ценности.

  Тропнали два екрера и некви гипсови грозотии дето едвам се държат, неподдържано със десетилетия но не, това вече архитектурен паметник.

  А всъщност в центъра вече никой не иска строи. Неслучайно съществуващите и внесени проекти за молове и бизнес центрове не са в центъра въпреки това че общината е оферирала добри терени за административни сгради.

  Но бизнеса не иска. Искат хората инфраструктура, каквато във центъра няма, а и по селския замисъл на градско планиране - никога не би имало. Съдбата на тоя град е да измести центъра си другаде докато разшири и обнови центъра си. Както направи Берлин, неслучайно подминат в коментарите от горните калмуци.

  The biggest risk in life is not taking one.
 61. 61 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#56] от "Sir Humphrey":

  И аз те обичам. Хайде лягай си вече че утре си пак на рехабилитация. КАжи на санитарите да не ти стягат ризката с ръкавките много.

  The biggest risk in life is not taking one.
 62. 62 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#54] от "Десен":
  Париж в историческите си граници от 1860 - тоест центъра на града/агломерацията има при площ от около 105 km² население от 2.193.030 или гъстота на населението 20.807 души на km². А погледни каква е гъстотата на населението в София. Разликата не е голяма. Живял съм в 3 от гореспоменатите града и имам сигурно впечатление, че са най-нормално населени. Мога да си представя единствено, че ако има разлика при гъстотата на населението то тя се дължи на факта че там, благодарение на по-високия стандарт на живота, хората не се тъпчат по 3 поколения в един апартамент като у нас.
  А за детройтския ефект/бягство на хората от градовете трябва да се отбележе че в случаите когато се е набюдавал в типът европейски градове за които говорим, се е отнасял винаги само до най-централната част и основната причина за него е била не лоша инфраструктура или нещо подобно а простия факт че жилищата там са изключително скъпи и непосилни за много от хората, а не че те не искат да живеят там.
  Апропо този ефект се наблюдава най-масово в американски и азиатски градове и някои индустриални европейски като в рурската област - тоест все градове без историческа част и конципирани точно по вашите идеали... защо ли хората бягат от там.
  И защо ли една класация наскоро обяви Виена за най-добър град за живот пред Цюрих и Женева. А помисли към кой вид градове принадлежат те.

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2010/05/26/906673_viena_ostava_nai-dobriiat_grad_za_jivot/

 63. 63 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#60] от "Десен":

  Чудесно, да, съгласна съм, центърът трябва да се измести. Само че питам какво отново му пречи на центъра да се мести къщата на Съселов?
  А какво е "гипсова грозотия", коя стойност е "фалшива" и коя "истинска", какво си струва да се запази или не за голямо наше щастие не го решаваш ти, Десен. Има си критерии за определянето на подобни паметници и тези критерии са обективни и са направени именно за да не може някой с ампутирано естетическо чувство да ги прати в небитието. Затова се нарича "национално" и "световно" културно наследство. Защото не зависи от вкуса на поредния мегаломан, тръгнал да строи май през септември.
  А какво е направил Берлин можем да си говорим дълго и обстойно. Берлин няма истински център, той има зони. И за твое сведение именно в Берлин най-високите наеми са в Altbau, в паметници на културата, в старите квартали. Мога и графика да ти изпратя, ма ти пак ще продължиш да си дрънкаш за краставичката, така че ще си го спестя.

 64. 64 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално
 65. 65
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:41 на 05/10/2010 от неговия автор.

 66. 66 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#62] от "antikommunist":
  Тъкмо се чудех как си си взел дипломата за инжинер, но после се сетих - не са те хванали как си преписвал.
  Що не смяташ и София в историческите граници а?
  Да кажем без Панчарево, Железница, Бистрица и Плана дето са в кадастъра само за да върже общината баланса между застроени и зелени площи.
  Ей, лъжец си беше, лъжец си и останана, ама не си толкова добър, защото си ти личи от всяко второ изречение.
  София - 2,857/км2 с площта до с. Плана
  Париж - само центъра 805/км2

  The biggest risk in life is not taking one.
 67. 67 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Виена - 4.025/km², Берлин - 4.300...

 68. 68 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  А без Панчарево?

  The biggest risk in life is not taking one.
 69. 69
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:40 на 05/10/2010 от неговия автор.

 70. 70 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#66] от "Десен":

  За софия не знам достоверни данни, за това не написах точна цифра. Но твоята само ме потвърждава. И откъде извади тези 805/км2 за Париж? Както написах по горе гъстотата на населението на централната част на града е 20.807. И то като се има пред вид че оттам минава Сена и имат доста паркови зони.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Paris

  Дори 1 Арондисмент който се състои в гилямата си част от лувъра с паркът към него и правителствени згради има население от 17.915 или 9790 човека/км2.
  http://de.wikipedia.org/wiki/1._Arrondissement_%28Paris%29

  Та от къде ги извади тези 805/км2??????

 71. 71 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#67] от "arch_":

  точно

 72. 72 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#70] от "antikommunist":

  Не е важно ти какво си написал, а какво казват фактите.
  Нищо, знам че комунистчетата бавно загрявате, попрегледай си пиянските брътвежи, сметни две цифри и ще видиш.
  Знаеш как да смяташ нали, или си си купил дипломата?

  The biggest risk in life is not taking one.
 73. 73 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#69] от "kensiko":

  А без Нови Искър, Кремиковци, Богров, Ботунец?

  The biggest risk in life is not taking one.
 74. 74 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 630 Неутрално

  До коментар [#72] от "Десен":

  Идиот! Гледай числата и линковете които си губя времето да ти пращам и може и да научиш нещо. Когато на бай Ганьовците ви свършат аргументите го удряте на братвежи... Марш на поправителен

 75. 75
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:40 на 05/10/2010 от неговия автор.

 76. 76
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:40 на 05/10/2010 от неговия автор.

 77. 77 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  До коментар [#72] от "Десен":

  По нео-либералните заучени глупости, граничещи с тоталираризъм, които не спря да редиш цяла вечер, става ясно, че тотално ти убягва темата 'архитектурни паметници'. Да не говорим за градско развитие и устройство на централни градски части.

  Хайдо прочети малко съвременна урбанистична теория, как се развиват градовете в Щатите и тези в Европа, как са се развивали в последните 40-50г и тогава ще се изкажеш по-спокойно и аргументирано. Защото видях някъде горе, че ми сравни София с Манхатън и Берлин и за малко да си изплюя бирата по монитора. Да не говорим, че никой във форума не успя да разбере как като разрушиш къщата, ще направиш тротоара и улицата по-широки. Сигурно и децата могат да ти кажат, че за да са по-широки тротоарите, трябва да се съборят всички къщи и общината да вземе от собствениците им земята и да я даде на хората. Което някак си противоречи на 'дясната' ти позиция. Само да ти кажа, че досега пред къщата имаше градина, а сега след като се построи 'новата чиста сграда', тротоарът ще стане още по-тесен. Сешсе?

  arch_ още в първия си коментар (#10) ти обясни аргументирано защо трябва да се пазят паметниците. Да не я повтарям, че е досадно. Ти обаче явно си спрял да се вслушваш в чужди мнения след това на Айн Ранд.

  Поздрави

  http://pavel-yanchev.blogspot.com/
 78. 78
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:40 на 05/10/2010 от неговия автор.

 79. 79 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#10] от "arch_":

  В Брюксел прилагаха абсолютно същите хватки. Доста къщи от 18-19 век бяха разрушени по този начин.

  Това е просто за инфо.

  ПП. Отделен въпрос е доколко Брюксел е европейски град.

  "Да, България"
 80. 80 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#6] от "vittom":

  Много хубави примери как се решават подобни проблеми в цивилизования свят!

 81. 81 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1453 Любопитно

  До коментар [#60] от "Десен":
  Народа си иска вмирисаните кемезарници от балканската война.

  "Десен" не за първи път се изхождаш тук по теми на архитектурата и урбанизацията с левашки мнения, показващи че вероятно си роден след 1985 и едиснтвеното което цениш е лаченичкото...
  Постояттно циклиш за тротоари "3 плочки", все едно едно от модерните лайна които серат по София и разширяват тротоарите.
  Разходи се до Рими виж как хората живеят със сгради на по 1000 и кусур години в жизнетото си пространство, как се гружат за тях, как.... абе какво да обяснявам, след такива като теб трева не никне! Само бетон и бездушно стъкло...
  Чудно ми е че форума се връзва на левак като теб...


  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 82. 82 Профил на Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Syuelymancho Assanoff Osmanoff
  Рейтинг: 418 Неутрално

  не може да ви се плаче за една къща от миналото а да НЕ плачете че Ви правят на маймуни вече 20 год !!!
  Че обричате децата се на робство с това овчедушие, че БГ е твърдо на Последното място в Европа-за това трябва да се мисли , не да се плаче за къщи (вероятно не само тази къще ще пострада от овчедушието)
  след мисленето трябва действие - НИКОЙ НЯМА ДА СЕ ПРЕДАДЕ БЕЗ БИТКА - НАСИЛИЕТО ТРЯБВА ДА РАЖДА НАСИЛИЕ-ИНАЧЕ РАЖДА РОБСТВО И КОРУПЦИЯ

  КРИЗИТЕ се лекуват с ГЛАД ;)
 83. 83 Профил на kocetoo
  kocetoo
  Рейтинг: 213 Гневно

  Паметник на културата е нещо, което осигурява определени неплащания от страна на собственика, срещу рушвет на държавен служител. НИЩО ДРУГО

 84. 84 Профил на arch_
  arch_
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#79] от "errata":

  Брюксел има голям проблем с празни жилища (или поне имаше преди 7-8 години, когато се занимавах с него) Има ужасно много качествена, скъпа градска субстанция, която обаче никой не иска да наеме. Човек не би си го помислил за столицата на ЕС.

  За съжаление цивилизавоността на едно общество се измерва в отношението му към всички неща, които прави. Не може да се разсъждава, че днес ще се оправим с уличната мрежа (или паркирането, или съдебната система, или пенсиите.....) пък утре ще мислим за другото и чак като се оправим - за паметниците. Защото междувременно отношението към паметниците (или другите "неналежащи" проблеми) ни изравнява с едни други страни, които нито се намират в Европа, нито претендират за цивилизованност. Липсата на пари - която е абсолютно универсална и изтъркана мантра, когато става въпрос да се замете проблема под килима - често изобщо не се отнася към фирмите, закупили такива къщи с надеждата да ги срутят за мол и да осъществят 1000% печалба. А когато собствениците нямат пари за ремонт - държавата може да помогне, защото първо се дават европейски пари за културното наследство, второ, паметниците вече са толкова малко, че няма как да натоварят дори общинските бюджети. Освен това има и фондации, и неправителствени организации, и хора които доброволно биха помогнали на каузата (от "сълзливите" архитекти), къде с работа, къде с пари.

 85. 85 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Очаквам с нетърпение да бутнат и паметниците на културата на бул. Патриарх Евтимий след кино Одеон и на 6-ти септември и Гургулят. Ако не ги бутнат сега, утре някой може да умре там.

 86. 86 Профил на Hris_ti
  Hris_ti
  Рейтинг: 470 Гневно

  До коментар [#44] от "Десен":

  Как смеете да се наричате "Десен", да използвате логото на ДСБ, а същевременно да обяснявате как паметници на културата трябва да се разрушават без да мигне окото на когото и да било. Засрамете се и следващия път поне се постарайте да разберете позицията на ДСБ по въпроса, поне на представителите на ДСБ-София.
  Та това са правили комунистите след 09.09.44г. (премахвали дори улици..пример - улица "Търговска", днес някъде под грозните ЦУМ, МС, Президенство). Има механизъм, чрез който да се задължават собствениците на сгради - паметници на културата, да ги реставрират. Та тези сгради-шедьоври, са визитната картичка на София. И не искам на тяхно място да виждам молове, хотели и други безумия.

  "Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш.." Николай Хайтов
 87. 87 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#84] от "arch_":

  Живях 5 години там 2000 - 2005.
  Това е най-опасният град, в който съм бил. По-зле е дори и от София в средата/втората половина на 90-те. Всичките ми приятели се изнасяха от там при първа възможност. Доста белгиици също напуснаха - предимно за щатите.

  По принцип в центъра и в някои други квартали, където преобладаващо е северноафриканското население, наемите и особено цените на недвижимата собственост бяха много ниски. Но самите сгради са в ужасно състояние - по зле и от соц панелка. Мръсотия (особено в центъра). Престъпност - безумно висока. Логично е да запустяват. Без значение от кой век са. Към края дори смятах да направя няколко снимки и да питам от кой близкоизточен град са, но се отказах

  Та такива ми ти работи със "столицата на Европа".
  Не ми се вярва нещо да се е променило през последните 5 години (освен да е станало и по-зле).

  "Да, България"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK