Сивата икономикаНа 23.10 и на двата изхода на подлеза на спирка хотел "Плиска". Пътникопотокът е хиляди на час, няма полицай, няма оплакали се... Те са редовно там, и в работни и в почивни дни...


Европейското развитие продължава :-)


Един въпрос - подобни неща на кого и как се съобщават? Сериозно! Напишете, че да направим рекламна кампания "Искам нормална държава!"
А броят на нарушенията колко ли са - надали е платено тротаоарно право (100% там трябва да е забранено), дали стоката е легален внос:-), дали въобще се начислява ДДС ;-), дали мургавия търговец вняся осигуровки и т.н.


Прекалено на светло седи сивата икономика и пак нищо не я притеснява... Отделен въпрос е защо внасяма данъци, за да няма на такава спирка поне един полицай (по служба, не с кафе в ръка) :-)


Поздрави,

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Абдикацията на държавата конкретно в този от много случаи не е новина!
  Държавата обаче не е само Бойко, нито само фотографа...

  Ако повечето имахме достатъчно висока култура на потребление, и такива практики щяха да отмрат...

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 2. 2 Профил на stormy
  stormy
  Рейтинг: 8 Любопитно

  това си е чисто пазарна практика - там където има търсене се появява и предлагане )) и обратното ))

 3. 3 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 782 Весело

  Да бе, защо няма полицай?
  Дори на всяка спирка да поставим полицай, ще останат полицаи без спирки.

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 4. 4 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Тази сива икономика просто превзема улиците. От години е така във Варна са много местата и всички варненци ги знаят. На пазар ЧАталджа не могат да се разминат двама души, защото баби продават цветя/мед/ядки. До подлеза до Бурлекс кв. Левски също е бъкано от сива икономика.

  Драконови закони ще оправят държавата!
 5. 5 Профил на reges
  reges
  Рейтинг: 229 Неутрално

  абе 4ак полицай на всяка спирка ..., но по принцип за това трябва следи икономи4ска полиция при СДВР. те са на вид обикновени куки - шушляци, които обикалят с папки търговските обекти и проверяват документите. но този може да им се от4ел нещо и така... знеш как стават тук работите ))))))

 6. 6 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Предпочитам този циганин да виси до подлеза и да бъде част от поне сивата икономика, отколкото да граби и краде като част от черната икономика.

  gradinko.bg
 7. 7 Профил на Iron Maiden
  Iron Maiden
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Хората се опитват да оцелеят в черна държава.

  а също така и вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
 8. 8 Профил на TheBelia
  TheBelia
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Сивата икономика е оставена да се развива спокойно, тъй като на правителството:
  1. не му пука за нищо друго, освен да вкара пари в сделки и обекти, от които да се възползват "батко, братко" и пр.
  2. не му стиска да лиши тези хора от ЕДИНСТВЕНИТЕ възможно доходи за прехрана

  Поправете ме ако греша!

  I'm not angry. They just suck. It's that simple.
 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Глупости, разбира се, че има полицаи. Все пак тези търговци се отчитат пред някого.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на napbon
  napbon
  Рейтинг: Неутрално

  Сивата е сива, щото данъците са през кръста. Бараките ги има, щото общинарите се гушат с рушвети. А общинарите са такива, щото са ги избирали хора, като автора на снимката, а не дошли от Малко Търново.

 11. 11 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Решението е елементарно, та чак просто. Глоба - примерно за нерегламентирана търговия без официално разрешение 2000 лв. и то на място се пише и се връчва. Ако плати до 1 седмица - плаща 1000 лв. Ако не плати се дава на съдия изпълнител и ако няма имущество на негово име, както е обикновено, да полага общественополезен труд, примерно метене на улиците копане на градинки и пр. при заплащане 10 лв. на ден и така 200 дена по 8 часа (да видите как тарикатите веднага ще намерят пари или ще почнат нормална работа и ще покриват оттам задължението). Ако се укрие - дело и затвор. Просто, та чак няма накъде повече. Това може да се въведе и при неплащане на данъци, осигуровки, глоби и т.н. Това е решение, което реално ще работи. А сега какво - фирми със задължение се прехвърлят на неграмотни и като нищо не може да им се вземе се оставят, като не се и търсят предишните собственици. Или пък ако е физическо лице то той има достатъчно време да си прехвърли имотите и влоговете на друг и да се окаже гол като пушка. За да не се внасят такива промени или става дума за некомпетентност, глупост и незаинтересованост или, както е по-вероятно, за чисто и просто финансови интереси, защото е по-лесно да сплашиш въпросния търговец и да ти снесе в брой 100 лв. и така всеки месец.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Учителю, предложението ти е изпълнено с добро желание и малко мисъл. Проблема не е в наказанията, щото и сега има предвидени такива. Проблема е в контрола и изпълнението. Дори и смъртна присъда да е наказанието, какво значение, след като полицайчето взима подкуп и пази нарушителя?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#1] от "Кецалкоатъл":
  За сега държавата е само Бойко.

 15. 15 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Ще призная, че се борят със сивата икономика ,когато премахнат циганите с контрабандните цигари от Женски пазар. За сега - нула !

 16. 16 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "The.Teacher":

  Елементарен, та чак прост си най-вече ти. Един циганин-продавач на тротоара генерира поне някаква обществена полза - най-малкото е един циганин по-малко, когото да трябва да храним с помощи или в затвора. Освен това заема само 1-2 квадратни метра - хайде сега сравни с площта, която заема един автомобил на тротоара - поне двойно повече. Колко е обществената полза от автомобил на тротоара? - В добрия случай нула. В по-реалистичния случай обаче сме на минус, защото автомобилът на тротоара нанася щети на тротоарната настилка. Та откъде е по-логично да почнем "чистенето" на тротоарите - от амбулантните търговци или от автомобилите?

  gradinko.bg
 17. 17 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Не може да се "бориш" с нещо, наречено "сива икономика", която ти носи огромни приходи и се контролира от пасмината, около човека "загрижен" за всички нас!
  Може само да я стимулираш с популистки закони, които са разбира се, все в интерес на гражданите!

 18. 18 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#16] от "gradinko":
  ...Един циганин-продавач на тротоара генерира поне някаква обществена полза...

  Филантропия, похвално!
  Само едно малко уточнение - от точно такива продавачи на фалшиви фактури или безбандеролни цигари "ползата" е доста условна, да не я наречем другояче...

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 19. 19 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 569 Весело

  Елементарно,*градинко*елемнтарно:циганинът не генерира НИЩО за себе си или държавата,т.е.за тебе или мене,защото те са извън държавата,Земята и Вселената.

 20. 20 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#16] от "gradinko":

  Пожелавам ти да си купиш имот в който примерно да си направиш магазин и въпросният циганин да си опъне на 3 м. пред тебе сергията и да продава неща, които и ти продаваш, но без документ, без касови бележки и без осигуровки и без договор с общината и накрая на месеца ти с твоите данъци да му платиш и социалните помощи на него и 10-те му деца.

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 21. 21 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#20] от "The.Teacher":

  От една страна, предполагаш, че съм достатъчно заможен, за да си купя имот и да отворя магазин, за което благодаря. От друга страна предполагаш, че съм достатъчно тъп и безидеен, за да продавам каквото продават циганите по тротоарите. Не знам как да реагирам...

  gradinko.bg
 22. 22 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#18] от "Кецалкоатъл":

  Този на снимката продава чорапогащници доколкото виждам. Ти какво мислиш, че ако не продаваше чорапогашници на тротоара, изведнъж ще научи PHP, ще почне сайтове да сглобява, да плаща данъци и социални вноски? Или просто ще краде?

  До коментар [#19] от "tedif":

  За момента само можем да се радваме, ако циганите бяха "извън държавата,Земята и Вселената". Обаче те не са - крадат, изсмукват социални помощи, изхранваме ги в затворите. Затова аз приветствам всеки циганин, който успее поне на нула да излезе спрямо обществото, и два квадратни метра тротоар за мен са приемлива цена за това.

  gradinko.bg
 23. 23 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#22] от "gradinko":

  Той и сега "краде", колега - веднъж от дължими данъци и осигуровки, втори път от данъците и осигуровките на тези, които ги внасяме... А да разсъждаваш, че едно закононарушение е по-приемливо от друго, особено извършено от ромски гражданин на Републиката, повече приляга на т.нар. muncho!

  Колкото до "два квадратни метра тротоар за мен са приемлива цена" - те и "труженичките" на Лъвов мост или по Околовръстното не заемат повече открита площ всяка за себе си, но това, че някои ги приемат, не значи, че е приемливо...

  Въобще не смятам да адвокатствам на официално отговорните органи, които не си вършат работата; но ако искаме промяна, може би е най-добре (макар и най-трудно) да я започнем от самите себе си...

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 24. 24 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#23] от "Кецалкоатъл":

  Естествено, че някои закононарушения са по-приемливи от други - затова и едни се наказват с няколко лева глоба, а други - с години в затвора.

  Но отново ти предполагаш, че че алтернативата на циганин в сивата икономика е циганин в бялата икономика. Не е така обаче - повечето цигани просто не могат да произвеждат достатъчно добавена стойност, че да бъдат в бялата икономика. Ако можеха, най-вероятно вече щяха да са там. Алтернативата на циганин в сивата икономика е циганин в криминалната икономика. Което на всички ни ще струва по-скъпо от стотинките, които ще вземеш като данъци и осигуровки от този горе на снимката.

  gradinko.bg
 25. 25 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#24] от "gradinko":
  ...повечето цигани просто не могат да произвеждат достатъчно добавена стойност, че да бъдат в бялата икономика. Ако можеха, най-вероятно вече щяха да са там. Алтернативата на циганин в сивата икономика е циганин в криминалната икономика. Което на всички ни ще струва по-скъпо от стотинките, които ще вземеш като данъци и осигуровки от този горе на снимката...

  Може ли да те цитирам, честно? Ако не ме вземат в "Комиците" или в някоя крайнодясна глутница с подобен цитат, може поне да сваля някоя хубавичка секретарка в "Амнести Интернешънъл"...

  Да не навлизаме в задълбочени пререкания за "стотинките, които ще вземеш като данъци и осигуровки от този горе на снимката" (той за стотинки не би клечал там хронично)!

  По-добре да се замислим, че ако "за милион няма закон" (все още), това не означава, че за кокошка трябва да има прошка (все така)...

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 26. 26 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 566 Неутрално

  И гевреци продават по спирките, не само чорапи, да! Просто възмутително!

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 27. 27 Профил на Bolyar
  Bolyar
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Това, че има такива хора по най-различни места из България се дължи не само на липсата на контрол, но и на липсата на пари у средно-статистическия българин. За съжаление, в България се продават или прекалено скъпи болклуци в световно НЕизвестни магазини в мола, или чисто парцаливи боклуци, по пазарите и в подлезите. Хората, които нямат добри заплати и пенсионерите, за съжаление, не могат да си позволят скъпите парцалки и сандалки в мола, и си пазаруват от такива места като това на снимката. Както каза един човек по-горе, това се дължи на факта, че живеем в една слабо-развита пазарна икономика. Има и много стока дето си е чиста контрабанда, но вижте корупцията каква е по всички етажи на народното събрание, и после чак се чудете защо баба и дядо нямат пари за дрехи и защо решават да си купят чорапи от цигането в подлеза, а не от Вайк, Бициани, Бен и Том (Бенетон).

 28. 28 Профил на google_news
  google_news
  Рейтинг: Неутрално

  Хайде стига с тия цигани ... подминаваме хиляди други нарушения само да снимаме някой циганин. Джипове на тротоара може, а каруци не.

  Ами продават .. като има бели купувачи българи. Циганите са малка част от продавачите и нулева от купувачите. За симетрия предлагам авторът да снима отсрещния тротоар, където търговията е изцяло в ръцете на българи, като се започне от гевреците и се мине през дрехите, билките, зеленчуците, фалшивите таксита и вестниците, пред които има налягали бездомни кучета (друг любим бизнес на бялата управляваща класа). За самия подлез да не говорим.

 29. 29 Профил на google_news
  google_news
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#27] от "Bolyar":

  Днес разсъждавах за надценките в моловете и имам теория: цените са високи (без оглед на дефиницията за "високо" защото моловете продават ограничен ресурс, а именно възможността да купуваш на сухо и топло, БЕЗ КАЛ. При положение че останалите търговски улици са превзети от локви, кал и паркирали автомобили, съвсем рационално е цените в сухите и лишени от кал молове да са високи.

 30. 30 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#27] от "Bolyar":

  Бедността не е порок,... НО ражда пороци!
  Трябва ли с нея да се оправдаме "ad hominem"?

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 31. 31 Профил на TheBelia
  TheBelia
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#28] от "google_news":

  Или от страни на супера (сега Глобул)

  I'm not angry. They just suck. It's that simple.
 32. 32 Профил на Bolyar
  Bolyar
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#30] от "Кецалкоатъл":

  Естествено, че не, но като алтернативата на скъпите стоки в мола е стока за 50 стотинки в подлеза, един пенсионер няма какво да мисли. Просто нямат голям избор.
  Аз също ненавиждам бутките и капанчетата с боклуци, но като гледам как живее голяма част от населението, разбирам защо все още ги има. А другото е, че такива места ги има навсякъде в Европа, където мангизите липсват.
  Пак ще кажа обаче, че проблемът е МНОГО по-голям, и той се ражда "пред" опашката на Коня.

 33. 33 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Инспектората имат сайт с форум за сигнали за тая работа.
  Тормозете ги, не ги жалете

  http://discussion.inspectorat-so.org/

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 34. 34 Профил на Bolyar
  Bolyar
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#29] от "google_news":

  абсолютно съгласен и с двата ти последни коментара.

 35. 35 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#32] от "Bolyar":

  А защо трябва да ситуираме "опорната точка на потреблението" непременно в две крайности - по линията "мол-подлез"?
  В България не са само молове и подлези... нито пък "удобството" е извинение за подкрепа на закононарушение.

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 36. 36 Профил на Bolyar
  Bolyar
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#35] от "Кецалкоатъл":

  Бих искал да не сравняван само по тази ос, но за съжаление, дали тази стока се продава в подлеза, на пазара или в различни малки магазинчета на друго място освен на витошка или солунска, качеството е общо взето същото.

  Аз виждам един голям проблем, който води до снимката - маганизи на европейски фирми с добри, но евтини продукти по принцип в Европа, в България се смятат за луксозни и им се слагат цени, които правят дрехите непродаваеми за други хора освен силиконки и мутри. Примери много - Celio, Benetton, Tally Weijl, Marks & Spencer, Springfield и т.н.. И вместо средно-статистическия българин да може да си ги позволи, той тръгва да търси стока по пазара, до голяма степен менте.

 37. 37 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#36] от "Bolyar":

  За качеството и "ценовите подигравки" на определени места (вкл. в прехваления т.нар. София Аутлет Център) не споря; в случая обаче по-скоро говорим за законосъобразността на предлагането, а такава на снимката леко липсва, без значение от колко вода кладенеца ще донесат някои, за да оправдаят отсъствието й...

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 38. 38 Профил на Johnace
  Johnace
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Средностатистическият българин отдавна се е научил що е то интернет, кредитна карта и сайтове за дрехи, спортни стоки и аксесуари, и отдавна не пълни джобовете на съмнителни фирми със съмнителни собственици по моловете, ами като по-прост си купува АБСОЛЮТНО същите стоки като качество, ама на 30% от обявената в моловете цена.

  Айде със здраве!

 39. 39 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#38] от "Johnace":

  Точно на средностатистическият българин му е доста трудно да "влезе в компютъра" и да си купи стоки по интернет. Тази пенетрация, дето я пишат по статистиките се генерира от групата М/Ж 8 г. - 18 г. във ферми, сайтове за запознанства и порно, а не от онлайн пазаруване. Въпреки, че и аз си пазарувах доста от интернет, в последната година не успявам да намеря стоки на конкурентни цени. Разликата при продукт на стойност около 200 лв. е 10-20 лв.

  Is there no standard anymore?
 40. 40 Профил на TheBelia
  TheBelia
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#39] от "Eric Cartman":

  Ако можех да ти дам повече от един + щях да го направя!

  I'm not angry. They just suck. It's that simple.
 41. 41 Профил на krainici
  krainici
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе софияни,столичани така самонаричащи се,защо занимавате цяла България и националното правителство с вашите тъпи и постоиянни претенции. Имате си кметство,кмет,общинска управа занимавайте ги тех.Какво ме интересува мен за вашите неспирни трудности които сами си ги създавате, и после цялата нация да ви ги решава,спрете се най после.

 42. 42 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Ми прати нещо пък от село и ти, никой не ти е забранил.
  Даже хората се молят за нещо без коли, пътища, паркиране и градска мърсотия.

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 43. 43 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2038 Неутрално

  Крайник, ако се напънеш малко, ще се сетиш, че в София живее 1/3 от населението на страната. Затова.
  Ти си статистически ненужен и несъществуващ, сещаш ли се?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 44. 44 Профил на bubolino
  bubolino
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Мда, и мен ме дразнят подобни гледки в столицата, но затова си има Община, която трябва да помисли как подобни хора, без професия и друго препитание биха могли да се самоиздържат вместо да ходят и да крадат. Да им направят едно местенце, където свободно да си продават "чорапите и кифлите". Не ми се струва най-удачното място за подобна дейност спирките на градски транспорт. Например в някои страни подобна дейност е организирана с подвижни щандове на определени от Общината места - гари, подлези, метро и т.н., където в рамките на работния ден срещу минимална такса хората продават стоката си. С ангажимента разбира се да оставят след себе си така, както са заварили. Иначе с тия ламаринени паянтови постройки се превръщаме в една арабска страна - който е ходил в Сирия, Либия, Мароко и т.н. знае за кво иде реч.

 45. 45 Профил на hartofilax
  hartofilax
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Няма спасение от това. На Запад мангустите продават върху едни одеала или други подложки. Оглеждат се като бити пе*. Като видят полицай, хващат сергията за краищата, за 0.5 секунди сичко е на един вързоп на гърба и е избягал със 100. Като се махнат полицаите след 5 минути сергията пак е разпъната. Та с тези оправия няма...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK