Природна артистична творба "Боклуците"

 

© Ангел Рангелов

 Дата: 21.01.2011 г.
Място: коритото на "Владайска река", бул."Сливница" - бул. "Опълченска"


Природна АРТ инсталация - "Боклуците"


Тази артистична "творба" на стихиите, се появи непосредствено, до "Национална гимназия за приложни изкуства "Свети Лука"", след обилните последни валежи! Тогава имаше проливни дъждове, имаше порои, имаше наводнения, имаше и най-разнообразни оправдания и обективни причини след това, за последствията! Днес има само и единствено - общинска безотговорност и безхаберие, разбира се до следващите поройни дъждове и поредните оправдания!


Ангел Рангелов

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на balada
  balada
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Виждал съм я! Без сняг е още по-впечатляваща.

 2. 2 Профил на Кецалкоатъл
  Кецалкоатъл
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Първата ми асоциация беше за бент на бобри

  "Яйцата са ти в мивката" (съпругата ми)
 3. 3 Профил на jorki
  jorki
  Рейтинг: 541 Разстроено

  Всеки ден минавам от там и това заприличва на едно ново бунище...

  Спорт за здраве
 4. 4 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  В България е мръсно, защото българите са свине. Хигиената никога не е била приоритет по тези ширини. Манталитет, какво да правиш?

  Is there no standard anymore?
 5. 5 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1345 Весело

  Прилича на един среден пръст към столична голяма община. За добре свършената работа!

 6. 6 Профил на GATSBY
  GATSBY
  Рейтинг: 794 Неутрално

  това може да послужи за инсталация "ГЕРБ на СОФИЯ". МНОГО е ВПЕЧАТЛЯВАЩА. Напипва се една дълбока естетика на столичната селяндурщина. Един апотеоз на СТИЛОВОТО РАЗНООБРАЗИЕ от НАТУРИЯТА на ПРОВИНИЦАЛИСТИТЕ В СТОЛИЦАТА. Нови стил на ДЖЪНК ДЖАаааззз ............ Мазно звучне .... асановщина азисовщина ......... гарсониеровщина и палатовщина! С една дума:
  - СВИНЩИНАТА на ЕДИН НАРОД

 7. 7 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 594 Разстроено

  интересен феномен е, че всеки се възмущава на мърсотията в София и страната, а едновременно с това минимум полвината от тези хора си изфърлят малките боклучета както си ходят, дори да са минали покрай кошче... да не говорим за интелигенцията, която си фърля буклука през балкона... и на края, най- малкото което всеки може да направи за намаляването на количеството боклук е когато ходите на пазар да си носите своя торбичка/раница, а не за всяка глупост да иска (безплатно) наилоново пликче.... мислете малко и за околната среда де..

  Fortuna favet fortibus!
 8. 8 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Този "" мост "" и подхода към него от към "" Сливница "" , бе направен до колкото си спомням преди 1980 год. А бе направен , защото от двете страни на реката , в каменната зидария тогава монтираха водопроводни кранове със съответните снаряжения , за да отиде някой с колата си и срещу съответната минимална такса -- да си измие колата . Та този "" мост "" се направи , за да могат да преминават долу колите от единия бряг на другия.

  Изпълнението тогава бе посрещнато отлично от собствениците на автомобили , като се има предвид , че тогава нямаше частни автомивки и в София почти нямаше начин как да си измиеш колата .

  Но тогава се поддържаше чисто и бе приятно да обуеш ботушите и да си измиеш сам колата.

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 9. 9 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#7] от "Едно_Българче":

  Комунизмът се базира до голяма степен на деперсонификация на отговорността. Това според мен е една от основните причини за съвременния българския манталитет. Обърнете внимание, че в България масово в книжовния и журналистически език се използва страдателен залог. "Улиците трябва да изчистят." "Заплатите трябва да се вдигнат". "Цените трябва да се намалят". "Снегът трябва да се изчисти."

  Is there no standard anymore?
 10. 10 Профил на Nikolay Mushkov
  Nikolay Mushkov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Значи, има един телефон - 029875555 на Столичен инспекторат, на който досега съм звънял няколко пъти за подобни проблеми и винаги е имало резултат.
  Моля авторът на снимките да се обади там, ако ситуацията е непроменена.

 11. 11 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ама наистина да се трае това бунище в центъра на София е тотална свинщина. И електорат, и управници - всички са се освинили в кочината.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 12. 12 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 594 Разстроено

  До коментар [#9] от "Eric Cartman":

  Да съгласна съм с Вас, но все пак комунизъм няма в България (официално).. от 20 години, а този манталитет не се променя. И не ме тормози това, че някакви лелки се държат така, а че младото поколение, което има достъп до всякаква информация и знае какви са последствията от замърсяването, не се и замисля дори да подложи на въпрос този начин на държание...

  Fortuna favet fortibus!
 13. 13 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  До коментар [#7] от "Едно_Българче":
  Да съгласен съм с теб, че манталитета ни е мърляв. Ето аз се старая да поддържам чисто. Понеже пътувам всеки ден от провинцията до София и ми се случвало опаковката на вафлата да ми седи в джоба докато се прибера и я изхвърля в кошчето.
  Що се отнася до торбичките, проблема ще съществува докато масата търговци спрат да предлагат найлонови торбички. Аз няколко пъти съм пробвал в магазин да дам торба, която съм взел от вкъщи, обаче продавачите си ми дават найлонките и това е.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 14. 14 Профил на Батето
  Батето
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Интерсено ми е кога правителството ще направи акция "Боклуците", при която резултата ще е наистина видим и "съдът няма да ги пуска..."

  Горчивината от лошото качество остава дълго след като е забравена сладостта от ниската цена!
 15. 15 Профил на Елена
  Елена
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  "Ако всеки измете пред вратата на къщата си, светът ще стане по-чист!" Майка Тереза

  "You must be the change you want to see in the world" Gandhi
 16. 16 Профил на Окото
  Окото
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#13] от "Gopeто":

  Торбичките трябва да се забранят. А глобите за правене на боклук /както и за всякакви други простотии като паркиране на зелено/ трябва да са солени и да се прибират така, както се прибират в Швейцария. Ама това са розови сънища.

  Част от диаметъра на кръга "Капитал"
 17. 17 Профил на ras16377431
  ras16377431
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Не знам за какви стихии говори авторът. Досега стихия да ползва продукти в пластмасови опаковки не съм виждал.

  gradinko.bg
 18. 18 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#12] от "Едно_Българче":

  Хората в биологичната си същност нямат потребност от чистота и ред. Тази необходимост идва с налагането на цивилизацията. Аз самият също ако расъждавам първосигнално, не виждам смисъл да си хвърлям боклуците в кошчетата. Защо? Ако си изхвърля боклука на улицата ще има ли последствия за мен? Не. Като навсякъде е кочина, моят боклук ще направи ли разлика? Не. И да хвърлям и да не хвърлям, ще стане ли по-чисто? Не. Няма нито една причина да се пази чисто освен стоплящото сърцето "Да бъдем европейци". Сега да си представим, че глобата за хвърлен фас е 200 лв. и глобата за блока при неподдържана полянка е 2000 лв? Да си представим, че стотици инспектори сноват и следят за реда и чистотата навсякъде. Дали ще е мръсно? Дали ще има пари за заплатите на инспекторите?

  Is there no standard anymore?
 19. 19 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 960 Неутрално

  до коментар #9: комунизмът е бил в българия само 45 години. за такова исторически късо време не се променя манталитет. безотговорността и липсата на какъвто и да е интерес спрямо всичко обществено и държавно идва от много по-отдавна - 5 века държавата е била чужда и ние сме се съпротивявали тихо и безшумно срещу нея. такъв манталитет има не само в българия, а въобще на балканите, без да броим африканските държави с колониално минало. колко често чуваме българинът да казва “а бе, какво ме интересува държавата“, като че ли той е извън нея и без да схваща, че държавата сме всички ония, които живеем в нея. ако сме свине, свинска е и държавата ни.

  heruvim
 20. 20 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#18] от "Eric Cartman":

  ами да това е начина за мислене на хората с този манталитет, тях можеш да ги накараш само насила да свършат нещо. Нормално мислещият човек, ще си каже ,че ако си хвърля боклука в кошчето,: ще е пример за децата си и ще иска той и децата му да им е красиво и чисто около тях; децата му няма да газят неговите боклуци; няма да допринася за развитието на всякъкви болести...а видиш ли някой ден може и някой комшия да последва примера му и да вземе нещатата в свой ръце, а не да се крие зад общата отговорност...

  Fortuna favet fortibus!
 21. 21 Профил на snafuracer
  snafuracer
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#4] от "Eric Cartman":

  Преди време някъде се тиражираше новина, че около 30% от българите никога не са чували за четка и паста за зъби, какво да очакваме по улиците ? Отражение на домашното възпитание.

 22. 22 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#13] от "Gopeто":

  никой не може да те задължи да ми вземеш торбичката, търговците често го правят от страх, че клиентите се оплакват, а самите те са на загуба така ,когато подаряват торбички; а ако са платение естествено, че трябва да те питат искаш ли или не. Но най- доброто решение е да се забранят и да бъдат заменени с други (ако не се лъжа Италия го направи на скоро)

  Fortuna favet fortibus!
 23. 23 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  До коментар [#22] от "Едно_Българче":определено е така както казваш. Аз все пак не искам да се задълбавам. И наистина проблема е и в клиентите, защото ако не ти дадат торбичка(найлонова) се вдигат скандали. Нужно е малко усилие от страна на търговците, но всеки се бори за клиентите. Да необходим е закон и глоби, но би ми се искало да се получи чрез съзнателно усилие и от търговци и от клиенти. Ама това май си е фентъзи. Ако се върна на опаковката от вафли, повечето хора я хвърлят на улицата (дори кофата да е на една крачка), вместо да напавят усилие и да си свършат работата както трябва.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 24. 24 Профил на mnodulgaregforma
  mnodulgaregforma
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Днес има само и единствено - общинска безотговорност и безхаберие, разбира се до следващите поройни дъждове и поредните оправдания!"

  Не е само и единствено, населението е не по-малко виновно.

 25. 25 Профил на greebo
  greebo
  Рейтинг: 694 Разстроено

  До коментар [#23] от "Gopeто":

  Във Варна имаше проект за забрана на найлоновите торбички. Дружно викахме Ура!, докато Дебелото Търговец не го спря с аргумента, че това щяло да навреди на бизнеса... Нямам какво да кажа повече...

  Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.
 26. 26 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Това корито е било чисто само при откриването му!

 27. 27 Профил на jorotrifonov
  jorotrifonov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ало фотографа и всички Вие ,дето живеете в така наречената столица -и златен кмет и златни закони да имате и всичката община барабар със всички служители и фирми да чистят , ако Вие не влезете в час как да се отнасяте към средата в която живеете ВСЕ ТАЯ - ЯСНО ЛИ ВИ Е !!!!!!!!!!!!!

 28. 28 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#4] от "Eric Cartman":

  /agree

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 29. 29 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  До коментар [#25] от "greebo":

  Прав си. Имам чувството, че напоследък търговците станаха доста глезени. Преди време трябваше да се въведе нещо като акциз на найлоновите торбички, производителите веднага скокнаха и .... отказаха се. Със забраната на цигарите се получи нещо подобно. Прав е Okoto по-горе, че освен солени глоби, последните трябва да се събират ефективно за да стане по-лесно превъзпитанието

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 30. 30 Профил на Анастас
  Анастас
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Е как може да се оплаква някой от това! Ние сме толкова развита, иновативна и арт европейска столица, че повече няма накъде!

  http://atphoto.bg
 31. 31 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Коментари, типично по български!
  Затова няма да се оправим никога!
  Появил се е конкретен "проблем".
  Изминал е определен период от време.
  "Проблемът" съществува все още.
  Задължението и отговорността за решаването му е било на Общината.
  Тя не си е свършила работата.
  Точка!

  Нима е трудно да се разбере, че разсъжденията за причините довели до това, не е работа на гражданите, а на управлението и администрацията? Затова са на такива постове и взимат заплати, които ние плащаме!
  Това което трябва да иска гражданското общество е, да не вижда такива гледки в една съвременна градска среда!
  Философстването вурху проблемите, единствено оневинява отговорните! 32. 32 Профил на Българин
  Българин
  Рейтинг: 114 Разстроено

  Тази фотосесия е невероятно романтична!

 33. 33 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#31] от "Musashi":

  Задължение на общината е да възпита хората? А тогава родителите какви задължения имат? И мистър Пропър да стане кмет, все тая. Прасетата ще серат и ще грухтят (не)доволно в собствената си помия. Общината е виновна дотолкова, доколкото не свлича по 3 кожи на нарушителите и пропуска възможности за пълнене на бюджета. Само че нали материала няма да гласува после.

  Is there no standard anymore?
 34. 34 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#4] от "Eric Cartman":

  От една страна - много хора си Фърлят болкуците, там където им е удобно, от друга страна - някой взима пари за чистене, ама не чисти, за да реализира икономии.
  Резултата е най-виден на най-видното място - Кофия!

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 35. 35
  ****

  Този коментар беше изтрит в 16:18 на 27/01/2011 от неговия автор.

 36. 36 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#33] от "Eric Cartman":

  Ефективни глоби му е майката. Българина най-мрази да му взимат пари.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 37. 37 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  До коментар [#4] от "Eric Cartman":

  Не си съвсем прав. Обществената хигиена не е приоритет, и то най-вече в големите градове, но личната ни хигиена е доста по-висока от на държавите с излъскани улици, веднага се сещам специално за англичани и немци.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 38. 38 Профил на Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Прокопиадата: "ЦЕНЗУРА!" - мотото на Дневник!
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#2] от "Кецалкоатъл":

  Браво! На Фандъкова ече ще и казваме бобъра ...

  Който не следва линията на Економедиа е тотално цензуриран!
 39. 39 Профил на foure
  foure
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#4] от "Eric Cartman":

  Не са само българите. По принцип хората са си свине, всъщност да не убиждаме животните. На си мисли, че германците или англичаните са по-различни(виж на какво прилича Германия след октобер фест, аналогично уудсток....) просто там има закони и те се спазват, глобите са солени и се плащат от всички, без изключения (било то клошари, до колкото ги има или едри индустриалци и гъзета) и неизменно. Виж анонимноста по време на концерти и други прояви отприщва истинската им/ни същност

 40. 40 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  олицетворение на ситуацията в страната и манталитета на обитаващите я

 41. 41 Профил на wwwwww
  wwwwww
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Интересно! На мен ми прилича на платформа на която са се установили гигантски паяци с размери на вол. Може би умираща извънземна форма?

  Да кажем не на педерастията!
 42. 42 Профил на bayern
  bayern
  Рейтинг: 434 Неутрално

  на каде е тръгнала тази държава
  отговор
  към бунището

  Welthauptstadt Germania
 43. 43 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1341 Весело

  Не бе изобщо, не сме турски кенеф, нееееее....!

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 44. 44 Профил на pele
  pele
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По повод торбичките, наскоро си бях в България и купих нещо съвсем малко от улична сергия. Когато продавача тръгна да го слага в торбичка аз казах че няма нужда, и посегнах да си го взема, но тои едва ли не ми го издърпа от ръцете за да го сложи в торбичка, с коментара "Е няма да се излагаме сега, торбички има, нали сме европейци"...

  Абе, европейска работа, ама българска.

 45. 45 Профил на Californian
  Californian
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#4] от "Eric Cartman":

  Хаххаха, точно пък Българите ли - вярвай ми, В Америка ако не се чистеше по 10 пъти на ден и поне 5 пъти със специални коли - Уеле Уеле - мърсотия до шия.

  Българите са си супер, въпроса е че не се чисти добре, а доколкото аз си спомням, проблема беше в циганките - които замитат от едно място - и хвърлят на отсрещния трутоар - а вятъра го връща обратно и така - кръговрат....

 46. 46 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До # 33

  Снимките са факт, който не трябва да съществува днес!
  Заключението на някой чужденец, който премине покрай канала и види такава картинка, няма да бъде като твоето, а че Общината не функционира в тази "европейска столица".
  Нито ще го интересуват причините, нито ще се замисли за тях!
  Ще направи няколко снимки, ще се поразходи малко из улиците на София, ще направи още някоя снимка на тоталната разруха и повече няма да стъпи тук!
  А ти приятелю, продължавай да разсъждаваш!
  Между другото, пропуснал си основния виновник за тази гледка, поройните дъждове!
  Ако тях ги нямаше, нямаше да има сега върху какво да се упражняваш!

 47. 47 Профил на Eric Cartman
  Eric Cartman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#46] от "Musashi":

  Не съм сигурен, че схващам тезата ви. Според вас е нормално всеки да хвърля където си поиска, а общината е виновна, че не смогва да чисти? Надявам се повече чужденци, а и българи да се отвратят и никога повече да не стъпят тук. Дано материала като остане съвсем изолиран, мръсен и гладен да се усети, че проблема е в него самия, а не в "управниците". В България е мръсно, защото българите са мърлячи. "Точка!" "Приятелю."

  Is there no standard anymore?
 48. 48 Профил на Musashi
  Musashi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До # 47

  Явно не разбираш за какво говоря!
  Жалко!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK