Днес, 10 септември 2011 бяха засадени тези цветя около паметника. Инициативата и разходите за това са от една жена, на която е омръзнало да гледа пустите и мръсни кашпи. Един час след като бяха насадени - докато пиша, тук вече са насядали "млади дами" на цветята.<br /><br />Историята се повтаря: за Празника на братята Кирил и Методи (т.е. преди 3 месеца) също се насадиха на това място цветя и кипариси. Бяха унищожени за дни. Това ли трябва да бъдем софиянците (и тукашни и придошли)?

© Борислав Георгиев

, 4996
Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии

Топ галерии

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Това безхаберно отношение към декоративната стойност на тези цветя ми се струва крайно необичайно. Та, нали като е красиво, ползата е за всички, и в крайна сметка така се облагородява самия град с такива частни инициативи!

 2. 2 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  г-не автор не допускате ли че не всички индивиди поставят на ординалната си субективна стойностна скала естетичната красота на цветя около паметника? някои индивиди ценят повече това да използват ресурсите около паметника по различен начин от този който вие считате за най-предпочитан. кой е казал че вашето предпочитание е по-морално от тяхното??? ако аз искам да седя там където ти искаш да засадиш цветя - тогава двамата ще имаме желания за различни НЕСЪВМЕСТИМИ начини на употреба на "обществената собственост". вие очевидно считате че това да има цветя там е начин по който трябва да се оползотвори този ресурс, но как ще оправдаете това свое предпочитание като по"важно" от моето? точно това е и вроденият проблем на "обществената собственост" - тя не разрешава конфликти за употребата на ограничени ресурси, а ги ИНТЕНЗИФИЦИРА. разбира се винаги може да станете част от общината и силово да си наложите мнението че там трябва да има цветя - все пак живеем при демокрация.

 3. 3 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#1:"Читател"]Та, нали като е красиво, ползата е за всички, и в крайна сметка така се облагородява самия град с такива частни инициативи![/quote]

  моля, виж първия ми постинг. "ползата е за всички" е арогантно ДИКТАТОРСКО мнение, с което твърдиш, че знаеш по-добре от други индивиди какво те ценят повече. разбира се никой освен самият индивид не може да има представа за това каква е собствената му стойностна ординална скала.

 4. 4 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#2] от "lvm":

  За седене се използват пейки. Там има достатъчно. Саксиите са цветя. Ако не ти харесва качеството на пейките подобно на жената засадила цветя може да се организираш и да ги облагородиш (боядисаш).

 5. 5 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Симо, това което обсъждам не е дали има достатъчно пейки и дали ако те са достатъчно, което няма как да бъде определено обективно (1 ли е достатъчна, 100 ли - или по средата някъде???), то тогава седенето на други места различни от пейки е неправилно. въпросът, който обсъждам е много по-фундаментален. а именно не колко пейки, колко паметника или саксии е оптималното количество като абсолютен размер и пропорции, не е дори това дали въобще да има пейки или каквото и да е друго. фундаменталния въпрос е че е несправедливо някои хора като автора примерно който отдават по-голям почит на нещо си, примерно на саксии, да решат да забранят на всички остнали хора какво да се прави там и те да решават да си слагат саксии.

 6. 6 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#5] от "lvm":

  Ти май не си разбрал, че саксиите са си били там. Жената само е засадила цветя в тях. Така че, очевидно като има кашпи - то те са за цветя.

 7. 7 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Симо, добре ли е да има десетки паметници в София на всякакви "освободители" и "братя"? разбира се ако питаш някакви русофили може и да ти кажат че е справедливо и е морално и правилно че дори и красиво да ги има. други хора ще ти кажат че не е правилно, а и е грозно да ги има. пак възниква въпроса - чие мнение е по-"правилно". само че въпроса въобще не е дали е правилно, красиво и т.н. примерно никой не оспорва дали вкъщи имаш и паметник на ал.македонски ако искаш - щото се намира у вас. това което е несправедливо е начина по който се решава дали да ги има тези паметници или не.

 8. 8 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#7] от "lvm":

  Отклоняваш се от темата. Обсъждаме пейки и саксийки, а не дали е правилно да има паметници или не.

 9. 9 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#3] от "lvm":

  Каква е твоята представа за това място, как трябва да изглежда?

 10. 10 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#6:"Симо"]Така че, очевидно като има кашпи - то те са за цветя.[/quote]

  и след като решението да има кашпи е произволно - какво се прави с тях след като веднъж са сложени е без значение. дали ще има цветя, дали ще се седи на тях, дали ще си метнеш фаса - напълно безразлично е.

 11. 11 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Нека едно нещо е ясно - навсякъде хората повече или по-малко допринасят за амортизацията на градската среда. Разликата е, че в една европейска държава имате община, която върши някаква работа, като примерно озеленява и поддържа зеленината. В София - само преди избори. Евентуално.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 12. 12 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#9] от "Читател":

  аз нямам представа за това как трябва да изглежда това място а и да имах това би било без значение. всеки може да има някаква визия за тази територия там как да се използва, въпросът е че коя от всичките визии ще се осъществи е най-справедливо да се реши не от общината а от пазара. съответно как да изглежда това местенце ще се разбере след като се приватизира. винаги ще е по-добре ресурса да е приватизиран и частния собственик да решава по какъв начин да го оползотворява отколкото да се разчита на бюрократичния процес на вземане на решения. (който първо че е вродено силов, второ че е неефективен икономически и трето винаги прецаква някого от данъкоплатците)

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#12] от "lvm":

  Да се приватизира? Кое? Паметника? Площада? Квартала? Общината и гражданите от района какво отношение имат? Откъде си сигурен, че ако мястото бъде приватизирано, ще удовлетвори твоите очаквания за рационалното му използване (след като общественото буди безразличие)?

  На Запад така ли са приватизирани подобни места? Има ли такава практика, каквато визираш?

 14. 14 Профил на marquis
  marquis
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  някой ще се сети ли кой еврей изкла Търновските християни?

  http://www.youtube.com/watch?v=x7dtCJwRIDg&feature=related
 15. 15 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#13] от "Читател":

  Първо и преди всичко Общината щом съществува като институция значи се счита че има някаква роля, някакви функции, които да изпълнява. влиза ли в оправданието за нейното съществуване и извършване на дейност - поставянето на паметници? това паметниците "обществено благо ли са"? струва ли си да се облагат с данъци хората, за да е строят паметници с тях?
  освен това - мнозинството от паметниците символизират кражбата и убийствата на един режим. а дори и да има такива които символизират свободата - надали тези апостоли, наистина били се за свобода, били одобрили кражбата от народа за да им се строят на тях паметници посмъртно.

  трето, така че ако не влиза в ролята на общината строежа на паметници и това място там не й е необходимо да извършва неща които влизат в ролята й - то трябва да бъде приватизирано.

 16. 16 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Общината я няма!
  Добрите пътеки се правят по два начина - оставяш хората да ги направят сами или ги правиш така, че хората да вървят по тях. Ако в тези саксии вечно някой ще сяда, по-добре да не са саксии, а пейки. Но не да стоят пълни с боклуци. Има там едни хора със заплати от нашите данъци и е тяхна работа поне да поддържат околната среда. Знаем колко срещи се правят "на Попа", някои си отвисяват там и естествено си посядват. Аз също харесвам да има цветя, но избирам да има пейки вместо саксии с боклуци. Избирам решение на проблема вместо мърморене и нищонеправене.
  Градската среда не трябва да се оформя от "една жена на която ѝ е писнало". Харесвам желанието ѝ и че се е хванала да свърши нещо полезно. Но това не е лесна работа. Щом се стига до такива самоинициативи, значи тези които са длъжни да работят за това ги няма никакви. Хора на собствени разноски запълват дупки, садят цвета, дори правят кръгови движения. Преди време циганите си бяха направили гърбици на улица в квартала си.

 17. 17 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Защо обръщате такова голямо внимание на човек, който не е добре с централната нервна система?

  Post tenebras spero lucem
 18. 18 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#15] от "lvm":


  Изчетох всички постинги в дискусията и ми се струва, че философствате за спорта.

  Казусът изобщо не е дали е редно да има цветя или не.

  Това го е решила общината - добра или зла - и с това този въпрос е изчерпан. За любопитковците като вас може да се каже, че няма решение което да задоволи всички на 100% и управителните органи в т.ч. и общината имат за задача да се грижат за благоденстгвието на мнозинството.

  Дали общината го прави добре е съвсем отделна тема.

  Напълно съм съгласен с авторовата теза, че хората нямат елементарно възпитание , естетически нюх и усет за запазване на доброто направено от другите.

  Няма да го видите това нито в Прага, нито в Мюнхен, нито във Виена.

  Напълно беше прав Борисов, че мат'риала не струва.

  Нищо, че той мат'риала има собствено мнение по въпроса, а моето ще наречете тоталитарно.

  Това не го прави по-малко обективно вярно.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 19. 19 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боби Колев":

  прав сте, че авторът не постна снимката, защото иска да дебатира дали трябва да има саксии или не. но аз ви обръщам внимание, че всъщност ако е редно да се дебатира нещо, то не е дали да има саксии или пейки, в какво съотношение да са те, колко често и как трябва да се поддържат и т.н. фундаменталния въпрос е всъщност как се оправдава това общината да взема тези решения?? ако считаш че е безпредметно да дебатираме това - то ти опрадаваш всичко което общината би решила. значи ако тя реши че иска да ни отреже левия крак или дясната ръка, но ни позволява демократично да избереш какво да ни бъде отрязано - то ти няма да имаш нищо против самият акт на отрязване, но с радост ще дебатираш и гласуваш какво точно да ти се отреже?? ако един акт не попада в правилната и легитимна роля на общината да го изпълнява то именно дебата как да го изпълнява е безпредметния. точно щото вие не си задавате въпроса какъв е правилния размер на общината/държавата и вместо това дебатирате безсмислени въпроси, върху които И БЕЗ ТОВА нямате влияние, защото бюрокрацията ги решава - която ВИЕ ДОРИ НЕ ИЗБИРАТЕ - състоянието е толкова плачевно.

 20. 20 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Хайде още веднъж: общината няма никакво отношение към темата.

  Когато хората разбират от всичко от политика през футбол до градоустройство и най-добрата община би вдигнала ръце.

  А тази точно община е съставена от представители на същата нация в която хората разбират от всичко от политика през футбол до благоустройство.

  И очевидно мразят да се съобразяват с другите.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 21. 21 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  г-не опасявам се че грешите. това да се оправдава лошото състояние с "лош матрял" "разбирачи от всичко" не е никакво обяснение на случващото се. всеки може да си искаже мнението. и това че хората си изказват мнението не оневинява погрешните решения на общината. и точно това че има толкова мнения трябва да ти намеква че каквото и да реши общината винаги някой ще е незадоволен. следователно няма как тя да хармонира интересите на хората. ето затова частната собственост е за предпочитане.

 22. 22 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  До коментар [#14] от "marquis":

  Явно не, обсъждат се едни "фундаментални" въпроси.

  Любовта ще спаси света!!!
 23. 23 Профил на uran
  uran
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Цветя за "попа" - късна необолшевишка класика.

  Yet another blue planet.
 24. 24 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Ами , опасявайте се щом това ви идва отвътре.

  И продължавйте да сменяте формите на обръщение, това не ми пречи

  Даже ще дам идея - това, че хората си изказват мнението по въпроса за политиката в България, примерно, също не оневинява терористичните акции на ИРА в Ирландия.

  Вярно, няма връзка между двете, но пък на Вас не изглежда и да ви е нужна.

  Важното е човек да може да си изкаже мнението, нали така?

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 25. 25 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1373 Любопитно

  Какво уважение към паметника след като 99,99% го наричат "Попа", а ако ги питаш кой е патриарх Евтимий ще вдигнат раменете. Но пък ще се обявят категорично против махането на паметника на съветската армия, защото трябвало да си познаваме историята.

  Всичко е наобратно.

 26. 26 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#2] от "lvm":

  За мен морално е около паметника на патриарх Евтимий да има цветя, а не пияни тинейджъри, както досега....

  Боян Р.
 27. 27 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Весело

  Частната собственост върху средствата за производство може би!? има по-добри икономически показатели, но върху обществените площи НЕ! Това не се практикува и не се препоръчва от никой! Дори от Леополд Мисес.
  Специално за lvm Много смешно ми е емигрант евреин да бъде наричан "фон". Това представлява никът ви Леополд фон мисес. инициали. Знам, че в момента Института за пазарна иконимика много го хвали и превъзнася, но човекът е работил преди 80-60 години и някои от теориите му може би вече не са актуални.
  Особено в частта си за правото на всички за всичко да спорят.
  Нека и ви кажа, че директор на този институт е особа, която 1991 година беше генералски син по времето на Т.Ж. и изключително тъмно син депутат. С ПОЛУВИСШЕ образование придобито в институт по съобщенията. За 20 години завърши образование и странно се издигна. Никакви лични качества като интелект или обща култура, само лични връзки със Дж. Сорос.
  Толкова за либертарианските икономисти - спекуланти и крадци.

 28. 28 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Особено в частта си за правото на всички за всичко да спорят.
  Нека и ви кажа, че директор на този институт е особа, която 1991 година беше генералски син по времето на Т.Ж. и изключително тъмно син депутат. С ПОЛУВИСШЕ образование придобито в институт по съобщенията. За 20 години завърши образование и странно се издигна. Никакви лични качества като интелект или обща култура, само лични връзки със Дж. Сорос.
  Толкова за либертарианските икономисти - спекуланти и крадци.

 29. 29 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#25] от "Yard":

  Е, не съм съвсем съгласен. Прякорите са си прякори и не означават непременно липса на уважение.

  Сега ако ме питат не помня нито първото нито последното име на най-добрия си учител, но никога няма да забравя нито "Пастора", нито уроците му, Бог да го благослови ако още е жив.

  "Попа" не е обидно, по-късо е от "Патриарха" и е уникално за центъра на София.

  Друг въпрос е, че не зная какво е направил Патриарх Евтимий, пък общо взето минавам за образован и културен (освен пред жена си, естествено).

  За това последното търпя критика.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 30. 30 Профил на Вавринец
  Вавринец
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Кой е Попа? -Български национален герой. Патриарх Евтимий Търновски!
  Какво да има около паметника му? Естествено цветя, а не наркомани, скитници, клошари и дребни престъпници. Би трябвало да се пазят от полицията не само този, но всички паметници.

 31. 31 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#19] от "lvm":

  За мен е удоволствие да Ви срещна, тук. Поздравления.

  Коментарите Ви, са как да кажа, на по-друго ниво и разбираемо предизвикват лек вой от наобикалящите ни котаци и др. екземпляри, но това е, как да кажа - естествено.

  Ще Ви следя с най-голям интерес.

  Close to the Edge
 32. 32 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А, относно "Попа", ще кажа само, че от над 30 години, това място е средище, място където се срещат много хора, по всяко време на денонощието. И ако, някаква лелка е решила да го насади с цветя, няма да й се получи!

  За цялото това време, не си спомням да е имало кашпии с цвета около паметника и никой не е пострадал от това, и без това самото площадче е "мини", а на него се събират десетки хора.

  Close to the Edge
 33. 33 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Браво на жената, засадила цветята. Момите и момците няма да се споминат, ако не сядат върху насадените саксии. Нито либертарианството ще се спомине от това, че една жена--частен индивид--е посадила цветя на Попа.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 34. 34 Профил на mik2
  mik2
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Кажете си го направо - причината е същата сила, която чупи светещите тела на уличните лампи в незнайни доби, къса цветята и забива иглите на спринцовките в замъглените и ненужни мозъци - ей така, за кеф..

 35. 35 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Забележително е, как един болен мозък може да предизвика дискусия...

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 36. 36 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  До коментар [#35] от ".dru":

  Надолу става по-интересно.

  Забележително е, че един болен мозък може и сам със себе си да дискутира

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 37. 37 Профил на Сони
  Сони
  Рейтинг: 740 Весело

  Насадете канабис в кашпите, да видите как ревностно ще си го пазят сядащите там! Те от такова цветарство явно разбират!

  :) Усмихни се днес! Утре ще е по-зле!
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 39. 39 Профил на Amangairu
  Amangairu
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#32] от "Xintu":

  Където и да има кашпи с цветя, трябва да се пазят, поне в такъв гнусен град като София .... А че могат да се изместят оттам на мястото на пейките, заедно с паметника, е стара идея. За съжаление, именно вие дето от 30 години седите там можете да я предложите, а не само да се дрогирате! И аз съм седял, по-точно стоял. Но не го правя от 30 години и ВЕЧЕ не го правя.

 40. 40 Профил на Лодка в гората
  Лодка в гората
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Кой да обясни на тази жена,посадила цветята,че няма нищо лично...във вандалщината?!И кой да обясни на "Попа",че това е същият,неговият народ...по-късно?!

 41. 41 Профил на Мартин Христов
  Мартин Христов
  Рейтинг: 449 Разстроено

  В този град живеят не граждани, а бездушни консуматори!

  Traduttore traditore
 42. 42 Профил на arabadjiev5
  arabadjiev5
  Рейтинг: 374 Неутрално
 43. 43 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 756 Неутрално

  [quote#10:"lvm"]след като решението да има кашпи е произволно [/quote]

  Пич, май и решението тебе да те има е било произволно, хайде стига с тия псевдо интелектуалщини и излишно философстване.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 44. 44 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Чакайте малко всички, наистина ли смятате, че тези цветя ще изчезнат от сядане върху тях? На първо място, можете ли да си представите физически как някой решава да седне ВЪРХУ цветята? Хората сядат ДО тях, на ръба на кашпите. Трудно ще ме убедите, че това води до тяхното изчезване. Търсете проблема у онези, на които им се плаща да поддържат тези цветя, но не го правят. Ако за тях не се полагат най-елементарни грижи, ще си изчезнат за 2 седмици, като вината за това няма да е и на най-тежкия наркоман.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 45. 45 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 674 Неутрално

  в онзи проект София 2020 има и много готина идея за преработка на това площадче
  http://www.sofia2020.bg/idea.php?id=61

 46. 46 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Весело

  Абе отдавна ме мъчи една мисъл? Паметник на Бойко - къде и кога? Сам да си строши шампанското у камико.....

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 47. 47 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 674 Неутрално

  До коментар [#46] от "Wizard":

  според мен няма да е паметник а монумент, който ще засенчи Родоския колос - огромна 30-40 метрова статуя на ББ на изхода на София на м-ла Тракия, разкрачен така че пътните ленти минават м/у краката му, ръката протегната напред в жест нещо средно между римско 'Аве' и Татовското някогашно мавзолейно помахване; в другата ръка държи скрижали, на които е изписано "България на 3 магистрали"

 48. 48 Профил на lvm
  lvm
  Рейтинг: 426 Неутрално

  clin_eastwood, актьорът с това име е либертарианец и никога не би написал това което ти си написал.

  що се отнася до другите "критики" - пълна диктаторска безпомощност. те харесват нещо, ако друг не го харесва и не иска да бъде насилен да го прави - тогава диктаторите го обявяват за луд... да де демократичните диктатори.

 49. 49 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  До коментар [#29] от "Боби Колев":

  Прякора "Пастора" все пак издава някакво уважение. В "Попа" такова аз не виждам, но то идва и от непознаване на историята и безразличие към нея.

 50. 50 Профил на Californian
  Californian
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Много ми харесва снимката, отзад се виждат хубави и поддържани сгради, няма боклуци, София е станала красива!

 51. 51 Профил на Wizard
  Wizard
  Рейтинг: 636 Весело

  До коментар [#47] от "Yomega":

  Хаххахахахахахаххаааааааааааааааа.....браво за режисурата....

  Never underestimate the power of stupid people in large groups!
 52. 52 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 491 Неутрално

  1. цветята умират не защото някой ги къса, а защото в тези малоумни и грозни соц кашпи има малко пръст, кой знае от къде взета и с какво качество, да не говорим, че никой не ги полива. Така че вината не е на хората, които си правят срещи на попа

  2. на попа се срещат не само наркомани и престъпници, а почти всички хора живеещи в този град с всякакъв статус. И след като мястото се ползва основно за срещи, а не за градинка и наблюдения на цветя съм напълно съгласен с коментарите, че цветята не са на мястото си и смъртта им е напълно естествена. Мястото трябва да се преустрои така, че да може повече хора да си правят срещите там , да се събират и т.н. Работата на общината в крайна смека е да подпомага естествените процеси и желания в един град, а не да "решава" къде какво. Щом хората искат място за срещи - да го изгради. Терасовидно качване на нивото откъм нотариата например, като стъпалата ще са естествени пейки за над сто човека. Лека разлика в нивото между естественото продължение на тротоарите по графа и васил левски и мястото за срещи ще гарантира, че чакащите ще са на едно място, а преминаващите на друго и съответно няма да си пречат един на друг. Разкарване на циганските сергийки, които само пречат. Добро осветяване, за да няма проблеми след стъмване. Защо не и "затваряне" на мястото след 11 часа вечерта за да няма инциденти и шум.

  3. За съжаление горното няма как да се случи, защото общината даде проекта за преустройство под масата на приближен некадърен дърт архитект, същият с грозния проект за цар освободител. Скоро ще видим какво ще изака въпросният архитект, но предвиждам, че няма да засегне естествените процеси на мястото , да създаде подходяща среда, а ще нацвъка точно такива външни елементи като тези изключително грозни соц кашпи. Ремонтът ще се извърши и след 3 години мястото пак ще прилича на кочина, защото всичко което пречи на естествените процеси свършва така.

 53. 53 Профил на SeoKungFu
  SeoKungFu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#3] от "lvm":

  Пич, или ~-ко, кашпите са за цветя, така както пейките са за сядане, а писоарите за пикане. Няма нищо диктаторско в това да има цветя в кашпите, и насядали хора по пейките.

  ╠╩╦═╬♥∩♥{(::○::SeoKungFu::○:::)}♥∩♥╬═╦╩∞
 54. 54 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Да беше само около паметника на "попа", с мед да го намажеш. Както горе бе отбелязано, това е паметник на св. Евтимий, Патриарх Български. Но не за това ми е мисълта.

  Мислех за друго. Като горд жител на "Младост", отдавна не бях минавал през "Орлов мост", понеже има метро, а в тази част на града не ми се налага да присъствам. Но след като я удостоих с присъствието си, какво забелязах? Сгради със свеж ремонт, някои от тях - сгради-бижу. Но малоумните тинейджъри веднага са осрали, достъпната за късите им ръчички и късия им ум, част с графити...

  Зная, че няма ефективна технология, която да спре деструктивността у тинейджърите. Но има технологии, които все пак могат да я ограничат в разумни граници.

  Графитите са добре направени. На друго място, биха изглеждали чудесно. Но така са направо триумф на посредствеността и кича, на криворазбраната цивилизация.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 55. 55 Профил на Realistka
  Realistka
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#54] от "Гилгамеш":

  Точно казано! Добре казано! намясто казано!
  Споделям напълно!
  Ако минете край 12-то училище на ул. Иван Асен II" ще видите как цялото е наплескано. Опитах се да говоря с една учителка и след първите си думи се отказах. Нямаше смисъл. Видях го в нейният поглед.
  Това е.
  А за цветята, които е насадила някаква жена пред пометника на "Патриарх Евтимий, просто се радвам, че има такава жена в София, което е индикация че у хората започва да се появява и проявява тази потребност от красота около нас.

  The best way out is always through Robert Frost
 56. 56 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Въпроса с паметниците навсякъде по света каквито и да са те е много тясно специализиран, градоустройствен, ергономичен и архитектурно художествен. Ползващите тези пространства трябва да знаят кого избират за да свърши тази работа качествено и професионално.

  Друг обществено значим въпрос е за символиката на изображението и неговата стойност, което вече е един политически въпрос и е свързан с съвсем други отношения, които предшестват издигането или събарянето на каквито и да било символи, който акт обаче пак се поверява на градостроители архитекти и инжинери.

  Както знаем всичко се променя и идват времена, в които стари символи се премахват а нови се възприемат. Така е било през цялата история на човечеството, така и ще е.

  Само времето е способно да признае, кои паметници биха могли да преживеят събитията и ежедневето. Но как да изглеждат те, е работа на специалисти, а не на всеки един, защото колкото хора, толкова и мнения, поради различията в образованост, професии и естетически мисловно свързани възгледи.

  Може и да се живее всякък даже и в един комедийно кичозен стил на пълна свобода и равнопоставеност на изобразяваното без всякъкви регулации. Но тогава се губи смисъла и съдържанието на това което се мисли, че се символизира, а това е вече специална материя за начина на обществено живеене и самовъзприемане, като някъкви представители на нещо, обитаващи временно някъкво пространство.

 57. 57 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#56:"convince"]Може и да се живее всякък [/quote]
  И бай Тошо така казваше " се някЪк ше сЪ размине", типично за северните български диалекти. Естествено, в речите си беше отпечатано правилно - "някак", "се".

 58. 58 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#57] от "petrakieva":

  Бе мани го това. Последният проблем на Тошо е, че говореше на диалект. Неговото мислене беше селяндурско. Подчертавам, не селско, а селяндурско, щото селяндури има и на пъпа на света.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 59. 59 Профил на gencho_penchev
  gencho_penchev
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#5] от "lvm":

  Прекръсти се на Трол и да приключваме

 60. 60 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  [quote#54:"Гилгамеш"]Зная, че няма ефективна технология, която да спре деструктивността у тинейджърите.[/quote]
  Има. Казва се родители, интересуващи се от децата си. Разбира се, това трябва да са хора, които, след като пометат, не изхвърлят насметеното през балкона.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 61. 61 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#60] от "7777":

  И това не помага, но както са казали братята римляни, е conditio sine qua non - условие, без което не може.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 62. 62 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#39] от "Minagaur":

  1. Отговарям ти, само защото така трябва (протокола го изисква).
  2. Като ти е гнусен или се изнасяш или го правиш малко по-гнусен, ти кое от двете правиш?
  3. Защо реши, че се дрогирам, явно мислиш първосигнално, а, ясно щом е на Попа, то той се дрогира, именно този начин на мислене е в основата на твойте проблеми, а аз никога не съм се дрогирал, макар да съм бил и на Попа и на Кристал и на мн. др, места

  "И аз съм седял, по-точно стоял. Но не го правя от 30 години и ВЕЧЕ не го правя."

  Това горното, ще трябва да ми го разшифроваш (преведеш). Защото, ако не го направиш, ще съм в правото си да си помисля, че си бил ДРОГИРАН, доакто го списваш.

  Close to the Edge
 63. 63 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А, за всички останали любители на кашпи, ще добавя следното:

  Днес минах от там (ПОПА) и освен кашпите, който си бяха на място и не-наранене (цветни), забелязах нещо друго, а именно 3 бр. телефонни будки, изпляскани насред (пред) паметника, отдалеч погленато, гледгката е потрес.

  Така, че проблемът на това градско пространство, по вероятно да е наличието на тези оранжеви мини БТК постаменти пред самият паметник, а не наличието или липсата на две-три кашпи.

  Close to the Edge
 64. 64 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  А, и последно по темата, ще споделя, че един паметник следва да се откроява, а не да бъде "залесяван", не би следвало да се опитваме да прикрием и без това малкото пространство, около паметника на Патриарха, с храсти (добре де кашпи, все тая).

  В крайна сметка, древните са ги разбирали тези неща, правят пощад и по средата поставят монумент (паметник), и нищо друго, което да разсейва взорът на поклонниците.

  Close to the Edge
 65. 65 Профил на Гилгамеш
  Гилгамеш
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#64] от "Xintu":

  Бих ти казал, че един паметник е паметник дотогава, докато има кой да постави цветя пред него. Тук явно има кой. Това е всичко, което имах да кажа.

  Ако ББ беше президент на Египет => http://prikachi.com/images/27/4258027E.jpg
 66. 66 Профил на Xintu
  Xintu
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Не казвам, че не си прав. Само добавям, че един паметник е паметник, докато има старец да застане пред него, държейки дете за ръка и да му разкаже, защо е и какво е това пред него.

  А, дали ще полагат венци или ще колят агнета, това зависи от датировката.

  Close to the Edge
 67. 67 Профил на topado
  topado
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#17] от "Паяков":
  Човекът очевидно не е добре с мозъка (мисловната дейност) и психиката и не тръбва да му се обръща внимание. Ако ли пък философства заради смото филосовстване (дървен философ му казват хората) доста се доближава до всезнайковците, които разбират от всичко?!? Оставете го човечеца.

 68. 68 Профил на topado
  topado
  Рейтинг: 414 Неутрално

  А, на жената засадила цветята едно голямо БРАВО и БЛАГОДАРЯ за урока по социална отговорност!!!
  Съмнявам се, обаче, че много налко хора ще го оценят, а колко ли ще го запазят???

 69. 69 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Щом хората сядат там, значи има нужда от пейки. Някой да се обади в общината, може и да намправят нещо. Никой няма да тръгне да сяда на саксиите ако до тях има свободна пейка.

  Доколкото си спомням точно там пейки няма или са доста далече.

 70. 70 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 439 Весело

  До коментар [#44] от "clint_eastwood":
  Просто отиди и виж отпечатъците на задници по цветята. Следите остават и след като заднците се изнесат!

 71. 71 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 756 Неутрално

  До коментар [#70] от "pantarea":

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 72. 72 Профил на ndsbg
  ndsbg
  Рейтинг: 531 Весело

  Кви софиянци, кви граждани. аз живея трета година на цариградско в гео милев и ако оставиш колата си под блока (под прозорците) си намираш на сутринта филии хляб, фасове и тем подобни боклуци. Та искам да кажа те "селяндурите" не си пазят пред тях та камо ли някъде на чуждо място ще пазят. Дори съм виждал остатъци от изхвърлени пепелници пред бока си. Много приятна гледка е гълъбите кълват хляба и се хранят, а на черния асфалт се вижда една голяма купчина фасове и пепел.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.