Мръсна поръчка (допълнена)

радиоактивност

© nibiru

радиоактивностДП РАО изкара под открито небе замърсено оборудване от 1 и 2 блок на АЕЦ. Демонтажът е извършен по спешност, за да се получи транш от фонда за извеждане от експлоатация. Няма план и програмa...


По повод публикуваната снимка от nibiru и информация към нея (горе) от ръководството на Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" (ДП РАО) изпратиха коментар до "Дневник", че твърденията на читателя не са верни. Публикуваме пълния текст на писмото им:


"Публикуваната снимка е направена от Информационния център на ДП РАО в Козлодуй, а не от nibiru, както е посочено под нея. Фотографският материал е част от плана за документиране на всички процеси по извеждане от експлоатация на І и ІІ блок на АЕЦ "Козлодуй". Текстът под снимката категорично не отговаря на истината, тъй като съоръженията са част от конвенционалната, нерадиоактивна част на І и ІІ блок на централата.
Процесът, който снимката демонстрира, е осъществяване на планирани дейности по демонтаж и транспортиране извън машинна зала на едрогабаритно оборудване от конвенционалната част на І и ІІ блок. Дейностите са извършени на 25 и 26 февруари 2012 г.


След радиологично обследване елементите са поставени на площадка за временно съхранение извън машинна зала. Всеки от роторите е с тегло над 33 тона. По оценка на ръководството на поделението екипите са действали много синхронно и професионално и операцията е проведена без никакви забележки. До 10 март успешно бе приключена и операцията по транспортиране извън машинна зала и на цилиндри ниско и високо налягане на 1-4 турбогенератор. Предвижда се демонтаж на стопорни и регулиращи клапани на 2 и 4 турбогенератор. Това ще осигури физическа възможност да започне демонтаж на шпилките на цилиндрите високо налягане – операция, при която се прилага специален метод на газонагряване. Всички описани дейности се извършват от екипи на специализирано поделение "Извеждане от експлоатация – Козлодуй" на ДП РАО, подпомогнати от специалисти от СП "РАО – Козлодуй".


Държавно предприятие "Радиоактивни отпадъци" напомня, че с Решение № 839 от 20 декември 2008 г. на Министерския съвет на Република България блокове І и ІІ на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД бяха обявени за съоръжения за управление на радиоактивни отпадъци чрез ДП РАО. На 22 юни 2011 г. ДП РАО стартира първа операция по реален демонтаж на оборудване (ресивери на първи турбогенератор) на І и ІІ блок на атомната централа.


Ръководството на предприятието държи да отбележи, че всички дейности по извеждане от експлоатация на І и ІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" се извършват в пълно съгласие със законодателството на страната, спазвайки точно определен и съгласуван с отговорните институции график, и под стриктния контрол на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР)."


"Дневник" зададе и допълнителни въпроси към предприятието за управление на радиоактивни отпадъци и ще публикува отговорите им.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK