За таксите и хората

Важният си ти!Софийски Районен Съд, бюро за Съдимост, ул. "Патриарх Евтимий" № 2 (сградата на бившия Нотариат)


Наблюдения при ваденето на свидетелство за съдимост:


- Доволно опростена процедура, плащаш такса, попълваш бланка (налична дори за сваляне онлайн).
- Ако си роден в чужбина обаче трябва да се разхождаш до друг адрес (а защо да не се разхожда някой чиновник със служебна поща 1-2 пъти в седмицата вместо гражданите да трябва да правят това и наистина да получават обслужване ''на едно гише''???)


- Изваждането на свидетелството струва 5.0 лева, банковата такса за това е 0.80 лева или 16% от стойността на услугата (!)


- Събирането на таксата става от добре познатите ни мини- офисчета на подбрани банки (имам ли алтернатива през коя банка да платя подобна държавна такса???)


- Банката таксосъбирач е частна и мини-офисчето може да се охранява от когото банката си поиска, спор няма (как стои въпросът с частна банка да има офис в държавна сграда, плаща ли наем, СОТ охраната й не е ли в потенциален конфликт с охраната на останалата част от сградата???)


Минавам бързо, няма голяма опашка. Набиват ми се червените букви, че важният съм аз. Съгласен съм, определено съм важен, плащайки 16% комисионна за този, който я събира.


Мисля, че всички сме наясно, че има толкова много сбъркани неща в държавата, че да се чудиш кое по-напред - магистрали ли да строиш, язовири ли да броиш и т.н.

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на acexe
  acexe
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Таксата пак е свалена до някакви що годе приемливи граници. Ти знаеш ли, че в община Студентска, за да си извадиш шофьорската книжка трябва да платиш две такси по две отделни сметки. Едната такса е 25лв и съответно банковата такса е 2.90, а другата такса е 1 левче и отново банката взима още 2.90. Така че повярвай ми, може да бъде и доста по-нагло и нахално от това, което си описал.

 2. 2 Профил на Donix
  Donix
  Рейтинг: 581 Гневно

  Частни банки да движат разплащания към държавата е типичен пример за корупция. Къде е проблемът да се сложат автомати за стандартни плащания, както е в други ЕС-страни или директно държавата или общината да прибира тези такси?

  Боян Р.
 3. 3 Профил на paliiyy
  paliiyy
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ама ТИМ пази съда! хахахахахаха

 4. 4 Профил на TheFunNet
  TheFunNet
  Рейтинг: 239 Неутрално

  Никога няма да разбера защо заради 100 000 осъдени, 6 милиона ще си вадят документ...Или защо не е направено онлайн да се види, че си чист

  https://thefun.net
 5. 5 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Интересно ми е как в общините имат каси, в които можеш да платиш за получените услуги, а в държавни учреждения където също искат пари, няма такива каси? Някой решил че трябва частна банка да вземе такса от плащания към държавата, вместо да го направи по евтино чрез държавен служител? Щото разходите (наем на офисче, заплата на служител, и малко машинария) би трябвало да се еднакви за банка и държава.

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 6. 6
  Минуса
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 7. 7 Профил на xpc
  xpc
  Рейтинг: 481 Весело

  До коментар [#3] от "paliiyy":

  Нормално. ЦКБ е на ТИМ и си я пазят. А защо точно тази банка е внедрена там е един друг въпрос.

 8. 8 Профил на paliiyy
  paliiyy
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#7] от "xpc":

  Ами преложили са "конкурентна оферта"! хахахахахах

 9. 9 Профил на paliiyy
  paliiyy
  Рейтинг: 409 Неутрално

  * преДложили.. Извинявам се!

 10. 10 Профил на Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  [quote#2:"Donix"]Частни банки да движат разплащания към държавата е типичен пример за корупция. [/quote]
  Не винаги това е така. Ако получаваш по пощата (или си попълваш сам, в къщи или в офиса) документ/декларация според който трябва да платиш нещо, понякога е по удобно да го направиш чрез банка, ПО СОБСТВЕН избор, а не да се влачиш до някое учреждение.
  Иначе има много начини да се спести времето на данъкоплатците (за да имат повече време да работят, печелят и да бъдат облагани с повече данъци).
  Например чрез чек, прикрепен към документ за плащане (с копие от чека и документа запазено от данъкоплатеца), сложен в специален за целта плик, и плика мушнат в специална пощенска кутия на външната стена на банката. В яас удобен за данъкоплатеца, 23,00 например, когато трафика е несъществуващ.
  Улеснява И данъкоплатеца, И банката - операциите с документа и чека не се правят на гише с опашка клиенти, а от служител занимаващ се с това сам). И като такива-себестойността на услугата, и съответната такса са по малки.
  От друга страна защо да се направят нещата по прости, удобни и евтини, вместо по сложни, по неудобни, и по скъпи?

  I REFUSE TO JOIN ANY CLUB THAT WOULD'VE ME AS A MEMBER!
 11. 11 Профил на omega
  omega
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#4] от "Vicove.com":

  ....или, че не си чист. Това е лична информация.

  Хей ръчички, хей ги три, но едната е с пари. Май, че иска да ни купи, по - добре е да я счупим.
 12. 12 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  На същото място за справка за липса на изпълнителни дела платих 2 лева банкова такса, а цената на услугата беше 5 лева.

  Явно има някакво намаление. А в Гранична полиция вадих справка за 7 лева, като платих на гишенцето на СиБанк 3.80 лева. В КАТ - и там платих 1 лев държавна такса с 2 лева банково бордеро.

  Подобни тарикатлъци, освен всичко, друго моделират мисленето на българина да завърти някаква измама покрай държавната ясла, от която да "капе". Ако тази същата енергия я бяхме вложили за развой на нови стоки и услуги, досега щяхме да сме втори Тайван.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 13. 13 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Миналата година за изваждане на т.н. схема на обект/апартамент/ в етажна собственост в областна служба по кадастър и ..т.н./дълго е името/ в близкия клон на частна банка внесох 20 лв. по сметката на службата/държавната/ ,за което от банката ми взеха 8/ОСЕМ/ лв.Предложиха ми да си открия разплащателен влог и тогава ще ми вземат само 2 лв.За двадесет лева банков превод 8 лв. банкова такса!!!!?!?!! Коментара е излишен.

 14. 14 Профил на xdr678
  xdr678
  Рейтинг: 466 Неутрално

  80 ст. комисион не е много, а скоро май Дянков ще поеме разхода. Ако не беше ЦКБ, щеше да е друга банка. А като потребител на бизнесите на ТИМ- освен към България еър / и то невинаги / нямам забележки, какво като собствениците са еди-кои си, на гишето стои служител, а не Марин Митев. Вие знаете ли, примерно, кои са собствениците на Сосиете Женерал, и дали са по-приятни типове от тимаджиите ?

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  [quote#4:"Vicove.com"]Никога няма да разбера защо заради 100 000 осъдени, 6 милиона ще си вадят документ...Или защо не е направено онлайн да се види, че си чист[/quote]

  Ами то е ясно защо - за да те стрижат на 15 места.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "Минуса":

  Ами махай се, кой чакаш?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 17. 17 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Тоя, първият ,евтино е минал. Аз ,като си вадих свидетелство върху 5 лева държавна такса ми взеха 2 лева комисионна. И понеже мога да го сметна и на ум , рекох :" А бе вие луди ли сте ? Къде има 40 % комисионна ?" Ама все едно ,че на дядовия си приказвам.
  Когато си вадих паспорт , във фоайето на 5 РПУ имаше стъклена кабина с касиерка с компютър на ДСК, която тогава беше още държавна. Когато отидох да го получа, същата кабинка вече беше с надпис СИБАНК. Държавата ни прави подаръци на мошениците, май са ортаци.

 18. 18 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Това наистина много ме дразни... Когато си обновявах личната карта попитах охраната защо трябва да платя точно през офиса на СиБанк. Той каза, че мога през която банка си поискам, просто СиБанк е тук и е по-удобна и лесна за хората. Не, че не беше така, но това е... някак си нагло от страна на банката. Според мен трябва да се забрани на банки да вземат под наем площи в общински и държавни учреждения.

 19. 19 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#6:"Минуса"]Решението е едно, терминала на някое летище или гара с еднопосочен билет към някоя по цивилизована страна или на запад или много на изток.[/quote]

  Жалко, че заради хора като теб и подобни изказвания, истинските решения остават на заден план. Нихилизмът и черногледството на хора като теб ни унищожават.

 20. 20 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#14] от "xdr678":Ами те са от едно котило. Още дядо ти Маркс обръща внимание на трансформирането на индустриалият капитализъм във финансов паразитен. Печели от чужди пари без да си мръдне гъза. Само ги прехвърля от един тефтер в друг.

 21. 21 Профил на legioen12
  legioen12
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#6] от "Минуса":

  От България по-хубаво място няма ! Никъде няма да се почуствате като у дома си. И малко по-оптимистично ... ясно е, че има много неща, които не са ни както трябва, но не може да се ядосваме за всяка дреболия. В случая, свидетелство за съдимост не се изкарва всеки ден, така че тези 80 или 50 стотинки не ми се струват чак такъв голям проблем.

 22. 22 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Едно време таксата се плащаше на кочан на служителя, без банки. Сега това иска да върне Министъра на правосъдието. От друга страна всеки бил в чужбина знае какви комисионни има там за всеки досег с банка- сериозни.

 23. 23 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#21:"legioen12"] В случая, свидетелство за съдимост не се изкарва всеки ден, така че тези 80 или 50 стотинки не ми се струват чак такъв голям проблем.[/quote]

  Въпросът е принципен. Просто не трябва която и да е частна банка да се налага в общински или държавни институции.

 24. 24 Профил на sikret_68
  sikret_68
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ела те в Плевен в Съдебната палата в Инвестбанк да видите,че при такса за издаване на удостоверение за липса на следствени дела от Прокуратурата таксата е 2лв. а банката взима 4лв.комисиона.

 25. 25 Профил на ytsejam
  ytsejam
  Рейтинг: 498 Неутрално

  На повечето такива гишета има напечатан и залепен ИБАН номер, на който можеш да си преведеш таксата през която банка си искаш. При последното вадене на лична карта, книжка и паспорт съвсем нарочно си платих така всичките възможни такси - не ме улесни, нито беше по-бързо, но въпросът е принципен.

 26. 26 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Скоро си сменях шофьорска книжка в България. Има такса за книжката, която варира според услугата и такса от един лев за контролния талон.

  Не може двете неща да се платят заедно. За 1 лев такса за контролния талон платих 8 лева такса превод на банката.

  800 %!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 27. 27 Профил на Краси
  Краси
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Да си сложат ПОС терминал, като в магазин. Плащаш с карта и готово.

  Да почистим България от агентурата на руската империя!!!
 28. 28 Профил на LadyBug
  LadyBug
  Рейтинг: 466 Любопитно

  До коментар [#7] от "xpc":
  Изненада: Във Варна (родното село на ЦКБ и ТИМ) плащаме 2 лв. такса - т.е. общо 7 лв. и познай на кого... ми не е на ЦКБ! Така, че ако ти пречат ТИМ и ЦКБ ела тука да плащаш на някой др. 1,20 повече.

 29. 29 Профил на Zurigo
  Zurigo
  Рейтинг: 597 Неутрално

  До коментар [#26] от "Курт Деликуртев":

  Велик! Чупиш всички рекорди с тия 800%! Не е за вярване ...

  Results are obtained by exploiting opportunities, not by solving problems. Peter Drucker
 30. 30 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  [quote#2:"Donix"]Къде е проблемът да се сложат автомати за стандартни плащания, както е в други ЕС[/quote]

  Проблем няма, ама и ДАЛАВЕРА няма!
  Така че няма да стане... Паразити много са се накачили... а няма кой да им подреже клона. Пусти черни касички....

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 31. 31 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#1] от "acexe":

  Някакъв мазохистичен начин на мислене - Ама ти знаеш ли колко по-лошо може да е!
  ДА, знаем.
  А ти знаеш ли че може да е и по-добре. Тук става въпрос за това.

 32. 32 Профил на Valery Schwarz
  Valery Schwarz
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Трябваше да платя данък за придобиване на кола. В общината така хубаво се посмяха, когато попитах за ПОС терминал (ами нема да мъкна стотици левове със себе си, я), че направо ми падна пердето и нещастните лелки с плетените жилетки на гишето го отнесоха като куцо пиле домат. В банковото гише в същата община ми поискаха 2 лв. такса. Накрая си пуснах парите през интернет банкирането през телефона и платих 0,80 лв.

 33. 33 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  [quote#29:"Zurigo"]Велик! Чупиш всички рекорди с тия 800%! Не е за вярване ... [/quote]

  Велик е бг-бюрократа!

  Имах друг случай преди години при регистрация на автомобил нов внос. Платих си всички такси за преглед, регистрация, номера, монтаж на номерата, обаче се закучи работата, понеже не признаха немската регистрация като лек автомобил на едно бусче.
  Ходих при разни началници, рушвети предлагах, не става. На другия ден попаднах на един шеф и той без да ми вземе и един лев оправи работата.
  Отивам при работниците в халето, а те вече ме познаваха от висянето предния ден, показвам парафа, а те ми искат квитанцията.
  Показвам тази от предния ден, а те не може , трябва пак да платиш. Хъката, мъката, напред , назад и като поп си платих още веднъж 70-80 лева.

  Но все пак съм доволен, беше само 100% по-скъпо!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 34. 34 Профил на Борислав Борисов
  Борислав Борисов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Когато ми писаха фиш,сметката на кат беше в Сибанк и отидох в същата банка,за да си спестя таксите по превода и се оказа,че от сибанк към сибанк платих 3.50 такса.Ако фиша е 20 лева помислете колко % от него е -17

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK