Забраненият Талев

Детайл от корицата.Това са статии на Димитър Талев от периода, в който той пише за вестник "Македония" (1927-1934). Родолюбието, което струи от тях, е една от причините след 9 септември той и семейството му да бъдат изселени, принудени да живеят в крайна бедност, съпроводени с арестите и мъченията в затвори, мини и концлагери.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Голям българин от Македония и голям патриот, за съжаление роднините му останали в Прилеп вече носят името Талески имат издателствои са проводници на антибългарска политика.

  Препоръчвам тетралогията на всеки който иска да обогати мирогледа си по отношение на Македония.

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 2. 2 Профил на faith13
  faith13
  Рейтинг: 458 Весело

  Тетралогията на Талев е задължително четиво за всеки себеуважаващ се българин.

 3. 3 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  До коментар [#2] от "faith13":

  Може би най-хубавото в българската литература.

 4. 4 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Наистина един безспорно голям българин ,който въпреки че ни учеха някога че е пролетарски автор ,и ако някой бе прочел внимателно творбите му щеше да разбере че няма нищо по гнусно от комунизъма !!

 5. 5 Профил на mitkobomb
  mitkobomb
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Четете внимателно за да се убедите за цялата гнусотия наречена социалист-комунист !!
  През 1944 новият режим променя политиката на България по Македонския въпрос изцяло и започва активна македонизация на Пиринския край. Талев е обявен за националист и е изключен от Съюза на българските писатели. През октомври 1944 Димитър е арестуван, без официално обвинение, без съд и присъда, с упреци за „прояви на великобългарски шовинизъм“. Задържан е в Софийския централен затвор (до края на март 1945 г.) Той е изпратен в „трудово-изправително селище“ в Бобовдол (до края на август 1945). Талев отново е арестуван през октомври 1947. След тази случка здравословното състояние на Талев се влошава и той получава тежка язва. В изключително тежко състояние той е въдворен на работа в мина Перник, рудник „Куциян“ (до февруари 1948). Там Талев е трябвало да се храни с варени кочани зеле без никаква мазнина. В тежките условия е щял да загине, ако не са го спасили съпругата му и сълагерниците/анархиста Христо Колев Йорданов-големия/. Синът му разказва как се е налагало семейството да се лишава от всякакви сладки храни, които жена му е затваряла в буркани и е изпращала в мините под предлог, че са лекарства.[1] След 1948 семейството му е изселено от София в Луковит, където в условията на обществена изолация, през следващите 10 години Талев доработва романа „Железният светилник“, създава „Преспанските камбани“ и „Илинден“.
  В края на 50-те и началото на 60-те години комунистическият режим променя вижданията си по Македонския въпрос и постепенно застава на патриотични позиции. В резултат Талев е реабилитиран напълно, като се посвещава на свободна писателска практика. Преодоляно е и враждебното отношение от страна на властта. Талев е отличен със званията „Заслужил деятел на културата”, „Народен деятел на културата”, става лауреат на Димитровска награда за 1959 г. Избран е дори за народен представител в V-то (31-то) Народно събрание през 1966 г.

 6. 6 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Предлагам Дневник като обективна медия,след тази публикация да намери време и място за една друга публикация,за Държавата България и филма "Осъдени души",за романа "Тютюн" и неговото филмиране по време на Държавата България.Ще бъде интересно и полезно за младото поколение на България.

 7. 7 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Едно допънение към моя пост №6:Предлагам и едно заглавие:Разрешеният Талев".Ще бъде честно.

 8. 8 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Един наистина голям българин! Чета го с удоволствие и тъга...

 9. 9 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#6] от "molesan2":
  Не е ли по-добре Теодора Димова да сподели нещо за баща си и репресията над него да "преработи" романът "Тютюн" и да включи "светли и ярки образи на съвремието"? Д. Димов все пак съставя различна версия на "Тютюн' и пак го прави го неподражаем начин!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 10. 10 Профил на navy
  navy
  Рейтинг: 909 Неутрално

  До коментар [#5] от "mitkobomb":
  Абсолютно си прав и това са моменти от българската история с които комунистите трябва да бъдат "млатени" до откат.

  Димитър Талев /може би най-българския писател/ е най-големия срам на българските комунисти и лично на слугата на Сталинския Коминтерн именуван Гошо Тарабата.Чиято единствена "вина" е ,че се чувства българин ,а не член на измислената от Сталин,Тито и Коминтерна "нация " наречена македонска.
  Още по лошото е е че десетки и стотици хиляди истински българи са арестувани,измъчвани,пребивани и принуждавани да се отрекат от българските си корени и да бъдат записвани като "македонци".И всичко това под диктовката на Сталин и в изпълнение на родоотстъпниците от Българската комунистическа партия.Проклети да са !

  Шлосер от ВМЕИ "Ленин" ТМММ - 8-ми разряд
 11. 11 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#9] от "dqdomart": И това е добре.Защото е история.добре е децата или внуците на репресираните от фашистката ни държава също да имат думата тук и навсякъде.Защото и това е история.Добре е учителката Райна Георгива от с.Соточино-Северозападна България,вече на преклонна възраст,да разкаже тук как пред учите й-ученичка тогава в 7-ми клас,са разстреляни на двора на къщата й родителите й,партизански ятаци.Това е история.Добре е останалите живи от кървавата сватба в с.Лехчево,сега обл.Монтана да разкажат за полицейската акция по време на сватба,при която е убит и младоженека.Добре е да се даде думата и Леда Милева,дъщерята на не по-малко талантливия поет Гео Милев,удушен полицейския зандан през 1925 г. само защото е възпял Септемврийското въстание.Живи са наследниците на прекрасния поет на българското село Сергей Румянцев,поета Иван Нивянин и стотици и хиляди други.Това също е история.Това искам аз,надявам се и вие.

 12. 12 Профил на bta
  bta
  Рейтинг: 1416 Неутрално
 13. 13 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1606 Неутрално

  [quote#11:"molesan2"]фашисткат ни държав[/quote]
  Защо говорите глупости, господине?

 14. 14 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#10] от "navy":

  И днес тази еничарска червена сган се "гордее" с "националноотговорната" си политика.... Няма по-мащабно предателство на интересите на България в новата ни история от просъветския идиотизъм на БКП. Потресаващо е, че и днес се наричат "борци за спасението на България"

 15. 15 Профил на gaudien
  gaudien
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#11] от "molesan2":

  Ненавиждам всяко насилие и пренебрегване дори на един живот с политически цели. Но има ли държава по света, която да толерира тези, които са се опитвали насилствено да свалят законно избраната й власт? А Септемврийското въстание е било един въоръжен метеж срещу законната държавна власт, както и самото партизанско движение е проява на обикновен тероризъм. Никоя жестокост не бива да остане неосъдена, но коя държава по света е "погалила" своите партизани ?

 16. 16 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#15] от "gaudien":

  Аз разбирам риторичния характер на въпроса Ви, но той не е достатъчен за много /все още/ промити мозъци ... та, да кажем:
  НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА, ОСВЕН НАШАТА !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 17. 17 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#2] от "faith13":
  [quote#2:"faith13"]Тетралогияа на Талев е задължително четиво за всеки себеуважаващ се българин.[/quote]
  +++++++
  Както и трите части на "Самуил". По-увлекателна, романтична и едновременно сериозна, исторически издържана българска книга не ми е попадала в "тийнейджърските" ми години (наричани тогава на български просто юношески).

  Една българка
 18. 18 Профил на new_ghost
  new_ghost
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#15:"gaudien"]А Септемврийското въстание е било един въоръжен метеж срещу законната държавна власт,[/quote]
  Това е абсолютна неистина. Властта е завзета чрез въоръжен преврат и законния министър-председател Ал. Стамболийски е убит.

 19. 19 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#11] от "molesan2":

  Няма да е лошо да се разкаже и за атентата на църквата Света Неделя извършен от комунистите през 1925 ...

  http://www.lostbulgaria.com/?p=5110

 20. 20 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#10] от "navy":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++

 21. 21 Профил на plumpschi
  plumpschi
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  Поздрави за четената книга! Талев е един от любимите ми автори. Имаме цялата поредица от томове на изданието преди години. Ще си потърся и тези книги. Много ми стана интересно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK