IV легион "Скитика" в Рим

IV легион "Скитика" в Рим

© Венета Ненкова

IV легион "Скитика" в РимIV легион "Скитика"  на древноримската провинция Скития минор премина триумфално през Римския форум


По повод 2765- я рожден ден на Рим неделният пролетен ден на 22 април като че ли завъртя колелото на времето с две хилядолетия назад. На най-големия стадион за конни надбягвания "Чирко масимо" над 30 хиляди зрители успяха да видят невероятния древноримски кортеж, който прекоси централната част на града, отвеждайки участници и наблюдатели назад във времето, във вековете на великата Римска империя.


Стотици европейци, членуващи в около 50 клуба, дадоха начало на невероятния спектакъл по улиците на вечния град. Бяха представени различни ритуали и сцени, типични за древния Рим. Имаше интересни моменти като играта arpastum (наподобяваща, както футбол, така и ръгби), въпреки, че публиката предпочиташе историческите танци, гладиаторските борби и крайната битка. Необичайна беше демонстрацията на римско погребение от италианския клуб от Фано, но едни от най-аплодираните и снимани клубове беше нашият български клуб  за ИСТОРИЧЕСКИ РЕКОНСТРУКЦИИ - СКИТИЯ МИНОР - IV ЛЕГИОН "СКИТИКА".
Малка Скития  е античното наименование на днешна Добруджа. Територията е ограничена от делтата на река Дунав и обхваща степното причерноморско пространство, обитавано от скитски племена. Названието се употребява от 2 в. пр.Хр. до основаването на Дунавска България. След римските завоевания на Балканите територията ѝ е включена в римската провинция Мизия, а след разделянето ѝ – в Долна Мизия. По време на реформите на император Диоклециан е обособена в отделна провинция, като латинското ѝ наименование е Скития минор.


Находки  от Малка Скития могат да бъдат видени в историческия музей на Каварна, където са изложени предмети, отразяващи културата на многобройните племена, населявали граничната провинция на Византийската империя.


През месец септември 2010 г. в град Добрич бе създаден първият клуб за римски исторически възстановки "Сдружение ЗА ИСТОРИЧЕСКИ РЕКОНСТРУКЦИИ - СКИТИЯ МИНОР - IV ЛЕГИОН "СКИТИКА", който в действителност е станувал през 1 в. на територията на днешна Добруджа. Председател на клуба е Радостин Колчев, който уточнява, че целта на клуба е не само да се популяризира военната част от римската история, а и цялостния културен живот по нашите земи от времето на римското доминиране. 


В момента е изработена необходимата екипировка за оформяне на легионна контуберния (група от 10 човека), като вече има напълно оборудвани центурион, аквилифер (орлоносец), сигнифер (знаконосец), имагинифер (носещ портрета на императора), корницен (тръбач) и шестима легионери. 


Самата група наброява общо 15 човека от Добрич и София. Членовете са различни по възраст и професия, но това, което ги обединява, е любовта към римската история и култура. Тъй като историческите възстановки са хоби на участниците, те сами влагат средства за закупуването или направата на необходимото снаряжение. Основната част от него (колани, апликации, ками, мечове, шлемове, щитове, копия, легионни знаци и символи) е изработена от самите членове на клуба с максимална точност. За прототипи използват съхранените изображения по барелефи, находки на римско военно снаряжение, литературни източници, тъй като идеята е да се впишат актуално в периода от началото на 1 век, пресъздавайки го възможно най-достоверно и реалистично. Паралелно с усъвършенстването на римската екипировка членовете създават и адекватно тракийско въоръжение за периода 4-2 в. пр. н.е. Част от членовете пък пресъздават хоплитско въоръжение от Гръко-Персийските войни.


Само за една година от своето основаване благодарение на високото ниво на адаптация клубът получава признание от много чуждестранни групи от Западна и Източна Европа, създавайки ценни контакти за по-нататъшно сътрудничество с тях. Клубът е вече част  от голямото европейско риенакторско семейство след съвместното им участие с Legio X Gemina от Белгия през април 2011 г. в празненствата, посветени на честването на рождения ден на град Рим. Това е един от най-мащабните фестивали в Европа, където всяка година се събират около 3000 възстановчици.


Венета Ненкова, Рим

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Вовка Вурдалак
  Вовка Вурдалак
  Рейтинг: 785 Весело

  Браво!

  Praise the Lord and Pass the Ammunition! Ще не вмерла Україна!
 2. 2 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Основател на легион Скитика е лично Марк Антоний. След смъртта на Марк Антоний, легионът е пренасочен в Мизия. Браво и от мен.

 3. 3 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 670 Весело

  Готино.
  Припомних си принудителното ми участие в снимките на "Версенжеторикс" - френско-българска боза с велики български актьори и няколко пропаднали пияници (между тях и Кристоф Ламбер). Голямо тичане падна по баирите около Бистрица с подобни на тези доспехи на гърба ми.

 4. 4 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1326 Любопитно

  Поздравления!
  Много хубаво занимание - образователно, разнообразяващо, неагресивно, интересно за околните

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 5. 5 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Браво! Страхотно начинание!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 6. 6 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Дневник, досега ви мислех за обективна медия. Ама май ще си променя мнението. Не си проверявате информацията и пишете големи глупости. Много големи!!! 4-ти скитски били първата група за римски възстановки? Смях в залата! От пет години в Свищов Съвета по туризъм с неговите групи за исторически възстановки - Първи италийски легион, Първа тракийска кохорта, Сенатори, Весталки и римска цивилна група организират международен фестивал на античното наследство Орел на Дунав. Групите общо наброяват Направете си корекциите в статията и си проверявайте иформацията! А ако не вярвате вижте следния линк http://www.visitsvishtov.com/2009/bg_reenactors.html Поздрави и бдъете обективни!

 7. 7 Профил на demolisher
  demolisher
  Рейтинг: 454 Неутрално

  До коментар [#6] от "dow_jones":

  Дневник, досега ви мислех за обективна медия. Ама май ще си променя мнението. Не си проверявате информацията и пишете големи глупости. Много големи!!! 4-ти скитски били първата група за римски възстановки? Смях в залата! От пет години в Свищов
  ......................................................

  намерил си какво да кометираш... Сигурно има явно и по- стари клубове от този в Свищов, не съм запознат. Но в текста като че ли се пише:

  "През месец септември 2010 г. в град Добрич бе създаден първият клуб за римски исторически възстановки ...."

  не се казва в България първия клуб а в Добрич, и какво общо има Добрич и Свищов, а не виждам и автора да твърди това???

  Радвай се че им хора, които са дали време, средства и желание да представя някъде България, а не да злорадстваш и да критикуваш.

 8. 8 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#7] от "demolisher":

  А ти като не знаеш за какво става въпрос, изобщо не се обаждай!

 9. 9 Профил на avc
  avc
  Рейтинг: 5 Неутрално

  В интерес на истината 4 Скитски легион наистина е първият клуб за исторически реконструкции, пресъздаващ именно съответния легион (създаден през 2010). 1-ва Тракийска кохорта съществува от 2009 г., но реконструира едноименната помощна част, а помощните войски не са легионери и никога не са влизали в състава на легиона. Българският вариант на 1 Италийски легион пък е създаден само преди година (2011 г.). Така че статията на в. Дневник си е напълно точна и обективна. Ако пък по-горното мнение е опит за популяризация на мероприятието в Свищов, нека авторът му се свърже с редакцията на в. Дневник, откъдето да пуснат статия по въпроса. Иначе така на чужд гръб реклама не върви

 10. 10 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 668 Весело

  До коментар [#9] от "avc":

  "Иначе така на чужд гръб реклама не върви", кой го казва

 11. 11 Профил на dany_boy1
  dany_boy1
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Поздрави от Клуб за исторически реконструкции Скития минор,
  Най-напред да благодарим за чудесният репортаж тук и така любезното представяне на участието ни в Рим и нашето хоби, свързано с увлечението ни към пресъздаване на античността и древните традиции!
  Относно нашето хоби чрез което се стараем доколкото можем да пресъздаваме в реставрации римската история, не е важно и определящо кой е първият клуб в България занимаващ се с исторически възстановки, кой е втори, трети и тн.
  В този смисъл, нима не е по-важно, как ние пресъздаваме нашата обща древна история?
  Не е ли по-важно, дали сме дружни и дали чрез нашите съвместните усилия, насочени в една посока, постигаме по-добри резултати?
  Колегите от Свищовският клуб не бива да са така докачливи и защо така реагират като ”…смях в залата”!?
  Това са два наши клипа от тазгодишното ни участие на фестивалът посветен на рожденият дан на Рим Romae Dies Natalis 2765, като кратките филмчета представляват запис на религиозните обреди изпълнени на Циркус Максимус и такъв посветен на освещаването на легионерските ни щандарти.
  http://www.youtube.com/watch?v=JXrZ-selgWg&feature=share
  http://www.youtube.com/watch?v=UiTCVcwXHWA&sns=fb
  Надяваме се да са ви харесали!
  Може би забелязвате, че ние не робуваме на клишетата и стереотипите, които са се наложили от филмовите продукции, като се стремим да пресъздадем римските легиони позиционирани и действащи в югоизточните части на нашият древен свят.
  Горди сме да заявим, че нашето милитаристично оборудване, парадната фелеристиката върху ризниците ни, знамената и щандартите ни са изработени от нас, като се стараем в работата ни да бъдем достойни наследници на античните майстори.
  В своята работа ние използваме само естествени материали като сребро, желязо, бронз, месинг, естествена кожа, ленени и вълнени платове.
  Репликите на нашето нападателно и отбранително въоръжение са конструирани и направени по модели на открити артефакти, както и вдъхновени от иконографията, датирана към точният исторически период в който правим нашите исторически реставрации и възстановки.
  Това са две снимки от дефилирането и маршът, част от празниците на фестивалът в гръд Констанца.
  http://imageshack.us/a/img694/685/dsc0182hb.jpg
  http://imageshack.us/a/img703/6763/img0464zf.jpg
  А тези са от вечният град!
  http://imageshack.us/a/img196/4708/39826432563714417272310.jpg
  http://imageshack.us/a/img9/3695/img2995ds.jpg
  http://imageshack.us/a/img62/7647/img3025cl.jpg
  За изминалите повече от три години, не сме преставали да търсим приятели и съмишленици с отношение към античността с които да си партнираме, като ние от клуб Скития минор вече втора година пишем писма с официални запитвания до клубът в Свищов и ръководство на община Свищов с желание да вземем участие в техният красив фестивал, но не получаваме абсолютно никакъв отговор!
  Нима това е начинът да реставрираме нашата обща история на регионално, републиканско и европейско ниво?
  Клубът в Свищов, наименован и посветен на Първа тракийска кохорта (България) е създаден и финансиран с български и европейски средства, като инфраструктурата и реставрацията на най-красивият римският каструм-крепост на балканите са изградени на Българска територия с наши и европейски пари.
  На този фон, ние не завиждаме, както веднъж вече ни обвиниха, а само се опитваме доколкото можем, чрез официални запитвания и нашият клуб също да има шанс и да участва в този фестивал посветен на нашата античнист.
  Съгласни сме, че трябва да се спазват правилата и стандартите, по които всички да се равняват, но за какви правила, стандарти и изисквания говорим тук, като на нашите запитвания не ни се дава даже най-прост отговор, нито от управата на общинският клуб Първа тракийска кохорта (България), нито от община Свищов.
  Членовете на нашият клуб знаят латинските команди не по-зле от възстановчиците от свищовският клуб и даже напротив, ние спазваме най-стриктно каноните.
  Членовете на нашият клуб са запознати с правилата за безопасност при милитаристичните сблъсъците и фехтовките, като при последното ни участие в Румъния няма нито един ранен от нас!
  По-долу, споделяме няколко клипа от последното ни участие за тази година в град Костанца Румъния, където ние успяхме да извоюваме право, да участие в техният исторически фестивал.
  Фестивалът бе тотално неизвестен за нас до последният момент и за съжаление много от нашите симпатизанти не успяха да се присъединят, понеже разполагахме само с четири дни преди датата на заминаване!
  Въпреки това, с гордост можем да се похвалим, че нашето участие и демонстрираното оборудване в този фестивал, бе оценено и квалифицирано на много високо ниво и не случайно, като се има предвид усилията и средствата които сме вложили лично в това наше начинание с цел възраждане и реставрация на най-древната ни история.
  Ето клипът на една от битките в която нашите легионери охраняваха и се сражаваха за втората ”крепост”, като ще ни разпознаете лесно по преобладаващите бронзови шлемове и вълчите кожи.
  http://www.youtube.com/watch?v=P13tPFCNBHk&feature=related
  Още един клип от румънските новини в които ще видите, че всички ние от трите клуба марширувахме рамо до рамо и виждате, че няма нищо лошо и грозно в това, даже напротив изглеждаме много по-добре отколкото пръснати на групички от по 10-15 човека!
  http://www.youtube.com/watch?v=CetO3FM4twg&feature=share
  В този смисъл домакините от фестивалът в Констанца решиха, че не бива да толерират разделението на клубните редици заради криворазбрани амбиции и настояха в последният ден на фестивалът да маршируваме всички заедно и защо да не.
  Има много какво да се желае от маршировката на общият строй, но защо това да не случи и в нашият Български фестивал в Свищов, където можем да поработим заедно върху по-доброто ни общо маршируване и представяне!
  А това съм аз, огрят от слънчевите лъчи в ролята на Lucius Verecundus Аквилифер на Legio IIII Scythica=
  http://imageshack.us/a/img10/1704/dsc0246fb.jpg
  От нашият добрички клуб, ще се радваме да срещнем нови приятели и съмишленици, както и би било чудесно да си сътрудничим за в бъдеще с всички интересуващи се от нашата антична история и нейната реставрация.
  Благодаря за вниманието

 12. 12 Профил на rado.71
  rado.71
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Добричкият клуб “СДРУЖЕНИЕ ЗА ИСТОРИЧЕСКИ РЕКОНСТРУКЦИИ-СКИТИЯ МИНОР-IV ЛЕГИОН СКИТИКА” е наистина първият ЧАСТЕН, напълно независим и основан само от ентусиасти и любители на историята клуб ,без никакви инвестиции от община или частен спонсор в него .Регистрирано в съдебният регистър с всички необходими документи.
  Не мога да разбера защо го дразни този факт dow_jones !Свищовската група е първа сформирана в България и има най-дълга история в римските възстанови.Това никой не го е оспорвал !?Тя е създадена към община Свищов ,каструма е създаден от общината ,фестивалите се провеждат с помощта на европейски програми. Свищовската община е единствената която създаде група и направи каструм първа в България това си е неоспорим факт.
  Но това ли е най-важното да ровим кой точно в кой месец се е регистрирал!?Не е ли от по-голяма значение какво постигнаха приятелите на римската антична история в клуба за две години в България ?Членове и участници в “СДРУЖЕНИЕ ЗА ИСТОРИЧЕСКИ РЕКОНСТРУКЦИИ-СКИТИЯ МИНОР-IV ЛЕГИОН СКИТИКА” са вече хора от цяла България както и няколко граждани от други европейски държави които се включват активно в събитията на клуба.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK