Сметка за ток в Германия

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kamenvasilev
  kamenvasilev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  можеш ли да пуснеш и разбивка на компонентите на цената, подобна на http://dker.bg/pagebg.php?P=401&SP=402 ?

 2. 2 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  Кажи нещо повече - това месечна сметка ли е, годишна ли е, колко е голямо жилището, за какво се ползва тока и такива неща.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 3. 3 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 784 Весело

  Недей така. Сега някой ще извади сметка за ток от Африка, пък друг ще покаже някоя статистика на заплатите от Люксембург и ще се разплачат много хора колко са ниски сметките за ток "по света", колко са високи заплатите "по света", а ние сме на дъното по всички критерии.
  В най-студените месеци вкъщи достигнахме до ... 85 лв за ток, а сме на бойлер и се отоплявахме единствено с български конвекторни печки. Може би щеше да е двойно ако жилището не беше южно и тухлено, но все пак..

 4. 4 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Не разбирам немски. Виждам цена от 59 ст. на кWh и бонус (!?) от 180 лв. Дайте малко пояснения? Виждам януари, но само с това ли сте се отоплявали и светили? За колко квадратни метра?

 5. 5 Профил на pontiac
  pontiac
  Рейтинг: 388 Весело

  Сметката от 135, 60 Евро е обща фиксирана цена за 1 година=12 месеца; 225, 60 Евро е грубо и включва евентуален преразход отново за година; а 4,90 Евро е сумата средно на месец!

 6. 6 Профил на madagaskar
  madagaskar
  Рейтинг: 924 Разстроено

  Тук зимата има домакинства, които плащат тази сума за месец!
  Мисля, че видяхме достатъчно сметки от други държави! Стига са ни обезкуражавали с тези сумички

  Ако МЗ предупреждава, че „пушенето убива“, редно е и ние, пушачите, да предупреждаваме, че кражбите в Министерството на здравеопазването убиват повече
 7. 7 Профил на Shlosera
  Shlosera
  Рейтинг: 502 Неутрално

  До коментар [#3] от "bobix":
  Миналата зима през февруари, когато средната температура беше може би -10 градуса платихме 70 лв за ток, а се отопляваме на ток, като изключим топлата вода, която е на централно отопление.
  Кво ми показват сметка за ток, от Швейцария, Германия и т.н., където всичко се отоплява на газ, а тока се използва само за осветление. Отделен е въпроса, че там енергийната ефективност е в пъти по - добра от тук. Нека да ти дойде сметка, само за осветление 135...
  Аман от глупави хора...
  Тук да не забравяме, че искаме да правим АЕЦ за десетки милярди, а топлината от сградите излиза, като вода от пробита кофа... ами нека се направи тъпия АЕЦ, да се изхарчат едни милярди, а пък да видим като налееш скъпия ток в пробитата, кофа, колко ще си щастлив че има АЕЦ... аман от политически популизъм... обаче как да е по - различно, като чета форума и си правя извода че простия "матрял" не може да има умни политици...

 8. 8 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 784 Любопитно

  Ето два линка:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Electricity_pricing
  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/statistics_explained/index.php/Energy_price_statistics
  Ето и едни други цени според една италианка, с която говорих преди две седмици:
  Детска градина - 750 евро на месец. Всички знаят цените тук.
  Такса за подръжка на имот - 600 евро на 3 месеца. За справка за същото в Цариградския комплекс в София плащахме 47 лв на месец.

 9. 9 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 522 Неутрално

  12 месеца с включени 1200 кВтч струват 135,60 евро (265,22 лева), т.е. 22,10 лева/месец или 21,35 стотинки/кВтч. Доколкото успях да разбера сега в България цената е малко под 20 стотинки? Средната брутна заплата в Германия е 6800 лева.

  Всъщност цената на кВтч излиза малко по-висока, защото не изразходвам докрай тези 1200 кВтч, които вече съм платил, т.е. такава тарифа съм избрал, че да нямам преразход, защото се таксува скъпо.

 10. 10 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 605 Любопитно

  е аз искам да попитам за колко време е сключен този договор, че тези с фиксираните цени често са само за да хванат клиентите и после след първата година доста бързо цените скачат и се променят. Да не говорим ,че годината се предплаща ,което води много рискове след себе си, т.е ако фирмата фалира или просто събере парите и изчезне- клиента остават на тъмно....а да, и те си избиват често парите от това,че електромерите не отчитат точно..преди около година имаше репортаж за това...така че и немските доставчици не са цвете за мирисане

  Fortuna favet fortibus!
 11. 11 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#7] от "Shlosera":

  Съгласен съм напълно! И не само енергийна ефективност, а и култура на ползване трябва да има. Пак за пример ще дам Цариградския комплекс където пребивавах и по-специално подземния паркинг. Имам чувството, че единствения, който гасеше лампите там бях аз, а имаше достатъчно осветление пускащо се с фотоклетки и без да се палят лампи от ключовете. Оставях бележки "Оставете ток и за децата ви", "Дайте на Земята да си поеме въздух" и др.подобни, но без видим ефект. А в добавка това беше и ток, който всички живущи плащахме.

 12. 12 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 522 Неутрално

  bobix: Това енергийната ефективност си е въпрос. Преди 3 зими беше много бахъресто. Не знам дали беше чак -10 средната температура, но беше толкова студено, че от време на време отоплявах - на ток. Пак не надхвърлих 1200 кВтч, площтта е 50 м². Имам централно газово отопление, но не го ползвам никога. Въпреки това 30% от разходите се разпределят върху всички живущи по площ.

 13. 13 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  1200 kW за цяла година? Браво, много икономично!

 14. 14 Профил на qwertzz
  qwertzz
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#9] от "kykyyy":

  За 1200 кВтч тук щяхте да платите общо под 240 лв, т.е. по 20 лв на месец и то цял месец след като реално сте ги консумирали. Там сте платили 265 лв авансово и сте треперили случайно да не ги надхвърлите, щото отивате на по-висока тарифа. Благодаря за инфото.

 15. 15 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 784 Разстроено

  До коментар [#9] от "kykyyy":

  В момента си гледам една сметка от април. Тя цената без ддс на дневна тарифа е 0.081 и на нощна 0.037 или при мен средно 0.06 се получава.
  Но още толкова плащам на немски разпределителни дружества. С други думи субсидирам тока в Германия
  Същите тези дружества скоро ги чух, че ще ни искат още пари защото преносната мрежа била остаряла..Та нали затова им даваме тези пари - да я подновяват!

 16. 16 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#14] от "qwertzz":То е написано- за количеството,което надхвърля предплатеното,цената е 0.29 евро на киловатчас.

 17. 17 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#14] от "qwertzz":
  Както и да го увърташ дори след последното увеличение цената в България си остава най-ниската. Но моят пример показва, че при оптимални условия дори в Германия е възможно да го докараш много близко до българската цена. Т.е. разликата в разходите не е колосална, но разликата в доходите е.

 18. 18 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#15:"bobix"]Но още толкова плащам на немски разпределителни дружества. С други думи субсидирам тока в Германия [/quote]
  Няма вече немски дружества. ЕОН си продададе бизнеса в България заради БЕЗПЕРСПЕКТИВНОСТ!?!
  Не вдянахте ли, че в България всичко е сбъркано: от конституцията през управлението, законите служещи за далавери на едни и робство за болшинството, сбъркан съд, администрация - напрактика всичко е наобратно на общоприетото по света. Изобщо псевдодържава. Ако фотоволтаиците бяха монтирани по покривите на къщите и блоковете на хората, дали щеше да има такъв вой за вдигане на цената на тока? Не и то защото самите хора щяха да си помагат с произведения от тях самите ток. Идеята беше само определени хора да имат кяр от истерията около ВЕИ. Я опитайте като физическо лице да си сложите ВЕИ, да видите какво ви чака!
  А, и да не забравя: цената на тока без да се усетите ще стигне и мине тази в Германия - това ви е гарантирано, както и робството да работите за 350лв/месец!!!! А единственото нещо, дето може да ви помогне да намалите зависимостта си и сметките си, е ВЕИ, но едва ли ще ви позволят да го ползвате. Перфектен параграф 22, сътворен от тарикатите в София.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 19. 19 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 784 Любопитно

  [quote#17:"kykyyy"]разликата в доходите е. [/quote]
  А причините за това са много. Основната е, че парите изтичат навън. И затова не са виновни само политиците, а и народа.Политиците за сделки като тези с енергоразпределителните дружества, ВиК и комуникациите, а народа с тълпенето в чуждите хипермаркети като най-прост пример. Когато един лев се завърти в месеца 100 пъти тук - става 100 лв влезнали в джоба ни. но когато се завърти 1 път и напусне страната. Е , всички ще взимаме с 1 лев по-малко следващия месец. Не точно аз, защото аз вкарвам пари в страната, но останалите. А като го обяснявам това - ме мразят
  Друга причина не за подценяване е това, че сме донори. Пак най-общо ще спомена, че всеки в страната плаща пенсиите не само на своите родители, а и на тези на емигрантите. Също така ни събират данъци, с които безплатно обучаваме бъдещи емигранти. После тези емигранти продават жилището си и взимат парите навън. Това са само малка ЧАСТ от финансовите причини.
  Допълнително има и нефинансови, които ще илюстрирам с пример. Много от съседите ни са възрастни. Една от тях ни разказваше за внуците й, че били едната в щатите, другата в Германия.Не знам за децата й.Но миналия месец жената падна вкъщи.И думите й бяха:"няма кой да се грижи за мен, защото внуците ми не са тук. Дали мога да ви търся, когато имам нужда" . Естествено, че може, но с нея възрастните хора, за които трябва да се грижим ни стават 6...

 20. 20 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Хайде спрете с тези спекулации! Ако не знаете, има европейски енергиен портал. Ето го http://www.energy.eu

  Там можете да видете цените на тока, горивата и на какво ли още не. Ние в България сме с цена три пъти по-ниска от тази в Германия. Естествено, обаче, никой там не е луд да се отоплява с ток. По-иконимично е на газ - метан (цена, почти същата като при нас), става и за готвене. Много къщи се отопляват и на безакцизна нафта.

 21. 21 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#18] от "traveler1":

  Сайта на еон все още се намира в Германия. И на него още пише:"Концернът Е.ОН, чието управление се осъществява от Дюселдорф".ще са тук докато могат да печелят от нас.
  колкото до заплатите - научете се, че вече не сте просто служители в държавните предприятия, а и трябва да сте предприемачи. Вместо да плачете за заплати - поучете се от австрия, където 45% от фирмите са от един човек.Това е страната с най-ниска безработица.А като погледнат повече хора не само от долу на горе (от заплатополучатели), а и от горе на долу(заплатодатели) нещата ще се променят. Жалко, че когато това стане Дянков няма да е наоколо, за да научи това онова Всъщност той доста се постара да направи обратното на това В Австрия, където се стимулира малкия и средния бизнес.

 22. 22 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 641 Неутрално

  ПС: отделен е въпросът, че немските къщи отдавна се изолират с 12 см стиропор, та е ясно откъде могат да дойтат сериозни икономии. При така изолация в БГ няма да пускате топлото до края на ноември.

 23. 23 Профил на chr81
  chr81
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тя и моята сметка за ток в България е 12 месеца по 13 лева + зимата по още около 8 лева на месец отгоре за отопление. Т.е. около 200 лева на година. Друг е въпросът, че това включва само хладилник, осветление с енергоспестяващи лапми, телевизори, кухненска печка, пералня и горе-долу е това. Отоплението през зимата е минимално с печка тип духалка т.е. почти не се топли. Климатици лятото няма. Та сметката е 200лв на година. За заплатите няма да коментирам, че нещата вече не изглеждат позитивно.

 24. 24 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Малко е странно да си мерим сметките... Токът има цена и тя е ясна. и в БГ май е доста по- ниска отколкото в Швейцария или Германия. Което е проблем за енергийната ефективност.
  А защо при нас заплатите са такива - заради нас самите.
  Нито производителността ни е като на германеца, нито избираме читави политици, нито спазваме правилата, нямаме гражданско общество като хората ....

  Хейтърстването няма да ни помогне пък хич.

 25. 25 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Поредната инсинуация. И аз живея в Германия и аз плащам нищожни сметки, но не заради цената на киловата, а заради нищожното потребление. Тук никой не се топли на ток и не ползва климатици.

  Нека да говорим за цена на киловат, а не на обща сметка.

 26. 26 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 601 Неутрално

  6800 евро средна мес. брутна заплата за цяла Германия ми се струва доста (ама доста) много.... без да се ровя из мрежата бих казал, че тази не е повече от 2800 евро на мес. .... вервайте ми - аз много ги разбирам

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 27. 27 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Е-ОN NRW е доставчикът ми, актуално плащам 26 евро цента на киловат. У дома нямам нито една ел.крушка по мощна от 11 вата, ток ползвам само за хладилник, осветление, телевизор и комп. Годишният ми разход е под 1000 киловата в домакинство от трима. Правете си сметка тока ли е евтин или нещо друго.

 28. 28 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Моето най-голямо перо в мес. разходи е борсата - там хвърлям по 2 хил. на мес.... които понякога изгарят напълно... тва е гадно... вервайте ми....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 29. 29 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#9] от "kykyyy":

  Поздравления и благодарим за сметката.
  Предполагам, че отоплението, готвенето и бойлера са на газ.

 30. 30 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Разрових се и намерих как средната мес. заплата в Германия е 2500 евро (баси колко съм добър!!!!)

  Das statistische Bundesamt gibt das Durchschnittseinkommen mit knapp 2.500 Euro im Monat an.
  Allerdings ist dazu zu sagen, dass Statistiken immer ein verzerrtes Bild abgeben.

  In diesem Fall liegt es daran, dass auch die unverhältnismäßig hohen Gehälter von angestellten GmbH-Geschäftsführern, Beamten des gehobenen Dienstes und angestellten Direktoren bei Banken, Versicherungen, usw. mit in diese Berechnungen einfließen, nicht aber die Bezüge von Hartz-IV-Empfängern und Menschen, die aus dem arbeitsprozess ausgegliedert sind, also die Gering-, bzw. Nichtverdiener.

  Man kann es etwa so sehen: etwa 60% der Deutschen verdienen teilweise deutlich unter dem Durchschnitt, etwas 30% liegen im Durchschnitt und die restlichen 10% darüber. Doch diese 10% haben ein derartig hohes Einkommen, dass sie den Duchschnitt von vielleicht etwa 1.600 Euro auf die ermittelten 2.500 hochpushen.

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 31. 31 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#26] от "Маргарит Пицов":

  Масата работи на около 3-4000 евро на месец, бруто. Разхотидете за ток, вода, парно за домакинство с 2 деца са около 150-200 евро на месец. Моите са общо 125 евро за 2011. В тези 125 влиза всичко, като токът има най/малка тежест, въпреки голямата си цена. Причините ги споменах по-горе.

 32. 32 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#21] от "bobix":

  http://www.dnevnik.bg/biznes/2011/12/03/1218226_germanskata_eon_prodade_bulgarskiia_si_biznes_na/

  Толкова за ЕОН!

  Относно останалото си напълно прав. За мене Австрия е типичен пример как една еднаква като население и ресурси страна може да живее нормално и спокойно. Но тук никога няма да стане като в Австрия, защото няма да може да се краде и със задника! Инак аз съм точно 1 работник в моята фирма. На практика се опитвам да карам по австрийски модел , но една птичка пролет не прави, като всичко около мен си е типично по български. А за иконмическата визия на дянков дори и не ми се говори, той просто никога не е бил в час какво става в реаланата икономика. Той просто си е бюрократ премятащ листове и цифри, без визия какво може да се направи за да се подобри бизнес средата, а от там и положението на средностатистическия българин. Затова вече 3 години ядем постни пици, които са направени без брашно дори.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 33. 33 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#31] от "5149mich":

  Тука е заровено ку4ето:

  Man kann es etwa so sehen: etwa 60% der Deutschen verdienen teilweise deutlich unter dem Durchschnitt, etwas 30% liegen im Durchschnitt und die restlichen 10% darüber. Doch diese 10% haben ein derartig hohes Einkommen, dass sie den Duchschnitt von vielleicht etwa 1.600 Euro auf die ermittelten 2.500 hochpushen.

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 34. 34 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#31] от "5149mich":

  Ами зависи какво разбираш под "масата" , аз например познавам само хора които изкарват над 7 хил. евро на мес. , но това е малка 4аст в сравнеие с масата която не познавам... ако се поразходя из забутаните региони (и професии) може да ми настръхне косата... затова по-добре да не ходя...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 35. 35 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  До коментар [#34] от "Маргарит Пицов":

  Ами аз вземам 6 000 бруто, но в нашето предприятие сме 1200 човека и повечето имат заплата между 3-4 000. Това имам предвид като казвам масата.

 36. 36 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#35] от "5149mich":

  Вие сте еилитът.... масата са продвавачите, фризъорите, общи работници.... както и хората в забутаните региони... за това трябва да благодариш богу, че не си от тях.... вервай ми....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 37. 37 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#35] от "5149mich":

  Тънкият момент е как 60% от хората в Германия изкарват под тези средни 2500 евро мес.... а тези като теб и Мартин Винтеркорн наливат и вдигат летвата на 2500 евро... без тях средната мес. заплата би била 1600 евро... ужас!

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 38. 38 Профил на ndsbg
  ndsbg
  Рейтинг: 551 Любопитно

  До коментар [#15] от "bobix":

  Аз това се чудя тия дружества как искат да си запазят печалбите високи, пък да вдигнат цената, че да си ъпгрейдвали преносната мрежа. Все едно в сервиз за коли да нямат определена апаратура и да кажат от утре вместо 50лв смяна на масло ще ти е 100 щото трябва да си купя еди си какво за сервиза.

 39. 39 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 601 Неутрално

  И най-големият ужас е , че тези 1600 евро на на мес. са бруто... чисто остават под хиляда.... това е масата в Германия... запомнете: под хиляда на месец чисто!

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 40. 40 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#26] от "Маргарит Пицов":
  6800 лева, не евро. Това разбира се е средно за 80 млн. души. Безработните получават чисти 340 евро като разходите за квартира се покриват отделно..

 41. 41 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#40] от "kykyyy":

  Това със соц. помощи е наистина тънък момент дали са ги вкл. в сметката.... интересно ще бъде колко е средната заплата без соц. помощи...

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 42. 42 Профил на comodore
  comodore
  Рейтинг: 443 Гневно

  Извинявка, но това са... меко казано глупости. Четири членно семейство, ползваме около 4000kwh на месец (Германия). Тези 4000 ни струват 92€ на МЕСЕЦ. За да "гориш" само 1200 на година, то трябва да не си жив, или да не ползваш жилището повече от няколко дена в годината.

 43. 43 Профил на cordoba
  cordoba
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Дами и господа, квт/ч в Германия е все още около двойно по-скъп отколкото в Българи, а именно 0,25 цента с ДДС и без да се смятат разни такива обвързващи договори.

 44. 44 Профил на cordoba
  cordoba
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Също така е друг въпроса, че малко са хората, които вземат 3400 евро нето на месец. Нека бъдем обективни все пак.

 45. 45 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#42] от "comodore":

  Тънкият момент е че Дойчо няма консуматори на ел. енергия (или "ток" както бу викат в България) ...

  На ток са хладилник Лийбхер, еспресомашина "юра" , телевизор Самсумг , пералня Бош и Айпад от Епъл и 10 пестеливи осветлитлни лами.... и изолация на сградата от фирмата STO .... никакви климатици!

  Всичко останало е на прир. газ (Путин потрива ръчички)

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 46. 46 Профил на comodore
  comodore
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Извинявам се- 4000kwh са годишно, но и това не променя сметката от 92€ месечно.

 47. 47 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#44] от "cordoba":

  В Германия не се говори за нето , а за бруто... нето остава половината от брутото... трагедия!

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 48. 48 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#42] от "comodore":

  ??? Ти луд ли си 4 мегавата на месец, по-скоро на година въпреки че е високо ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 49. 49 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#48] от "ivanchoLA":

  Ване,

  не са мегавата , а мегаватчаса.... ю ноу уот ай мийн?

  Единицата за енергия е джул = ват/секунда = киловат/час....

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 50. 50 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#49] от "Маргарит Пицов":

  Подразбира се че става дума за това ... очевидно че крушите се мерят в килограми не в децибели ... keep up I ain't got time for slow peeps

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 51. 51 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 545 Неутрално

  С тези разяснения които е дал автора - пост 9, излиза че цената на киловат е 0.22 лв, което е малко над българската цена с около 25%.
  Нашата цена е 0.19 лв дневна и 0.13 лв нощна.
  Явно там принципа е да се избира някакво количество което очакваш че ще потребиш. Така се улеснява планирането на мощностите.
  Ние например за 2011 г сме потребили 1350 KW - дневна и 351 KW нощна енергия, като са платени 278 лева/годишна сума/.
  Може да се приеме че ел.енергията е съпоставима в двете страни, като у нас е леко по-евтино (говоря след покачването от 01.7.12 г.)

 52. 52 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Време е за Орлов мост: За тока, за газа, за храната, за водата, за заплатите, за пенсиите за мутробезобразията, за убийствата на невинни хора, за издевателствата над хората от престъпници и чиновници, за постоянните оправдания, че някой им пречи:тройната, двойната, слънцето, водата, земята и за какво ли още не. За това, че у нас е "най - добре", а ние искаме да сме както в Германия, Хърватска, Швейцария където е много по-зле от нас.
  На Орлов мост!!!

  apoloniy
 53. 53 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Явно че ел.енегията е по-ниска у нас, по интересно ще бъде да се сравнява отоплението и топлата вода между двете страни. Или пряко разходите за газ - тук е заровено кучето. У нас сметките за газ идват големи - по 200-300 до 600 лева сметки са идвали изминалата зима за един 80-90 кв.м апартамент.

 54. 54 Профил на sekwenton
  sekwenton
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ВИТОША ГОРИ!

  .:.. http://www.monokom.org
 55. 55 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  До коментар [#53] от "coffee.bean":
  Ако се отопляваш на ток, дори и с инверторни климатици ще е още по-скъпо. Единственият вариант за намаляване на разходите е ефективна изолация на цялата сграда, но това се постига трудно. А 1200 КВТЧ на година са 100 КВТЧ на месец или две нормални крушки и един телевизор. То и в България ако консумираш 100 на месец доскоро ще плащаш 15 лв./месечно, но кой плаща толкова. Или крадците на ток или апартаментите които никой не живее.
  Друга тема са доходите, които са абсолютно несъвопоставими у нас и в Германия.

 56. 56 Профил на wildbalkan
  wildbalkan
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#8] от "bobix":пич аз живея и в италия,тези ги разказвай на някой идиот(няма да е трудно да намериш),такса за подържане на имот може да е такава не отричам,но имота трябва да е като на някоя от къщите на Берлускони,сигурно нямаш представа какви са,но ще подхвърля и число-около 40-50-80 милиона евра,това е колкото(и повече може би)този комлекс който даваш за пример в кочината!!!!хубаво е да мислиш и малко,знам,знам че е трудно за такива като теб,но поне опитвай,в супермаркета в Италия има и риба за 1800 евро/кг,НО печеното ми пиле с куп подправки(няма да споменавам качеството на кухнята в Италия)ми струва 3.5 евро!!!!и не само то,а като цяло разхода ми за всекидневни благинки+ток+каквото ти хрумне е доста по-малък от този в кочината,ОСВЕН ако не живееш като скот купувайки неща които тук ги няма,защо ли?ами ако ги продава някой няма да излезне от затвора доживот!!!!айде със здраве и повечко работа,по-малко глупости,знам и че това е трудно,но отново,опитай пич,опитай не боли

 57. 57 Профил на registr_cenzura
  registr_cenzura
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#49] от "Маргарит Пицов":
  Зависи как го смяташ. В най чрсто срещаният случай от 1600Е остават 1200Е. От 2500Е остават 1700Е
  http://www.parmentier.de/steuer/steuer.htm?wagetax.htm
  В България от 800л. - 600л
  http://www.pariteni.bg/?tid=20&oid=600

  Както и да го смяташ средният германец е с 1000Е/2000л. минимум по-напред. Т.е. Заплатата му е 3-5 ПЪТИ по-голяма МИНИМУМ.

 58. 58 Профил на Маргарит Пицов
  Маргарит Пицов
  Рейтинг: 601 Неутрално

  До коментар [#57] от "registr_cenzura":


  Е да, това трябва да е така щом балканджи Йово ходи до Германия на гурбет... съгласен!

  На спортни състезания с/у Германия не викайте "Бъъългари - юююююнаци" , защото Дойчо разбира "You , nazi!"
 59. 59 Профил на Боян Юруков
  Боян Юруков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Живея във Франкфурт, Германия и цените са доста по-високи. Точни цифри в момента нямам, но само да ви кажа, че за последната година токът е скочил с 30%, а газта - с 25%.

  Lipsva.com | Yurukov.net | Crime.bg
 60. 60 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 939 Любопитно

  [quote#9:"kykyyy"]Средната брутна заплата в Германия е 6800 лева. [/quote]

  Недей да баламосваш хората средната брутна заплата е 2100 евро. Ако е 6800лв или грубо 3400евро то средната образованост трябва да е на ниво абсолвент. Не знам от къде ги вадиш тези данни.

  А тази сметка дето си я извадил може да е от мазе 10 кв. където си гледаш канарчета примерно. В Мюнхен за 38 кв.м. жилище плащам по 37евро на месец в която влиза употребата на хладилник, 5.1 едно долби система с усилвател, настолен компютър който ползвам средно по 5 часа на ден, 2 рутера единият е безжичен и другият е самоделен 120ватта и готварска печка, която се ползва много рядко, лампите не ги смятам рядко се ползват, а и са енергоспестяващи.

  Токът в Германия въобще не е евтин особено след като се затвориха 5-те атомни централи. Мързи ме да търся разбивката, но ако не се лъжа е 22,11 Cent pro kWh.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 61. 61 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 939 Любопитно

  [quote#35:"5149mich"]Това имам предвид като казвам масата. [/quote]

  Масата в твоето предприятие не е представителна за 84 милиона. Фризьорките, пекарите, механиците, чистачите, началните учителки, терапевтките, телефонистките и т.н. са доста по-сериозно количество и взимат доста по-ниски заплати.

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 62. 62 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  От сметката е махнат бонус 90 евро, значи сметката е на нов абонат. И аз ще имам бонус 100 евро, понеже смених доставчика. А потреблението не е 1200 кВатчаса, просто тарифата е до 1200.

  Токът в Германия е около 29 евроцента!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 63. 63 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 545 Неутрално

  [quote#42:"comodore"]4000kwh на месец (Германия).[/quote]
  comodore, какво правиш в Германия бе човек, такава консумация - или живееш в дворец, или имаш голям консуматор, или не можеш да смяташ.
  Приемам че говориш за 4000 kw на година.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK