Изрядни ли са бензиностанциите?

От години зареждам все в една и съща верига бензиностанции. Доволен съм от качеството, но често ми прави впечатление несъответствието в количеството. Намира се някакво обяснение за това, че резервоарът на автомобила ми събира 60 литра, след като това е максималният му обем, а аз би трябвало да имам няколко литра резерва. Но на няколко пъти ми се налага да пълня гориво за машини с ДВГ. Правя го в туба от реномирана марка масло, която е разграфена. След последното зареждане се чудя кое е вярното - някой ми продава 3.3 литра масло на цена на 3 литра или някой ми продава 2.7 литра бензин на цена на 3 литра?

Снимка веднага след зареждането. Обърнах внимание на служителите, но те ми казаха, че често се правят замервания на бензиноколонките, а и не са те хората, които могат да вземат отношение по проблема.Ключови думи към статията:

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  Бензинът е намален, затова е така. 900мл за 2,65лв

 2. 2 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 733 Неутрално

  За съжаление не само ти си го установил.Но НАП могат да проверяват стотици хиляди магазинчета не могат да проверят 3500 бензиностанции

 3. 3 Профил на Знам и Мога
  Знам и Мога
  Рейтинг: 740 Весело

  В интерес на истината, подобен проблем има в целия свят, вкл. в САЩ. Затова зареждай по малко, но по-често.

 4. 4 Профил на Хри_Ло
  Хри_Ло
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И къде се намира това OMV?

 5. 5 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Това се нарича от журналята предприемчивост и е сред основните "добордетели" на "предприемаческия дух" в бедна капиталистическа Българрия. Турците му викат келепир за чорбаджията за наша сметка.

 6. 6 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Изрядни ли са бензиностанциите?
  Да, продават горивна смес - смес, като при киселото мляко.
  Питай и Венцислав Стефанов, чичо Венци бензинджията - шофьора на Филип Найденов ...

 7. 7 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Слагате от скъпата нафта на ОМВ в Ст. Загора/ до автогарата на трета колонка и установите , че вместо 10 литра, редовно ви сипват 7,5 литра... и това от 8 месеца поне назад! Аз спрях да зареждам там. Качеството е добро, за сметка на количеството!
  Ще се наложи да зареждаме в туби, както е тръгнало и да пресипваме...

 8. 8 Профил на glupcho68
  glupcho68
  Рейтинг: 917 Весело

  На доста бензиностанции е така.Каква е причината не зная но може тези които замерват да не са им верни мерките за литър.То и по кръчмите е така.Искаш 100 ракия но ти носят обикновено към 95 мл.

  Понякога се случват и хубави неща в живота ни!
 9. 9 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 799 Неутрално

  Бензиностанцията на коя верига е? И къде се намира. Хайде кажете си да знаем къде да не зареждаме.

 10. 10 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#8] от "glupcho68":
  Литърът е единица за обем, определена на основата на единиците от SI и равна на 0,001 m3 или един кубичен дециметър (dm3 ). 1 l = 1 dm3 = 10-3 m3. Литърът не е единица от SI. Употребата на единицата литър се допуска незаконосъобразно в България съгласно Наредбата за единиците за измерване. В Република България задължително се използват разрешените със Закона за измерванията единици на съответните величини.

 11. 11 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 768 Неутрално

  да не забравяме, че горивата са с различен обем при различна температура, така че зимата удара по джоба теоретично е по-голям

 12. 12 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Проверките, които правят на бензиновите колонки са с 20 литров съд. Зареждайте по 20 литра.

 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4576 Гневно

  [quote#3:"Знам и Мога"]Затова зареждай по малко, но по-често.[/quote]

  Това не решава проблема - винаги те мамят с малко и в края на краищата пак си измамен със същите пари!

  На мен ми се случи в резервоар 60 литра на Шел да ми налеят 67 и издивях! Вдигнах им такъв скандал, показах им техническата документация на колата (винаги си нося книжката в жабката) и на края мениджъра на "обекта" ме попита той ли трябва да плати тези 7 литра. Аз отговорих, че това въобще не ме интересува, но аз няма да ги платя, да извика полиция! Дори и 60 литра да платя са им много, защото аз все пак някак съм стигнал до тази бензиностанция. Като резултат платих 60 литра, но това продължава и те разчитат на това, че не всеки се разправя и не винаги!

 14. 14 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4576 Гневно

  [quote#9:"johnniewalker"]Бензинотанцията на коя верига е? И къде се намира. Хайде кажете си да знаем къде да не зареждаме.[/quote]

  Абсолютно всички го правят - отърване няма!

 15. 15 Профил на ermaht
  ermaht
  Рейтинг: 479 Гневно
 16. 16 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#9] от "johnniewalker":Преди време зареждах само на Лукойл и ОМВ и разхода ми беше се качил . Смятах ,че колата е виновна ,но послушах един приятел и заредих на една фирмена бензиностанция в града. Разходът падна. Реших да повторя опита. Излезе успешен. Фирмата не само продава горива ,но има и много собствен транспорт ,а както каза и бензинджийката:И шефът тука зарежда.Само ,че с кризата и свързването с НАП и я затвориха. Сега я отварят пак са я отворили пак и утре съм там. Средно с литър на 100 км ми падна разхода. С литър. А зареждам по резервоар всяка седмица.И 5-те стотинки бонус ,дето ми ги дава Лукойл се оказаха лъжа,щото ми взема 4 литра на резервоар ,а ми "бонус"-ва 2 лева.Значи на 40 литра ми крадат 6 лева ,освен скъпото гориво. И това дали е Лукойл или ОМВ ,все тая. Да не говорим ,че Лукойл като смени варката ,т.е започне новия танкер и веднага се усеща. Иначе няма начин единия път 140 Астрата ми да ги вдига с лекота ,а другия път по същия маршрут 120 да стигам целия изправен на педала на газта. Ама така е като няма държава. Има само рекетьори на държавна служба ,дето ходят да тормозят малките магазинчета. Влизаш в Пени маркет и търсиш етикет с цена.Дуки. А в магазинчето данъчните и от оная ,идиотската комисия ти искат производител,вносител и описание.Що не го искат там?

 17. 17 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#11] от "Yomega": Напротив ,лятото трябва да е защото от топлината се увеличава обемът. Ама те големите и зимата подгряват резервоарите. Да не говорим ,че има допуск от 3% ,а те май са ги нагласили на1-та на 0, 97,че и по малко единици и сме прецакани. На кого да се оплачеш ,като държавната глава е гавазин на Лукойл?

 18. 18 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#17] от "cobanmaala":

  прав си! естествено, че е през лятото!

 19. 19 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Автомобилен бензин - Относителна плътност при 15 С: 720÷770 kg/m3
  Дизелово гориво - Плътност при 15 С 820÷850 кг/м3
  Всяка течност си има Specific gravity или относително тегло и от тук идват разликите. Относителното тегло на дизела от порядъка на 0,83-0,88. Винаги когато се зарежда дадена бензиностанция в документите има относително тегло на горивото при 15 градуса и относителното тегло в момента на зареждане за да се изчисли разликата, ако дизела примерно ти го дават на 40 градуса. От тук идва и разликата. Литъра е мярка за обем. Отиваш в бензиностанцията и искаш 50 литра нафта.
  Ако е при температура 15 градуса, ще ти дадат 50.0,85=42,5 кг. Обаче при температура 40 градуса 50.0,83 = 41,5 кг., а колонките отчитат само обем - литри.

 20. 20 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  СПЕЦИФИКАЦИЯ НА ГОРИВАТА ЗА ДВИГАТЕЛИ С ВЪТРЕШНО ГОРЕНЕ http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:21997D1023(11):BG:NOT

 21. 21 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално
 22. 22 Профил на hypercube
  hypercube
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#16:"cobanmaala"]Влизаш в Пени маркет и търсиш етикет с цена.Дуки[/quote]

  Влизаш в ЛИДЛ и няма "Произведено от" и "Страна на произход"
  Заместват го с "Произведено за ЛИДЛ" и точка.

  Не питайте какво страната ви може да направи за вас, попитайте какво вие можете да направите за нея! Дж.Кенеди
 23. 23 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Днес по-късно ще ви обясня как става номера! От първа ръка го знам! Лъжат с участие на проверителите от държавната фирма "Мерки и теглилки"!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 24. 24 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 809 Любопитно

  Това, което мога да ти дам като обяснение е, че след многократна употреба тубата се е разширила и разграфеното не отговаря на сипаното количество ! Сподели, ако е вярно ? Можеш да пробваш на други бензиностанции или да я пресипеш в добре изсъхнало шише от мин. вода 1,5 л. за да провериш.
  Без да се заяждам. Знам, че Ви е озадачило, но защо първо не проверим възможностите без "теория на конспирацията", колкото и невероятни да изглеждат, най-често обясненията са много по-обикновени!

 25. 25 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#24] от "tademan": Аз мисля, че тубите за масло едва ли са толкова коректно разграфени. Използвам маркерите само за груба ориентировка.
  Мисля, че темата с "удрянето в кантара" е "безкрайна". Ако купуваш горива на база тегло, а продаваш на база обем, достатъчно е да повишиш температурата на горивото Ако го правят, интересно ми е как, защото единствения безопасен начин който знам е с пара! Ако нещо "бъзикат" самите "колони", то едва ли става без знание свише. Аз лично никога не съм се питал дали ме "удрят в грамажа", но като се замисля, при тези цени и потребление .... прекалено сладка хапка, чака че едва ли я изпускат ))


  Простотията ходи по хората! Затова обичам животните! Цъкам само "+" ... но не на всички :)
 26. 26 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#11] от "Yomega":

  Бензинът не е - затова го използват в обшивката при батискафите, които се гмуркат на километри дълбочина - нито при студ, нито при налягане си променя обема.

  Иначе аз мисля, че това е трик, с който работниците да си увеличат заплатите. Навик още от комунизма е някои работници да си крадат по малко за сметка на предприятието или клиента, мислейки шефа и клиента за балами, докато някой от тях не ги хване - тогава се свиват като мишки.

 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3043 Неутрално

  [quote#1:"yavooor"]Бензинът е намален, затова е така. 900мл за 2,65лв [/quote]
  Всъщност бензина е 3лв но го дават с 10% отстъпка в количеството.

  Аз също имах подобен скандал преди години в голяма верига която мина на франчайзери.
  Кола с резервоар който 70л събра 79л при положение и поне 5-10л в резервоара.
  След скандала извадиха една каца за 20л и я напълниха точно явно правят някакви шашми но не ми се занимаваше и просто спрях да зареждам от там както и от 3-4 големи вериги за да не подпомагам картела им.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на Пламката
  Пламката
  Рейтинг: 426 Неутрално

  А защо не провериш наклона на това, на което си я сложил тая туба с нивелир, за да си сигурен де...
  Ако има наклон работата е ясна...

  Крайно среден !
 29. 29 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 809 Весело

  Продължавам да си държа на теорията - раздута туба от многократна употреба. Както казваше един приятел "Какво съм ви направил, че не ми вярвате ?"
  Очаквам отговор след замерванията от "жалбоподателя".

 30. 30 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 809 Весело

  До коментар [#23] от "Курт Деликуртев- давай Моди, запуши ми устата!":
  До коментар [#12] от "xamctep":
  До коментар [#17] от "cobanmaala":

  Допустимото отклонение мисля беше +/- 1% Всички са на долната граница -200 мл. на 20 литра, което при голямо количество продажби вече нещо.

  До коментар [#19] от "latcho59":

  Добре, а колата ти в литри ли харчи или в кг. ? Точна ли е цифрата в спецификацията или пише 7,5л. - 9,5л.
  Темата е толкова дълга...

  Наливането в пластмасови туби е незаконно !!!

 31. 31 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#28] от "plamkata_76":
  Няма наклон, поне на око. Освен това после проверих и на други повърхности - същата работа, както и да въртя тубата - значи са нивелирани.

 32. 32 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#29] от "tademan":

  Е, чак пък толкова да се е раздула? Аз зареждам в тази туба едва за трети път, преди това в нея си купих маслото на колата. И при всяко от трите зареждания се получаваше подобен резултат. Затова и на третия път се подготвих с фотоапарат и снимах. Не твърдя, че 100% мярката на тубата е изрядна, но защо все в ущърб на потребителя е грешката? И ако тубата е с грешка, значи едно от скъпите масла е на далавера с 10%. С компютърното проектиране е почти невъзможно да се сбърка мярката на тубата. В 3Д модела обема се мери като на шега, а после изчисляването на свиването е отговорна задача, защото потребителят веднага ще види разликата след това. Голяма марка за масла не може да си позволи грешка в мярката с 10%. Мога да приема за приемлива грешка до 2-3%, но повече не.

 33. 33 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#19] от "latcho59":
  Та значи, паднат ли температурите до минус 20 - да тичаме в бензиностанцията

 34. 34 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Колонките имат така наречения "тестов режим" в който общо взето може да нагласяш количествата, които пуска както си искаш. Съвременните колонки се управляват много лесно и минаването от "тестов" в "работен" режим става с натискането на едно копченце (за някои модели дори и от растояние през компютър). За това не е никак чудно, че те си лъжат както им падне но когато им правят проверка или искат да "докажат" на някой че всичко е наред - и те нещата тогава наистина са наред. Тези шашми разбира се стават със знанието на контролните органи, подкупите там са едни от най-големите за чиновници от такова ниво. Те работят на % от откраднатото.

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 35. 35 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#30] от "tademan":
  До коментар [#30] от "tademan":
  Добре, а колата ти в литри ли харчи или в кг. ? Точна ли е цифрата в спецификацията или пише 7,5л. - 9,5л.... Дехидратацията се появява, когато в организма не се предоставя нужното количество вода. За да се избегне трябва да се пие поне по 1,5 литра вода и други хидратиращи напитки, които снабдяват с вода. Сега ми задай въпроса - поне по 1,5 литра вода или 1,5 килограма вода трябва да се пие, а водата повишава плътността си между температурата на топене (0°C) и 4°C ? В относително тегло или в обемна плътност трябва да я пия? Утоли си жаждата по житейската спецификация?!
  Главният въпрос пред който сме изправени е - защо се използва литър като мерна единица за течности и на бензиностанциите в България? Произходът на думата е от гръцки - λίτρα (lítra), което по-късно преминава в старофренски (на френски: litron) и и означава стара мярка за обем. Незачитането на Закона за измерванията единици засяга един от основните принципи, залегнал в чл. 4, ал. 1 от Конституцията, който прокламира, че Република България е правова държава и се управлява според Конституцията и законите в страната. Употребата на единицата литър се допуска в България съгласно Наредбата за единиците за измерване. Не може Наредба за единиците за измерване, разрешени за използване в Република България приета с ПМС № 275 от 29.11.2002 г., обн., ДВ, бр. 115 от 10.12.2002 г., изм., бр. 40 от 16.05.2006 г., в сила от 5.05.2006 г., изм. и доп., бр. 8 от 29.01.2010 г., в сила от 1.01.2010 г., която е подзаконов акт на Министерския съвет да се прилага с предимство пред нормите на закона и международните договори - Генералната конференция по мерки и теглилки (на френски Conférence générale des poids et mesures, CGPM) и е орган, създаден от дипломатическия договор Конвенция за метъра с цел да организира и координира работата по поддържане на международната метрична система SI в съответствие с развитието на науката и технологиите. Приетите с този правителствен акт мерни единици не могат по никакъв начин да бъдат приравнени на международни договори, ратифицирани със закон от парламента. Съгласно чл. 5, ал. 4 от Конституцията само международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Нормите на тези международни договори имат предимство пред нормите на вътрешното законодателство, които им противоречат. В този смисъл е и Решение № 7 на Конституционния съд на Република България по к.д. № 6/1992 г. Защото резултатите от измерването на величините се изразяват и обявяват само в разрешените със Закона за измерванията единици. Този закон урежда обществените отношения, свързани с осигуряване на проследимост, точност и достоверност на измерванията. Законът има за цел в съответствие с националните интереси да защитава живота и здравето на хората и околната среда от вредни въздействия, както и имуществото на физическите и юридическите лица от неблагоприятни последици, които могат да настъпят вследствие на неверни резултати от измерванията и да създава условия за международно признаване на резултатите от извършваните в Република България измервания.В Република България се използват само единици, разрешени от този закон. Съгласно чл. 11, ал. 1 от Закона за измерванията разрешени за използване единици за измерване са единиците от Международната система единици (SI), единици, използвани с Международната система единици, и техните съставни единици. Не може с наредбата да се въвеждат изискванията на Директива 80/181/ЕИО за сближаване на законодателствата на държавите членки относно мерните единици, последно изменена с Директива 2009/3/ЕО. Мерната единица литър не е част от SI, но е приета да се използва заедно със SI., но само за величината обем - съгласно ДИРЕКТИВА НА СЪВЕТА от 20 декември 1979 година за сближаване на законодателствата на държавите -членки относно мерните единици - Celex номер 01980L0181. Обем е протяжност на обекта в три измерения - m3 и е екстензивна величина.
  Килограм е една от седемте основни единица в SI и се използва за физичната величина маса. Килограм е единицата за маса; тя е равна на масата на международния прототип на килограма. Във всекидневието много често думите маса и тегло се използват за едно и също нещо, което е грешка. Масата е скаларна величина и се измерва в kg, докато теглото е векторна величина, представлява гравитационната сила и се измерва в N или килограм-сила. Днес килограмът е единствената от седемте основни единици за измерване в SI, чиито еталон е направен от човек предмет, а не подчинен на фундаментални физични свойства, дефиниции или закони. Тези правни изводи са в напълно съответствие и с разпоредбата на чл. 58, ал. 1 на Конституцията - гражданите са длъжни да спазват и изпълняват Конституцията и законите. Те са длъжни да зачитат правата и законните интереси на другите. От по-горе описаните факти считам, че бензиностанциите в България са длъжни за продават само в килограми автомобилните горива на колонките

 36. 36 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#33] от "b_d_s":
  От по-горе описаните факти в коментар [#35], бензиностанциите в България са длъжни за продават само в килограми автомобилните горива на колонките. За търговеца съществува задължение, съгласно норма на чл. 23 от Закона за защита на потребителите да обозначи цената за единица мярка, която, съобразно § 13, т. 9 от ДР на ЗЗП, като за стоки търгувани според теглото им е мярката - 1 килограм. Нормата на § 13, т. 9 от ДР на ЗЗП, е дефинитивна. Съгласно ДИРЕКТИВА 1999/94/ЕО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА от 13 декември 1999 година относно наличието на потребителска информация за разхода на гориво по отношение на търговията с нови леки автомобили, САМО стойността на официалния разход на гориво се изразява в литри на 100 километра (l/100 km), в километри за литър (km/l) или в подходяща комбинация от тях и се посочва с точност до един знак след десетичната запетая. Тези стойности могат да бъдат изразени в различни мерни единици (галони и мили), доколкото това е съвместимо с разпоредбите на Директива 80/181/ЕИО.
  Отделно от това за килограма, продажните цени на дребно на автомобилните горива трябва да са ограничени по отношение на повишаването им с „пределна цена за продажба на дребно", която да варира според търговеца на дребно в зависимост от изходната цена на неговия доставчик, и да е резултат от сумата на изходната цена, разходите, предвидените търговски маржове, таксите и налозите. Така е в Швейцария, а и в други европейски страни. 37. 37 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#22] от "dreamboxer":

  Това все пак е ориентир,че марката доказва качеството-
  а марката Лидъл все пак е немска.На много от продуктите пише произведено в германия..а на баркода всякакви цифри само не и 4-ка която е за ГЕРМАНИЯ.
  Та ако някой си залага името..и аз му повярвам,,не ме еня къде ще го пакетира...Честно казано по-добре така.Но все пак ако спазват закона ,трябва да посочват на етикета страна на произход на стоката.
  Но и на ВИК ..да им.......

 38. 38 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#36] от "latcho59":

  Разбрах идеята Ви за законово противоречие, как е уредено в останалите държави? По цял свят се продава в обемни мерки?

 39. 39 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Аз се чудя следното: как отчитат счетоводно това количество, което открадват?
  Нали си имат оборотни ведомости, фактури, софтуери вързани с НАП и т.н.
  Примерно идва цистерна 8,000 литра, те го осчетоводяват. Като го продадат за 8,800 литра по колонка, как връзват двете числа като дойде време за ревизия?
  Ако наистина има измама, трябва да намесени толкова много хора (бензиджията, шефа му, склададжията, счетоводителя, одитора, чиновника дето ги проверява) че все щеше да се е разсмърдяло някъде, от някой недоволен дето не си е получил пая.

 40. 40 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Обема на течностите почти не се влияе от температурата (за разлика от газовете), така че е просто невъзможно да се получи видима разлика. За 10% разлика и дума не може да става.
  Може да е останало гориво в маркуча, но и това не би могло да обясни цялата липса.
  Най-добре потърпевшия да подаде оплакване в НАП и да види какво ще кажат.

 41. 41 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Така,преди години дъщерната ни фирма търсеше работници. Та се появи един кандидат, работеше за Мерки и теглилки.

  Питам го каква заплата взема,той я казва, но спомена, че имали бакшиши. Питам го кой му ги два, а той обяснява, че проверявали колонките в бензиностанциите, а шефът ги викал на другия ден пак да ги развалят, т.е.да показват повече от налятото!

  Ако зареждам в Германия се събират 75 литра бензин до дупка, в БГ резервоара се "надува"и взема 81 литра!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 42. 42 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#38] от "tademan":
  Лъжата е световна и не случайна. Мултинационалните корпорации "умират" за прилагане на практики за кражби и избягване плащането на данъци за трилиони долари...Световният клептократичен елит укрива в ошфорки трилиони долари.

 43. 43 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#39] от "Камен":
  Примерно идва цистерна 8,000 литра, те го осчетоводяват.
  Не, никога не идва цистерна 8,000 литра, а идва 20 тона гориво или 20000 кг. и ....продава в литри....и...Венци бензинджията...Веспасиан въвел такса за перачите, които събирали урината по този начин и на упрека на сина си отговорил: Парите не миришат!

 44. 44 Профил на ventsy
  ventsy
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#43] от "latcho59":
  Тоест, рекламират цената в литри, а всъщност това е цена на килограм. Ако това е вярно, би трябвало да се санкционира като некоректна реклама...

 45. 45 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 688 Весело

  До коментар [#40] от "ventsy":
  Обема на течностите почти не се влияе от температурата ...Отивай да учиш нещо "ventsy", което ще можеш да го работиш после...Fluid volume changes with temperature...

 46. 46 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 809 Неутрално

  До коментар [#32] от "b_d_s":

  Мерси за отговора, може само 3 пъти, но ако е стоял дори и малко бензин в тубата за по дълго време, а лятото дори само изпаренията наистина я издуват много. Проверката е с разграфена кана (или за да не хабим материали и средства с бут. от мин. вода.) за да се убедят всички. Аз съм сигурен в твърденията си, коментирам за да обясня на хората и не разбирам минусите им, но ще очакваме да споделите крайния резултат?

  До коментар [#43] от "latcho59":

  Затова цистерните са закопани 2м. в земята (както и водопроводите), за да не им влияят атмосферните условия, за световната практика от поне 100г. се съмнявам, че първоначалната идея е била измама с милилитрите...

 47. 47 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#39] от "Камен":

  Двойно счетоводство - не е трудно - така скатава приходите от 800-те литра от данъчно облагане.
  Но си прав - и администрацията с в играта, няма как.

 48. 48 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Номера е стар,още в държавния Петрол се правеше:

  независимо колко зареждате,на всяко зареждане, колонката отчита в началото количество,което не сте заредили.
  Количеството което Е отчетено и НЕ е заредено зависи от алчността на собственика.Може да е 300 грама,може да е литър.
  Начислената сума лесно се изтрива от касовия апарат чрез фирмата,обслужваща касовите ви апарати.

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 49. 49 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#46] от "tademan":
  Ще имам предвид това, което каза. При случай може да проверя обема на тубата със стъклена мензура.

 50. 50 Профил на Иво0704
  Иво0704
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е чудо, а ти си пророк ...

  Иво
 51. 51 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Изрядни ли са бензиностанциите?

  Н Е Е е е е !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK