Старата столица Калиакра и морските битки за Пътя на пшеницата

Възстановка на Калиакра

© арх. Николай Овчаров, худ. Тодор Ангелиев и фото Евгени Димитров

Възстановка на КалиакраКогато говорим за Калиакра, първата асоциация, която правим е свързана с легендата за 40-те девойки сплели косите си и хвърлили се в морето, за да запазят честта и религията си. Калиакра обаче е много повече от една легенда! Невероятно красивата черноморска местност преди повече от 6 века е била столицата на Добруджанското десподство.


В античните хроники се отбелязва, че през 1346 г. българският болярин Балик, установил се като самостоятелен владетел на Добруджанското деспотство, оказва военна помощ на византийската императрица Ана Савойска, съпруга на император Андроник III Палеолог и майка на Йоан V Палеонтолог, в борбата й с претендента за византийския престол Йоан Кантакузин. Балик изпраща войска от 1000 души, водена от двамата му братя Теодор и Добротица, която обаче претърпява поражение.


Съществуват документи, които доказват за интензивните контакти на цялото българско крайбрежие с Европа много векове назад във времето. Малко хора знаят, че през XIII-XIV век Генуизката и Венецианската републики са се борили да два основни марски пътя: този на коприната, водещ към Китай и пътя на пшеницата, който е водил именно към нашите земи.
Апенинските мореплаватели откриват при нас най-напред житото, което е изключително търсено на Запад. Постоянно гладуващата Европа не внася само пшеница от нашите земи, но също сребро, желязо, кожи, лой и мед.


В най-старата италианска навигационна карта (Пизанската), българското крайбрежие е описано с най-голяма точност. В периода 1320-1321г. генуизкият картограф Пиетро Весконте изготвя също много старателно карта на черноморските брегове, но изучаването им продължава и през следващите векове. Такива документи се пазят в архивите и библиотеките на Генуа и Венеция, доказващи активните връзки между България и двете могъщи морски републики.


След смъртта на Балик, управител на деспотството става брат му Добротица, а столицата е преместена от Балчик в Калиакра и се разпростира на доколо 150 дка, които включват предградието, вътрешния и външния град.


Калиакра е имала хубаво и голямо пристанище, с много добра видимост, отбелязвано в много атласи, портулани и ръководства по коребоплаване. Представете си, същестува договор от 1387 г. между деспод Иванко (син на Добротица) и Генуизката република, в който се говори за износ на зърнени храни и селскостопански продукти, доставяни от вътрешността на Добруджа, а са внасяни сол, скъпоценности и произведения на приложните изкуства, предназначени за феодалната аристокрация.


Интересно е обаче как е ставало разтоварването на зърнената продукция, при положение, че брегът е доста висок и стръмен?


Съвсем близо до брега е имало изсечена в скалата шахта, която достигала до една от пещерите, открити към морето. През нея зърното е изсипвано в пещера и оттам товарено на лодки, които го отнасяли до корабите, акостирали в залива. Благодарение на пясъчното дъно и интересната технология на товарене, в пристанището са можели да влизат различен вид плавателни съдове.


Но това не е всичко: до този момент са открити 4 църкви, където независимо откритите многобройни надписи на гръцки език, се оказва, че основен е бил българският, който се е ползвал от по-голяма част от населението. Говорейки за църкви, не може да не споменем за тридесетте пещери и ниши, открити в скалите на Калиакра. В този период е било доста разпространено отшелничеството, в знак на съпротива срещу несправедливите обществени порядки. Предполага се, че някои от нишите са били използвани като църкви, други като отшелнически килии.
22 метрова кула, издигаща се откъм равнинната страна на града, е имала визуална съобщителна връзка с отделните звена на укрепителната система и е установявала още по-далечни зрителни връзки с останалите крепости. Крепостната порта е била украсена с релефи на конници и два лъва. Последните, по време на кримската война (1853-1856) са били отнесени от французите, както пише Константин Иричек в своите пътеписи.


В северната част на външния град е открита постройка със затворен четириъгълен план, което кара археолозите да смятат, че става въпрос за замъка на феодала.
При разкопки през последните години излязоха наяве останки от градски терми, чието захранване вероятно е ставало, чрез открития късноантичен акведукт, а в северозападния край на предградието е открит голям минерален извор.


Добротица управлява Карвунското деспотство и крепостта Калиакра от 1354 до 1379-86 г.


От генуезки ръкописи научаваме, че болярът е имал малка, но силна флота, а неговите владения са били под юрисдикцията Цариградската патриаршия. Между 1393 и 1397 година, при управлението на сина му Иванко, Карвунското деспотство окончателно пада под ударите на османската империя.


Венета Ненкова

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на piespi
  piespi
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Щеше да бъде невероятно ако крепостта се беше запазила по-добре! Но дори и при сегашното си състояние това място е вълшебно!

 2. 2 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1413 Неутрално
 3. 3 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 655 Неутрално

  А днешното име на Добруджа идва от турцизираното име на княз Добротица, за когото пише в текстчето.

 4. 4 Профил на dobrich
  dobrich
  Рейтинг: 1256 Весело

  Нос Калиакра е резерват, който съчетава археологически и природни дадености. Невъзможно е да не видите голям брой птици по скалите, играещи във водата делфини...Някои казват, че са виждали смятаните за изчезнали черноморски тюлени?

 5. 5 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Тази крепост е достойна за възстановяване! Близка е до курортите, еднодневни екскурзии за западни и източни туристи биха върнали инвестицията за няколко години!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 6. 6 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Весело

  До коментар [#4] от "dobrich":

  Пропусна самодиви и морски сирени!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 7. 7 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Най-добрата "новина от вас" за годината!

  it comes from inside, just listen ...
 8. 8 Профил на cicerone
  cicerone
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До номер "4"
  Очаквайте и статийка за тюлените в Черно море, край с.Тюленово

 9. 9 Профил на jori
  jori
  Рейтинг: 442 Неутрално

  каква част от "снимката" е дорисувана и кое е наистина останало от крепостта? иначе браво за текста и поста!

 10. 10 Профил на Dragoslava
  Dragoslava
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Добре изглежда възстановката, но можеше повече снимки, има какво да се покаже. Много е живописно това място.

 11. 11 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Да живее фотошопа!!
  Днес там има ветрогенератори и камънаци и нищо от онези славни времена

 12. 12 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#9] от "jori":

  да беше внимавал/а в час

 13. 13 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 504 Неутрално

  И от какъв зор са испружили точно пред входа на крепостта монумент на някакъв руски завоевател. Бил и светец. В Русия всеки, който изколи определено количество от съседен народ става светец.

 14. 14 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#13] от "venci_kr":

  Адмирал Ушаков е важен фактор в дългия процес по изтласкването на османците извън Европа. Така или иначе основния дух във форума е русофобски, но би било хубаво да не забравяме, че именно интересите на Русия са спомогнали за създаване на третото Българско царство.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 15. 15 Профил на cicerone
  cicerone
  Рейтинг: 225 Неутрално

  ДО КМЕТА НА КАВАРНА:
  Крайно време е да се махнат пред входа на Калиакра бедните женици , които плетат терлици и покривки. Срамно е и не е това мястото и начинът на търговия ! Заведението, което е в Калиакра трябва да стане МУЗЕЙ!!!! Заведенията трябва да бъдат извън крепостните стени и всичко трябва да е добре обмислено. Да се забранят бараките в този исторически резерват!!!!!
  НЕ СЕ ПРАВИ ТУРИЗЪМ САМО С ХОТЕЛИ!!!! НА ТУРИСТИТЕ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ПОКАЗВА КАКВО ИМАМЕ!!!!!

 16. 16 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#14] от "Daniboy":

  Всеки, който се възмути от пренасищането на страната ни със всякакви руски и съветски символи, моментално бива обявен за русофоб. А вие Daniboy българофил ли сте?

 17. 17 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 504 Неутрално

  На всички петоколонници българофоби предлагам да помислят по следната идея:

  Смятат ли за добро предложение, пред входа на крепостта Калиакра, вместо монумента на руския въоръжен "светец", да се издигне паметник на генерал Иван Колев - изгонил нашествениците от север чак до оттатък делтата на Дунав. Не толкова голям, за да не доминира пред крепостта, както става сега с някакъв чужд за нас военачалник.

 18. 18 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#16] от "venci_kr":

  Да, Венци, умерен българофил съм.
  И познавам историята ни по-добре от Вас, бъдете сигурен.

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 19. 19 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#18] от "Daniboy":


  [quote#18:"Daniboy"]Да, Венци, умерен българофил съм. [/quote]

  Сетих се за култов руски виц, който завършва така:

  - А пахнет ка сорок пятьi

  Та и вие. Умерен българофил, пък звучите като върл българофоб петоколонник.

 20. 20 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 699 Неутрално

  [quote#17:"venci_kr"]вместо монумента на руския въоръжен "светец", да се издигне паметник на генерал Иван Колев [/quote]

  Всяко едно предложение "вместо" крие нездрав интерес и желание по-скоро за разрушаване, отколкото за изграждане.
  Ако имате желание да се изгради паметник на генерал Иван Колев - до колкото знам се събират пари, Вие дарил ли сте?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 21. 21 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 699 Неутрално

  [quote#19:"venci_kr"]Сетих се за култов руски виц, който завършва така:

  - А пахнет ка сорок пятьi [/quote]

  Вица не е лош, но ако го разбирахте щяхте да знаете че няма нищо общо с разговора...

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Весело

  Авторе, императорът е били Йоан ПалЕОЛог, не ПалеОНТОлог.

  Човекът е познавал старините, не се е занимавал с динозври.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 24. 24 Профил на cicerone
  cicerone
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Идеята на тази статия не е да създава конфликти, а да накара да се замислим какво трябва да се направи, за да не забравяме нашата история!

 25. 25 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1599 Неутрално

  Калиакра - добре, обаче по-тъпо обяснение на отшелничеството не бяхг чел от времето на комунизма.
  Отшелникът не протестира. В средновековието социален протест в днешния смисъл на тази дума няма.
  Отшелникът се отказва от Света, сиомволично умира, за да се роди за Бога и да живее в единение с Него.

  E PLVRIBVS VNVM
 26. 26 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#15:"cicerone"]Крайно време е да се махнат пред входа на Калиакра бедните женици , които плетат терлици и покривки. Срамно е и не е това мястото и начинът на търговия ![/quote]
  Няма нищо срамно. Такива женици има из всички балкански страни пред манастирите и историческите забележителности - от Гърция до Хърватия и Румъния. Приемете ги като част от колорита на съответното място. А и чуждите туристи много им се радват.

  Една българка
 27. 27 Профил на palitza
  palitza
  Рейтинг: 714 Неутрално

  [quote#20:"Daniboy"]Всяко едно предложение "вместо" крие нездрав интерес и желание по-скоро за разрушаване, отколкото за изграждане.[/quote]
  Много точно казано! Също като предложението вместо паметника на Цар Освободител да сложат паметник на хан Аспарух.

  Една българка
 28. 28 Профил на mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  mtmb+дневник+Eврeинa зайo цицин=низши говедa!
  Рейтинг: 1250 Любопитно

  До коментар [#22] от "gan4o":

  по-големи еничари от вас двамката с венци, дето и кирилица не използвате за никовете си, под тая статия нема.

  И. Троянов:B България има борба между клановете на "мафията"...и тази борба може да приеме кървав характер, още повече че зад клановете днес HE стои Москва.
 29. 29 Профил на gan4o
  gan4o
  Рейтинг: 497 Весело

  Ставаш,но поне съм посочил какъв съм,а ти хангличанка ли си що си,трябва гуглата да питам.Нещо все още не си се намерила,дано стане някога.А за еничерството,на базта на всички тупящи се в гърдите билгари,сигурно съм еничер.Със здраве начинателке на анархия!

 30. 30 Профил на pontiac
  pontiac
  Рейтинг: 388 Любопитно

  Сега край тази крепост и няколко други щяха да се тълпят европейските и други туристи, ако не беше османската сган преди векове и разрухата на времето! Чудесна въстановка!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK