Sa tafona

Ако идвате на Майорка, неминуемо ще видите много маслинови горички (сн.1), почти всички частна собственост. Маслините и производството на зехтин тук датират от XV - XVI в. Често ще мернете и надпис (sa) tafona - мястото, където се е добивал зехтинът. Така се е наричала и самата преса (сн.2) - в случая изложена на входа на една частна маслинена плантация. А другаде ентусиазирано (и практично) са преустроили "тафона"-та в първокласен ресторант (сн.3). Идеално прохладни през горещите месеци. Ето и чертеж на tafona http://dcvb.iecat.net/PopUpImage.asp?img=Imagefiles/b2fp480.gif



Ключови думи към статията:

Коментари (5)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1901 Весело

    Когато за пръв път се изправих до едно маслиново дърво отрупано с плод ,
    не можах да сдържа любопитството и веднага си откъснах една едра маслина
    И хоп веднага в устата и както започнах да дъвча ,
    така веднага изплюх всичко !
    Хинина е сладък пред нея . . .
    Не знаех че маслината трябва да се подложи на допълнителна обработка за да стане годна за ядене .
    Е вече знам . . .

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  2. 2 Профил на Мария
    Мария
    Рейтинг: 1313 Весело

    До коментар [#1] от "Чардо":

    Да, много са примамливи, когато са чернички и лъскавички на дървото.

  3. 3 Профил на Чардо
    Чардо
    Рейтинг: 1901 Неутрално

    До коментар [#2] от "Мария":


    [quote#2:"Мария"]Да, много са примамливи, [/quote]
    ================

    Така е била откъсната и ябълката в Рая

    Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
  4. 4 Профил на Lady  Zeppelin
    Lady Zeppelin
    Рейтинг: 1291 Весело

    До коментар [#1] от "Чардо":
    Нали знаеш, че не всичко, което хвърчи се яде.

    Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
  5. 5 Профил на marrad
    marrad
    Рейтинг: 572 Неутрално

    До коментар [#1] от "Чардо":

    "...веднага изплюх всичко !
    Хинина е сладък пред нея . . ."


    До коментар [#2] от "Мария":

    "... много са примамливи, когато са чернички и лъскавички на дървото..."

    преди три петилетки и кусур из Гранада забелязах портокалови дървета, отрупани с плод, който направо си капеше на земята и никой от местните не му обръщаше внимание. не се осмелих да си откъсна и да опитам как са на вкус, но мои познати българи ми казаха, че дървото било от сорт, чиито плодове нагарчали.
    явно горчивината не е се е губела след никаква преработка...





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK