Неправилно паркирана буква в СМС за зелена зона

СМС-ът, с който е заплатена зелената зона. След номера на колата има буква m. Системата приема номера.Системата за СМС заплащане на зелена/синя зона е (ако позволите да използвам този тъй популярен в момента термин) "бъгава". Една допълнителна буква след номера на колата води до скоба и дебит от 30 лв. за сънения собственик на автомобил, направил грешката.


Въпреки че изрично е упоменато Za nepravilno izpraten nomer na avtomobil ne nosim otgovornost, всеки, който се е занимавал малко с компютри, знае, че не е проблем да се направи така, че системата просто да не отчита повече от 8 символа, както и да дава съобщение за грешка при неправилен номер.


Може би е добре въвелите системата да препрочетат книжката "Първи стъпки в програмирането".


В крайна сметка парите за тази система са излезли от нашите джобове и можем да изискваме известно качество на обслужване.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  всеки, който се е занимавал малко с компютри, знае, ... как да си направи в телефона шаблон с СМС в който номера е записан ПРАВИЛНО и просто да го изпраща вместо всеки път да го набива ( номера имам предвид) с грешки.
  Аман от програмисти ентеуегенти дето са чели "Първи стъпки" ама са пропуснали да ги направят

 2. 2 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 910 Весело

  Бъгав ви е май централния процесор, драги Димитър.........

  Знанието е сила, информацията - власт
 3. 3 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 822 Неутрално

  А да ви е попадала книгата "Първи стъпки в логиката и първи опити да мислим?" Не се ли досещате, че системата трябва да приема всякакви регистрационни номера, на всякакви държави и да не се препъва пред всякакви промени, които могат да хрумнат на всеки чиновник, да речем в КАТ. Затова и хората са сложили въпростния текст, че не носят отговорност за неправилно изписан рег. номер. И сте го преповторили, но незнайно защо пращате това като новина. Сигурно защото все друг трябва да ни е виновен. Това се превръща в съпътстващо усещане вече не само в София, но и в други части на страната. Прав е първият коментирал - прави се шаблон и се препраща все той. Първият път много се внимава.

 4. 4 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Митьо, прав си!

  И аз много внимавам, като изпращам СМС-и за заплащане на зоните!

  П.С. Следващият път си инсталирай приложение за СМС паркиране. Има поне 5!

 5. 5 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#2] от "pag":

  или пък да дава 'resend' на стар смс

 6. 6 Профил на Медунчо
  Медунчо
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Айде със здраве. И следващия път да внимаваш.
  Друг е въпросът, че би било доста по-удобно да има и мобилно приложение (в допълнение на СМС-ите), където да можеш да въведеш до кога ти е там колата и да ти вземат пари от кредитната карта.

 7. 7 Профил на Мишуга
  Мишуга
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Автора не е прав. Проблем е да се направи така, че системата просто да не отчита повече от 8 символа. Ако кола с чужд номер паркира и поиска да заплати паркирането си, защо да не може да го направи само защото системата е настроена заради преобладаващата част от ползващите зоните за платено паркиране?

 8. 8 Профил на Александър Милушев
  Александър Милушев
  Рейтинг: 566 Неутрално

  С подготвен шаблон и изпращането му досега не съм имал проблем с паркирането.

  Александър
 9. 9 Профил на shango
  shango
  Рейтинг: 395 Неутрално

  " всеки, който се е занимавал малко с компютри, знае, че не е проблем да се направи"

  А всеки който се е занимавал професионално с компютърни / комуникационни / софтуерни и т.н. системи знае, че нещо на вид лесно би могло да бъде адски сложно заради несъвместимост или какъвто и да е друг препъни камък, което да прави внедряването на функционалност не възможна. Или по-скоро много скъпа, защото всичко е възможно ако има време и пари да се напише / изгради и т.н. Имайте впредвид че системата е свързана и с устройства в хората с жилетките, които трябва да могат да комуникират / търсят / филтрират.

  Затова хората са написали : за неправилно въведен номер, не носим отговорност.
  Така че отговорността при грешно въведен/изпратен номер е ваша.

 10. 10 Профил на mmpp
  mmpp
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Ако не се лъжа има приложение за iPhone, което е много удобно в такива ситуации. Задаваш номера на колата си веднъж и после само отбелязваш в коя зона - синя или зелена - искаш да паркираш.

  Terminal 2: thinking man's choice.
 11. 11 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Еваларка форумци, един път да се каже че някой сам си е виновен, а не програмистите, компютрите, КАТ, Бойко Борисов, Тодор Живков, марсианците, Дяволът или някой полтъргайст

 12. 12 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Абсолютно съм съгласна с автора - системата просто да не отчита повече от 8 символа, както и да дава съобщение за грешка при неправилен номер.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 13. 13 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#10] от "mmpp":

  Има шаблони във всеки телефон. Нокия го има поне от 10 години. Отиваш, избираш шаблона, избираш до кого да се изпрати ( специално за автора, телефоните имат адрес бук, в който може човек да си запише номера та да не се налага програмистите да филтрират целия трафик на мобилните оператори и като видят СМС с номер на кола, изпратен до несъществуващ 4 цифрен номер, автоматично да прехващат от коя клетка идва и да го пренасочват коректно към синя или зелена зона) и натискаш "Изпрати" (SEND на английски)

 14. 14 Профил на Петър Стойнов
  Петър Стойнов
  Рейтинг: 229 Неутрално
 15. 15 Профил на wqweto
  wqweto
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Веднъж като се прати рег. номер на колата системата запомня от кой телефон е пращан СМС-а. Следващият път е достатъчно да се изпрати *празен* СМС, в отговор ще получите на потвърждение в което е изписан рег. номер от предишния СМС. Не е нужно всеки път да се изписва рег. номер във всеки СМС.

  Щаблони има смисъл да се ползват ако често плащате за няколко различни автомобила -- личен и служебен или два лични.

  С две думи, пращайте празни СМС-и за да не грешите рег. номера )

 16. 16 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#15:"wqweto"]Следващият път е достатъчно да се изпрати *празен* СМС, в отговор ще получите на потвърждение в което е изписан рег. номер от предишния СМС[/quote]
  Мухахахаааа и като съм с лична или служебна кола или с тая на жена ми или на тъста ми или кат си купя друга, или кат искам да платя паркинга на баджанака, че е дошъл да товарим един диван
  Ей "специалисти" спрете се моуим ви се!

 17. 17 Профил на uti
  uti
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Друг Абсурд: Преди година се опитах да паркирам колата си с чужди номера и да платя СМС. За моя най-голама изненада, системата не пожела да приеме буквата "Q" от номера, не била разрешена. Примали се само букви от кирлица. Пратих СМС с "О", вместо "Q" и оставих бележка за скобарите описвайки ситуацията. Нямах проблем, но не внам дали просто никой не е минал....

 18. 18 Профил на solaar
  solaar
  Рейтинг: 561 Неутрално

  В случая номерът съвпада напълно, освен последната буква, която е добавена. Тъй като номерата се проверяват ръчно от жилетките е трябвало да съобразят, че е станало дума за грешка. Но понеже са на % от скобите и глобите са предпочели вместо хора да бъдат бизнесмени.

 19. 19 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#17] от "uti":

  По принцип, (по принцип говоря) нас ЕСто ни накара да си махнем от номерата кирилишките букви без латински аналози. Та в тоя ред на мисли, редно е и те да си махнат от номерата латинските букви без кирилишки аналози да ге
  Сега, ние равноправен член ли сме, или членуван равноправ

 20. 20 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#18] от "solaar":

  Абе ще те питам просто "Беше ли изптатил КОРЕКТЕН номер? НЕ" Плати си глобата и точка. Има си правила. Ама в случая аз бях спрял пред гаража за малко, ама в случая аз влязох срещу движението за 50 метра само.. ама в случая съм спрял на тротоара само жена ми да си купи баничка, ама в случая аз не видях че свети червено,..
  Нема случая има правила и глоба. Следващия път, да гледаш

 21. 21 Профил на fantazor
  fantazor
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Мите,

  Пиши и на собствениците на "Интернет"-а, че и аз като въведа dnevnik.bgg, вместо dnevnik.bg и на тях се оказва, че им е "бъгав" софтуерът! Някаква грешка ми дава. Ще им се невиди! Да вземат да си го оправят. Не съм им длъжен да съм внимателен като въвеждам някакъв си уеб адрес...

 22. 22 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#18] от "solaar":


  Служителят с жилетката изпраща номера чрез мобилното си устройство към системата и получава отговор, че такъв не е заплатен. И поръчва прангата! Ти да не мислиш, че рови в списък с всички платили, че да може да види, че има номер, който се различава само с един символ...

 23. 23 Профил на cockmeat
  cockmeat
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Автора не е прав и те хората са му обяснили по-горе защо

  Другия път да не шофира като е сънен (според неговите собствени думи).

  А и с тея бъгавите тъч-скрийн клавиатурки на АйФона - така се получава понякога хахахаха

  Политиците и памперсите трябва да се сменят често поради една и съща причина!
 24. 24 Профил на ndsbg
  ndsbg
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Да ама едното М след номера пак се води друга кола номера на автомобила не е само две букви + 4 цифри, така че не виждам какво толкова се мрънка за бъгавата смс система. Българина трябва да се научи, че когато той е в грешка да я приеме, а не да търси в друг проблема.

 25. 25 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  30 кинта е добра такса следващ път да си пишете правилно рег. номер!

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 26. 26 Профил на kimba3
  kimba3
  Рейтинг: 1225 Любопитно

  Не знам , колко от вас знаят , че преди изстрелването на човек в Космоса, руснаците са изстрелвали , кучета , а САЩ , маймуни!!! Явно Иран са решили да вървят о стъпките на САЩ , а не на СССР!!!!

 27. 27 Профил на gsb
  gsb
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#26] от "kimba3":

  Белка и Стрелка стигнаха до Рая
  и лавнаха
  "Боже, човекът съветски по от тебе може"

  бай Крум Матеин беше голям

 28. 28 Профил на solaar
  solaar
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#20:"gsb"] Плати си глобата и точка. [/quote]

  Не съм постнал аз новината, не ми се карай. Освен това бъди зъл другаде, аман от такива като теб.

  До коментар [#22] от "b_d_s":
  Ако процедурата е такава, ок. Не съм виждал устройството.
  Но много често съм виждал как дебнат колите точнона минутата, когато им изтича абонамента и моментално слагат скобата. Ако си по-бавен с смс-а за 5 мин си изгорял.
  А вчера един от камионите 2 мин надуваше клаксона преди да вдигне една кола, белким излезе собственика, да им цъкне парите без да вдигат. И това пред полицая, който се прави, че не знае главата в правилника за звуковите сигнали в населено място.

  До коментар [#26] от "kimba3":

  Всички знаят.


 29. 29 Профил на Trayan
  Trayan
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#28] от "solaar":

  Много ясно, че процедурата е такава. Лесно може да се досетиш колко номера на платили по едно и също време има в системата. Огромен брой! Не е възможно да се рови в тях.
  И естествено, че като надянат прангата и са с паяк, чакат малко, белким се появи шофьорът. По-добре е за всички да не разкарват колата излишно. За клаксона си прав - забранено е да се използва, освен за предотвратяване на произшествие. За закъснението - моите наблюдения са други. Често просрочвам с по 4-5 минути, никога не съм имал проблем. Предполагам, че системата е предвидена да отпусне някоя минутка. Също както с радарите - никога не ги настройват на точното ограничение на скоростта, а винаги с 10 или 20 км/ч отгоре.

 30. 30 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 712 Любопитно

  Колеги, по темата да попитам - дали системата на КАТ прави разлика между кирилица и латиница? Досега винаги съм пращал на латиница, но ми е любопитно дали и кирилица работи - сигурен съм, че много хора "С" в номера им е "съ", а не "це". Тоест, дали системата отчита, например, латинско "С" (си, це...) и българско "С" (съ, ес) като един и същ символ и приема ли смс-а за редовен? Мисля, че въпросът е много интересен - и защото в нашите регистрации се използват само символите, които са сходни в двете азбуки, и защото мисля, че от ИТ-гледна точка "це" и "съ" нямат нищо общо...

  Sic transit gloria mundi...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK