Има места, където като се завъртиш на 360 градуса, и виждаш всичко, което е България - природа, лъскави сгради и потресаваща мизерия. В тази галерия показвам кръстовището на бул. "Черни Връх" и ул. "Сребърна", кв. "Хладилника", градът в България може да е който и да е.<br />
<br />
На снимката:<br />
Прекрасна планина на заден план. Забулена в облаци, както е неясно забулено бъдещето й като зона за ски и отдих. Композиционно в картините е така - задният план е най-неясен.  Средният план в живописта е най-детайлен. Така е и тук. Колко много неща! Типичната за последните години сграда - огромен търговски център (на чист български език - мол). Лъскав, пред предстоящо откриване. Интересно защо проектантите са решили да го направят в кафеникавата гама. Може би за да се впише в калния пейзаж? Дизайнерските лампи дружелюбно си съжителстват със силно ръждясалите  колове на бивши осветителни тела (вляво, това с двата върха). Билбордовете са въздесъщи и са значима част от този план. Задръстването, нещо стандартно в последните десетилетия. Случва се поради нестандартната инфраструктура и внася динамика, извинете, по-скоро статика в картината. Статиката се дължи и на набрежно неправилно паркиралите коли - вдясно.  Сивите тонове преобладават, сивите хора също, но предният план (който трябва да е най-ярък) е в яркочервени тонове. Той показва и най-подходящото облекло за тази зона - работния комбинезон.
виж повече
Завъртаме обектива леко наляво. Планината съвсем се скрива в сивотата. Задния план някак си изпъква с логото на застрахователна компания, предвождана от един "истински борец за справедливост".   На среден план - отново типични неща - "модерна" офис сграда (полупразна), три билборда (има още един, вляво от кадъра) и огромна фирмена табела. Забележете детайла с ауспусите - колко оригинално! И отново сиви хора. И отново задръстване. Но се вижда, че сме в ЕС, нали?  Преден план няма, но гамата преминава от сиво в по-кафеникави тонове.
виж повече
Завъртаме обектива надясно и леееко зумваме.

Няма заден, среден и преден план, всичко е потресаваща мизерия! Сякаш сме в... не, не искам да обиждам Третия свят. И там вече не е така - вижте снимки от столицата на иракски Кюрдистан, където доскоро се биха, и ще разберете, какво искам да кажа.

Колите не са паркирали неправилно, защото тротоар просто няма (за паркиране в калта, в ЗДвП нищо не е казано). Мизерия, мръсотия, кал  и... вдясно назад започва "престижен квартал, където доскоро цените в "престижните и луксозни кооперации" бяха безумни.

Няма какво да кажа повече, бих спрял до тук, но имам право на още две снимки и ще се възползвам.
виж повече
Ъгълът срещу мола. Сякаш, че е друга планета! Не е ли умилителна тази "тераса", с озеленяване и природосъобразна мебелировка. Погледнете как закачливо ви маха момиченцето иззад тоалетната (предвидливо заключена с катинар). А бараките! О да, толкова типично за една столица от ЕС. За бараките на "Хладилника" има нужда от отделна галерия, има ли желаещ да я направи?

Дори леко размазаният образ прилича на художествен ефект. Все пак се извинявам за това.
виж повече
Продължаваме леко напред, до спирката на автобусите. Дааа, това е главната спирка на мола (уж щеше да има метро, ама не стана), в типичен за града дизайн - ръждивокафяв кубизъм, обогатен с издрани елементи на междувидовата комуникация. Тротоарът е също типичен - български превъзходен. Има си и безброй търговски обекти - предшественици на мола. Естествено - и локва за "освежаване в движение", както пише на рекламата. Калта се явява като екстра, когато денят е дъждовен.

Задръстването е безкрайно (като отвори мола, ще е по-безкрайно), но докато чакате, може да прескочите на 20м до касата,за  да си платите ежемесечния рекет.
виж повече
, 10708
Изпращане на галерия

Ако се справяте добре зад обектива, покажете какво ви е впечатлило. Изпратете снимки и текст към тях.

Последни галерии