Когато бараките ги няма

Никога не бях виждал тази сграда в района на Сточна гара. Но не за нея е снимката.<br />
<br />
Новината е, че бяха премахнати част от бараките на Сточна гара и районът се промени. Сградата не е нещо особено, но се вижда как с лек ремонт и премахване на ужасно грозните, ръждясали кутии, нещата се променят изведнъж. Даже се "появяват" незнайни сгради.  Всъщност, мисля, че причината за премахването на тези обекти, от този район, е прокарването на огромен канализационен колектор. Дано след това визията да се промени. И дано не цъфнат нови "временни преместваеми обекти". Мисля, че времето на бараките отдавна е отминало. А можеше и никога да не се появяват. Ред е на билбордите. Снимката не е похвала към общината. Докато я правих, бях стъпил върху кален тротоар, изцяло без плочки, с паркирани на него коли.

© irons

Никога не бях виждал тази сграда в района на Сточна гара. Но не за нея е снимката.

Новината е, че бяха премахнати част от бараките на Сточна гара и районът се промени. Сградата не е нещо особено, но се вижда как с лек ремонт и премахване на ужасно грозните, ръждясали кутии, нещата се променят изведнъж. Даже се "появяват" незнайни сгради. Всъщност, мисля, че причината за премахването на тези обекти, от този район, е прокарването на огромен канализационен колектор. Дано след това визията да се промени. И дано не цъфнат нови "временни преместваеми обекти". Мисля, че времето на бараките отдавна е отминало. А можеше и никога да не се появяват. Ред е на билбордите. Снимката не е похвала към общината. Докато я правих, бях стъпил върху кален тротоар, изцяло без плочки, с паркирани на него коли.Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на buen.dia
  buen.dia
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Наистина е поразително как се "открива" града само с премахването на няколко ламарини. На много места си плаче за махането на подобни ограждения и "временни преместваеми обекти", но всички знаем защо не се прави.
  И все си викаме: А, дано!

 2. 2 Профил на venci_kr
  venci_kr
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Не съм съгласен, че сградата не е нещо особено. Напротив - красива е. Вероятно е от края на 19-ти или началото на 20-ти век и според мен се вижда влияние на Дунавската империя Австро-Унгария. Ще бъда благодарен на този, който даде повече инфо за нея.

 3. 3 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 648 Любопитно

  скоро не съм бил в софето ама още ли ги има онея изоставени ултрахипер яки сергии по оста метро Сердика-Хепи.и това в самия център на София

  харпун
 4. 4 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1524 Неутрално

  Ляв Владайски дубльор се казва колекторът. Строи се с европейски средства по ОП Околна среда

 5. 5 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Истина е!
  Тази сграда беше скрита от гадни ламаринени павилиони за чорапи, мазни баници и съмнителни услуги.
  Благодаря за новината.
  Дано като се изпълни колектора не си върнат ламарините засегнатите "бизнесмени".
  Сградата е част от ЖП-базата на сточна гара.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 6. 6 Профил на sfsf
  sfsf
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#3] от "bitaka":

  Има ги, оня ден специално им обърнах внимание Честно казано преди новината в Дневник за тях, никога не ги бях виждал. Нормално, там трябва да си гледаш в краката, че липсват павета / плочки тук-там.

 7. 7 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 648 Разстроено

  До коментар [#6] от "sfsf":

  еми като къртят плочки да си подпират сергиите.тея хубавци да си ги вдигнат както са ги поставили били те и с истекли договори.какво чудно първо впечатление за чужденците стъпвайки на ларгото....

  харпун
 8. 8 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  [quote#1:"buen.dia"]На много места си плаче за махането на подобни ограждения и "временни преместваеми обекти", но всички знаем защо не се прави.[/quote]

  Не вреди да го припомним още веднъж: защото са раздадени отдавна на "несменяеми общински съветници" за по 6 стотинки на месец, а се преотдават на 60 лева. Наглед не голяма файда, но като сметнем че целият град е затънал в няколо десетки хиляди такива ламарини, сложи сега на всяка 60-те лв и както казваше колегата Дехюманайзер "Кой би бил готов да се откаже и от 5000 лева, след като му идват от нищото...."

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 9. 9 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  За автора: веднага препоръчвам фоторепортажа и добавям, че ремонтът на Попа се харесва на всички 50% заради вертикалната планировка, 50% заради изтикването на сергиите (които за съжаление сега се събраха двойно наоколо)

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Само още веднъж завършващият абзац на автора:

  "И дано не цъфнат нови "временни преместваеми обекти". Мисля, че времето на бараките отдавна е отминало. А можеше и никога да не се появяват. Ред е на билбордите. Снимката не е похвала към общината. Докато я правих, бях стъпил върху кален тротоар, изцяло без плочки, с паркирани на него коли.
  Фотограф: irons"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 11. 11 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Други опропастени от сергии градски пейзажи: площад "Славейков" на първо място, след което оставям нарочно няколко празни реда и продължавам с другите: 2. градинката на баня "Лозенец", 3. градинката на "Св. Седмочисленици", 4. цялото колело на трамвай 10 и т.н...

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 12. 12 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално
 13. 13 Профил на αлферац
  αлферац
  Рейтинг: 638 Неутрално

  До коментар [#11] от "cinik":

  Ламарините на някои хора им напомнят за миналото, когато предците им са живели в аули !

 14. 14 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  Има и добри неща .
  Гадостите, натрупани за 70 години са толкова много, че ще трябват поне 70 за да живеят пра, пра внуците ни както сега живеят европейците .

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 15. 15 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3788 Неутрално

  В този район събориха доста бараки,но има още много и по бул.“Данаил Николаев“ по посока ИСУЛ

 16. 16 Профил на tanturka
  tanturka
  Рейтинг: 237 Неутрално

  А ако погледнем от страната на хората, за които тези "тенекии" са били средство за препитание ...
  Какво да ги посъветваме? Да си наемат магазин в някой МОЛ?

 17. 17 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#16] от "tanturka":

  Просто се разхоете по улиците и вижте празните магазини. Мисля, че хора биха предпочели да работят при нормални условия, а не в студени бараки без тоалетна, отопление и течаща вода. Имайте в предвид, че на далавера са именно "посредниците" между общината и ползвателя, а не работещите.

 18. 18 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 653 Неутрално
 19. 19 Профил на mmiroshi
  mmiroshi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Въпросния новооткрил се обект за оконото на случанйните минувачи и фоторепорттери е административната сграда на БДЖ ЕАД-ПОДЕЛЕНИЕ ЗА ТОВАРНИ ПРЕВОЗИ СОФИЯ, ул. Владайска река 2. Видимостта на обекта би могла да е във връзка както с настоящата процедура по приватизация на БДЖ "Товарни превози" така и с новостроящия се дубльор на Ляв Владайски колектор.

 20. 20 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 904 Любопитно

  Дали е собственост на БДЖ Товарни превози, все пак ще се "подаризира" ?

 21. 21 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 904 Неутрално

  До коментар [#16] от "tanturka":

  Да ги посъветваме да се научат на работа и да плащат данъци. Не може да си почнал с продажба на цигари на разгъваема масичка през 90-те и да се надяваш, че цял живот така ще си изкарваш хляба. За един ден - половин заплата на учител - примерно.

 22. 22 Профил на olds
  olds
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ХАЙДЕ СЕГА ДА СЕ МАХНАТ И СЕТРГИИТЕ ОТ СЛАВЕЙКОВ

 23. 23 Профил на _dd
  _dd
  Рейтинг: 409 Неутрално

  В една от бутнатите сергии продаваше пенсионер, кожа и кости, трепереше, имаше и някаква деменция - забравяше като говори, беше достатъчно стар, за да си почива в къщи, но явно павилионът за чорапи му бе единствения доход. Да, хубаво е, че се откри сградата, има надпис, че е на БДЖ (и сигурно е от подаризацията), но ми е любопитно как точно обезщетиха точно този старец?

  "Общество, което допуска бедност и нещастия, и човечество, което допуска война, са общество и човечество от низш род." Виктор Юго
 24. 24 Профил на Владимир Йосифов
  Владимир Йосифов
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#23] от "_dd":

  Така, както обезщетиха и дядо ми след 9.9.44
  Май забравихте какво сте правили ?
  Пфу !
  Затова внуците ви са в чужбина ...

  Sofia, streetphotography, streetjournalist, оценка местоположение на имоти
 25. 25 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  чудесно , сега вече сградата наистина се вижда прекрасно Като я знам в какво плачевно състояние и скрита зад сергиите с отнесени покриви от рейсовете беше , направо радва окото

 26. 26 Профил на Tademan
  Tademan
  Рейтинг: 904 Любопитно

  До коментар [#23] от "_dd":

  Не "от", а "заради" приватизирането. Не знам каква е историята на стареца, но в повечето случаи не е както изглежда на пръв поглед. Със сигурност не е починал заради премахнатото павилионче, а защо да го обезщетяват? Защо не ме обезщетиха мен, когато преди години там се срутиха едни ламарини и щяха да ме нарежат ?

 27. 27 Профил на berbunga
  berbunga
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благодаря за новината! Колко малко трябва, за да е по-човечен града. Предполагам премахването на такива 'ламарини' не е скъпо, а пък по-натам, може да се мисли за ремонти и разкрасяване. Кога ли ще изчистим София от всички тия боклуци...

 28. 28 Профил на бай Тодор
  *****
  Неутрално

  Сградата е много хубава, със запомняща се архитектура!

 29. 29 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#23] от "_dd":

  Надявам се да е живи и здрав и да си почива в къщи с макар и малката пенсия. Надявам се също да се е усетил, че стотината лева, които евентуално му е давал кожодерът, "уредил" бараката не са му помагали с нищо, а по-сокро заради тези сто лева е бил по-болен и е харчел повече за лекарства. Ако бараката му е била собствена, вярвайте, по-евтино би му излязло в момента да наеме малко помещение (има такива - при входовете на много сгради) отколкото да плаща общинското тротоарно право + рекета.

  За сведение - в нашия вход има достатъчно място и напълно законно сме го отделили като мини-магазинче (1.5 м2) за алкохол, цигари и захарни изделия. Наемът е висок, но въпреки това с този малък бизнес се изхранва вече 12 години цяло семейство - мъж, жена и сина им (който помага в събота и неделя). Топло е през зимата, през лятото е хладно (северно изложение), ползва се и тоалетна + склад от още 3 м2 отзад. И е на хубава и приятна улица. Съседния вход има подобно магазинче за вестници и списания. Една пенсионерка го държи и е много доволна от дохода си. Освен всичко, имаме полза, че от 9 до 22 часа има нещо като "портиер" на входа.

  Изобщо, разберете, няма как да продължим напред към цивилизованите страни преди да махнем бараките и сергиите от съзнанието си. Много страни от Третия свят вече го нправиха отдавна, кога ще го направим и ние?

 30. 30 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  До коментар [#11] от "cinik":

  В София има много сгради, площади и градинки, които ако се разчистят от "циганията" ще придадат съвсем различен облик на града.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 31. 31 Профил на sib
  sib
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#11] от "cinik":
  добавям: Женският пазар. Едва ли на човек би му хрумнало да се огледа какви красиви сгради има покрай него. Докато си пази чантата и джобовете и внимава в каква кроака да не стъпи


 32. 32 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Весело

  Доколкото си спомням там имаше контейнерен терминал а колектора е нужен за канализацията на София другите отоци за дъждовна вода се заустват във Владайската река. На кюшето на брега беше един склад за Джелезо и други строителни материали и се чудеха хората кой корумпиран общинар го е дал това парче площ а на входа за Сточна гара често спира един голям джип Хамтър на някой от собствениците.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 33. 33 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Време е да разчистим циганията ...

  Предразсъдъците са за ограничените.
 34. 34 Профил на mmiroshi
  mmiroshi
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#32] от "Танас":

  Хамъра си е още на железара, а самия той се премести в новостроящия му се склад точно под насипа на магистралната жп линия малко по-надолу от кръстовището на Сточна гара в посока Хаджи Димитър (преди тунелчето) на територията на същото БДЖ Поделение Товарни превози. Контейнерния терминал трябва да си е още зад въпросната сграда където са и клоновете на самата Сточна гара (товарна гара)...

 35. 35 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#13] от "Aрафлeц":
  Не съм съгласна, юртите се правят от кече, а то не ръждясва! Докато тези чудовища с които напълниха София само ръждясват, в замяна на това пък никой не се престарава като не ги преместват, поне да ги пребоядиса.

 36. 36 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#30] от "grand funk railroad":

  До коментар [#31] от "sib":

  Центърът на София е пълен с красиви, но много запуснати сгради. На някои собствениците нямат средства, а на други собствениците са в чужбина и явно не се интересуват от друго, освен от наема, който събират. Тук трябва да се вземат мерки и общината да приеме подходящо решение за поддържането на външния вид на сградите.

 37. 37 Профил на ivooor
  ivooor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Преди няколко дни минах по въпросния маршрут. Също така останах доста изненадан от появилата се сграда. Въпросът ми към останалите спътници беше "Каква е тази сграда? За първи път е виждам" Предполагам това е гарова секция. Нали все пак там е Сточна гара По мое мнение сградата е строена по "Царско време".

 38. 38 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Бараките или удобно юридически наречени "преместваеми обекти" трябва да бъдат забранени със закон!
  Първо, защото са грозни и цапат пейзажа,
  Второ, защото не предоставят нормални условия за работа!
  Трето-защото са гнусни и нечистоплътни!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK