Защо е толкова трудно да живеем в един по-добър свят

Проект, създаден от децата от началното училище в Падулле по повод екологично събитие

© ЯВ

Проект, създаден от децата от началното училище в Падулле по повод екологично събитиеТози въпрос си задавам от няколко години почти непрестанно... Кое му е толкова трудното? Какво пречи да бъдем добри един към друг? Толкова ли е сложно? Толкова усилия ли коства? Вярно ли е, че е по-важно на Вуте да му е зле? Как изобщо е възможно да съществуват хора (и то толкова много), които все още вярват в тази поговорка? Какво печелят от това? Пари? Хубаво! За какво са им? Да си купуват къщи, мебели, плазми, хотели... да правят повече пари? Защо? Това прави ли ги щастливи? Какво им дава? Защо го правят? Как спят нощем? Те искрено ли вярват, че това е правилно? Ако да, какво изкривено съзнание имат тези хора?


А може би аз съм изкривена? Вече и в това започнах да се съмнявам...


През февруари пристигнах в Италия. Не съм тук, за да уча, нито за да работя. Макар че би могло да се каже, че е отчасти и двете... Аз съм доброволец по Европейска доброволческа служба. 
С усмивка си спомням всички обяснения, които трябваше да дам, преди да замина. Хората просто не разбират как е възможно да напуснеш работата си в голяма световна корпорация, за да отидеш в Италия и да получаваш доста под средното заплащане (дори за България) и да бъдеш доброволец. Не разбират как каузата би могла да бъде по-важна от парите. 
Аз пък не разбирам техния начин на мислене. Продължавам да не го разбирам. 


Дойдох тук с идеята, че ще се спася от порочния кръг, царящ в родината, че парите стоят над всичко. Дойдох, защото смятах, че хората "навън" биха могли да ме разберат. Дойдох, защото изпитвах огромната нужда да върша нещо полезно за света. Не можех повече да стоя на едно място и да отдавам всичката си енергия на работа, която не ми носи нищо друго освен пари. Дойдох, защото имам неистовата нужда да бъда полезна, а не да стоя със скръстени ръце и да симулирам обществено полезна дейност в социалните мрежи. Дойдох тук, защото за съжаление не намерих начин да направя всичко това в България. 


Оказа се, че съм била доста наивна. Оказа се, че хората навсякъде са еднакви. Оказа се, че са изключително малко тези, които разбират, а още по-малко тези, които са готови да се борят. Оказа се, че да живееш в един по-добър свят е почти недостижимо ("почти", защото въпреки всичко не съм загубила надежда). Оказа се, че повечето хора не са готови за промяна.


Въпреки това българският народ, за който така и никой средностатистически европеец не разбра, че протестира, се опитва да постигне именно това - един по- добър свят. Опитва се и го прави по един невероятен начин, заслужаващ уважение. Прави го вече 40 дена. Прави го въпреки всичко! Прави го, защото след години мълчание му е дошло времето! Прави го, защото търпя достатъчно! Прави го, защото вярва, че е правилно! 


Аз лично вярвам в добротата на хората и вярвам, че има начин да създадем един по-добър свят. Надявам се и другите да го повярват!


ЯВ

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ...slideshow...
  ...slideshow...
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Да не ти развалям ентусиазма, но не става. На всекиго минават подобни мисли, но на повечето им минава, поривът им постепенно преминава в четене на съответните книги. При теб се е получило по-тежък случай, но се надявам да имаш път назад към личното благоденствие.
  Хората по презумпция са кофти матриял, разбира се, трябва да им дадеш шанс да докажат противното.
  И като бършеше дупетата на циганета, с нищо не помагаш на доброто в световен мащаб, запази добрината за близките си, защото в глобален мащаб доброто е прецакано и така ще остане.

 2. 2 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Оказа се, че хората навсякъде са еднакви"-всеки,който е попътувал и поживял из света,го знае това.Абсолютната истина си е...

 3. 3 Профил на Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Курт Деликуртев 662 галерии плюс X
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Няма как да стане! Затвори заедно агне и вълк и отвори след 2 дни! Само вълкът ще е останал!

  Така сме устроени и хората, да се самоизяждаме.

  http://www.panoramio.com/user/7617575?show=all , 660 ГАЛЕРИИ: 225 ЩУТГАРТ, 205 ПЛОВДИВ, 118 БЪЛГАРИЯ, 58 ЕВРОПА И 54 ГЕРМАНИЯ
 4. 4 Профил на Съни
  Съни
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Светът е шарен и хората са различни, но манталитетът им е горе-долу един и същ, единственият начин да се откъснеш от него е да заживееш на самотен остров

 5. 5 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Това,което е рай за едни,е ад за други и обратното.Това,което за един надхвърля прага на търпимост, на едни,не достига прага на заинтересованост на други.Та по-добър свят е този,в който максимална част от хората живеят живот,който в максимална степен съответства на желанията им,и тези,които са принудени да живеят живот,който е нежелан,според техните разбирания и желания.Колкото повече са застъпени и гарантирани договорните отношения ,за сметка на властничестките,толкова светът ще е по-добър.

 6. 6 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 949 Неутрално

  [quote#3:"Курт Деликуртев 495"]Няма как да стане! Затвори заедно агне и вълк и отвори след 2 дни! Само вълкът ще е останал!

  Така сме устроени и хората, да се самоизяждаме.
  [/quote]
  Затова не ги затваряй,заекът на свобода има своя шанс да си живее заешкия живот,вълка - вълчия.
  А за хората,не сме устроени да се самоизяждаме,напротив.Настроени сме да договаряме.Това ни прави хора.Когато на шимпанзета се постави задача,която изисква съвместни действия,те я решават.Но когато само едното получава наградата,не се сеща да я сподели с другото,и то губи мотивация.

 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Гневно

  "Защо е толкова трудно да живеем в един по-добър свят?"

  Защото след 23 години преход се оказа,
  че МУТРА=ОЛИГАРХ=ПОЛИТИК!!!!

 8. 8 Профил на stttt
  stttt
  Рейтинг: 497 Неутрално

  действай, не се обяснявай

 9. 9 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  МУТРА=ОЛИГАРХ=ПОЛИТИК!!!!
  Справка - Боко!!!

 10. 10 Профил на ekolog
  ekolog
  Рейтинг: 388 Неутрално

  чудесна изповед, чудесен текст...

 11. 11 Профил на shang
  shang
  Рейтинг: 401 Неутрално

  [quote#1:"...slideshow..."]Да не ти развалям ентусиазма, но не става. [/quote]
  Много добре казано! И аз съм отписал всякакъв идеализъм. Материалът е общо взето гаден алчен егоистичен навсякъде. Човек за човека е вълк и това важи в абсолютно всички аспекти на живота. Гледай да не си от изядените и това е.

 12. 12 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 857 Неутрално

  И аз си го задавам този въпрос по време на големи спортни събития като олимпиада или СП по футбол и знам, че някъде по това време се води война.

  А въпросът за човешката завист, хеле пък в България, където е съчетана с гьонсуратлък и лошотия, не си го задавам, защото знам, че са безкрайни.

 13. 13 Профил на e.coli
  e.coli
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Мило момиче, (допускам млада възраст и женски пол), не се отчайвай. Просто си попаднала на грешното място. Ако правилно разбирам твоя модел, мястото е много на север, напр. Норвегия, Финландия. Та дори и Прибалтиките. Там суровата Природа, и още по суровата История, са направили хората солидарни и толерантни. Което не ги прави безгрешни-просто страданието им е в друга плоскост.

 14. 14 Профил на razbi.r_v.am
  razbi.r_v.am
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До ЯВ:

  Правилно се запитваш тези въпроси и си на прав път ...

  Бих искал да те поканя на виртуална среща ...

  "Нещастието, мракът и невежеството съществуват само в отсъствието на любовта."
 15. 15 Профил на razbi.r_v.am
  razbi.r_v.am
  Рейтинг: 435 Неутрално

  П.П. каня те на виртуална среща

  "Нещастието, мракът и невежеството съществуват само в отсъствието на любовта."
 16. 16 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Коментарите на писалите вече са доста песимистични. По принцип аз съм песимист.
  Но този път ще ти отговоря така: "Зависи как виждаш нещата". Работя с хора. Има много "матриал" сред тях, но винаги има и такива, заради които си заслужава да продължиш.
  За заключение един непоискан съвет: Продължи да правиш, това което правиш, продължи да вярваш, заради тези, които заслужават.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 17. 17 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 435 Неутрално

  [quote#1:"...slideshow..."]Хората по презумпция са кофти матриял[/quote]
  Защо?
  Точно това се опитвам да разбера... Това беше и причината да напиша този текст...
  Отговори от типа: "Хората просто са такива!" не ми се струва удовлетворяващ!
  Явно аз имам някаква способност за оптимално изкривяване на реалността, но не смятам, че факта, че хората се "самоизяждат" е изпълнен с особена логика... Доста по- разумно ми се струва, когато правят обратното... както, честно казано, и по- лесно!
  Не съм способна да разбера удовлетворението, което някой би изпитал от това, че е прецакал някой друг за собствена облага... според мен е лишено от смисъл!
  Въпреки това съм напълно наясно, че тези хора са навсякъде, а още по- тъжното е, че те са мнозинството...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK