Тормоз от климатиците

София, ул."Шишман"<br />
<br />
Климатиците са непрекъснат източник на капеща по главите на хората вода. По някои от улиците в София те са толкова ниско разположени, че буквално висят върху главите на хората и човек спокойно може да се удари, без да иска, в тях. Невъзможно е да преминаваш по улиците на София и да не ти падне вода от климатик върху главата или дрехите. През студените дни изтеклата по улиците вода замръзва и се превръща в същинска пързалка. Нито общината, нито държавата си мръдна пръста досега да реши проблема с водата от климатиците.<br />

© Нефертити

София, ул."Шишман"

Климатиците са непрекъснат източник на капеща по главите на хората вода. По някои от улиците в София те са толкова ниско разположени, че буквално висят върху главите на хората и човек спокойно може да се удари, без да иска, в тях. Невъзможно е да преминаваш по улиците на София и да не ти падне вода от климатик върху главата или дрехите. През студените дни изтеклата по улиците вода замръзва и се превръща в същинска пързалка. Нито общината, нито държавата си мръдна пръста досега да реши проблема с водата от климатиците.Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Това наистина е много сериозен проблем в София. И от гледна точка на безопасното преминаване на хората, а и като естетиката на улиците и сградите. Фасадите в центъра на София са обезобразени от климатиците, ул. Шишман, точно в тази и част, се е превърнала в долнопробна сергия.

 2. 2 Профил на Веселин
  Веселин
  Рейтинг: 731 Неутрално

  До коментар [#1] от "tadi":


  [quote#1:"tadi"]Това наистина е много сериозен проблем в София.[/quote]
  Не, не е само в София.

 3. 3 Профил на pipon
  pipon
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Капещата вода може да е проблем , но донякъде Същинския проблем са ВИБРАЦИИТЕ и ШУМЪТ , които са в пъти над допустимите норми , поради некадърност при монтажа от страна пресонала , който инсталира въпросните инсталации Това е същинският проблем , защото буквално може да ти съсипе здравето : физическото и психическото такова Решението на проблема е елементарно Става въпрос за гумички и подложки под всяка климатична инсталация на цена смешните 2-5 лв за брой Не знам защо всички фирми при монтажа си ги спестяват умишлено и когато ги попиташ , ЗАЩО не ги монтират въпросните служители седят и те гледат ТЪПО , отговаряйки: *Ми то нема нужда*.... В Германия , ако си позволиш подобен монтаж с вибрации , шум и капеща вода , нещата могат освен със солени глоби могат да стигнат и до затвор Но ГАНьО отново е най великия....

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 1797 Неутрално

  Подобно и с колите по тротоарите, на негодуванието на минувачите от климатиците, разположени в тротарния габарит или капещи на главата му, "майсторът" монтажник отговаря: "Них ги е ед дека ти си сЕдиш на ладно, а он се пОти цело лето!", съответно "....дека на тебе ти духа топло, а он плаща 200 камъка сметка парно и па му е студено". А за кола на тротоара класиката си я знаем: "Он го е ед, дека я съм за 20 минути до раотата, а он виси цела вечер по трамвайните спирки!"

  ДЕОС - българските либерали. Няма други на хоризонта!
 5. 5 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1704 Разстроено

  Да,ама лятото пък приятно разхлажда.Истински проблем обаче са гълъбите,които имат гадния навик,да се изхождат по голяма нужда където им падне-веднаж един от тях свърши тази долна работа,върху току що изгладената ми бяла риза,а се бях издокарал за сватба !!!Друга такава нямах и отидох на събитието с черна фланелка,отпред с надпис "Motorhead"и пика,отзад величествения образ на
  гордо издигналия среден пръст Lemmy Kilmister и надпис “Born to lose. Live to win.”!!!

 6. 6 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Мисля, че и стъпалцата на първата снимка не са законни. Някой може да се спъне в тях. Общината спи. Може да събира добри пари под формата на глоби и в същото време да сложи улиците в ред.
  Фандъкова къде се е покрила? Или я бива само да реже лентички на некадърно скалъпени с пари от ЕС проекти.

 7. 7 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 696 Неутрално

  То общината спи, ама хората пък да не спят, да подават сигнали. Доколкото знам трябва климатиците да капят в собствени тръби до долу или да отиват в олуците или други тръби.

 8. 8 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 756 Неутрално

  [quote#3:"pipon"]Става въпрос за гумички и подложки под всяка климатична инсталация на цена смешните 2-5 лв за брой [/quote]
  Ти мислиш за тия 2-5 лева, майсторчето мисли за по-бързата амортизация на климатика.

 9. 9 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#3] от "pipon":

  Ъхъ. Нашият климатик капеше точно върху климатика на съседа отдолу. Той ни се оплака, ние звъннахме във фирмата и се оказа, че не са си свършили работата по монтажа и не са сложили някаква ваничка или нещо подобно. Със сума скандали ги накарахме да го направят, без да доплащаме.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 10. 10 Профил на Angelina
  Angelina
  Рейтинг: 452 Неутрално

  И какво да направи общината, да сложи легени под климатиците ли? Според мен, отговорността за климатиците и последствията от тях носят собствениците им и те трябва да вземат мерки, за да обезопасят преминаването на пешеходците по тротоарите в непосредствена близост до климатиците.

 11. 11 Профил на veragena
  veragena
  Рейтинг: 450 Неутрално

  [quote#5:"sabbath"]Истински проблем обаче[/quote]

  Верно ли в София истинският проблем са гълъбите!!!! Не омаловажавам случката с ризата, ама наистина - да Ви имам проблема!

 12. 12 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 909 Неутрално

  Ooo, направете снимки през по-студените дни, да видите какви ледени пързалки стават около климатиците.

  http://www.youtube.com/watch?v=QuBy3BzCXwg
 13. 13 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 498 Любопитно

  До коментар [#5] от "sabbath":

  Истинският проблем не са гълъбите, а кучетата, в това число домашните, след които стопаните не чистят.

  Да бъдеш насран от гълъб е много по-малко вероятно и далеч не толкова гадно, отколкото да стъпиш в кучешко изпражнение или пък да бъдеш ухапан или изяден от куче.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 14. 14 Профил на xart
  xart
  Рейтинг: 498 Неутрално

  На втората снимка се вижда как хубаво са направени улуците, да не се оттичат на улицата, но с монтажа на климатика са ср*ли на метеното...

 15. 15 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1704 Разстроено

  До коментар [#13] от "doneva_a":Напълно съгласен съм,само с Ваше позволение,бих добавил,че гълъбите имат и друго предимство-не лаят!
  С кучешките изпражнения също имам неприятен спомен-веднаж качих на автостоп жена,с такива едни,хубави,големи очи.С качването и обаче,в купето на автомобила започна да се разнася някаква много гадна миризма,която отби в мен всякакво желание за понататъшно общуване с пътничката-мразя контакти с жени,колкото и големи очи да имат,ако не ходят на баня поне веднаж седмично.След около половин час,жената слезе,но миризмата продължи.Вероятно е забравила нещо,помислих.Пропътувах десетина километра,отбих на бензиностанция ,захванах се да оглеждам пода на автомобила и какво да видя-подова настилка беше омазана в кучешко изпражнение.А бе жена с потенциал....

 16. 16 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Собствениците не си мърдат пръста, камо ли общината. Днес по "Раковски" си беше истински слалом от подобни локвички. Които в по-студено време се превръщат в сталактити.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 17. 17 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Опасни са също и монтираните по стълбовете електромери! Те са на височина, удобна за служителите да отчитат показателите, но са много "удобни" и за удар в тях! Една жена така се беше млатнала, че имаше сцепване на главата, огромни кръвонанасяния и сътресение на мозъка! Беше се заканила да съди Енергото, но какво стана как и не се разбра!

 18. 18 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  До коментар [#16] от "ПАВЛА - SorryLol":

  Ако минаваш по централните улици няма начин водата от поне 2-3 климатика да не те накапе. Голямо изпитание ми е да минавам по Раковска, Шишман и други подобни. А като замръзне - тогава става още по-страшно. А през лятото водата е като малка рекичка - постояно течаща заради експлоатацията и високите температури.
  Според мен всеки трябва да си разполага климатика в собствения имот, а не над улицата.
  Замръзналата и течащата вода по улиците води до постоянни ремонти. И както някой по-доре правилно е отбелязал - един направил улука перфектно и го заустил да не тече по улицата, а следващия изплющял климатика отгоре - и да капе. Вижда се, че на всички климатици маркучите са насочени да текат по улицата.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 19. 19 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  До коментар [#10] от "Ангелина":

  Ако Общината глоби собствениците още на следващия ден ще си намерят решение и водата няма да тече по главите на хората.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 20. 20 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Класика ... жилище в тих квартал, ново строителство, спокойствие, рахат .... но идва зима. Оказва се че 80% от съседите се топлят с климатици и от тях 90% със разни санг, манг, нео и прочие трактори, които като тръгнат и аха да бутант блока. Монтажа е разбира се 5 за 4. Нито са нивелирани, нито имат демпефри. Водата тече дет си намери.
  Та честито на изръсилите се за качествени и тихи климатици, за да им е тихо.
  Един калпав NEO се чува и усеща през 4 етажа повече отколкото един хубав климатик закачен на в метра от мен на стената !

 21. 21 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  [quote#5:"sabbath"]Истински проблем обаче са гълъбите,които имат гадния навик,да се изхождат по голяма нужда където им падне-веднаж един от тях свърши тази долна работа,върху току що изгладената ми бяла риза,а се бях издокарал за сватба !!![/quote]

  Една позната вика, че това е на щастие и веднага си пуска тото фиш.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 22. 22 Профил на Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Гьонсурати на Едноличния Ръководител Борисов
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Ужас...И аз съм се натъквал на такава гледка няколко пъти, грозна работа...

  "В сърцето на тирана,аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее." Георги Бенковски
 23. 23 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#18] от "Нефертити":
  Какво да ти кажа, има как да се направи, но е свързано с повече тичане и разрешения от общината. А като се замислиш, собствениците са първите, които се натрисат на локвата. Как не ги дразни, идея нямам.

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 24. 24 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 613 Неутрално

  Има и друг по-голям проблем - конзолите, на които са закрепени климатиците след някоя и друга година ще почнат да ръждясват. Не ми мисли какво може да случи, ако почнат да падат...

 25. 25 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Аз веднъж почти си разбих главата в един такъв климатик в една от преките на Витошка - беше тъмно, аз бързах и не гледах много къде вървя и се забих централно в ръба. Добре, че беше позаоблен.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 26. 26 Профил на angelboy8008
  angelboy8008
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Декември месец бях в Русе и на няколко блока имаше климатици над тротоарите със заледени висулки от по метър дълги.
  Чудех се на собствениците как спят спокойно. Това, ако падне върху мен и не ме утрепа, ще ги бия (телесни повреди) на всеки три месеца в продължение на поне три години.

 27. 27 Профил на kkikk
  kkikk
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#13] от "doneva_a":
  Вас пък кога ви е яло домашно куче...

 28. 28 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 754 Неутрално

  За съжаление няма воля да се разреши този проблем. А решения има - евтини и прости.

 29. 29 Профил на mmslava
  mmslava
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За да не капят направо на улицата, се монтират допълнителни ванички. От известно време се интересувам прочетох много и се убедих ,че това е най-адекватното решение. http://remont-klimatici.com/montaj-vana/

 30. 30 Профил на mmslava
  mmslava
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#3] от "pipon":

  Господин пипон,
  Проблема с вибрациите и шума няма нищо общо с монтажа. Същността на проблема е в качеството на климатика който сте си купили. Проблема е там ,че когато избирате климатик както повечето българи не мислим за спокойствието и комфорта а само за цената. При качествените климатици подобни проблеми няма. "Гумичките" се наричат тампони и тези които са в комплекта на климатиците не вършат работа. Тези тампони ги има само в най-шумните марки и модели. Производители много добре знаят, че климатика е шумен и че тези тампони няма да помогнат много.

  За Германия по добре да не говорите , защото цените на услугите в България са няколко пъти по-евтини от услугите в целия ЕС. В Германия за да ти монтират климатика няма да ти вземат 70 Е а ще ти струва само 300 Е.
  Ако момчетата които монтираха взимаха колкото немските си колеги, хахахах щяха да те гледат с усмивка през цялото време освен да успеят да отговорят на 120 Ви глупави въпроса по време на монтажа , щяха да седят и да Ви правят вятър с палмови листа докато духне климатика.

  Така че не обвинявайте някой за това ,че Вие си купувате боклуци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах