Как се чисти сняг у нас

Доколкото знам, подлежи на санкция всеки, който създаде препятствие на пътното платно. Неочаквана камара сняг може да стане причина за катастрофа. Най-опасно е за велосипедистите.<br />
<br />
На забележката ми служителката се оправда, че така са ѝ казали, и ме насочи към шефовете ѝ. Мога да допусна, че нивото ѝ е такова, че да не осъзнава какво върши, но вероятността това да е наредба на някой общинар е шокираща.

© b_d_s

Доколкото знам, подлежи на санкция всеки, който създаде препятствие на пътното платно. Неочаквана камара сняг може да стане причина за катастрофа. Най-опасно е за велосипедистите.

На забележката ми служителката се оправда, че така са ѝ казали, и ме насочи към шефовете ѝ. Мога да допусна, че нивото ѝ е такова, че да не осъзнава какво върши, но вероятността това да е наредба на някой общинар е шокираща.Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10075 Неутрално

  на снимката е много ясно - с лопата снегоринка .

 2. 2 Профил на 1_chrome.
  1_chrome.
  Рейтинг: 1360 Неутрално

  Съвсем нормално е да се изхвърли на улицата. На тротоара е по опасно да се остави. Тук изхвърлям част на улицата, част на ливадата си. Тротоара трябва да е чист. Улицата се опесъчава и всички карат със зимни гуми. Хайде, пак отивам да чистя навън...

 3. 3 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това не е единичен случай! Масово служители и граждани снега от тротоара го хвърлят на платното! И, ако улицата е северна не се разтопява и вечер може да замръзне. А това е предпоставка за катастрофи! .... Май не мислим, когато вършим нещо!

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Простотия до шия! И аз съм виждал такива "умници". Снегорини чистят пътя, тъпанарите го хвърлят обратно.
  Даже един хвърляше буци лед на пътя!!

  Мачкай климатичния чейндж!
 5. 5 Профил на Firefly
  Firefly
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Това трябва да се изясни,българска работа ли е или циганска?

 6. 6 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  И аз съм от тъпанарите. Къде да го сложиш, в къщи ли да си го занеса. На пътя се стопява за час-два. Нали тротоарите пред къщите и офисите трябва да са чисти!?

 7. 7 Профил на Митко Василев
  Митко Василев
  Рейтинг: 676 Весело

  Така ами, къде да го завре иначе

  това, че казваш даден факт, не означава, че непременно го харесваш. въпреки че за 95% от аудиторията значи точно това
 8. 8 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  И какво да го прави този сняг , да си пълни джобовете и да го носи в къщи на чаветата ли? Какви колоездачи през зимата, има и шестаци да правят изключение но се броят на пръсти

 9. 9 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 853 Весело

  Снегът се трупа на голеееми купчини и после се извозва У дерето. Но не е ли време да се замислим струва ли си общините да плащат ОГРОМНИ пари за почистването на градовете, вместо да си позачистим тротоари и улици (не до сухо!) и да оставим снега да си се стопи? Има богати градове, които така правят.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 10. 10 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#8] от "shileto":

  Аз например бях колоездач този ден и то въпреки че имам кола. В едната посока заради камарите трябваше да карам по средата на улицата, което не беше никак безопасно.
  Сигурен съм, че да хвърляш сняг върху платното е наказуемо, както и много опасно.
  В случая служителката чисти около дърветата или разкарва разни малки купчини. Тротоарът е чист. Така е по-лесно, вместо да го извозят, както би трябвало да направят в случая.
  А ако не сте в идеалния център, винаги можете да направите няколко крачки и да го струпате някъде, вместо да го хвърляте на платното, което обикновено вече е почистено, а в случая дори и изсъхнало.

 11. 11 Профил на julyanna
  julyanna
  Рейтинг: 458 Любопитно

  Цялата ни работа е такава. Минат снегорините и всичко метнат или върху колите, или на тротоара. После минат тези "снегорини" на два крака, дето а си не изчистят пред входовете, а ще плащат глоби и хоп - намятат го обратно на платното. Ясно, че кипи безсмислен труд, но някой да е виждал коли, камиони, каруци или каквото и да било превозно средство, което да събира купчините сняг от тротоара и ги извозва някъде? Щото аз не съм. Та къде наистина да си завират хората тези камари сняг? Може би с кофи да си ги влачат по къщите?

  Книгата е като огледало. И ако в него гледа маймуна, от там не може да се види лик на апостол. Лихтенберг.
 12. 12 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1158 Весело

  До коментар [#10] от "b_d_s":
  Сложи си зимни гуми на колелото като си хукнал с него

 13. 13 Профил на own
  own
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Тази система за чистене на снега изглежда доста опасна, но явно това е най-доброто, което може да се направи.

  В Скандинавските страни са го измислили май най-добре:

  Тротоарите се чистят и снегът се трупа в една ивица от пътното платно, която се намира точно до тротоара, там са разположени и уличните шахти. През няколко часа минава специална машина, която разчиства улицата и събира снега, за да го извози на места за топене (такива има в почти всеки квартал). При стопяването водата обикновенно се отвежда в градската канализация, или до водоем (за по-малките градове които са най-чисти). В големите градове има и подземни резервоари (разширения на градската канализация), водата от които се използват, за да се поливат паркове и градини през другите сезони.

  Много подобна система се използва и в Канада.

 14. 14 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  b_d_s, като не знаеш нещо - не го пиши. Така както си ми започнал новината с "Доколкото знам" от къде да знам аз какво ти знаеш и какво не? Като не знаеш, не се заяждай по навик с чистачката на сняг и после да драскаш във форума безметежно, а седни, прочети закона, разбери и си пусни жалбата на правилното нясто.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 15. 15 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#11] от "julyanna":

  Видях! Онзи ден пред президентството събираха снега, чак не можах да повярвам на очите си!

 16. 16 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1894 Любопитно

  До коментар [#13] от "6c":

  А тези граждани, за които пишеш плащат ли си данъците редовно?

  Предразсъдъците са за ограничените.
 17. 17 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Вие къде предлагате да остави снега, да си го занесе ли? Колите го газят и разтопяват. Или искате да платите от такса смет извозване? Осъзнайте се малко.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 18. 18 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Според мен този сняг се стоварва там (в средата на платното), за да може после да мине машина и да го събере. Другият вариант е машината да стои дежурна и да пъпли след чистачите, ама това означава мнооооого машини и мноооооого машиночасове.

 19. 19 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Голяма неинформираност цари тук. Ето какво казва СО:
  http://www.mediapool.bg/da-ne-se-hvarlya-snyag-na-ulitsata-prizovava-snezhinka-ot-stolichnata-obshtina-news188848.html

  "На пътното платно е забранено изхвърлянето на снега"

 20. 20 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1894 Любопитно

  До коментар [#19] от "b_d_s":

  И откога пресата е източник на права и задължения за гражданите, да кажеш като си толкова информиран? Тези утре може да пуснат коренно противоположен материал и пак ли него ще ми сочиш за източник на права и задължения на гражданите? Обичам да пишеш без да си наясно за какво става въпрос.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 21. 21 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#19] от "b_d_s":
  Добре, замисли се къде да го сложи всеки който иска да изчисти тротоара. Подово на плочките ли да си монтира. Добре, че сега в Пловдив е 20 градуса, но все пак предложи твоето решение. Аз дадох моето, до два часа колите го разтапят, сега моля те твоето какво е.

 22. 22 Профил на own
  own
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#16] от "Нефертити":

  Да, плащат си данъците, които са голям процент от доходите. Но тези съоръжения не се изграждат само с данъци.

  Имаш компания за градско озеленяване - инвестираш в подобно съоръжение и после градската управа ти дава право да озеленяваш паркове и градини на доста изгодни цени докато спазваш определени условия за качество.

 23. 23 Профил на b_d_s
  b_d_s
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#21] от "stoiank":

  Защо изхождате от там, че 100% от площта трябва да се освободи? Снегът се прави на камари в края на тротоарите и пътните платна и останалите 70-80% се ползват. Другото е извозването, но то е само в някои случаи. Но да се хвърля от тротоарите на платното или от платното на тротоарите е явно несъстоятелно. Караш си по разчистеното платно, където от 2 дена няма сняг и изведнъж попадаш на заснежен участък. Да не говорим, че тези камари понякога са високи и имат твърди ледени буци, примесени с кал. Велосипедистите сме в правото си да караме във всеки сезон, още повече, когато общината се е погрижила да разчисти улиците. Защо отново трябва да бъдат затрупвани?

 24. 24 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  До коментар [#3] от "SStan":

  Нека ти кажа при мен как се получи - направих пътека да минат двама на тротоара пред офиса - и колегите също - снега ползвахме като антипаркинг колчета. По-късно минаха с една машина и няколко римляни да чистят улицата и осраха изчистения тротоар. Те това са ни работниците по снегопочистването - взимат се с предимство не можещите, а на етнически подбор.

 25. 25 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1655 Весело

  Не се кахъри,
  след няколко години, както е тръгнало, ще се кахъриш, че през февруари се потиш при каране на колело

 26. 26 Профил на BarBQ
  BarBQ
  Рейтинг: 909 Любопитно

  При тия температури след някоя и друга година ще си мечтаем за сняг

 27. 27 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#23] от "b_d_s":
  Добре, приемам забележката. Звучи разумно.

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  До коментар [#4] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Е снегорините като го хвърлят на тротоара не са ли и те тъпанари? След като СО не предлага снегопочистване, а само снегопреместване, логично е снегът да се мести от улицата на тротоара и от тротоара на улицата докато се стопи. Не е виновна служителката, дори шефът ѝ, издал заповедта не е виновен. Вината е много по-нагоре - че почистването на града е като в страна от третия свят.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Чистене няма, едните го мятат на тротоара, другите на пътя. Все едно човек да мести мръсните съдове из къщата си от едно място на друго, вместо да ги измие. Естествено, всички тия дейности са добре тарифирани и общината дава пари на всеки, овреме усетил се да подхване това доходоносно дело.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 30. 30 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1100 Весело

  Ето нещо "по темата"
  Снегорин в САЩ
  погребва пешеходец жив
  http://www.youtube.com/watch?v=QqmVxNfizM4
  http://www.youtube.com/watch?annotation_id=annotation_2157828235&feature=iv&src_vid=QqmVxNfizM4&v=IvD7PU8I0eM
  Щом така е в САЩ...
  така трябва да е и тук

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 31. 31 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Столична община поставя стандарт поо безотговорност.
  Не и пречете!

  Не цъфтиш ли като цвете, гниеш като бурен.
 32. 32 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 627 Неутрално

  В цивилизованите държави първо осигуряват пътека за пешеходците, а в автоталибанска България колите са тотален приоритет. Това на снимката е безобразие, но ако трябва да се избира, по-добре изчистен тротоар.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 33. 33 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Мила родна картинка! Не успях да снимам подобна, но с малки планини от сняг по един от най-натоварените булеварди на Варна. И няма санкции, няма виновни....

 34. 34 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 655 Неутрално

  Според мен преекспонирате.

  По-удачно е да се извозва - да, но това струва пари на общината, а на снимката има няма 1 кубик сняг. От друга страна тези 5 лопати сняг на улицата изчезват за 3 минути и 20 секунди като минат 10 коли. Още повече, че на улицата е опесечено и напръскано с луга и други химии, така че снега се разтапя и без да минават коли.

  Да не говорим при обилен снеговалеж как се чисти тротоар и къде се слагат тонове сняг.

  не е необходимо да се драматизира толкова, защото няма нищо общо с "българска му работа".

 35. 35 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#8] от "shileto":
  На купчина около дървото примерно. Или просто на купчина в края на тротоара... Или където и да е другаде но не на платното. Наистина ли хората са толква празноглави.

 36. 36 Профил на Добре Облечен Бизнесмен
  Добре Облечен Бизнесмен
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#34] от "popovp":
  Разнася се ако е топло. Иначе става на лед на улицата. А, ако някоя кола блъсне човек защото не може да спре или загуби контрол заради заледена улица, кой е виновен. А дори да се топи, тази киша хвърчи по краката на пешеходците когато мине кола.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK