Българска библиотека предлага търсене сред 1 000 000 записа в електронния си каталог

НАБИС

© НАБИС

НАБИСУниверситетската библиотека "Св. Климент Охридски" стана първата в страната, която предоставя на своите потребители възможност за информационно търсене в електронен каталог, съдържащ над 1 000 000 библиографски записа. "Този успех постигнахме с подкрепата на фондация "Америка за България" по проекта НАБИС - за изграждане на академичен своден каталог на библиотеките в страната", заяви д-р Анна Ангелова, директор на университетската библиотека.  В момента в проекта НАБИС участват почти 30 библиотеки от цялата страна, които предоставят достъп до своите електронни каталози.


Главната цел на проекта НАБИС е създаването на единен своден онлайн каталог на академичните библиотеки в България, който да дава възможност за интегрирано търсене чрез интернет в каталозите на тези библиотеки, както и достъп до библиографската информация за техните книжни и електронни ресурси и до предоставяните от тях услуги през общ портал. Намирането на информация става по начин, който е идентичен с алгоритъма, използван от лидера в световен мащаб – "Гугъл". Системата работи през онлайн сводния каталог на библиотеките НАБИС – nalis.bg.


Вече е напълно функционираща и системата за междубиблиотечното заемане, което също може да се извършва през онлайн каталога на библиотеките. "По този начин всеки потребител на каталога НАБИС ще може да заявява книга от библиотека, която участва в проекта. Тя ще може да бъде получена в най-близката му библиотека, чиито услуги ползва. Практически книга, която се намира например в библиотеката в Русе, ще може да бъде получена в София", подчертава Събина Анева – зам.-директор на фондация НАБИС. Така библиотеките предлагат още по-модерно и максимално бързо обслужване на своите читатели, като от услугата ще могат да се възползват хора от цялата страна. Тя ще бъде на цената на пощенските разходи.


Фондация "Национална академична библиотечно-информационна система" (НАБИС) е учредена от Централната библиотека на Българската академия на науките (ЦБ-БАН), Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ) и Американския университет в Бългaрия (АУБ), като активни участници са библиотеките на институциите учредителки: ЦБ на БАН, Университетската библиотека "Св. Климент Охридски" (БСУ) и Библиотека "Паница" на  АУБ (БАУБ)

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 594 Любопитно

  Университетската библиотека-място, в което разните ранобудни и прочие окупатори и кандидат-политици със сигурност не са влизали.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 2. 2 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  Голямо постижение за Университетската библиотека!
  Освен щедрото дарение, зад него стои огромен труд. Поздравления!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 3. 3 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Сега остава да се качат и книги от тези библиотеки в мрежата, за да станат общодостъпни в пълния смисъл на думата.

 4. 4 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Най-после, отдавна трябваше да бъде направено.
  Още по-чудесно ще е, ако наличните фондове от книги бъдат сканирани и предоставени в електронен вариант за всички читатели. Задължително е това духовно богатство да е достъпно за всеки.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 5. 5 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 579 Неутрално

  За съжаление могат да се сканират и предлагат онлайн само материали с изтекли авторски права. Иначе има компании, които предлагат електронни книги и списания за библиотеки, така че повече хора да могат да ги ползват, но тези пакети струват доста скъпо точно заради авторските права.

  Браво за постижението - нашите библиотеки започват да влизат в 21-ви век.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK