Час по кормуване в насрещното

Черната хронология на инцидентите по пътищата в България повдига редица въпроси за качеството на провежданите обучения в школите за кандидат-шофьори. Днес около 13 ч. автомобилен инструктор в кв. "Младост" в София проведе урок по кормуване в платното за насрещно движение по бул. "Андрей Сахаров". Какъв резултат може да очакваме от проведеното обучение? По щастлива случайност до инцидент не се стигна.

© Йордан Стоянов

Черната хронология на инцидентите по пътищата в България повдига редица въпроси за качеството на провежданите обучения в школите за кандидат-шофьори. Днес около 13 ч. автомобилен инструктор в кв. "Младост" в София проведе урок по кормуване в платното за насрещно движение по бул. "Андрей Сахаров". Какъв резултат може да очакваме от проведеното обучение? По щастлива случайност до инцидент не се стигна.Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на koxxter
  koxxter
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Регистрационният номер на учебния автомобил е С 0625 КА

 2. 2 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Що бе? В платното си кара човекът.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2083 Весело

  А таксиджийте ромове даже и на курсове не са ходили направо си купиха книжки !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  Ами не е ясно на какво е бил обучваният... Но тук са си в нормалното пратно.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 5. 5 Профил на Anton Kartselyanski
  Anton Kartselyanski
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Те ромовете нямат и право, тъй като се изисква да имаш завършено основно, но...

 6. 6 Профил на koxxter
  koxxter
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Нефертити, "нормалното" платно за тази посока е от другата страна на металните заграждения.

 7. 7 Профил на Puck Futin
  Puck Futin
  Рейтинг: 274 Неутрално

  [quote#4:"Нефертити"]Ами не е ясно на какво е бил обучваният... Но тук са си в нормалното пратно.[/quote]

  [quote#2:"aleko"]Що бе? В платното си кара човекът.[/quote]


  Уважаеми, виждате ли разделителната ограда? Може и да ги няма на село, но по булевардите в големите градове ги слагат да разделят двете платна. УЧебния автомобил е в лявата лента на дясното платно.

  На всеки 3-4 години трябва да има опресняващи изпити, така ще се реши и проблемът с трафика, катострофите ще намалеят и въобще ще е по-поносимо да се използва автомобил в България

 8. 8 Профил на Канасубиги
  Канасубиги
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#1] от "koxxter":

  Някой нещо не му ли свирна, изобщо WTF?

  Прави впечатление, че от коментиралите 2-ма също биха карали в това платно, а другите 2-ма незнайно как прехвърлиха темата на мургави бакшиши.

  I don't debate. Too much Word, not enough Excel.
 9. 9 Профил на koxxter
  koxxter
  Рейтинг: 418 Неутрално

  По-интересното е, че след като с няколко маневри се обърнаха в правилната посока, рисковано се престроиха от дясната в лявата лента, препречвайки пътя на автомобила зад тях. Излишно е да споменавам, че кандидат шофьорът беше в състояние на нервен шок, а безумният инструктор крещеше докато се опитваше да му завърти волана.

 10. 10 Профил на mnogoopak
  mnogoopak
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Виждал съм как се прави ляв завой от "Раковска" в насрещното на "Сливница" в София, и колата не беше учебна. Може би съботно-неделен шофьор!

 11. 11 Профил на Biker
  Biker
  Рейтинг: 406 Неутрално

  До коментар [#9] от "koxxter":

  Е нали учебните автомобили имат педали от страната на инструктора? Те са влезли в насрещното от към Младост-3, защото от другаде не може да се влезе там. Та как са карали 1 километър в насрещното и инструктора не го е спрял още при грешния завой?

 12. 12 Профил на shilliew
  shilliew
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Това място, струва ми се, че е до местния магазин Билла.

 13. 13 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 470 Любопитно

  [quote#9:"koxxter"]Излишно е да споменавам, че кандидат шофьорът беше в състояние на нервен шок, а безумният инструктор крещеше докато се опитваше да му завърти волана.[/quote]

  Дето се вика, инструкторът му се е погрижил нервната и пътната обстановка да е максимално близка до реалната

  Като бях на опреснителен курс, щото дълго време не бях шофирала, инструкторът ми се караше, че, включвайки се с предимство на едно кръстовище, предпазливо извивам врат да не идва някой. А той ми крещи: "Давай, давай, кво се оглеждаш и намаляваш, ти си с предимство, не те интересува другия!" Аз му обяснявам, че това е тъпо и че оттам може да идва джигит. Той не та не. В тоя момент наистина един джигит изгрява, аз набивам спирачки, а инструкторът ми, морав от яд от наранено честолюбие, изскача да се разправя с оня. Какво повече да се коментира.

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 14. 14 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  До коментар [#4] от "Нефертити":

  Нефи, има метални заграждения.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 15. 15 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Неприятна ситуация. Хайде кандидат шофьора може да се е объркал поради неопитност или притеснение / макар че това кой къде трябва да се намира в платната се вижда и без да му е необходима книжка на човек /, ама инструктора къде е блял. Добре че всичко се е разминало без инциденти, но това наистина поражда едни въпросчета, дали за многото ПТП-та в страната освен неопитността и мощните коли не оказва влияние и качеството на обучение. А хората, които се занимават с обучението на бъдещи шофьори освен професионалисти в това трябва да са и много спокойни като натури. Виковете и крясъците допълнително паникьосват, притеснен човек в един момент може напълно да блокира, когато му крещят, и от там нататък не се знае какво може да стане.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 16. 16 Профил на indonesia_bg
  indonesia_bg
  Рейтинг: 392 Гневно

  "Обучаваният" по най-бързият начин да си поиска да му възстановят парите за курса и да отиде при ИНСТРУКТОР, ако иска да се научи да шофира. Ако е искал да си купи шофьорска книжка нямаше да се намира в платното за насрещно движение - и вината е изключително и само на "инструктура"! Не само е пожелателно, но е наложително, СБА да предприеме мерки да не се допускат подобни форми на обучение.

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3273 Весело

  [quote#9:"koxxter"]Излишно е да споменавам, че кандидат шофьорът беше в състояние на нервен шок, а безумният инструктор крещеше докато се опитваше да му завърти волана. [/quote]
  Еее, че тя тогава е ясна.
  Кандидатшофьорът се е объркал, а не е виновен инструкторът.

  Аз едно време, когато карах курса, също веднъж обърках накъде да карам. Е, чак в насрещното не съм влизал, но не беше според командата на инструктора, и вместо да завия по шосето се набутах в локалното. Той побесня, "обиди ми се" и се провеси от прозореца, викайки ми "Карай си накъдето знаеш тогава!" Врътнах бая кръгче из квартала, че нали са еднопосочни, а той висеше през прозореца докато "се върна в пътя".
  Новобрански истории ...

 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3273 Весело

  [quote#15:"bee"]Хайде кандидат шофьора може да се е объркал поради неопитност или притеснение / макар че това кой къде трябва да се намира в платната се вижда и без да му е необходима книжка на човек /, ама инструктора къде е блял. [/quote]
  Какво да направи? Едно трепване на волана и вместо от едната страна на мантинелата и в правилното платно - си от другата страна в насрещното.
  Плюс това "маневрата" няма как да не е била "изненадваща", а всичко става за секунда ...

 19. 19 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1100 Весело

  До коментар [#18] от "xm...":

  Не познавам кръстовището, но например малко повече обяснения от постното " Завий наляво ", или " Завий надясно " можеха да спестят неприятните усещания след това. Ама сигурно не е допуснал, че някой може да постъпи чак толкова идиотски та да се набута в насрещното, ами да е предположил. Все пак обучава притеснени и неопитни хора, а не професионалисти. Но въпреки грешката, която се е случила от обясненията по-горе разбрах, и че е крещял на човека безумно, ми това му е още по-голяма грешка.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 20. 20 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1299 Весело

  До коментар [#15] от "bee":

  В България битува твърдото убеждение, че ако искаш да научиш някого максимално бързо на нещо, трябва непременно да му крещиш.
  Особено ако става дума за инструктори и особено, ако учат жени или младежи с по-невзрачен ръст.
  Една моя позната в ерата отпреди коланите, беше залепила умишлено инструктора си за предното стъкло, след което много спокойно му беше обяснила, че му плаща не да крещи, а да я учи.
  Друг мой приятел беше положил инструктора си по спускане в бързи води с греблото по каската за подобна проява..

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 21. 21 Профил на koxxter
  koxxter
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#12:"shilliew"]

  Това място, струва ми се, че е до местния магазин Билла. [/quote]

  Точно там е

 22. 22 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1607 Весело

  До коментар [#14] от "grand funk railroad":

  Хаххаа, да така изглежда. Иначе съседното може и за локално да мине, но по-надоло има светофар.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 23. 23 Профил на koxxter
  koxxter
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#19:"bee"]Ама сигурно не е допуснал, че някой може да постъпи чак толкова идиотски та да се набута в насрещното, ами да е предположил[/quote]
  Нищо подобно. Ако беше разбрал, че карат в насрещното, можеше да завият наляво към входа на паркинга на Билла, който се пада точно преди пешеходната пътека, но те продължиха напред, където осъзнаха какво се случва...

 24. 24 Профил на koxxter
  koxxter
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#11:"Biker"]Та как са карали 1 километър в насрещното и инструктора не го е спрял още при грешния завой? [/quote]
  И аз това питам. Освен това можеха да завият към паркинга на Билла точно преди пешеходната пътека. Според мен и двамата осъзнаха, че са в насрещното едва по времето на моята снимка.

 25. 25 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1100 Весело

  До коментар [#20] от "rapidfire":

  Браво на твоята позната и на твоя приятел. Човек трябва да дава отпор на неадекватното поведение. Едва ли има някой чак такъв непукист, който да не реагира на крещене. На всеки му се отразява малко или много, а някой допълнително стресиран какво може да научи, освен че не се знае и какво ще направи. Иначе и аз съм стигнала до това заключение, че у нас масовата представа за обучение е викове и крясъци. Аз изкарах шофьорския курс в София докато учех там, имах късмета обаче да попадна на инструктор, който беше спокоен, уравновесен и говореше нормално. Това дава усещане за сигурност и курсиста може да се съсредоточи върху движението и собственото си място в него.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 26. 26 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#23] от "koxxter":

  Леле, и инструктора ли не е разбрал къде се намират още в първите десет секунди? Е, това вече е потресаващо.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  [quote#19:"bee"]но например малко повече обяснения от постното " Завий наляво ", или " Завий надясно " можеха да спестят неприятните усещания след това. [/quote]
  Мммм ...
  Така може да подготвяш някого за роботче, а не за шофьорче.
  Нали после сам на пътя човек сам трябва да се оправя и да си взема решенията съобразно ситуациите.
  Остава инструкторът да му казва на курсиста и на колко градуса да навие волана наляво или надясно
  Човек трябва да свиква сам да си поема отговорността.
  Аз "станах шофьор" след като още на второто ми сядане зад волана ме набутаха в час пик по Сливница между Христо Ботев и Сточна гара. Това беше " в ония години". Коли, Икаруси, тролеи, камиони ... Вир вода станах докато мина отсечката, ама се научих "да плувам" ...

 28. 28 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Правилно-да се научи на всичко.

 29. 29 Профил на bee
  bee
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#27] от "xm...":

  Е хайде, никой не е умрял от повече обяснения, особено в началото. А мен по същия начин инструктора ме набута още първия ден в голямото движение, какво притеснение беше тогава, но сега съм му благодарна всеки път, когато се качвам в колата, а аз почти не ходя без нея. Като гледам познати карали курса в нашето малко градче, всяко ходене до съседните по-големи градове е събитие.

  " Истинската мярка за човека е как се отнася към този, който не може да му бъде полезен. "
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK